Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 7 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-a-79862/)

Kris 13.01.2009 13:21

No i to jest już coś pops... :piwo:

Bo porównywanie czystego Win7 do kilkuletniego WinXP z masą programów czy śmieci po odinstalowywanych programach mija się z celem.

Ja poczekam spokojnie na wersję finalną.

Jarson 13.01.2009 15:38

Zgadzam się - jak już porównywać to podobnie "zagracone" systemy. Ale z drugiej strony - przecież to jasne, że mało kto (choć i tacy na pewno się znajdą) będzie chciał zainstalować siódemkę na kompie z P4@1,6 Ghz i 256 MB RAM.

Ja bym to porównywał inaczej - jak szybko w momencie premiery pracował Windows na kompie zakupionym tego samego dnia za przykładowo 3k zł i jak będzie pracował Windows 7 w momencie premiery na kompie również kupionym razem z systemem i również za 3k zł. Wtedy to będzie chyba najbardziej obiektywne porównanie.

rycho 13.01.2009 16:15

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 995153)
Czy ktoś z Was ma na Win7 zainstalowane dokładnie to samo oprogramowanie co na XP i może stwierdzić, że Win7 działa szybciej lub porównywalnie?

Czy tylko piszecie to, że jest szybciej zaraz po instalacji systemu? :mruga:

Zasyf Win7 tak samo i wtedy porównaj.

Mam zainstalowane to samo oprogramowanie.
Oprócz Deamon Tools, który jest niekompatybilny.
Windows 7 działa porównywalnie do XP.
Jest szybki, ale to i tak ZŁO.

zorg 13.01.2009 17:03

wszystko zlo

"oprocz blekitnego nieba" , rumu , cygar i sexsu :)

Jarson 14.01.2009 00:14

Ilość załączników: 1
Znalazłem Snipping tool... Mało się w Viście bawiłem, to i nie wiedziałem, że taki gadżet tu jest, w XP trzeba się posiłkować zewnętrznymi aplikacjami...

Nawet zaraz zrzut zrobiłem...

Załącznik 50703

Every środa :D

zorg 14.01.2009 01:34

wow to i windows 7 ma snipping tool , widac odrazu ze vista rulez

Smartek 14.01.2009 09:18

http://webhosting.pl/Windows.7.beta....z.twoja.muzyka

Jak tam Wasze mp3? ;-)

CIAPEK 14.01.2009 09:26

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 995405)

co za chłam, ale tylko korzystając z Media Playera albo Media Center... nie korzystam.
Chociaż z artykułu jednoznacznie nie wynika, że chodzi tylko o legalność lecz "dziure" w systemie.

Ja już nie wiem co z tymi systemami.
Ciągle mam kochanego XP SP3 i dobrze mi z tym.
Dużo z Was jeszcze na XP jedzie?
Czy sam zostałem :(

Jarson 14.01.2009 09:29

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 995405)

Aż taki głupi nie jestem, żeby podsunąć siódemce jakiekolwiek dane, których kopii zapasowych nie posiadam :) Za wcześnie na to...

Ale akurat empetrójki żadnej jeszcze nie słuchałem pod siódemką, więc nie wiem, co się z nimi robi ciekawego bądź nie.

Się za to ucieszyłem niezwykle, bo napisałem wczoraj krótką pracę na zaliczenie i chciałem ją wydrukować, przy czym przed samym drukowaniem przypomniałem sobie, że przecież drukarka jest niezainstalowana (Canon ip4200). Ale tak sobie patrzę, a drukarka jednak jest :)

W Viście pewnie też tak jest, ale ja tak bezpośrednio z XP, więc mam więcej wrażeń :D

A ImgBurn (nie mówcie Bartezowi, że go zainstalowałem!) pokazuje mi w logu linijkę "Media Center Edition (6.1, Build 7000)". Już chociaż od tego MCE mogliby odejść :fiu:

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 995406)
Dużo z Was jeszcze na XP jedzie?
Czy sam zostałem :(

No ja ciągle jako podstawowy mam XP, ale jeśli 7 okaże się dalej tak pracować, jak teraz mi pracuje, to poważnie zastanowię się nad zmianą...

CIAPEK 14.01.2009 09:41

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 995407)
(...)no ja ciągle jako podstawowy mam XP, ale jeśli 7 okaże się dalej tak pracować, jak teraz mi pracuje, to poważnie zastanowię się nad zmianą...

czyli widzisz znaczną poprawę w stosunku do Visty? Za tą kupę wogóle się nie brałem... wystarczyły mi artykuły i Wasze opinie i problemy moich znajomych.

Jarson 14.01.2009 09:53

Widzę. Może to dlatego, że mam nieco szybszy komputer niż te, na których pracowałem z Vistą, ale nie wydaje mi się, żeby to miało aż takie znaczenie. Ten system naprawdę jest pod względem szybkości porównywalny z XP. Z drugiej strony uważam, że użytkownicy Visty powinni mieć możliwość bardzo taniego upgrade'u do siódemki, bo Vista od początku powinna pracować tak wydajnie, jak teraz pracuje 7.

Ja przesiadając się z XP dostaję wszystkie zalety Visty plus szybkość działania, użytkownicy Visty dostają bardzo solidnego service packa.

BTW - u mnie nie psuje mp3 w żadnym w opisanych w linku Smartka przypadków...

Smartek 14.01.2009 10:23

Ciekawa sprawa z tymi mp3.
Ale w sumie dobrze, że zrobili publiczną betę, pozbędą się błędów, które musieliby pewnie naprawiać w SP1 trzy miesiące po wyjściu 7... ;-)
Błąd z obcinaniem MP3 jest właśnie dowodem na to, że jest lepiej, gdy OS kontroluje większa ilość osób.
Liczę na tani upgrade Vista -> 7.

melag 14.01.2009 20:47

Ilość załączników: 2
Zainstalowałem W7 na Eee PC 1000H (Atom 1.6, 1GB) :taktak:
Jedynym problemem po instalacji był brak sterowników do karty WiFi i Lan, naszczęście działają stery od Visty.
Siódemka działa całkiem żwawo, pewnie komfort pracy przy 2GB ram-u byłby jeszcze lepszy.

Załącznik 50718

Załącznik 50719

Patrix 14.01.2009 20:56

A ja właśnie kończę instalację na VPC'07 :)

Edit.:

Pierwsze odkrycie, ciekawa sprawa -
Wyłączony W7 na wirtualnym dysku zajmuje tylko 4,91GB (z wyłączonym przywracaniem systemu)!

M@X 15.01.2009 01:40

Czyli jak dorzuce 1 GB RAM czyli bede mial razem 2 to na Windzie (Atom 1,6 GHz + Intel GMA 945) powinno smigac?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:12.