Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

REi 20.06.2007 08:19

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 797217)

Pisac "santa rosa w akcji" to tak jak pisac "centrino w akcji"... Santa Rosa to nic innego jak kombinacja chipset+procesor majaca za zadanie bardziej optymalizacje poboru energi niz wydajnosc i glownym napedem ww testu jest procek z 800mhz magistrala ktory wcale nie musi byc w laptopie z technologia santa rosa :P

Patrix 20.06.2007 11:11

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 797217)
santa rosa w akcji (bez podkrecania) :mruga:

Ja pisałem o GPU a nie CPU :>
Chcesz porównać to do Celerona 410 ? :rotfl:
byłą mowa o grafice

AleX69 20.06.2007 13:38

Cytat:

Napisany przez REi (Post 797246)
Pisac "santa rosa w akcji" to tak jak pisac "centrino w akcji"... Santa Rosa to nic innego jak kombinacja chipset+procesor majaca za zadanie bardziej optymalizacje poboru energi niz wydajnosc i glownym napedem ww testu jest procek z 800mhz magistrala ktory wcale nie musi byc w laptopie z technologia santa rosa :P

widze ze jak zwykle nie za bardzo zrozumiales moj post :>

santa rosa moze nie przynosi rewolucji ale dostarcza wiele zmian i ulepszen wzgledem swojego poprzednika
roznica miedzy napa (napa refresh) a santa rosa po za zmiana chipsetu z i945 na i965
i tak jak napisales zwiekszenia energooszczednosci przez cpu
przynosi jeszcze zmiane taktowania szyny systemowej 677->800MHz
a takze nowy uklad graficzny

nie jast tez prawda co napisales ze to centrino (core duo) ale nowe centrino duo (core 2 duo)
co ciekawe nie zanosi sie by mozna bylo T7xxx wsadzic do innej platformy sprzetowej
niz ww santa rosa :]
jesli chodzi o wydajnosc wystarczylo wczesniej zerknac na testy przedstawione
przez intela na stronie <- http://www.intel.com/performance/mobile/vista/index.htm

Parix@ zamiescilem screen z 3dmark 06
i nie mialem zamiaru przedstawienia wynikow procesora i magistrali
ale procesora graficznego NVidia Geforce 8600M GT 512MB znajdujacego sie IFL90 od Compal'a

reasumujac uwazam ze intelowi udala sie nowa platforma mobilna bardziej
niz ostatnie odswiezenie w trzecim kwartale 2006 napa

Smartek 20.06.2007 18:12

Jako ze jest cien szansy, ze bede mial troche sianka, a co za tym idzie mozliwosc zmiany laptopa.. zaczynam powoli rozgladac sie co i jak i co najwazniejsze - po roku uzywania Asusa WIEM czego aktualnie od laptopa wymagam, a co jest mi zupelnie zbedne (chocby kamerka, ktora uzylem kilka razy na samym poczatku).

Na razie mam jedno pytanie - mozliwe, ze bede chcial sie pozbyc PC na stale, wiec przydaloby sie cos porzadnego - jak wyglada podlaczenie starego zestawu glosnikow 5.1 do laptopa? Sa po prostu laptopy z wyjsciem na 5.1?
Czy trzeba jakies przejsciowki stosowac?
Dodam, ze moje glosniki nie posiadaja zadnych SPDIF'ow itp. (to tylko stare Logitechy Z-640).

Patrix 20.06.2007 19:18

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 797371)

Parix@ zamiescilem screen z 3dmark 06
i nie mialem zamiaru przedstawienia wynikow procesora i magistrali
ale procesora graficznego NVidia Geforce 8600M GT 512MB znajdujacego sie IFL90 od Compal'a

na pewno 8600 wymiata ale ci***281;***380;ko por***243;wna***263; ten wynik testu (mojego) z 3dmarka'03 i (Twojego) z '06
wiadomo natomiast, ***380;e b***281;dzie wy***380;szy ;)

andrzejj9 20.06.2007 19:52

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 797558)
Jako ze jest cien szansy, ze bede mial troche sianka, a co za tym idzie mozliwosc zmiany laptopa.. zaczynam powoli rozgladac sie co i jak i co najwazniejsze - po roku uzywania Asusa WIEM czego aktualnie od laptopa wymagam, a co jest mi zupelnie zbedne (chocby kamerka, ktora uzylem kilka razy na samym poczatku).

Na razie mam jedno pytanie - mozliwe, ze bede chcial sie pozbyc PC na stale, wiec przydaloby sie cos porzadnego - jak wyglada podlaczenie starego zestawu glosnikow 5.1 do laptopa? Sa po prostu laptopy z wyjsciem na 5.1?
Czy trzeba jakies przejsciowki stosowac?
Dodam, ze moje glosniki nie posiadaja zadnych SPDIF'ow itp. (to tylko stare Logitechy Z-640).

Nie spotkałem się, ale może te z wyższej półki ( > 6tys.) mają takie wyjścia. Najprostsze rozwiązanie to kupujesz zewnętrzną kartę muzyczną (300-500zł) i do nich podłączasz.

REi 20.06.2007 19:59

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 797371)
widze ze jak zwykle nie za bardzo zrozumiales moj post :>

santa rosa moze nie przynosi rewolucji ale dostarcza wiele zmian i ulepszen wzgledem swojego poprzednika
roznica miedzy napa (napa refresh) a santa rosa po za zmiana chipsetu z i945 na i965
i tak jak napisales zwiekszenia energooszczednosci przez cpu
przynosi jeszcze zmiane taktowania szyny systemowej 677->800MHz
a takze nowy uklad graficzny

nie jast tez prawda co napisales ze to centrino (core duo) ale nowe centrino duo (core 2 duo)
co ciekawe nie zanosi sie by mozna bylo T7xxx wsadzic do innej platformy sprzetowej
niz ww santa rosa :]
jesli chodzi o wydajnosc wystarczylo wczesniej zerknac na testy przedstawione
przez intela na stronie <- http://www.intel.com/performance/mobile/vista/index.htm

Widze ze to ty nie rozumiesz tego co ja napisalem ;)
Szybsza szyna wcale nie jest powiazana z Santa Rosa (czytaj - nie jest dla niej na wylacznosc xD ).
Santa Rosa jak pisza na stronie Intela to kolejna generacja Centrino... (ja nigdzie nie napisalem ze Santa Rosa = Centrino bo centrino to znacznie starsza technologia :P)
Laptop ktorego testy zlinkowales ma niezalazny uklad graficzny.
Innymi slowy - do wynikow w tescie przyczynil sie szybszy procek a nie Santa Rosa.

BTW - jak na razie moze nie ma drugiej platformy kompatybilnej z T7xxx ale to nie znaczy ze takowa nie powstanie :P

murt 20.06.2007 20:48

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 797645)
Nie spotkałem się, ale może te z wyższej półki ( > 6tys.) mają takie wyjścia. Najprostsze rozwiązanie to kupujesz zewnętrzną kartę muzyczną (300-500zł) i do nich podłączasz.

Dokladnie. Ja sie wogole nie spotkalem z takim wyjsciem w laptopach aczkolwiek slyszalem ze sa. Najlepszym wyjsciem jest wlasnie kupienie zew. karty tylko ich problemem jest to ze strasznie sie grzeja.

REi 20.06.2007 21:15

Takie wyjscia sa w laptopach multimedialnych/dla graczy jak np Alienware Aurora, lepszy jednak wyjsciem bedzie imo zakupenie karty dzwiekowej usb/firewire z wyjsciem 5.1 lub na PCMCIA/ExpressCard. Np Creative niedawno pokazal pierwszego X-Fi na ExpressCard/54. Ewentualnie mozna jeszcze dokupic dekoder jak np Creative DDTS-100 i podlaczyc go przez wyjscie optyczne.

tot 20.06.2007 23:38

jakiego notebooka polecilibyscie do bezstresowej pracy z windows vista? sprzet bedzie do pracy w firmie, wiec legalny soft musowo, a ze osoba, dla ktorej bedzie notebook lubi swieze bajerki - bedzie vista i koniec. oczywiscie im taniej, tym lepiej - chodzi mi o rozsadne oczko (albo dwa ;) ) wyzej od technologicznego minimum (irda, bluetooth i co tam jeszcze trzeba - mnie notebooki nie wzruszaja i sie na nich nie znam :D). bardzo ladnie poprosze linki do sklepow w wa-wie tylko :D .

AleX69 21.06.2007 08:17

tot@ a ile chcesz na niego przeznaczyc?

Smartek 21.06.2007 08:23

Widze, ze z tym dzwiekiem 5.1 to nie taka latwa i tania sprawa..

A co z podlaczeniem do TV i ogladaniem HD?
Jakbym polaczyl przejsciowka na HDMI to nie uzyskam odpowiedniej rozdzielczosci, a laptopy z takim wyjsciem kosztuja od 6tys. w gore o_O.

REi 21.06.2007 09:23

Kabel DVI->HDMI i laptop z wyjsciem DVI :P

tot 21.06.2007 16:23

przypuszczam, ze za mniej niz 2,5k nie bede mogl "z czystym sumieniem" nic polecic tej osobie - 3k nie do przekroczenia na 99,999% ;) ...

tot 21.06.2007 22:04

a nawet i mniej, bo wlasnie dowiedzialem sie, ze nieprzekraczalny limit to ~2.569,99...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:06.