Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

andrzejj9 03.09.2012 16:50

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1220714)
Proszę Cię, gdzie widzisz związek pomiędzy obrobionymi fotkami a monitorem za 1k zł?

hmm.. Dziwne w sumie pytanie, bo w zasadzie trudno byłoby mi wskazać, gdzie nie widzę związku. Wszystkie kolory, tony, przejscia itp. są nie do zobaczenia na kiepskim, czy nawet przeciętnym monitorze. Widać to dopiero na dobrym. Może dla fotek cioci na imieninach nie ma to większego znaczenia, ale jeśli ktoś chce się profesjonalnie fotografią/grafiką zajmować, to nie ma się co oszukiwać..

Cytat:

Tutaj ważne są tylko i wyłącznie umiejętności fotografa (zarówno kadrowanie, obsługa body jak i późniejsza obróbka).
Cóż.. co do wszystkiego poza dwoma ostatnimi wyrazami to - też tak kiedyś myślałem :)

A obróbki bez dobrego monitora dobrze nie zrobisz. Chyba, że na chybił trafił..

Cytat:

Według Twoich założeń wynika, że wszystkie zdjęcia reporterskie z wydarzeń sportowych (euro, olimpiada itp) są słabo obrobione, bo obrabiane są na laptopach (duża większość fotoreporterów w międzyczasie przesyła już wyselekcjonowane i obrobione na lapkach właśnie fotki do redakcji). Jeżeli byłoby inaczej to zdjęcia z EURO zobaczylibyśmy po kilku dniach.
Ale mówisz o zdjęciach generalnie reporterskich. Wymagania co do nich są jakby nieco inne..

Cytat:

BTW, 10 tyś to bardzo niewiele jak za aparat.
Nie wnikam, bo temat generalnie pojawił się przy okazji i mniej mnie interesował. Był to chyba Canon D7 czy z podobnej półki + szkła (nie mówimy o aż takim pro)

Kris 03.09.2012 16:08

To niech kupi tego Della czy Lenovo na IPSie. W wątku, który Ci podałem padały propozycje. Wyślij mu, niech sobie poczyta. :)

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1220714)
Proszę Cię, gdzie widzisz związek pomiędzy obrobionymi fotkami a monitorem za 1k zł? Tutaj ważne są tylko i wyłącznie umiejętności fotografa (zarówno kadrowanie, obsługa body jak i późniejsza obróbka).

Według Twoich założeń wynika, że wszystkie zdjęcia reporterskie z wydarzeń sportowych (euro, olimpiada itp) są słabo obrobione, bo obrabiane są na laptopach (duża większość fotoreporterów w międzyczasie przesyła już wyselekcjonowane i obrobione na lapkach właśnie fotki do redakcji). Jeżeli byłoby inaczej to zdjęcia z EURO zobaczylibyśmy po kilku dniach.

No np. nie zobaczy, że biały to tak naprawdę zielonkawy, albo, że w cieniach to nic nie ma na wydruku. :mruga:

Zdjęcia z EURO też nie widzisz natychmiast. Podejrzewam, że oni pracują tak, że fotograf wali zdjęcia, wysyła do redakcji, tam już jest fotoedytor, który obrabia fotkę (WB, Exp, zmniejszenie, ostrość) i wysyła do drukarni czy do internetu. Zatem kilka godzin jest.

Do samego internetu to nie potrzeba jakiegoś super sprzętu, tu są umieszczane małe "znaczki pocztowe", nie zdjęcia.

Matefusz 03.09.2012 15:07

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1220681)
To nie tylko kwestia TN/IPS, ale podświetlenia i możliwości kalibracji.

Jako fotograf, powinien zdecydowanie przyłożyć się do jakości monitora, chyba, że: nie jest świadomy problemu, ma to gdzieś, nie drukuje, nie widzi różnicy.*

*niepotrzebne skreślić :mruga:

Może nad wyraz nazwałem znajomego fotografem. Po prostu robi dobre zdjęcia od kilkudziesięciu lat. Nie spędza kilku godzin przy obróbce jednego zdjęcie w Lightroomie lub PSie. Chodzi o szybką edycję na lepszej jakości matrycy (bez konieczności kupna zewnętrznego monitora)

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1220704)
Ostatnio u znajomego przeglądaliśmy fotki takiego 'fotografa', który ma aparat za jakieś >10 tys. i właśnie planuje kupić nowy, a monitor za ~ 1 tys. Fotki może i złe nie są, ale obrobione tak, że lepiej nie mówić.

Proszę Cię, gdzie widzisz związek pomiędzy obrobionymi fotkami a monitorem za 1k zł? Tutaj ważne są tylko i wyłącznie umiejętności fotografa (zarówno kadrowanie, obsługa body jak i późniejsza obróbka).

andrzejj9 03.09.2012 14:35

Ostatnio u znajomego przeglądaliśmy fotki takiego 'fotografa', który ma aparat za jakieś >10 tys. i właśnie planuje kupić nowy, a monitor za ~ 1 tys. Fotki może i złe nie są, ale obrobione tak, że lepiej nie mówić. Ten znajomy jest muzykiem, ale zajmuje się też grafiką i nie miał wątpliwości, że warto zainwestować w EIZO.. (może nie tylko ten wchodzi w grę, ale generalnie monitor).

W skrócie - jeżeli ten laptop ma w jakimkolwiek stopniu służyć do pracy, to zewnętrzny monitor jest tutaj oczywistością.

Kris 03.09.2012 11:11

To nie tylko kwestia TN/IPS, ale podświetlenia i możliwości kalibracji.

Jako fotograf, powinien zdecydowanie przyłożyć się do jakości monitora, chyba, że: nie jest świadomy problemu, ma to gdzieś, nie drukuje, nie widzi różnicy.*

*niepotrzebne skreślić :mruga:

Matefusz 03.09.2012 11:06

Właśnie chodzi o to, żeby nie dokupywać monitora. Ma być w jednym pudle. Wiem, że dell kiedyś miał model l502x z lepszą matrycą. I ciekawi mnie, czy do 5k PLN znajdzie się jakiś laptop z matrycą NIE TN

Kris 03.09.2012 11:02

Niech kupi cokolwiek na i5/i7 i zewnętrzny monitor. :mruga:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188821

Matefusz 03.09.2012 10:57

Witam!

Poszukuję laptopa dla znajomego fotografa. Wymagania: 17 cali, dysk ssd, wypas grafa, matryca IPS/MVA/PVA. Budżet do 4500-5000 PLN.

andy 26.08.2012 22:41

@Gallus skoro tak sprawę stawiasz to bierz co popadnie, pamiętaj tylko o matowej matrycy - sam z taką kupiłem i przyznam, że zrobiłem najlepszy interes w życiu - zero odblasków, bezproblemowa oraz komfortowa praca w praktycznie każĂ°ych warunkach.

pali 26.08.2012 21:01

i słusznie

ja swojego wylosowałem, padło na sprzęt za 1300 czy 1400 i jestem zadowolony, dawno nie miałem tak fajnego komputerka

HP G62 z AMD

ekran do GIMPA toto ma słaby, ale jak nie podłączy się IPS, to każdy TNT jest i tak do bani

gallus 26.08.2012 20:49

Ale to ma być laptop głównie do internetu ewentualnie jakaś muzyka i film, nawet na stacjonarnym największe obciążenie jakie mu funduje to kodowanie xvid, mpeg2 i to bardzo rzadko, wiec obrałem sobie taką górną granicę cenową ;)

andy 26.08.2012 20:25

@Gallus cena 1.5k dla laptopa to cena najniższa i nie spodziewaj się niczego ponad normą dla tej półki.

Jeżeli masz jednak w kieszeni ten tysiąc więcej to na bank złożyłbyś laptopa o którym wspomniałeś. Zakup notebooka to jednak spory wydatek i warto się zastanowić czy nie wydać więcej i mieć super komfort pracy.

pali 26.08.2012 19:45

Asus X53U-SX201V

USB też mało, ale tak poza tym bardzo fajny i oryginalny

(już go nie mam w sprzedaży, jakby ktoś podejrzewał o reklamę)

gallus 26.08.2012 19:20

Pewnie tak..., szkoda tylko że chociaż jednego z tych "dodatków" nie udało mi się dostać w tej cenie, ale w sumie tak przemyślałem to USB3 nie będzie mi i tak potrzebne bo większość danych będę wymieniał przez wifi, a zintegrowana karta chyba nie będzie się miała okazji odkleić bo raczej nie gram :)

andy 26.08.2012 11:26

@Gallus nie za wiele wymagasz od urządzenia za 1.5k? :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43.