![]() |
Cytat:
Cytat:
A obróbki bez dobrego monitora dobrze nie zrobisz. Chyba, że na chybił trafił.. Cytat:
Cytat:
|
To niech kupi tego Della czy Lenovo na IPSie. W wątku, który Ci podałem padały propozycje. Wyślij mu, niech sobie poczyta. :)
Cytat:
Zdjęcia z EURO też nie widzisz natychmiast. Podejrzewam, że oni pracują tak, że fotograf wali zdjęcia, wysyła do redakcji, tam już jest fotoedytor, który obrabia fotkę (WB, Exp, zmniejszenie, ostrość) i wysyła do drukarni czy do internetu. Zatem kilka godzin jest. Do samego internetu to nie potrzeba jakiegoś super sprzętu, tu są umieszczane małe "znaczki pocztowe", nie zdjęcia. |
Cytat:
Cytat:
Według Twoich założeń wynika, że wszystkie zdjęcia reporterskie z wydarzeń sportowych (euro, olimpiada itp) są słabo obrobione, bo obrabiane są na laptopach (duża większość fotoreporterów w międzyczasie przesyła już wyselekcjonowane i obrobione na lapkach właśnie fotki do redakcji). Jeżeli byłoby inaczej to zdjęcia z EURO zobaczylibyśmy po kilku dniach. BTW, 10 tyś to bardzo niewiele jak za aparat. |
Ostatnio u znajomego przeglądaliśmy fotki takiego 'fotografa', który ma aparat za jakieś >10 tys. i właśnie planuje kupić nowy, a monitor za ~ 1 tys. Fotki może i złe nie są, ale obrobione tak, że lepiej nie mówić. Ten znajomy jest muzykiem, ale zajmuje się też grafiką i nie miał wątpliwości, że warto zainwestować w EIZO.. (może nie tylko ten wchodzi w grę, ale generalnie monitor).
W skrócie - jeżeli ten laptop ma w jakimkolwiek stopniu służyć do pracy, to zewnętrzny monitor jest tutaj oczywistością. |
To nie tylko kwestia TN/IPS, ale podświetlenia i możliwości kalibracji.
Jako fotograf, powinien zdecydowanie przyłożyć się do jakości monitora, chyba, że: nie jest świadomy problemu, ma to gdzieś, nie drukuje, nie widzi różnicy.* *niepotrzebne skreślić :mruga: |
Właśnie chodzi o to, żeby nie dokupywać monitora. Ma być w jednym pudle. Wiem, że dell kiedyś miał model l502x z lepszą matrycą. I ciekawi mnie, czy do 5k PLN znajdzie się jakiś laptop z matrycą NIE TN
|
Niech kupi cokolwiek na i5/i7 i zewnętrzny monitor. :mruga:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188821 |
Witam!
Poszukuję laptopa dla znajomego fotografa. Wymagania: 17 cali, dysk ssd, wypas grafa, matryca IPS/MVA/PVA. Budżet do 4500-5000 PLN. |
@Gallus skoro tak sprawę stawiasz to bierz co popadnie, pamiętaj tylko o matowej matrycy - sam z taką kupiłem i przyznam, że zrobiłem najlepszy interes w życiu - zero odblasków, bezproblemowa oraz komfortowa praca w praktycznie każĂ°ych warunkach.
|
i słusznie
ja swojego wylosowałem, padło na sprzęt za 1300 czy 1400 i jestem zadowolony, dawno nie miałem tak fajnego komputerka HP G62 z AMD ekran do GIMPA toto ma słaby, ale jak nie podłączy się IPS, to każdy TNT jest i tak do bani |
Ale to ma być laptop głównie do internetu ewentualnie jakaś muzyka i film, nawet na stacjonarnym największe obciążenie jakie mu funduje to kodowanie xvid, mpeg2 i to bardzo rzadko, wiec obrałem sobie taką górną granicę cenową ;)
|
@Gallus cena 1.5k dla laptopa to cena najniższa i nie spodziewaj się niczego ponad normą dla tej półki.
Jeżeli masz jednak w kieszeni ten tysiąc więcej to na bank złożyłbyś laptopa o którym wspomniałeś. Zakup notebooka to jednak spory wydatek i warto się zastanowić czy nie wydać więcej i mieć super komfort pracy. |
Asus X53U-SX201V
USB też mało, ale tak poza tym bardzo fajny i oryginalny (już go nie mam w sprzedaży, jakby ktoś podejrzewał o reklamę) |
Pewnie tak..., szkoda tylko że chociaż jednego z tych "dodatków" nie udało mi się dostać w tej cenie, ale w sumie tak przemyślałem to USB3 nie będzie mi i tak potrzebne bo większość danych będę wymieniał przez wifi, a zintegrowana karta chyba nie będzie się miała okazji odkleić bo raczej nie gram :)
|
@Gallus nie za wiele wymagasz od urządzenia za 1.5k? :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43. |