Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

Misiek4 04.07.2012 10:02

Co do negocjacji z konsultantami Della, to oczywiscie jest taka mozliwosc - zalezy tez w jaki sposob prowadzisz rozmowe. Od siebie dodam, że kupowalem ostatnio Aliena R2 na Ivy i dalo sie porozmawiac o cenie. :)

I z tego co pamietam, to mozesz sobie wymienic HDD jak i rowniez RAM, ale elementy te nie beda podlegaly gwarancji Della (co chyba jest zrozumiale).

W kwestii cen nowych XPS'ow - to Dell mocno przesadzil. Pozostaje pytanie jak duzy upust mozna wyciagnac od konsultanta.

Uzywam jakis czas 502x i spokojnie moge go polecic jako komputer do codziennej pracy. :)

andy 04.07.2012 11:32

XPS l502x też mi się podoba, jednak kupując laptopa na lata najlepiej kupić coś nowego.

Nowe XPSy to dla mnie porażka...
Cenowo i konstrukcyjne.

andrzejj9 04.07.2012 12:23

Wierz mi, że kupując na lata lepiej kupić taki, na którym po prostu będzie się dobrze pracowało. Nieważne, czy ma on dzień, tydzień, czy rok. Wydajnościowo i komputery sprzed 5 lat są nadal w zupełności wystarczające. A dobry ekran i dźwięk warte są więcej niż najszybszy nawet procesor.

andy 04.07.2012 16:46

Cytat:

Wierz mi, że kupując na lata lepiej kupić taki, na którym po prostu będzie się dobrze pracowało.
Zgadzam się. Dlatego jak del wypuścił XPSy na nowej konstrukcji to się totalnie załamałem...
Stary mi się podobał jednak... No właśnie.
W l502x nie wrzucę matrycy matowej FullHD, o dziwo w tym inspironie obraz jest dobry. Laptop ma ograniczenie do 8GB - kupując planuję go używać 3-4 lata minimum. Jak wiadomo po pewnym czasie zapotrzebowanie na pamięć wzrasta. Do tego należy doliczyć o wiele wydajniejsze ukłądy graficzne. Co prawda nie gram ale taka moc przyda się na codzień.
Na pewno przewagą l502x są głośniki - najlepszy system audio spotykany w laptopach! Do tego super klawiatura - w tym inspironie jest bardzo zbliżona. No i genialna matryca.

Jednak są i wady - kultura pracy, nagrzewanie się... Gdyby odświerzyli ten model to bym go pewnie kupił, o ile nic w nim by nie popsuli.

Dzisiaj odpisał mi XKOM i okazuje się że na 99% laptop obsłuży 16GB pamięci ram. Kość 8GB jest do niego po ok 300zł, 4GB to wydatek 140zł. Gwarancja jest 24m producenta też

Niestety nie oferują też modyfikacji konfiguracji poza tym co mają na stronie :(

Jedyne co mnie martwi w tym laptopie to ta delikatnie uginająca się klawiatura, oraz nie do końca stabilna pokrywa ekranu - przy otwieraniu gdy złapiemy za jej bok to widać ugięcie.

Jeżęli mi jednak odradzacie tego Inspirona to czekam na alternatywę :) Laptop multimedialny z naciskiem na pracę, system linux.

A teraz oczekuję na porządną recenzję, która powie mi o nim wszystko ;)

andy 04.07.2012 16:57

Tutaj pokaz systemu audio i porównanie go do Samsung R610AS02 :

melag 04.07.2012 18:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1214437)
No i też to, że linia XPS to generalnie wyższa półka niż Inspirony (zwłaszcza poprzednie), że w l502x wiadomo, że dźwięk i obraz jest rewelacyjny, a w Inspironie na razie trzeba zgadywać (choć pierwsze recenzje wskazują, że nie jest) i że l502x można już kupić w całkiem sensownej cenie (zdecydowanie poniżej 4 tys.).

Mała uwaga - L502x nie ma rewelacyjnej matrycy, rzekłbym, ma przeciętną matrycę.

andrzejj9 04.07.2012 21:06

^^ Mówisz pewnie o zwykłej HD, ja mówię o Full HD. Według wielu opinii to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza matryca montowana do tej pory w laptopach.

melag 04.07.2012 21:28

Of course ;)

BananowaPrawica 04.07.2012 21:50

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1214521)
Według wielu opinii to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza matryca montowana do tej pory w laptopach.

Nieaktualne :)

Apple MacBook Pro -> Retina 2800 x 1800 px

andy 04.07.2012 22:17

To tak jak by powiedzieć, że cyfrówka z 8MPx jest lepsza od profesjonalnej z 5MPx. Ilość pikseli na ekranie to tylko jeden z wielu czynników.

Zresztą. Dla ludzkiego oka 300PPI widziane z odległości 30 cm to maksimum jakie może rozpoznać. Ima bardziej się oddalamy tym trzeba mniej pikseli na cal. Dlatego np. stosowanie matryc powyżej ~300PPI dal smartfonów to już moim zdaniem przesada. Smartfona trzymamy na odległości ok 20-40cm, i już przy 250PPI nie widać pojedynczych pikseli.

Jeżeli chodzi o monitory to, sytuacja prezentuje się jeszcze inaczej. Od swojego monitora siedzęna odległości ok 1m. Nie ma więc sensu pakowania, szczególnie przy dzisiejszym procesie technologicznym takich matryc.
Ktoś mi powie, że przecież grafik musi mieć idealny ekran. Czy Ci graficy przynajmniej odpowiednio skalibrowali sobie ekrany zanim siedli do pracy?

Moim zdaniem jeszcze przez dwa lata nie należy pakować do monitorów rozdzielczości powyżej FHD.

andrzejj9 04.07.2012 22:24

Cytat:

Napisany przez BananowaPrawica (Post 1214525)
Nieaktualne :)

Apple MacBook Pro -> Retina 2800 x 1800 px

Dla mnie z wielu względów głupota i coś takiego raczej bym odradzał niż komukolwiek polecał (a jeszcze ten model ogólnie w szczególności).

Zresztą to tak jakbyśmy wybierali np. najlepszy i najwygodniejszy samochód rodzinny na miasto, a ktoś podjechałby Ferrari ze zużyciem paliwa 30l (?) na setkę. Fajne do podziwiania, ale nie do normalnego użytkowania.

BananowaPrawica 04.07.2012 23:04

Ja to wszystko wiem, tylko chciałem aby to andy napisał, żebym mógł przypomnieć mu jego własne słowa, gdy Samsung pójdzie za tym trendem ;P

Rozdzielczość ofkors to tylko jeden z parametrów, a to jest doskonale skalibrowany ekran najwyższej klasy. Nie będę się rozwodził, są testy w sieci.

Rozdzielczość istotnie jest na razie mało użyteczna, bo raptem kilka programów jest do niej dostosowana, a i podobno sam układ graficzny ledwo to ciągnie. No ale ktoś musi być trendsetterem, jak zwykle Apple :)

andy 04.07.2012 23:19

Recenzja modelu 17". Laptop obsługuje 16GB pamięci!
http://forum.notebookreview.com/dell...ml#post8677093

Cytat:

Display

I have seen a report for this already with a Chi Mei display in a 7720 SE. But mine is different.

I have the LGD02DA panel.

http://s14.postimage.org/h1svvx3m7/Clipboard01.jpg

From what I could find out, this panel is used in the latest Alienware 17", with ATi 7970, as glossy. Mine is not glossy. I have tested it and it behaves like a matte one. I think on Dell it might have a non-reflective coating of some sort. On notebookcheck they said this was the biggest problem with it on AW, the lack of a non-reflective surface.

It is almost sRGB. It also passed Lagom's test for sRGB, almost spot on.

Keyboard

It has num pad and mine is backlit (with control in 2 stages or off). I don't find it very noisy, but not dead quiet either. It is in between. I don't need to apply much preassure and I find the layout very easy to use. I hardly miss letters (I hope http://forum.notebookreview.com/imag...lies/smile.gif). It is one keyboard I like.

Touchpad

The touchpad is big, but I don't find it very easy to use. There is too much friction. Buttons are very noisy, very noisy (not a typo) and I need to apply too much pressure for them to work. No, I do not like it at all. One might say there is a feature in this since the buttons are very wide and when you push close to the middle zone they make noise, but toward extrems they tend to get quiet. I find myself pushing the middle every time.

Speakers

I have a 2.1 set-up Skullcandy speakers. I have tested them with Melody Gardot and Pink Martini (stuff I like) using PotPlayer.

Clean rich sound up to 70-80%, I don't think they can do full volume with best quality possible. At this rate there is plenty of sound to fill a normal room and raise your voice a little for others to hear you.

Do they beat the JBLs? No.

M@X 04.07.2012 23:32

Cytat:

Napisany przez BananowaPrawica (Post 1214532)
Rozdzielczo***347;***263; istotnie jest na razie ma***322;o u***380;yteczna,

To zobacz ekran Final Cuta Pro, w ktorym material 1080p na podgladzie wyswietlany jest 1:1 piksela, a reszta to przestrzen robocza (stol edycyjny, surowka, efekty itd.). Bo ja sie osobiscie doczekac tego nie moge! *___*

BananowaPrawica 05.07.2012 00:13

Tak, widziałem, ale dużo programów nie przeskaluje się poprawnie do takiej rozdziałki.
Nie programuję na OSX, ale to pewnie ograniczenie bibliotek.

Ale to nie problem... Zaraz będą :)

Właściwie to jest spore zerwanie z kompatybilnością wsteczną, największą zmorą za którą wszyscy płacimy. Szkoda, że Apple nigdy nie odważył się iść po całości, całkowicie zrywając z komp. wsteczną w każdym nowym modelu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:40.