Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2011, 10:30   #76
dawciobiel
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.02.2010
Posty: 11
dawciobiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sqarpi Podgląd Wiadomości
Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. GParted wlasnie sciagam i zaraz sprawdze jak dziala.
Partition Magic nie widzi urzadzenia, GParted nei widzi urzadzenia. Jedyny program ktory widzi pendriva to... menadzer dyskow win7. Jednak nie wykrywa go popprawnie jako pendrive, tlyko jako pusty naped. :/
Ale mówisz o tym PartitionMagic spod DOS'a że nie widzi? czy tym Windowsowskim?

sqarpi@
Wyślij mi na priva swój numer GG/ICQ/MSN,Tlena. jabbera czy czego tam używasz lub adres email.
dawciobiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.01.2011, 11:07   #77
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez sqarpi Podgląd Wiadomości
Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. :/
Z pendrive'ami bywa tak, że jego sformatowanie umożliwia tylko program narzędziowy napisany pod kątem obsługi danego kontrolera (zastosowanego w pendrive'ie). Jeżeli to nie pomoże, to prawdopodnie twoj pen ma walnięty kontroler. Wiec moze warto sie pofatygowac do kogos, kto ma 32 bitowy system...
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 16:05   #78
mlody27
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.04.2011
Posty: 5
mlody27 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich.
Zrobiłem wszystko tak jak opisane w artykule i ...
Przez MobaLive pendrive śmiga jak złoto wszystko ładnie się bootuje,
ale problem jest z bezpośrednim bootowaniem.

Pena w BIOSIE mam ustawionego jako pierwszy USB HDD.
Pokazuje się pierwsze menu gdzie mogę wybrać hd0 lub fd0,
niestety w obu przypadkach nie chce załadować się już menu.
Ładuje się grub i wyskakuje linia poleceń.

Wszelkie uwagi mile widziane

Pozdrawiam.
mlody27 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 16:28   #79
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
a jakie masz inne opcje w biosie plyty glownej, dotyczace ustawienia bootowania urzadzen usb?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 16:31   #80
dawciobiel
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.02.2010
Posty: 11
dawciobiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mlody27 Podgląd Wiadomości
Witam wszystkich.
(...)
Pokazuje się pierwsze menu gdzie mogę wybrać hd0 lub fd0,
niestety w obu przypadkach nie chce załadować się już menu.
Ładuje się grub i wyskakuje linia poleceń.
nie pamiętam dokładnie z czym to było związane, ale miałem podobny problem. Z tego co dobrze pamiętam (w niektórych wersja mojego tworu dla pendriva) nie przeskoczyłem tego problemu. Za to udało mi się to omijać za pomocą wpisywania w wierszu poleceń odpowiednie komendy. Zaraz poszukam co ja wpisywałem i dam znać...

O ile się nie myle było to to:
Kod:
find --set-root /iso/beini-1.2.1.iso
map /iso/beini-1.2.1.iso (hd32)
map -hook
root (hd32)
chainloader (hd32)
boot
Oczywiście w twoim przypadku zamiast "beini-1.2.1.iso" wpisz inny plik który znajduje się w folderze "iso" na twoim pendrivie.

Aha i jeszcze ważna sprawa - jeśli stworzysz już sobie takiego pendriva to testuj go na conajmniej dwóch różnych komputerach (różne płyty główne). Dlatego, że pamiętam odkryłem przez przypadek, że na jednym komputerze pendrive nie działał, a na drugim działał. I nie mówie tutaj o braku obsługi bootowania z USB przez płytę główną.

UPDATE:
I tak jak MISIEK4 zaraz ci doradzi - jeżeli płyta pozwala na bootowanie nie tylko jako USB-HDD ale również USB-ZIP, USB-CD itp. to testuj również ten tryb.
dawciobiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 16:57   #81
mlody27
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.04.2011
Posty: 5
mlody27 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
a jakie masz inne opcje w biosie plyty glownej, dotyczace ustawienia bootowania urzadzen usb?
Niestety wyboru nie mam, to jest starszy laptop, BIOS widzi mojego pena jako USB HDD i nic więcej nie mogę zmienić.

Trochę potestowałem i udało się to, że z linii poleceń gruba jak dam

find --set-root /boot/grub/menu.lst

to przestawi się na root fd0 i menu się pokazuje, ale już po resecie sytuacja się powtarza, a chciałem żeby to był automat.

I jeszcze jedno: linia poleceń gruba, wciskam ESC, dostaję menu gruba
pozycja:

find /menu.lst, /boot/grub/menu.lst, /grub/menu.lst

wciskam 'e' do edycji i tam mogę wyedytować wpis:

find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /boot/grub/menu.lst

i jak usunę --ignores-floppies i dam 'b' (boot) to też się uruchomi,

ale gdzie jest ten wpis, żeby można było go wyedytować na stałe.

Mam nadzieję, że nie namieszałem
mlody27 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 17:13   #82
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
wpisz komende "root" zaraz po wystartowaniu pena i daj znac co sie pokazalo...
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 17:23   #83
mlody27
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.04.2011
Posty: 5
mlody27 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
wpisz komende "root" zaraz po wystartowaniu pena i daj znac co sie pokazalo...
(hd0,0): Filesystem is ntfs, partition type 0x07
mlody27 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 17:46   #84
dawciobiel
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.02.2010
Posty: 11
dawciobiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mlody27 Podgląd Wiadomości
ale gdzie jest ten wpis, żeby można było go wyedytować na stałe.
nie namieszałemś, bo ja miałem dokładnie ten sam problem. Walczyłem z tym przez dłuższy okres czasu i dałem sobie spokoj. Mi się zrobić "na stałe" nie udało (oczywiście przy tym przypadku o którym mówie, bo przy innych działało poprawnie, ale nie pamiętam szczegółów bo było to dość dawno temu).
dawciobiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 20:11   #85
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez mlody27 Podgląd Wiadomości
(hd0,0): Filesystem is ntfs, partition type 0x07
to jeszcze mi powiedz co ci wyswietla po komendzie "ls"
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 20:21   #86
mlody27
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.04.2011
Posty: 5
mlody27 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
to jeszcze mi powiedz co ci wyswietla po komendzie "ls"
Zawartość dysku 'C:'
mlody27 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 20:24   #87
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0)
i
configfile /boot/grub/menu.lst
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 20:56   #88
mlody27
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.04.2011
Posty: 5
mlody27 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0)
i
configfile /boot/grub/menu.lst
Niestety nie zadziałało, ale w między czasie zrobiłem tak:

Najpierw MultiBootISOs ale w wersji 2.1.5.2 za pomocą którego zainstalowałem
syslinuxa i gruba razem z np. MemTestem.
Następnie pousuwałem zbędne pliki i zastąpiłem tymi z tutoriala i o dziwo zadziałało.
Dla pewności zrobiłem jeszcze raz według arta... nie działa.
Tak jak opisałem wyżej ... działa.
Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie, w obu przypadkach, ta sama wersja gruba i syslinuxa.
Gdzie leży problem
mlody27 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2011, 20:58   #89
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
no musze to obadac - dam znac soon...


No niestety nie moge znalezc zaleznosci. Malo tego, u mnie MultiBootISOs 2.1.5.2 po zapodaniu na pena nie widzi stworzonego przez niego menu.


Ok, powiedz mi, czy problem ten istnieje zarowno przed jak i po aktualizacji syslinuxa?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .

Ostatnio zmieniany przez Misiek4 : 04.04.2011 o godz. 22:19 Powód: nowe pomysly?
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2011, 12:04   #90
astek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Posty: 1
astek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, zrobiłem sobie takiego pena, co ma chodzić to prawie chodzi ale: czy poradził sobie ktoś z Kasperskim 10 ? jeśli tak to prosiłbym o poradę.
pozdrówko
astek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
autoboot, bootable pendrive, instalacja z iso, linux z pendrive, menu na pendrive, multiiso, samouruchamialne usb, windows iso, windows usb, windows z pendrive

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[TEST] Pendrive EXTREmeMORY SNIPPY 4GB USB 2.0 do samochodu skyrider Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 4 31.12.2009 00:37
LG GSA-H55L PROBLEM Z DVDRW luki198 Napędy optyczne DVD 13 13.11.2009 20:42
LG GSA-H20L jako napęd SCSI bursztyn Napędy optyczne DVD 10 26.05.2009 13:37
Edycja oryginalnego menu DVD by macnow macnow DVD-Video 57 14.02.2008 01:55
Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S cartman11 Napędy optyczne DVD 2 02.12.2007 12:52


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.