Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

mgit 06.09.2009 13:57

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1045458)
opłata za wysłanie rachunku?

Tak wprowadzili to wraz ze zmianą regulaminu zmuszając tym samym na przejście na rachunek elektroniczny :taktak:

woitas 06.09.2009 13:55

opłata za wysłanie rachunku?

mgit 06.09.2009 13:44

Plus ma w poważaniu klientów...

Kończy mi się umowa abonamentowa z plusem dnia 10 września (umowa 24 miesięczna) jedyna ich propozycja to telefon za 1 zł gorszy niż miałem 4 lata temu lub umowa bez telefonu.. postanowiłem przenieść numer do play bez większych komplikacji papiery o przeniesienie numeru złożone i co się okazuje, że przeniosą dopiero 17 października, czyli umowa z plusem która miała trwać 24 miechy będzie trwała 25 miesięcy... można to przeboleć ... wczoraj zadzwonili z plusa z pytaniem o powód decyzji przeniesienia numeru, jak się dowiedzieli że ich oferta jest śmieszna to się rozłączyli, po 10 minutach zadzwonili ponownie, tym razem uparcie przedstawiając ofertę idealną dla mnie według ich punktu widzenia. Uparcie twierdzili iż zmiana telefonu jest nie wskazana, gdyż się to nie opłaca, a jak stary działa to po co zmieniać :hmm: i przedstawili ofertę bez telefonu 40 zł za 110 minut lub 65 zł 150 minut umowa na rok, dodając iż jak jednak zrezygnuję i zechcę wrócić to oferta nie będzie już tak atrakcyjna. Na końcu dodając iż play nie jest siecią godną zaufania (widać faktycznie nie lubią play'a)

Ich podejście do klienta jest śmieszne, a klientem interesują się dopiero w momencie złożenia rezygnacji z ich usług. Aktualnie w play bez telefonu umowa jest na pół roku fakt 10 minut mniej czyli 100 minut za 22,50 i to dla nowych klientów ...

Najbardziej mnie rozbawiło iż dodała iż jak się zdecyduję to nie będzie pobierana opłata za wysłanie rachunku w wysokości 5 zł...

Reetou 06.09.2009 11:37

Znowu w plusie nie działa system doładowań z telefonu abonamentowego, ale za to doskonale działa system powiadomień o kończącym się okresie ważności konta i system wyłączania rozmów wychodzących.

Popaprańcy.

Tym razem nie będę do nich dzwonił - 1,95 zł za połączenie żeby się dowiedzieć, że nie ogarniają burdelu, który prowadzą. To wiem bez dzwonienia. Na szczęście jeszcze tylko 3 doładowania i przenosimy 2 numerki...

andrzejj9 11.08.2009 18:44

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1041381)
O.K. Prowadzę działalność jako osoba fizyczna ;)
To mogę żądać u Sprzedawcy wymiany telefonu na nowy gdyż serwis sobie nie może poradzić ??? Oczywiście kwestionując zgodność towaru z umową :czytaj:
Czy mam dalej uprawiać pimpąg:serwis Wrocław > Warszawa > serwis Wrocław > Warszawa. Powiedziano mi, że czas naprawy gwarancyjnej nie wydłuża okresu gwarancji. :>

W przypadku niezgodności towaru z umową wydłuża. W przypadku gwarancji.. zależy od zapisów w gwarancji :>

esem 11.08.2009 17:14

O.K. Prowadzę działalność jako osoba fizyczna ;)
To mogę żądać u Sprzedawcy wymiany telefonu na nowy gdyż serwis sobie nie może poradzić ??? Oczywiście kwestionując zgodność towaru z umową :czytaj:
Czy mam dalej uprawiać pimpąg:serwis Wrocław > Warszawa > serwis Wrocław > Warszawa. Powiedziano mi, że czas naprawy gwarancyjnej nie wydłuża okresu gwarancji. :>

andrzejj9 11.08.2009 16:27

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1041)
Ciekawa interpretacja prawa...

To jest także interpretacja rzecznika praw konsumentów, bo z nim o tym rozmawiałem.

Zresztą:

Cytat:

Zacytujmy:

Art. 8

1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów.
"Kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy" - jak inaczej można to interpretować?

Reetou 11.08.2009 15:32

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1041349)
A jak ma się sprawa w przypadku sprzętów zakupionych na fakturę na firmę?

Niestety. Zasady sprzedaży konsumenckiej obowiązują pomiędzy przedsiębiorstwem dokonującym sprzedaży, a osobą fizyczną, która nabywa rzeczy w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1041360)
Decyduje klient. Tylko w wyjątkowych sytuacjach, o których wspomniałem wyżej, sprzedawca może się do tych preferencji niezastosować.

Ciekawa interpretacja prawa...

Zacytujmy:

Cytat:

Art. 8

1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
I alternatywą jest tu albo żądanie doprowadzenie go do stanu zgodnego z umową (przez naprawę albo wymianę), albo (w przypadku niemożliwości naprawy, bądź nadmiernych kosztów) obniżenia wartości towaru lub odstąpienia od umowy.

Oczywiście możesz jako konsument żądać wymiany towaru na nowy, ale jeśli sprzedawca doprowadzi towar do stanu zgodności z umową poprzez naprawę, to zasadniczo można mu skoczyć. Więc decyduje sprzedawca de facto.

andrzejj9 11.08.2009 14:38

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1041319)
Tak konkretnie mówiąc klient oczywiście może przedstawić przy zgłoszeniu swoje preferencje co do sposobu załatwienia reklamacji, ale decyduje o tym sprzedawca, więc jeśli będzie on sprzęt naprawiał - jego wola. Natomiast przy drugim zgłoszeniu, jeśli zepsuło się to samo twierdzimy, że naprawa została wykonana niesolidnie i z uwagi na tą niesolidność i z tym związane trudności w normalnym użytkowaniu sprzętu wnosimy o wymianę na wolny od wad (nowy) lub odstąpienie od umowy.

Jeśli zaś padło coś innego możemy twierdzić, że jakość towaru jest mierna i jak wyżej. Oczywiście wszystko w przypadku gdy towar z usterką nie spełnia swoich podstawowych funkcji (np. odtwarzacz DVD nie czyta płyt DVD). W przypadku pomniejszych usterek (np. nie świeci się w tym odtwarzaczu dioda od power on) sprzedawca może zaproponować obniżenie ceny przedmiotu.

Decyduje klient. Tylko w wyjątkowych sytuacjach, o których wspomniałem wyżej, sprzedawca może się do tych preferencji niezastosować.

grzeniu 11.08.2009 13:34

A jak ma się sprawa w przypadku sprzętów zakupionych na fakturę na firmę?
Gdzieś tu wcześniej wynikało, że przepisy o niezgodności towaru z umową nie dotyczą takich przypadków? Jako, że sam większość rzeczy kupuję właśnie na firmę, wolałbym wiedzieć, kiedy warto drzeć ryja a kiedy siedzieć cicho.

Reetou 11.08.2009 10:51

Tak konkretnie mówiąc klient oczywiście może przedstawić przy zgłoszeniu swoje preferencje co do sposobu załatwienia reklamacji, ale decyduje o tym sprzedawca, więc jeśli będzie on sprzęt naprawiał - jego wola. Natomiast przy drugim zgłoszeniu, jeśli zepsuło się to samo twierdzimy, że naprawa została wykonana niesolidnie i z uwagi na tą niesolidność i z tym związane trudności w normalnym użytkowaniu sprzętu wnosimy o wymianę na wolny od wad (nowy) lub odstąpienie od umowy.

Jeśli zaś padło coś innego możemy twierdzić, że jakość towaru jest mierna i jak wyżej. Oczywiście wszystko w przypadku gdy towar z usterką nie spełnia swoich podstawowych funkcji (np. odtwarzacz DVD nie czyta płyt DVD). W przypadku pomniejszych usterek (np. nie świeci się w tym odtwarzaczu dioda od power on) sprzedawca może zaproponować obniżenie ceny przedmiotu.

andrzejj9 11.08.2009 06:14

Tak konkretnie mówiąc to przy korzystaniu z niezgodności towaru z umową już przy pierwszej reklamacji można wybrać, czy chce się doprowadzenia przedmiotu do zgodności z umową, czy wymiany na nowy. Dodatkowo w przypadku wymiany okres 'gwarancji' (niegodności z umową) biegnie na nowo.

Dopiero w przypadku braku możliwości spełnienia życzenia klienta (czyli naprawy lub wymiany na nowy), lub gdy wiąże się to z nadmiernymi kosztami (co oczywiście w przepisach nie jest zdefiniowane..) sklep może sam podjąć decyzję o wyborze tej drugiej opcji. Chociaż jeśli model jest nadal w sprzedaży trudno byłoby to udowodnić.

Tak przy okazji - ta ustawa ma raptem kilka stron. Warto przeczytać, żeby znać inne niż tylko reklamacja gwarancyjna możliwości.

Reetou 10.08.2009 21:55

Jak z dziećmi... Dowód proszę.

Bo takie zapisy owszem, pojawiają się w gwarancjach, ale gwarancje są nieobowiązkowe, a każdy z producentów może napisać sobie co chce. I jak napisze, że po stu naprawach ewentualnie zastanowi się nad wymianą na nowy, to tak będzie...

A jeśli chodzi o niezgodność towaru z umową, to na dobrą sprawę można przyjąć, że już przy drugiej naprawie. Bo jeśli reklamujemy towar w tym trybie u sprzedawcy żądając naprawy, a później sprzęt znowu się psuje, to możemy zakładać o kiepawej jakości towaru i zgłaszając powtórnie prosić o wymianę na nowy, bez wad, lub o odstąpienie od umowy. Ale zapisu w ustawie (3 czy 5 napraw) to nie widziałem...

Więc ustawa, paragraf proszę...

demek 10.08.2009 20:27

prawnie ustosunkowane a nie dobra wola producenta

Reetou 10.08.2009 19:21

To jak tam zwą? Bo pierwsze słyszę... Niektórzy producenci dopuszczają coś takiego w swoich kartach gwarancynych (czasem po 3, czasem po 5), ale to raczej ich własny pomysł, a nie coś narzuconego prawnie. Ale mogę się mylić.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:44.