![]() |
Była jakaś agresywna kampania negatywna?
|
jak juz mowielem nic w przyrodzie nie ginie
agresywna kampania negatywna + zawyzona stawka MTR i obnizek do Play jeszcze jakis czas nie bedzie, choc by byc mogly bo oni wiedza, ze to do przejscia do Play zniecheca nie bronie nikogo - chce pokazac, ze Play wcale nie jest bez winy |
MTR jest zawsze, tylko stawki różne.
edit: zaraz, moment :) Stawka MTR do wielkiej trójcy była 22gr za minute. To jakoś nie przeszkadzało Playowi wprowadzić oferty 29gr/min do nich. Mimo ze ogromna wiekszość połączeń jest statystycznie poza sieć. Więc niech nie pitu-pitu że do Playa musi być po 79gr. Jakby chcieli to by od 1 lipca mogli zrobić 24+7=31gr do Play. I mieliby zarobek taki sam jak Play miała do nich do tej pory. A to tylko jakaś mała sieć do której prawie nikt nie dzwoni - strasznie by nie tracili. Play po prostu wie ze jezeli chce urosnąć, to musi mieć ofertę ewidentnie i niezaprzeczalnie znacznie atrakcyjniejszą niż inni. I zadowoli się nawet marym zyskiem 7gr. I w tym pomaga wyższe MTR. Inni natomiast wolą żeby było jak było i Play im jest bardzo nie na rękę. |
play placi mtr innym? a to ciekawe
|
Ja całkiem poważnie myśle nad tą rodziną, ale zobaczymy ofertę.
Jak będa konkurencyjni to czemu nie? Tyle ze jakos mi sie nie wydaje aby tak miało być.. :( |
Cytat:
Gdyby nie różnica w MTR i ruch P4 z freshową kartą, płacilibyśmy dzisiaj po 70 gr. za minutę połączenia. Wielka trójka nie byłaby wcale zainteresowana obniżką cen. Dopiero jak ktoś im wygryzł kawałek tortu, to próbują reagować jakimiś promocjami. I dobrze... |
zgadzam, ze to praktyka powszechna i przydatna
ale na poziomie wyzszym niz oferowane ceny polaczen? to juz jest rozboj i wykozystywanie pozycji (w tym przypadku nie monopolisty, tylko chronionego przepisem newbie) do ograniczenia konkurencji URK nie mogl dodac zapisu do MTR "na pozimie nie wyzszym niz 90% oferowanej ceny polaczenia wychodzacego"? to by bylo OK wedlug mnie a Play bynajmniej nie skreslam - moze za jakis czas sie unormuje sytuacja, wtedy nie mowie, ze nie zmienie operatora kiedys Ere uwazalem za bande oszustow (gdy porownywali swoja oferte abonalmentowa 20pln z cenami Simplusa - "zapominajac" dodac, ze Simplus mial ceny brutto a Era netto - stare czasy, gdy za minute sie placilo kolo 3pln a ceny mozna bylo podawac jak sie chce - teraz jest wymog podawania brutto) a teraz sobie chwale moze nawet bym wstapil do sieci "w rodzinie" :haha: |
Nieprawda MTR do playa też spadł od dzisiaj :)
Nowa stawka u play to 40gr, do innych 16gr. 24 groszy różnicy :) Sporo, ale na pewno nie 50gr - jak sie płaci w Nowej Heyah. Od 1 lipca Heyah bedzie brała dla siebie aż 26gr z tej dopłaty, więc niech nie płacze. http://www.telix.pl/artykul/uke-obni...y-3,29050.html Cytat:
Róznice w MTRy będą maleć i zrównają się w 2014 roku. |
bede jechal po playu za mtr, zgadzam sie w 200% z nimalem, mtr powoduje ograniczanie konkurencji na polaczenia do play na rzecz playa
no ale urt ma to gdzies przeciez...starych mozna podoic...play rok na rynku juz jest, pierwszy rok moge mtr jakos zrozumiec, ale teraz? starzy nie moga kasowac mtr a play moze? cos tu jest nie halo a inni maja ta sama cene bo moze maja umowe z P4?moze mtr maja na pozionie 5gr a nie tak wysokim jak inni? wczesniej juz podalem przyklad ukazujacy pobieranie oplat typu mtr |
Ale nie wszystkie sieci mają drożej do Play. Poza tym nie wiem czy przypadkiem w niektórych sieciach dopłata do Play nie jest większa niż to co Play kasuje.
Z tego co udało mi sie znaleźć kiedyś znaleźć dodatkowej opłaty nie ma 36,6 mBank Mobile (33gr do wszystkich), MobilKing (39gr) , Carrefour Mova. Więc jednak sie da. Operatorów małych najwyraźniej Play nie wkurza, tylko tych dużych. btw. juz to było, wyższe MTR mają ułatwić wejście na rynek nowemu graczowi. Play w porównaniu z wielką trojką to wciąż gnojek. Więc nie wieszajcie psów na Playu, jak wejdzie ktoś nowy to też będzie tak kasować. Playa też. no chyba że odpowiada wam trzech jedynie słusznych operatorów, stawki po 60gr za minute jeszcze przez 5 lat itp. Ja jestem tylko konsumentem, w dodatku nigdy nie rozpieszczanym przez operatorów. To sie ciesze, zamiast psioczyć przeniosłem się tam gdzie lepiej :) Procedura przeniesienia trwała około tygodnia. Jako że przechodziłem z TakTaka musiałem najpierw zarejestrować numer w Erze. Należy uważac zeby wpisali wszystko łącznie z drugim imieniem, bo inaczej odrzucą wniosek Playa i trzeba będzie przechodzić przez to jeszcze raz. Musiałem zostawić 50zł na karcie Ery na pożarcie. Najpierw podpisałem wniosek o przeniesienie i czekałem. Potem przyszedł SMS ze moja karta sim jest do odebrania w salonie (wtedy wybiera sie bonusy). Gdy Era wyłaczyła moją kartę musiałem jeszcze odczekać kilkanaście nieprzewidzianych godzin (niestety bez telefonu) i już byłem w Playu. |
tak jest, bo play kasuje inne sieci za polaczenia do nich
|
Brzmi nieźle.. A ile trwała procedura przenoszenia?
A z tymi droższymi rozmowami do Play'a to jak to w końcu jest - generalnie wszystkie sieci mają droższe rozmowy poza sieć. To jest tak, że - w sieci najtaniej - poza sieć drożej - do Play'a jeszcze drożej? Chyba tak, bo wczoraj widziałem reklamę w telewizji, w której było mniej więcej tak: "Wszędzie tanio, do Play drożej" ;) |
Przeniosłem numer z TakTaka, starter 9zł.
Doładowałem za 10zł (żeby konto przedłużyć) :szczerb: Wszystkie te pieniądze minus ~70gr mam na koncie. +3zł bonus ze startera które poszły na akytwację usługi 2min -->1min Za przeniesienie mam gratis 20zł oraz kilkadziesiąt minut co miesiąc przez 3 miesiące. Bonusy wybiera sie przy przeniesieniu. Czyli opłata 50zł za zdarta przez Erę jest przez Playa zwracana z nawiązką. Za każdą minute spoza sieci mam minute (za to nie ma comiesięcznej opłaty jak w taktaku, tylko aktywacja o której pisałem wyżej)... Na razie więc jade na tych minutach i promocjach || A konkretnie na tych minutach, bo promocyjnych zł prawie nie użyłem (39 zostało). Promocyjne środki z przeniesienia przepadną mi chyba gdzieś tak po wakacjach jak nie wykorzystam. Ale póki co mam luz || A potem też nie bedzie zle :D W razie czego wykupie pakiet 100 minut do playa za 5zł (5gr/min) bo najwięcej zaczynam dzwonić tam... Tyle że posiadacze abo w play nie mają co zrobić z setkami minut do mnie , brat ma jeszcze 950, mama ok 500... (to była promocja urodzinowa, teraz jest wiosenna też niezła):szczerb: wiec moze nie bedzie trzeba. Dla dzwoniących sporadycznie oferta idealna, a jak ktoś dzwoni więcej - ... też... Jeżeli skończą nam się środki albo chcemy pomóc komus pozbyc sie "darmowych" minut, możemy wysyłając darmowy sms z prośbą o kontakt. |
Cytat:
|
Mam tel w play fresh juz miesiąc. Po uwzględnieniu wszystkich promocji na razie wydałem około 70gr...
A dzwonie kiedy mam ochote :szczerb: jeszcze z 40zł i 80 minut do wygadania promocyjnego.. Ważność konta do 27 maja 2010. Jak dla mnie może być, mam na co wydawać pieniądze :szczerb: TakTak rzeczywiscie moze byc jezeli dzwonimy dużo. Ale jeżeli sporadycznie to porażka, chyba ze ktoś lubi wspierać Caritas. Osoby dzwoniące dużo zazwyczaj jednak mają abo, bo za darmo dostają telefon. Wydaje mi sie że stary taktak ma jednakowe ceny połączeń do Play. Bo jak powstawał Playa nie było ;) To jedna z przewag starego nad nowym i zapewne jeden z powodów czemu powstał nowy który nic nie wnosi... @andrzejj9 o rany... to ja mniej płaciłem w taktaku w 2006 roku... ~30gr w sieci (erajednostki) i 59 poza.. co do psioczenia na Play to jakby nie patrzeć dzięki niemu mamy 50% taniej w prepaidzie praktycznie u wszystkich. Od pewnego czasu na rynku praktycznie nic ciekawego sie nie działo i operatorzy spokojnie doili swoich klientów...|| |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:01. |