Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

sobrus 17.06.2009 15:05

W Play Fresh też jest jeszcze pakiet 100 minut za 5zł do Playa i na stacjonarne.

Reetou 17.06.2009 14:34

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1030170)
Jeżeli chodzi o ceny, to zdaniem prezesa są one w P4 złudnie niższe, bo jeśli weźmie się pod uwagę średnią cenę za połączenia, uwzględni dostępne promocje i inne usługi obniżające koszty, to przeciętny koszt połączenia dla klientów Plusa jest znacznie niższy niż dla klienta Play.

No to liczymy, panie Bauc.

Przykładowo abo 55 zł, taryfa syberyjska + pakiet 50 minut do wszystkich. To wychodzi 40 gr/min. A jak przekroczymy ilość minut dostępnych w abonamencie, to już 48 gr/min - o połączeniach do Play nie wspomnę.

Play fresh 29 gr/min do wszystkich, 140 minut kosztuje niecałe 41 zł, czyli o ponad 14 zł taniej. I gdzie pan tą niższą średnią ma? A wiem, jak się WYKUPI dodatkowe pakiety!

sobrus 17.06.2009 13:06

http://www.telepolis.pl/news.php?id=15088
:D
------------

To jest nie pierwsza zmiana regulaminu na rynku komórkowym. Ale wcześniej po takiej operacji odejść było mniej. Dzisiaj nie byłoby tej sytuacji, gdyby nie Play, który podgrzał atmosferę, postępując w opinii wielu obserwatorów na granicy prawa lub wręcz poza prawem - mówi w wywiadzie dla Dziennika Jarosław Bauc, prezes Polkomtela.

Bauc powiedział, że to była zaplanowana kampania obejmująca cały zespół działań nakierowanych na odebranie klientów kierowanej przez niego firmie, a ich standard pozostawia wiele do życzenia - od wręczania klientom na ulicy ulotek ze wzorem wypowiedzenia umowy po przychodzenie z klientami do salonów Polkomtela.

Groteskowość tej sytuacji polega też na tym, że Play namawia klientów do zmiany dla nich niekorzystnej. Jakość usług Polkomtela jest bowiem znacznie lepsza niż Play - dodaje.

Bauc mówi, że średnia prędkość transmisji danych w sieci Polkomtela to 2 Mb/s, a P4 - 0,8 Mb/s. Jeżeli chodzi o ceny, to zdaniem prezesa są one w P4 złudnie niższe, bo jeśli weźmie się pod uwagę średnią cenę za połączenia, uwzględni dostępne promocje i inne usługi obniżające koszty, to przeciętny koszt połączenia dla klientów Plusa jest znacznie niższy niż dla klienta Play.

---------------

O ile sposoby playa mi sie nie podobają (chociaż - z drugiej strony pozwala ludziom nieco zaoszczędzić) to ten pan bredzi coś.

Fajnie że transmisja jest tak szybka w Plusie. Gdyby jeszcze internet przez komórke nie był tak fantastycznie drogi i z limitami - może miałoby to jakieś znaczenie. Nawet nie chce myśleć jak szybko mógłbym się spłukać przesyłając coś z prędkością 1Mbit przez telefon.
I co to znaczy że jakość jest wyższa niż w Play? Jakoś w Playu wszystko niestety działa jak trzeba. A w salonie miłe panie zawsze chętnie pomagają i wszystko wyjaśnią [nie dość ze sympatyczne to jeszcze kompetentne - jak poprosisz to wszystkie przydatne kody USSD wypisują na karteczkę z pamięci :wow:].

Mamie zepsuła się karta sim to wymienili od ręki (innych awarii brak ;) ). Znacznie bardziej mi sie to podoba niz to co pamietam z np Ery gdy miałem jeszcze abo - smutny pan w garniturze i śmiertelna powaga. Po godzinie czekania w kolejce.
No więc naprawde nie narzekam na tą "niską jakość".

A liczyć swoje wydatki podejrzewam że każdy umie lepiej niż pan z polkomtela.
Dobrze ze nie mówi tego Pan z TakTaka bo bym pękł ze śmiechu. I jeszcze to gubieniei sygnału Ery tam gdzie Play ma 3G...

A co zapamietałem z Ery? Cennik z zamierzchłej epoki, zainkasowanie 100zł na do widzenia (na coś sie przydały zbędne środki...) oraz próbę uprzykrzenia mi życia przez wpisanie niekompletnych danych osobowych przy rejestracji numeru. Na szczęście Pani z Playa mnie przed tym ostrzegła bo bym musiał numer przenosić jeszcze raz (i być moze jeszcze raz zabulić 50zł).

Reetou 15.06.2009 19:36

Niezłe... (jaja)

nimal 15.06.2009 19:28

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1029738)
A o co biega z tym roamingiem w Plusie? Bo jakoś nie zauważyłem problemu... Co prawda tel. abonamentowy, ale jest i działa.

wiec poszukalem
zacznijmy od uruchomienia uslugi
jezeli nie zrobiles ego bedac w kraju (bo niby kto przypuszcza, ze ta usluga moze nie byc aktywna!) to czeka Cie szukanie budki i kosztowne polaczenie do kraju albo... UWAGA! WYSYLANIE FAXU! :haha:
http://bok.plusgsm.pl/Scripts/rightn...h0PXJvYW1pbmc*

ale to jeszcz nic
zanim wlaczysz roaming, pamietaj o wylaczniu GPRS i VIDEOROZMOW :O
http://bok.plusgsm.pl/Scripts/rightn...i=&p_topview=1

a teraz najlepsze
jak sie wykonuje polaczenie? wybierasz numer i dzwonisz? nie nie nie, nic z tych zeczy :D najpierw wysylasz kod (zapomnij o skozystaniu z ksiazki telefonicznej telefonu, chyba, ze wprowadzisz kazdego oddzielnie na okolicznosc przebywania za granica :D ), potem czakasz az Cie polacza, potem sobie mozesz ewentualnie porozmawiac :D normalnie jak laczenie przez pania z centrali
http://bok.plusgsm.pl/Scripts/rightn...W1pbmc*&p_li=#

21 wiek? jak dla mnie to raczej komuna :D
naprawde kos tam musial duzo pic, zeby taki system wymyslic :D

sobrus 15.06.2009 19:00

Mi Era zainkasowała za przeniesieni 50zł (a wcześniej 50zł za zarejestrowanie numeru, dobrze że juz nie bardzo mieli za co zedrzeć, bo na pewno by to zrobili), ale za to Play mi oddał 60zł (z tym że do wydzwonienia w pewnym czasie niestety, na szczęście w pierwszej kolejności idą te bonusowe złotówki). Stawki standardowe są następujące : 29gr za minute, 9gr za SMS, 19gr za MMS. Jeżeli mało dzwonisz to na pewno się ucieszysz, że doładowanie za 5zł przedłuża ważność konta o rok (+ chyba pół roku na odbieranie).

Reetou 15.06.2009 18:22

Od 6 lipca AFAIK

andrzejj9 15.06.2009 18:21

To faktycznie jest prosta. Przeciw przemawia tylko internet, ale teraz i tak z niego nie korzystam. Zastanowię się w takim razie nad przeniesieniem. Te reklamy, które swego czasu leciały o darmowości przeniesienia numeru, są aktualne?

Reetou 15.06.2009 18:11

W Playa :D Dzwoniąc z innej sieci do Playa płacisz (niezależnie od jakiś promocji) 79gr/min. Dzwoniąc z Playa do każdej innej sieci płacisz 29 gr/min. Sprawa prosta.

andrzejj9 15.06.2009 18:07

Wiesz, to nawet nie o tego kumpla chodzi, bo gdybyśmy tak gadali częściej, to coś byśmy wymyślili (voip?). Ogólnie wiem, że ja płacę po 70 groszy, a wy mówicie o 30, jest różnica. Plus jednak doładowania jak już kupuję, to mniej więcej po cenie nominalnej (no, na Allegro jest kilka złotych taniej), więc tu też chyba przepłacam.

Pytań na razie nie zadam, bo mam właściwie jedno - gdzie jest najtaniej. A że najtaniej jest w zależności od potrzeb, to nie mam na razie o co pytać, bo ja generalnie teraz telefonu prawie nie używam. Interesuje mnie to bardziej na przyszłość, w co warto ewentualnie wchodzić.

nimal 15.06.2009 17:57

no wlasnie - abonamentowy :D
to zobacz jakie schody sa w prepaidzie, zeby polaczenie wykonac!
nie wspominajac o tym, ze domyslnie jest wylaczony, a wlaczyc mozna tylko z terytorium PL (no, ale to problem jednorazowy - za to jak sie zapomni, to naprawde duuuuzy problem)

Reetou 15.06.2009 17:43

A o co biega z tym roamingiem w Plusie? Bo jakoś nie zauważyłem problemu... Co prawda tel. abonamentowy, ale jest i działa.

sobrus 15.06.2009 16:59

Zależy też gdzie kumpel ma telefon.

Na przykład jeżeli ma w play, to naturalnym wyborem jest play fresh. Wtedy z pakietem rozmawiasz za 5gr/min (pakiet 5zł niestety ważny 30 dni). Do innych sieci jest 29gr.
Dobrą ofertę ma też Heyah (tani internet, 29gr, sms do heyah (TYLKO!) za darmo).
Można przyjrzeć się 36,6 (jak masz kilku kumpli w plusie).

Generalnie musisz wybrać oferte dla siebie, przejrzyj wszystkie. Play mocno namieszał i wszyscy poza TakTakiem wprowadzili już nowe oferty.
Pewnie i Era wreszcie coś wprowadzi.
Być może nawet przebije Play Fresh :D oby ;)

nimal 15.06.2009 16:45

play, taktak, hayah - niekoniecznie w tej kolejnosci
te imho sa warte uwagi, warto wejsc na kazda strone i poczytac
porownania zbiorcze nie uwzgledniaja indywidualnych potrzeb
np dla mnie Plus i wszystkie sieci na nim oparte (mbank, samiswoi i pare innych) sa zdyskwalifikowane ze wzgledu na roaming - najglupszy system pod sloncem - a ze jezdze za granice i to niekoniecznie po to, by sie zastanawiac, jak wykonac to polaczenie, to mam ich gdzies :)
w Orange nie sumuja sie waznosci konta i mam uraz do tepsy ;)
tyle ode mnie

zanim zdecydujesz - zapytaj o szczegily, jakie Ciebie interesuja - kazda siec ma pare fajnych knyfow (jak podwojne drugie doladowania, 10% gratis do kazdego doladowania, minuty za polaczenia przychodzace, biling szczegolowy online, zarzadzanie kontem online - to przyklady z ery, w mbanku to darmowe minuty za placenie karta, darmowe megabajty co miesiac) o ktorych ciezko sie doczytac na ich stronach
i kazda ma pare takich, ktore ja moga dla kogos zdyskwalifikowac (np roaming w plusie - dla osoby, ktora nie opuszcza kraju to bez znaczenia) a ktorymi w ogole sie nie chwala :D

andrzejj9 15.06.2009 15:35

Dobra, z tego co piszecie wynika, że za komórkę można teraz rozmawiać praktycznie za darmo. Jako, że ja dalej płacę ok. 70 groszy za minutę i jak gadam z jednym kumplem, to za rozmowę czasami płacę po 20-30 złotych (oczywiście sporadycznie) to jestem zainteresowany :)

Jest jakaś strona, gdzie porównane są wszystkie te taryfy prepaidów i można by to sobie porównać?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:37.