Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

mgit 05.12.2015 21:39

O i tu berion dobrze prawi... trzeba zrezygnować z Androida, na rzecz Apple :taktak:

Sam się zastanawiam czasami, a może jednak Apple... tylko ten interfejs Apple strasznie pedalski jak w Androidzie... :(

Gdzie te czasy, noki N95 gdzie można było decydować jaki kolor ma interfejs...

Berion 05.12.2015 20:22

Chyba nie ten cytat Andy. ;p

- - -

Doskonale wiem co to jest Google Framework i wymagają go nie tylko aplikacje Google (porównanie do DLL chybione, porównałbym raczej do IE...). Taki Contact+ używa tego gówna do geolokalizacji, ale ja tego nie używam, więc nie jest mi do szczęścia potrzebna instalacja GF dla tej konkretnej aplikacji - więc chciałbym mieć możliwość wymuszenia jej instalacji. To jest tak samo wkurwiające (bo inaczej nie da się tego nazwać) filtrowanie urządzeń zgodne/niezgodne. To ja mam decydować czy jest zgodna czy nie... Często bywa tak, że jest, ale jest przefiltrowana dla mojego urządzenia. Coraz częściej zaczyna się czuć jak w kaftanie bezpieczeństwa w pokoju bez klamek - coś decyduje za mnie...

Jola się może skończyć i co z tego? Wyprodukowane telefony z obecnym softem mnie zadowalają na dzień dzisiejszy, więc nie obchodzi mnie to, ze znikną z rynku za jakiś czas, nie obchodzą mnie przyszłe aktualizacje skoro na dziś to co ma mnie satysfakcjonuje (Androidy 4.4+ już przestały z tak trywialnego powodu jak pedalizm w GUI). Tj. jedynie w takim wymiarze że będę zmuszony przesiąść się kiedyś na inną platformę.

andy 05.12.2015 18:16

Cytat:

Napisany przez Berion
Zabawka dla kota. Chyba że ktoś lubi to ma jeszcze do kompletu stare Opery lub Opera Mail.

Wyobraź sobie Google Framework jako blibliotekę dll z Windowsa - Google pcha tam wspólne rzeczy, które są*wymagane przez jej aplikacje.

Cytat:

A widziałeś gdzieś Tizena?
Jola już "tylko" 1000zł kosztuje. Ja się jeszcze wzbraniam bo biały kolor mi nie odpowiada, i fajnie jakby była druga połówka z klawiaturą. Kupiłbym nawet dziś.
Jolia czy jak jej tam było, to się raczej na pewno skończy. Wych....i sporo osób na Kicstarterze odnośnie nowego tabletu ;)

Berion 05.12.2015 18:07

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1340506)
Aktualnie na moim telefonie z Androidem 4.3 nie ma ani jednej aplikacji od Google poza sklepem Google Play (głównie dlatego że nie mam usług Google więc i tak by się nie uruchomiły).
I tak jest dla mnie OK. Nic więcej od nich nie chcę i nie potrzebuje i chciałbym mieć taki wybór.

Coraz więcej aplikacji wymaga usług Google Framework. Inaczej nawet się nie zainstalują (może da się jakoś to w manifeście wyedytować?).

Cytat:

A może Jolla? Tizen? Pewnie skończy się na Flyme. Zobaczymy. W 2017.
A widziałeś gdzieś Tizena? ;)
Jola już "tylko" 1000zł kosztuje. Ja się jeszcze wzbraniam bo biały kolor mi nie odpowiada, i fajnie jakby była druga połówka z klawiaturą. Kupiłbym nawet dziś.

andy 05.12.2015 16:11

Android 6 @HTC HD2

sobrus 26.10.2015 09:34

Fakt faktem od wersji 4.4 z androidem dzieje się coś złego.
Zniknęła obsługa GPS, zrobiono to via usługi Google Play z irytyjacymi monitami..
Potem ten numer z obsługą kart SD.
Wymagania sprzętowe wzrosły. Niby działa tak samo dobrze, ale w CPUSpy widać że procesor bardziej się wysila.

I może interfejs się sporo zmienił, może pod maską są usprawnienia - a tak naprawdę po downgrade z 5.0 na 4.3 ja widzę zmiany ... tylko na plus ...
Bo funkcjonalności nie straciłem żadnej!.

W ogóle zastanawiam się, czy następny telefon będzie z androidem. Nie dlatego, że Android jest zły. Ale dlatego że polityka Google niszczy pomału ten system tak samo jak polityka Apple niszczy iOS.
Google jest coraz bardziej agresywne w tym co robi i coraz bardziej nastawione na zyski, co widać ostatnio na płatnym YT.
Ja nie chcę aby mój telefon na boku dla kogoś np. zbierał dane o natężeniu ruchu ulicznego, robił wardriving czy kablował na mnie do bazy. To mój telefon.

Aktualnie na moim telefonie z Androidem 4.3 nie ma ani jednej aplikacji od Google poza sklepem Google Play (głównie dlatego że nie mam usług Google więc i tak by się nie uruchomiły).
I tak jest dla mnie OK. Nic więcej od nich nie chcę i nie potrzebuje i chciałbym mieć taki wybór.

Sprwadziłem i bardzo dużo aplikacji które używam jest już na WP - więc może jednak Windows 10. A może Jolla? Tizen? Pewnie skończy się na Flyme. Zobaczymy. W 2017.

misiozol 25.10.2015 12:28

Heh musiales sie pytac? zaraz ci powie ze mu animacje przeszkadzaja ze wszystko wyglada jak by mialo 8bit i zaczne marudzic na temat danych osobowych lol2

andy 25.10.2015 09:02

Wczoraj nikt nie narzekał na błędy, które by uniemożliwiały korzystanie ze smartfona więc się skusiłem i mam już 6 :-D

Cieszą nowe animacje, które działają płynnej.
Cieszy przyznawanie aplikacjom uprawnienia - w cm działało, to prawie tak samo.

@Berion dlaczego nie da się używać?

misiozol 25.10.2015 08:08

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1340351)
Nie będzie - nikt tego nie chce

Czego nie chce ?

Berion 25.10.2015 01:12

Android skończył się na wersji z motywem Holo. Pedałofona nie kupię. :nie:

A tak swoją drogą, ma ktoś może wersję Contact+ sprzed wprowadzenia material design? Tego gówna co teraz jest nie da się używać, a deweloperzy mnie olali. Już NIGDY więcej nie zaktualizuję aplikacji w ciemno...

mgit 24.10.2015 15:37

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1340346)
A bedzie dzialal na noki z symian ? lol2

Nie będzie - nikt tego nie chce

misiozol 24.10.2015 14:05

A bedzie dzialal na noki z symian ? lol2

andy 24.10.2015 12:03

Rozpoczęło się udostępnianie Androida 6 dla LG G4 (-:

sobrus 19.10.2015 09:19

Mój brat swojego Samsunga Note po wprowadzeniu Androida 5 był zmuszony oddać do serwisu.
ASUS w Zenfonach też schrzanił update - ja mam już dość Lollipopa, wgrałem 4.3. Lżejszy, szybszy, bez głupich ograniczeń. Nie updatuje chyba nawet gdyby marshmallowa dali.

Od Kitkata im nowszy Android tym gorszy.

andy 16.10.2015 15:41

Chodzi o pierwszą wersję Androida 5 jaka została wypuszczona na S5.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:36.