Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

mgit 06.01.2015 22:31

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1308922)
Po co Ci karta jak jest chmura Googla...

Aplikacji w chmurze nie zainstaluje...

revolver0 06.01.2015 22:28

Po co Ci karta jak jest chmura Googla...

mgit 06.01.2015 22:23

Jak pisało google w oświadczeniu -> to dla dobra użytkownika i w trosce o jego bezpieczeństwo.
A to wygląda na chęć wyeliminowania kart microSD, bo po co ci karta jak na niej nic nie zapiszesz ;)

sobrus 06.01.2015 22:17

Też nic z tego nie rozumiem, ale wyobraź sobie że użytkownicy HTC M8 w ogóle nie dostali od producenta aplikacji do operacji na karcie SD.
Oni to dopiero są w czarnej d**ie :)

Hi-Endowa słuchawka :rotfl:

Na szczęście
http://lifehacker.com/android-lollip...ore-1655843428

Czekam do kwietnia.

Berion 06.01.2015 22:04

Gdyby dla aplikacji najwyższym priorytetem do zapisywania ustawień było /sd_card (a producenci nie montowali ich jako wew...) to bałaganu by nie było. W obecnej postaci jest to bezsensowne. Tym bardziej, co w przypadku kiedy np. edytor zdjęć nie może znaleźć zdjęć na karcie pamięci? Albo ja nie do końca rozumiem tego "zabezpieczenia" (w ogóle jak to się ma do uprawnień aplikacji wyświetlanych przed instalacją u użytkownika?).

sobrus 06.01.2015 21:40

Ale co z tego że bałagan był na karcie.
W pamięci wewnętrznej przecież się nic nie zmieniło.
A to raczej tam bałaganu być nie powinno bo jest jej zazwyczaj mało.
SD mogę sobie i 128GB wsadzić.
SD to nośnik zewnętrzny, dodatkowy, nad którym system powinien mieć właśnie najmniejszą kontrolę.

Ta zmiana jest tak irracjonalna, że po prostu nie wiem czy się śmiać czy płakać.
I cholernie irytująca, aż chciałbym zrobić roota ale szkoda mi gwarancji bo telefon nie ma nawet miesiąca...

Berion 06.01.2015 21:36

Z jednej strony to jest plus, że faktycznie bałaganu na karcie nie będzie. Wszystko w ".Android/Data/" czy gdzie tam. W tej chwili to jest koszmar... Ale, nie przeszkadzałoby to przecież w niczym trzymania całych gier/aplikacji też na karcie (szczególnie dodatkowe zasoby w OBB) skoro są w asecure (zapomniałem dokładnej ścieżki, w każdym razie są zaszyfrowane - każdy z tych plików jest potem montowany osobno (a przynajmniej tak mam na Xperii)).

sobrus 06.01.2015 21:23

Właśnie próbowałem poinstalować sobie jakieś gry.

No ale niestety, na KitKat gry nie chcą się instalować na karcie pamięci.

Wrzucać sobie Asphalta 8 który zajmuje prawie 2GB do pamięci wewnętrznej gdzie mam 3GB wolnego to troche słabo. Starczy mi na dwie gry.

Dziękuje Ci Google! Że tak bohatersko rozwiązujecie moje problemy!
Tak to bym miał za dużo gier i nie wiedziałbym w co zagrać, ale na szczęście nie doceniałem was, jesteście super mądrzy, ekstra specjaliści!
Moglibyście mi szambo opróżnić gdybym miał.

KitKat to takie gówno, że aż wierzyć mi się nie chce, że ktokolwiek instaluje to na telefonach. Żałuje że zrobilem update, mam nadzieje że Lolipop to zmieni.

Co więcej, wyczytałem że gdyby producent telefonu zmienił zasady dostępu do karty SD fabrycznie, utraciłby certyfikację Google Play.
Więc proszę mi nie mówić że to wina Asusa.

Nawiasem mówiąc żal mi naiwniaków którzy wierzą w te sandboxy i słodkie pierdzenie o bezpieczeństwie itd.
Jasne że Google zachwala te wynalazki, bowiem jego profil biznesowy jest jeden:
wszystko trzymać na serwerach google, żadnych dysków lokalnych (komu komu ChromeOS?)

Więc takie idiotyczne pomysły jak brak wspólnej przestrzeni dyskowej która nie przeszkadzała nikomu przez jakieś 50 lat to woda na ich młyn. All your data are belong to us.
Najlepiej jak aplikacja będzie widziała swoje dane podręczne i serwer google. I nic więcej.

Dla mnie to oczywiste że Thunderbird czy Firefox może mi pisać po wszystkich dyskach! Jasne że tak! TAK MA DO CHOLERY BYĆ. Po to jest dysk.

Ale nie w Androidzie. Tutaj nośniki są dla dekoracji.

Dane są bezpieczene == Dane są u google?
:rotfl:
Thanks, but no thanks.

Tableta kupie z Windowsem 8. Szkoda mi nerwów.
Dobrze że Samsung startuje z Tizenem. Android nie zasługuje na udział w rynku który posiada. To tylko brak konkurencji tak go rozdymał.
Szczerze życzę Google jak najgorzej. Mam nadzieje że inni mu dowalą i utrzyma powiedzmy 20% rynku, bo monopol zaczyna im do głowy uderzać.

edit: troche mi ulżyło. Nie potrafie lubić systemu z którym muszę walczyć o normalne rzeczy. Zero możliwości wyboru, smutne.

andy 06.01.2015 20:02

Tak mam pro ale z którąś wersją Androida przestała poprawnie działać więc ją*odinstalowałem.
Ta firma GrinZone już chyba zdechła
http://www.grinzone-apps.com/blog.html
Ostatni wpis z 2013...

Berion 06.01.2015 19:18

No dobra, fałszywy alarm, umknęło mi. Sprawdziłem jeszcze raz i mam na liście kupionych w telefonie. :szczerb:
A już byłem gotów wyklinać Gugiela.

BTW: A masz wersję Pro? Bo ja mam tylko darmową v1.3, a autor nie raczy odpowiedzieć na maila.

andy 06.01.2015 18:49

Ilość załączników: 1
Na tę*stronę możesz i się*zalogować z urządzenia mobilnego.

Aplikacja zniknęła ze sklepu bo była tylko kompatybilna z androidem do 4.0 albo 4.1 włącznie o ile pamiętam.

Z ciekawości sprawdziłem aplikację na swojej liście w sklepie Google....

Załącznik 68658

Pozostałe zamazałem.

mgit 06.01.2015 18:49

Tak nie ma ich, jak by nigdy nie istniały i nie były kupione

Berion 06.01.2015 18:36

O właśnie o tej aplikacji mówię. W sklepie nie ma, na liście pobranych w moim telefonie też nie ma (nie loguję się i nie chce mi się logować na desktopie ;]).

andy 06.01.2015 18:31

Ciekawe bo np. aplikacji InCall Recorder Pro nie ma na liście w sklepie ale jest na liście zakupów.

@Berion tutaj też nie widzisz?
https://wallet.google.com/manage/#tr...ons:filter=ALL

Berion 06.01.2015 18:26

Andy, czy Ty czytasz ze zrozumieniem? NIE MA ICH na liście, nie tylko w sklepie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:15.