Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

andy 06.01.2015 18:22

Czyli tych aplikacji nie ma również tutaj: https://play.google.com/store/account ?
(chodzi o zakupione plikacji)

Berion 06.01.2015 18:15

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1308069)
Aplikacja znikła z marketu, ba znikła z listy aplikacji i z historii zakupów!

Takich aplikacji jest więcej. Mnie np. wyparowała aplikacja do nagrywania rozmów (nie pamiętam teraz nazwy), chciałem ściągnąć sobie nowszą wersję i... nawet na liście jej już nie ma. Co za kurestwo!

A śmiałeś się ze mnie, że potrzebuję roota by robić zewnętrzne backupy. :P

sobrus 06.01.2015 14:54

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1308084)
Tak powinna.

Nie powinna, bo uruchamianie aplikacji zazwyczaj nie zajmuje procesora tylko I/O. Odpal sobie jakikolwiek duży program na komputerze i zobacz czy procesor stoi ja 100%.
Cytat:

Jedno po części implikuje drugie.
Ale tylko po części więc żadnych wniosków wyciągnąć nie można.

Cytat:

Według Geekbench Snapdragon S4 i Atom Z2560 w SC ma zbliżone wyniki.
Atomek ma ~450 w SC
S4 ma ~480 w SC
Tak, ale S4 ma właśnie 4 rdzenie i we wszystkich benchmarkach a'la Antutu jest przecież mocniejszy. Uruchamianie nie jest ani trochę na podobnym poziomie, chociaż jak widać zawsze umiesz znaleźć jakieś wytłumaczenie ;)
Cytat:

S4 w MC ma już ok 50% więcej. Tylko te 50% odczuje się*tylko kiedy 4 jajka są*równo obracane. Atom jest dwurdzeniowy.
Dokładnie tak, dlatego uważam że 4 jajka w większości przypadków są zbędne. A 6 czy 8 ładnie wygląda głównie na papierze.

Cytat:

Kiedy ja czepiałem się szczegółów iOSa to byłeś bardzo oburzony bo powinno się ogólnie porównywać. Gdy ty schodzisz do szczegółów to już jest ok?
Przypomnij mi o co dokładnie chodziło, bo to czy mówimy o szczególe czy ogóle to kwestia kontekstu.

Cytat:

No i widzisz, to że Ci się nie podoba sandboksowanie aplikacji to twój problem :) Moim np. zdaniem to świetne rozwiązanie. W aplikacjach desktopowych widać*to coraz częściej - np. Chrome i jego piaskownica.
Piaskownica ma maksymalnie utrudnić wpływ błędu aplikacji na działanie systemu.
Poprawka - widać to tylko w Chrome. Generalnie nie widać tego w niczym innym niż u Google. Jeżeli podobają Ci się ograniczenia wprowadzane przez zbyt daleko idące sandboksowanie - OK. Mi się nie podobają.

Cytat:

CO do maszyn wirtualnych. Przyjeli takie założenie - na tym oparli cały system. Ma to swoje minusy ale ma i plusy. Kiedyś wrzuciłem chyba w tym temacie fajny filmik od developerów robocika odnośnie narzutu jaki generuje VM.
Wyszło, że większy narzut dają*operacje OpenGL. Z tego co pamiętam nie chciało Ci się*obejrzeć.
Muszę przyznać, że w sytuacji gdy telefony mają nie 64MB a 2-4GB RAM i procesory takie jak Snapdragon 800, oraz przy optymalizacjach takich jak ART problem narzutu maszyny wirtualnej to faktycznie sprawa drugorzędna.
W czasach końcówki Androida 2.x który nie miał jeszcze nawet JIT, a telefony miały mniej pamięci to było bardzo słabe rozwiązanie,

Cytat:

Co do karty pamięci założenie developerów (czytałem o tym sporo) było takie aby był większy porządek - aby aplikacja mogła zapisać tylko do swojego folderu.
Ja to rozumiem, tym niemniej powinno być jakieś uprawnienie, w końcu to chyba ode mnie zależy jak mam zamiar dbać o porządek. Może ja po prostu potrzebuje takiej funkcjonalności. Dalej tego nie ciągne bo widzę że się zgadzamy.

Ale chętnie posłucham jak to działa w Lolipopie.

Jeszcze tylko jedna rzecz - uważam że to co robią producenci to znaczy montowanie wewnętrznej pamięci jako SDCARD to *****izm.
Mój poprzedni telefon nie miał takiego rozwiązania - jak chciałeś zrobić zdjęcie to musiałeś dokupić kartę SD bo nie miał jak zapisać - ale w systemie był porządek. Dokupienie karty 2GB za 10zł czy nawet dorzucenie do zestawu to chyba nie problem?

Cytat:

Na tych co zamieściłem jest inaczej (:
Ale nawet gdyby iP był lepszy o 100% w każdym benchmarku, to i tak tego nie widać w rzeczywistośći! :)
Widzisz to zupełnie jak Zenfone 5 i LG G2. Aplikacje na oko działają tak samo. Ale gdyby odpalić jakąś gierkę - to G2 Zenfonika zjadłby na śniadanie.

Cytat:

Powiedziałbym, że DOSTAJE PO DUPIE! :D
...
W tylu testach lepszy a w rzeczywistości? :)
Ale znowu pokazujesz uruchamianie aplikacji a nie ich realne działanie.
Pokaż jakiś film z działaniem :)

Cytat:

No i M8 się*nie zgina :D
+1 :D

Cytat:

Tylko iOS7 to taki wcześniak. Dopiero iOS8 i iP6/6+ czerpią z tego pełnymi garściami. Widać*to też w zapotrzebowaniu na RAM.
To już jakieś wróżenie ze szklanej kuli :) Absolutnie nie czuje sie na siłach oceniać iOS7 i to dlaczego jest "wcześniakiem".

Cytat:

Myślisz, że Apple się przejmuje zeszłorocznymi modelami? lol Oni je mają*w d. Co z tego, że są*aktualizacje jak użytkownicy na nie klną - spowlaniają telefon. Jak nie wierzysz to poczytaj sobie forum chociażby na MyApple a zobaczysz.
Na forum zazwyczaj wchodzi się jak się ma problem. Mamy na forum paru posiadaczy ajfonów - przecież mozemy zapytać.

Cytat:

1GB ramu dali po to aby za rok te same osoby kupiły wersję z 2GB bo na tej po 3 kartach w przeglądarce będą*mieli przeładowanie. Subtelne postarzanie produktu.
Co by nie mówić mieć 1GB RAM jest gorzej niż 2GB i na pewno starczy na krócej. Nic dodać nic ujać.

Cytat:

A dlaczego od razu oficjalnego?
Ponieważ ja chce żeby to działało, a nie mieć wersję alpha taką, że kamerka nie działa albo GPS. Jak mam instalować takie coś to wole zmienić telefon albo zostać przy starym systemie.
Cytat:

W przypadku iPhona jak nie dostaniesz oficjalnego updejtu to nie masz nic. W przypadku słuchawki z Androidem jak zostaniesz wyruchany przez producenta, to masz dużą szansę na alternatywny soft - aka CM.
Raz, że wgranie go nie jest takie proste. Dwa że zapewne tracisz gwarancję. Trzy że tylko najpopularniejsze modele (dobre i to).

Cytat:

Cóż według filozofii pewnej osoby z forum (nie podam personaliów bo obawiam się o życie) jeżeli coś mnie nie spotkało to nie istnieje. Mi telefon nie wybuchł to tego problemu nie ma! :D :) ;) ;p
W ten sposób możesz już nie wklejać linków o problemach z Apple.
Bo ja ich produktów nie posiadam i problemu nie ma ;)
Cytat:

Tak btw to telefony się*ładuje? Odkąd pamiętam, to gdy mi się*rozładował szedłem do sklepu i brałem nowy. Mówisz, że da się je ładować? ;)
Koleżanka mi pokazała, taki kabelek jest wiesz.. okazało się że w pudełku miałem k***a
I kurde normalnie teraz można wymieniać aż raz na tydzień :D
Ile czasu zaoszczędzone do chodzeniu po sklepach :D

andy 05.01.2015 19:54

Co za LOL. Smartfon, który fabrycznie nie wyszedł z Androidem dostał właśnie jego najnowszą wersję :D
http://www.xda-developers.com/androi...lollipop-port/

andy 02.01.2015 04:05

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Ale ja pisałem że iPhone ma mocniejszy procesor, a Ty wyciągasz wniosek że aplikacja powinna się szybciej uruchamiać - co ma piernik do wiatraka?

Tak powinna. Skoro mamy procesor, który przetowrzy 2x wiecej rozkazów w aplikacjach to od strony użytkowej powinno się*to odczyć. Jak widać te 2x jest niewidoczne i skłania mnie to do tezy, żę po prostu iOS jest bardziej zasobożerny.

Cytat:

Nie, to tylko oznacza że wolniej wczytuje aplikacje.
Jedno po części implikuje drugie.

Cytat:

No to ja umieściłem podobny filmik pokazujący procesor Intela w starciu z rzekomo lepszym Snapdragonem
Co nie zmienia faktu, że w grach i wymagających aplikacjach pewnie Snapdragon będzie szybszy.
Według Geekbench Snapdragon S4 i Atom Z2560 w SC ma zbliżone wyniki.
Atomek ma ~450 w SC
S4 ma ~480 w SC

No i tutaj uruchamianie aplikacji jest na podobnym poziomie. Ta osoba przed testem nie zrobiła też czysczenia pamięci przed testem - nie wiadomo czy ten ktosiek wywalił aplikacje z pamięci - wnioskuję to po aplikacji YT, uruchomiła się o wiele szybciej na Atomku.

S4 w MC ma już ok 50% więcej. Tylko te 50% odczuje się*tylko kiedy 4 jajka są*równo obracane. Atom jest dwurdzeniowy.

To tyle jeżeli chodzi o filmik. Dalej...

Cytat:

Ale w jakim kontekście jeździłem? Bo to że ma maszynę wirtualną i jakieś sandboxy dalej mi się nie podoba - mam z tego tytułu znacznie więcej problemów niż pożytku. Doszło do tego że nie mogę zapisywać danych na kartę pamięci. To się w głowie nie mieści jaki ten system jest ograniczony - albo że tworzyli go ograniczeni ludzie którzy nie mogą pojąć że użytkownik chce coś czasem na kartę zapisać.
Kiedy ja czepiałem się szczegółów iOSa to byłeś bardzo oburzony bo powinno się ogólnie porównywać. Gdy ty schodzisz do szczegółów to już jest ok?

No i widzisz, to że Ci się nie podoba sandboksowanie aplikacji to twój problem :) Moim np. zdaniem to świetne rozwiązanie. W aplikacjach desktopowych widać*to coraz częściej - np. Chrome i jego piaskownica.
Piaskownica ma maksymalnie utrudnić wpływ błędu aplikacji na działanie systemu.
CO do maszyn wirtualnych. Przyjeli takie założenie - na tym oparli cały system. Ma to swoje minusy ale ma i plusy. Kiedyś wrzuciłem chyba w tym temacie fajny filmik od developerów robocika odnośnie narzutu jaki generuje VM.
Wyszło, że większy narzut dają*operacje OpenGL. Z tego co pamiętam nie chciało Ci się*obejrzeć.

Co do karty pamięci założenie developerów (czytałem o tym sporo) było takie aby był większy porządek - aby aplikacja mogła zapisać tylko do swojego folderu. W takiej wersji jakiej to zaimplementowali było lekko bez sensu.
Powinni dodać pokazywanie okienka z potwierdzeniem operacji kiedy aplikacja chce dostęp do przestrzeni innej aplikacji na karcie pamięci. Tylko wtedy byś*się pewnie przyczepił do tego komunikatu.
W lolipop już*tego nie ma w takiej formie jak istniało. No i sam problem z zapisem na kartę powinien być*widoczny od bodaj ICSa bo tam już pojawiły się te zmiany. Dlaczego klienci tego nie odczuli? Bo OEMy odpowiednio montowały kartę*pamięci ;)

Cytat:

Na jakiej podstawie twierdzisz że aplikacje działają tak samo skoro we wszystkich benchmarkach Apple jest znacznie szybsze?
To że uruchamia się szybciej zgoda, ale renderowanie stron czy zybkość JavaScriptu to raczej już M8 polegnie.
Na tych co zamieściłem jest inaczej (:

Ale nawet gdyby iP był lepszy o 100% w każdym benchmarku, to i tak tego nie widać w rzeczywistośći! :) Oczywiście kiedy porównany urządzenia w podobnej cenie: skoro iP to highend to do porównania po drugiej stronie bierzemy highenda.

Cytat:

Andy, zaczynasz mnie denerować, przez ostatnie kilka postów M8 dostał tak po dupie że ledwo kwiczy, przegrał w każdym liczącym się teście z różnicami rzędu nawet 100%.
A Ty dalej że wypada słabiej. Sorry ale taka dyskusja jest bezcelowa.
Jak na premium to wcale nie błyszczy - biorę*pod uwagę*nie tylko wyniki benchmarków ;)
No i jeszcze dodam, że iPhone 6 w realnym teście nie wypada już*tak kolorowo :D

Powiedziałbym, że DOSTAJE PO DUPIE! :D W tylu testach lepszy a w rzeczywistości? :)

No i M8 się*nie zgina :D

Cytat:

Oczywiście że to bardzo istotna róznica, ale to nie dlatego że iOS 8 jest 64 bitowy bo iOS7 również taki był ...
Tylko iOS7 to taki wcześniak. Dopiero iOS8 i iP6/6+ czerpią z tego pełnymi garściami. Widać*to też w zapotrzebowaniu na RAM. iPhone 5S/C bierze mniej.
Mając tyle samo ramu co poprzednik iPhone 6/6+ daje użytkownikowi mniej do wykorzystania. No ale komu to przeszkadza? W końcu iPhone jest do SMSów i FB.

Cytat:

Mówisz tak jakby producenci Androidów przejmowali się zeszłorocznymi modelami, póki co to iPhone 4S ma iOS 8.1.2 zamiast 5.0.Tylko w sumie hu jers bo kto dziś chciałby mieć telefon 800Mhz?
Myślisz, że Apple się przejmuje zeszłorocznymi modelami? lol Oni je mają*w d. Co z tego, że są*aktualizacje jak użytkownicy na nie klną - spowlaniają telefon. Jak nie wierzysz to poczytaj sobie forum chociażby na MyApple a zobaczysz.
1GB ramu dali po to aby za rok te same osoby kupiły wersję z 2GB bo na tej po 3 kartach w przeglądarce będą*mieli przeładowanie. Subtelne postarzanie produktu.

Cytat:

Ale która słuchawka z Androidem 2.x dostała oficjalnego Lolipopa? HTC Sensation ma?
A dlaczego od razu oficjalnego? Ważne jest co na niej mogę odpalić. I tak dostanie najprawdopodobniej CM z Lolipopem - http://forum.xda-developers.com/htc-...anich-t2911152

W przypadku iPhona jak nie dostaniesz oficjalnego updejtu to nie masz nic. W przypadku słuchawki z Androidem jak zostaniesz wyruchany przez producenta, to masz dużą szansę na alternatywny soft - aka CM.

Cytat:

Ojej

http://mobtech.interia.pl/smartfony/...ia,nId,1580875

Andy uważaj na siebie !
Cóż według filozofii pewnej osoby z forum (nie podam personaliów bo obawiam się o życie) jeżeli coś mnie nie spotkało to nie istnieje. Mi telefon nie wybuchł to tego problemu nie ma! :D :) ;) ;p

Tak btw to telefony się*ładuje? Odkąd pamiętam, to gdy mi się*rozładował szedłem do sklepu i brałem nowy. Mówisz, że da się je ładować? ;)

//Jak coś*to zbijam się*;)

sobrus 01.01.2015 22:09

pvstar+ też najwyraźniej znikęło z marketu.
Zarówno płatne jak i free.

No nie bez powodu - konkurowało z Youtubową aplkacją od Google, umożliwiało m.in słuchanie YT z wyłączonym ekranem i cacheowanie utworów na karcie SD.

I kto tu się śmieje z Apple :>

mgit 01.01.2015 22:02

Ciekawostka dotycząca androida - a raczej przykra wiadomość dla użytkowników kupujących legalne aplikacje.

Miałem sobie zakupioną aplikację PicSpeed HD Wallpapers PRO - jedna z najfajniejszych aplikacji do tapet, i co się okazuje po zrobieniu wipe telefonu i chęci wgrania tejże aplikacji na nowo? Aplikacja znikła z marketu, ba znikła z listy aplikacji i z historii zakupów! Myślę co jest grane, zacząłem sprawdzać stare e-maile z potwierdzeniem kupna - może nazwę pomyliłem, ale nie, w potwierdzeniu aplikacja jest na liście zakupów nie ma oraz w sklepie również. Backup aplikacji jednak się przydaje ;)

Skoro to się stało z jedną aplikacją - z innymi może być podobnie - mogli chociaż jakieś ostrzeżenie dać o zniknięciu danej pozycji... zakupionej...

U was też nowy tapatalk działa tragicznie? Wróciłem do starej wersji i problemy z przeglądaniem forum znikły - a może tylko u mnie nowa wersja tak źle działa...

sobrus 29.12.2014 13:47

Ojej

http://mobtech.interia.pl/smartfony/...ia,nId,1580875

Andy uważaj na siebie ! :>

mgit 28.12.2014 20:47

Prędzej uda się sprzedać na olx niż na allegro

Allegro do rzeczy nowych ok, ale do używanych olx jest lepszy...

Patrix 28.12.2014 20:42

Różnie z tym olx jest ale plusem jest, że darmowy i ogłoszenia mogą wisieć, tylko odnawiać.

mgit 28.12.2014 20:40

Nie na allegro - bo tam nie kupują, na olx - trzy graty smartphon'nowe tam opchałem :D

Patrix 28.12.2014 20:40

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1307407)
Wiadomo, każdy telefon kiedyś będzie za wolny i skończy w śmietniku.

Nie w śmietniku, tylko na allegro :taktak: w ostateczności olx.

sobrus 28.12.2014 20:39

No ja bym jednak wolał dostać update niż komunikat "Sorry, iOS8 required" przy próbie zainstalowania lub update aplikacji...
Wiadomo, każdy telefon kiedyś będzie za wolny i skończy w śmietniku.

mgit 28.12.2014 20:37

To ja już wolę nie dostać update jak ma działać gorzej niż poprzednio tylko za to by mieć wyższy numerek....

sobrus 28.12.2014 20:36

No ale iPhone 4S to telefon z 2011 roku, 800Mhz i te sprawy i ma aktualizacje do iOS 8.1.2.
Pewnie na tym się skończy, pewnie iOS8 nie biega na tym gracie tak jak biegał 5.0.
Ale i tak miło.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:14.