Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

mgit 17.12.2014 20:12

Herezje prawisz, w 5 wcale z polityki bezpieczeństwa nie zrezygnowali!
Dodali możliwość implementacji zapytania, ale większość producentów mowa tu o TotalComanderze nie zaimplementowała tego pytania!
Owszem są zamienniki TC, ale mi się średnio podobają, mam zamiennik tylko dopóki w TC nie zaktualizują...

andy 17.12.2014 20:01

Cytat:

Napisany przez sobrus
Co do bana to nie było mnie tu długo jestem nie w temacie, ale mam nadzieje że drugiego nie dostaniesz.

Trzeciego jak już ;)

Wracając jeszcze do tych kart sd. Sam pomysł był ciekawy - aplikacja mogła tylko czytać swoje dane. Jednak powinni zrobić api do tego aby aplikacja mogła wysłać żądanie o dane nie swoje.Wtedy użytkownik finalnie by decydował co i jak.
Cytat:

Jasne weźcie sobie wszystkie moje dane w chmure bo niestety nie mam innej możliwości backupu, niedługo pewnie numery telefonów będę zapisywać sobie na kartce.
Stracisz dane raz czy dwa to zmiękniesz. Co za badziew.
No jak nie ma? :)

Tablet mojego chrześniaka ASUS Phonepad ma aplikację do kopii, mój Szajsung Galaxy Tab4 też ma też to LG G3 :)

Jeżeli producent blokuje smarta to powinien udostępnić sam możliwość robienia kopii - Google nie ma tu nic do rzeczy.

sobrus 17.12.2014 16:55

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1305143)
Co do ograniczenia związanego z zapisem na karcie, to zostało to źle zaimplementowane na karcie. Moim zdaniem powinno być powiadomienie dla użytkownika i to on powinien decydować. Na szczęście w 5 z tego zrezygnowali.

Co do GPS, to przy wyborze tylko GPS nie powinien się następnym razem pytać chyba, że znowu się wybierze lokalizację pi sieci.

Może Zenfone jednak dostanie 5.0. tak coś asus przebąkiwał.

Co do bana to nie było mnie tu długo jestem nie w temacie, ale mam nadzieje że drugiego nie dostaniesz.

andy 17.12.2014 16:22

@sobrus akurat chciałem się odnieść do postu tego przez którego dostałem bana :-P

Co do ograniczenia związanego z zapisem na karcie, to zostało to źle zaimplementowane na karcie. Moim zdaniem powinno być powiadomienie dla użytkownika i to on powinien decydować. Na szczęście w 5 z tego zrezygnowali.

Co do GPS, to przy wyborze tylko GPS nie powinien się następnym razem pytać chyba, że znowu się wybierze lokalizację pi sieci.

sobrus 17.12.2014 16:12

Ale pisz śmiało, bardzo proszę nie banowac Andy'ego ponieważ interesuje mnie uzasadnienie zrobienia tak popierdzielonego ograniczenia obsługi karty SD w systemie pod tytułem Android oraz polityki tak zwanego bezpieczeństwa firmy Google.

No chyba ze wyjaśnienia są standardowe:
- źle trzymam telefon
- to firma ASUS wyprodukowała telefon i przecież mogła napisać własny system
- to że mój telefon nie ma fabrycznie roota jest nienormalne, przecież 0.01% telefonów go ma
- skoro mi się Android nie podoba to po co kupiłem
- mogłem się domyślić że w 4.4 programy zapisujące coś na SD nie działają. To normalne że coś nie działa w nowej wersji. Tak samo jak domyślam się, że Android 5.0 nie posiada multitaskingu, a 6.0 nie obsługuje telefonu.
- muszę się zgodzić dla mojego dobra

misiozol 17.12.2014 16:04

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1305132)
Chciałem coś napisać ale to grozi banem...

Eee tam , bedzie co nawyzej kolejna czerwona do kolekcji zostaniesz prawdziwym przodownikiem pracy :rotfl:

andy 17.12.2014 15:47

Chciałem coś napisać ale to grozi banem...

misiozol 17.12.2014 14:16

Max ty jestes ewenement sam w sobie :D

M@X 17.12.2014 12:52

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1305107)
To tak jak nadzieja ze nie trzeba bedzie robic JB w ifonie :szczerb:

Tak sie sklada ze ja go nie mam od czterech generacji iPhone'a ;-).

sobrus 17.12.2014 11:32

Tak wszyscy chwalą te androidy ochy i achy jakie to potężne jakie to wielozadaniowe jakie to w ogóle zajefajne i nawet kupiłem tak chwalony popularny i w ogóle zajefajny model telefonu szanowanej firmy i co :D ?

Tak import SMS z Androida 4.0 też nie zadziałał, bo kitsrat po prostu nie widzi pliku z backupem. To po co mi taki backup? Tak wiem z chmury by zadziałało :>

Szkoda że moje ulubione programy są tylko na Androida bo bym odniósł i wziął coś na Windowsie.

Chociaż tam pewnie jeszcze gorzej.

A tak poważnie to ASUS dodał program którzy chyba potrafi zarządzać plikami na karcie SD (jeszcze musze przetestować). Słabe to ale lepiej niż nic.

Ale i tak na wysokości zadania najlepiej stanęła firma GoClever - w Quantum 450 z KitKatem najwyraźniej olali wytyczne i karta SD działa normalnie.
Dobrze że nie wszyscy przestrzegają zaleceń Wielkiego Brata. Gorzej że nie wszyscy.

Mi pozostaje to:
http://gadgetsacademy.com/root-asus-...rtphone-guide/

misiozol 17.12.2014 11:28

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1305035)
Jakiego bezpieczeństwa? Niech się w głowę rąbną.
Tak jak brak mozliwości zrobienia jakiegokolwiek backupu poza ich zasraną chmurą?

A miałem taką nadzieję ze tego telefonu nie będę musiał rootować.....

:sciana:

To tak jak nadzieja ze nie trzeba bedzie robic JB w ifonie :szczerb:

sobrus 17.12.2014 11:16

Jeszcze jedna rzecz na pewno związana z polityką bezpieczeństwa google:
za każdym razem jak włączam GPS system mnie pyta

"pozwolić Google na zbieranie danych o lokalizacji nawet gdy tego nie chcesz?" NIE POZWALAM bo po co mi to, po co ma zużywać baterię? Więc dlaczego pyta mnie za każdym razem? :wow:

Generalnie filozofia która została wprowadzona w KitKat wygląda następująco:

Czy chcesz pozwolić Google na zbieranie danych o Tobie?: TAK / Nie teraz

Przy czym po zaznaczeniu "Nie pytaj więcej" .... wyszarza się "NIE teraz" :w00t:
A gdzie jest opcja NIE? Forever ever NIE? Po prostu NIE? NIE chce? Nie dziś! nie jutro! not ever! Zapomnieli o niej? Siódmy rok system piszą i zapomnieli dodać opcję NIE? :rotfl:
To dla mojego bezpieczeństwa? A czy ja mam 5 lat?

Oczywiście programy do backupu na kartę SD bardzo ładnie przestały działać po wprowadzeniu "nowej polityki bezpieczeństwa" :>
Nawet Bittorrent Sync nie chce już synchronizować karty SD. :>

Podtrzymuje swoją opinię - Google to syf. I z każdą wersją Androida coraz gorszy :(

Nie rozumiem jak ktokolwiek moze się nabijać z Windowsa czy iPhone używając tego gówna.
Jasne weźcie sobie wszystkie moje dane w chmure bo niestety nie mam innej możliwości backupu, niedługo pewnie numery telefonów będę zapisywać sobie na kartce.
Stracisz dane raz czy dwa to zmiękniesz. Co za badziew.

sobrus 16.12.2014 22:35

No właśnie o to chodzi to jest totalnie popieprzone.
Szyfrowanie karty SD byłoby od bezpieczeństwa.

A tak to widzę niestety tylko jeden powód: promowanie drogich telefonów bez slotu na kartę SD ale za to z dużą pamiecią wewnętrzną.

Może kiedyś będzie CynanogenMod na Zenfony, bo telefon bardzo fajny tylko system lipa :(

mgit 16.12.2014 22:31

Jako ciekawostka:
Ta polityka bezpieczeństwa jest tylko dla kart, dla pamięci wewnętrznej polityka nie obowiązuje, i można kopiować po staremu. Absurd nie?

sobrus 16.12.2014 22:14

Jakiego bezpieczeństwa? Niech się w głowę rąbną.
Tak jak brak mozliwości zrobienia jakiegokolwiek backupu poza ich zasraną chmurą?

A miałem taką nadzieję ze tego telefonu nie będę musiał rootować.....

:sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:50.