![]() |
Herezje prawisz, w 5 wcale z polityki bezpieczeństwa nie zrezygnowali!
Dodali możliwość implementacji zapytania, ale większość producentów mowa tu o TotalComanderze nie zaimplementowała tego pytania! Owszem są zamienniki TC, ale mi się średnio podobają, mam zamiennik tylko dopóki w TC nie zaktualizują... |
Cytat:
Wracając jeszcze do tych kart sd. Sam pomysł był ciekawy - aplikacja mogła tylko czytać swoje dane. Jednak powinni zrobić api do tego aby aplikacja mogła wysłać żądanie o dane nie swoje.Wtedy użytkownik finalnie by decydował co i jak. Cytat:
Tablet mojego chrześniaka ASUS Phonepad ma aplikację do kopii, mój Szajsung Galaxy Tab4 też ma też to LG G3 :) Jeżeli producent blokuje smarta to powinien udostępnić sam możliwość robienia kopii - Google nie ma tu nic do rzeczy. |
Cytat:
Co do bana to nie było mnie tu długo jestem nie w temacie, ale mam nadzieje że drugiego nie dostaniesz. |
@sobrus akurat chciałem się odnieść do postu tego przez którego dostałem bana :-P
Co do ograniczenia związanego z zapisem na karcie, to zostało to źle zaimplementowane na karcie. Moim zdaniem powinno być powiadomienie dla użytkownika i to on powinien decydować. Na szczęście w 5 z tego zrezygnowali. Co do GPS, to przy wyborze tylko GPS nie powinien się następnym razem pytać chyba, że znowu się wybierze lokalizację pi sieci. |
Ale pisz śmiało, bardzo proszę nie banowac Andy'ego ponieważ interesuje mnie uzasadnienie zrobienia tak popierdzielonego ograniczenia obsługi karty SD w systemie pod tytułem Android oraz polityki tak zwanego bezpieczeństwa firmy Google.
No chyba ze wyjaśnienia są standardowe: - źle trzymam telefon - to firma ASUS wyprodukowała telefon i przecież mogła napisać własny system - to że mój telefon nie ma fabrycznie roota jest nienormalne, przecież 0.01% telefonów go ma - skoro mi się Android nie podoba to po co kupiłem - mogłem się domyślić że w 4.4 programy zapisujące coś na SD nie działają. To normalne że coś nie działa w nowej wersji. Tak samo jak domyślam się, że Android 5.0 nie posiada multitaskingu, a 6.0 nie obsługuje telefonu. - muszę się zgodzić dla mojego dobra |
Cytat:
Eee tam , bedzie co nawyzej kolejna czerwona do kolekcji zostaniesz prawdziwym przodownikiem pracy :rotfl: |
Chciałem coś napisać ale to grozi banem...
|
Max ty jestes ewenement sam w sobie :D
|
Cytat:
Tak sie sklada ze ja go nie mam od czterech generacji iPhone'a ;-). |
Tak wszyscy chwalą te androidy ochy i achy jakie to potężne jakie to wielozadaniowe jakie to w ogóle zajefajne i nawet kupiłem tak chwalony popularny i w ogóle zajefajny model telefonu szanowanej firmy i co :D ?
Tak import SMS z Androida 4.0 też nie zadziałał, bo kitsrat po prostu nie widzi pliku z backupem. To po co mi taki backup? Tak wiem z chmury by zadziałało :> Szkoda że moje ulubione programy są tylko na Androida bo bym odniósł i wziął coś na Windowsie. Chociaż tam pewnie jeszcze gorzej. A tak poważnie to ASUS dodał program którzy chyba potrafi zarządzać plikami na karcie SD (jeszcze musze przetestować). Słabe to ale lepiej niż nic. Ale i tak na wysokości zadania najlepiej stanęła firma GoClever - w Quantum 450 z KitKatem najwyraźniej olali wytyczne i karta SD działa normalnie. Dobrze że nie wszyscy przestrzegają zaleceń Wielkiego Brata. Gorzej że nie wszyscy. Mi pozostaje to: http://gadgetsacademy.com/root-asus-...rtphone-guide/ |
Cytat:
|
Jeszcze jedna rzecz na pewno związana z polityką bezpieczeństwa google:
za każdym razem jak włączam GPS system mnie pyta "pozwolić Google na zbieranie danych o lokalizacji nawet gdy tego nie chcesz?" NIE POZWALAM bo po co mi to, po co ma zużywać baterię? Więc dlaczego pyta mnie za każdym razem? :wow: Generalnie filozofia która została wprowadzona w KitKat wygląda następująco: Czy chcesz pozwolić Google na zbieranie danych o Tobie?: TAK / Nie teraz Przy czym po zaznaczeniu "Nie pytaj więcej" .... wyszarza się "NIE teraz" :w00t: A gdzie jest opcja NIE? Forever ever NIE? Po prostu NIE? NIE chce? Nie dziś! nie jutro! not ever! Zapomnieli o niej? Siódmy rok system piszą i zapomnieli dodać opcję NIE? :rotfl: To dla mojego bezpieczeństwa? A czy ja mam 5 lat? Oczywiście programy do backupu na kartę SD bardzo ładnie przestały działać po wprowadzeniu "nowej polityki bezpieczeństwa" :> Nawet Bittorrent Sync nie chce już synchronizować karty SD. :> Podtrzymuje swoją opinię - Google to syf. I z każdą wersją Androida coraz gorszy :( Nie rozumiem jak ktokolwiek moze się nabijać z Windowsa czy iPhone używając tego gówna. Jasne weźcie sobie wszystkie moje dane w chmure bo niestety nie mam innej możliwości backupu, niedługo pewnie numery telefonów będę zapisywać sobie na kartce. Stracisz dane raz czy dwa to zmiękniesz. Co za badziew. |
No właśnie o to chodzi to jest totalnie popieprzone.
Szyfrowanie karty SD byłoby od bezpieczeństwa. A tak to widzę niestety tylko jeden powód: promowanie drogich telefonów bez slotu na kartę SD ale za to z dużą pamiecią wewnętrzną. Może kiedyś będzie CynanogenMod na Zenfony, bo telefon bardzo fajny tylko system lipa :( |
Jako ciekawostka:
Ta polityka bezpieczeństwa jest tylko dla kart, dla pamięci wewnętrznej polityka nie obowiązuje, i można kopiować po staremu. Absurd nie? |
Jakiego bezpieczeństwa? Niech się w głowę rąbną.
Tak jak brak mozliwości zrobienia jakiegokolwiek backupu poza ich zasraną chmurą? A miałem taką nadzieję ze tego telefonu nie będę musiał rootować..... :sciana: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:50. |