Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

mgit 16.12.2014 22:12

To jest polityka bezpieczeństwa - dla twojego dobra...(przynajmniej tak twierdzi google) jak masz root to problem cie nie dotyczy - bo wystarczy dopisać jedną linijkę do uprawnień i po problemie...

sobrus 16.12.2014 22:10

No to szkoda że nie wiedziałem bo mam tylko 8GB pamięci wewnętrznej, "no ale po co mi więcej skoro mam karty SD". Do 128GB.

Na których nic nie moge nagrać?

Uszczypnijcie mnie bo zaczynam tęsknić za gSmartem....

Przecież nie będę rozbierał obudowy i wyciągać karty żeby sobie muzyke wgrać albo film ... nie no this can't be true to się robi przez wifi....

mgit 16.12.2014 22:09

To lepiej, na karcie nie zainstalujesz żadnej aplikacji np. gry (teraz ma sens mieć wewnętrzną np. 32 GB lub więcej)...
U mnie na Android 5 skopiować mp3 na kartę mogłem po usb, ale już skasować nie, trzeba przez KIES lub apke w androidze która ma prawa do zapisu i kasowania danych z karty ew. wyjęcie karty i podłączenie do czytnika.

sobrus 16.12.2014 22:06

Nie po prostu na zewnętrznej karcie SD w KitKat aplikacje mają bardzo ograniczone prawa do zapisu.
Nie możesz skopiować pliku z wifi na karte microSD.

Takie cuda do teraz chyba tylko do pamieci wewnetrznej , której mam dostępnej raptem 5GB.

padam

Rany jaki syf, niedługo trzeba będzie przejść na iPhone :(

mgit 16.12.2014 22:04

O tej karcie microSD, to ja już pisałem... i to nawet na tym forum, więc to żadne odkrycie...
Tak nie można - bo nie ma uprawnień do zapisu - trzeba mieć root lub aplikacje producenta telefonu ewentualnie aplikacja na androida musi posiadać funkcje, która zapyta usera o zgodę na zapis na karcie.

Berion 16.12.2014 22:04

Jak to? To nie można już przez USB przez telefon? A może to nie wina Androida tylko coś wykastrowali (host MTP?).

sobrus 16.12.2014 21:54

Zenfon przyszedł, fajny.

Tylko co za ***** tak pokrzywdził obsługę kart SD w KitKat?
Czy naprawdę muszę otwierać telefon i wyciągać kartę do czytnika żeby coś na nią skopiować? O RLY? WTF?
Nie no po prostu mega pomysł, naprawdę.
Aż się dziwie że do tej pory nie toczy się zażarta dyskusja na temat ilorazu inteligencji twórców androida.
Słów mi brak, przy czym EXT4 dalej nie obsługuje bo po co.

I nie można tego gówna "Usługi Google Play" odinstalować.

Generalnie już zauważyłem że w 4.4 sporo napsuli w stosunku do 4.0 no ale wiadomo Google wie lepiej.

Aż strach pomyśleć co mnie czeka w 5.0. Co tam mamy? Zapis czegokolwiek tylko do chmury Google?

sobrus 14.12.2014 17:52

Niestety nie chce przyjąć pliku z oprogramowaniem z karty SD.
Pewnie łyknąłby update systemu, ale już mam wgrany najnowszy. Starszymi i równymi najwyraźniej się brzydzi.
Masz jakieś pomysły? Jakbym go naprawił to byłby dobry backup do samochodu, bateria jeszcze trzyma jak nówka :idea:

andy 14.12.2014 17:48

Jeżeli bootloader działa i działa partycja recovery to nie widzę problemu żeby go naprawić.

sobrus 14.12.2014 17:40

Uwaliłem wczoraj mojego gSmarta chyba się build.prop źle zapisał i zrobiłem reboot :/
A ponieważ nie lubie Google i pracuje dla Apple to postanowiłem dłużej nie czekać i kupiłem Zenfone 5.
:>
Na test nie czekajcie, telefon jak telefon, jeszcze go nie mam, pewnie będzie niezły, dopóki go nie zepsuje ani nie utopie.

andy 14.12.2014 14:00

Pytaj się pmki w htc.

Berion 14.12.2014 13:49

U mnie też, ale to zawsze dylemat. Albo albo. Dlaczego nie mogłoby być to w jednym menu gdzie mielibyśmy np. licząc od góry, zresetuj, wyłącz, zahibernuj, zabootuj do recovery?

andy 14.12.2014 13:33

Cytat:

Strasznie irytująca funkcja, w HTC nie dało się przez tą "hibernację" wejść do recovery bez wyjmowania baterii.
U siebie w Sensacji na stokowym sofcie mogłem to wyłączyć.

Berion 14.12.2014 13:31

Ale one nie były wyłączone... Wyjmij baterię i dopiero powiedz czy działa budzik...

Strasznie irytująca funkcja, w HTC nie dało się przez tą "hibernację" wejść do recovery bez wyjmowania baterii. Jak wybieram opcję aby wyłączyć telefon to on ma się wyłączać, a nie czaić za winklem, więc skoro dany producent dodaje już takie ficzery to powinien jako dodatkową opcję, inaczej nazwaną, w tym samym miejscu co normalne wyłączenie telefonu.

andy 14.12.2014 13:16

U mnie jest więcej bo nawet jak na tryb zamolotowy, to wykonują się różne zadania - kopia itp.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:37.