Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

mgit 16.12.2014 21:04

O tej karcie microSD, to ja już pisałem... i to nawet na tym forum, więc to żadne odkrycie...
Tak nie można - bo nie ma uprawnień do zapisu - trzeba mieć root lub aplikacje producenta telefonu ewentualnie aplikacja na androida musi posiadać funkcje, która zapyta usera o zgodę na zapis na karcie.

sobrus 16.12.2014 21:06

Nie po prostu na zewnętrznej karcie SD w KitKat aplikacje mają bardzo ograniczone prawa do zapisu.
Nie możesz skopiować pliku z wifi na karte microSD.

Takie cuda do teraz chyba tylko do pamieci wewnetrznej , której mam dostępnej raptem 5GB.

padam

Rany jaki syf, niedługo trzeba będzie przejść na iPhone :(

mgit 16.12.2014 21:09

To lepiej, na karcie nie zainstalujesz żadnej aplikacji np. gry (teraz ma sens mieć wewnętrzną np. 32 GB lub więcej)...
U mnie na Android 5 skopiować mp3 na kartę mogłem po usb, ale już skasować nie, trzeba przez KIES lub apke w androidze która ma prawa do zapisu i kasowania danych z karty ew. wyjęcie karty i podłączenie do czytnika.

sobrus 16.12.2014 21:10

No to szkoda że nie wiedziałem bo mam tylko 8GB pamięci wewnętrznej, "no ale po co mi więcej skoro mam karty SD". Do 128GB.

Na których nic nie moge nagrać?

Uszczypnijcie mnie bo zaczynam tęsknić za gSmartem....

Przecież nie będę rozbierał obudowy i wyciągać karty żeby sobie muzyke wgrać albo film ... nie no this can't be true to się robi przez wifi....

mgit 16.12.2014 21:12

To jest polityka bezpieczeństwa - dla twojego dobra...(przynajmniej tak twierdzi google) jak masz root to problem cie nie dotyczy - bo wystarczy dopisać jedną linijkę do uprawnień i po problemie...

sobrus 16.12.2014 21:14

Jakiego bezpieczeństwa? Niech się w głowę rąbną.
Tak jak brak mozliwości zrobienia jakiegokolwiek backupu poza ich zasraną chmurą?

A miałem taką nadzieję ze tego telefonu nie będę musiał rootować.....

:sciana:

mgit 16.12.2014 21:31

Jako ciekawostka:
Ta polityka bezpieczeństwa jest tylko dla kart, dla pamięci wewnętrznej polityka nie obowiązuje, i można kopiować po staremu. Absurd nie?

sobrus 16.12.2014 21:35

No właśnie o to chodzi to jest totalnie popieprzone.
Szyfrowanie karty SD byłoby od bezpieczeństwa.

A tak to widzę niestety tylko jeden powód: promowanie drogich telefonów bez slotu na kartę SD ale za to z dużą pamiecią wewnętrzną.

Może kiedyś będzie CynanogenMod na Zenfony, bo telefon bardzo fajny tylko system lipa :(

sobrus 17.12.2014 10:16

Jeszcze jedna rzecz na pewno związana z polityką bezpieczeństwa google:
za każdym razem jak włączam GPS system mnie pyta

"pozwolić Google na zbieranie danych o lokalizacji nawet gdy tego nie chcesz?" NIE POZWALAM bo po co mi to, po co ma zużywać baterię? Więc dlaczego pyta mnie za każdym razem? :wow:

Generalnie filozofia która została wprowadzona w KitKat wygląda następująco:

Czy chcesz pozwolić Google na zbieranie danych o Tobie?: TAK / Nie teraz

Przy czym po zaznaczeniu "Nie pytaj więcej" .... wyszarza się "NIE teraz" :w00t:
A gdzie jest opcja NIE? Forever ever NIE? Po prostu NIE? NIE chce? Nie dziś! nie jutro! not ever! Zapomnieli o niej? Siódmy rok system piszą i zapomnieli dodać opcję NIE? :rotfl:
To dla mojego bezpieczeństwa? A czy ja mam 5 lat?

Oczywiście programy do backupu na kartę SD bardzo ładnie przestały działać po wprowadzeniu "nowej polityki bezpieczeństwa" :>
Nawet Bittorrent Sync nie chce już synchronizować karty SD. :>

Podtrzymuje swoją opinię - Google to syf. I z każdą wersją Androida coraz gorszy :(

Nie rozumiem jak ktokolwiek moze się nabijać z Windowsa czy iPhone używając tego gówna.
Jasne weźcie sobie wszystkie moje dane w chmure bo niestety nie mam innej możliwości backupu, niedługo pewnie numery telefonów będę zapisywać sobie na kartce.
Stracisz dane raz czy dwa to zmiękniesz. Co za badziew.

misiozol 17.12.2014 10:28

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1305035)
Jakiego bezpieczeństwa? Niech się w głowę rąbną.
Tak jak brak mozliwości zrobienia jakiegokolwiek backupu poza ich zasraną chmurą?

A miałem taką nadzieję ze tego telefonu nie będę musiał rootować.....

:sciana:

To tak jak nadzieja ze nie trzeba bedzie robic JB w ifonie :szczerb:

sobrus 17.12.2014 10:32

Tak wszyscy chwalą te androidy ochy i achy jakie to potężne jakie to wielozadaniowe jakie to w ogóle zajefajne i nawet kupiłem tak chwalony popularny i w ogóle zajefajny model telefonu szanowanej firmy i co :D ?

Tak import SMS z Androida 4.0 też nie zadziałał, bo kitsrat po prostu nie widzi pliku z backupem. To po co mi taki backup? Tak wiem z chmury by zadziałało :>

Szkoda że moje ulubione programy są tylko na Androida bo bym odniósł i wziął coś na Windowsie.

Chociaż tam pewnie jeszcze gorzej.

A tak poważnie to ASUS dodał program którzy chyba potrafi zarządzać plikami na karcie SD (jeszcze musze przetestować). Słabe to ale lepiej niż nic.

Ale i tak na wysokości zadania najlepiej stanęła firma GoClever - w Quantum 450 z KitKatem najwyraźniej olali wytyczne i karta SD działa normalnie.
Dobrze że nie wszyscy przestrzegają zaleceń Wielkiego Brata. Gorzej że nie wszyscy.

Mi pozostaje to:
http://gadgetsacademy.com/root-asus-...rtphone-guide/

M@X 17.12.2014 11:52

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1305107)
To tak jak nadzieja ze nie trzeba bedzie robic JB w ifonie :szczerb:

Tak sie sklada ze ja go nie mam od czterech generacji iPhone'a ;-).

misiozol 17.12.2014 13:16

Max ty jestes ewenement sam w sobie :D

andy 17.12.2014 14:47

Chciałem coś napisać ale to grozi banem...

misiozol 17.12.2014 15:04

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1305132)
Chciałem coś napisać ale to grozi banem...

Eee tam , bedzie co nawyzej kolejna czerwona do kolekcji zostaniesz prawdziwym przodownikiem pracy :rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:30.