![]() |
Ale pisz śmiało, bardzo proszę nie banowac Andy'ego ponieważ interesuje mnie uzasadnienie zrobienia tak popierdzielonego ograniczenia obsługi karty SD w systemie pod tytułem Android oraz polityki tak zwanego bezpieczeństwa firmy Google.
No chyba ze wyjaśnienia są standardowe: - źle trzymam telefon - to firma ASUS wyprodukowała telefon i przecież mogła napisać własny system - to że mój telefon nie ma fabrycznie roota jest nienormalne, przecież 0.01% telefonów go ma - skoro mi się Android nie podoba to po co kupiłem - mogłem się domyślić że w 4.4 programy zapisujące coś na SD nie działają. To normalne że coś nie działa w nowej wersji. Tak samo jak domyślam się, że Android 5.0 nie posiada multitaskingu, a 6.0 nie obsługuje telefonu. - muszę się zgodzić dla mojego dobra |
@sobrus akurat chciałem się odnieść do postu tego przez którego dostałem bana :-P
Co do ograniczenia związanego z zapisem na karcie, to zostało to źle zaimplementowane na karcie. Moim zdaniem powinno być powiadomienie dla użytkownika i to on powinien decydować. Na szczęście w 5 z tego zrezygnowali. Co do GPS, to przy wyborze tylko GPS nie powinien się następnym razem pytać chyba, że znowu się wybierze lokalizację pi sieci. |
Cytat:
Co do bana to nie było mnie tu długo jestem nie w temacie, ale mam nadzieje że drugiego nie dostaniesz. |
Cytat:
Wracając jeszcze do tych kart sd. Sam pomysł był ciekawy - aplikacja mogła tylko czytać swoje dane. Jednak powinni zrobić api do tego aby aplikacja mogła wysłać żądanie o dane nie swoje.Wtedy użytkownik finalnie by decydował co i jak. Cytat:
Tablet mojego chrześniaka ASUS Phonepad ma aplikację do kopii, mój Szajsung Galaxy Tab4 też ma też to LG G3 :) Jeżeli producent blokuje smarta to powinien udostępnić sam możliwość robienia kopii - Google nie ma tu nic do rzeczy. |
Herezje prawisz, w 5 wcale z polityki bezpieczeństwa nie zrezygnowali!
Dodali możliwość implementacji zapytania, ale większość producentów mowa tu o TotalComanderze nie zaimplementowała tego pytania! Owszem są zamienniki TC, ale mi się średnio podobają, mam zamiennik tylko dopóki w TC nie zaktualizują... |
No zrobili to DOBRZE. Oczywiste jest że potrzeba zmian w oprogramowaniu aby nie było z tym problemu?
Ten pedalski manager plików obsługuje to bez zająknięcia, solid explorer też ;) |
Tylko powiedz, co z głupiej polityki bezpieczeństwa ma użytkownik?
Ochronę karty pamięci, no ok, a co z pamięcią wewnętrzną? Jak już blokujemy zapis na karcie to i w pamięci wewnętrznej powinno być to samo! A nie jakieś kombinacje i utrudnienia! TC nadal nie obsługuje! A to jedyny który mnie nie wnerwiał.... |
Cytat:
I to nie producent blokuje telefon, tylko tak ma być, sorry ale root pozwala na kupowanie aplikacji z Google Play za free. Myślisz że im to nie przeszkadza? Root pozwala na uwalenie systemu w dwie sekundy, myślisz że to im na rękę gdyby musieli uznać gwarancję? To nie tak powinno działać. To że roota nie ma domyślnie - to dobrze. Ale powinno być uprawnienie do czytania i zapisywania danych aplikacji BEZ prawa modyfikacji systemu (mówiąć po linuksowemu - backup home ale nie /). A mówiąc po Androidowemu - prawo swobodnego dostępu do partycji bodajże /data i storage nadawane aplikacji na wyraźne życzenie użytkownika być może z wielkim czerwonym ostrzeżeniem, nieważne. Ale takiego uprawnienia nie ma i niestety nikt nie możne napisać programu do backupu co jest generalnie... CHORE. Jak to nie może? WTF? LOL? ROTFL? Pokaż mi inny system który w równie lekkomyślny sposób traktuje dane użytkownika narażając go na ich utrate z powodu braku kopii. To że aplikacja A korzysta z danych B to również nie ich sprawa, bo jeżeli zrobie zdjęcie aparatem to chyba logiczne że chciałbym je zobaczyć w przeglądarce. A moze nawet edytować jakimś programem, to takie dziwne? Na androidzie najwyraźniej tak. :sciana: Tak idiotycznych rozwiązań jakie widzę w androidzie to ze świecą w ręku szukać i jeszcze mi się wmawia że to dla mojego dobra. Codziennie użeraj się z tym gównem dla swojego dobra :sciana: Ale przecież wszystko jest tak proste jak dotknięcie gdy ALL YOUR DATA ARE BELONG TO US |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To właśnie producent blokuje. Nexusy są*zablokowane w taki sposób, że wpisując fastboot unlock oem je odblokowujesz. No ale tak to wina Google, że producenci blokują swoje słuchawki i nie dają metody na ich odblokowanie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gdybym był na twoim miejscu to bym się po raz kolejny raz nie pakował w niego. Mogłeś kupić sobie np. coś z WP. |
TC to akurat wina autora TC to się zgadzam
Ok aplikacja od sms nie skasuje mi fotek z karty super, a co jak ja mam fotki w pamięci wewnętrznej? W tedy skasuje bez problemu i o to się rozchodzi! Co z tego, że android pilnuje karty pamięci jak z pamięcią wewnętrzną, można robić co się chce... Polityka Google miała by sens gdyby na równi była traktowana pamięć wewnętrzna jak i karta pamięci. W tedy takie rozwiązanie ma sens. W innym wypadku jest bez sensu. |
Tedy, to taki miś... :blink:
|
|
Cytat:
|
To nie ma NIC wspólnego z bezpieczeństwem danych na karcie...
|
Cytat:
Cytat:
To jakiś feature phone że jestem skazany na to co przyjdzie od producenta? Cytat:
Cytat:
Poza tym wszystkie trzy najpopularniejsze systemy są według mnie do bani, każdy na swoj sposob. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:18. |