Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

sobrus 17.12.2014 15:12

Ale pisz śmiało, bardzo proszę nie banowac Andy'ego ponieważ interesuje mnie uzasadnienie zrobienia tak popierdzielonego ograniczenia obsługi karty SD w systemie pod tytułem Android oraz polityki tak zwanego bezpieczeństwa firmy Google.

No chyba ze wyjaśnienia są standardowe:
- źle trzymam telefon
- to firma ASUS wyprodukowała telefon i przecież mogła napisać własny system
- to że mój telefon nie ma fabrycznie roota jest nienormalne, przecież 0.01% telefonów go ma
- skoro mi się Android nie podoba to po co kupiłem
- mogłem się domyślić że w 4.4 programy zapisujące coś na SD nie działają. To normalne że coś nie działa w nowej wersji. Tak samo jak domyślam się, że Android 5.0 nie posiada multitaskingu, a 6.0 nie obsługuje telefonu.
- muszę się zgodzić dla mojego dobra

andy 17.12.2014 15:22

@sobrus akurat chciałem się odnieść do postu tego przez którego dostałem bana :-P

Co do ograniczenia związanego z zapisem na karcie, to zostało to źle zaimplementowane na karcie. Moim zdaniem powinno być powiadomienie dla użytkownika i to on powinien decydować. Na szczęście w 5 z tego zrezygnowali.

Co do GPS, to przy wyborze tylko GPS nie powinien się następnym razem pytać chyba, że znowu się wybierze lokalizację pi sieci.

sobrus 17.12.2014 15:55

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1305143)
Co do ograniczenia związanego z zapisem na karcie, to zostało to źle zaimplementowane na karcie. Moim zdaniem powinno być powiadomienie dla użytkownika i to on powinien decydować. Na szczęście w 5 z tego zrezygnowali.

Co do GPS, to przy wyborze tylko GPS nie powinien się następnym razem pytać chyba, że znowu się wybierze lokalizację pi sieci.

Może Zenfone jednak dostanie 5.0. tak coś asus przebąkiwał.

Co do bana to nie było mnie tu długo jestem nie w temacie, ale mam nadzieje że drugiego nie dostaniesz.

andy 17.12.2014 19:01

Cytat:

Napisany przez sobrus
Co do bana to nie było mnie tu długo jestem nie w temacie, ale mam nadzieje że drugiego nie dostaniesz.

Trzeciego jak już ;)

Wracając jeszcze do tych kart sd. Sam pomysł był ciekawy - aplikacja mogła tylko czytać swoje dane. Jednak powinni zrobić api do tego aby aplikacja mogła wysłać żądanie o dane nie swoje.Wtedy użytkownik finalnie by decydował co i jak.
Cytat:

Jasne weźcie sobie wszystkie moje dane w chmure bo niestety nie mam innej możliwości backupu, niedługo pewnie numery telefonów będę zapisywać sobie na kartce.
Stracisz dane raz czy dwa to zmiękniesz. Co za badziew.
No jak nie ma? :)

Tablet mojego chrześniaka ASUS Phonepad ma aplikację do kopii, mój Szajsung Galaxy Tab4 też ma też to LG G3 :)

Jeżeli producent blokuje smarta to powinien udostępnić sam możliwość robienia kopii - Google nie ma tu nic do rzeczy.

mgit 17.12.2014 19:12

Herezje prawisz, w 5 wcale z polityki bezpieczeństwa nie zrezygnowali!
Dodali możliwość implementacji zapytania, ale większość producentów mowa tu o TotalComanderze nie zaimplementowała tego pytania!
Owszem są zamienniki TC, ale mi się średnio podobają, mam zamiennik tylko dopóki w TC nie zaktualizują...

andy 17.12.2014 19:17

No zrobili to DOBRZE. Oczywiste jest że potrzeba zmian w oprogramowaniu aby nie było z tym problemu?
Ten pedalski manager plików obsługuje to bez zająknięcia, solid explorer też ;)

mgit 17.12.2014 19:21

Tylko powiedz, co z głupiej polityki bezpieczeństwa ma użytkownik?
Ochronę karty pamięci, no ok, a co z pamięcią wewnętrzną?

Jak już blokujemy zapis na karcie to i w pamięci wewnętrznej powinno być to samo! A nie jakieś kombinacje i utrudnienia!

TC nadal nie obsługuje! A to jedyny który mnie nie wnerwiał....

sobrus 17.12.2014 19:39

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1305166)
Jeżeli producent blokuje smarta to powinien udostępnić sam możliwość robienia kopii - Google nie ma tu nic do rzeczy.

To jest QPA nie kopia bo kopia zrobiona na ASUS nie da się odczytać na szajsungu.
I to nie producent blokuje telefon, tylko tak ma być, sorry ale root pozwala na kupowanie aplikacji z Google Play za free. Myślisz że im to nie przeszkadza?
Root pozwala na uwalenie systemu w dwie sekundy, myślisz że to im na rękę gdyby musieli uznać gwarancję?

To nie tak powinno działać. To że roota nie ma domyślnie - to dobrze.
Ale powinno być uprawnienie do czytania i zapisywania danych aplikacji BEZ prawa modyfikacji systemu (mówiąć po linuksowemu - backup home ale nie /).
A mówiąc po Androidowemu - prawo swobodnego dostępu do partycji bodajże /data i storage nadawane aplikacji na wyraźne życzenie użytkownika być może z wielkim czerwonym ostrzeżeniem, nieważne.

Ale takiego uprawnienia nie ma i niestety nikt nie możne napisać programu do backupu co jest generalnie... CHORE.
Jak to nie może? WTF? LOL? ROTFL? Pokaż mi inny system który w równie lekkomyślny sposób traktuje dane użytkownika narażając go na ich utrate z powodu braku kopii.

To że aplikacja A korzysta z danych B to również nie ich sprawa, bo jeżeli zrobie zdjęcie aparatem to chyba logiczne że chciałbym je zobaczyć w przeglądarce.
A moze nawet edytować jakimś programem, to takie dziwne? Na androidzie najwyraźniej tak. :sciana:

Tak idiotycznych rozwiązań jakie widzę w androidzie to ze świecą w ręku szukać i jeszcze mi się wmawia że to dla mojego dobra.
Codziennie użeraj się z tym gównem dla swojego dobra :sciana:

Ale przecież wszystko jest tak proste jak dotknięcie gdy ALL YOUR DATA ARE BELONG TO US

andy 17.12.2014 21:27

Cytat:

Napisany przez mgit
Tylko powiedz, co z głupiej polityki bezpieczeństwa ma użytkownik?
Ochronę karty pamięci, no ok, a co z pamięcią wewnętrzną?

TU nie chodziło o niebezpieczeństwo, że ktoś wyciągnie kartę podepnie do kompa i zrobi co che, tylko bezpieczeństwo tego typu że aplikacja X, która nie utworzyła danych X nic z nimi nie będzie mogła - np. menadżer SMS nie skasuje Ci zdjęć zrobionych aparatem.

Cytat:

TC nadal nie obsługuje! A to jedyny który mnie nie wnerwiał....
No tak w końcu to wina Google, że autor TC nic z tym nie robi...

Cytat:

Napisany przez Sobrus
To jest QPA nie kopia bo kopia zrobiona na ASUS nie da się odczytać na szajsungu.
I to nie producent blokuje telefon, tylko tak ma być, sorry ale root pozwala na kupowanie aplikacji z Google Play za free. Myślisz że im to nie przeszkadza?
Root pozwala na uwalenie systemu w dwie sekundy, myślisz że to im na rękę gdyby musieli uznać gwarancję?

Brak możliwości zrobienia i przywrócenia kopii źle, jest taka możliwość źle...

To właśnie producent blokuje. Nexusy są*zablokowane w taki sposób, że wpisując fastboot unlock oem je odblokowujesz. No ale tak to wina Google, że producenci blokują swoje słuchawki i nie dają metody na ich odblokowanie.

Cytat:

To nie tak powinno działać. To że roota nie ma domyślnie - to dobrze.
Ale powinno być uprawnienie do czytania i zapisywania danych aplikacji BEZ prawa modyfikacji systemu (mówiąć po linuksowemu - backup home ale nie /).
A mówiąc po Androidowemu - prawo swobodnego dostępu do partycji bodajże /data i storage nadawane aplikacji na wyraźne życzenie użytkownika być może z wielkim czerwonym ostrzeżeniem, nieważne.
Tego nie ma ale jak widać niektórzy producenci udostępniają aplikację, która może wykonać kopię.

Cytat:

Ale takiego uprawnienia nie ma i niestety nikt nie możne napisać programu do backupu co jest generalnie... CHORE.
Jak to nie może? WTF? LOL? ROTFL? Pokaż mi inny system który w równie lekkomyślny sposób traktuje dane użytkownika narażając go na ich utrate z powodu braku kopii.
To nie system narzuca ograniczenia tylko producent słuchawki. On definiuje finalny wygląd systemu na telefonie.

Cytat:

Tak idiotycznych rozwiązań jakie widzę w androidzie to ze świecą w ręku szukać i jeszcze mi się wmawia że to dla mojego dobra.
Codziennie użeraj się z tym gównem dla swojego dobra
Nikt Ci nie każe. Skoro system Cię ogranicza to go zmień.
Gdybym był na twoim miejscu to bym się po raz kolejny raz nie pakował w niego. Mogłeś kupić sobie np. coś z WP.

mgit 17.12.2014 21:39

TC to akurat wina autora TC to się zgadzam
Ok aplikacja od sms nie skasuje mi fotek z karty super, a co jak ja mam fotki w pamięci wewnętrznej? W tedy skasuje bez problemu i o to się rozchodzi! Co z tego, że android pilnuje karty pamięci jak z pamięcią wewnętrzną, można robić co się chce...

Polityka Google miała by sens gdyby na równi była traktowana pamięć wewnętrzna jak i karta pamięci. W tedy takie rozwiązanie ma sens. W innym wypadku jest bez sensu.

ed hunter 17.12.2014 22:09

Tedy, to taki miś... :blink:

andy 17.12.2014 22:17

https://groups.google.com/forum/#!ms...Y/UsxMYwu02z0J

misiozol 18.12.2014 01:44

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1305239)
Tedy, to taki miś... :blink:

uszatek :taktak:

Berion 18.12.2014 13:14

To nie ma NIC wspólnego z bezpieczeństwem danych na karcie...

sobrus 18.12.2014 14:10

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1305221)
TU nie chodziło o niebezpieczeństwo, że ktoś wyciągnie kartę podepnie do kompa i zrobi co che, tylko bezpieczeństwo tego typu że aplikacja X, która nie utworzyła danych X nic z nimi nie będzie mogła - np. menadżer SMS nie skasuje Ci zdjęć zrobionych aparatem.

Ale to właśnie ma tak działać jak działało. Ja nie chce samochodu z kwadratowymi kołami. Pamięć dyskowa powinna być współdzielona, co oni wymyślają?

Cytat:

Tego nie ma ale jak widać niektórzy producenci udostępniają aplikację, która może wykonać kopię.
Ale dlaczego producent telefonu? Dlaczego nie producent oprogramowania które moge sobie ściągnąć z Google Play i który zadziała na dowolnym telefonie?
To jakiś feature phone że jestem skazany na to co przyjdzie od producenta?

Cytat:

To nie system narzuca ograniczenia tylko producent słuchawki. On definiuje finalny wygląd systemu na telefonie.
Tak, ale trzeba sobie jasno powiedzieć, że większość domyślnych ustawień zostaje - bo producentom nie o to chodzi żeby zrobić telefon z egzotycznym forkiem Androida, ale z Androidem.
Cytat:

Nikt Ci nie każe. Skoro system Cię ogranicza to go zmień.
Już napisałem dlaczego. Argument do bani tym bardziej że nie spodziewałem się tak idiotycznych rozwiązań w KitKat. Nie moge przetestować KK nie posiadając telefonu z nim to chyba logiczne.
Poza tym wszystkie trzy najpopularniejsze systemy są według mnie do bani, każdy na swoj sposob.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:18.