Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

revolver0 18.01.2015 20:47

Pytanie czy lokalizacja w Lolipopie jest też tak irytująca jak w 4.4.2 Na upartego mógłbym wgrać Andka 4.2.2 ale mogę uwalić tablet.

sobrus 18.01.2015 20:43

Też się nad tym zastanawiam, a to oznacza że wcale nie jest dobrze.
Ale raczej poczekam już do Lolipopa.

Poza tym z doświadczenia widzę, że na słabszych urządzeniach KitKat działa gorzej od poprzednika. Moim zdaniem nie warto się w niego pchać.

revolver0 18.01.2015 18:26

Zrobiłem downgrade Androida z wersji 4.4.2 do wersji 4.3.

andy 15.01.2015 07:50

Przegląd CM12

andy 13.01.2015 17:25

Jest wiele innych sklepów.

sobrus 13.01.2015 15:38

tak, ale zawiera tylko programy open-source :(
Więc w sumie lepiej chyba by było ściągać sobie APK.

Z resztą wywalenie Google Play i tak nie wchodzi u mnie w grę bo w ten sposób ASUS aktualizuje aplikacje systemowe :(
zapomniałem o tym drobnym fakcie.

andy 13.01.2015 11:46

Dużym plusem F-Droida jest to, że autor aplikację wysyła w postaci mózgu źródłowego i ekipa F-Droida go sama kompiluje i podpisuje swoim kluczem.

sobrus 13.01.2015 10:23

+1
;)

mgit 13.01.2015 00:23

Ja to włączyłem, niech się nacieszą....
Lokalizację jeszcze zdzierżę, ale Google+ już nie, nawet głupiego komentarza pod aplikacją dać nie można, bo chce mi konto na G+ zakładać...

revolver0 12.01.2015 23:28

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1309845)
Oczywiście - przecież nikt normalny nie będzie oglądać tego komunikatu co 5 minut :P

ja to wyłączam ciągle....

andy 12.01.2015 22:45

Zanim zaczniesz oceniać jakie to be i w ogóle to należy pamiętać, że wolność i prywatność nie jest łatwa ;)

sobrus 12.01.2015 22:37

Dzięki, sprawdzę.

andy 12.01.2015 22:26

FDroid na przykład. Ale to TYLKO jeden przykład. Nikt nie mówił, że całkowita wolność jest łatwa.

sobrus 12.01.2015 22:21

OneOne Plus nie jest ani specjalnie tani, ani sprzedawany w Polsce.
Serwis w Chinach.
Jasne, że mogę sobie sprowadzić, jednak to nie zmienia mojej negatywnej opinii o Androidzie (nie CM) i praktykach Google.
CM to nie Android, tylko jego fork.

Co do alternatywnych sklepów to może doradzisz mi jakiś?
Bo AppBrain nie działa bez Google Play co czyni go całkowicie bezużytecznym....
Jeżeli dostanę dobrą alternatywę to chętnie wywale usługi Google o ile telefon mi na to pozwoli. Strasznie syfią w pamięci.
Aplikacja gmail (łatwa do zastąpienia) i sklep to jedyne ich programy jakie używam.

Poza tym nie rozumiesz problemu w całości. Owszem mogę kupić telefon z Windows czy iOS i tutaj mam wybór. Jest to wybór od Google niezależny.
Problem leży w tym, żeby mieć wybór korzystając już z jakiegoś systemu, w tym wypadku z Androida.
Jak instalujesz Linuxa masz wybór czy GNOME czy KDE. To jest wybór. Nie jest zaletą Linuxa, że możesz zainstalować sobie Windows.

Rozumiem, że korzystając z Google Play muszę iść na pewne ustępstwa (np. google wie co mam zainstalowane), ale takie bezczelne i niczym nie uzasadnione wymagania i komunikaty jak powyższy to po prostu kpina.
Nie podoba mi się w ogóle koncepcja usług google. Wygląda na to że aplikacje Google są w pewnym sensie uprzywilejowane i mogą działać wbrew użytkownikowi i bez jego wiedzy.
Całkowicie nieakceptowalna sytuacja z punktu widzenia bezpieczeństwa.

Tak, internet mobilny był wtedy dość drogi, dzięki czemu nie był skażony tym całym syfem.
Z resztą sprzęt też tani nie był.

andy 12.01.2015 22:01

@sobrus czy ktoś*Ci każe mieć usługi od Google? Przecież możesz mieć smyrofona z CM i z gwarancją https://cyngn.com/products/oneplusone/

Z jednej strony masz wybór i mogłeś wybrać bez usług Google ale z drugiej jednak je masz? Przecież*nikt nie każe korzystać z usług Google - są alternatywne sklepy, nie są tak dobre? No ale czyja to wina? Tak samo można powiedzieć o innych usługach.

Cytat:

Dlatego choć kiedyś byłem fanem gadżetów i miałem Handspringi Palmy i iPAQ tak teraz uważam że wszystkie systemy mobilne to syf.
Za czasów kiedy one były na rynku praktycznie nie było mobilnego internetu w Polsce. A kto miał to bulił - dlatego większość usług nie była oparta o internet.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:55.