![]() |
Wiem dlatego to wszystko wygląda coraz gorzej.
Urządzenia nie służą już użytkownikom a zaczynają firmom. To tylko maszynki do sprzedawania usług, pokazywania reklam i wykradania informacji ... za zgodą poszkodowanego. Apple zaczęło, ale Google jest w tym mistrzem. Za darmo ... oddasz im wszystko ;) Czy to nie ciekawe że takie np Allegro rozdaje po 20zł za używanie aplikacji mobilnej? No tak, przecież trzeba jakoś zachęcić ludzi żeby sobie adware poinstalowali. Warunkiem odebrania kuponu jest ... włączenie powiadomień z serwisu ;) Ludzie są strasznie naiwni :( Jeszcze się cieszą że takie wygodne takie szybkie i za freee ojojoj :D |
Nie oszukujmy się, wiele osób root'a nie robi - ja np. nie chce root'a chociaż wiem jak go wykonać, i kiedyś miałem telefon z root'em. Po prostu nie chce mi się.... i tak myśli większość... po za nielicznymi wyjątkami ;)
|
Alternatywa to CM i root ale oczywiście utrata gwarancji i wsparcia producenta...
Dlatego choć kiedyś byłem fanem gadżetów i miałem Handspringi Palmy i iPAQ tak teraz uważam że wszystkie systemy mobilne to syf. Używając tych sprzętów czuje się jak wykorzystywany frajer owca. Każdy z telefonów na Androdzie ma coś na kształt backdoora - trojana - "Usługi Google". Coś co jest w zasadzie ponad prawem. Na kompie przynajmniej jest Linux. |
Na Windows Phone wcale lepiej nie jest, alternatywa to nokia 3310 -> albo się z tym pogodzisz, albo zrezygnujesz ze smartphon'a ;)
|
Ciekawe jak z tą anonimowością, bo jakoś w to nie wierze.
Np do reklam google każda owca ma przypisany unikalny identyfikator. W sumie mogą przypisać go i do lokalizacji. Co z tego że nie wiążą tego z imieniem czy nazwiskiem? Dla nich to pewnie bez znaczenia, ważne jest że użytkownik d124a2c8-2460-4ef8-b23e-0aabbee9d122 mieszka w Warszawie i codziennie zasuwa trasą siekierkowską ;) Wykorzystywanie mojego telefonu w innych celach niż moje własne mi się nie podoba, ale nie mogę się na to nie zgodzić bo...? No właśnie. Telefonu za darmo bynajmniej nie dostałem. Dlaczego mam świadczyć Google jakieś usługi pod groźbą męczenia mnie takimi komunikatami? NIE chce ich lokalizacji, GPS łapie mi fixa w 5 sekund, dzięki bardzo nie potrzebuje NIE CHCE. Tak jak nie życzę sobie aby jakakolwiek aplikacja poza nawigacją i mapą z GPS korzystała ale ... nie mogę tego zabronić. A oni robią się coraz bardziej bezczelni, w Jelly Bean tego nie było. |
Oczywiście - przecież nikt normalny nie będzie oglądać tego komunikatu co 5 minut :P
|
Ilość załączników: 1
Wolność według Google - nic dodać nic ująć na każdym kroku tak samo.
Założe się ze 95% ludzi zgodzi się i zapomni o sprawie aby wreszcie nie ogladać tego wnerwiającego monitu za każdym razem :sciana: Załącznik 68747 |
@Berion dla mnie telefony Sony z oryginalnym oprogramowaniem to porażka...
W przypadku G3 jest..dobrze. Oczywiście zajmuje więcej niż taki CM, jednak sama nakładka bardzo przyzwoicie się integruje z MD. Na CM nie będzie też pewnie aplikacji do pilota po irda jaką teraz mam w G3 (sterowanie TV/ dekoderem), radio fm. Oczywiście CM dodaje inne fajne rzeczy (privacy guard). |
@mgit
Na dobra sprawę to nie masz za bardzo wyboru czy z nakładką czy bez. Lepiej bez bo przynajmniej nie jest przeładowany gównem wszelakim. Wyłączać to potem (o ile się da...) to koszmar. W Xperii J miałem ponad 200 programów, był żywiołowy jak 100 latka i trzymał na baterii niemal dwa dni! Po oczyszczeniu i zwolnieniu procesora do 600MHz chodzi płynnie i trzyma mi tydzień. |
Ludzie to tylko informacja, że na G3 jest już oficjalny CM. Na razie beta wersji ale za jakiś*czas będzie stabilna.
@mgit nikt Cię*do tego nie zmusza. Osobiście wolę mieć wybór. Teraz raczej zostanę przy oficjalnym sofcie ale jak LG się*wypnie to będę miał CM i pewnie Androida do wersji 7 ;) btw Sensation ma już nieoficjalnego CM12 z Lolipopem ;) |
Andy nie każdy chce cyanogenmod'a....
Nie po to kupuje się telefon z nakładką producenta - by brać czystego androida... |
No i? No i po co komu bety? ;p
|
|
Cytat:
Ja jestem za chmura ale nie do przesady... chmura ma swoje ograniczenia... jak zrobią, że w tej chmurze mogę zainstalować aplikację to ok niech sobie nawet usuną obsługę kart a tak mamy chmurę do zdjęć i filmów i brak możliwości zapisu na karcie... |
Ale miejsce danych użytkownika jest w chmurze, Google wie lepiej ile możesz aplikacji instalować...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:00. |