Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

sobrus 14.09.2015 09:04

Najlepiej sie przekonać uruchamiając emulator stockowego 5.1 na Android Studio.
:taktak:

andy 11.09.2015 14:47

Może dodali to w 5.1?

sobrus 11.09.2015 14:46

u mnie tego nie ma więc pewnie producent :)

andy 11.09.2015 11:24

Ilość załączników: 1
Dzisiaj zobaczyłem przy kartach w widoku aplikacji uruchomionych / ostatnich (multitasking) pinezki.
Okazuje się że po jej wciśnięciu aplikacja jest jakby permanentna - nie usuwa jej przycisk usuń wszystko, nie można jej przez przesunięcie usunąć z tej listy. Aplikacja nie jest brama pod uwagę kiedy Android musi zwolnić pamięć.

Jest to funkcja Androida L czy może to robota producenta?

Tak to wygląda:
Załącznik 72705

sobrus 07.09.2015 15:18

No tu jest problem, ponieważ Windows RT to taki Android i nadaje się do mniej więcej takich samych zabawek.
Celowo piszę zabawek, mam na myśli tu mniej wymagające rzeczy (i od użytkownika i od sprzętu).

A wciąż potrzebny jest zwykły Windows który trzeba rozwijać na desktopy (tym samym dla Androida jest powiedzmy destkopowy Linux)

Monopol Windowsa hmm? Mi całkiem odpowiada. Bardzo słabo widzę zastąpienie go przez pierdyliard linuxów czy OSX.
Nie zrozum mnie źle, sam używam linuxa ale to system dla tych którzy wiedzą co robią i niech tak zostanie.

"Spacyfikowanie go" będzie oznaczało co najmniej szereg przykrych kompromisów a developerów softu ( i otwartego i zamkniętego) przyprawi o bół głowy.

Alternatywnie Microsoft mógł obrać drogę Apple ale została zamknięta gdy WinRT się nie przyjęło.

Błąd był nawet w podejściu : Gdyby wydali to z wielką pompą jako osobny nowy system z chwytliwą nazwą np "Microsoft Today", "MyOS", "MS Flex", "Futura", "Modern" czy coś- to może by zatrybił jak iOS.

A tak został przyjęty jako totalny kastrat na którym niewiele da się zrobć, nie można odpalić ofisa, crysis nie działa - i którego lepiej unikać. Ani to Windows ani Windows Phone - zupełnie nie wiadomo co nie wiadomo po co.

Berion 07.09.2015 14:37

A ja mam nadzieję, że nie. ;) Dosyć tego monopolu.

Ekran Start z 8.1 jest w miarę w porządku i można z nim żyć. Natomiast reszta to dramat. Znowu się będę powtarzać, ale: wygląda koszmarnie i jest niespójny.

Na miejscu MS:
1. Zamknął bym system. Serio. Uruchamianie niepodpisanych aplikacji gdzieś w opcjach do odhaczenia.
2. Zostawił WinAPI do wstecznej kompatybilności i skupił się na WinRT.
3. Zmodularyzował Windowsa, aby wszystkie aplikacje nie były ze sobą pozszywane...
4. Wyrzucił stare, nikomu niepotrzebne aplikacje i przeniósł je do "download on demand".
5. Zmienił wygląd całego systemu (wymienił wszystkie ikony, odświeżył ModernUI, które w obecnym kształcie wygląda jak szkic grafika...).
6. Zmienił sposób aktualizacji systemu, który jest ABSURDALNY.

Bez tego zostaną zdominowani w najbliższej dekadzie bo Winda w takiej kondycji jak dziś, nie nadaje się na małe komputery, ani nawet tablety.

sobrus 07.09.2015 09:08

MS ma nie lada orzech do zgryzienia, bo wiele osób, zwłaszcza firm nie chce zrobić z Windowsa takiego czegoś. Ma być jak było, tylko nowocześniej.
Nie każdy kupuje ekran 4K żeby mieć ekstra ikonę folderu na 5 centymetrów.

M$ ma najgorzej, bo musi pogodzić zeszłe 30 lat które wciąż jest potrzebne i używane z "nowoczesnością" - dla osób lajkujących na fejsie.

Chyba trzeba się po prostu pogodzić z faktem, że desktop jako taki niektórym ludziom po prostu potrzebny już nie jest.
Zastąpiły go inne urządzenia i nie wiem czy robienie takich uproszczonych desktopów ma sens.
Po co kupować i rozkładać komputer do czegoś co może zrobić tablet 5 razy tańszy?

Robią niby dobrze, ale niestety konkurencja nie śpi i opór jest duży.
Windows RT było bardzo fajnym pomysłem - niestety ludzie narzekali że to nie prawdziwy Windows i kupować nie chcieli "bo ofis nie pójdzie". Do Angry Birds i Accuweather przecież się nadawał tak jak i Android.
Windows 8 był bardzo ciekawym pomysłem - niestety ludzie narzekali że nie wygląda jak prawdziwy Windows [fakt - przegieli z menu start, mogli zostawić jako opcję]
Windows 7 był bardzo udanym systemem ale na tablet sie nie nadaje.

Wygląda jakby ludzie potrzebowali wszystkiego do niczego i m$ jak głupi stara się ich potrzeby zaspokoić tworząc system do wszystkiego działający na tablecie z biedry i stacji roboczej...
Dobrze że mają jeszcze Intela który im robi procesory mogące czynić takie cuda ;)

Mam nadzieję że im się w końcu uda ...

M@X 06.09.2015 07:47

No i o to chodzi, Berionu! Tez widze potencjal systemu opartego na prostch aplikacjach ale spojnego z tym co znamy z desktopow i mobile. MS powinien sie uczyc :-)!

Berion 05.09.2015 23:44

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1332524)
Remix OS 2.0

http://youtu.be/WLWJcnE7ywc

Impressive! :spoko:

Wygląda ciekawie. Szczerze powiedziawszy to w tym kierunku widziałbym fuzję desktopu dla Kowalskich z telefonem. Ubuntuch Touch takie miało być i Tizen OS...

andy 05.09.2015 23:23

Ilość załączników: 1
Czyżby to było to co ja myślę, że jest? :)
"Odblokowanie OEM"
Załącznik 72601

M@X 06.08.2015 19:08

Remix OS 2.0

http://youtu.be/WLWJcnE7ywc

Impressive! :spoko:

mgit 06.08.2015 18:53

Przecież na androida jest Photoshop

Co do zasadności istnienia takowej aplikacji - czasami jest potrzebna tak samo jak aplikacja do otwierania plików *.dwg

revolver0 06.08.2015 18:52

może tablet, albo temat nie ten. Gimp na andka też chyba jest.

Berion 06.08.2015 18:49

Na Androidzie PSD? Po co?

revolver0 06.08.2015 17:44

gimp, powinien dać radę. ale na smarcie to nie wiem....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:24.