Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

demek 30.10.2013 21:59

Alez on w 100% zgodny. Skoro max mowi o kradziezy to przypomnialem o tym co on pisal. Z odpowiednim dodatkiem.
Bo przeciez wg pana moderatora jak kradnie japko to w wyzszym celu. Jak inni to go boli du...a. co dokladnie pokazalem.

Pykniete z moto defy

sobrus 31.10.2013 09:03

Ja to widzę tak:

Apple skopiowało wiele pomysłów, true, SJ wcale temu nie zaprzeczał.
Ale akurat Androida Google skopiowało od Apple.
M@X napisał więc prawdę.

btw. Apple skopiowało sporo pomysłów, których oryginalni twórcy zaprezentować nie mieli zamiaru ("nie, to się nie przyjmie"), albo dawno o nich zapomniano (wygląd radia Braun z lat 70-tych).
Nawet Gorilla Glass nie było używane przez bodajże 30 lat dopóki nie pojawiło się ponownie w iPhone.
Jeśli nie widzisz różnicy miedzy takim kopiowaniem cudzych pomysłów a kopiowaniem tego co aktualnie jest na topie - to trudno.

Nie twierdzę, że Apple jest święte, po prostu wyciągnęli z zakurzonych szuflad znacznie więcej niż inni (fakt często nie swoich pomysłów), ryzykując porażkę wprowadzając to na rynek jako pierwsi, i liczę im to na plus.
Ile firm utopiło fortuny wprowadzając tablety przed Apple? Ktoś pamieta Palma Foleo? Windows XP Tablet? Dopiero tablet a'la iPad się przyjął i dziś jest czymś normalnym.
Inne firmy inspirują się zazwyczaj tylko tym co mogą już kupić w sklepie. IMO to troche za późno na "inspirację".

demek 31.10.2013 09:30

Windows xp tablet mial i ma sie dobrze. Wiesz w jakich urzadzeniach? W kasach z ekranami dotykowymi ;-)))

Kradziez to kradziez.

sobrus 31.10.2013 09:39

True, mimo wszystko wole jak ktoś odkurza stare pomysły z szuflad, bo to może odświeżyć rynek. Nie powielać to co już można kupić (i najczęściej to co gwarantuje $$$ - domena chińczyków).

Google Glass będzie na przykład taką nowością. I założę się będzie masa naśladowców (tylko jeżeli Google odniesie sukces finansowy oczywiście), może nawet Apple zrobi coś takiego i wtedy przyznam że Google było pierwsze.

Niektórzy pewnie powiedzą, że przecież Google nie wymyśliło okularów przeciwsłonecznych.

demek 31.10.2013 10:21

Ale mogli pomysl kupic. A nie krasc. A to nie to samo co odkurzanie pomyslow.

Jak sie zachowuje i co robi japko widzimy od dawna. Zostali naczelnym trollem patentowym.

sobrus 31.10.2013 10:46

To na pewno, inna sprawa że ponoszą z tego tytułu olbrzymie straty, więc im się troche nie dziwie.

Na pewno starty z tytułu Androida są znacznie większe, że Braun poniósł z powodu skopiowania jego radia sprzed 30 lat (które zapewne tyle go obecnie obchodziło co zeszłoroczny śnieg i nie sądzili że komuś się spodoba) czy Xerox z GUI którego nie zamierzał zastosować w żadnym komercyjnym projekcie. Xerox Alto był wykorzystywany jedynie w PARC i nigdy nie był sprzedawany.

Masz rację, nie pochwalam Apple, ale inaczej widzę kradzież czegoś ze śmietnika, a z garażu ... Fajnie że Jobs potrafił dostrzec potencjał w rozwiązaniach na pierwszy rzut oka nieprzydatnych. A najlepsze że zazwyczaj trafiał w dziesiątke i tworzył z tego hit.

To troche tak jakby ktoś teraz zaczął produkować Syrenę 105 i sprzedawałaby się po 100.000 zł jak świeże bułeczki. Boom na Syrenkę.
Zaraz wszyscy zaczęliby oczywiście tłuc syrenki za pół tej ceny (chińczyki za ćwierć). A reszta przynajmniej starałaby się aby ich samochody brzmiały jak poczciwa "skarpeta".
Fakt, ten producent syrenki nie wymyślił ale jego kradzież jest moim zdaniem troche inna niż pozostałych.

Inna rzecz to wmawianie, że Apple może wcisnąć byle co a ślepi ludzie i tak to kupią "bo to fanboje".
Ostatnio widziałem w Komputroniku iPada z włączonymi Apple Maps. Gdybym miał oceniać tylko na podstawie tego co zobaczyłem to kupiłbym od razu trzy iPady na zapas.
A fanbojem nie jestem i zamówiłem Kiano Elegance na Androidzie.

andy 14.11.2013 18:19

OMG! OMG! OMG!
CM11 (Android 4.4) na Sensacji ;)

http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2524961

Patrix 14.11.2013 23:06

andy sie zmoczyl k***a

Berion 15.11.2013 00:04

Mnie to przestało bawić. Czekam na SailfishOS/Tizen/UbuntuTouch.

andy 15.11.2013 05:35

Co przestało bawić o nie rozumiem?

sobrus 15.11.2013 08:42

Chyba wiem o co mu chodzi.
Full wipe telefonu, sprawdzanie co "works" a co "not works" itd.

Czy te rzeczy wymienione w sekcji "Features" to tak na poważnie?
Przecież wiadomo, że Sensacja ma Bluetooth czy GPS :hmm:. W tym ROMie ma nawet Audio :w00t: really?
Gdyby tego nie było, nie widze sensu w ogóle pokazywać że taki ROM istnieje.

Plus traktowanie userów jako alpha testerów, nie każdy może sobie pozwolić na telefon który raz działa raz nie, czy udzielanie się na jakimś forum "u mnie nie działa BT, oto stack trace, poprawcie pliz przed końcem roku".
Co innego gdyby to było OTA, podpinasz telefon do repo, sciąga się instaluje, wersja stable, reboot i gotowe. Albo chociaż instalujesz średnio stabilną wersję a potem z OTA lecą systematycznie fixy.
Pomarzyć można, tym bardziej że nawet oficjalne romy często trudno nazwać stable.

Ja wipowałem mój telefon dwa czy trzy razy, więcej mi się nie chce :/ Nawet mimo że mam roota i backupy.

Nie zrozum mnie źle, to bardzo fajnie że jest Android 4.4 na Sensation, i mam nadzieje że podzielisz się wrażeniami.
Szkoda tylko że to wszystko działa troche nie tak jak powinno (chodzi o kwestie updatów, sposobu update oraz często jakości tych update).

Btw przejście na Tizen może być przejściem z deszczu pod rynnę. Coś mi się wydaje, że Samsung chce trzymać łape na tym systemie tak jak Google na Androidzie.
Licencja jest złożona, a całe SDK jest zamknięte.

Berion 15.11.2013 12:56

Nie bawi mnie ten beta testing. Do flagowców przez jakiś czas wychodzą dopracowane rom-y, ale do innych telefonów już niekoniecznie. Pociotki głównych branczy. I trzymanie kciuków żeby wszystko działało. Nie bawiłbym się w to w ogóle gdyby mój telefon nie był przeładowany szpiegowskim gównem i wszelkiej maści crapware którego nawet wyłączyć się nie da. T onie może być tak, że kupuję telefon >> komputer i jest w nim na stałe zaspawane 20 aplikacji fejsbuka, tłitera itp. i nie może być tak, że ja na swoim telefonie nie mam praw administratora.

Za Tizen wziął się Samsung, ale razem z Linux Foundation i chyba IBM. Nie sądzę aby to zamknęli (ups, przepraszam, uzależnili ;] od Google Services) tak jak Google.

andy 15.11.2013 21:14

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Chyba wiem o co mu chodzi.
Full wipe telefonu, sprawdzanie co "works" a co "not works" itd.

Full Wipe telefonu nie jest konieczny, jednak przy przejściu z jednej wersji 4.3.x -> 4.4.x, czy 4.4 -> 5 jest MOCNO zalecany.

Cytat:

Wipe data, cache, and dalvik cache
** (if you are simply applying an update to this rom base this might not always be required)
*** ((but do not report bugs if you didn't full wipe))

Jeżeli po zaaplikowaniu takiej zmiany coś przestaje działać i ta osoba nie zrobiła Full Wipea to nie powinna zgłaszać problemów, ponieważ są one najprawdopodobniej spowodowane aktualizacją na tzw. nakładkę.

To jednak kwestia.

Cytat:

Czy te rzeczy wymienione w sekcji "Features" to tak na poważnie?
Przecież wiadomo, że Sensacja ma Bluetooth czy GPS :hmm:. W tym ROMie ma nawet Audio :w00t: really?
Gdyby tego nie było, nie widze sensu w ogóle pokazywać że taki ROM istnieje.
Tak na poważnie, jednak nie zrozumiałeś sensu tej sekcji. Wsparcie dla Senscji jest NIEOFICJALNE. Znaczy to tyle, że CM w wersji 10.1-11 nie jest robiony przez CMTeam, ze względu na brak sterowników do tych wersji systemu.
Aby można było uruchomić Android > 4.0 musiało zostać zrobione wiele hacków - można sobie poczytać wątki co konkretnie musieli zmodyfikować aby zmusić do działania go na Sensacji.

Sekcja Features oznacza to co działa w danym telefonie - nieoficjalne CM ROMy, często mają braki. Tutaj jak widzimy telefon jest w pełni sprawny.
Pierwsze wersje ROMu często zaczynają z pozycji gdzie część rzeczy nie działa - XDA to serwis dla Developerów, i stąd takie a nie inne prowadzenie wątków.

Cytat:

Plus traktowanie userów jako alpha testerów, nie każdy może sobie pozwolić na telefon który raz działa raz nie, czy udzielanie się na jakimś forum "u mnie nie działa BT, oto stack trace, poprawcie pliz przed końcem roku".
Co innego gdyby to było OTA, podpinasz telefon do repo, sciąga się instaluje, wersja stable, reboot i gotowe. Albo chociaż instalujesz średnio stabilną wersję a potem z OTA lecą systematycznie fixy.
Pomarzyć można, tym bardziej że nawet oficjalne romy często trudno nazwać stable.
XDA Developers to SPOŁECZNOŚĆ a nie wsparcie firmy, która wypuściła telefon. Nie chcesz to nie używaj. Nikt nie każe Ci korzystać z ROMów ich produkcji. Jeżeli jednak zaczniesz to okaż choć odrobinę szacunku dla ludzi, którzy robią to w swoim wolnym czasie.
Oficjalny CM posiada opcję instalacji via OTA! Nic nie tracisz - wszystkie dane są zachowane. Nawet jeżeli ściągasz cały ROM i wgrywasz go przez recovery bez Full Wipea to dane zachowujesz - można to porównać do instalacji Windowsa 7 na XP. Aktualizacja nie kasuje Ci nic z systemu.

Kwestia nieoficjalnych kompilacji wygląda różnie. Developerzy, którzy zajmują się konkretną kompilacją często zostawiają OTA w CM. Jeżeli ją kasują to w zamian za to jest np. aplikacja od serwisu Goo (czy jakoś tak), która działa w podobny sposób.
Jeżeli nie ma ŻADNEJ aplikacji to instalacja ROMU sprowadza się do zabootowania telefonu przez recovery i wskazania pliku ZIP z ROMem. Przy zrobieniu aktualizacji - nie niszczysz zapisanych danych dostajesz nową wersję systemu bez kasowania zapisanych danych - ROBIĘ TO TAK NON STOP.

Dalej, XDA jest serwisem społecznościowym - tutaj nic nie masz zagwarantowane, coś będzie jak będzie. Tak właśnie działa społeczność. Jeżeli się to komuś nie podoba to nie musi korzystać z jej zasobów. Jednak dzięki społeczności spora część telefonów dostaje drugie życie od ludzi, którzy nic za swoją pracę nie biorą, więc troszeczkę szacunku dla nich i dla ich pracy.
Jeżeli ktoś nie dostaje aktualizacji od PRODUCENA to niech pisze do niego.

Cytat:

Nie zrozum mnie źle, to bardzo fajnie że jest Android 4.4 na Sensation, i mam nadzieje że podzielisz się wrażeniami.
Szkoda tylko że to wszystko działa troche nie tak jak powinno (chodzi o kwestie updatów, sposobu update oraz często jakości tych update).
Android 4.4 na Sensacje jest NIEOFICJALNY. Takie ROMy mogą, ale nie muszą być stabilne. Robią je zapaleńcy.
To je odróżnia od oficjalnego ROMu od CMTeam tym, że może być bardziej zabugowany i pewne rzeczy mieć "zhackowane" - obejścia itp.

Cytat:

Btw przejście na Tizen może być przejściem z deszczu pod rynnę. Coś mi się wydaje, że Samsung chce trzymać łape na tym systemie tak jak Google na Androidzie.
Licencja jest złożona, a całe SDK jest zamknięte.
Spodziewałeś się czegoś innego? Z Androidem jest ten problem, że sterowniki są w większości zamknięte. Jeżeli producent np. GPU nie udostępnia źródeł i nie wyda binarek dla nowego systemu to jest problem z odpaleniem go na takich urządzeniach.
Właśnie przez takie zagrania większość telefonów nie otrzymało wsparcia do nowszej wersji systemu. To tak jak by pod twoją kartę AMD wydało sterowniki do Win7, ale od 8 już nie a na tych z 7 karta nie ruszy pod 8.

Z Sensacją problem jest tego typu, że używa PMEM natomiast nowe wersje Androida używają już ION - http://lwn.net/Articles/480055/

Cytat:

Napisany przez Berion
Nie bawi mnie ten beta testing. Do flagowców przez jakiś czas wychodzą dopracowane rom-y, ale do innych telefonów już niekoniecznie. Pociotki głównych branczy. I trzymanie kciuków żeby wszystko działało. Nie bawiłbym się w to w ogóle gdyby mój telefon nie był przeładowany szpiegowskim gównem i wszelkiej maści crapware którego nawet wyłączyć się nie da. T onie może być tak, że kupuję telefon >> komputer i jest w nim na stałe zaspawane 20 aplikacji fejsbuka, tłitera itp. i nie może być tak, że ja na swoim telefonie nie mam praw administratora.

Za Tizen wziął się Samsung, ale razem z Linux Foundation i chyba IBM. Nie sądzę aby to zamknęli (ups, przepraszam, uzależnili ;] od Google Services) tak jak Google.

Ten ROM nie jest oficjalnym CM. Oficjalne wsparcie od CM skończyło się na CM10(Android 4.0.x). Przy oficjalnym ROMie od CM wszystko jest zazwyczaj stabilne i nie sprawia problemów.

Kwestia twojego telefonu to tak na prawdę nie problem ani Google, ani CyanogenMod Teama tylko SONY.

Inne systemy jak TIZEN, czy Sailfish OS będą nadzorowane przez jedną, lub kilka firm. Do momentu poznania pierwszych telefonów nie ma co gdybać jak to będzie bo nie wiadomo.

Wracając do Sensacji. Dzięki społeczności mam najnowsze wersje Androida - HTC wypięło się na nas po 4.0.4. Cóż mają takie prawo, jednak ja mam też prawo nie kupić ich kolejnego urządzenia - co na pewno uczynię.

KitKat pewnie zagości u mnie jak tylko się wyrobi - tzn. nie będzie żadnych problemów, pierwsze builidy są nie do końca stabilne.
Dzięki temu będę miał najnowszą wersję systemu :)

sobrus 15.11.2013 21:48

Wydaje mi się że jednak nie zrozumiałeś o co mi chodzi.

Więc ujmę to inaczej: nieoficjalne ROMy proof-of-concept, robione przez zapaleńców, w których coś nie działa, a czasem nawet czasem coś działa, niewiele typowych użytkowników interesują. W zasadzie w ogóle nie interesują - ja bym tego na pewno nie wgrał, choć nie jestem całkiem typowy.

W którym momencie uważasz, że nie okazałem szacunku ludziom którzy poświęcają swój czas? Rozumiem, że poświęcają, ale nie zmienia to faktu że jakość tych releasów nie nadaje się do codziennego użytku.
I nie jest ważne dlaczego się nie nadają, generalnie nawet mając wszystko do dyspozycji jedna osoba nie jest w stanie zrobić systemu porządnie, zwłaszcza jeżeli kontrola jakości to już user docelowy.

Nie chcesz to nie używaj, oczywiście, więc nie mam zamiaru używać - i Berion też.

Więc wracamy do punktu wyjścia
Cytat:

Mnie to przestało bawić. Czekam na SailfishOS/Tizen/UbuntuTouch.
Cytat:

Co przestało bawić o nie rozumiem?
Teraz rozumiesz :)

Co do Sailfisha i Tizena to niestety bardzo możliwe że będzie jak mówisz. Sęk w tym, że aby telefon trafił do produkcji, musi za nim stać firma z $$$. A takie firmy są zainteresowane robieniem $$$.
I może sie okazać że mamy na rynku kilka takich nie-do-końca-otwartych, wcale-nie-wolnych systemów.
Z których każdy będzie chełpił się uboczną otwartością, a w praktyce równie dobrze można kupić Windows Phone.

Berion 16.11.2013 01:21

Andy, ale ja wiem że to nieoficjalne i że mogą być z tym problemy. Przecież to właśnie napisałem. ;)

Ja też tak jak Sobrus nie jestem specjalnie typowym użytkownikiem telefonu, w razie problemów poradzę sobie, popytam etc. Zobacz, mam tę nieszczęsną Xperię, mam już roota, ale żeby bezstresowo się "bawić" potrzebuję recovery z prawdziwego zdarzenia. Wydziadowałem już kod do boot loadera, ale mimo to odkładam to już chyba drugi miesiąc bo wiem że czeka mnie ból dupy jak zacznę testować różne rom-y, które nie są oficjalnym CM (czy czym tam). Po prostu telefon to dla mnie dosyć istotne urządzenie bo potrzebne jest do pracy, które najlepiej jakby było cały czas sprawne i w pełni funkcjonalne, a nie konsola którą mogę włączyć jak mi się będzie nudziło.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:51.