Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 5, średnio 3.40. Tryby wyświetlania
Stary 27.08.2012, 22:17   #5086
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Sobrus twierdzi, że one nie są do siebie podobne:
-7655597084_1d4e9bcd0f_z.jpg-ip1.png-7655601820_d646d8dc94_z.jpg-ip3.png-7655653376_e3875bfc47_o.jpg-ip5.png

Jak dla mnie iP4/4S to ksero projektu Sony.

Cytat:
Napisany przez Sobrus
Obiektywnie patrząc są to osoby, które chcą łatwiej i wygodniej korzystać z najnowocześniejszych technologii w sposób łatwy, elegancki, komfortowy i stylowy.
Czy ja kiedyś krytykowałem zwykłe osoby, które używają sprzętu Apple? Nie, krytykuje fanbojów oraz samą firmę.

Po drugie Apple nie ma ani na wygląd, ani na użyteczność, czy łatwość używania patentu.
Czy widziałeś sobrusie te 5 filmików o których kiedyś wspominałem? Ładnie podsumowana jest tam "intuicyjność" sprzętu od Apple.

Od jakiegoś czasu używam Linuksa jako pierwszego systemu. Fakt na początku miałem 3 reinstalki systemu, jednak to było z mojej winy - namieszałem instalując różne dziwne rzeczy i siadło mi np. usypianie systemu.
Sam system jest bardzo prosty w użytkowaniu, mogę nawet powiedzieć, że wiele rzeczy mi się robi na nim szybciej i wygodniej niż na XP, czy W7.
To nie to Ubuntu co w wersji 4 (wtedy to było jeszcze nie do używania normalnie na desktopie).

Cytat:
Bez konfiguracji routerów i firewalli, grzebania w rejestrze, przejmowania się sterownikami, wirusami, kompilowaniem kerneli i innymi pierdołami dla geeków.
Wybacz ale troszeczkę się zapędziłeś w kwestiach bezpieczeństwa...
To że nie ma firewalla, czy czegoś na wzór antywirusa to tylko i wyłącznie wada tego systemu. Pamiętasz jak pojawiło się pierwsze prymitywne malware, które wymagało ingerencji użytkownika? ~600.000 maszyn w botnecie!

Cytat:
I są w stanie za to zapłacić, bo według nich ten spokój i komfort jest wart tych pieniędzy.
Ale nie mam nic przed płaceniem za komfort i jakość - serio. Dla mnie cena w naszym kraju sprzętu Apple jest znacząco przesadzona, tutaj jest to traktowany sprzęt jak jakiś luksus - co jest niesłusznie, w USA jest to tak pospolite jak jajka w kurniku...

Cytat:
I nie wiem po co obrażać takich ludzi i uznawać ich za idiotów.
Nie wiem jak inni, ale ja nigdy tak nie powiedziałem na normalnego użytkownika.
Bycie idiota nie jest się przez posiadanie sprzętu jednej marki.

Cytat:
Apple nie jest dla wszystkich. Chcesz grzebać sam kup sobie składaka i zestaw śrubokrętów oraz pobierz źródła linuksa i sam sobie przekompiluj.
A nie kupuj Apple żeby potem płakać albo robić JB i podawać firmę do sądu.
Czy my tutaj piszemy, że Apple ma być dla wszystkich? Dlaczego ciągle to powtarzasz?
Tu nie chodzi o to, że ktoś ten sprzęt kupuje. Serio mam to daleko w d. Dopiero mnie rusza jak taki jeden sobie kupi i na siłę próbuje wmawiać ludziom rzeczy nieprawdziwe.

Cytat:
Niektórzy - nie przeczę - robią to dla szpanu. Tak samo jak dla szpanu kupuje się inne drogie rzeczy. Nie jest to NIC nienormalnego a nic nowego.
Wiesz dla mnie to coś nienormalnego, to takie podnoszenie swojej wartości przez posiadanie dóbr.
To nie to co posiadasz definiuje ciebie jako człowieka.

Cytat:
Napisany przez pali
andy,
problem w tym, że przez ostatnie sto stron próbujesz zaprzeczyć tezie, której tu nikt nigdy nie postawił.

Niejeden z nas wyraził uznanie czy zaciekawienie produktami Apple, a Ty próbujesz przypisać i od razu zwalczyć postawę bezkrytycznego fanatyka, której tu nikt nie zaprezentował.
W tym temacie próbuję zwalczyć metkę jaka jest przylepiana sprzętom tej marki.

Cytat:
Znalazłeś tę postawę fanboja gdzieś wśród memów internetowych ściągniętych z Zachodu i bardzo chciałbyś nas takimi zobaczyć.
Takim fanatykiem jest przynajmniej jedna osoba na tym forum.
Polecam poczytać jego posty tutaj, oraz w innych tematach a zrozumiesz.
Jeżeli ktoś się pyta jakim programem nagram płytę pod windowsem to nie wyskakuję z tekstem: bo na linuksie to jest to i to. Niestety Maks tak robi z Apple - to tylko jeden przykład jego sposobu myślenia.

Cytat:
Co ciekawe, o ile w ogóle istnieje ten obśmiewany fan Apple, to raczej nie w Polsce: kraju biednym, gdzie produkty Apple posiadają ludzie zamożni, czyli rozumni.
Ja taką postawę dostrzegam dosyć często.

Cytat:
Co do szczegółów: mówiąc o "zdzieraniu" przez Apple, nie rozumiesz pojęcia synergii gospodarczej.
Jak Apple kreadnie od innych to synergia, wzorowanie się, inspiracja. Jak w drugą stronę to kradzież. Wybacz ale Apple większość pomysłów zaczerpnęła od konkurencji.

Cytat:
kraju biednym, gdzie produkty Apple posiadają ludzie zamożni, czyli rozumni.
Większej bzdury to ja nie słyszałem od dawien dawna. Skąd bierzesz takie mądrości? To że ktoś ma kasy jak lodu nie znaczy, że jest mądry, inteligentny czy rozumny.
Bardzo często w tym przypadku to idzie w drugą stronę.

Z jednym się zgodzę. Powinny istnień patenty na sposoby implementacji danego rozwiązania. Np. miecz świetlny - nie patent na gotowy miecz, a na sposób jego pracy.
Można np. opatentować implementację ekranu wielodotykowego(oczywiście zakłądając, że taka implementacja się nigdzie wcześniej nie pojawiła) jednak nie sam ekran i idee. Niestety w USA to można wszystko i tak Apple często patentuje rzeczy, które ktoś już wcześniej zaprezentował.
U nas w PL nigdy by takie coś nie przeszło.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.08.2012, 07:26   #5087
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
A Yossi to już masakra: do niego dopiero dociera mem o fanbojach Apple. W chwili, gdy na Zachodzie już wygasł.

Yossi, świat już zdążył zmienić się... Nie nadążasz.
NIe nadążam A niby za czym? Czy muszę być jak fanboye Apple - zawsze z najnowszym modelem na stoliczku w Starbucksie? (bo poprzedni model jest dla biedaków spod Biedronki).
Piszę na temat, który mnie interesuje i wtedy, kiedy mam na to ochotę. Oczywiście, dopuki to nie jest zabronione. Nie bardzo mnie obchodzi co na zachodzie wygasło, a co nie.
Ogólnie - interesuje mnie zjawisko fanboystwa, które w Polsce przybiera obraz czystego fanatyzmu, znacznie bardziej zacietrzewiony i sekciarski niż ten, który znam z "Zachodu". Sama firma Apple ani mnie ziębi, ani grzeje. Kto chce i komu pasuje ich podejście - niech kupuje i używa na zdrowie.
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2012, 07:35   #5088
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Szkoda Andy że nie wkleiłeś photo białego iP4S oraz Apple Purple.
Bo tak manipulować to i ja potrafię
Według Andy'ego to nie jest podobne (iP4S white oraz Purple - rok 2005 - btw ciekawe ile firm miało białe telefony w 2005 roku?)

Linuks przyjazny? Nie łudź się, tylko na pierwszy rzut oka. Spróbuj zainstalować sobie iPla na Linuksie. Banalna rzecz.
Powodzenia więc w kompilowaniu XBMC ze źródeł z patchami ffmpeg dla kodeka vividas.
Jeżeli trzeba zrobić coś czego twórca dystrybucji nie zamieścił łaskawie w repozytorium, aby się zrobiło/zainstalowało automagicznie to jest mniej więcej tak przyjazny jak kopniak z buta w mordę.
Postaw potem serwer FTP na z wirtualnymi użytkownikami (jeżeli ktoś nie zrobił GUI to masz przewalone), udostępnij drukarkę przez sambę >3.6 (nawet jeżeli jest GUI to bardzo możliwe że sie nie da).
Zamontuj sieciowy dysk w fstabie (najpierw trzeba poczytać manuala cifs), dodaj coś w autostarcie na prawach roota (update-rc.d) itd przykłady można mnożyć bez końca.
A są to normalne rzeczy, których może potrzebować zwykły użytkownik.
Ulubione zajęcie użytkowników linuksa to czytanie logów systemowych, żeby zobaczyć czemu coś nie działa. I proszenie na forach o pomoc.

To ma być przyjazne? No proszę Cię. Bez przynajmniej podstawowej znajomości basha i wiedzy informatycznej używanie linuksa to samobójstwo. To ostatni system na którym budowałbym cokolwiek przyjaznego. Wszystko inne jest z założenia lepsze. Z windowsami na czele.

A kwestia bezpieczeństwa w Linuksie to dla zwykłego Kowalskiego przerost formy nad treścią i powód do siwych włosów i totalnej nerwicy (dlaczego mi to nie działa?! przecież wszystko ustawiłem jak w manualu, jak mi kazali na forum a to nie działa!! i po roku olśnienie - bo profil AppArmor blokuje działania tak zwanego procesu ).
chroot i chmod, firewall jak tabelka magicznych kodów ("porty" to są w Gdańsku i Gdyni a TCP to przecież fosforan wapnia, no słowem - masakra).
Nie wspomniałem jeszcze o kontrolowanym dostępie do udev. Sane nie widzi skanera? Choć zainstalowany i podłaczony? No jasne że nie widzi. Norma.

Bo trzeba wejśc do konfiguracji udev, do udev-rules i tam wśród stu tysięcy wierszy odnaleźć PCIID i VendorID Twojego urządzenia (wyczytany z lsusb | grep producent), dopisać odpowiednie dwie linijki praw dostępu do urządzenia i wybranej klasy, dodać je do grupy użytkowników a następnie w /etc/groups dopisać się do tej grupy!
(tip: jeżeli chcesz edytować plik tekstowy jako root, to najlepiej zacznij się uczyć vim-a, im wcześniej tym lepiej).
Ale nawet jak dopiszesz to niekoniecznie skaner zadziała, bo jeszcze może być to albo tamto... albo tamto.... i jeszcze to... a sprawdz czy opcja legacy_scsi była ustawiona przy kompilowaniu kernela (czy jest katalog /proc/scsi), bo jak nie to sorry musisz przekompilować swoją wersję żeby skaner ruszył...life is brutal and full of zasadzkas

To wszystko jest bardzo proste! I co najważniejsze - przyjazne. Jak siekiera

A że Unity jest przyjazne to już inna rzecz. Ale Unity to nie system, równie dobrze można zrobić port Unity na windows.
Jedyny sposób aby z linuksa zrobić system przyjazny jest całkowite odcięcie użytkownika od tego systemu przy pomocy nakładki GUI i udawać że linuksa nie ma.
"unix is user friendly it's just very selective about who its friends are"

A co do Apple to nie chce mi się pisać. Ja napiszę, Ty odpiszesz i tak w kółko.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 08:56
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2012, 07:51   #5089
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Widziałem ostatnio podpis u jednego ludka na jakimś forum:
Używam Linuxa - nie mam wirusów! Grafiki i drukarki też.

Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2012, 08:11   #5090
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Bo to mniej więcej tak jest, chyba że masz szczęście i po zainstalowaniu Linuksa wszystko od razu działa. Jeżeli tak jednak nie jest - bez pomocy informatyka zapomnij.
Nawet jeżeli masz sterowniki prosto od producenta to uruchomienie tego może być PITA.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 08:24
Stary 28.08.2012, 08:28   #5091
Yossi
Forumator

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Ale za to laptopy te są lżejsze, cieńsze i ładniejsze od konkurencyjnych.
Ja prosty człowiek jestem Zupełnie nie potrafię zrozumieć tego, że jakiś sprzęt jest cudny i wart przepłacenia o 300% ponieważ jest taki cudownie "cienki".
Cytat:
Po prostu nie każdego stać na jednorazówkę.
Zgoda 100%

Cytat:
...określony target - stosunkowo zamożni klienci którzy chcą mieć "shit done" szybko, prosto i efektownie w zamian za $$$.
Cytat:
Problemem wśród przeciwników Apple jest brak zrozumienia tej sytuacji. Dla nich każdy sprzęt musi być otwarty, serwisowalny, niezawodny i tani, słowem "dla Kowalskiego".
Nie, nie musi - co potwierdziłem powyżej. Irytujące jest tylko to, że ludzie, dla ktorych szczytem wykształdcenia informatycznego jest umiejętność "lajkowania na fejsie" próbują wmówić całej reszcie , że iZabawki są najlepsze na świecie, a jak ktoś nie ma , to go nie stać i zazdrości. Przykłady z cytatami mogę podac na życzenie.

Cytat:
Amigi wyginęły przez Commodore, który widział w nich tylko zabawkę do gier z 1MB RAM podłączaną do telewizora.
Bardzo tego żałuję, gdyby w tamtych czasach mieli inne podejście do rynku i byli bardziej otwarci, to może istaniałoby dzis więcej wiodących firm.

Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Jak by nie Apple to nadal byś my mieli ochydne obudowy od komputerĂłw ...
Jak rozumiem - pofrafisz obiektywnie zwfiniować pojęcie "piękna" oraz "ochydna". Piękna jest ta, która ma jabłuszko na obudowie, a jak nie ma, to jest ochydna. Mnie to akurat lata i powiewa jak WYGLĄDA obudowa w oim kompie, ważne jest, jakie ma I/O, gdzie ma gniazda, czy jest ergonomiczna i czy spełnia moje potrzeby. Czy jest różowa, czy też może tęczowa, to mnie kompletnie nie obchodzi. Oczywiście, jest pewna grupa userów, dla których liczy się przede wszystkim wygląd.

Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Jak by nie patrzeć to Apple jest prekursorem standardĂłw jak powinien wyglądać sprzęt, cała reszta stara się w mniejszym lub większym stopniu upodobnić swoje produkty do produktĂłw apple ... Nic dziwnego że Apple ich pozwa ...
No oczywiście, cała reszta powinna robić okrągłe telefony, ponieważ Apple wynalazło prostokąt!

Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
...w Polsce: kraju biednym, gdzie produkty Apple posiadają ludzie zamożni, czyli rozumni.
Jasne, nie stać na Apple biedaków, nie takich jak Ty - mądry i bogaty. Wszyscy Ci zamozni gangsterzy i aferzyści to po prostu ludzie rozumni, a nie żadni przestępcy. Bierzmy z nich przykład i kupujmy Apple.
Bardzo, bardzo ciekawe kryteria przyjmujesz. Według Twoich kryteriów, Święty Franciszek musiał być kompletnym kretynem.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 28.08.2012 o godz. 08:36
Stary 28.08.2012, 08:42   #5092
sobrus
Jukebox Hero

Cytat:
Napisany przez Yossi Podgląd Wiadomości
Ja prosty człowiek jestem Zupełnie nie potrafię zrozumieć tego, że jakiś sprzęt jest cudny i wart przepłacenia o 300% ponieważ jest taki cudownie "cienki".
A potrafisz sobie wyobrazić, że ktoś płaci 20tys za kibel, tylko dlatego że jest kwadratowy?
Albo wydaje milion złotych na samochód który jest ciasny niewygodny i nawet nie ma klimatyzacji?

Nie moja sprawa co ludzie robią ze swoimi pieniędzmi. Jeżeli miałbym masę siana to też nie wszystkie moje wydatki byłyby rozsądne.

Cytat:
Nie, nie musi - co potwierdziłem powyżej. Irytujące jest tylko to, że ludzie, dla ktorych szczytem wykształdcenia informatycznego jest umiejętność "lajkowania na fejsie" próbują wmówić całej reszcie , że iZabawki są najlepsze na świecie, a jak ktoś nie ma , to go nie stać i zazdrości. Przykłady z cytatami mogę podac na życzenie.
Ale Yossi, kogo obchodzi zdanie komputerowych analfabetów co lejkują na fejsie? Oni nie mają nawet nic wspólnego z Apple, kupili sobie bo drogie i laski na to lecą - i myślą że dupą niebo przebili.
Przecież nikt tu ich nie chwali. Jak ktoś powie że iPhone 4S to najlepszy aparat foto, to nawet by mi się nie chciało już śmiać...

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 09:02
Stary 28.08.2012, 08:53   #5093
Yossi
Forumator

Cytat:
A potrafisz sobie wyobrazić, że ktoś płaci 20tys za kibel, tylko dlatego że jest kwadratowy?
Albo wydaje milion złotych na samochód który jest ciasny niewygodny i nawet nie ma klimatyzacji?
Potrafię sobie wyobrazić, ale nie potrafię zrozumieć, a co - wolno mi - ja prosty czowiek jestem.

Cytat:
Nie moja sprawa co ludzie robią ze swoimi pieniędzmi. Jeżeli miałbym masę siana to też nie wszystkie moje wydatki byłyby rozsądne.
Moja też nie - dlatego w tym samym tonie napisałem. Nie muszą sie tłumaczyć, ale niech nie wdeptują w błoto "całej tej biedoty, której nie stać!".

Cytat:
Ale Yossi, kogo obchodzi zdanie komputerowych analfabetów co lejkują na fejsie? Oni nie mają nawet nic wspólnego z Apple, kupili sobie bo drogie i laski na to lecą - i myślą że dupą niebo przebili.
Niestety, na wszystkich tego typu forach są ich dzisiątki, jeśli nie setki. Dla czystej rozrywki polecam Myapple.pl

Widzisz.., chciałbym, żebys mnie dobrze zrozumiał bo generalnie przeciez się z Tobą zgadzam, powiedzmy w jakichs 80%.
Stary 28.08.2012, 09:04   #5094
sobrus
Jukebox Hero

Ale tu nie jest myApple.

Fanbojów tutaj nie ma, a użytkowników Apple można policzyć na palcach jednej ręki.
I nie mogą w zasadzie powiedzieć nic dobrego o swoim sprzęcie, bo zaraz jest krucjata 10 na jednego, że to gówno i przepłacili.

A może ktoś z szanownych krytyków by najpierw kupił, poużywał, a potem się wypowiadał?
Albo sprawdził na kimś, kto magistra informatyki nie posiada, czy mu się takie nowe rozwiązania podobają.
Trochę więcej empatii nie zaszkodzi, a de gustibus non est disputandum.

Mi na przykład to zupełnie nie odpowiada, ale myśle że 80-90% populacji powinno mieć zupełnie odmienne zdanie, ponieważ obsługa zestawu Apple z chmurą jest bardzo prosta i wygodna.
A interfejs graficzny i wygląd urządzeń jest co tu mówić pierwsza klasa.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 09:21
Stary 28.08.2012, 09:54   #5095
Yossi
Forumator

Cytat:
Ale tu nie jest myApple.

Fanbojów tutaj nie ma, a użytkowników Apple można policzyć na palcach jednej ręki.
Czy aby na pewno ?

Cytat:
A może ktoś z szanownych krytyków by najpierw kupił, poużywał, a potem się wypowiadał?
"Miałem w ręku", poużywałem i stwierdziłem, że nie rozumiem ludzi, którzy nie tylko zgadzają się czegoś takiego używać, ale jeszcze dadzą się za to zabić. O kupnie nawet mowy nie ma - nie napiszę nic więcej bo nie chcę nikogo obrażać.

Cytat:
A interfejs graficzny i wygląd urządzeń jest co tu mówić pierwsza klasa.
Zapomniałeś dodać "według mnie". Ja jestem akurat zupełnie przeciwnego zdania.
Stary 28.08.2012, 09:59   #5096
sobrus
Jukebox Hero

Oczywiście możesz mieć odmienne zdanie.
Nikt tego nie zabrania. Zwłaszcza jeżeli chodzi o wygląd urządzeń.

Jeżeli chodzi o GUI to jest to też kwestia dopracowania i jakości implementacji.
A to jest na wysokim poziomie i to nie podlega dyskusji.

I nie rozumiem dlaczego wszyscy, we wszystkich tematach i o wszystkim mogą pisać że coś jest ładne/brzydkie dobre/złe.
Mogą polecać sprzęty, nośniki, doradzać w wyborze itd.
ALE NIE TUTAJ!

W tym wątki jest zasada, że wymaga się aby wszystko poprzedzać "moim zdaniem" , "w moim subiektywnym odczuciu", "nie chciałbym nikogo urazić ale to mi się podoba" itd.
"rozumiem, że możesz mieć odmienne zdanie, ale jeżeli zechciałbyś zerknąć to moim zdaniem warte rozważenia byłoby zastanowienie się czy to jest dobre, przy czym to tylko moja opinia i wcale nie musisz się ze mną zagadzać jeżeli nie chcesz").

Nie można powiedzieć nawet że interfejs jest ładny!
Wiecie że to jest chore?

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 10:11
Stary 28.08.2012, 10:09   #5097
Yossi
Forumator

Cytat:
Jeżeli chodzi o GUI to jest to też kwestia dopracowania i jakości implementacji.
A to jest na wysokim poziomie i to nie podlega dyskusji.
A dlaczego nie podlega? Aksjomat?
Stary 28.08.2012, 10:12   #5098
sobrus
Jukebox Hero

Nie podlega, bo i tak nic lepszego nie znajdziesz.
Simple as that...
Windows też jest pierwsza klasa. I co z tego? Apple też może.

A Linuks niestety nie jest.

Ach zapomniałem dodać, że tu wszystko trzeba wyprowadzać z aksjomatów....
I zaraz ktoś wyjedzie z testami że obsługa grafiki w produktach Apple jest wcale nie taka dobra.
Ale ja też mogę pokazać, że w większości przypadków OS X osiąga wyniki 2 - 3 razy lepsze od Ubuntu na tym samym sprzęcie.
I to będzie link z serwisu linuksowego, a nie fanbojskiego blogu Apple.
Przykre?

Mówimy tu jednak o dopracowaniu GUI. Kto używał KDE/GNOME i ogólnie czegokolwiek na X wie jak niedopracowane i niestabilne może to być.
Dość powiedzieć że GNOME3 do tej pory nie działa w pełni stabilnie na kartach Radeon, a KDE i Compiz obsługuje te karty w specjalnym trybie bez DRI.
Wspomaganie dekodowania wideo i dzwieku przez hdmi też działa tyle o ile, tylko na zamkniętych sterownikach i nie zawsze.
A implementacja OpenGL jest tak świetna na linuksie, że tylko na chrome można uruchomić akceleracje sprzętową - Firefox nie pozwoli, a kto tego dokona - pożałuje (będzie musiał odkręcać to na ślepo).

Jeżeli OS X ma przynajmniej stabilność na poziomie Windowsa to jest to już w zasadzie pierwsza klasa.

Ale widzę że szkoda mojego czasu.
Macie na koniec linka, jaki to OSX jest zły w grafice 3D, bo o ile pamiętam były takie głosy. iOS też bazuje na tym szrocie:
http://www.phoronix.com/scan.php?pag...1_ubuntu&num=2

Myśle że napisałem już w tym wątku tyle, że wystarczy

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 10:47
Stary 28.08.2012, 12:34   #5099
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Całemu Sejmowi kupili iPady. Do pracy. I uzupełniają ilość. Zawsze kupują najnowsze. A posłowie bawią się nimi albo je odrzucają bo się ich boją. A dlaczego wybrano Apple ? Być może dlatego,że :
- jak powiedzieli,że Sejm ma mieć tablety to jedyne skojarzenie to iPad.
- Ośrodek Informatyki w Sejmie, sądził,że posłowie z niczym innym (np. Samsung Note 10 na Androidzie) sobie nie poradzą.

No i mają posłowie tablety, niestety nie używają ich masowo do tego do czego mieli używać. Czyli korespondencji itp. Poza tym nasuwa się pytanie, czemu Kancelaria Sejmu funduje im tablety, skoro powinni je kupić sobie sami, za kasę na biuro poselskie i jego wyposażenie. Jest tego dość, nie trzeba posłom dawać prezentów. Może jeszcze kupią im iPhony jako obowiązkowe telefony.

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2012, 13:00   #5100
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jeden poseł już tablet oddał, miał obawy, że Apple ma dostęp do jego tajnych dokumentów zapisywanych w chmurze. I ma rację, też bym się bał takiego rozwiązania dla wrażliwych danych.

http://niebezpiecznik.pl/post/ostroz...niebezpieczny/

Ostatnio zmieniany przez Kris : 28.08.2012 o godz. 13:03
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: