Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

Kris 12.05.2013 09:53

Andy... co innego jest jakość słuchawek a co innego jakość pliku dźwiękowego.

Porównujesz dwie różne rzeczy. Na badziewnych słuchawkach nawet najlepsza jakość pliku nie ma znaczenia. Na dobrych słuchawkach ten gorszej jakości plik będzie brzmiał lepiej.

To jak z kolumnami głośnikowymi.

Przypie...sz się.

andy 12.05.2013 09:52

Skoro piszesz, że nie słyszysz różnicy, to skąd wiesz że ładnie grają?

M@X 12.05.2013 09:48

A skd wiesz ze dziewczyna Ci sie podoba?

Na litosc...

andy 12.05.2013 09:42

@Max skoro nie słyszysz różnicy, to skąd wiesz, że ładnie grają?

Yossi 12.05.2013 06:34

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1250735)
Twoje pytanie jest BEZ SENSU. Rozumiem wytykanie wad, krytykowanie *****nych postanowień Apple, ale to co Ty robisz jest już krytykowaniem dla krytykowania.

Czy mógłbyś wskazać, gdzie - w tym temacie napisałem choć jedno zdanie krytyki? Bo ja jakoś nie mogę znaleźć. Tylko proszę nie mów, że "można wyczytać miedzy wierszami".
Po prostu - zadałem pytanie (być może i bez sensu), ale to chyba jeszcze wolno?

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1250735)
często żeby usłyszeć różnicę nie wystarczą same słuchawki za 400zł. Trzeba mieć komplet urządzeń na tym samym poziomie, które pośredniczą w procesie słuchania.

Ja praktycznie wcale nie słucham muzyki przez słuchawki. Czasem podłączam do TV (bardzo rzadko), a w telefonie służą mi jako antena do radia.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1250737)

Yossi - zamiesc link. Sciagne, przekoduje, odesle.

No i taką odpowiedź mi chodziło, prostą i konkretną. Dzięki:spoko:

M@X 11.05.2013 23:59

Apple flame war (było: Apple iPad)

Bo sa fajne i ladnie graja. Zagladasz mi do portfela? Chcialem to sobie kupilem. Kropka.

P.S. Za 700 PLN.

andy 11.05.2013 20:34

@Max skoro nie słyszysz różnicy to po co Ci słuchawki za 500zł ? || [Fuck Yea!]

M@X 11.05.2013 20:30

Apple flame war (było: Apple iPad)

Korzystam z Beatsow Tour i nie mam parcia na Lossless. Ja roznicy nie slysze, a skoro nikt poza mna nie bedzie tego sluchal, to po co?

Yossi - zamiesc link. Sciagne, przekoduje, odesle.

andy 11.05.2013 20:21

Cytat:

Napisany przez Yossi
Chciałbym zrobić pewien eksperyment i poszukuję Applisty, który zgodzi się wziąć w tym udział.
Chodzi o zassanie ode mnie pliku mp3 (od razu zaznaczam, ze mojego autorstwa) i przekonwertowanie go na ten dziwny format, co to nikt poza Applistami go nie używa. To się nazywa Apple Lossless, czy jakoś tak.

Cytat:

Cały czas pytam tylko i wyłącznie o jakość, a dokładnie o porównanie jakości plików muzycznych kupowanych przez iTunes, w porównania z jakością tych samych plików kupowanych ma płytach CD.
Rzeczą OCZYWISTĄ jest, że materiały w sklepie od Apple są gorszej jakości niż te na krążkach CD Audio - to jest fakt, i nigdy nikt tego nie podważał, tak samo jak nikt nie podważał, że materiał w 1920x1080p na płycie BluRay (2x 25GB zazwyczaj) jest o wiele lepszy jakościowo od tego co oferuje Apple, czy np. sieci kablowe/sat (te są jeszcze gorsze od Apple).

Twoje pytanie jest BEZ SENSU. Rozumiem wytykanie wad, krytykowanie *****nych postanowień Apple, ale to co Ty robisz jest już krytykowaniem dla krytykowania.

Zamiast o tym wspominać może napisz jak to Charlie Miller hakował baterie od MacBooków, lub coś podobnego?

Po drugie, jestem jak najbardziej za używaniem materiałów na najlepszej jakości, jednak często żeby usłyszeć różnicę nie wystarczą same słuchawki za 400zł. Trzeba mieć komplet urządzeń na tym samym poziomie, które pośredniczą w procesie słuchania.

Yossi 11.05.2013 18:33

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1250707)
Kup utwor, albo zakoduj sobie do podanej jakosci ktoras ze sowich piosenek. Ja nie bede rozsylal piosenek, ktore kupilem, bo skoro ja wspieram artyste kupujac je, to inni tez moga.

Chyba źle mnie zrozumiałeś, absolutnie nie namawiam Cie do rozdawania tego, co kupiłeś.
Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1250707)
wyslij cos, to Ci w iTunes przekoduje..

No przecież dokładnie o to prosiłem, a nie wysyłanie mi kupionych utworów - przeczytaj ważnie mój pierwszy post w tym temacie. Chciałem sprawdzić na utworze mojego autorstwa więc mogę go wysyłać komu chcę.

M@X 11.05.2013 16:10

W kwestii audio, rowniezb ezstratnego, w najnowszym odcinku "Nadgryzionych" chlopaki poruszaja ten temat. Posluchaj sobie, Yossi, skoro ten temat Cie interesuje:

https://itunes.apple.com/pl/podcast/...159083629&mt=2

chris996 11.05.2013 15:03

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1250700)
W sklepie Apple (z tego co wiem) nie kupisz muzyki w bezstratnym formacie.

Zacznijmy od tego, czy wogóle w sklepach jest sprzedawana muzyka w bezstratnym formacie (WAV, FLAC).
Moim skromnym zdaniem nie, a jeśli nawet to w większości sklepów dostajemy MP3.

Berion 11.05.2013 13:23

@Yossi
Obawiam się, że to właśnie Ty nie zrozumiałeś mojego postu.

I ja się wcale nie zacietrzewiam, daleko mi do tego, a już na pewno z powodu iTunes, AAC i CDDA. ;)

M@X 11.05.2013 13:15

Kup utwor, albo zakoduj sobie do podanej jakosci ktoras ze sowich piosenek. Ja nie bede rozsylal piosenek, ktore kupilem, bo skoro ja wspieram artyste kupujac je, to inni tez moga. Chyba ze nie umiesz to wyslij cos, to Ci w iTunes przekoduje.

Ja mialem bezstratne "dla zasady" ale summa summarum zrobilem z tego 256 kbps AAC. Roznicy nie slysze, a po co ma sie miejsce marnowac.

Yossi 11.05.2013 13:08

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1250704)
Porównujesz stratny 256KB/s z bezstratnym? Bez sensu przecież. Wiadomo, że jakość na CD będzie znacznie lepsza. Tak samo jak SACD/DVDA/winyl w stosunku do CDDA. Ale do tego trzeba by mieć jeszcze coś lepszego niż pierdziawki za 5zł z biedronki (to nie jest aluzja).

Zrób sobie *.mp3 o takim bitrate i będziesz mieć porównanie.

To ładnie pojechałem. Coś jak w tym dowcipie o mercedesach i placu czerwonym. :)

Dokładnie! Szczególnie, że dalej nie zrozumiałeś o co pytam.
Nie ma się co zacietrzewiać, wystarczy uważnie przeczytać pytanie.
Nie porównuję na pewno winyli z CD, ani SACD/DVDA/winyl w stosunku do CDDA.
Mam kolekcję ok. 400 winyli i mniej więcej tyle samo CD. Ani mi w głowie porównywać muzykę w wersji analogowej i muzykę w wersji cyfrowej. Nawiasem mówiąc, wole dźwięk z wynylu, ale ja może zboczony jestem.
Chciałem tylko porównać muzykę CYFROWĄ w jakości kupowanej z iTunes (po 1$ za sztukę, czyli jaiieś 35 PLN za album - pi razy oko oczywiscie) oraz jakość tej samej muzyki kupowanej za średnio 30~40 PLN na CD.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:54.