Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

sobrus 18.08.2011 13:59

Widziałeś Ty kiedyś wielką ATXową kobyłę? :>

Nie napisałem że to konkurencja dla Maca Mini.
Ale też ma sporo większe możliwości rozbudowy. Pomijając kartę low-profile praktycznie jak zwykły pecet :)
Pamięć, CPU, dysk, napęd optyczny - wszystko można wymienić.

A przy tym 10cm szerokości i 26cm wysokości.

I nie ma co porównywać tego do tych zabawek na Atomie, bo one ledwo do internetu się nadają.

Jak dla mnie to idealny kompromis. Jest super, a za 1100zł to praktycznie darmo.

M@X 18.08.2011 13:28

Pilot i tuner sugerowaly mi jakiegos malucha ala HTPC, wiec pogooglalem, ale znalazlem tylko wielka ATX-owa kobyle... Ble :-/...

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 18.08.2011 09:40

W Makro :D Ale elektronika tam wcale nie jest taka tania, płyta BD kosztuje 46zł :wow:.

Matefusz 18.08.2011 09:37

@sorbus, w jakim sklepie kupiony :>?

sobrus 18.08.2011 08:05

Wczoraj kupiliśmy Acera Aspire X3950. Takie małe czarne pudełko, nieco większe niż X360.
Pisze w temacie Apple bo jest tak mały, że praktycznie nie przypomina PCta, raczej stojący magnetowid skrzyżowany z PlayStation.
I jest prawie niesłyszalny (dużo cichszy od X360, na poziomie stacjonarnego odtwarzacza BD z wentylatorkiem).

- i3-550 3,2Ghz (32nm,4 wątki,VT-x)
- GeForce 315 (48 rdzeni CUDA, low-profile) 1024MB
- 3GB DDR3 (do 8GB)
- 1TB HDD
- gigabit ethernet
- wifi b/g/n
- wbudowany czytnik kart
- nagrywarka DVD
- 11 (!) portów USB
- HD Audio
- Windows 7 HP x64
- tuner DVB-T (!)
- pilot windows media(!!)
- klawiatura i mysz w zestawie.

Nowy w sklepie za 1095zł....WTF :w00t:

Jak odliczyć windowsa i dodatki (klawiatura, mysz) - to komputer kosztował z 700zł. Ja bym za takie pieniądze nie złożył go nawet na allegro, bo ponad pół tego to wartość obudowy i zasilacza.
A to ma nawet tuner z pilotem.

To zupełnie inaczej niz u Apple gdzie można spokojnie złożyć za pół ceny a DVD trzeba dokupić :D

Sprzęcik super, jestem bardzo zaskoczony, stanie u brata obok 24'' monitora IPS i będzie służyć m.in, do malowania grafiki pod corelem.
Dwa szybkie rdzenie będą akurat, a w razie czego ma 4 wątki. W jednym-dwóch wątkach powinien być szybszy niż mój quad.
Gdyby nie plomba na obudowie włożylibyśmy jeszcze do środka nagrywarkę BluRay i byłby multimedialny wypas :D

Patrix 17.08.2011 11:08

Cytat:

Apple dostarczyło fałszywe dowody w sprawie przeciwko Samsungowi?!
Równo tydzień temu świat obiegła informacja, że na wniosek Apple niemiecki sąd wydał wyrok, na mocy którego Samsung musiał wstrzymać sprzedaż swojego tabletu ***8211; Galaxy Tab 10.1 ***8211; w prawie całej Europie (poza Holandią, gdzie toczy się oddzielne postępowanie). Okazuje się jednak, że***8230; sąd mógł ulec manipulacji koncernu z Cupertino. O co chodzi? (...)

reszta: http://www.tabletowo.pl/2011/08/16/a...ko-samsungowi/

Jak zwykle, próbowano na przekręt.

sobrus 16.08.2011 07:47

Może minimalnie. Dzisiejsze procesory obniżają w spoczynku swoje taktowanie i napięcie, graficzne również. Np mój radeon w spoczynku ma 157Mhz, niezależnie od O/C.

Natomiast w drugą stronę - jeżeli procesor przed OC robi coś 3 godziny, a po OC tylko 2 - to oznacza to całą godzinę pracy monitora,dysków itp mniej - a więc sporą oszczędność energii.

Samo podkręcanie Mhz nie powoduje znacznego wzrostu poboru mocy czy temperatury, natomiast napiecie tak i to w stopniu kwadratowym. Także jeżeli podzespoły na to pozwolą możliwe jest obniżenie napiecia+OC - i wtedy jest i szybciej i chłodniej. Choć oczywiście obniżanie napięcia obniży potencjał OC.
Można też podkręcić CPU a oszczędności poszukać gdzie indziej - na napieciu pamięci , szyny PCIE czy mostka północnego.

PS. Nawet mój serwer (z podpisu) jest OC o 40% i jest chłodzony 100% pasywnie :)

Patrix 15.08.2011 23:06

Tylko pewnie w spoczynku będzie żreć więcej ;-)

sobrus 15.08.2011 22:46

A kto powiedział że suszarkę i nie eco?
Nie mówię o TAKIM o/c.
Jeżeli już coś złożę, to zapewniam Cie że będzie i szybkie i chłodne :)
I wciaż działające z moim UPSem 300W.

Patrix 15.08.2011 20:51

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177088)
W ciągu nie wiem może 10-15 minut dodać sobie 30-50% szybkości (...)

I zwiększyć rachunek za prąd :> Jak już pisałem, do mATX i eco trzeba dorosnąć :rotfl:
Jak suszarkę do gier składasz, to w mATX nie warto się pchać.

sobrus 15.08.2011 20:00

nic specjalnego nie ładuje, nie te czasy że jeszcze był SoundBlaster itd
ale dzisiejsze procesory mają ogromne możliwości OC więc czemu by nie skorzystać :)

W ciągu nie wiem może 10-15 minut dodać sobie 30-50% szybkości - czemu nie? ;)
Aż takim leniem nie jestem :D

Patrix 15.08.2011 13:03

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177036)
Mniejsze formaty od mATX to już zbytnie ograniczenia co do możliwości komponentów, O/C itd.

Eetam ograniczenia, co Ty tam ładujesz w te PCIE,
bo ja mam puste gniazda, jak coś potrzeba to jedno gniazdo zajmuję na jakiś czas...

Co do O/C, nie chce mi się.

Berion 15.08.2011 11:29

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177036)
Mniejsze formaty od mATX to już zbytnie ograniczenia co do możliwości komponentów, O/C itd. [...]

Zgadzam się, tylko że mi akurat nie potrzeba potwora, tylko zwykły komp biurowy. ;] Filmów HD nie oglądam, nie gram na nim, może trochę fotoszopki. Jakiś atom by spokojnie wystarczył. Tyle, że te płyty są strasznie ubogie, karty graficzne też - a wszystko niewspółmiernie drogie. Także póki co pokazuję im środkowy palec i czekam. ;)

sobrus 15.08.2011 10:28

Mniejsze formaty od mATX to już zbytnie ograniczenia co do możliwości komponentów, O/C itd. Chętnie bym przeszedł wcześniej, ale tak jak napisałem płyta główna jest z roku 2007 i jeszcze trochę posłuży. Wymiana na inną S775 pod ten procesor całkowicie się nie opłaca.

Następny komputer to będzie coś w rodzaju 8 rdzeni po O/C, HD7670, 8GB RAM, SSD + drugi duży dysk "green" zamknięte w małej ładnej obudowie i ciche. Wydajność w grach drugoplanowa, bo i tak mam Linuxa. Być może nawet zostawię HD5670 bo jest dobra.
Do tego monitor 24'' na matrycy IPS.

Tak, wiem, że to przypomina trochę iMaca ;)

Ale to dopiero jak ten będzie za słaby, na co się aktualnie nie zanosi. Jak ten długo pożyje to następny będzie miał 16 rdzeni ;)

Berion 15.08.2011 00:37

Prawie rok temu zmieniałem kompa i też przeszedłem na mATX. Szczerze powiedziawszy to jakiejś wielkiej różnicy nie widzę - buda jakby mniejsza, ale niedużo. Gdyby były jakieś sensowne mobo dla nITX (w sensownej cenie...) to nawet bym się nie zawahał. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:04.