Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

demek 08.08.2011 11:43

napisz do oddzialu w uk, dowiesz sie duzo wiecej niz od polskiego...

andrzejj9 08.08.2011 10:51

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1175699)
Aktywacja systemu nie jest wyznacznikiem legalności, na allegro czasem widzę, że sprzedają klucze za kilka złotych, na których aktywujesz system przez internet/telefon - sprawa jest myślę jasna, że to normalne piractwo :]

Piszę Tobie, że metoda pozyskania nośnika (kopii), którą Ty polecasz jest sprzeczna z licencją,
za to posiadanie już nie jest (jeśli masz dowód na posiadanie licencji np. naklejka)... to taki kruczek, dlatego to jest głupawe.

Będąc moderatorem musisz się powstrzymać niekiedy,
bo wiele ludzi utożsamia Cię z tym serwisem (niekoniecznie mają w tym rację, ale jednak).

Co jakiś czas ten temat na forum się przewija,
i co jakiś czas muszę wyprowadzać ludzi z błędu...

Ciekawostka, jeśli pytasz się o coś MS, to nie przez telefon (bo na gębę zwłaszcza PL głupot się nasłuchasz),
tylko listownie, wtedy masz twardą podkładkę, na którą powołujesz się (np. wprowadzenie w błąd) i unikasz jakiś tam konsekwencji,
ale listownie to oni pilnują się, bo pieczątką i nazwiskiem sygnować trzeba.

Ok, jeśli twierdzisz, że takie dokładnie są zapisy w licencji, mogę się - chwilowo - wycofać z tego stwierdzenia. Chwilowo, ponieważ dalej ta sprawa wydaje mi się dziwna i posprawdzam jakieś dodatkowe informacje na ten temat. Zastanawiam się też, czy nie zapytać o to rzecznika konsumentów - czy ewentualne takie zapisy licencyjne są dla nabywcy wiążące.

Trochę też nie przekonuje mnie to, że taki sposób pozyskania kopii Windowsa jest niezgodny z licencją. To sam Microsoft udostępnia możliwość ściągnięcia systemu, Microsoft udostępnia również możliwość jego aktywowania.

A właściwie.. może napisać bezpośrednio do Microsoftu i po prostu zapytać :)

sobrus 08.08.2011 08:21

A tam nie ma przypadkiem HD5670? HD4670 to dziś szrot.
Czy mi się wydaje, czy Apple nie używa DVI i HDMI? Bardzo dbają, żeby nie nadepnąć na czyjś patent?

Jeszcze za wcześnie żeby skreślać napędy optyczne. Apple zrobi to z chęcią, bo nie ma akurat patentów na BluRay i faktycznie nie kazdy taki napęd potrzebuje.
Więc najlepiej napęd wywalić, a różnicę w cenie wziąć sobie do kieszeni :hahaha:. Bo rozumiem nowy model wcale nie jest tańszy od poprzedniego?

Mówcie co chcecie, ale mozliwość nagrania 25GB za 4zł jest bardzo fajna i jej brak nie jest żadną zaletą :nie:.
Nie ma co tego porównywać z wywaleniem FDD, bo w 1998 roku ten nośnik był już zdecydowanie za mały.

M@X 07.08.2011 20:35

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1175732)
No to ok je***380;eli tak jest. Dobrze wiedzie***263;, mo***380;e kiedy***347; zg***322;osz***281; si***281; po namiary :)
Napisz mi tylko jeszcze czy gwarancja jest mi***281;dzynarodowa?
Jak sprawa wygl***261;da z cenami iMaców? Du***380;e rozbie***380;no***347;ci mi***281;dzy Polsk***261;?
***379;eby nie by***322;o, nie jestem zwolennikiem Apple, podkre***347;la***322;em ju***380; to, ale gdybym chcia***322; uporz***261;dkowa***263; biurko i cena by***322;aby zno***347;na wzi***261;***322;bym taki zakup pod uwag***281; :)

Tak, gwarancje jest miedzynarodowa. Roznica w cenie zalezy oczywiscie od samej ceny, ale w niektorych wypadkach zaoszczedzic mozna nawet 20%! Minus to czas dostawy 4-8 tygodni. Ale jesli sie komus nie spieszy... ;-)

iMaka 21'' i3 3,06 GHz 4 GB 500 GB ATI 4670 ma wtej chwili za 3 949 PLN, a wiec oszczednosc widoczna jest golym okiem :-)!

Osoba o ktorej mowa handluje glownie sprzetem Apple, choc widzialem w ofercie ostatnio takie mile nowinki jak Motorola Atrix, Asus Transformer, Xoom czy calkiem mile antologie seriali na DVD. Wszystko w swietnych cenach!

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 07.08.2011 20:19

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1175731)
Można też kupić Windows 7 w wersji do pobrania na www.microsoftstore.com

Okejj, no to tylko kolejna możliwa droga kupna (elektroniczna),
jednak jak ktoś nie kupował elektronicznie, to nigdzie nie ma wersji do pobrania ;)

@jesi
Tak, zgadzam się, jeśli chodzi o komputery, to miły cynk ze strony M@X'a ;)

jesi 07.08.2011 19:56

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1175602)
Nie dowala - jest zaufany uzytkownik MyApple, ktory wyslal juz z NYC do Polski tone stuffu i podana cena zawsze byla ostateczna, zawierajaca wszystkie koszty.

W razie czego na PW moge podac namiar na czlowieka :-)!

No to ok jeżeli tak jest. Dobrze wiedzieć, może kiedyś zgłoszę się po namiary :)
Napisz mi tylko jeszcze czy gwarancja jest międzynarodowa?
Jak sprawa wygląda z cenami iMaców? Duże rozbieżności między Polską?
Żeby nie było, nie jestem zwolennikiem Apple, podkreślałem już to, ale gdybym chciał uporządkować biurko i cena byłaby znośna wziąłbym taki zakup pod uwagę :)

Kris 07.08.2011 19:55

Można też kupić Windows 7 w wersji do pobrania na www.microsoftstore.com

http://www.microsoftstore.com/store/...6100/list.true

Patrix 07.08.2011 18:36

Aktywacja systemu nie jest wyznacznikiem legalności, na allegro czasem widzę, że sprzedają klucze za kilka złotych, na których aktywujesz system przez internet/telefon - sprawa jest myślę jasna, że to normalne piractwo :]

Piszę Tobie, że metoda pozyskania nośnika (kopii), którą Ty polecasz jest sprzeczna z licencją,
za to posiadanie już nie jest (jeśli masz dowód na posiadanie licencji np. naklejka)... to taki kruczek, dlatego to jest głupawe.

Będąc moderatorem musisz się powstrzymać niekiedy,
bo wiele ludzi utożsamia Cię z tym serwisem (niekoniecznie mają w tym rację, ale jednak).

Co jakiś czas ten temat na forum się przewija,
i co jakiś czas muszę wyprowadzać ludzi z błędu...

Ciekawostka, jeśli pytasz się o coś MS, to nie przez telefon (bo na gębę zwłaszcza PL głupot się nasłuchasz),
tylko listownie, wtedy masz twardą podkładkę, na którą powołujesz się (np. wprowadzenie w błąd) i unikasz jakiś tam konsekwencji,
ale listownie to oni pilnują się, bo pieczątką i nazwiskiem sygnować trzeba.

andrzejj9 07.08.2011 18:27

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1175653)
Także prywatnie rób sobie co chcesz, ale nie dawaj złego przyzwolenia na to innym,
bo ktoś na Ciebie się kiedyś powoła i będziesz mieć kłopot.

Ja będę miał kłopot?

A ja się wypowiadam jako przedstawiciel prawa bądź jego wykładnia? Mówię prywatnie, jak każdy tutaj, a jeśli ktoś się na to powołuję to jego sprawa :>

A serio (choć to wyżej też jest). Jeśli faktycznie jest coś takiego zabronione w licencji to.. po pierwsze dziwnie, a po drugie nie wiem, czy jest to zapis zgodny z prawem. W końcu kupujesz notebooka z systemem operacyjnym, a nie systemem operacyjnym + stertą zbędnych i niechcianych programów. Dawniej można było po prostu z ukrytej partycji wypalić nośnik z czystą instalacją systemu. Teraz nie można, ale jest możliwość ściągnięcia systemu ze strony Microsoftu i zainstalowania go na dane kupione z notebookiem, oraz potwierdzenia tego u producenta (i aktywowania). Jeśli to nie świadczy o legalności, to chyba przestaję nawoływać do niepiracenia...

Patrix 07.08.2011 15:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1175627)
Pisałem to w pełni świadomie.

Tym gorzej.
Cytat:

Na podstawie kilku dyskusji wyszło, że jednak można. Głowy za to nie dam,

Nie można.
Cytat:

nie czuję, żebym w najmniejszym stopniu kogokolwiek okradał

Nie okradasz tylko łamiesz licencję.
Cytat:

Zresztą trzeba to telefonicznie potwierdzić w Microsofcie

Na polskiej infolinii MS sami nie wiedzą co gadają,
dowodów na to ludzie pozyskiwali już wiele,
wystarczy zapędzić ich w kozi róg, zadając pytania wynikające z treści licencji.

Także prywatnie rób sobie co chcesz, ale nie dawaj złego przyzwolenia na to innym,
bo ktoś na Ciebie się kiedyś powoła i będziesz mieć kłopot.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1175628)
Mozna przez Allegro zalatwic, nie ma problemu.

W takim razie dzięki za informację, zapamiętam - bo ciężko o sprawdzone osoby z USA.

M@X 07.08.2011 13:16

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1175624)
Takie rzeczy to lepiej si***281; na allegro umawia***263;, program ochrony kupuj***261;cych blablabla...
prowizja od Twojej kwoty wynosi***322;aby jakie***347; max 60z***322;.

A nie, ***380;e go***347;***263; wsi***261;knie z kas***261; :D.

Mozna przez Allegro zalatwic, nie ma problemu.

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

andrzejj9 07.08.2011 13:14

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1175522)
co, CO ??? Bo chyba źle widzę, oczy przecieram i dalej to samo.

Więc poprawiam:

NIE MOŻNA :P

i to moderator, ffstyd.

Pisałem to w pełni świadomie.

Na podstawie kilku dyskusji wyszło, że jednak można. Głowy za to nie dam, bo przyznaję, że i mało mnie to interesuje (tzn. zrobiłem to i nie czuję, żebym w najmniejszym stopniu kogokolwiek okradał, czy oszukiwał), ale wydaje się to logiczne. Taka sama wersja systemu, rejestrowana na te same dane. Zresztą trzeba to telefonicznie potwierdzić w Microsofcie (co zrobiłem) i dopiero wtedy system staje się pełną wersją. I działa.

Patrix 07.08.2011 13:05

Takie rzeczy to lepiej się na allegro umawiać, program ochrony kupujących blablabla...
prowizja od Twojej kwoty wynosiłaby jakieś max 60zł.

A nie, że gość wsiąknie z kasą :D.

M@X 07.08.2011 10:48

Nie dowala - jest zaufany uzytkownik MyApple, ktory wyslal juz z NYC do Polski tone stuffu i podana cena zawsze byla ostateczna, zawierajaca wszystkie koszty.

W razie czego na PW moge podac namiar na czlowieka :-)!

---

jesi 07.08.2011 10:00

No to cena całkiem znośna, tylko no właśnie, co z cłem albo vatem?
Widać, że Polacy to bardzo bogaty naród, takie rozbieżności w cenach.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:47.