Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

sobrus 02.08.2011 13:52

E tam ja ich po prostu omijam - ich produkty są nie dla mnie i tyle.

Patrix 02.08.2011 13:40

Mi tego nie tłumacz, ja ich rozumiem, i nienawidzę za to :]

sobrus 02.08.2011 13:39

Patrix, ale zastanów się. Inaczej być nie może. Zrobiłbyś dokładnie tak samo na ich miejscu.

Zmiana podejścia do niautoryzowanego sprzętu zrujowałaby i produkt i markę, a ich dział hardware mógłby zwijać interes. Chyba nikt sobie nie strzeli takiego samobója.

Apple to Apple, Mac tak jak iPhone jako produkt to całość (software i hardware). Zrobili taki produkt i nie można mieć do nich pretensji.

Nikt nie zmusza nikogo do posiadania OSX, to użytkownicy jak zwykle próbują nie zapłacić ale korzystać, bo im się podoba...

Jedyny powód to przypadkowe podobieństwo hardware - gdyby w środku było PowerPC nikt by sie nie czepiał, a tak zaraz użytkownicy czegoś żądają - w dodatku narzekają tylko ci którzy nie chcą płacić.
Nic dziwnego że firma ma ich gdzieś.

Gdyby ktoś próbował odpalić na komputerze Atari system AmigaOS i programy dla niego, to Commodore również ostro by protestował. Normalne.

Patrix 02.08.2011 12:54

... a Ty się dziwisz, że nie lubię Apple'a :sciana:...
chora licencja, chore ceny i wyciąganie hasła admina przez fizyczny port oraz pewnie wiele więcej backdoorów CIA na przykład.

yahol 02.08.2011 12:46

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1174842)

Skoro ta ich licencja nie stoi ponad naszym polskim prawem wg naszego prawa
- to mogą nam co najwyżej zgłosić swoje niezadowolenie. I tyle.

Nie stoi ponad prawem!
Pamiętaj, o pierwszej podstawowej zasadzie licencji na OS każdy!
Kupujesz prawo do użytkowania OS-a, a nie prawo własności.
Wobec tego, masz prawo do instalowania i użytkowania zgodnie z wola właściciela i ani kroku dalej.

M@X 02.08.2011 12:30

@yahol - tymi wlasnie watpliwosciami kierowalem sie piszac swojego posta. Instalacja OS X na PC to sliski pod wzgledem prawnym temat i gdy ktos sie uprze to znajdzie na ten temat informacje, a ja nie mam zamiaru narazac sie Apple. Inna sprawa, ze wielu dzisiejszych Mac Userow zaczynalo od hackintoshy (w tym niechlubnie przyznajac sie - nizej podpisany...).

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 02.08.2011 12:30

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1174836)
@Bartez - z cala odpowiedzialnością twierdze, ze (...)

Przecież to jest cenzura! :P

Skoro ta ich licencja nie stoi ponad naszym polskim prawem wg naszego prawa
- to mogą nam co najwyżej zgłosić swoje niezadowolenie. I tyle.

andy parę postów temu o tym pisał...

sobrus 02.08.2011 12:21

OSX bez Maca zupełnie do mnie nie przemawia. Przeczytałem ten artykuł i tak sie zastanawiam, po jaką cholere wywalać oryginalny system, żeby zainstalować nielegalny OSX, gryźć się z kompatybilnością urządzeń, bać się każdego update, czekać na patche itd.
Tym bardziej że OSX nie jest taki znowu lekki, żeby go instalować na netbookach.

I te dziecinne argumenty typu "apple powinno zaakceptować" - Apple dobrze wie co powinno i nic nie musi. Akurat możliwość instalowania OSX na innych sprzętach by im tylko zaszkodziła.

Oczywiście nie mam nic przeciwko tutorialowi w celach edukacyjnych, mam nadzieje że Apple sie nie przyczepi.

yahol 02.08.2011 11:59

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1174834)
Bartez by się odniósł to tego bardzo pozytywnie :spoko: Jeżeli tylko masz wiedzę i ochotę do napisania takiego arta, to ja jestem jak najbardziej za. W razie czego zapraszam na PW.

@Bartez - z cala odpowiedzialnością twierdze, ze nie jest to dobry pomysł (i to nie z powodu zazdrości, czy innych rywalizacyjnych gierek)
Forum i tak, kroczy po cienkiej linie, publikując materiały do kopiowania zabezpieczonych płyt, nagrywania "kopii zapasowych" itepe.
Konflikt z polskim przedstawicielem Apple, a taki jest w Polsce, jest co najmniej zbędny.
A to forum jest naprawdę dość szeroko znane, nie tylko w kraju.
Cytat:

Oczywiście licencja OSX nie zezwala na instalację systemu na komputerach innych niż wyprodukowane przez Apple, jednak wysokie ceny oryginalnych komputerów ***8222;z japkiem***8221; skłaniają amatorów oprogramowania tej firmy do poszukiwania tańszych rozwiązań. Trzeba też przyznać, że w sytuacji kiedy Apple odmawia wyprodukowania netbooka (w zamian próbując wcisnąć nam iPada), stworzenie takiego działającego Frankensteina własnym sumptem ma pewien piracko-hackerski urok.

Dyktatura Apple zawsze gotowa jest poszczuć prawnikami każdego kto za bardzo się zbuntuje, również w niedługiej historii zjawiska zwanego ***8220;hackintosh***8221; nie brakuje takich przykładów. W grudniu 2008 r. magazyn Wired w jednym z artykułów opisał krok po kroku sposób na zbudowanie własnego hackbooka z MSI Wind ***8211; Apple wymusiło jednak usunięcie tutoriala wideo pod groźbą pozwu.
link do całego artykulu

Bartez 02.08.2011 11:37

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1174693)
Myslalem kiedys czy nie napisac na ten temat jakiegos artykulu dla CDRinfo, ale zastanawiam sie jak Bartez by sie do tego odniosl ;-)...

Bartez by się odniósł to tego bardzo pozytywnie :spoko: Jeżeli tylko masz wiedzę i ochotę do napisania takiego arta, to ja jestem jak najbardziej za. W razie czego zapraszam na PW.

sobrus 02.08.2011 07:33

Pomijając resztę, co powiecie na zapis w EULA?
Nawet gdyby się instalował na PC bez bootloadera, to i tak łamiesz umowę.
I to chyba nawet w PL nie jest dozwolone.

Możnaby sie też czepiać, że emulator EFI powstał zapewne poprzez reverse-engineering. Ale to raczej problem hackera niż użytkownika.

M@X 02.08.2011 07:19

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1174807)
A to nie jest tak, ***380;e:
Maki maj***261; UEFI, a PCty BIOS - system Apple'a jest dostosowany do startu z UEFI,
a bootloader na PC'cie go w pewnym stopniu emuluje ? :P

Jak nie to poprawcie. :P

Dokladnie tak. Chameleon/Chimera/PC-EFI tlumacza pomiedzy BIOSem a EFI.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

andy 02.08.2011 05:05

Cytat:

Napisany przez sorbus
Nie wiem jak polskie prawo, ale z tego co pamiętam jest to sprzeczne z DMCA.

DMCA nie działa w PL :) To amerykański potworek.

Patrix 02.08.2011 01:03

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1174798)
Bootloader oszukuje system, który sprawdza, czy jest uruchomiony na komputerze Apple (...)

A to nie jest tak, że:
Maki mają UEFI, a PCty BIOS - system Apple'a jest dostosowany do startu z UEFI,
a bootloader na PC'cie go w pewnym stopniu emuluje ? :P

Jak nie to poprawcie. :P

chris996 02.08.2011 00:48

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1174769)
MS nie ma monopolu. Odpowiednie organy w USA 10 lat temu zrobiły co trzeba, żeby MS nie kozaczył.
IMHO to samo powinno się zrobić teraz z Apple.

Zato w Europie za MS się wzięła Komisja Eurpoejska i stąd mamy windowsy w wersji N, bez Windows Media Player. Także, jeśli trzeba to Apple też by się dało naprostować i wymusić zmiany.
Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1174798)
Najwyraźniej jednak chris996 ma zamiar nie tyle zerwać z płatnym oprogramowaniem, co Windowsem jako takim - z ciekawości.

Dokładnie tak, Na windowsach siedze dostatecznie długo od 95, linuxy również i czas wreszcie sprawdzić coś innego. Także jak dostanę instrukcję od MAXa, to będę instalował MACa.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:27.