![]() |
E tam ja ich po prostu omijam - ich produkty są nie dla mnie i tyle.
|
Mi tego nie tłumacz, ja ich rozumiem, i nienawidzę za to :]
|
Patrix, ale zastanów się. Inaczej być nie może. Zrobiłbyś dokładnie tak samo na ich miejscu.
Zmiana podejścia do niautoryzowanego sprzętu zrujowałaby i produkt i markę, a ich dział hardware mógłby zwijać interes. Chyba nikt sobie nie strzeli takiego samobója. Apple to Apple, Mac tak jak iPhone jako produkt to całość (software i hardware). Zrobili taki produkt i nie można mieć do nich pretensji. Nikt nie zmusza nikogo do posiadania OSX, to użytkownicy jak zwykle próbują nie zapłacić ale korzystać, bo im się podoba... Jedyny powód to przypadkowe podobieństwo hardware - gdyby w środku było PowerPC nikt by sie nie czepiał, a tak zaraz użytkownicy czegoś żądają - w dodatku narzekają tylko ci którzy nie chcą płacić. Nic dziwnego że firma ma ich gdzieś. Gdyby ktoś próbował odpalić na komputerze Atari system AmigaOS i programy dla niego, to Commodore również ostro by protestował. Normalne. |
... a Ty się dziwisz, że nie lubię Apple'a :sciana:...
chora licencja, chore ceny i wyciąganie hasła admina przez fizyczny port oraz pewnie wiele więcej backdoorów CIA na przykład. |
Cytat:
Pamiętaj, o pierwszej podstawowej zasadzie licencji na OS każdy! Kupujesz prawo do użytkowania OS-a, a nie prawo własności. Wobec tego, masz prawo do instalowania i użytkowania zgodnie z wola właściciela i ani kroku dalej. |
@yahol - tymi wlasnie watpliwosciami kierowalem sie piszac swojego posta. Instalacja OS X na PC to sliski pod wzgledem prawnym temat i gdy ktos sie uprze to znajdzie na ten temat informacje, a ja nie mam zamiaru narazac sie Apple. Inna sprawa, ze wielu dzisiejszych Mac Userow zaczynalo od hackintoshy (w tym niechlubnie przyznajac sie - nizej podpisany...).
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
Skoro ta ich licencja nie stoi ponad naszym polskim prawem wg naszego prawa - to mogą nam co najwyżej zgłosić swoje niezadowolenie. I tyle. andy parę postów temu o tym pisał... |
OSX bez Maca zupełnie do mnie nie przemawia. Przeczytałem ten artykuł i tak sie zastanawiam, po jaką cholere wywalać oryginalny system, żeby zainstalować nielegalny OSX, gryźć się z kompatybilnością urządzeń, bać się każdego update, czekać na patche itd.
Tym bardziej że OSX nie jest taki znowu lekki, żeby go instalować na netbookach. I te dziecinne argumenty typu "apple powinno zaakceptować" - Apple dobrze wie co powinno i nic nie musi. Akurat możliwość instalowania OSX na innych sprzętach by im tylko zaszkodziła. Oczywiście nie mam nic przeciwko tutorialowi w celach edukacyjnych, mam nadzieje że Apple sie nie przyczepi. |
Cytat:
Forum i tak, kroczy po cienkiej linie, publikując materiały do kopiowania zabezpieczonych płyt, nagrywania "kopii zapasowych" itepe. Konflikt z polskim przedstawicielem Apple, a taki jest w Polsce, jest co najmniej zbędny. A to forum jest naprawdę dość szeroko znane, nie tylko w kraju. Cytat:
|
Cytat:
|
Pomijając resztę, co powiecie na zapis w EULA?
Nawet gdyby się instalował na PC bez bootloadera, to i tak łamiesz umowę. I to chyba nawet w PL nie jest dozwolone. Możnaby sie też czepiać, że emulator EFI powstał zapewne poprzez reverse-engineering. Ale to raczej problem hackera niż użytkownika. |
Cytat:
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
|
Cytat:
Maki mają UEFI, a PCty BIOS - system Apple'a jest dostosowany do startu z UEFI, a bootloader na PC'cie go w pewnym stopniu emuluje ? :P Jak nie to poprawcie. :P |
Cytat:
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:27. |