Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

andy 17.07.2011 22:45

Cytat:

andy, normalnie wiele racji masz,
ale tutaj troszkę wydziwiasz.
Wydziwiam? Sorki ale nie zamierzam brać karty kredytowej tylko po to aby kupić coś przez sieć. Tutaj jest EUROPA i to oni mają się dostosować, a nie na odwrót. Tyczy się to wszystkich korporacji.

Cytat:

banki poszły na rękę klientom i oferują nawet wirtualne prepaidy bez debetu - bez plastiku,
w jednym banku sprawdzałem i koszt tej usługi to 20zł, "karta" ważna 2 lata.
W mBanku(mam w nim konto) wydanie eKarty to 25zł. Co prawda pierwszy rok to 0zł jednak za kolejne jest 25zł. Wybacz ale nie zamierzam płacić rocznie 25zł aby kupić kilka programów, czy trochę muzyki...

P.S. Nie wiem czy wiesz ale ostatnio Sony miało włamanie, wyciekło sporo numerków kart + kody CVV2, których to żadna firma nie może przetrzymywać. Myślisz, że inne firmy nie robią podobnie?
Czy po takim włamaniu ktoś mi zwróci koszt wymiany karty?

Patrix 17.07.2011 19:18

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1171656)
Nie mam karty kredytowej. Jak inaczej zapłacę?

andy, normalnie wiele racji masz,
ale tutaj troszkę wydziwiasz.

Nikt Ci nie karze mieć prawdziwej kredytówki,
banki poszły na rękę klientom i oferują nawet wirtualne prepaidy bez debetu - bez plastiku,
w jednym banku sprawdzałem i koszt tej usługi to 20zł, "karta" ważna 2 lata.

Tak wymyślili i już, nie od dzisiaj wiadomo,
że hamburgery żyją na kredyt... więc się do nich dopasowali. ;)

andy 17.07.2011 19:02

Cytat:

W moim stalym otoczeniu jest 7 iPhone'ów, w tym jedna 4ka, 3 iPody Touch, a odkad zaznajamiam sie blizej z tym sprzetem przewinelo sie tego kilkadziesiat.
Następnym razem swoje "badania" upowszechnij jak zbadasz ok 1000-10000 osób...Wysuwać daleko idące wnioski na podstawie kilku osób...

Cytat:

Napisany przez M@X
Wybacz, andy'emu opowiadalem, ktory najwidoczniej nadsl zyje mitami ze w Polsce nie ma App Store ;-).

Za bardzo nadinterpretujesz moje i nie tylko moje wypowiedzi. Nigdy nie powiedziałem, że w PL nie ma AppStore. Pisałem, że w naszym kraju jest on ograniczony.

Cytat:

Platnosci odbywaja sie za pomoca podpietej do konta karty kredytowej.
Nie mam karty kredytowej. Jak inaczej zapłacę?

Berion 17.07.2011 11:58

iTunes Match kojarzy mi się ze zbieraniem informacji kto ile spiracił. ;p

M@X 17.07.2011 11:49

Nie. W tej formie sa one w sklepie iTunes - zostaja podmienione na lepsze jakosciowo kopie.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

ed hunter 17.07.2011 09:55

Znaczy jak oni tą jakość podbijają, ripują jeszcze raz, czy to kolejny cud Jobsa? :haha:

M@X 17.07.2011 09:43

Gry na ogol przechodzi sie raz - rzadko do nich wracam, podobnie jak na innych platformach. Mysle ze uzbiera sie na 50% tej kwoty z uwzglednieniem faktu, ze 25% stanowi porzadna nawigacja.

Odpowiem tez, bo nie zauwazylem - iPod sluzy do sluchania dowolnej muzyki zsynchronizowanej z biblioteka iTunes, a nie tylko tej zakupionej w sklepie Apple.

Polecam, notabene, zapoznac sie z projektem uslugi iTunes Match, dzieki ktorej za $25 zamienimy cala nasza biblioteke "samodzielnie zripowanych MP3" na wiecznie dostepna, w pelni legalna, poprawnie otagowana zawartosc na serwerach Apple oraz podbicie ich jakosci do 256 kbps ACC DRM-Free, co jakosciowo brzmi ponoc lepiej niz MP3 320 kbps, choc na ten temat sie nie wypowiadam, gdyz mnie wystarcza MP3 192 kbps.

Banana Coctail 17.07.2011 01:00

@M@X z ciekawości. Jaki % z tej kwoty (w postaci aplikacji) używasz do teraz?

Patrix 17.07.2011 00:27

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1171563)
To uzaleznia i warto zarazem ;-)!
Wiadomość wysłana z ***63743; iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Jestem sceptyczny ;)
iphone u mnie jest na samym końcu rankingu.

M@X 17.07.2011 00:25

Zawsze moga zbanowac, choc nigdy tego nie zrobili ;-). Poza tym nie wiem skad wzialbym amerykanska karte kredytowa... W polskim App Store od czasu pierwszego iPhone'a zostawilem prawie tysiac zlotych. To tyle co 5 gier na PS czy dwie lepsze nawigacje. To uzaleznia i warto zarazem ;-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 17.07.2011 00:14

No i na kit ta rejonizacja, jawna dyskryminacja :D
Ja już bym wolał kombinować konto US na Twoim miejscu. :P

M@X 17.07.2011 00:05

Wybacz, andy'emu opowiadalem, ktory najwidoczniej nadsl zyje mitami ze w Polsce nie ma App Store ;-).

Co do contentu - roznica owszem jest. Mnie brakuje zwlaszcza Pandory, ale nie zapominajmy tez, ze to nie Apple a Developer dobiera zestaw krajow u ktorych aplikacja pojawi sie w regionalnym App Store.

Patrix 17.07.2011 00:01

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1171554)
Co do konta w App Store - tak, rejestrujesz na kraj w ktorym mieszkasz. Oczywiscie mozesz miec kilka kont (tak jak chocby na PSN). Platnosci odbywaja sie za pomoca podpietej do konta karty kredytowej.

Nie pytałem o to :>
podobno pl appstore jest ubogi względem en...

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1171554)
Aplikacja dostepna jest za darmo w App Store, ale oczywiscie z tytulu mozliwosci wykorzystania go w sposob nielegalny ma zablokowana funkcje wyciagniecia plikow poza program.

A co w przypadku kiedy ma się już swoje mp3, albo chce zrzucić z płytki audio hm ?
ten program ipod nie jest tylko do sluchania muzyki zassanej (kupionej) z itunes ? :P

M@X 16.07.2011 23:53

W moim stalym otoczeniu jest 7 iPhone'ów, w tym jedna 4ka, 3 iPody Touch, a odkad zaznajamiam sie blizej z tym sprzetem przewinelo sie tego kilkadziesiat.

Szczytam byla podpatrzona w autobusie nastolatka sluchajaca muzyki z aplikacji... MusicDownloader zamiast z iPoda xD. Aplikacja dostepna jest za darmo w App Store, ale oczywiscie z tytulu mozliwosci wykorzystania go w sposob nielegalny ma zablokowana funkcje wyciagniecia plikow poza program. Pomijam juz ze tam nawet paska przewijania nie ma, a gdzie tam do Genius, no ale... jak sie kupuje dla samego "miecia" to potem mozna obserwowac takie komedie ;-).

Co do konta w App Store - tak, rejestrujesz na kraj w ktorym mieszkasz. Oczywiscie mozesz miec kilka kont (tak jak chocby na PSN). Platnosci odbywaja sie za pomoca podpietej do konta karty kredytowej.

andy 16.07.2011 23:35

Cytat:

Napisany przez M@X
Slowem - w oparciu o wlasny kontakt z grupa uzytkownikow iSprzetu (a sadze ze z racji preferencji sprzetowych jest on wiekszy anizeli Twoj) ze smutkiem przyznaje, ze ilosc pirackich apek na polskich iPhone'ach skutecznie odbiera obroncom homebrew (Cydia) nie tylko bron, ale i caly rynsztunek w dyskusji na temat obrony "wolnosci oprogramowania".

O jakiej grupie mówimy? Poniżej 1000?

Cytat:

W naszym kraju ciezko spotkach iPhone'a po jailbreak'u ktory nie ma zainstalowanego pirackiego odpowiednika App Store - Installousa.
Ile widziałeś takich srajfonów?

Cydia powstała dlatego bo Apple nie udostępnia alternatywnego miejsca z którego można by pobrać aplikację. To tak jak byś w swoim samochodzie nie mógł zamontować zamiennika...

Cytat:

Napisany przez M@X
Wydaje mi sie ze to raczej nie ma nic wspolnego z moda a z niedostatkiem w naszym kraju. Gdy bylem bardzo, bardzo mlody wysmiewano ludzi kupujacych oryginalne gry, programy, filmy czy muzyke, bo przeciez "mozna miec za darmo". Podwojna moralnoscia tego sformulowania byl fakt, iz jakos nikt nie odwazyl sie ukrasc markowych ciuchow, a niepisany osiedlowo-klasowy "wymog ich posiadania" istnial (i jak dzis patrze po dzieciach na ulicy to nic sie w tej kwestii nie zmienilo poza nazwami firm odziezowych).

Nie porównujmy kradzieży rzeczy materialnych do niematerialnych. Jeżeli ukradniesz komuś rower to ten ktoś tego roweru nie ma. Jeżeli natomiast "ukradniesz" pliki to one są dalej. Taka subtelna różnica.
Oczywiście nie uważam, że piractwo to coś dobrego.

Wracając do sklepu Applea to jak jest u nas z zakupem? Trzeba się rejestrować jako mieszkaniec krajów gdzie taki sklep funkcjonuje? Musisz płacić kartą kredytową?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:45.