Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

sobrus 01.08.2011 23:24

Też miałem troche tego prawa na studiach, ale nic już nie pamietam :D

Bootloader oszukuje system, który sprawdza, czy jest uruchomiony na komputerze Apple. To to samo, co oszukiwanie gry, że oryginalna płyta siedzi w napędzie. Nie wiem jak polskie prawo, ale z tego co pamiętam jest to sprzeczne z DMCA.

Co do Microsoftu, napisałem monopol w tym sensie, że 95% komputerów w Polsce, jak nie więcej, ma Windowsy. Najwyraźniej jednak chris996 ma zamiar nie tyle zerwać z płatnym oprogramowaniem, co Windowsem jako takim - z ciekawości.

Ktoś się za Apple weźmie, to kwestia czasu. Póki jednak mają zaledwie 7% rynku, trudno tu mówić o monopolu. Nikt Maca w domu nie wymaga - to raczej świadomy wybór użytkowników.

andy 01.08.2011 18:17

Cytat:

Napisany przez sorbus
Aha, w takim wypadku faktycznie sytuacja jest niejasna.
Bo wiecie jak to jest w Polsce, każdy interpretuje prawo inaczej :szczerb:.

Miałem na studiach o ochronie praw autorskich i tym podobnych i stwierdzam, że jest to pogięte na maksa. Wszystko jest pisane językiem prawniczym i bez dekodera ciężko jest coś przyswoić.

Link do ustawy: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU19940240083

Cytat:

Napisany przez sorbus
@chris996 nie ma sensu zrywać z monopolem Microsoftu na rzecz jeszcze gorszego, tym bardziej że jeszcze w nielegalny sposób...

MS nie ma monopolu. Odpowiednie organy w USA 10 lat temu zrobiły co trzeba, żeby MS nie kozaczył.
IMHO to samo powinno się zrobić teraz z Apple.

Cytat:

Zawsze można uznać, że bootloader jest swego rodzaju crackiem, próbą ominięcia zabezpieczenia.
Bootloader to nie *****. ***** to aplikacja, która ma usunięte zabezpieczenie(w aplikacji wywala się odniesienia do funkcji weryfikacyjnych).
Loader za to nie modyfikuje pliku.

Cytat:

Napisany przez sorbus
Nie można tego wykluczyć. Już był przypadek że ktoś zaszyfrował dyski TrueCryptem i FBI nie mogła sie do nich dobrać.

Odszyfrować jest trudno jeżeli hasło jest długaśne. Istnieją za to inne ataki, co prawda trzeba mieć fizyczny kontakt z urządzeniem ale... ;-) (oczywiście te ataki nie uderzają w algorytmy szyfrujące, a w schemat działania zabezpieczenia)

Cytat:

I. Inne ograniczenia użycia. Użytkownik akceptuje, że prawa przyznane w tej Licencji nie zezwalają
Użytkownikowi na instalowanie, używanie lub uruchamianie Oprogramowania Apple na innych komputerach,
które nie są komputerami marki Apple.
Teraz wyobraźmy sobie, że MS wprowadza podobny zapis np. do Office'a ;) Ciekawe ile godzin by minęło zanim poleciały by pierwsze pozwy antymonopolowe :D

Cytat:

Napisany przez sorbus
A to takie wygodnie - wpinamy dongla do firewire i mamy hasełka :)

FW jest tak samo 'bezpieczne' jak LightPeak. Oba dają urządzeniom, które podłączasz pełny dostęp do pamięci.

chris996 01.08.2011 14:17

MAX konfiguracja sprzętowa: http://images37.fotosik.pl/973/3b9d453767651430.jpg
Z grafiki mam też wyższy model GeForce 8800 GT, jeśli by była konieczność zmienić.

A co do artykułu, to z mojej strony wszelkie o MACu mile widziane, tym bardziej, że Windowsy już potestowałem w zasadzie wszystkie z serwerowymi włącznie, a o MACu nie wiem nic.

Berion 01.08.2011 13:03

No widzisz, nawet Patrix by przeczytał. :D

Patrix 01.08.2011 13:02

M@X, ja też bym przeczytał...

Berion 01.08.2011 12:59

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1174693)
Myslalem kiedys czy nie napisac na ten temat jakiegos artykulu dla CDRinfo, ale zastanawiam sie jak Bartez by sie do tego odniosl ;-)...

A te konsolowe to myślisz, że są w 100% poprawne politycznie? Każdy z nich można na upartego podciągnąć pod RE. Napisz, zapytaj.

Ja bym chętnie poczytał jak z płytowego Snow Leopard, tego którego można na płycie kupić w sklepie, postawić na takim, a takim PC. Oczywiście, że są tutoriale gdzie indziej, ale idąc tym tokiem rozumowania to nie warto czegokolwiek pisać... ;]

sobrus 01.08.2011 12:51

Nie można tego wykluczyć. Już był przypadek że ktoś zaszyfrował dyski TrueCryptem i FBI nie mogła sie do nich dobrać.
A to takie wygodnie - wpinamy dongla do firewire i mamy hasełka :)

http://webhosting.pl/Uzywasz.TrueCry....sie.go.zlamac

Patrix 01.08.2011 12:50

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1174690)
np na użytek CIA

Cały ten ich sprzęt oraz soft na pewno jest naszpikowany backdoorami,
przecież to amerykańskie :fiu:||

sobrus 01.08.2011 08:40

Aha, w takim wypadku faktycznie sytuacja jest niejasna.
Bo wiecie jak to jest w Polsce, każdy interpretuje prawo inaczej :szczerb:.

Zawsze można uznać, że bootloader jest swego rodzaju crackiem, próbą ominięcia zabezpieczenia.
Ponadto, zanim zaczniesz używać programu, należy zaakceptować EULA. Jeżeli nie akceptujesz - oddaj program do sklepu.
A jak akceptujesz warunki umowy - to trzeba ich przestrzegać.

Cytat:

I. Inne ograniczenia użycia. Użytkownik akceptuje, że prawa przyznane w tej Licencji nie zezwalają
Użytkownikowi na instalowanie, używanie lub uruchamianie Oprogramowania Apple na innych komputerach,
które nie są komputerami marki Apple.

M@X 01.08.2011 07:48

Ruszy. Nic nie zmieniasz poza koniecznoscia wgrania bootloadera, ktory udaje EFI i tlumaczy BIOS (nie zmieniasz nic w plikach systemu) oraz dodajesz rozszerzenia jadra z obsluga sprzetu (nie ingerujesz w istniejace pliki, wiec nadal jest "czysto").

Myslalem kiedys czy nie napisac na ten temat jakiegos artykulu dla CDRinfo, ale zastanawiam sie jak Bartez by sie do tego odniosl ;-)...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 01.08.2011 07:29

Może, bo to jeszcze produkt niszowy. Gdyby nie był, UE pewnie by się przyczepiła.
Ciekawe czy to wykradanie haseł nie jest celowe, np na użytek CIA. Przez trzy lata nic z tym nie zrobili.

@chris996 nie ma sensu zrywać z monopolem Microsoftu na rzecz jeszcze gorszego, tym bardziej że jeszcze w nielegalny sposób...

PS. W jaki sposób polskie prawo umożliwia zainstalowanie OSX na PC? Modyfikacja chronionego software nie jest dozwolona, a bez takiej modyfikacji chyba nie ruszy.

andy 01.08.2011 05:20

Cytat:

Napisany przez sorbus
Prawo, regulacje firmy Apple powinny być dostosowane do prawa w Polsce? Czy się mylę?

Prawo w PL jest powyżej licencjami Applea czy innych firm.
Cytat:

Napisany przez yahol
A prawo krajowe, nie ma tu nic do rzeczy, albowiem obowiązuje prawo właściciela systemu do ochrony swojej własności.

Bzdury gadasz. Polskie prawo jest nad durnymi licencjami producentów sprzętu.

Co do MS to faktycznie nie mogą za bardzo robić konkurencji bo zaraz by im zrobili to co 10 lat temu.
Dziwne, że Apple może...

btw.

Any Mac With A Firewire Port Running OS X Lion Can Be Hacked Within Minutes [Report]
http://www.cultofmac.com/any-mac-wit...within-minutes

sobrus 31.07.2011 20:05

Nie broni, a jednak myśle, że staraja się nie krzyżować planów twórcom płatnego oprogramowania.

Mimo to czasem to robią (gdy musza) - jest na Windows darmowy antywirus microsoftu, Security Essentials.
No ale właśnie - jest to essentials. Narzędzie proste do bólu, ale dobrze że jest - można instalować za darmo w małej firmie.
Żaden komercyjny AV na to nie pozwala, więc M$ zrobił własne narzędzie.

Ale jeżeli jest za proste , to trzeba poszukać czegoś lepszego u innych firm, choć wiem że M$ spokojnie mógłby ten produkt rozszerzyć i "zakasować" wszystkie Avasty, AVG i tym podobne.

Z ich możliwościami spokojnie, tymczasem ograniczają się do produktów typu essentials, basic , ms paint, wordpad, windows movie maker, notatnik,firewall działający tylko w jedną stronę.

To nie to że nie potrafią, bo mają przecież tysiace doskonałych programistów. Tak po prostu ma być. Jak ktoś chce coś lepszego - to niech kupi.

PS. KDE nie cierpie, GNOME też już nie używam z przyczyn o ktorych pisałem.

chris996 31.07.2011 18:31

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1174498)
To nielegalne :nie:,
sprzeczne z licencją :taktak:,
nawet jak kupisz oryginał :taktak:.

A chciałem zerwać z monopolem MS i potestować MACa. No cóż, skoro nie mogę, to zostaję dalej przy windowsie.
Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1174507)
Ogolnie kwestie poruszal ktos kiedys nawet na wagli. Paradoksem jest fakt, ze to sprzeczne z licencja Apple, ale - w wypadku posiadania oryginalu OS X - zgodne z polskim prawem! Tak, wiem... To chore ;-)!

Prawo, regulacje firmy Apple powinny być dostosowane do prawa w Polsce? Czy się mylę?
Cytat:

Napisany przez sobrus
@chris996 - zawsze się możesz nawrócić na linuksa Jest to zgodne z polskim prawem, licencją i bez niczyjej łaski

Linuxa też mam i nikt nie musi mnie do niego przekonywać. Działa tak samo dobrze jak windows, czego chcieć więcej? :P

Patrix 31.07.2011 17:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1174606)
(...) Microsoft nie może sobie na to pozwolić, bo zaraz by się ktoś przywalił, że wykorzystuje pozycję monopolisty.
Nawet firewall porządnego zrobić im nie wolno, bo co na to powiedzą autorzy programów "Internet Security"?. (...)

Bzdury gadasz.
Nikt nic im nie broni, jeśli zrobią to w odpowiedni sposób.
Mogą przecież udostępnić paczkę do pobrania "multimedialna", "internetowa", "biurowa" etc.
Dymi się wtedy, jak integrują to na starcie z systemem - wcale się temu nie dziwię, sam jestem przeciwko IE i WMP w systemie, z drugiej zaś strony jest to idiotyczne zabraniać czegoś twórcy systemu, weźmy na przykład linuksa kde/gnome - przeładowane na maksa wszystkim co się da, kobylasto all in one nie znaczy dobrze.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:26.