Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

andy 12.09.2014 14:24

Ale z Was hejterzy :-P ;-)

demek 12.09.2014 13:50

Tak bylo. Ale wiecej niz pol roku temu :D :D :D

Yossi 12.09.2014 11:40

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1292288)
Krotko - na pewno iPhone 6 64 GB i chyba jade do adrezna stac pod Apple Store. Nie chce mi sie czekac ;-). A jak wezme 2 i dostatecznie szybko sprzedam to zaplace za mojego smieszna kwote uwzgledniajac przeplyw pieniadza :-).

Na iWatch jeszcze czekam. Seria dla sportowcow jest obrzydliwa - poczekam az zobacze cene na grubym metalowym pasku w stali lub zlocie i jak bedzie w normie, czytaj mniej niz 3K to kupie.

Apple jako jedyne pokazalo jak stworzyc uniwersalny design - kazdy moze stworzyc zestaw jaki mu sie podoba! Rozmiar tarczy, pasek, material wykonania - wszystko dobieramy sami.

A cyfrowa koronka jest grnialna w zalozeniu! *___*

Przypomnij mi, czy to nie Ty przypadkiem zarzekałeś się, że ekran 3,5" jest idealny, a po roku, że ekran 4" jest jeszcze idealniejszy?
Czyli, że ekran 4,7" jest najidealniejszy?

Yossi 11.09.2014 18:37

http://www.phonearena.com/news/iPhon...gships_id59816

Bez komentarza - jak zwykle

andy 11.09.2014 17:09

Cytat:

Napisany przez sobrus
Zależy w których syntetykach. Na pewno nie w teście single threaded, tu leżały i kwiczały.
A że 4 rdzenie pokonały minimalnie 2 o śmiesznym taktowaniu paląc potworne ilości energii w multithreaded to raczej powód do dumy nie jest :nie:
Przecież specyfikacja A7 na papierze wygląda równie śmiesznie co MT6572 w telefonach za 300zł. Dwa rdzenie 1.3Ghz.

Ale najciekawsze jest to że iPhone 5 ma też taką samą baterię jak te telefony za 300zł i ściga się z hi-endem :)

W GeekBench Androidy ze Snapdragonem miały wyższe numerki ;)

Pamiętaj też, że w konfiguracji 2x A57 2xA53 nie pracują jednocześnie 4 rdzenie tylko max dwa. Jeżeli jest potrzeba to brykają A57, jeżeli nei to A53. Czyli jest to procek dwurdzeniowy.
Cytat:

Napisany przez czary2mary
Pierwsze ustalenia specyfikacji i nieoficjalne benchmarki Apple A8 1,4 GHz, 1 GB RAM

A8 to jednostka dwurdzeniowa z układem graficznym PowerVR Series 6XT (najprawdopodobniej Series6XT GX6650)

http://www.dobreprogramy.pl/Apple-A8...ews,57785.html

Samsung Galaxy S 5 Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 2457 MHz (4 cores)
2739

Motorola Moto X (2014) Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 2457 MHz (4 cores)
2919

HTC One (M8) Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801 2265 MHz (4 cores)
2635

I to są procki 32 bitowe! :D

Należy też pamiętać, że w konfiguracji 2+2 na raz pracują max dwa rdzenie.
iPhone6 ma 2920. Nie śpieszyłbym się jednak z braniem tego wyniku na poważnie. W tamtym roku też pojawiły się wyniki iPhona zanim trafił do sprzedaży - wyniki okazały się fałszywe :)

czary2mary 11.09.2014 09:49

Pierwsze ustalenia specyfikacji i nieoficjalne benchmarki Apple A8 1,4 GHz, 1 GB RAM

A8 to jednostka dwurdzeniowa z układem graficznym PowerVR Series 6XT (najprawdopodobniej Series6XT GX6650)

http://www.dobreprogramy.pl/Apple-A8...ews,57785.html

sobrus 10.09.2014 21:22

Zależy w których syntetykach. Na pewno nie w teście single threaded, tu leżały i kwiczały.
A że 4 rdzenie pokonały minimalnie 2 o śmiesznym taktowaniu paląc potworne ilości energii w multithreaded to raczej powód do dumy nie jest :nie:
Przecież specyfikacja A7 na papierze wygląda równie śmiesznie co MT6572 w telefonach za 300zł. Dwa rdzenie 1.3Ghz.

Ale najciekawsze jest to że iPhone 5 ma też taką samą baterię jak te telefony za 300zł i ściga się z hi-endem :)

andy 10.09.2014 20:40

Cytat:

Natomiast procesor Apple A7 z tego co sprawdzałem gdy sie pojawił był szybszy od topowych Snapdragonów. Więc to co napisałeś nie ma żadnego sensu.
No właśnie nie ;) Snapdragony w syntetykach wyprzedzały minimalnie A7 :)

Cytat:

Weź bo padne, to jest stwierdzenie tych lotów co "iPhone ma mocne GPU żeby iOS nie przycinał".
No wybacz ale to prawda. Gdyby nie ucinali na możliwościach w każdym możliwym obszarze, to było by to widać. A Z resztą wierz w co chcesz. Każdy ma swoją opinię.

Berion 10.09.2014 20:40

Andy, cytaty Ci się pomyliły. To nie ja tylko Sobrus. ;)

sobrus 10.09.2014 20:29

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1292292)
Ważne bo za rok, dwa będzie chodziła opinia, że to Apple wynalazło te procki :)

Jak już nie wiesz co powiedzieć to najlepiej nie mów nic ;)

Cytat:

No Android pozwala na więcej i potrzebuje większej mocy obliczeniowej dlatego zdecydowali się na takie a nie inne rozwiązanie ;)
Weź bo padne, to jest stwierdzenie tych lotów co "iPhone ma mocne GPU żeby iOS nie przycinał".

Fakt Android jest troche "z d**y" napisany z tą maszyną wirtualną i wymaga mocnego proca, ale na szczęście dziś i proce są lepsze i Android jest lepszy (dodali JIT i inne takie) więc to juz nie jest taki problem jak kiedyś.
Na wspomnianym Alcatelu ze sredniej półki Android zasuwa aż miło :)

Natomiast procesor Apple A7 z tego co sprawdzałem gdy sie pojawił był szybszy od topowych Snapdragonów. Więc to co napisałeś nie ma żadnego sensu.

andy 10.09.2014 20:27

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Co za różnica jak Apple stworzyło swoje procki.
Ważne że robi je z głową.

Ważne bo za rok, dwa będzie chodziła opinia, że to Apple wynalazło te procki :)

No Android pozwala na więcej i potrzebuje większej mocy obliczeniowej dlatego zdecydowali się na takie a nie inne rozwiązanie ;)

Cytat:

Napisany przez M@X
Krotko - na pewno iPhone 6 64 GB i chyba jade do adrezna stac pod Apple Store. Nie chce mi sie czekac ;-). A jak wezme 2 i dostatecznie szybko sprzedam to zaplace za mojego smieszna kwote uwzgledniajac przeplyw pieniadza :-).

Szczytem głupoty jest brać sprzęt z pierwszych miotów. Nie tyczy się to tylko Apple ale i każdego producenta. Zresztą u Apple to widać bardzo dobrze - problemy z anteną, zasikane wyświetlacze, rysujące się obudowy...

Sam mam chrapkę na LG G3 z 3GB RAM ale nie szedłem do sklepu po tym jak się pojawił w PL. Po drugie jak można kupić niesprawdzony sprzęt? :)

sobrus 10.09.2014 20:20

Czy ja wiem czy bullshit.

Jakoś nie widzę 4 rdzeni A15 @ 2,5Ghz zasilanych akumulatorem 1500mAh. Max co można w mały telefon upchać to 2000. Tyle ma na przykład bardzo fajny Alcatel Idol 2 Mini (mały jak mały - 4,5 cala)

Ale on też ma 4 rdzenie A7@1,2Ghz (i to nowoczesny 28nm) a nie A15 i jakoś rewelacyjnie mu bateria nie trzyma.

Bartez 10.09.2014 20:17

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1292279)
To proste - bo w mniejszy nie wejdzie taka bateria żeby zasiliła procek z tego większego.
Chyba że .... masz procesor od Apple :szczerb:

Doskonale wiesz, że to bullshit :) Ja rozumiem, że cena małego samsunga jest sporo niższa, ale ja byłbym w stanie zapłacić nawet tyle samo za mniejszy ekran, tylko nikt mi nie daje takiego wyboru. A takiej krowy wielkiej jak S5 to nie chcę. Mam teraz HTC One i to jest granica jaką jestem w stanie zaakceptować. Gdzie ten świat zmierza :( niedługo trzeba będzie plecak nosić, żeby schować telefon :rzygi:

M@X 10.09.2014 20:07

Na iWatch jeszcze czekam. Seria dla sportowcow jest obrzydliwa - poczekam az zobacze cene na grubym metalowym pasku w stali lub zlocie i jak bedzie w normie, czytaj mniej niz 3K to kupie.

Apple jako jedyne pokazalo jak stworzyc uniwersalny design - kazdy moze stworzyc zestaw jaki mu sie podoba! Rozmiar tarczy, pasek, material wykonania - wszystko dobieramy sami.

A cyfrowa koronka jest grnialna w zalozeniu! *___*

sobrus 10.09.2014 20:06

Co za różnica jak Apple stworzyło swoje procki.
Ważne że robi je z głową.

Pomysł 4+4 (big.LITTLE) moim zdaniem jest idiotyczny. Apple pokazuje że może być 2+0.
To proteza która pozwala wsadzać w telefony zbyt prądożerne rdzenie i liczyć na to że użytkownik rzadko będzie z nich korzystać.

Praktyka pokazuje że z big.LITTLE w zupełności wystarczy LITTLE a big można sobie w d..e wsadzić. Wychodzi z tego coś co znamy jako quady Cortex A7 które doskonale sobie radzą BEZ pomocy A15.

Czyli fajnie by było gdyby były 4 rdzenie A53, najwyżej troche szybciej taktowane.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:01.