Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

andrzejj9 07.05.2014 22:21

Ostatecznie chyba jednak nie.. Ale przez chwilę myślałem, że już tak (kwestia Wi-Fi - sporo problemów z tym opisanych na internecie). W każdym razie zdecydowanie nie działało to tak, jak powinno i.. na iOS 7 dalej nie działa (choć jest już akceptowalnie).

Generalnie mogę tylko powtórzyć to, co już mówiłem. Po Jobsie Apple to jest/będzie równia pochyła. Na razie jeszcze symoblicznie, niejako siłą rozpędu, ale docelowo widzę tu tylko drogę w dół..

ed hunter 07.05.2014 20:47

Deseczka się spsiuła? :>

andrzejj9 07.05.2014 20:43

Wiesz.. generalnie to po prostu telefon przestał działać i nie ma tu żadnej historii. Zdarza się wszystkim markom i w większości nic z tym samemu nie zrobisz.

I żeby nie było - Apple mi ostatnio mocno podpadło i nie bronię tej marki dla zasady..

Yossi 07.05.2014 09:10

Opowiem Wam historyjkę, która zdarzyła się wczoraj w mojej firmie.
Zaznaczam, że to nie jest jakiś hejterski wymysł, tylko autentyk.
Słowo harcerza!
zabawna sprawa :) mojej szefowej popsuł się wczoraj ajfon.
To na pewno jakiś sabotaż bo powszechnie wiadomo, że ajfon nigdy się nie psuje.
Objaw: czarny ekran, nie włącza się i "do widzenia bardzo".
Telefon ładował się przez całą noc, od rana chodził przez godzinę i zgasł.
Czynności możliwe do wykonania:
- podłączyć do kompa i zobaczyć czy komp go widzi - ale się nie da, bo potrzebna jest przejściówka do USB bo ajfon normalnego USB nie posiada, a przejściówka została w domu
- wyjąć baterię, żeby zresetować całość - ale się nie da bo bateria się nie wyjmuje
- wyjąć kartę pamięci i chociaż skopiować kontakty na inny telefon - ale się nie da bo ajfon nie ma karty pamięci
- wyjąć kartę SIM i przełożyć do innego telefonu, żeby jakoś awaryjnie zadzwonić czy odebrać - ale się nie da bo tam jest karta "nanoSIM", która do żadnego (chyba) innego telefonu nie pasuje
Apple słynie z tego, że "natychmiast"(*) daje "nowy"(**) telefon i to "bezpłatnie"(***) w przypadku awarii. Niestety, najbliższy salon Apple jest ponad 100 km stąd. Na miejscu jest punkt serwisowy, ale oni nie wymieniają, tylko przyjmują do naprawy
Telefon nie spadł na beton, nie został zalany, nikt nie wbijał nim gwoździ. Po prostu - zgasł.
P.S.
- z ostatniej chwili - serwis wydał orzecznie "najlepiej wyrzucić i kupić nowy".
P.S. 2
Jeszcze raz podkreślam, ze nie wymysliłem tej historii.
P.S. 3
Czy ktoś może mi wytłumaczyć (tak łopatologicznie), co to jest "responsywność", w jakich jednostkach się to mierzy i jaki jest optymalny wynik? Chciałbym porównać wynik z moim biedafonem z Biedronki

Yossi 08.04.2014 11:42

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1279660)
Ale po co..? Ekran w tej jest bardzo dobry, a dopłacać z tysiąc złotych po to, żeby był trochę ostrzejszy....? (pomijając fakt, że tyle za tablet i tak już bym nie dał).

Wydajność obecnego jest wystarczająca. Trzeba tylko używać w nim odpowiedniego systemu - niekoniecznie tego brzydszego i wolniejszego..

Absolutnie się zgadzam i bardzo mi się podoba Twój podpis ;)

andrzejj9 05.04.2014 18:47

Oczywiście, że jest - do urządzenia, które premierę miało x lat temu. A to, że potem stworzono nowy system - który nie powinien być (najrywaźniej) na nim użytkowany to już inna sprawa. To tak jakby oczekiwać, że najnowsze gry będą chodziły na komputerze sprzed lat (chociaż przykład dość chybiony, bo w nim przynajmniej widać przyczynę zwiększonych wymagań).

andy 05.04.2014 18:36

Cytat:

Wydajność obecnego jest wystarczająca. Trzeba tylko używać w nim odpowiedniego systemu - niekoniecznie tego brzydszego i wolniejszego..
Skoro najnowszy system nie działa na nim płynnie to nie jest wystarczająca..

andrzejj9 05.04.2014 17:05

Ale po co..? Ekran w tej jest bardzo dobry, a dopłacać z tysiąc złotych po to, żeby był trochę ostrzejszy....? (pomijając fakt, że tyle za tablet i tak już bym nie dał).

andy 05.04.2014 16:09

@andrzejj9 a nie mówiłem abyś brał najnowszą wersję iPada? :) Problemów z wydajnością byś nie miał...

andrzejj9 05.04.2014 13:41

Z tym wszystkich, co ostatnio napisałem pozytywnego na temat Apple, a konkretnie iPada - nie rozumiem pochlebnych opinii na temat wersji iOS 7.1. Problemy z wydajnością, które były, zostały nadal, a mam wrażenie, że czasami jest jeszcze gorzej. Resetowałem, hardresetowałem, zmieniałem ustawienia, ale dalej jest tak samo.

Jedyne sensowne rozwiązanie, jakie widzę, to powrót do 6, co zrobię, jak tylko będę miał chwilę, żeby przejrzeć dokładnie programy, które ściągnąłem i nie być zaleznym od kopii zapasowałej (bo tej z tego, co widziałem, na 6 przywrócić się nie da..)

andy 05.04.2014 11:50

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Ale to przecież dokładnie taka sama strategia jaką ma Google ...

Oczywiście tylko w przypadku Androida mogę zainstalować co chcę. Mogę zmienić launchera, klawiaturę, przeglądarkę (u Apple zewnętrzne przeglądarki nie mają dostępu do tego silnika co Safari przez co są bardziej ograniczone i wolniesze), doinstalować inny sklep itd.

W przypadku Apple jestem skazany na nich...

btw, kolejna wpadka Apple ;)
http://myapple.pl/content/6114-luka-...ta-icloud.html

Cytat:

Aktualizacja systemu iOS 7 do wersji 7.1 przyniosła sporo poprawek i usunęła problemy, na które narzekali użytkownicy. Niestety przyniosła też nowe problemy, w tym lukę w bezpieczeństwie, pozwalającą na wyłączenie funkcji śledzenia iPhone'a - Find My iPhone, a co za tym idzie usunięcie konta iCloud.

Yossi 04.04.2014 12:02

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279462)

"a u was to murzynow biją"

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1278926)
Android 4.x is more than twice as stable as iOS 7.1
http://www.phonearena.com/news/Andro...OS-7.1_id54459

Niestety, ale Twoje źródło to nie jest Apple, jest więc tendencyjne, hejterskie i niewiarygodne.
Jak poszukasz we właściwych źródłach to się dowiesz, że "iOS 7.1 is more than 84464 times as stable as Android 4.x". Bo tak!

sobrus 03.04.2014 08:27

andy 02.04.2014 21:55

"Pytanie czy takie zamknięcie jest dobre dla samych użytkowników? A zresztą pieprzyć ich> Przecież oni są tylko od dawania nam kasy :)" - Takie sformułowanie miało pewnie w głowie wielu managerów w Apple ;-)

Jobs was apparently fully aware that Apple might hang onto successful products for too long, as every innovative company ends up doing at some point. One of the strategies suggested was to "tie all of our products together, so we further lock customers in our ecosystem,"
http://www.phonearena.com/news/Steve...reveal_id54648

andy 30.03.2014 16:24

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Nie robiłem badań, mówie tylko że ciężko mi uwierzyć w to na podstawie obserwacji.
Nie mam urządzeń z iOS7 więc tylko mnienam, że skoro mają problemy jeszcze częściej niż Android to używać ich nie sposób.

Oni zrobili i wyszło, że jednak częściej to iOS robi bubu.

Cytat:

Ale za to trapi go niespotykana ilość innych problemów jak np wakelocki.
Wakelock to nie problem. Wakelock to funkcjonalność, która pozwala na wybudzenie czy utrzymanie działania procesora aby aplikacja mogła się wykonać.

Jeżeli jakiś telefon szybko traci baterię to najprawdopodobniej wina leży po stronie aplikacji, która po wykonaniu tego co miała wykonać nie zwalnia procesora. To nie wina Androida, że ktoś nieumiejętnie napisał aplikację.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:57.