Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

andy 07.02.2014 00:19

I co? I nic :)

A tak serio to każdy powinien wyciągnąć sam wnioski.

Jak dla mnie wydając 4.5k USD vs 8k USD (Mac Pro) masz komputer który w wielu testach jest odrobinkę za Makiem, a w kilku bije go nawet o 50%.
Zastosowanie RAIDa z dysków SSD (Mac ma SSD na PCI) jest tak samo wydajne jak dyski z Maca. Widać, że stosowanie Xeona w konfiguracji jednoprocesorowej jest prawie tak samo wydajne jak i7 (i7 ma wyciętą m. in. szynę do komunikacji wieloprocesorowej wiec w przypadku 2 Xeon vs 2 i7 nie mają one szans). Karty graficzne są wydajniejsze niż to zastosowane w Macu.
i7 jest też 4 rdzeniowy vs 6 Xeon.
Cały zestaw jest możliwy do modernizacji w sposób banalny. Zostaje Ci ok 3.5k $ ;)

Oczywiście nie jest to test stacji roboczej (te pewnie pokażą się koło kwietnia jak Apple łaskawie wypuści Maca Pro). tylko komputera do różnych zastosowań. Zresztą Mac Pro stacją roboczą też nie jest ;)

Każdego zachęcam do obejrzenia tego i poprzedniego w całości :)

sobrus 06.02.2014 20:13

No i?

andy 06.02.2014 09:03

sobrus 01.02.2014 00:30

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1274392)
Przeciez jasno powiedzial dlaczego wybral tak a nie inaczej i do czego bedzie uzywany. Dodal tez, ze o tym co ty mowisz (powiedzmy).

No ja to rozumiem, ale nie bardzo wiem jak to się ma do tego co napisał Andy

Cytat:

Armando Ferreira podjął się tego o co mnie prosiłeś. Za taką samą ilość gotówki jaką wydał na Mac Pro złożył PCta i stanie z nim do walki
Ja prosiłem Andyego o znalezienie w tej cenie stacji roboczej z lepszymi parametrami, ponieważ twierdził że za tą kasę da się kupić nie wiadomo co od Della (i było to już tak dawno temu że dążyłem zapomnieć o sprawie).

Fajny zestaw, nie przeczę, ale najkrócej więc rzecz ujmując te filmy to off-topic.

demek 01.02.2014 00:27

Przeciez jasno powiedzial dlaczego wybral tak a nie inaczej i do czego bedzie uzywany. Dodal tez, ze o tym co ty mowisz (powiedzmy).

sobrus 01.02.2014 00:10

oświeć mnie więc bo nie chce mi się znowu tego oglądać :)

demek 01.02.2014 00:06

Cos dalej slabo chyba sluchales. Bo jasno wyjasnil.

sobrus 31.01.2014 23:40

No i słucham ale nic ciekawego się nie dowiedziałem.

Dalej uważam że porównywanie tego z Macem Pro nie ma żadnego sensu, co nawet sam twórca zestawu sam przyznaje.

I szkoda że nie wspomniał ani słówka o tym jak bardzo wykastrowany jest GTX780 do pracy. Czyżby nie wiedział ? :hmm: To nie tylko ilość pamięci. :nie:

W skrajnych przypadkach będzie to wyglądać tak (Titan nie jest wykastrowany a Radeon 7970 to procek podobny jak w Macu tyle że wyżej taktowany, 1Ghz zamiast 650Mhz. Za to Mac ma takie dwa w wersji FirePro. )
http://media.bestofmicro.com/C/6/385...icing-FP64.png

Wiadomo nie każdy potrzebuje FP64, zgadzam się z tym, ale jeżeli porównujemy coś do Maca Pro który ma coś ok 1,5Tflopa w te klocki (na zasilaczu 450W), to 780 SLI ze swoimi ~340Gflop jest troche śmieszne. W tym skrajmym przypadku różnica wygląda na jeszcze większą bo radeony generalnie radzą sobie dużo lepiej w tym trybie pracy od produktów nvidii.

Inna sprawa jeszcze co myśli sobie ten pan tworzący świadomie "zbalansowany komputer do pracy i gier dla tych którzy nie potrzebują stacji roboczej", a jak to zostanie zaprezentowane na forum:
"Za pół ceny złożył komputer który w Crysis ma 30% więcej FPS od Maca Pro.... ale shit z tego Maca :haha:"

demek 31.01.2014 23:16

No to polecam jednak posluchac. Dowiesz sie dlaczego.

sobrus 31.01.2014 23:04

Prawdę mówiąc wcale nie słuchałem.
Bo co tu słuchać?

Cytat:

Za taką samą ilość gotówki jaką wydał na Mac Pro złożył PCta i stanie z nim do walki
Do walki ma stanąć stacja robocza 450W z maszynką do gier 1,2kW, a wspólnym mianownikiem będzie... cena.

Jaki to ma sens?

Wyniki w DP (FP64) nie będą za ciekawe, nie ma co czekać. Dwa proce Thaiti w Macu zrobią to co ten GeForce pewnie z zegarami w idlu.

demek 31.01.2014 22:51

No to chyba nie sluchales uwaznie...

sobrus 31.01.2014 22:35

Nie prosiłem o składaki ale o firmową stacje roboczą.
Konkretny model z konkretną ceną.
Nie od dziś wiadomo że za markę się też płaci.

Składaki zawsze są najlepsze jeżeli składa ktoś kompetentny.
Nie ma co porównywać składanej ręcznie maszyny z dobranych indywidualnie komponentów z masówką od Della czy Apple.
O HP nie wspomnę bo dział infrastruktury w mojej firmie już nimi rzyga. Jak widzą logo HP to uciekają.

No i to coś co wyszło z zasilaczem 1,2kW nawet na pierwszy rzut oka nie bardzo zasługuje na miano stacji roboczej.
Bo ma GeForce a nie Quadro. Fajnie bo kilkakrotnie tańsze, niefajnie bo nadaje się głównie do gier.

GeForce GTX780 jest celowo ograniczone przez nVidię w trybie double precision. Różne źródła różnie podają, ale jest to ok 1/24 wydajności single precision, podczas gdy modele profesjonalne są ~8x szybsze.

GTX780 oferuje ok 170Gflops, podczas gdy "odblokowany" przez nVidię Titan ma ~1300Gflops.
Jak widać sprzęt składał ktoś nie do końca kompetentny....

andy 30.01.2014 13:21

Małe podsumowanie co i dlaczego znalazło się w tym sprzęcie ;)

andy 29.01.2014 22:43

Armando Ferreira podjął się tego o co mnie prosiłeś. Za taką samą ilość gotówki jaką wydał na Mac Pro złożył PCta i stanie z nim do walki ;) Z niecierpliwością czekam na wyniki.

sobrus 27.01.2014 10:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1273981)
Witam ponownie! :D

Witam :)
Cytat:

Wybacz ale jak na maszynkę, która ma mielić non stop takie temperatury to nieporozumienie. Przy dłuższym użytkowaniu takiego sprzętu nie wróżę niczego dobrego...
Wybacz ale nie. Takich temperatur nie osiągnie, a na pewno nie non stop.
Wiesz co to SuperPI i Furmark? Napisałem pare postów wyżej. Więc przeczytaj jeszcze raz. A potem jeszcze raz.
Cytat:

Zakup tego sprzętu w każdej innej konfiguracji mija się z celem, chyba że ktoś chce go postawić na biurku aby "ładnie wyglądał".
Głupoty gadasz, jeżeli jedynie 12 rdzeniowy potwór z 2 prawie topowymi GPU jest warty zakupu, to rozumiem że 90% stacji roboczych od Della i HP (pomijając high-endy) nadaje się jako dekoracja osiedlowego śmietnika?

Cytat:

Apple spieprzło projekt. Nie wiem czy wiesz, ale dostawy zostały przesunięte na MARZEC!
Nie wiem, może masz rację, ale nie wysnuwałbym pochopnych teorii. Może to AMD nie wyrabia z dostarczeniem selekcjonowanych GPU? A może faktycznie poprawiają projekt. Nie wiem.
Cytat:

Sens ma jak najbardziej bo liczy się stacja jako całość. Sam wielokrotnie pisałeś, że liczy się końcowy wynik. Nagle zmieniasz zdanie?
Tak, na Twoją korzyść. Nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz skoro w tym miejscu akurat przyznałem Ci rację. k***a
Cytat:

Porównanie nie ma sensu nie dlatego, że Apple ma problemy ze wszystkim w tym projekcie, ale dlatego że to nie komputer do zastosowania profesjonalnego.
Znowu wymyślasz.
Cytat:

Tak Apple ma procka opartego o ARMv8, które jest dostępne od 2011 roku. Dwa wzrost wydajności np. przy AESie tak jak pisałem jest podyktowany "sprzętowym dopalaniem" a nie 64 bitami zamiast 32:
Trzy konkurencja ma mocniejsze procki bazujące na ARMv7! Tak mocniejsze. W każdym teście CPU użyte u Apple jest za konkurencją. ZA. Nie ważne, że konukrencja używa większych zegarów - Apple też mogło.
Apple stosując procki jak to piszesz "o generację" dalej jest z tyłu. Konkurencja powoli też wchodzi w ARMv8 i Apple jeszcze dalej będize z tyłu :)
Twoje niezrozumienie tematu jest przerażające. Miarą zaawansowania nigdy nie była surowa prędkość :nie:
Cytat:

Co do dużych baterii. Zobacz jakie mają wyświetlacze - od 5 - 6"! Dodatkowo Android pozwala na pełny multitasking a nie to co Apple okrojony tak aby przypadkiem nie obciążyć iPhona za bardzo.
Pokaż mi więc telefon wielkości iPhone, o wadze iPhone, o poborze prądu porównywalnym z iPhone oraz o wydajności porównywalnej z iPhone. Wszystko na raz.
Bo telefon 32 cale z akumulatorem samochodowym i procesorem i7 na pewno będzie szybszy, w to akurat nie wątpie...tylko to nie jest ta kategoria wagowa.
Cytat:

Sam iPhone wcale nie jest taki energoszczędny jak go próbujesz pokazać. Ludzie muszą go kastrować z funkcji aby wytrzymywał tyle co słuchawki z Androidem. Wystarczy poczytać fora - od Oficjalnego, po nasze MajApple aby zobacyzć jak to faktycznie wygląda.
Proszę przytoczyć jakieś testy, bo te które widziałem i nawet dałem linki pokazują coś innego. Dałem nawet linki, ale Ty uparcie wszystko ignorujesz i powtarzasz to samo. A swoich źródeł nie dajesz.
Cytat:

Widzisz gdybym ja miał w swoim telefonie NFC to bym z niego uytek zrobił :) Podając przykład NFC chciałem pokazać tylko, że ludzie podniecają się zawsze tym co wprowadzi Apple - nie ważne, że nikt nie używa, że zerowa popularność itp. Liczy się że Apple wprowadziło. Na szczęście zbliża się powoli koniec dla takiego podejścia. Mity zaczynają wygasać...
Wymyślasz part II.
Cytat:

Na każdym systemie znajdą się podobne problemy - są ludzie z Windowsem na którym sterownik też potrafią działać cuda i też nie można się doczekać aktualizacji. To że jest jeden taki przypadek na 1000 dobrze działających wcale nie pokazuje że Linuks ma gorsze wsparcie - tak było kiedyś, teraz się z nim liczą.
Wymyślasz part III. Sytuacja się poprawia, ale wciąż Linuks jest daleko daleko. Catalyst to najlepszy przykład, ich jakość woła o pomstę do nieba.
W sobote sprawdziłem z ciekawości 13.12 (ostatnia szansa była bo już mam xorg 1.15 i niestety ich nie zainstaluje :fiu:).
Badziew. Jedna gra się uruchomiła (Borderlands2) reszta nie. Dwie zawiesiły komputer. Wyobrażasz sobie na Windows dostać sterownik odpalający jakieś 5% gier? Całkowity brak akceleracji 3D w firefoksie. Akceleracja 2D kuleje o dziwo nawet z włączonym compiz. Sam compiz też nie działa tak płynnie jak na otwartych.
Normalnie pełnia szczęścia. Wytrzymałem z nimi 15 minut, nie chciało mi się znęcać dalej....

Ale może masz rację i faktycznie HD7xxx ma lepsze wsparcie niż mój HD5670, łatwo możesz się przekonać
Wejdz firefoxem tu:
http://ie.microsoft.com/testdrive/Pe...g/Default.html
I podaj swój wynik. Ja mam 1890 w FullHD. Co nie jest szałem, ale otwarte sterowniki nigdy nie były demonem prędkości...na catalystach mam raptem kilkaset...
Jakość fglrx jest tak "legendarna" że aż się dziwie że jeszcze o tym nie słyszałeś ...próbowałem różne wersje od 11.2 do 13.12 i najlepiej wspominam bodajże 12.6 na debianie.

Cytat:

To że na głównej nie masz Linux nie znaczy że nie masz wsparcia.
A nie znaczy to przypadkiem że firma ma użytkowników Linuksa troche w dupie?
Cytat:

Używałem Ubuntu jak miał Metacity i jakoś problemu nie miałem. Nie mam też czasu na zmianę managera tylko po to aby sprawdzić jak to teraz wygląda.
No to jak chcesz, dla mnie to żadna strata że Tobie komputer słabo działa... Problemów mieć żadnych nie będziesz, tylko nie będzie to działać tak szybko jak powinno.
Ale jeżeli chcesz ze mną polemizować, to niestety musisz wykonać jakieś testy i pomiary, bo inaczej oszukujesz tylko sam siebie.
Cytat:

Tylko że ta dystrybucja ma wydania ciągłe co odbija się na stabilności właśnie. Myślisz, że dlaczego stable Debian jest tak przestarzały jeżeli chodzi o wersję programów? Po to aby być stabilnym.
Manjaro, czy Arch jest dobre do desktopów dla ludzi, którzy ciągle coś muszą tam robić - szczególnie przy aktualizacji. Jak się sypnie to potem godziny w łataniu.
Andy, używałem Debiana ponad rok, Manjaro mam pół roku. I tylko tyle powiem że .. chrzanisz :D Choć nie dziwie się, bo rok temu uważałem dokładnie tak samo.
Debian jest tak stabilny jak pałac kultury podczas trzęsienia ziemi. Przeczytaj sobie dokładnie czym jest testing i sid. Nie ma żadnej gwarancji że w dowolnym momencie przestanie działać i co gorsza czasem przestaje. Każde update to spore ryzyko. Tylko debian stable jest stabilny, reszta to ruska ruletka.
Z doświadczenia powiem, że stabilność nie ma wiele wspólnego z numerami wersji. Znacznie bardziej ważne jest to, aby pakiety dostępne w repo ze sobą dobrze współgrały.A tu testing/sid daje czasem ciała.
I nie ma co się dziwić - to są repozytoria do robienia testów, a nie do używania.

Cytat:

Oprócz Archai jego pochodnych nie było w tym czasie jak pisaliśmy prawie żadnej dystrybucji o nie ciągłych wydaniach, która miała by jajko 3.12.

Akurat tam był śmieszny błąd (chyba brak ifdef w jakiejś sekcji), który powodował problemy na nowszych jajkach - tera ponoć i 3.13 bryka.
Nowe kernele nigdy mi nie sprawiały problemów, ani na suse ani teraz. Zawsze używam najnowszych. Teraz mam właśnie 3.13.0. Choć zainstalowanie najnowszego z debian experimental to faktycznie prawie pewny fackup kompa. Podobnie instalowanie czegoś z sida przez apt-pinning to igranie z ogniem.
Cytat:

Czy ja pisałem, że FCP się chowa? Odniosłem się tylko do twojej opinii, że oclHashcat jest twoim zdaniem prymitywną aplikacją. Pisząc to akurat nie wystawiasz sobie dobrej opinii.
Podałem ją jako przykład tak jak chciałeś.
Przyznałem Ci rację wcześniej, że oclHash to całkiem niezły przykład, szkoda że tylko jeden. Na Windows i Mac świat aplikacji korzystających z GPGPU jest znacznie bardziej rozbudowany (niestety dla nas).
Cytat:

Tak czy siak iMac dorównujący tej popierdółce wiele dobrego nie wróży ;)
Już Ci pisałem o Xeonie i i7. Znowu nie czytasz.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:24.