Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

pali8 05.07.2013 13:58

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1255118)
Ale jak normalne? Odpalam sobie jakiś film w FF czy IE, przełączam się i słyszę co tam gadają, przełączam się jak słyszę coś ciekawego, a tu jestem zmuszony mieć kartę aktywną? :ysz:

Bez sensu.

Weź się Kris opanuj, po prostu wyłącz ten film jak go nie masz zamiaru oglądać ;P

sobrus 05.07.2013 13:55

Nie no sens jest, oszczędza to moc proca i energie.
Ale powinno się dać przełączyć.

Kris 05.07.2013 13:38

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1255103)
@Kris - to normalne.

Ale jak normalne? Odpalam sobie jakiś film w FF czy IE, przełączam się i słyszę co tam gadają, przełączam się jak słyszę coś ciekawego, a tu jestem zmuszony mieć kartę aktywną? :ysz:

Bez sensu.

Yossi 05.07.2013 13:24

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1255090)
ATematu nie będę kontynuował, bo nie mam ochoty z tobą rozmawiać.

Obowiązku nie masz. Tylko bądź konsekwentny.

M@X 05.07.2013 12:22

@Kris - to normalne.

pali8 05.07.2013 12:09

sobrus,
tak, przesadziłem trochę :)

Naprawiłem starego laptopa i wystarczyła wymiana ogniw w pakiecie. Ale w sumie nikomu nie polecam robić tego w domu - sposób w jaki zgrzałem pakiet jest zapewne bardzo niebezpieczny :ysz:

Jakaś płytka w baterii jest, ale kompletnie nie znam się na elektronice i nie mam pojęcia do czego służy. Domyślam się... ale nie moja branża, nie wiem.

Jakby ktoś potrzebował to mam źródło rozbiórkowych akumulatorów bez PCB, koszt 5-10 zł zależnie od jakości.

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1255074)
czy mógłbyś trochę rozwinąć swoją wypowiedź?

Forum jednym służy do wymiany poglądów, innym do propagandy politycznej, innym do zarabiania pieniędzy, innym do cholera wie czego - więc nie generalizuj.

Kris 05.07.2013 09:04

A ja uważam, że część forumowiczów jest podobnego zdania. Tematu nie będę kontynuował, bo nie mam ochoty z tobą rozmawiać.

Pytanie mam do Maksia.
Maksiu, mam tego ajpada 2 16GB i teraz tak - jak oglądam film na jednej karcie w Safari i przełączę się na inną kartę, to ten film jest zatrzymywany. To normalne, czy gdzieś trzeba coś zmienić w ustawieniach? Na windzie w FF i IE odtwarzanie jest kontynuowane.

Yossi 05.07.2013 07:21

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1255058)
Czyli czytać i nie myśleć, nie zastanawiać się? :rotfl:

Ktoś miał ostatnio w podpisie "(...) byle nie myśleć, a będzie dobra nasza".

Dobre!

Czytać, myśleć, zastanawiać się, dyskutować, odpowiadać na konkretne pytania. Nie doszukiwać się ukrytych znaczeń. Nie czytać między wierszami. Nie wciskać innym na siłę tego, czego chciałbyś się doszukać.

Mój poprzedni podpis był cytatem z książki S. Lema, był oczywiście żartem (gdybyś w razie nie zauważył lub gdybyś miał braki w podstawowej lekturze) i był adresowany do pewnej grupy użytkowników, dla której hasło "przede wszystkim nie myśleć" jest wyznacznikiem kierunku na ich życiowej drodze w dziedzinie IT.

P.S. Zastanawiam się, skąd się biorą Twoje personalne ataki na mnie. Czy ja Ci jakąś krzywdę zrobiłem? Obraziłem Cię kiedyś? "Zjadłem kogoś z Twojej rodziny?" (że zacytuję jedną z moich ulubionych kreskówek) Mam na tym forum kilku przeciwników, którzy mają w 100% inne zdanie niż ja (M@x, Sobrus), a z którymi chcę i lubię dyskutować bo mają coś do powiedzenia. Sprawia mi to przyjemność. Jeżeli chcesz ze mną dyskutować , to podawaj konkretne argumenty, do których można się odnieść lub po prostu nie komentuj.

sobrus 05.07.2013 07:20

Cytat:

Napisany przez pali8 (Post 1255048)
Żeś się andy naczytał tych pierdół z lat 90. Wsadź natychmiast tę baterię! Jak Ci padnie, to powiem jak wymienić tam taki cyngwajs i zaskoczy. A jak któreś ogniwo kaput to powiem gdzie kupić nowe za dokładnie 5 zł polskich, masz ich tam 6 lub 8.

Niestety z tego co się orientuje, to naprawa baterii w nowszych laptopach nie jest już taka łatwa. Możesz wymienic 18650 ale i tak nie zatrybi - zabezpieczenie elektroniczne. Nawet elektronika w moim 5 letnim MSI pokazywała dość dokładnie statystyki baterii, łącznie z procentowym zużyciem ogniw. Nie naprawiałem ogniwa, ale bardzo możliwe ze po wymianie ogniw trzebaby to zresetować.

Co najwyżej można sobie kupić zamiennik za 300zł z ogniwami po 50 centów co padnie po pół roku. Ale może zamienniki przynajmniej nie mają zabezpieczeń :szczerb:.

Andy ma rację, poziom 100% naładowania to znęcanie się nad baterią, a 100% w temperaturze > 40C to morderstwo. :) Dobrze jest unikać tego zwłaszcza jak bateria nie jest wymienialna.
Oczywiście można przyjąć, że nas stać na nową i mamy to w dupie, bo laptop ma pracować, ale z technicznego punktu widzenia tak jest.

O dziwo (miła niespodzianka) niektóre laptopy Lenovo pozwalają ograniczyć maksymalne naładowanie do 95%. Osobiście wolałbym nawet ustawić to jeszcze niżej, ale oczywiście pod warunkiem że laptop ma względnie długi czas pracy.

Yossi 05.07.2013 07:18

Cytat:

Napisany przez pali8 (Post 1255066)
Mylisz się.

czy mógłbyś trochę rozwinąć swoją wypowiedź?

pali8 05.07.2013 00:01

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 125503)
Ja tylko zapytałem, ponieważ tego nie wiem, więc chciałem uzyskać informację. Wydawało mi się, że do tego służy forum. A może się mylę?

Mylisz się.

Kris 04.07.2013 21:43

Czyli czytać i nie myśleć, nie zastanawiać się? :rotfl:

Ktoś miał ostatnio w podpisie "(...) byle nie myśleć, a będzie dobra nasza".

Dobre!

Yossi 04.07.2013 21:37

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1255042)
Nie przeinaczam, wyciągam wnioski. Z Twoich wypowiedzi tak wynika. I to nie pierwszy raz. Już wielokrotnie to zaznaczałeś w temacie tabletów, Apple TV, smartfonów itp.

:czytaj:

Zamiast wyciągać dowolne wnioski i czytać między wierszami, może po prostu czytaj to napisałem i już.

pali8 04.07.2013 21:04

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1255023)
Nic dziwnego, że bakteria pada jeżeli ktoś ciągle siedzi na zasilaczu i bakterii naładowanej na 100%. Nawet tak prostych rzeczy trzeba umieć używać.

Żeś się andy naczytał tych pierdół z lat 90. Wsadź natychmiast tę baterię! Jak Ci padnie, to powiem jak wymienić tam taki cyngwajs i zaskoczy. A jak któreś ogniwo kaput to powiem gdzie kupić nowe za dokładnie 5 zł polskich, masz ich tam 6 lub 8.

Kris 04.07.2013 19:49

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1255035)
Byłbym wdzięczny, gdybyś nie przeinaczał moich wypowiedzi.
Ja tylko zapytałem, ponieważ tego nie wiem, więc chciałem uzyskać informację. Wydawało mi się, że do tego służy forum. A może się mylę?

Nie przeinaczam, wyciągam wnioski. Z Twoich wypowiedzi tak wynika. I to nie pierwszy raz. Już wielokrotnie to zaznaczałeś w temacie tabletów, Apple TV, smartfonów itp.

:czytaj:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:20.