Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

Yossi 12.11.2012 15:49

Ja tam się nie znam na emejzingu, ale czy nie jest tak, że podczas instalacji Windows 7 na Najbardziej Zaawansowanych Komputerach Świata, wystarczy tylko mieć przygotowane bardzo stare drivery i wszystko idzie bez problemów?
Np. drivery dla dawno zapomnianych w normalnym świecie dysków 5400 RPM?

ed hunter 12.11.2012 12:14

Co za pitolenie, każdy dysk zewnętrzny ma oprogramowanie do robienia z automatu kopii zapasowej systemu, musiałem to wyłączyć, bo mi to nie potrzebne.

Yossi 12.11.2012 10:40

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1229721)
Takoż z obserwacji, wiem, ze 90% użytkowników Apple, dysków na partycje - nie dzieli. Widocznie jakiś powód maja.
Dalej, z obserwacji wiem a i ze statystyk, ze ponad 60% użytkowników Windowsa, dysków na partycje - nie dzieli.
Powodu nie znam, ale domyślam się, ze po prostu nie czytali twoich postów. :)

Podobnie nie dzieli na partrycje większość świadomych użytkowników Windows. Owszem, masa ludzi kupuje "laktoki" w marketach, gdzi dostaje dysk np. 80 GB podzielony na 2 , a czasem nawet na 3 parycje.
Bo tak!!!

Cytat:

-w Polsce komputery Apple zajmują 0,6% rynku!
W porywach może ... no trochę pojadę 1%!!!

Pewnie tak - może nawet trochę więcej - szczególnie w Warszawie, ale nie ma się co kłócić o ułamki procenta.
Jeżli chodzi o mnie - to niech sobie zajmuje nawet 90% rynku - ważne żeby był WYBÓR! Oczywiście możecie się ze mnie śmiac, ale dla mnie możliwość wyboru jest wartością nadrzędną. Dlatego też NIGDY nie kupię nic od Apple - i myślę, że nawet najbardziej zagorzali wyznawcy tej religgiii zrozumieją o co mi chodzi.
Z tego samego powodu będę walczyć, żeby Apple nie zniknęło z rynku, ponieważ jest nam wszystkim potrzebne do normalnego życia.
Cytat:

Zupełnie jak w polityce, rządzi PO, ale odpowiedzialny jest PiS :)

A to już jest kwestia mediów, do jakich się odnosiśz.
Jeśli do najbardziej popularnych, postęowych, i unioeuropejsich a la GW lub TVN, to za wszystko odpowiada PiS - za gradobicie też!. A tak w ogóle to "wszystko zło przez elfów".

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1229722)
Ja tam nie wiem, dysk na którym jest system dzieli się na 2 partycje z oczywistego powodu, którego tu nie będę tłumaczył,

Edi, wytłumacz proszę, ja prosty człowiek jestem to mam prawo nie rozumieć - dlaczego to jest oczywiste?

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1229724)
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat...

Trudno się nie zgodzić.

M@X 12.11.2012 10:13

Spoko, yoahol. Teraz w Windows 8 wbudowali ponoc mechanizm zapasowej kopii przyrostowej. Niedlugo kazdy uzytkownik Windows 8 kupi po dysku zewnetrznym badz sieciowym na kopie i bedzie dumny, ze wreszcie ma to, czego uzytkownicy Mac OS X uzywaja od 5 lat ;-)...

yahol 12.11.2012 10:08

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1229724)
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat, ale ja jestem niereformowalny czasami. ;)

Zapisujesz często ważne dane na partycji C, bo tak ci system proponuje, w Moje dokumenty, a tu nagle trach, wystarczy? ;)

OMG! O tym nie pomyślałem!
Od baaardzo dawna żaden system mi nie padł.
Zawsze wcześniej był sygnał o błędach!
Wiec nie jest to żaden argument - albo argument dla ....no..... wiadomo! :)

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1229732)
Oświecenie jest bardzo proste.
W przypadku dysków talerzowych dane na zewnętrznej części talerza są odczytywane najszybciej. Zazwyczaj mniej więcej 2 razy szybciej. Wynika to z tego że dyski twarde mają CAV.
Ograniczając przy tym pierwszą partycję do powiedzmy 20GB na dysku 1TB ograniczamy ruchy głowicy do minimum (to tylko 2% zewnętrznej powierzchni dysku), bo wszystkie dane są na niewielkim wycinku.
Najgorszy możliwy scenariusz pod kątem wydajności, to gdy robimy jedną wielką partycję i stawiamy na niej system. Część plików na początku talerza, część na końcu.

Nie dotyczy do oczywiście dysków SSD :taktak:

Oddzielenie systemu od danych to też dobry nawyk. Podejrzewam, że Mac ma to jakoś rozwiązane, ale generalnie backup systemu, który wymaga uruchomienia tegoż systemu (np rsync) - to żaden backup. Narzędzia typu Ghost i Clonezilla są bezużyteczne, gdy jest jedna partycja.

Wyjątkiem od powyższych reguł jest korzystanie z LVM albo systemu plików z subwolumenami. Być może na Macu jest coś takiego.
Ale LVM to swego rodzaju partycje, a subwolumeny nie są tak bezpieczne jak osobny system plików.

Och! Od tego mam Time Machine!
Zapomniałem, ze można mieć tego typu problemy :)

OK! Pogadaliśmy sobie o wyższości Świąt Wielkiej Nocy, nad Świętami Bożego Narodzenia i starczy! :)

Yossi 12.11.2012 09:01

Pozwolę sobie wypowiedzieć własną opinię.
Dla mnie, dzielenie fizycznego dysku na 2 lub więcej partrycji nie ma większego sensu.
Tak - wiem - to pozwala w razie potrzebt sformatować tylko części fizycznego dysku, ale ja z tej możliwości nie skorzystałem jeszcze nigdy.
Według mnie - zamiast dzielić fizyczny HDD na partycje, lepiej dokupić za grosze drugi (trzeci. czwrty) HDD. Nie dotyczy to oczywiście laptopów, ale (według mnie) laptop to nie komputer.

sobrus 12.11.2012 08:32

Oświecenie jest bardzo proste.
W przypadku dysków talerzowych dane na zewnętrznej części talerza są odczytywane najszybciej. Zazwyczaj mniej więcej 2 razy szybciej. Wynika to z tego że dyski twarde mają CAV.
Ograniczając przy tym pierwszą partycję do powiedzmy 20GB na dysku 1TB ograniczamy ruchy głowicy do minimum (to tylko 2% zewnętrznej powierzchni dysku), bo wszystkie dane są na niewielkim wycinku.
Najgorszy możliwy scenariusz pod kątem wydajności, to gdy robimy jedną wielką partycję i stawiamy na niej system. Część plików na początku talerza, część na końcu.

Nie dotyczy do oczywiście dysków SSD :taktak:

Oddzielenie systemu od danych to też dobry nawyk. Podejrzewam, że Mac ma to jakoś rozwiązane, ale generalnie backup systemu, który wymaga uruchomienia tegoż systemu (np rsync) - to żaden backup. Narzędzia typu Ghost i Clonezilla są bezużyteczne, gdy jest jedna partycja.

Wyjątkiem od powyższych reguł jest korzystanie z LVM albo systemu plików z subwolumenami. Być może na Macu jest coś takiego.
Ale LVM to swego rodzaju partycje, a subwolumeny nie są tak bezpieczne jak osobny system plików.

ed hunter 12.11.2012 02:30

Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat, ale ja jestem niereformowalny czasami. ;)

Zapisujesz często ważne dane na partycji C, bo tak ci system proponuje, w Moje dokumenty, a tu nagle trach, wystarczy? ;)

yahol 12.11.2012 01:46

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1229722)
Ja tam nie wiem, dysk na którym jest system dzieli się na 2 partycje z oczywistego powodu, którego tu nie będę tłumaczył, bo wszyscy wiedzą, następnych dysków nie dzielę na partycję, bo po co?

Powód jest tak oczywisty, ze ja na przykład go nie znam.
A i wcale go nie widzę, ani w żadnej literaturze przedmiotu nie spotkałem się z żadnym uzasadnieniem, które by do mnie przemówiło.
Wiec z laski swojej - oświeć mnie.

ed hunter 12.11.2012 01:07

Ja tam nie wiem, dysk na którym jest system dzieli się na 2 partycje z oczywistego powodu, którego tu nie będę tłumaczył, bo wszyscy wiedzą, następnych dysków nie dzielę na partycję, bo po co?

yahol 12.11.2012 00:58

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1229718)
Czyli nienormalnego nazywasz każdym kto tak ma w Mac OS? Po drugie, to że TY tak nie robisz nie znaczy, że to nie ma żadnego sensu. Separacja przez partycjonowanie ma swoje plusy jak i minusy.
Pisanie, że to jest bez sensu pokazuje ignorancję.

Zbyt daleko idące wnioski wyciągasz, ale jak już rzekłem, w tego typu dyskurs wdawać się nie będę, bo sensu brak.
I powiem tak:
-z doświadczenia, z obserwacji, wiem, ze dzielenie dysku na partycje, powoduje tylko problemy.
Takoż z obserwacji, wiem, ze 90% użytkowników Apple, dysków na partycje - nie dzieli. Widocznie jakiś powód maja.
Dalej, z obserwacji wiem a i ze statystyk, ze ponad 60% użytkowników Windowsa, dysków na partycje - nie dzieli.
Powodu nie znam, ale domyślam się, ze po prostu nie czytali twoich postów. :)
I na koniec powiem ci tyle:
-w Polsce komputery Apple zajmują 0,6% rynku!
W porywach może ... no trochę pojadę 1%!!!
Z ilości tematów i zajętego miejsca, można wnioskować, ze to przynajmniej 90% segment rynku :)
Zupełnie jak w polityce, rządzi PO, ale odpowiedzialny jest PiS :)
Tak tutaj: 96% rynku to Windows, ale za wszystko odpowiedzialny jest Apple i jego sekta.

andy 12.11.2012 00:28

Cytat:

Napisany przez yahol
Ograniczenie w istnieniu partycji podstawowych występuje w każdym systemie! :)

Poczytaj o GPT :czytaj:

Cytat:

Zapewne prawda.
Nie sprawdzałem.
O ile wiem, w każdym systemie istnieje ograniczenie ilości partycji podstawowych.
Ilość partycji rozszerzonych, już tego ograniczenia nie ma.
W OS X Lion rzeczywiście system tworzy 3 partycje podstawowe, wiec po stworzeniu partycji BootCampa, może zaistnieć podany problem.
Ale:
-nikt normalny nie dzieli dysku w Mac OS X na partycje.
Po to istnieją dyski zewnętrzne/wewnętrzne.
-po jaka cholerę komukolwiek partycja rozszerzona w Mac Os???
Czyli nienormalnego nazywasz każdym kto tak ma w Mac OS? Po drugie, to że TY tak nie robisz nie znaczy, że to nie ma żadnego sensu. Separacja przez partycjonowanie ma swoje plusy jak i minusy.
Pisanie, że to jest bez sensu pokazuje ignorancję.

No offence.

Cytat:

Napisany przez M@X
100% zgody. Pamietam jak za pierwszym razem, jeszcze na Hackintoshu, odruchowo z glupich nawykow podzielilem dysk na partycje. Ale mi dzisiaj wstyd X-D...

Wstyd Ci powinno być za to co napisałeś...

yahol 11.11.2012 22:13

Chciałem tylko, zwrócić uwagę wątpiącym, że w W7 i W8 przy istnieniu partycji Recovery, występuje dokładnie to samo zjawisko :)
Ograniczenie w istnieniu partycji podstawowych występuje w każdym systemie! :)

M@X 11.11.2012 21:57

100% zgody. Pamietam jak za pierwszym razem, jeszcze na Hackintoshu, odruchowo z glupich nawykow podzielilem dysk na partycje. Ale mi dzisiaj wstyd X-D...

yahol 11.11.2012 21:55

Zapewne prawda.
Nie sprawdzałem.
O ile wiem, w każdym systemie istnieje ograniczenie ilości partycji podstawowych.
Ilość partycji rozszerzonych, już tego ograniczenia nie ma.
W OS X Lion rzeczywiście system tworzy 3 partycje podstawowe, wiec po stworzeniu partycji BootCampa, może zaistnieć podany problem.
Ale:
-nikt normalny nie dzieli dysku w Mac OS X na partycje.
Po to istnieją dyski zewnętrzne/wewnętrzne.
-po jaka cholerę komukolwiek partycja rozszerzona w Mac Os???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:59.