Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 15.07.2004, 02:14   #361
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Dodam jeszcze coś takiego - to wszystko psuje ideę kombajnu jakim jest dvd2dvdr. Czyli odpal, ustaw parametry, zapuść i idź spać.

Ciekawe co na ten temat sadzi twórca dvd2dvdr (http://www.dvd2dvd-r.de). Moze wart zajrzeć na Jego forum albo napisac mu maila z wątpliwościami. Jesli znasz dobrze englisz Michał, to napisz do niego. Ma ksywkę Chatwalker. Na jego forum jest sekcja angielska.

Jabba
raczej ciezko by bylo z napisaniem do niego... niby cos tam rozumiem jak czytam, ale gorzej z pisaniem...

przeszukalem ich forum na obecnosc "interlaced=true" i znalazlem wypowiedz nikogo innego jak RB (z 1-go kwietnia 2004), napisal:

Cytat:
Du solltest dennoch weiterhin das Progressive-Flag im Stream auswerten, da es für ConvertToYUY2() im AVS-Skript wichtig ist. Ist es für den Großteil der Frames nicht gesetzt, muß ConvertToYUY2(Interlaced=True) verwendet werden, sonst kommt es zu Farbverfälschungen. Hat nichts damit zu tun ob der Film progressive "aussieht". Interlaced und progressiv kodiertes YV12 speichert die Farbinformationen verschieden.
co po przetlumaczeniu przez Altavista translator na angielski da:

Cytat:
You should evaluate nevertheless further the progressive flag in the Stream, since it is important for ConvertToYUY2() in the AVS script. If it is not set for the majority of the Frames, ConvertToYUY2(Interlaced=True) must be used, otherwise it comes to color distortions. Nothing thereby to do whether the film progressive "aussieht". Interlaced and progressively coded YV12 store the color information differently.
nie dostal odpowiedzi w tym

watku.

heh... mialem nic nie pisac, ale napisalem w koncu tylko prosze sie nie smiac ze mnie

Question about "interlaced=true" command...

zobaczymy czy cos odpisza... a moze mnie zwymyslaja... ciakawe... jesli bedzie jakas odpowiedz to miales Jabba swietny pomysl... a jesli nie to moze ktos inny z forum (o lepszych zdolnosciach lingwistycznych ) by cos tam napisal jeszcze....

no zobaczymy.... zaglada tam ten RB, wiec kto wie...
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.07.2004, 02:29   #362
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nieźle. A ja moją dawno nieużywana niemczyzną skleciłem pytanie w dziale dvd2dvdr (jako Rayden) <http://www.dvd2dvd-r.de/modules.php?op=modload&name=eBoard&file=viewthread &tid=5111>

Spytałem konkretnie o róznice przy LOTR-ROTK dla 1.81 i 2.0.0 RC7 oraz która wersja pokazuje prawdę i której używać. Pytanie, czy zrozumiem odpowiedź .

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2004, 02:50   #363
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A to na forum DVD2DVDR odpowiedział mi Desperado :
"Der Film ist Progressiv aber Teste es selbst mit DVD2AVI die sicherste Methode um rauszufinden ob ein Film Interlaced oder Progressive Frames hat."

Co oznacza,że Film jest Progressive ale najlepiej testuj sam za pomocą DVD2AVI. No dobra, czyli jak film ma Progressive Frames to zawsze jest ZigZag ?

Zaś truecoding napisał mi :

"Es gibt kein Tool das True anzeigt.
Es gibt nur den DVD2AVi sichttest.

Das ist immer 100%.

PS: HDR ist Progressiv.

PSS: Nicht die Preview Funktion von DVD2AVI nutzen die ist nicht True.
Die bewertet zb den Vorspann.

PSSS: Nutze version 1.8.1 (Die Version 2, hat diverse Bugs)

Nutze doch auch unter Tips & trick die Interlaced Liste. "

No czyli,że jedynie prawdę podaje DVD2AVI. Zaś Lotr-ROTK (co oni nazywają HDR - Herr der Ringe) jest Progressive. A w DVD2AVI prawdziwe jest jedynie to co nazywamy "paskiem". Zaleca używać 1.81 bo podobno wersja 2 ma błędy (Bugs). No i zaleca zajrzeć na listę filmów INTERLACED jaką mają na forum.

Jabba

SITH LORD

Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 15.07.2004 o godz. 03:09
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2004, 10:29   #364
Avant
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2004
Avant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jakos sie nie doszukalem odp na sytuacje wiec pisze:
DVD2DVD-R dziala pieknie. Zrobilem kilka filmow.
Wywalilem sie przy Terminatorze 2. Robie go z DD5.1 (dlaczego DVD2DVD-R pokazuje, ze sciezka DTS ma 5 kanalow?) i napisami 2xPL i EN.
Po starcie IfoEdit w procesie authoringu (przy 3%) wyświetla komunikat:
"INTERNAL ERROR: additional data required but no free space in input buffer".
Po drugim razie wywala blad i pozamiatane. Program sie zamyka.
I pytanko: szukac przyczyny bledu IfoEdita czy przeprowadzic autoring innym softem. Co polecacie?
Avant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2004, 10:33   #365
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
A to na forum DVD2DVDR odpowiedział mi Desperado :
"Der Film ist Progressiv aber Teste es selbst mit DVD2AVI die sicherste Methode um rauszufinden ob ein Film Interlaced oder Progressive Frames hat."

Co oznacza,że Film jest Progressive ale najlepiej testuj sam za pomocą DVD2AVI. No dobra, czyli jak film ma Progressive Frames to zawsze jest ZigZag ?

Zaś truecoding napisał mi :

"Es gibt kein Tool das True anzeigt.
Es gibt nur den DVD2AVi sichttest.

Das ist immer 100%.

PS: HDR ist Progressiv.

PSS: Nicht die Preview Funktion von DVD2AVI nutzen die ist nicht True.
Die bewertet zb den Vorspann.

PSSS: Nutze version 1.8.1 (Die Version 2, hat diverse Bugs)

Nutze doch auch unter Tips & trick die Interlaced Liste. "

No czyli,że jedynie prawdę podaje DVD2AVI. Zaś Lotr-ROTK (co oni nazywają HDR - Herr der Ringe) jest Progressive. A w DVD2AVI prawdziwe jest jedynie to co nazywamy "paskiem". Zaleca używać 1.81 bo podobno wersja 2 ma błędy (Bugs). No i zaleca zajrzeć na listę filmów INTERLACED jaką mają na forum.

Jabba

pozniej jeszcze odpowiedzial ktos, i potwierdzil to o czym tez mowia na doom9.

Zawsze to idzie w parze. Jak PROGRESSIVE to i ZIGZAG, jak INTERLACED to ALTERNATE.

Jak Bitrate Viewer wykryje INTERLACED I ZIGZGAG sprawdzamy film pod DVD2AVI, jesli tak naprawde to jest PROGRESSIVE dodajemy tamta linijke to AVS (podmieniamy wlasciwie) a paramety w CCE ustawiamy jak dla PROGRESSIVE - PROGRESSIVE [X], ZIGZAG [X].

Tutaj byla ciekaw dyskusja na ten temat.
Stary 15.07.2004, 10:37   #366
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
Napisany przez Avant
Jakos sie nie doszukalem odp na sytuacje wiec pisze:
DVD2DVD-R dziala pieknie. Zrobilem kilka filmow.
Wywalilem sie przy Terminatorze 2. Robie go z DD5.1 (dlaczego DVD2DVD-R pokazuje, ze sciezka DTS ma 5 kanalow?) i napisami 2xPL i EN.
Po starcie IfoEdit w procesie authoringu (przy 3%) wyświetla komunikat:
"INTERNAL ERROR: additional data required but no free space in input buffer".
Po drugim razie wywala blad i pozamiatane. Program sie zamyka.
I pytanko: szukac przyczyny bledu IfoEdita czy przeprowadzic autoring innym softem. Co polecacie?
ZObacz
ten watek na forum doom9
Stary 15.07.2004, 12:49   #367
Wajchiusz
---===//eLWu\\===---

Data rejestracji: 15.02.2004
Wajchiusz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam mam pewien problemik z dvd2dvdr, chodzi oto ze zawsze musze miec zaznaczona jakas sciezke z napisami zeby program ruszyl dalej(zaczol robic kompresje filmu) jesli niemam zaznaczonej to po nacisnieciu GO wywala komunikat (jest na screenie) i dalej program stoi w miejscu jest jakis sposob na obejscie tego?, przy starszej wersji dvd2dvdr niebylo tego problemu.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-resize-1.jpg  
Wajchiusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2004, 14:34   #368
Avant
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Wajchiusz
Witam mam pewien problemik z dvd2dvdr, chodzi oto ze zawsze musze miec zaznaczona jakas sciezke z napisami zeby program ruszyl dalej(zaczol robic kompresje filmu) jesli niemam zaznaczonej to po nacisnieciu GO wywala komunikat (jest na screenie) i dalej program stoi w miejscu jest jakis sposob na obejscie tego?, przy starszej wersji dvd2dvdr niebylo tego problemu.
rozumiem, ze chcesz film bez audio?
Stary 15.07.2004, 14:37   #369
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
Napisany przez Wajchiusz

hmmm dziwne... mam ta sama wersje i nigdy czego takiego nie bylo... ale ja nigdy nie zaznaczam autostartu napisow i zawsze w zakladce Settings zaznaczam "AddPrecommand 'SubtitlesOff'"... moze tak sproboj? A jak nie to trzeba by poszukac na forum DVD2DVD-R w sekcji angielskiej, albo samemu zadac pytanie.
Stary 15.07.2004, 14:40   #370
Wajchiusz
---===//eLWu\\===---

oczywiscie ze chcem film z audio tylko ze w tym problem ze zawsze musze miec sciezke z napisami zaznaczona zeby program ruszyl dalej a mi niesa potrzebne napisy tylko ze dvd2dvdr usilnie mi kaze je miec jesli juz sa zaznaczone ptaszkem to dopiero program rusza dalej.

Obrazek pokazuje jak musze miec zaznaczone zeby program ruszyl dalej.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-resize-2.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Wajchiusz : 15.07.2004 o godz. 14:44
Stary 15.07.2004, 15:51   #371
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To co zaznaczasz to ściezka audio
Avant dobrze pytał, czy nie chcesz mieć dźwięku w filmie?
Natomiast możesz spokojnie zrobić film bez napisów.
Stary 15.07.2004, 16:24   #372
Wajchiusz
---===//eLWu\\===---

sorry za wprowadzenie zamieszania faktycznie to co wybieram to sciezka audio bylem przyzwyczajony do starej wersji dvd2dvdr a tam bylo na odwrot.
Stary 16.07.2004, 11:13   #373
Avant
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Michal2004
tak tylko jesli dobrze rozumiem to chlopakom nie chodzi sciezka na juz gotowym ngranym filmie. A u mnie po dwukrotnym wystapieniu bledu wywala sie calkowicie program.
Stary 16.07.2004, 12:25   #374
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
Napisany przez Avant
tak tylko jesli dobrze rozumiem to chlopakom nie chodzi sciezka na juz gotowym ngranym filmie. A u mnie po dwukrotnym wystapieniu bledu wywala sie calkowicie program.
ja nigdy nie dodawalem sciezki DTS. Raz ze zajmuje ona duzo wiecej niz DD 5.1, poza tym jednak niby specyfikacja wymaga zeby DD jednak bylo. Pewnie zostawienie samej sciezki DTS nie zaszkodzi, ale bez dekodera tego sie nie przeslucha. Zwykly odtwarzacz nie zrobi downmixu do stereo.
Sproboj zrobic authoring samodzielnie IfoEditem, bez zautomatyzowania pod DVD2DVD-R.
Stary 16.07.2004, 20:36   #375
Avant
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Michal2004
ja nigdy nie dodawalem sciezki DTS. Raz ze zajmuje ona duzo wiecej niz DD 5.1, poza tym jednak niby specyfikacja wymaga zeby DD jednak bylo. Pewnie zostawienie samej sciezki DTS nie zaszkodzi, ale bez dekodera tego sie nie przeslucha. Zwykly odtwarzacz nie zrobi downmixu do stereo.
Sproboj zrobic authoring samodzielnie IfoEditem, bez zautomatyzowania pod DVD2DVD-R.

Ja tez nie dodawalem DTSu. Ale nie wazne
Juz poszlo. Wywalilem napisy angielskie i juz OK. Co prawda DVD2DVD-R sie zacial ale zadzialalem IfoEditem "recznie".
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: