Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.05.2004, 02:07   #1
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Olav_Basoski
WIARA !!! Pomocy !!! Na doom9.net wyszedł poradnik do CCE i okazuje sie że to jak kodowałem filmy za pomocą CCe to badziew jest. Wogle w **** Pana rozpipa na maxa. Filtry wszystkie kaą powyłączać i wogle ? Co otym myśleć ? Sami zobaczcie ?
A ja chrzanię te teksty - za parę miesięcy cos nowego wymyślą i znowu będziesz wszystko zmieniał Trzymam się tego co zalecili Gelo i Cobra. Dla mnie jest OK. Jak Cobra dojdzie do czegoś nowego, to wtedy się zmieni system pracy a na razie "lepsze jest wrogiem dobrego"

Pozdrawiam

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2004, 02:07   #2
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A wogóle kto odkleił instrukcję do DVD2DVDR ? Komu to przeszkadzało ?

Jabba

SITH LORD
Stary 18.05.2004, 08:03   #3
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Olav_Basoski
WIARA !!! Pomocy !!! Na doom9.net wyszedł poradnik do CCE i okazuje sie że to jak kodowałem filmy za pomocą CCe to badziew jest. Wogle w **** Pana rozpipa na maxa. Filtry wszystkie kaą powyłączać i wogle ? Co otym myśleć ? Sami zobaczcie ?
możesz dać linka do tego rewolucyjnego poradnika ? bo coś znaleźć nie mogę...
Stary 18.05.2004, 14:54   #4
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.01.2004
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Prosze bardzo. Czekam na jakies spostrzezenia i pomysły. Czy wogle warto coś przestawiac i wogle co o tym wsystkim myśleć

http://www.doom9.org/index.html?/mpg/cce267.htm
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2004, 06:21   #5
Peterpl
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.04.2004
Peterpl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a więc tak zaczne od tego że zaczynam dopiero co zabawe z CCE , do tej pory robiłem filmy Instant Copy 8 gdzie dawały wg mnie dobrą jakość,ale to było do tej pory , ale jak trafiłem na kilka filmów co mają ponad 2:30 to już niebyło tak różowo,więc widze że te filmy musze raczej zrobić metodą CCE .ale mam tu kilka pytań.bo zrobiłem Szeregowca Rayana 3 passes i kiszka niema katalogu z filmem co miał sie utworzyć na dysku są tylko jakiś w stylu audio i mpeg co jeden waży 3,7GB a drugi ok. 7GB ale gdzie są VOB-y HELP. i teraz pytanie ile jest wymage miejsca na HDD czy 12GB wystarczy jaką najlepiej wersje polecacie DVD2DVD-R-a obecnie mam 1,81 ? i gdzie moge znaleść ustawienia jak to ustawić tego DVD2DVD-r bo jest tu na 1 stronie opis jak sie to ustawia ale to jest do wersji 1.44 , czy mógł by ktoś z WAs zamieśćić screeny jak ma ustawione BARDZO PROSZE !!
C2D E6600 ***8226; Asus P5N32-E nForce 680i SLI ***8226; EVGA 8800 GTX 768MB ***8226; Corsair Twin2X 2GB DDR2 800MHz CL4 ***8226; Seagate Barracuda 7200.11 500GB ***8226; Pioneer DVR-212BK ***8226; Audigy 2ZS Platinum ***8226; Logitech Z-680 THX ***8226; TT DVB S2-3600 ***8226; Logitech MX518 ***8226; Chieftec Dragon AX-01SL-D-U ***8226; Antec NeoPower 480W
Peterpl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2004, 15:40   #6
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Peterpl
(...)ale mam tu kilka pytań.bo zrobiłem Szeregowca Rayana 3 passes i kiszka niema katalogu z filmem co miał sie utworzyć na dysku są tylko jakiś w stylu audio i mpeg co jeden waży 3,7GB a drugi ok. 7GB ale gdzie są VOB-y HELP.(...)
prawdopodobnie DVD2DVDR nie zrobil authoringu. Musisz zrobic to samodzielnie. Opis jest w tym watku, ale wczesniej. Odpalasz IfoEdit, dajesz "DVD Author" i dodajesz video, audio, napisy, chaptery... wskazujesz ten mniejszy plik video a audio to ten z "checked" w nazwie (wszystko to i tak jest w tym watku szerzej opisane).
Delay nie musisz ustawiac. Tylko daj ENGLISH dla pliku audio.

Cytat:
(...)i teraz pytanie ile jest wymage miejsca na HDD czy 12GB wystarczy
ok 5 - 7 GB na zripowana plytke na dysk, drugie tyle gdy juz zostana zdemuxowane pliki audio i video z VOBow, potem 4,38 GB na nie zmuxowane, nowe video i audio i jeszcze kolejne 4,38 GB na to wszystko zlaczone w Voby i gotowe do wypalenia. Czyli z reguly 20 - 21 powinno wystarczyc. Jesli chcesz jeszcze zeby ci odrazu wypalil ISO to dolicz kolejne 4,38, ale nie trzeba.. mozna samemu w NERO to zrobic.

Cytat:
jaką najlepiej wersje polecacie DVD2DVD-R-a obecnie mam 1,81 ? i gdzie moge znaleść ustawienia jak to ustawić tego DVD2DVD-r bo jest tu na 1 stronie opis jak sie to ustawia ale to jest do wersji 1.44 , czy mógł by ktoś z WAs zamieśćić screeny jak ma ustawione BARDZO PROSZE !!
1.81 chyba teraz najpopularniejsza.
A co do ustawien - wszysko jest na forum. Troszke sie screeny roznia, ale dzieki dociekliwosci np Fido2001 to co moglo sprawiac watpliwosci zostalo wyjasnione...
Najlepiej sobie to wydrukowac
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2004, 21:54   #7
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

W IfoEdit łączysz pliki m2v (po kompresji), ac3 (checked), subtitle (SUP) oraz dodajesz CellTimes (chaptery). Dla subtitlesów polskich zaznacz PL.

Dla pracy DVD2DVDR przeznacz sporo miejsca, Jeśli zaznaczysz,zeby program kasował potem to co niepotrzebne to zaoszczędzisz miejsce (pod warunkiem,że praca dojdzie do końca samoczynnie).

Aha - Ryan to lepiej 5-7 passes (no 5 niech będzie).

Jabba

SITH LORD
Stary 05.06.2004, 22:09   #8
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

MPEG ENCODER :

- Additional Entries for AVS Scripts :
ResampleAudio(44100) (dla Athlonów)
ConvertToYUY2() - jak masz kodek Huffiego zainstalowany (porada Cobra Verde, poszukaj w tym wątku bliżej początku, pobierz pliczek, zainstaluj)

Cytat z Cobra Verde :

"mam jeszcze jedną cenną wskazówkę dotyczącą kopiowania DVD za pomocą DVD2DVD-R i CCE. warto przy kodowaniu mpeg2 wykorzystać znakomity codec Huffyuv (w załączniku), polecany przez fachowców z Doom9 - jest to specjalna shackowana wersja pod CCE. w celu jego użycia musimy go zainstalować (opis w pliku help.html) i dodać do skryptu AVS jedną linijkę: ConvertToYUY2()
dopisujemy to w okienku które pojawi się w panelu Mpeg Encoder, po zaznaczeniu opcji Expert Mode. co to daje ? codec potrafi znacznie przyśpieszyć prędkość kodowania a ponadto jest "lossless" czyli podobno nie ma gubienia klatek podczas kodowania i lepszą jakość materiału wynikowego. po szczegłóły odsyłam na http://forum.doom9.org/ - proszę się też zapoznać z plikiem pomocy zawartym w zipie, żeby ustawić go odpowiednio" END.

- odznacz Upper Field First
- bitrate - 5-7 passes
- Decoder Plugin : MPEGDecoder.dll (możesz wybrać ten drugi jak ten Ci kaszani coś w filmie, sprawdź sam)

Encoder Options - sprawdź Bitrate Viewerem czy DVD2DVDR dał Ci prawidłowe dane :

PRZYKŁAD z BV !!!
Num. of picture read: 26
Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 16:9 Generic <--
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 7500000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 9
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Field <--
Quantscale: Nonlinear <--
Scan type: ZigZag <--

Możesz zmienić bitrate w długim filmie na MAX = 7500, AVG zostaw, MIN = 500 albo wyliczyć MIN ze sposobu Fido 2001.

Settings :
zaznacz ptaszki opócz Force Encoding i Ignore CSS (jak robiłeś rip DVD Decrypter) oraz Create Iso Image (wystarczą Ci VOBy i pliki IFO i BUP do wypalenia płyty nawet Nero Express).

W opcji Input/Output możesz zaznaczyć Autostart napisów PL i ściezki ENGLISH (ptaszkami) - po prawej stronie. Po lewej zaznaczasz, ktore napisy (Language) i pliki Audio mają być na Twojej płycie.

Jabba

SITH LORD

Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 05.06.2004 o godz. 22:14
Stary 08.06.2004, 23:57   #9
jaglas
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.06.2004
jaglas w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
synchro audio-video

Po przeczytaniu tych wszystkich postów udało mi sie połączyć 2 dvd tańczacego z wilkami i po kompresji 4 godz. filmu do jednego dvdr obraz jest całkiem niezły. Mam problem z synchronizacją dźwięku pod koniec flilmu. Jak njprościej zwalczyć problem? Coś tu było na ten temat, ale nazbyt enigmatycznie...Pozdrufka
jaglas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.06.2004, 07:30   #10
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja ostatnio ustawiłem na Powrocie Króla eksperymentalnie bitrate:
MIN = 1
MAX = 7500, passes: 5
Wynik był znakomity jak na 3 godzinny film. Na wielu scenach nie wiedziałem różnicy na 32 calach.

(Oczywiście najlepiej jest na 2 x DVD-R, ale ta jednopłytkowa wersja jest bardzo akceptowalna i różnice są znikome).

Pozdrawiam
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.06.2004, 20:22   #11
wwojtek26
knoblauch

Data rejestracji: 26.05.2004
wwojtek26 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no dobra,a jeżeli film przerobię tmpgncczy będzie różnica w jakości?pomijając sprawe bitrate oczywiście i tego, że czeka mnie jeszcze authoring.poprostu znam ten program i tak mi jest najłatwiej.pytanie czy ma to wpływ na rezultat końcowy?
wwojtek26 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2004, 12:09   #12
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Musiałbyś przeprowadzić porównanie... Jesli ten program Cię zadowala to rób nim. Jesli nie, wypróbuj CCE.

Jabba

SITH LORD
Stary 13.06.2004, 18:55   #13
jacol
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.06.2004
jacol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam pomysł, ale nie wiem jak to zrobić

Witam wszystkich
Jetem tutaj nowy, więc z góry proszę o wybaczenie wszystkich moich błędów.
Wszyscy tutaj rozmawiają o kodowaniu obrazu, bo DVD2DVD-R tylko to potrafi zrobić, a ja mam taki pomysł:

1.Rip płyty na HDD
2.DVD2AVI wyciągamy ścieżkę (lub ścieżki) AC3.
3.Przy pomocy AC3 Machine zmniejszamy bitrate AC3 do 256 kbps
Standartowo filmy mają 448 lub 384 kbps. Obniżenie bitrate`u do 256 kbps
nie spowoduje pogorszenia dźwięku, a zmniejszy się wielkość pliku AC3.
Z powodzeniem stosowałem tę metodę przy divx`ach.
4.Shrinkiem wycinamy co ma być wycięte razem z naszym AC3 i robimy backup bez kompresji.
5.Teraz wklejamy przerobiony AC3 z powrotem do filmu (właśnie nie wiem jak to zrobić )
6.Przechodzimy do do DVD2DVD-R i stosujemy metody podane przez moich szanownych przedmówców.

Co o tym sądzicie. Ja myślę, że przy tak długich filmach jak np. LotR
zaoszczędzenie ok 200MB na samym dźwięku jest warte świeczki.
Tylko jak to zrobić?

Pozdrawiam
JAcol.
jacol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2004, 19:35   #14
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Teoretycznie jest to wykonalne, ale czy naprawdę opłacalne? W praktyce zyskamy średnio ok. 5 minut materiału więcej (przy zachowaniu takiego samego bitrate video). Poza tym nie wierzę żeby dobrze to wpłynęło na jakość audio, w divx mozna było sobie na to pozwolić, ale chcąc taki film obejrzeć na 'porządnym sprzęcie' ..... nie bardzo.
Kompresji AC3 żadną miarą nie możesz porównać z MP3, gdzie zmniejszenie bitrate np. ze 192 kbps do 160kbps moze być niezauważalne.
Dlaczego? Bo tam zapisane są dwa kanały, zakodowane albo całkowicie oddzielnie (stereo), albo w trybie joint (pewne informacje wspólne dla obu kanałów).
Natomiast w pliku AC3 masz kanałów sześć , i żadną miarą nie można powiedzieć ile bitrate przypada na jeden kanał ! Na pewno nie 64 kbps (tak by wychodziło po podzieleniu 384 kbps na sześć - oczywiscie jest to błędne rozumowanie!).
Cała potęga kodowania Dolby polega na bardzo złożonym algorytmie kodowania informacji z różnych kanałów, tak, aby kazdy z nich otrzymał optymalny strumień danych w każdej próbkowanej sekundzie.
224 kbps, to możesz owszem przeznaczyć, gdy konwertujesz AC3 5.1 do AC3 2.0 z Surroundem na przykład.
Ale pełne 5.1 w 224 kbps, przecież to będzie bulgot, a nie dźwięk.
Chyba, że film naprawdę "skromnie" korzysta z kanałów, np. przez większość czasu chodzi tylko centralny i przednie, to może udało by się zejść z bitratem poniżej 384 kbps, ale wg mnie to jest tak znaczne ograniczanie jakości , ze nie wchodzi w grę!

Ostatnio zmieniany przez RobsYoda : 13.06.2004 o godz. 19:39
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2004, 21:11   #15
jacol
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.06.2004
jacol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez RobsYoda
Ale pełne 5.1 w 224 kbps, przecież to będzie bulgot, a nie dźwięk.
Chyba, że film naprawdę "skromnie" korzysta z kanałów, np. przez większość czasu chodzi tylko centralny i przednie, to może udało by się zejść z bitratem poniżej 384 kbps, ale wg mnie to jest tak znaczne ograniczanie jakości , ze nie wchodzi w grę!

Korzystałem w divx`ach z pełnego AC3 (5.1) z bitrate`m 256 kbps i dźwięk
był OK. Nic się nie działo. Nie chcę Cię na siłę przekonywać, ale możesz
sam spróbować. Samo AC3 można bez problemu odtworzyć Windows Media
Playerze (6.4).

Pozdrawiam

JAcol.
jacol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: