Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 04.11.2003, 00:35   #1
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
- Ja korzystam z DVD2DVDR pod Win XP Po PL
- jak nie było o chapterach ? To skąd ja o nich wiem ? Pracowałem zawsze z instrukcją Gelo_5
- z kodekiem Huffiego to ciekawa sprawa....
- Do DVD2DVDR najlepiej rippuje się DVDDecrypterem albo DVDFabem
- jak jest "no buffer underrun detected" to dobrze... IfoEditem trzeba jeszcze napisy poprawić (kolory - pisał to Gelo)
- Ifo Edit zawsze się uruchamia pod koniec pracy DVD2DVDR (właściwie CCE) i nic nie robi - trzeba mu podać scieżki dostepu, także do napisów. Mam nadzieję ,ze ustawileś sciaganie napisów przez DVD2DVDR na początku.
- aby pozbyc się niebieskiego prostokąta trzeba sobie kupić CCE na własnosć.

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.11.2003, 09:59   #2
kdomon
Gość

Cytat:
Jabba the Hutt napisa***322;(a)
- - jak nie było o chapterach ? To skąd ja o nich wiem ?
Jabba
Znalazłem - wspomniał o nich CobraVerde w krótkim poscie [gdzieś wcześniej chyba na 2 str.]

Cytat:
- Do DVD2DVDR najlepiej rippuje się DVDDecrypterem albo DVDFabem
Jabba
Próbowałem DVDDecrypter***8217;a ale też przewrócił mi system [tak jak opisałem wcześniej] ***8211; czy jego można uruchomić z opcją NoASPI lub coś w tym stylu
Tego drugiego nie znam i nie mam ***8211; czy można coś na jego temat znaleźć na tym Forum ***8211; i może jego samego [No i jeszcze czy też nie będzie się gryzł z ASPI]

Cytat:
- jak jest "no buffer underrun detected" to dobrze...
Jabba
dobrze Ok. ***8211; ale tzn. mam czekać dalej i nic nie robić czy może nie mam na co czekać i nacisnąć [chyba] ***8222;anuluj***8221; nie czekając na komunikat ***8222;Finisz***8221;

Cytat:
[B- Ifo Edit zawsze się uruchamia pod koniec pracy DVD2DVDR (właściwie CCE) i nic nie robi - trzeba mu podać scieżki dostepu, także do napisów. Mam nadzieję ,ze ustawileś sciaganie napisów przez DVD2DVDR na początku.
Jabba [/B]
Tak jak pisałem ustawiłem wszystko, przeszedłem także wpisywanie do CCE [przecież sam zauważyłeś to o Chapterach]
Mało ***8211; wczoraj spróbowałem to wypalić na RW = film był ekstra grafika i dźwięk , pojawiły się nawet ku mojemu zdziwieniu polskie napisy ale Hmm ZIELONE [na podglądzie PowerDVD nie było ich wcale]
Poprawiłem napisy tak jak pisaliście + Get VTS Sectors = wypaliłem jeszcze raz i było ekstra [oprócz tego niebieskiego ***61516; ]

Cytat:
[B- aby pozbyc się niebieskiego prostokąta trzeba sobie kupić CCE na własnosć.
Jabba [/B]
Wiecie może jaki koszt
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2003, 18:22   #3
marooda
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.10.2003
marooda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE]fido2001 napisa***322;(a)
MPEGdecoder.dll
----------------

Na sieci, Doom9 oraz stronie NICa - tworcy MPEGDecoder.dll pojawila sie nowa wersja o numerze 2.03 alpha. Na forum Doom9 trwaja debaty o roznicach pomiedzy wersjami 1.xx a 2.xx. Ja mam dwa putanka dotyczace w/w pliku.

1. Jaka wersja jest dolaczona standardowo do DVD2DVD-R a jaka do DVD2SVCD.

2. Ktora wersja jest nabezpieczniejsza i ktora oceniaja jako najlepsza pod wzgledem jakosci - w zalozeniu ze AVIsynth jest w wersji 2.08 ( 2.5x nie uzywam )

Pozdrawiam, Rafal.
[/QUOTE

1. dla DVD2DVD-R 1.60 standardowo jest MPEGDecoder 2.02
DVD2SVCD nie używa MPEGDecoder !
2. Obie wersje MPEGDecoder można uznać jako równie bezpieczne, a główna różnica między nimi to zmieniona na nowszą biblioteka libmpeg2 (engine odpowiedzialny za właściwe dekodowanie).
A co do jakości.... No coż, sam nie miałem jeszcze czasu porównać więc nie chcę wyrokować. Fakty są jednak takie iż MPEGDecoder 2.02 generuje o 1/4 "obfitszy" strumień danych niż MPEG2dec2 i MPEG2dec3 ( a i tak jest od nich szybszy), który jest wpychany do gardła CCE.
I tutaj mam zagwozdkę: czy "obfitszy" strumień oznacza iż video jest bardziej ostre i ma więcej szczegółów? Sam tak spekuluję bo nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Na koniec dla utrudnienia: MPEGDecoder 2.03 generuje strumień wyraźnie mniejszy nawet od MPEG2Dec3 więc przyrost szybkości gwarantowany. Tylko co z tą jakością? Ciekawe, że twórca DVD2DVD-R pozostał przy wersji 2.02 z 14-01-2003, mimo, że wersja 2.03 była dostępna już 16-02-2003 - i może to jest odpowiedź.
Trzeba będzie potestować....
Aha, link do biblioteki: libmpeg2.sf.net (jakby ktoś chciał wiedzieć więcej ...).
Pozdro
marooda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2003, 18:38   #4
fido2001
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.04.2002
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
THX
Stary 04.11.2003, 18:57   #5
fido2001
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.04.2002
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
porownywalem wersje MPEGdecoder.dll z majnowszej wersji DVD2DVD-R 1.6.1 i starszej ktorej uzywam 1.4.9a i wychodzi na to ze w obydwoch jest ten sam plik DLL - porownywalem pliki na roznice zawartosci i nie ma zadnych roznic, wiec to ten sama wersja biblioteki. Sciagnolem ze strony NICa najnowsza wersje, ale po tym co mi napisales, to raczej zostane przy starszej - "obfitszej"

Pozdrawiam.
Stary 04.11.2003, 20:29   #6
waszq/pl/
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.02.2003
waszq/pl/ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
kdomon napisa***322;(a)

Wiecie może jaki koszt
poszukaj w sieci p2p ostatnio byla w torencie wersja 2.67.00.11 z ,,z lekiem na całe zło " ale nie wiem czy bylaby ona zaaprobowana przez dvd2dvd-r ( tez w jakiejs odpowiedniej wersji)
waszq/pl/ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2003, 14:04   #7
gsmline
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.10.2003
gsmline w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
U mnie wszystko z dvd2-dvdr jest ok dotąd gdy ma pliki poniżej 2gb mam 98se. Czy są programy do obsługi większych plikow pod 98 - jake i jeśli można link.
gsmline jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2003, 14:11   #8
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
musisz zmienić system na Win2000/XP, który obsługuje NTFS - tu masz link: www.microsoft.com
Stary 11.11.2003, 16:24   #9
exbach
Bywalec

Data rejestracji: 09.11.2003
exbach w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam problem.
1.Probowałem zgrać film proponowanym przez Ciebie sposobem. Ale albo czegoś nie zrozumiałem albo moja wersja programu tego nie potrafi (DVD2DVD-R ver 1.6.1 by Chatwalker)) po GO wyskakuje komunikat " The DVD is copy -protected" i koniec . Czy da się z tym coś zrobić?
2. Mam inny program DVD Fab ver 10 i zgrywam płyty bez problemy ale, gdy zgrany plik ma np 4,8Gb to nie mieści się na płycie (a usunołem już wszystkie zbędne pliki (audio i sub title) czy:
a) da się to jakoś skompresować przy niewielkiej stracie
b) możę odciąć czołówkę lub finał(napisy )
c) może w ostateczności podzielić na dwie płyty

ale czym, skąd i jak ?
p.s. W temacie DVD jestem greenhornem , trochę bawiłem się w przechwytywanie VHS i VHS-C na VCD i SVCD. za pomoc z góry dziękuję
exbach jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2003, 03:02   #10
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez exbach
Mam problem.
1.Probowałem zgrać film proponowanym przez Ciebie sposobem. Ale albo czegoś nie zrozumiałem albo moja wersja programu tego nie potrafi (DVD2DVD-R ver 1.6.1 by Chatwalker)) po GO wyskakuje komunikat " The DVD is copy -protected" i koniec . Czy da się z tym coś zrobić?
2. Mam inny program DVD Fab ver 10 i zgrywam płyty bez problemy ale, gdy zgrany plik ma np 4,8Gb to nie mieści się na płycie (a usunołem już wszystkie zbędne pliki (audio i sub title) czy:
a) da się to jakoś skompresować przy niewielkiej stracie
b) możę odciąć czołówkę lub finał(napisy )
c) może w ostateczności podzielić na dwie płyty

ale czym, skąd i jak ?
p.s. W temacie DVD jestem greenhornem , trochę bawiłem się w przechwytywanie VHS i VHS-C na VCD i SVCD. za pomoc z góry dziękuję
DVD2DVDR nie nadaje sie obecnie do rippowania płyt DVD (prawa autorskie). Nalezy skorzystać z DVDDecryptera albo zrobić to co piszesz o DVDFab i potem zapodać tak "oskubany" film do DVD2DVDR (z CCE).
Fabem możesz podzielić film na 2 płyty (split). To Twój wybór. Odcinanie czołówki czy napisów to moim zdaniem okaleczanie filmu (w końcu chcesz mieć film a nie jakąś sieczkę).

"westman" Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2003, 11:10   #11
Black_Dev
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.11.2003
Black_Dev w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

Mniej wiecej to samo przechodzilem dvd is protected, system z fatu na ntfs.. i rozne takie

Ale do rzeczy... co do ASPI i problemow z dvd2dvdr znalazlem taki oto pliczek co rozwiazal moje problemy )

http://www.hostultra.com/~divxmusic/...dvd2dvdr2.html -> plik FORCE ASPI

ustawilem wszystko jak trzeba ale mam 2 pytania

1) ripowac sie nie da d2d a wiec wzialem sobie dvd decryptera i teraz moje pytanie: ripowac mozna na 3 sposoby: iso/ifo/vob jak ripowac dla d2d ? ktora metoda ?

2) po zripowaniu ( ifo ) zostalo mi jakies 12gb ( film ma 7gb ) Ile miejsca potrzeba na przewalenie go? d2d mowi mi ze te 12-13gb to za malo miejsca na jego wyczyny mozecie okreslic ile dokladnie +-300MB potrzeba na prace d2d ?

3) Rozumiem ze jak juz d2d przeleci film to potem wystarczy nero i opcja video dvd

4) Mam problem z bitrate.. ustawiam min na 1000 ale max za pierun nie moge ustawic na 7500, (to 7084 max co moge ustawic ), zmiejszanie min'a tez nie pomagalo a AVG nie da sie podbic d2d v. 1.6.1 cee 2.66.01.07 avs 2.08 )

filmik to LOTR-DW

Ktos mowil o niebieskim prostokaciku CCE -> rozwiazanie to znalesc wesje NIE trial ))

Dziekuje za pomoc
Black_Dev jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2003, 17:51   #12
exbach
Bywalec

Dziękuję. Przynajmniej wiem już żę mam się skupić na Fab-ie. Do nagrywania stosuję Clona DVD Jest prosty i szybki a z DVD2DVD -R em nie mogłem sobie poradzić. Jednak co zrobić gdy film po zrzucie przerasta o kilkadziesiąt MB rozmiar płyty? Może jest jakiś sposób na niewielką kompresję? Inna sprawa to jeśli po zrzucie jako dwa pliki , odchudzeniu , powstaną dwa chude pliki które w sumie zmieszczą się na 4.7GB to jak je połączyć ? Pozdrawiam :I
Stary 14.11.2003, 10:56   #13
Black_Dev
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.11.2003
Black_Dev w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

Mam nastepujacy problem:
1) zrobilem ripa dvd decrupterem
2) potem d2d zrobilem wedlug instrukcji ale sie wywali mi juz w czasie ifoEdit.. ( ifoEdit nie mogl odczytac do zapisu plikow .SUP ) a wiec wylaczylem wszystko.
3) Odpalilem juz z palca IfoEdita i zlozylem film w calosc
( dziwiek / film / napisy ) potem zrobilem aby nie byly zielone.
4) Wynik jest ladniutki wszystko chodzi z jednym malym ale...

Gdy wyswietlam napisy ( niezaleznie jakie ) i niezaleznie jaki dziwiek jest ( ang czy pl ) wtedy mi tak okolo 40% obrazu od gory zrywa... ( efekt taki jak by pokazywal slideshow, czy cos podobnego... ) jak wylacze napisy to wszystko wraca do normy.

W orginale nie bylo problemow.
Dopiero w kopi.

Dziekuje za pomoc.

d2d 1.6.1 ifoEdit 0.95 power dvd
Black_Dev jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.11.2003, 14:54   #14
Utik
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.11.2003
Utik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam wszystkich - skozystalem z instrukcji Gelo_5 co do DVD2DVD i wyszlo super poza....
wlasnie sam filrm wersje jezykowe inapisy wyszly super brak mi do szczescia tylko menu

moglby ktos podpowiedziec jak jednak dodac menu ??

pozdrowka
Utik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.11.2003, 16:33   #15
exbach
Bywalec

Witam wszystkich
Przyznam szczerze że nie bardzo wiem do czego można wykorzystać program DVD2DVD ? próbowałem na nim trochę ale mi nie wychodziło. Poza ty z informacji dydkusyjnych widać że stwarza on wiele problemów. W chwili obecnej posługuję się programami DVD Fab(ver. 1.0.0) lub Shrink do zrzucania na dysk. Następnie nagrywam programem Clon DVD PL . Czas wykonania " kopii zapasowej" jednej płyty to ok 40 min. Jedyny problem to to że wersja trialowa programy "DVD Fab 1.00 Final " jest 14 dniowa. Inny problem to połęczenie dwóch stron płyty( dwustronnej) w jeden dysk? Jeżeli ktoś chce to przygotowałem prostą instrukcję dla DVD Fab. mój adres exbach@op.pl
pozdrawiam
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: