Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 11.07.2004, 21:44   #346
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
"Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!" - to wynika z porad Gelo 5 i Cobra Verde - oni potrafią dorobić do tego teorię. Co do reszty, radzę się trzymać tego co pokazuje Bitrate Viewer
A ja wszystko zawsze ustawiam tak jak wskazuje BitrateViewer (w wersji 1.81 program zresztą ustawia to sam - ja tylko weryfikuję), powtarzam wszystko wg BV - łącznie z 'field topfirst' i zawsze wychodzi mi ok.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.07.2004, 22:29   #347
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jeszcze odnosnie tego "Upper field first" i bitratu zapraszam do przeczytania tych dwoch watkow:

"Upper Field First" a DVD2DVD-R (CCE)

Pytanie o "sposób" na bitrate w DVD2DVD-R

watki sa troche zamotane ale dobrze by bylo, gdyby odnosniki do nich byly tutaj (w tej instruckji).

@Latet

Przeczytaj tam o tym Upper Field First.
Bedzie tak jak zawsze bylo tutaj powtarzane, i tak jak powtorzyli to Robs i Jabba. Zawsze (na 99% przypadkow?) to trzeba ODZNACZAC. Zreszta przeczytaj ten watek, do ktorego podalem link, moze za ktoryms razem zrozumiesz prosciej nie umialem napisac
chyba nie ma tam bledow...
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2004, 00:51   #348
Michal2004
czytelnik ;)

@latet

Cytat:
1.
Czy słynny problem zielonych napisów widać pod PowerDVD, czy tylko w odtwarzaczach stacjonarnych?
jak juz napisal Jabba - problem pojawia sie i tu, i tu. Ale poprawienie tego to kwestia 2 - 3 minut roboty (2 razy w tym watku jest to wyjasnione). Problem pojawia sie jedynie wtedy, gdy sam robisz authoring Ifoeditem. Normalnie caly ten kombajn (DVD2DVD-R) po authoringu poprawia napisy, daje get vts sectors itd...

Cytat:
2.
Czy używając DVD2DVDr warto wcześniej przygotować materiał DVD-FAB-em (chodzi mi tylko wykrojenie głównego filmu oraz wybranych ścieżek dźwiękowych i napisów), czy też mogę spokojnie wykonać to zadanie dopiero w opcjach input DVD2DVDr? Pytam, bo np. InstantCopy też potrafi wybierać ściezki, ale wszyscy zalecają jednak wczesniej przygotować film FAB-em.
przeciwskazan raczej nie ma... ale lepiej jednak jak juz wszystko robic to to takze w DVD2DVD-R...

Cytat:
3.
Ustawianie bitrate.

Zrozumiałem, że dvd2dvd-r stosuje zawsze przelicznik 1,5, który jest "bezpieczny" dla scen statycznych ("płaski"). Dlatego sporo osób przelicza na nowo, tak aby MAX dać 7500 - co polepszy sceny wymagające.
Ale nie jest wciąż dla mnie jasne, czy fakt, że zmienię MAX na 7500 musi oznaczać koniecznisc modyfikacji wartosci MIN scisle wg przelicznika? Coś mi sie wydaje, ze wcale nie jest to takie konieczne!
Na ile w ogole szytwno program się trzyma tych wytycznych?

Ja się najbardziej boję skopania scen statycznych, bo to najbardziej widać. Nie chcę więc ustawiać za niskiego MIN (na prewno nie zejdę poniżej 1000).

Teraz chcę przemielić Powrót Króla.
Program obliczył: MIN=1791 / AVG=2687/ MAX=4030.

Czy mogę tylko zwiększyć wartość MAX do 7000, a pozostałe zostawić tak jak są?

No bo jesli zastosuję przeliczniki, to:
7500:2687=2.8
MIN = 2687:2.8=959 - troche za niski ten MIN jak na moje nerwy.
podalem we wczesniejszym poscie link.. a teraz tylko dodam, to co juz wczesniej pisal CobraVerde: "CCE jest swietny, ale cudow nie robi". Tak dlugi film raczej marnie wyjdzie, i nie poprawi tego nawet zmiana bitratu, bo sredni bitrate bedzie niski... najlepiej podzial na 2 plyty... no chyba ze jakbys sie uparl moglbys wyciac cale credits np w Shrinku, i pozniej to dac CCE, ale i tak film jest za dlugi...

[quote]4.
Inne opcje

BitrateView dla źródła (ROTK) pokazuje:

Czy to oznacza że muszę ustawić opcje Encoder Options w taki oto sposób:

Progressive Frames: NO (bo jest: Frame type: Interlaced)
Linear quantizer scale: NO (bo jest: Quantscale: Nonlinear)
Zigzag scaning order: NO (bo jest: Scan type: Alternate)[.quote]

tu wszystko dobrze wywnioskowales. Aha, kazdy film zawsze sprawdzaj Bitrate Viewerem, nie daj sie zwiesc i wpasc w rutyne, gdy ukarze sie (choc nie musi) ze kilka razy pod rzad ustawienia podane przez DVD2DVD-R beda takie same jak te z BV, czasami w Vobach sa loga wytworni i to potrafi juz pomieszac szyki DVD2DVD-R... Jak wczesniej pisano nie sprawdzaj z tego powodu pierwszych VOBow filmu... zwroc uwage tez na "DCT precision" (raz mialem inna wartosc - DVD2DVD-R zle zadeklarowal)

Cytat:
Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!
tutaj link, ktory podalem wczesniej... CCE inaczej to nazywa i domyslnie zawsze zaznacza... ODZNACZYC + poczytac to co w watku, do ktorego podany jest link.

Cytat:
A co tak naprawdę zmieni, jeśli te opcje pozaznaczałbym inaczej?
Czym to grozi?
moze jakas kaszana wyjsc

Cytat:
No i ostatnie pytanie - czy już się wyjaśniło czy moda na niezaznaczanie opcji Force Encoding była słuszna? Czy to coś zmienia?
zaznaczenie (zaptaszkowanie) FORCE ENCODING jest wymagane, a to dlatego, ze bez tego nie bedziesz mogl wybrac tzw "decoder plugin" (to na dole w zakladce ENCODING), dla filmow w PALu najlepiej wybierac 'MPEGDecoder'. Poza tym bez zaznaczenia tego nie bedziesz mogl podawac jakis opcjonalnych parametrow w tej ramce Avisynth'a (ale z tego raczej sie nie korzysta w wersjach DVD2DVD-R 1.81 i CCE powyzej 2.5).

aha mozesz tez dac staly (mniejszy) bitrate dla creditsow (chyba 1000 wystarczy), ale sprawdz zawsze ten ostatni chapter, od ktorego sie zaczynaja, nieraz jest jeszcze jakas normalna "akcja"...

Ja na przyklad nie uzywam tego sposobu z kodekiem HuffYUV..

Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 12.07.2004 o godz. 00:59
Stary 12.07.2004, 02:41   #349
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Także i bez zaznaczenia FORCE ENCODING możesz wybrać sobie decoder plugin oraz wpisać słynne już ustawienia kodeka Huffiego i Resample Audio.

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2004, 08:19   #350
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zaznaczenie 'Force Encoding' powoduje, że materiał będzie zawsze rekompresowany, nawet jesli tego nie potrzeba (np. ma poniżej 4.37GB).
Stary 12.07.2004, 11:47   #351
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Michal2004
Tak dlugi film raczej marnie wyjdzie, i nie poprawi tego nawet zmiana bitratu, bo sredni bitrate bedzie niski... najlepiej podzial na 2 plyty... no chyba ze jakbys sie uparl moglbys wyciac cale credits np w Shrinku, i pozniej to dac CCE, ale i tak film jest za dlugi...
Wycinanie napisów to brzydki zwyczaj, ale w tym filmie (Powrót Króla) to by była po prostu zbrodnia! Dla mnie są one (w połączeniu z muzyką) jednymi z najładniejszych napisów końcowych w historii kina. Ah... te rysunki aktorów, które tam dodali! Cudo... Klimacik... Nostalgia... Przyznam, że często włączam i oglądam właśnie same napisy koncowe i łza mi się w oku kręci za każdym razem, choć na co dzień jestem tylko facetem

Ogólnie film po kompresjach nie wyszedł tak brzydko, jak straszyliście. Zapraszam do wglądu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...368#post284368

latet
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2004, 14:56   #352
Michal2004
czytelnik ;)

@ Robs i Jabba

macie racje.. przepraszam.. myslalem o "Expert mode"...
Stary 14.07.2004, 02:48   #353
Michal2004
czytelnik ;)

w tym watku powinien znalezc sie link do tego tematu (tak mysle):

Bitrate Viewer podaje zle dane o filmie
Stary 14.07.2004, 13:25   #354
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
BV podaje o Powrocie Króla :

Field topfirst: Yes
DCT type: Field
Quantscale: Nonlinear
Scan type: Alternate
Frame type: Interlaced

Podobnie DVD2DVDR - nie zaznacza żadnej opcji typu Progressive, ZigZag,Linear Quantizer. Jak w tym filmie jest naprawdę ? Podobne pytanie dotyczy Last Samurai . Sprawdzał ktoś to ?

Jabba

SITH LORD
Stary 14.07.2004, 14:40   #355
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
BV podaje o Powrocie Króla :

Field topfirst: Yes
DCT type: Field
Quantscale: Nonlinear
Scan type: Alternate
Frame type: Interlaced

Podobnie DVD2DVDR - nie zaznacza żadnej opcji typu Progressive, ZigZag,Linear Quantizer. Jak w tym filmie jest naprawdę ? Podobne pytanie dotyczy Last Samurai . Sprawdzał ktoś to ?

Jabba
trzeba zrobic tak jak napisalem w tym drugim temacie (link wyzej). Przeczytaj dokladnie. Tam trzeba zmienic te komende AVS; nie mam teraz za bardzo czasu na pisanie, wiec wieczorkiem napisze cos wiecej. Generalnie wpis byl podwojny (pisalem o tym w tym drugim watku), ale dzis sprawdzilem i mozna zatrzymac CCE (jak tylko zacznie rekompresowac), zmienic te linijke w AVS, zapuscic ponownie CCE a pozniej spokojnie on wszystko dajej dokonczy (zrobi authoting jak dawniej etc.)
Jeszcze to opisze.
Ew. mozna sprobowac w eclCCE odnaczyc te opcje od YUV2 i moze wtedy nie bedzie tego wpisu w AVS i mozna by dac to w tym oknie...
Stary 14.07.2004, 18:11   #356
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Pytanie tylko jest takie - czy to cos da ? Zdaje się ,ze kiedy bylismy nieświadomi, bylismy szczęsliwi ! Nasze filmy wyglądały extra po 6-9 przebiegach i nie było problemów. A teraz "Houston, mamy problem" . Co nie Master Yoda ? I sumienie nas gryzie, wątpliwości - a moze coś jest źle....

Na razie to nie wiem co o tym sądzić.

Jabba

SITH LORD
Stary 14.07.2004, 20:24   #357
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
Pytanie tylko jest takie - czy to cos da ? Zdaje się ,ze kiedy bylismy nieświadomi, bylismy szczęsliwi ! Nasze filmy wyglądały extra po 6-9 przebiegach i nie było problemów. A teraz "Houston, mamy problem" . Co nie Master Yoda ? I sumienie nas gryzie, wątpliwości - a moze coś jest źle....

Na razie to nie wiem co o tym sądzić.

Jabba
no daje to do myslenia, ale lepiej juz robic to poprawnie, niz nadal utwierdzac sie w bledzie.

Jabba a jakiej ty uzywasz wersji DVD2DVD-R? Bo rozumiem, ze CCE w wersji 2.5?

Bo z tego co wiem, dopiero AviSynth w wersji 2.5.xx obsluguje te opcjonalne parametry (interlaced=true/false).
Moze we wczesniejszych wersjach DVD2DVD-R byla inna wersja Avisynt, i chyba nawet samo CCE 2.5 nie wspolgra z ta nowsza wersja... tak chyba pisza na forum doom9....
trzeba by jeszcze doczytac dokladnie...
Stary 15.07.2004, 01:23   #358
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Używam 2.50. Wersja 1.81 obsługuje CCE 2.50. Nie obsługuje np. 2.69. Dowodzi tego plik readme z dvd2dvdr :

"
For full functionality you also need one of the following MPEG-Encoder:

Cinema Craft Encoder SP 2.50.01.00 ; available at www.cinemacraft.com

Cinema Craft Encoder SP 2.66.01.07 Trial ; available at www.cinemacraft.com

Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.08 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.09 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.10 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.11 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.12 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.13 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.17 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.18 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.19 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.20 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.21 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.22 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.23 Trial ; available at www.cinemacraft.com

Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.06 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.07 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.08 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.09 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.10 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.11 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.12 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.13 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.14 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.15 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.16 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.17 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.18 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.19 ; available at www.cinemacraft.com

MainConcept Encoder 1.3.1 ; available at www.mainconcept.com

You also need

comctl32.dll"

Jabba

SITH LORD
Stary 15.07.2004, 01:33   #359
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Dodam jeszcze coś takiego - to wszystko psuje ideę kombajnu jakim jest dvd2dvdr. Czyli odpal, ustaw parametry, zapuść i idź spać.

Ciekawe co na ten temat sadzi twórca dvd2dvdr (http://www.dvd2dvd-r.de). Moze wart zajrzeć na Jego forum albo napisac mu maila z wątpliwościami. Jesli znasz dobrze englisz Michał, to napisz do niego. Ma ksywkę Chatwalker. Na jego forum jest sekcja angielska.

Jabba

SITH LORD
Stary 15.07.2004, 01:56   #360
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

No to mamy zagwozdkę. Uruchomiłem sobie DVD2DVDR w wersji 2.0.0 PRO (RC7). Rózni się ona wyglądem od 1.81. Ma także mozliwość kodowania całych płyt. Wybrałem LOTR ROTK. No i po daniu dla Title1 z filmem opcji Add Job, ktora umożliwia wybór parametrow dla CCE,AVS, otrzymałem parametry : PROGRESSIVE FRAMES i ZIGZAG SCANNING ORDER. Podobnie dla Last Samuraia (tu akurat zgadza się to z BV i z 1.81).

Wersja 2.0.0 nie jest wersją finalną, niemniej RC7 jest na razie ostatnią. Ciekawostką jest ,że max ilość passes dla tej wersji wynosi 8 (w przypadku LOTR ROTK nie mogę ustawić więcej).

JAbba

SITH LORD
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: