Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 15.12.2003, 00:47   #1
Koris
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.12.2003
Koris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam problem z cce. Wersja 2.50 avisynth 2.07 - i oczywiście komunikat "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Ok przeżyłem to , użyłem tmpgenc, poszło wrzuciłem wszystko do maestro uruchamiam podgląd i... "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Co jest grane
Koris jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.12.2003, 01:43   #2
neko1
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.10.2003
neko1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Próbuję przerobić z divixa Sami Swoi na dvd. Wszystko byłoby ok, ale mam problem z dźwiękiem i nie mogę za nic tego rozgryźć. Próbowałem już każdego z wyżej wymienionych programów i efekt jest ciągle ten sam.
Mp3 jest 25/s i 48000, czyli niby nie trzeba niczego konwertować.
Efekt jest taki, że po kilku minutach wywala mi taki komunikat w TMGEncoder DVD Author:
Kilka minut filmu jest z obrazem i dźwiękiem, a potem mam już tylko czarny obraz na którym właśnie jest ten komunikat:
ACM reported error on audio decompress (200)
Próbuję to rozgryźć od kilku dni i dalej nic... może ktoś z fachowców to rozgryzie...
Stary 26.01.2004, 18:30   #3
gosiunia2004
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2004
gosiunia2004 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ACP..niech ktoś pomoże, jak to ugryźć??

Witam..chcę przekonwertować plik avi do kvcd za pomocą ACP..część rozumiem, część nie bardzo, orłem w angielskim czysto technicznym nigdy nie byłam..może mi ktoś pomóc i wytłumaczyć mi, co z czym tam się je??..proszę..i pozdrawiam
gosiunia2004 jest offline  
Stary 13.05.2003, 10:00   #4
lukiluki
Bywalec

Data rejestracji: 12.05.2003
lukiluki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy kłopocików ciąg dalszy....

Witam ponownie.
Udało sie przebrnąć z uruchomieniem avisyntha i CCE teraz działem na CCE 2.66.0.10 beta i avisynth 2.08. Jakoś to zadziałało choć układ i opcje w tej wersji cce sa sporo inne i nie wszystkiem mogłem poustawiać tak jak w tutorialu. Ale już po około 6 godzinach otrzymałem pliczek XXXX.mpv. Mam DVD Maestro w wersji 2.5 no i oczywiście nie przyjął mi tego mpv podał komunikat iż ratio mu nie pasuje. Dałem spokój i odpaliłem wersję 2.9 i ten o dziwo nie protestował . Mam kłopot ze ścieżką audio. Pierwotnie w divx była ac3 5ch. Zgodnie z wytycznymi w nandubie przerobiłem do psełdo wave a potem zaczęły sie schody. Mam te wszystkie programiki do fixowanie konwertowania i cholera wie do czego jeszcze ale fixowanie nie bardzo się powiodło. Besweet-em przerobiłem do ac3 a teraz robię sam nie wiem co Ac3Machine - z ac3 do ac3. Po besweet-cie DVD maestro nie przyjął mi tej scieżki ac3. Może kolega pomógłby zwalczyć te audio.
Poza tym widzę iż kolega dysponuje programem ... DD 5.1 Czy jest szansa na jakąś wersję demo lub trial. Szukałem tego i nie znalazłem nigdzie.
I pytanko na koniec - po przerobieniu txt na jakies bitmapy czy cos takiego otrzymałem kilkaset pliczków. Czy mam je równierz dorzucic do DVD Maestro? Czy ten sofcik poradzi sobie bo one oprócz nazwe to nie wiele się różnią.
lukiluki jest offline  
Stary 13.05.2003, 10:36   #5
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: kłopocików ciąg dalszy....

Cytat:
lukiluki napisa***322;(a)
Witam ponownie.
Udało sie przebrnąć z uruchomieniem avisyntha i CCE teraz działem na CCE 2.66.0.10 beta i avisynth 2.08. Jakoś to zadziałało choć układ i opcje w tej wersji cce sa sporo inne i nie wszystkiem mogłem poustawiać tak jak w tutorialu.
główne opcje są takie same - patrząc na ich nazwy, użyj tych samych parametrów i wartości w swojej wersji CCE.

Cytat:
Mam kłopot ze ścieżką audio. Pierwotnie w divx była ac3 5ch. Zgodnie z wytycznymi w nandubie przerobiłem do psełdo wave a potem zaczęły sie schody. Mam te wszystkie programiki do fixowanie konwertowania i cholera wie do czego jeszcze ale fixowanie nie bardzo się powiodło. Besweet-em przerobiłem do ac3 a teraz robię sam nie wiem co Ac3Machine - z ac3 do ac3. Po besweet-cie DVD maestro nie przyjął mi tej scieżki ac3. Może kolega pomógłby zwalczyć te audio.
skoro divx miał audio ac3 to bardzo dobrze - napisałem w poradniku co trzeba zrobić w takim przypadku... ale warto powtórzyć:
1. zapisujesz jako *wav Nandubem
2. zmieniasz rozszerzenie na *ac3
3. najpierw odpalasz TYLKO BeeSliced, przenosisz swój plik *ac3 na jego ikonkę i robisz "Fix file". programik zapisuje ci nowy, poprawiony plik jako nazwa_fixed.ac3
4. ten plik ładujesz do AC3Machine (Input), wybierasz miejsce docelowe i nazwę finalnego pliku *ac3 (Output). oczywiście, że z AC3 robisz AC3, ale z poprawionym framerate (ustawiasz np. zmianę 23,976 na 25 Fps). ilość kanałów i bitrate powinna być taka sama w pliku źródłowym jak i finalnym - nie zmieniaj tych ustawień (reszta tak jak na screenie). już chyba jaśniej być nie może
5. samego BeeSweet nie ma nawet potrzeby odpalać - działa on przez te dwie nakładki: BeeSliced i AC3Machine i służy raczej do korekcji istniejących plików niż tworzenia nowych.

Cytat:
Poza tym widzę iż kolega dysponuje programem ... DD 5.1 Czy jest szansa na jakąś wersję demo lub trial. Szukałem tego i nie znalazłem nigdzie.
napisz do mnie maila to coś się wymyśli...

Cytat:
I pytanko na koniec - po przerobieniu txt na jakies bitmapy czy cos takiego otrzymałem kilkaset pliczków. Czy mam je równierz dorzucic do DVD Maestro? Czy ten sofcik poradzi sobie bo one oprócz nazwe to nie wiele się różnią.
Importujesz sam plik *son, zawierający wszelkie informacje o twoich napisach i odnoszący się do tych "obrazków" - poprzez niego potem odbywa się "wlanie" ich do DVD.

powodzenia

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 13.05.2003 o godz. 13:28
CobraVerde jest offline  
Stary 13.05.2003, 11:06   #6
foton007
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.05.2003
foton007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W zakładce STYLES (maestro sbt) mam puste białe okienko i
przesto niemoge ustawic wilkosci liter..itd.
foton007 jest offline  
Stary 16.08.2004, 20:40   #7
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wielki Problem!!!

Cześć,

Mam wielki problem, mianowicie robię tak jak CobraVerde opisał i po kodowaniu CCE (2.50 lub 2.67) wychodzą trupie kolory!!!
Skóra ma zielony odcień i w ogóle wszystko jest do bani!!!
COBRA!!! Pomóż, za każdym razem wychodzi to samo!

Dzięki!
Pozdrawiam,
Kris jest offline  
Stary 16.08.2004, 23:09   #8
lord_honey
Raven

Data rejestracji: 19.07.2004
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez KristofS
Cześć,

Mam wielki problem, mianowicie robię tak jak CobraVerde opisał i po kodowaniu CCE (2.50 lub 2.67) wychodzą trupie kolory!!!
Skóra ma zielony odcień i w ogóle wszystko jest do bani!!!
COBRA!!! Pomóż, za każdym razem wychodzi to samo!

Dzięki!
Pozdrawiam,
hmm dziwne ja robilem zgodznie z poradnikiem i jest wszytko ok bez najmniejszego problemu a zainstalowales wszytkie programiki ?
lord_honey jest offline  
Stary 13.05.2003, 12:04   #9
CobraVerde
KONKWISTADOR

fuck - wiem, to jest błąd ostatniej edycji Subtitle Workshopa, którym robisz plik *SSA. trzeba podmienić pierwsze dwie sekcje tego pliku na takie z pliku wygenerowanego przez starszą wersję - u mnie to działa:
--------------------------------------------------------------------------------------

[Script Info]
Title: <untitled>
Original Script: <unknown>
ScriptType: v4.00

[V4 Styles]
Format: Name, Fontname, Fontsize, PrimaryColour, SecondaryColour, TertiaryColour, BackColour, Bold, Italic, BorderStyle, Outline, Shadow, Alignment, MarginL, MarginR, MarginV, AlphaLevel, Encoding
Style: Default,Tahoma,24,16777215,16777215,-1,0,-1,0,1,2,2,2,15,15,15,0,0

--------------------------------------------------------------------------------------
podnień to w pliku wygenerowanym przez Subtitle Workshop (otwórz go Notatnikiem) i powinno wszystko grać
i polecam czcionkę Century Gothic, wielkość 22 albo 24 pkt, outline 1 pkt.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 13.05.2003 o godz. 12:12
CobraVerde jest offline  
Stary 13.05.2003, 13:48   #10
lukiluki
Bywalec

Data rejestracji: 12.05.2003
lukiluki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
... walki cd

Następny kroczek w tajemnej dziedzinie divx 2 dvd
Udało się przefixowac przekonwertować zamienić i podmienić .... i mam ta cieżkę dźwiekową ac3. Nawet DVD Maestro ją przyjął choć nie wiem cemy jej długość w stosunku do materiału video jest o około 3 sekundy krotsza

Ale nic to
Znalazłem odpowiednie (przynajmniej tak mi się wydaje) dwa pliki txt - połączyłem je i przekonwertowałem na 25fps - póżniej kolejny magiczny sofcik zronił z nich obrazki - zaimportowałem je do maestro dvd i .......
....... kończa sie wszystkie na około 40 minucie filmu
Podobnie ak u kolegi nie jestem wstanie zmienić niczego w wielkosci i kolorze czcionek. Ale nic to

W tutorialu jest podane i mogę sobie pozaznaczać audio+video+txt i zrobic podgląd filmu w celu sprawdzeniu synchronizacji. U mnie to nie działa albo nie wiem jak to zrobić.
Mam taki suwaczek i owszem mogę sobie go gdzieś przesunąć i wtdy 2klik daje mi duży obraz na ktorym widzę klatkę z filmem + napis ale za Boga nie wiem czy ten napis odpowiada temu co się dzieje w filmie oraz co gorsza nie wiem czy dźwięk jest synchroniczny wzgledem video.
Help
lukiluki jest offline  
Stary 13.05.2003, 14:45   #11
softmar
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.05.2003
softmar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy wszystko razem

Daloby rade abys gdzies udostepnil te wszystkie programiki spakowane razem ktore sa potrzebne do przerobienia dixva na DVD. ??
Czesc sciagnolem tych programow. Innych nie moge bo wyskakuja jakies bledy a jeszcze innych nie moge poszukac.

Bylbym wdzieczny abys mi je gdzies udostepnil tak jak instrukcje lub moze przeslal na maila martines@konin.lm.pl

z gory dziekuje!
Stary 13.05.2003, 14:53   #12
CobraVerde
KONKWISTADOR

Re: ... walki cd

Cytat:
lukiluki napisa***322;(a)
jej długość w stosunku do materiału video jest o około 3 sekundy krotsza
to nie ma znaczenia - często się tak zdaża i nie stanowi to problemu

Cytat:
Znalazłem odpowiednie (przynajmniej tak mi się wydaje) dwa pliki txt - połączyłem je i przekonwertowałem na 25fps - póżniej kolejny magiczny sofcik zronił z nich obrazki - zaimportowałem je do maestro dvd i ....... kończa sie wszystkie na około 40 minucie filmu
pewnie źle je połaczyłeś - wczytaj połączony plik napisów do SW, popatrz na czasy wyświetlania i porównaj z czasem filmu divx. na tej podstawie będziesz wiedział co jest i gdzie spieprzone. a czy zmianę FPS zrobiłeś w MaestroSBT ? bo SW jakoś to dziwnie robi...

Cytat:
Podobnie ak u kolegi nie jestem wstanie zmienić niczego w wielkosci i kolorze czcionek. Ale nic to
rozwiązanie jest w moim poprzednim poście...

Cytat:
W tutorialu jest podane i mogę sobie pozaznaczać audio+video+txt i zrobic podgląd filmu w celu sprawdzeniu synchronizacji. U mnie to nie działa albo nie wiem jak to zrobić.
Mam taki suwaczek i owszem mogę sobie go gdzieś przesunąć i wtdy 2klik daje mi duży obraz na ktorym widzę klatkę z filmem + napis ale za Boga nie wiem czy ten napis odpowiada temu co się dzieje w filmie oraz co gorsza nie wiem czy dźwięk jest synchroniczny wzgledem video.
Help
na górze masz przyciski podglądu - nad wszystkimi ścieżkami. ich musisz użyć, żeby film ruszył i można było go sprawdzić. a to co ci się pokazuje to chyba okno podglądu napisów... opisałem to chyba w poradniku w miarę jasno - zaraz sprawdzę

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 13.05.2003 o godz. 15:07
CobraVerde jest offline  
Stary 13.05.2003, 15:14   #13
CobraVerde
KONKWISTADOR

no to odrobinę dokładniej na temat podglądu w DVDMaestro bo to ważna sprawa:
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik-play.jpg  

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 13.05.2003 o godz. 16:00
CobraVerde jest offline  
Stary 13.05.2003, 15:19   #14
CobraVerde
KONKWISTADOR

Re: wszystko razem

Cytat:
softmar napisa***322;(a)
Daloby rade abys gdzies udostepnil te wszystkie programiki spakowane razem ktore sa potrzebne do przerobienia dixva na DVD. ??
Czesc sciagnolem tych programow. Innych nie moge bo wyskakuja jakies bledy a jeszcze innych nie moge poszukac.

Bylbym wdzieczny abys mi je gdzies udostepnil tak jak instrukcje lub moze przeslal na maila martines@konin.lm.pl
z gory dziekuje!
te programy ważą trochę ale jak ktoś udostępni miejsce na FTP albo WWW to nie ma problemu...
chociaż wystarczy poszukać tu:
http://www.filemirrors.com
http://www.doom9.org/software.htm
i może czasem użyć Googla albo eMule i wszystko można znaleźć...

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 13.05.2003 o godz. 16:00
CobraVerde jest offline  
Stary 18.04.2004, 19:49   #15
DNBass
Bywalec

Data rejestracji: 09.03.2004
DNBass w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
te programy ważą trochę ale jak ktoś udostępni miejsce na FTP albo WWW to nie ma problemu...
chociaż wystarczy poszukać tu:
http://www.filemirrors.com
http://www.doom9.org/software.htm
i może czasem użyć Googla albo eMule i wszystko można znaleźć...
moze poprostu dac tobie stałe linki do programów których nie masz u siebie ?(tylko bym musiał je wrzucic na ftp )

Electronic helper on the elektroda
specyfikacja : audio ,akustyka

początkujacy na cdrinfo.pl
DNBass jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: