Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.03.2004, 15:42   #1
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Plemnik
Super ale jakos nie wszyscy chyba maja dostep do jego poczty a mi tez ten *****ny program robi cuda... Przepraszam za wulgarny jezyk ale ****icy juz dostaje - napisy sa na oko ok, przy wyswietlaniu ssa wszystko jest dobrze a ten *******ony Maestro radosnie importuje jakas polowe napisow w dodatku majac w dupie ich umiejsowienie (znaczy na samym poczatku zaczyna umieszczac napisy z polowy filmu). Aaaaa kurde juz nie moge, robie powrot krola dla buca nie znajacego angielskiego i on koniecznie musi miec napisy...
Pomozcie bo zaraz chyba wyjde na ulice strzelac do ludzi
Jak w większości przypadków problem tkwi między fotelem a klawiaturą Skoro Maestro umieszcza na początku napisy z połowy filmu to znaczy, że masz problem z SMPTE ścieżki video (a akurat ten problem był poruszany w tym wątku conajmniej kilka razy.

Cytat:
PS A nie ma jakiegos sensowniejszego programu? Najlepiej takiego co robi co mu sie kaze a nie to co mu sie zachciewa. Najwiecej progsow jest do zrzucania z DVD na DVDr - paranoja jakas, mam wrazenie ze i tak wiekszosc ludzi robi filmy z DivX jako najbardziej dostepnych.
Sonic Scenarist? DVD Workshop? Skoro jak sam twierdzisz więcej jest programów do zrzucania z DVD na DVDr, zatem pewnie jednak większość ludzi zajmuje się konwersją DVD -> DVDr

Cytat:
PS Przepraszam wszystkich urazonych tonem mojej wypowiedzi - krew mnie poprostu juz zalewa - cale kodowanie to pikus przy tych *.* napisach...
Duby smalone prawisz, waść

Cytat:
OK, JUZ NIEAKTUALNE. Przeoczylem informacje o zwroceniu uwagi na czas przy napisach - standardowo Maestro ustawil start na 06 sekunde i to powodowalo wczytywanie napisow od polowy (Bog raczy wiedziec dlaczego tak). Cos mi mowi ze pozegnam ten program mozliwie szybko jakos wyjatkowo problematyczny. Pozdrawiam!
ustawienie startu na "06 sekundę" (chodziło o szóstą sekundę filmu?) przesuwało napisy o godzinę? DVD Maestro to naprwdę dobry program do authoringu. Jeden z lepszych na rynku mimo, że od pewnego czasu nie rozwijany. Na dodatek krzywa uczenia jest dlatego programu dość łagodna.
Stary 04.03.2004, 17:42   #2
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Jak w większości przypadków problem tkwi między fotelem a klawiaturą Skoro Maestro umieszcza na początku napisy z połowy filmu to znaczy, że masz problem z SMPTE ścieżki video (a akurat ten problem był poruszany w tym wątku conajmniej kilka razy.
Fakt przeoczylem czesc watku - coz pospiech i cala nocka za mna. Nerwy jak zwykle okazaly sie zlym doradca Inna rzecz ze nie bardzo rozumiem dlaczego jesli jest przesuniecie o pare sekund wczytuje jakas niewielka czesc napisow. Rozumiem gdyby pominal tylko napisy ktore akurat w tym czasie sie wyswietlily ale czemu laduje jakis tam procent? Chyba ze to akurat moja wersja ma cos skopane.

Cytat:
Sonic Scenarist? DVD Workshop? Skoro jak sam twierdzisz więcej jest programów do zrzucania z DVD na DVDr, zatem pewnie jednak większość ludzi zajmuje się konwersją DVD -> DVDr

Duby smalone prawisz, waść

ustawienie startu na "06 sekundę" (chodziło o szóstą sekundę filmu?) przesuwało napisy o godzinę? DVD Maestro to naprwdę dobry program do authoringu. Jeden z lepszych na rynku mimo, że od pewnego czasu nie rozwijany. Na dodatek krzywa uczenia jest dlatego programu dość łagodna.
Ok, ok - jednak wczytywanie niepoprawnie napisow innych niz tiff to jednak bug. Co do powyzszego to przeciez sobie sytuacji nie wymyslilem )
Dobry czy nie jakos mnie nie przekonuje. Mazy mi sie cos wszystko w jednym - wczytuje avi, wczytuje txt ustawiam odpowiedni bitrate i proporcje - zostawiam kompa na noc a rano mam gotowy obraz do nagrania )) ehhh to by byl ideal. A nie 50 programow, kazdy etap autoringu w innym

Co do ripowania i autoringu to sie nie zgodze. Owszem na zachodzie tak ale u nas z tego co widze po znajomych to 90% DVD powstaje z kilku dyskowych divXow. Coz malo kto ma wiekszy zbior DVD za to divX jest powszechny
Nie mowiac juz o nowosciach. Ciekawe ile osob na forum ma oryginalny DVD z np powrotem krola...
Stary 04.03.2004, 19:55   #3
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Plemnik
Fakt przeoczylem czesc watku - coz pospiech i cala nocka za mna. Nerwy jak zwykle okazaly sie zlym doradca Inna rzecz ze nie bardzo rozumiem dlaczego jesli jest przesuniecie o pare sekund wczytuje jakas niewielka czesc napisow. Rozumiem gdyby pominal tylko napisy ktore akurat w tym czasie sie wyswietlily ale czemu laduje jakis tam procent? Chyba ze to akurat moja wersja ma cos skopane.
Załadował tylko te, które startowały powyżej pierwszej godziny (czyli te nie pominięte )
Cytat:
Ok, ok - jednak wczytywanie niepoprawnie napisow innych niz tiff to jednak bug. Co do powyzszego to przeciez sobie sytuacji nie wymyslilem )
Którą masz wersję? Ja mam 2.9 i zawsze wczytuję do niej nieskompresowane bitmapy.
Cytat:
Mazy mi sie cos wszystko w jednym - wczytuje avi, wczytuje txt ustawiam odpowiedni bitrate i proporcje - zostawiam kompa na noc a rano mam gotowy obraz do nagrania )) ehhh to by byl ideal. A nie 50 programow, kazdy etap autoringu w innym
Chyba dvd2dvd robi większość rzeczy za Ciebie (to jest tylko nakładka na CCE, Avisynth'a i pewnie jeszcze coś). Generuje chyba nawet skrypt dla Scenarista i w Scenariscie trzeba wygenerować vob'y.
Cytat:
Co do ripowania i autoringu to sie nie zgodze. Owszem na zachodzie tak ale u nas z tego co widze po znajomych to 90% DVD powstaje z kilku dyskowych divXow. Coz malo kto ma wiekszy zbior DVD za to divX jest powszechny
No powiedzmy, że rzecz jest dyskusyjna. Moim zdaniem cena odtwarzaczy wspierających divx'y jest w tej chwili na tyle niska, że osoby z dużą kolekcją divxów lepiej by zrobiły po prostu nabywając jeden z nich. Na pewno nie chciałbym trzymać na półce obok innych płyt DVD produktu takiej konwersji... Jednorazowe obejrzenie? hmm no może ale musiałbym być zdrowo zdesperowany. Zerknij sobie czasem na stronki związane z sieciami P2P.
Cytat:
Nie mowiac juz o nowosciach. Ciekawe ile osob na forum ma oryginalny DVD z np powrotem krola...
Liczba osób, które mają oryginalny DVD z Powrotem Króla równa jest zeru. I to nie tylko na tym forum. To DVD się jeszcze w ogóle nie pojawiło ^_^ Jeśli nawiązujesz do tego co krąży po sieciach P2P to jest to zgrywane z kina (tylko w trochę specjalny sposób -- nasi sąsiedzi ze wschodu wpadli na ten sposób nagrywania).
Stary 19.05.2003, 23:16   #4
foton007
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.05.2003
foton007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja już zrobiłem twiom sposobem 2 filmy i było OK.
To znaczy przerobic je na ssa.
foton007 jest offline  
Stary 19.05.2003, 23:23   #5
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
foton007 napisa***322;(a)
Ja już zrobiłem twiom sposobem 2 filmy i było OK.
To znaczy przerobic je na ssa.
w końcu jakieś dobre wieści
a jak z jakością obrazu - jak Ci wyszło ?
Stary 19.05.2003, 23:27   #6
kefir
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.05.2003
kefir w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Do CobraVerde

Cytat:
lukiluki napisa***322;(a)
Witam
Mam pytanko cy jest jeszcze jakas szansa na pomoc przy walce z podczepieniem napisów do DVDMaestro?
Pisałem do Ciebie Emila w tej sprawie ale może nie doszedł więc pytan na Forum.
Napisy które przygotowałeś są bomba ale sam Maestro wciaga z nich tylko część tzn około 25% z całości. Co gorsza wciągnął od bodajźe 720 do kończ czyli około 250 z 1020. Nie wiem co jest grane?
Proszę Help

a w jakim formacie robiłeś z napisów obrazki bo mi zrobiło tak samo przy zastosowaniu .bmp problem zniknął przy .tif

I tak samo wczytał od około 720 napisu do końca.
kefir jest offline  
Stary 19.05.2003, 23:31   #7
lukiluki
Bywalec

Data rejestracji: 12.05.2003
lukiluki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: Do CobraVerde

Cytat:
CobraVerde napisa***322;(a)
odpisałem Ci na maila...
A ja nic nie dostałem
lukiluki jest offline  
Stary 19.05.2003, 23:33   #8
CobraVerde
KONKWISTADOR

Re: Re: Re: Do CobraVerde

Cytat:
A ja nic nie dostałem
właśnie to Ci poradziłem w mailu co napisał Kefir - zmianę formatu obrazków na *tif
Stary 19.05.2003, 23:52   #9
foton007
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.05.2003
foton007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jakość jest OK.
foton007 jest offline  
Stary 20.05.2003, 18:18   #10
lukiluki
Bywalec

Talking SUKCESSSSS !!!!!!

Wielki sukces (jak dla mnie) !!!!!!
Po wielkiej walce wyprodukowałem filmik + PL napisy !!!!
Wielkie dzięki COBRAVERDE. Ale jak bedzie mnie cos męczyc to i tak się do Ciebie zwróce o pomoc.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez lukiluki : 20.05.2003 o godz. 18:21
lukiluki jest offline  
Stary 20.05.2003, 18:54   #11
CobraVerde
KONKWISTADOR

Re: SUKCESSSSS !!!!!!

Cytat:

Po wielkiej walce wyprodukowałem filmik + PL napisy !!!!
ja przy pierwszym filmie straciłem cały weekend a nad napisami siedzałem do bladego świtu, bo mi coś ciągle nie wychodziło
a miałem tylko pod ręką bardzo skromny poradnik z Doom9, gdzie nie było szczegółów dla laików i ani słowa o napisach.
a kiedy wreszcie skończyłem i się tutaj pochwaliłem, że zrobiłem całkiem ładny film DVD z divxa to paru miejscowych mądrali orzekło, że to bez sensu bo jakość napewno jest zła

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 20.05.2003 o godz. 18:58
CobraVerde jest offline  
Stary 21.05.2003, 20:02   #12
pawlach
Bywalec

Data rejestracji: 27.04.2003
pawlach w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
jestem wlasnie na etapie wykonanie pierwszej plyty z poradnika zamiszczonego w tym dziale i mam male techniczne pytanie do Cobry
czy otwierajac plik z napisami (jako *txt) w programie Subtitle Workshop nie mozna by od razu zapisac plik telstowy z rozszerzeniem *son (bo jest taka mozliwosc ) czy wtedy DVD Maestro wczyta ten plik?
I jeszce pytanie czy w razie klopotow moge pisac do Ciebie na priva?
pozdrawiam
Paweł
pawlach jest offline  
Stary 21.05.2003, 20:53   #13
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
pawlach napisa***322;(a)
Witam
czy otwierajac plik z napisami (jako *txt) w programie Subtitle Workshop nie mozna by od razu zapisac plik telstowy z rozszerzeniem *son (bo jest taka mozliwosc ) czy wtedy DVD Maestro wczyta ten plik?
próbowałem tak robić na początku ale mi wychodziła jakaś sieczka albo ten "tekstowy" plik *son nie chciał się wczytatywać więc dałem sobie siana. może teraz z nową wersją SW coś się zmieniło - spróbuj i powiedz jak ci poszło...

Cytat:

I jeszce pytanie czy w razie klopotow moge pisac do Ciebie na priva?
pozdrawiam
Paweł
jasne
Stary 21.05.2003, 20:57   #14
lukiluki
Bywalec

Angry w sprawie CCE 2.5

Dzieki CV za CCE ale nie działa mi ta wersja. Czy posiadasz może inną wersje bez loga?? Help
lukiluki jest offline  
Stary 22.05.2003, 12:05   #15
Fafer
DVD Maniac

Data rejestracji: 02.02.2003
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm Mam pare uwag/ropozycji do poradnika
Mnie także udalo sie zrobic pare filmów z divxa na DVD nie czytalem wtedy poradnika Cobry.
1. Napisy Wychodzily czarne aby zmienic na biale nalezy ustawic w MaestroSTB w Color rendering - Only one set of text.....
a później w pliku *.son
---
SP_NUMBER START END FILE_NAME
Display_Area (13 513 302 541)
Color (1 2 0 0)
zmienic na
Color (1 0 2 0)
---
Wtedy nie trzeba sie bawic zakladkami w Maestro

2. Chaptery
Mozna zaimportowac plik z chapterami format pliku następujacy:
*.chp
---
$Spruce_IFrame_List

00:00:19:00
00:01:04:07
00:05:17:09
[...]
---
Warto rownież ustawic w Chapter Marker Properties -> Autoname -> Index Based oraz Unique name check
Wtedy widzimy podczas odtwarzania (przeskakiwania) filmu ktory chapterow jest obecnie odtwarzany z ilu np 3/12

3. Nie warto zmieniac frameratu w tmpgenc sprawdzalem kilka wersji i zachowywaly sie podobnie co 4,5 klatka byla powieleniem poprzedniej do daje dosyc widoczne skoki zwłaszcza przy napisach końcowych sam kodowalem programem canopus procoder
4. Ustawiajac rozdzielczosc korzystalem ze wzorów do których sam doszedlem
4:3 - 720*Rv/Rh np 720*288/604 = 343 to oczywiscie wymiar klatki w pionie bo w poziomie zawsze bedzie 720
16:9 - 960*Rv/Rh np 960*288/604 = 457 oczywiscie film zródlowy musi miec proporcie conajmniej 1,77 bo inaczej wyjdzie nam rozdzielczość powyzej 576
To Tyle
Pozdrawiam Fafer.

Twoje uprawnienia: