Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.08.2005, 22:27   #361
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj

Inni to znaczy Kto ?
Proponuje ochłonąć i emocje zachować na Forum.

Nie zgadzam sie z retoryka ste3ana, ale rowniez nie przychylam sie do Twoich wypowiedzi w tych dwoch zalinkowanych postach.

Cytat:
Napisany przez slawekj
Jakość na pierwszym miejscu. Proszę mi wskazać dobry nośnik x8 i x16 z niskimi błędami TE/FE a zaraz go przetestuję.
Caly problem w tym ze Twoja interpretacja testow jest wyjatkowo wysrobowana i wrecz pedantyczna - trzeba zrozumiec to co osobiscie glosze od bardzo dawna, a wiekszosc rozumie juz od jakiegos czasu - niewielkie roznice w wykresach, powiedzmy np. roznica 20% sumy PIE przy podobnych max, to ZADNA roznica - zarowno w teorii jak i praktyce. Oczywiscie rozni ludzie maja tez rozny stopien dystansu. Osobiscie mam chyba jeden z najwiekszych dystansow, choc uwazam, ze moze byc on zbyt duzy (jestem czlowiekiem dosc malej wiary - lubie konkrety).
Poza tym TE/FE - dla mnie ZADEN wyznacznik. Zreszta zwykle NIE MA wplywu na koncowy wynik palenia, wiec dlaczego mialbybyc on wyznacznikiem przy doborze nosnika ??
Cytat:
Napisany przez slawekj
Problem w tym, że na rynku brak dobrych nośników do zapisu 16x.
Jest też duży problem z doborem dobrego nośnika 8x.
Więc jak testować napęd z większymi prędkościami jak brak nośników.

Strategie zapisu i testy CATS są ustalane dla nośników zgodnych z normą.
A co mamy na rynku.... szkoda pisania.
Więc pozostaje selekcja i nagrywanie 4x.
To jest EWIDENTNA SUBIEKTYWNA opinia. Co znaczy dobrych nosnikow ?? Takich ktore spelniaja TWOJE normy TE/FE ?? Takie ktore nie maja max PIF 1 przy ECC 8 ?? Normy sa jasne (sa duzo, duzo lagodniejsze od Twoich) - choc oczywiscie kazdy tam ma swoje 'normy', ale to sie wlasnie nazywa SUBIEKTYWNA opinia.

Inni testuja wyzsze predkosci i jakos nie narzekaja na spisek ktory powoduje ze w Polsce nie ma dobrych plyt. Do zalezy od definicji 'dobrych' - ktora jest SUBIEKTYWNA !!

Szczegolnie tekst:
Cytat:
Napisany przez slawekj
Jest też duży problem z doborem dobrego nośnika 8x.
[..]
A co mamy na rynku.... szkoda pisania.
Więc pozostaje selekcja i nagrywanie 4x.
uwazam za ultra subiektywny.

EDIT: Co do drugiego posta ste3ana to uwazam ze ten link to akurat swietny argument ...

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 06.08.2005 o godz. 22:30
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.08.2005, 22:29   #362
ste3an
Bywalec

Data rejestracji: 11.07.2004
ste3an w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@slawek sluchaj po co nagrywasz tayo x4 i pokazujesz to na forum po co? nie umiesz na to pytanie odpowiedziec zbywasz mnie nie umiesz kolego dyskusji prowadzic jak mowiel kazde dvdrw tayo x8 na x4 tak nagra nagraj cos pozadnie pokaz jak ta nagrywarka jak ty to mowisz jest super naarzie ciagle przy tym jednym i samym brniesz ja osbiscie wlasnie wiecej czytam niz pisze na tym forum

Ostatnio zmieniany przez ste3an : 06.08.2005 o godz. 22:32
ste3an jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 22:43   #363
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Proponuje już mnie nie atakować tylko zrozumieć, że wypalanie nie polega na włożeniu przypadkowej płytki do przypadkowego napędu i nagrywaniu na max.

Ja to wszystko przerobiłem i nagrywam tak jak powinno się nagrywać.
Nagrywam każdy nośnik z taką prędkością na jaką zasługuje.

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 23:05   #364
moll47u
Bywalec

Data rejestracji: 04.06.2002
moll47u w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Troche zbaczamy z kursu ale ....

Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie.
Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok - choć były to najgorsze (najtańsze) na rynku SKY i Esperanzy 2x. Nagrywałem je na Pionku 105 i wszystkie, po za kilkoma sztukami (porysowane) czytają się we wszystkich napędach - fakt czasami wolniej.
Mam też płytki CD nagrywane na pierwszych nagrywarkach CD-R - pamiętacie może kiedy płyta CD kosztowała 150 zł? i była złota? Wszystkie się czytają!
Oszczędzałem na nośnikach - bo niekiedy wypalałem 100 płyt miesięcznie (obrazy komputerów, i inne kopie bezpieczeństwa) i nagrywałem na tanich płytkach. Wszystkei się czytają!
IMHO, wszystko zalerzy od sposobu przechowywania nośników. Moje składuje w papierowych kopertach w kartonach, w suchym miejscu - ale kilka płytek lerząło na oknie i w szafie gdzie operowało słońce i ... odchodzi lakier ...

Co do szybkości zawsze paliłem CD-R "cut niżej niż max" ;> a DVD palę 8x - 8x a 16x na 12/8x - bo mi dysk nie wyrabia!
moll47u jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 23:14   #365
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez moll47u
Troche zbaczamy z kursu ale ....

Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie.
Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok -

Prośba o wskazanie norm czytania jako normy jakości płytki.
Normą jakości są błędy PI/PIF i Jitter.

Zawsze pisałem i dalej tak pozostanie.
Nie ma dobrej jakości na tanich nośnikach a najniższe błędy otrzymuje się dobierając szybkość wypalania do jakości nośnika.

Stary 06.08.2005, 23:31   #366
moll47u
Bywalec

IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt.

Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero ....

Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' ....

BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108
Stary 06.08.2005, 23:32   #367
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
jak na palenie x4 to zadna rewelacja jak na tayo wypal to 12x i pokaz wykres
Dla mnie rewelacja, bo została znaleziona odpoiednia prędkość dla tego nośnika.

Cytat:
takie tayo na x 4 wszytko nagra
Proszę pokazać jak to "wszystko" nagra (test)

Zgadzam się ze Sławkiem ze nie ma odpowiednich nośników do nagrywania z prędkością 16x !

Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane.

Osobiście cenię sobie wkład kolegi @Slawekj na rzecz tego forum.("masa" testów i rzeczowych postów)
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 23:40   #368
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez moll47u
IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt.

Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero ....

Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' ....

BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108
Co do oszczędności pełna zgoda.
Ale oszczędzając tracimy na jakości.
Więc albo nagrywamy jak popadnie i korekcja załatwi resztę albo...
można inaczej.
Ale to już inny świat tak jak w życiu.
Ja stawiam na jakość.

Stary 06.08.2005, 23:43   #369
moll47u
Bywalec

Cytat:
Napisany przez melag
Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane.
Powiedz mi ile palisz płytek w miesiącu?

Ja właśnie "frezuje" juz 10ta płytkie od 1,5h w tym czasie z przyjemnością bym sobie pograł .... a tak jeszcze przedemną ok 15 (czyli jakies 2-3h nagrywania).
Gdybym mógł szybciej nagrywać, to bym to robił ;> ale zakupione nośniki pozwalająna tylko na 8x.
W pracy mam "służbowe" Verbatimy x16 i tylko dzięki temu nie spędzam całego dnia na 'frezowaniu" ...

W pracy idzie 100 płytek w miesiącu (średnio) na backupy ...
Zazwyczaj po pół roku płytki idą do niszczarki ...
Aż serce boli ...
Stary 06.08.2005, 23:49   #370
moll47u
Bywalec

Cytat:
Napisany przez slawekj
Ja stawiam na jakość.
A ja cena do jakości ....

Gdy kupowałem Esperanzy na nośnikach Verbatima płytka mnie kosztowała 1,05 a orginalny Verbatim kosztował ok 2,85 ....

Pionek (108) chciał mi przepalać płytki na 12x ale ja pale na x8

Ale, tak jak napisąłem wcześniej kupiłem Benq i zobacze co ta spawarka może zdziałać
Stary 07.08.2005, 00:00   #371
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez moll47u
A ja cena do jakości ....
Zależy jak to rozumieć.
Bo można tak jak testy samochodów i wychodzi, że to i tamto jest lepsze od BMW czy Audi lub Mercedesa.
Jeżeli otrzymujemy taką samą jakość za mniejsze pieniądze to pełna zgoda.
Przy płytkach nie ma to zastosowania.

Stary 07.08.2005, 00:12   #372
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Zależy jak to rozumieć.
Bo można tak jak testy samochodów i wychodzi, że to i tamto jest lepsze od BMW czy Audi lub Mercedesa.
Jeżeli otrzymujemy taką samą jakość za mniejsze pieniądze to pełna zgoda.
Przy płytkach nie ma to zastosowania.

'Moim zdaniem przy płytkach nie ma to zastosowania.'

Bo moim zdaniem na przyklad ma. Oczywiscie nie ma przelozenia 1:1 z samochodow, ale ogolnie o to samo chodzi. Przeciez nie wszyscy musza kupowac BMW ??
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2005, 07:57   #373
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Panowie, w tym temacie chodziło (jeszcze do niedawna ) o wykazanie, że warto kupic benq 1640, a nie jakiegoś "szrota" liteona 16xx , a dochodzimy pomału do wniosku, że nie "palnik" jest ważny ale przedewszystkim płyta na której wypalamy i takie wnioski powinny chyba z naszych rozważań wypływać

ps. jak dorwę jakąś płytę na tayo to wypale x4 i raczej napewno będzie wykres bardzo zbliżony do benkowego

pozdrawiam

rork jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2005, 09:57   #374
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rork
Panowie, w tym temacie chodziło (jeszcze do niedawna ) o wykazanie, że warto kupic benq 1640
A mi się zdawało, że w tym temacie nie miało chodzić o bezpłatną reklamę BenQ, lecz o pokazanie jego wad i zalet...
sonon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2005, 10:25   #375
slawekj
Guru

Stwierdzam z przykrością, że na Forum tak naprawdę nikomu nie zależy na wyjaśnianiu dlaczego..... są takie a nie inne wyniki.
Mnóstwo przypadkowo nagranych płytek, bez żadnej analizy i cały czas tak samo.

Temat podjął Kolega @melag, który stara się w podobny sposób testować i analizować wyniki na wykresach.
Przykład jeden z wielu testów Kolegi płytka Maxell.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=55
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...6&postcount=56
I wnioski:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=57
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=58

I dzięki takim przemyślanym testom rozwiązuje się kolejne pytania dlaczego....
A w tym wszystkim chodzi zawsze o jedno.
Znaleźć taki napęd i kilka nośników, żeby seryjnie nagrywać z optymalną jakością.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 07.08.2005 o godz. 11:01
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: