![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#361 | ||||
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Poza tym TE/FE - dla mnie ZADEN wyznacznik. Zreszta zwykle NIE MA wplywu na koncowy wynik palenia, wiec dlaczego mialbybyc on wyznacznikiem przy doborze nosnika ?? Cytat:
Inni testuja wyzsze predkosci i jakos nie narzekaja na spisek ktory powoduje ze w Polsce nie ma dobrych plyt. Do zalezy od definicji 'dobrych' - ktora jest SUBIEKTYWNA !! Szczegolnie tekst: Cytat:
EDIT: Co do drugiego posta ste3ana to uwazam ze ten link to akurat swietny argument ... Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 06.08.2005 o godz. 22:30 |
||||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#362 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.07.2004
![]() |
@slawek sluchaj po co nagrywasz tayo x4 i pokazujesz to na forum po co? nie umiesz na to pytanie odpowiedziec zbywasz mnie nie umiesz kolego dyskusji prowadzic jak mowiel kazde dvdrw tayo x8 na x4 tak nagra
![]() ![]() ![]()
Lg-Gsa4167b ![]() Ostatnio zmieniany przez ste3an : 06.08.2005 o godz. 22:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Proponuje już mnie nie atakować tylko zrozumieć, że wypalanie nie polega na włożeniu przypadkowej płytki do przypadkowego napędu i nagrywaniu na max.
Ja to wszystko przerobiłem ![]() Nagrywam każdy nośnik z taką prędkością na jaką zasługuje. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Troche zbaczamy z kursu ale ....
Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie. Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok - choć były to najgorsze (najtańsze) na rynku SKY i Esperanzy 2x. Nagrywałem je na Pionku 105 i wszystkie, po za kilkoma sztukami (porysowane) czytają się we wszystkich napędach - fakt czasami wolniej. Mam też płytki CD nagrywane na pierwszych nagrywarkach CD-R - pamiętacie może kiedy płyta CD kosztowała 150 zł? i była złota? Wszystkie się czytają! Oszczędzałem na nośnikach - bo niekiedy wypalałem 100 płyt miesięcznie (obrazy komputerów, i inne kopie bezpieczeństwa) i nagrywałem na tanich płytkach. Wszystkei się czytają! IMHO, wszystko zalerzy od sposobu przechowywania nośników. Moje składuje w papierowych kopertach w kartonach, w suchym miejscu - ale kilka płytek lerząło na oknie i w szafie gdzie operowało słońce i ... odchodzi lakier ... Co do szybkości zawsze paliłem CD-R "cut niżej niż max" ;> a DVD palę 8x - 8x a 16x na 12/8x - bo mi dysk nie wyrabia! |
![]() |
![]() |
![]() |
#365 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Prośba o wskazanie norm czytania jako normy jakości płytki. Normą jakości są błędy PI/PIF i Jitter. Zawsze pisałem i dalej tak pozostanie. Nie ma dobrej jakości na tanich nośnikach a najniższe błędy otrzymuje się dobierając szybkość wypalania do jakości nośnika. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Bywalec
![]() |
IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt. Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero .... Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' .... BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108 |
![]() |
![]() |
![]() |
#367 | ||
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zgadzam się ze Sławkiem ze nie ma odpowiednich nośników do nagrywania z prędkością 16x ! Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane. Osobiście cenię sobie wkład kolegi @Slawekj na rzecz tego forum.("masa" testów i rzeczowych postów) ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#368 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Ale oszczędzając tracimy na jakości. ![]() Więc albo nagrywamy jak popadnie i korekcja załatwi resztę albo... można inaczej. Ale to już inny świat tak jak w życiu. Ja stawiam na jakość. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#369 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Ja właśnie "frezuje" juz 10ta płytkie od 1,5h w tym czasie z przyjemnością bym sobie pograł .... a tak jeszcze przedemną ok 15 (czyli jakies 2-3h nagrywania). Gdybym mógł szybciej nagrywać, to bym to robił ;> ale zakupione nośniki pozwalająna tylko na 8x. W pracy mam "służbowe" Verbatimy x16 i tylko dzięki temu nie spędzam całego dnia na 'frezowaniu" ... W pracy idzie 100 płytek w miesiącu (średnio) na backupy ... Zazwyczaj po pół roku płytki idą do niszczarki ... Aż serce boli ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Gdy kupowałem Esperanzy na nośnikach Verbatima płytka mnie kosztowała 1,05 a orginalny Verbatim kosztował ok 2,85 .... Pionek (108) chciał mi przepalać płytki na 12x ale ja pale na x8 Ale, tak jak napisąłem wcześniej kupiłem Benq i zobacze co ta spawarka może zdziałać ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#371 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Bo można tak jak testy samochodów i wychodzi, że to i tamto jest lepsze od BMW czy Audi lub Mercedesa. Jeżeli otrzymujemy taką samą jakość za mniejsze pieniądze to pełna zgoda. Przy płytkach nie ma to zastosowania. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Bo moim zdaniem na przyklad ma. Oczywiscie nie ma przelozenia 1:1 z samochodow, ale ogolnie o to samo chodzi. Przeciez nie wszyscy musza kupowac BMW ?? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Panowie, w tym temacie chodziło (jeszcze do niedawna
![]() ![]() ![]() ps. jak dorwę jakąś płytę na tayo to wypale x4 i raczej napewno będzie wykres bardzo zbliżony do benkowego ![]() pozdrawiam
![]() |
#374 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#375 |
Guru
![]() ![]() |
Stwierdzam z przykrością, że na Forum tak naprawdę nikomu nie zależy na wyjaśnianiu dlaczego..... są takie a nie inne wyniki.
Mnóstwo przypadkowo nagranych płytek, bez żadnej analizy i cały czas tak samo. Temat podjął Kolega @melag, który stara się w podobny sposób testować i analizować wyniki na wykresach. Przykład jeden z wielu testów Kolegi płytka Maxell. http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=55 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...6&postcount=56 I wnioski: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=57 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=58 I dzięki takim przemyślanym testom rozwiązuje się kolejne pytania dlaczego.... A w tym wszystkim chodzi zawsze o jedno. ![]() Znaleźć taki napęd i kilka nośników, żeby seryjnie nagrywać z optymalną jakością. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 07.08.2005 o godz. 11:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 22:02 |
BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 01:12 |
Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 17:55 |
BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |