![]() |
@Takaszi ja czekam juz od kilku dni na odpowiedz z serwisu (benq i sklepu Apollo) odnosnie mojej nagrywarki i jak narazie 0 odpowiedzi :(
|
Cytat:
|
:'( no nic to wymontowuje i jutro oddaję do sprzedawcy. szkoda tak dobrze żarł i zdechł.
|
TDK 16x palone 4x
http://img225.imageshack.us/img225/5956/gora6gz.jpghttp://img224.imageshack.us/img224/2811/dol2tm.jpg http://img54.imageshack.us/img54/309...6january20.png Jak na ostatnie plyty TDK to ta wyszla nawet niezle ;] Nienagralem do konca ale i tak jest niezle ;) |
Czy ktoś ma taki problem jak ja.
Jak mam zainstalowany QSuite 2.0 lub 2.1 to po nagraniu płytki i robieniu testu na Nero CDspeed na końcu wyskakuje mi jakiś błąd. Jak QSuite odinstaluje jest wszystko w porządku. Mam wgrany BIOS - BSLB. |
Dzisiaj chciałem nagrać płytkę CD-R programem Alkohol 120% na BENQ-u 1640 i trochę się wQ.....m. Na 5 tylko jedną wypalił, reszta poszła do kosza. Pomyślałem że kiepskie płytki ale NEC 3520 nagrał bez najmniejszych przeszkód. Płyty na których nagrywałem to CD-R DYSAN i SONY.
I jeszcze jeden problem. Mam zainstalowany programik do katalogowania płyt, który nazywa się "WhereIsIt" Jak chcę przeskanować płytę na BENQ-u to napęd stoi w miejscu i strasznie zamula system. Potem muszę zrestartować kompa aby działał normalnie. Na NEC-u jest wszystko w porządku. Zaczynam powoli mieć mieszane uczucia co do BENQ-a 1640. |
Ilość załączników: 1
Na początku chciałem przywitać wszytkich forumowiczów. Benq'a mam już od pewnego czasu. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony jednak pojawił się mały problem. Udało mi się dostać płytki TDk MBIPG101-R04 - moim zdaniem jedne z lepszych, które wcześniej nagrywałem. Zawsze benq nagrywał mi na nich z prędkością 4x idealnie. I w ciemno kupiłem sporą ilość tych płyt. Ja do nagrania pierwszej (Nero 7.0.1.2) a tu prędkość nagrywania z 4x od razu na 2.4x. No cóz pomyslałem. Płytka się nagrała, jednak nie jest odczytywana przez napęd. Wziąłem drugą i tak samo. Zmieniłem bios z BSLB na EW164B BEGB i dalej to samo. Trzecia płyta do kosza. Ale postanowiłem spróbować jeszcze nagrać z 8x. I poszło pięknie. Zero problemów. ASPI 4,60, DMA włączone. Lubię nagrywąc z 4x i często tak kopiuję w locie. A tu taki zonk. Co jest grane?
Poniżej wykreś z nagrania 8x |
Skoro x8 wzchodzi tak ładnie... To po co się martwić :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pomimo wszystkich systemów underbufferrowych po prostu tak jest i nie jest to zalecane :nie: :czytaj: |
Cytat:
|
Cytat:
Dodatkowo odinstalować kanały IDE i dać systemowi wykryć je ponownie Dodatkowo spróbować zmienić taśmę IDE Ostatecznie format c: :> :czytaj: |
Cytat:
Po odinstalowaniu kanałów IDE system po ponownym rozruchu wykrył je, ale miał problem z zainstalowaniem sterowników i wskazywał błąd instalacji. |
Cytat:
Skoro nie potrafił sobie uporządkować urządzeń po tak prostej operacji :| Tak więc chcąc nie chcąc raczej zrobiłeś mu dobrze :banan3: :D |
Cytat:
Wszystko śmigało jak należy. Myślałem ,że jak odinstaluje i zainstaluje kanały IDE to bufor w NEC-u nie będzie skakał. Ale to nie pomogło. Po prostu NEC tak ma. Ale reinstalka od czasu do czasu jest wskazana. |
Cytat:
Napisałem, że było na******one, a nie na***ane :nie: A to znacząca różnica :taktak: :] |
Cytat:
Zaczyna się podobnie. |
Cytat:
Zupełnie jak pedofil i peryskop :czytaj: Też się zaczynają podobnie :taktak: :matrix: |
Witam @ll
Od pewnego czasu jestem posiadaczem BenQ'a i wszystko byloby OK gdyby nie to, ze nie moge uruchomic testu "Jakosc dysku" w Nero CD-DVD Speed (probowalem rozne wersje i dalej nic). Sprawdzalem u kumpla jak sie sprawuje nagrywarka, no i wyzej wymieniony problem nie wystepuje, nikt z moich znajomych nie wie z czym to mozna powiazac :| |
Cytat:
|
Juz mi sie znudzily te formaty dysku... ;)
No ale zobacze jak bedzie sie sprawowac cd-dvd speed ze swieza winda. Tylko jestem ciekaw co ma takie dzialanie ze aplikacja zawiesza sie na "Jakosci dysku", a w wydostaniu plyty pomaga tylko reset ??? |
Jak to jest z tym nadpalaniem dvd na Benq? Da rade przekroczyc standard w przynajmniej 5MB?
Na Plextorach moza i nieraz 300MB nadpalic. A przeciez to te same konstrukcje tylko ze z innym biosem. |
Witam! Mam od niedawna model BenQ DW1640 bulk. Na razie wypalałem na nim tylko 2 typy płyt: Emtec DVD+R 8x oraz Esperanza DVD+R 8x. Dopatrzyłem się 2 niepokojących rzeczy.
1. Podczas wypalania 8x płyta w rzeczywistości wypalana jest tak jak 4x. :F (Tzn. na początku jest napisane, że przewidywany czas to 8 minut, tylko że po tych 8 minutach jest na troche ponad 50% i w sumie wypala się niecałe 15 minut) Dane wypalają się jednak OK. Czy to normalne? :F Czy też to może wada płyt? (niby są 8x) 2. Większość płyt wypalałem do końca. Pod koniec płyty prawie zawsze występują jakieś dziwne rzeczy w odczycie. Płyta zwalnia, na chwilę się rozkręca po czym znów zwalnia. I tak aż do końca. Czy to też normalne? Sprawdzane na biosach BSLB i BSOB. Na obu te same objawy. Wypalane na Nero 7.0.1.2 oraz na 6.6.0.14 Bundled. (dołączone do wypalarki) Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam jeżeli to n00bowskie pytanie. ;) |
Witaj na forum. Jak już sobie troszkę bardziej poczytasz tu i tam na forum, to będziesz wiedzieć, że marki płyt, jakie wymieniłeś, niezbyt się nadają do palenia, chociaż benek sobie z nimi radzi, ale z problemami, o których wspomniałeś.
Generalnie: wyrzuć te płyty, albo daj je komuś, kogo nie lubisz. :) |
Cytat:
Jedynie model Plextora PX-740 to OEM BenQ 1640 Nero nie pozwala w aktualnych wersjach na nadpalanie na BenQ. Pozwala na to natomiast ImgBurn. Polecam najpierw zrobić obraz na dysk, a następnie spróbować nagrać go tym programikiem... A nadpalanie aż 300MB... Z takim czymś się nie spotkałem... Ale ciut ponad 200MB może się udać na co lepszych płytkach :) |
Płytka Extreme DVD+R 4x za 0,75zł - palona x8 :)
|
u mnie w Carrefourze są po 69 gr, chyba kupię partię :)
|
@kowanski dlaczego przerzuciłes sie na nowy programik do testowania płytek. Coś lepiej robi niż nero
|
Cytat:
czyzbyscie przeniesli sie na cos nowego? z gory thx za wyjasnienia :D pozdro ;) |
Chciałem zobaczyć jak wypadnie w porównaniu z CDSpeed - ale jest identycznie :)
|
Nowy programik propaguje usilnie kto inny :>
Natomiast co do estetyki, przejrzystości interfejsu oraz sposobu podawania wyników Jak dla mnie to nie dorasta do pięt Nero CD/DVD Speed :czytaj: |
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28999&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=29000&stc=1 |
O.K. dzięki czyli kupię chyba wałek 100 szt za 80 zł. Jeszcze na backup jakiś danych się nadadzą :) .
|
Cytat:
Miałbym jeszcze 2 lamerskie pytania: ;) 1. Czy wypalanie całej płyty DVD u każdego 4x trwa ok. 15 minut, a 8x ok. 8minut? 2. Jakie są normalne prędkości przy maksymalnej prędkości odczytu DVD? Tzn. u mnie przy początku płyty jest ok. 7x a kończy na 16x. To normalne? Z góry dzięki za odpowiedź i nie bijcie. :-) |
Cytat:
Ps. Nikt tutaj nie bije - jak na razie ... ;) |
Memorex DVD-R x8 burn x8 1640BEGB
BTW Strach pomyśleć co by było przy prędkości nagrywania x4 :> :D |
Cytat:
:P |
Bios BEGB byc moze jest troszke lepszy (nizszy jitter) ale nie wszystkie plyty sa czytane na tym biosie tak wiec dla mnie jak na razie najlepszy jest BSLB
|
A co powiecie na to:
Eproformance DVD+R Printable 8x palona x4 / Benq 1640/BSOB/ |
Cytat:
Bo jestem skłonny to sprawdzić :taktak: :idea: |
Cytat:
|
Cytat:
Na przykład Liteona? || :mruga: |
Cytat:
Dawaj testa, nie drocz się. :mruga: :D |
Memorex DVD-R x8 burn x4 1640BEGB :czytaj:
|
Cytat:
Wygrałeś! :jupi: Tylko co? :hmm: :mruga: |
Cytat:
Z racji tego ze nie jestem mocny w odzczytywaniu wyników nagranych płyt prosze o jakiegoś linaka który odpowie mi na pytania jakie wartości śa w nero speed dopuszczalne i co tak naprawde oznaczaja te wykresy. Probowałem szukac na forum tego tematu ale nie znalazlaem dzieki z góry za pomoc |
samael - z tego co ja wiem, to CHYBA:
PI Errors - nie moze przekraczac 288? PI Failures - nie moze przekraczac 34? po prawej masz ogolna ocene dana przez programik.. (w %) i jitter okolo 10% i jest ok pozdro ;) |
Cytat:
Mój BENQ niestety nie nagrywa tak ładnie. |
Cytat:
|
Cytat:
Po prostu akurat przypasowały mu te płytki, które niestety już się kończą Na innych, porównując, nagrywa gorzej niż inne napędy użytkowników tego forum :taktak: :czytaj: |
@VIZZARD : nagrywasz z SB on czy off ?
Pozdrawiam |
Cytat:
Chociaż opcja polityczna jest taka, że SB jest teraz niemodne, a wręcz niepożądane :bicz: Nawet jeden agent nazywa się Bolek czy Benek... :niepow: || |
Cytat:
|
Cytat:
Spoko rokokoko! :matrix: Jest przecież jeszcze ciągle agent slawekj :ph34r: :czar: |
Płyta MediaStore DVD+R x4 nagrywana x4. Sam nie mogłem uwierzyć :wow: Powiem inaczej -takiego rezultatu nie osiągnąłem na żadnej markowej płycie (TDK, Verbatim AZO). http://img216.imageshack.us/img216/1...rex43ri.th.jpg
|
Cytat:
:D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Hej pany! a z jaką predkością nalezy testowac plyty cdr ? bo jakos tego nieprzywazylem w postach
|
Nasz Czarodziej własnie dał przykład że jednak niekiedy opłaca się nagrywać wolniej ...
to taka mała aluzja do dyskusji http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=61530 :piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
|
A tak mi się nudziło :fiu:
Sony DVD+R x8 burn x2.4 1640BEGB |
Ładny Jitter :)
Apropos - miał ktoś problem z biosem BSLB i QSuite 2.1 ?? Muli mi niemiłosiernie kompa przy skanowaniu i trwa w nieskończoność. |
... nie miałem żadnych problemów, żadnego mulenia.
|
podczas nagrywania plyty dvd+r, buffer spada do 0% po czym po chwili znów wynosi 100%, ale nagrywarka przestaje nagrywac, caly czas słychac jak pracuje, czas nagrywania idzie do przodu, ale procent nagranej płyty zatrzymal się w miejscu jak równiez buffer levelprzestaje 'skakac' i tak od 30 min...
nagrywam na nero wersja 6.3.1.6, bios nagrywarki to bslb, aspi poprawnie zainstalowane... co jest tego powodem ? moze ktoś wie ? i czy to normalne ze symulecje w nero mam nieaktywną ? |
Cytat:
Co do symulacji nagrywania dla płyt dvd+r, to jest normalne, ale symulację można uaktywnić w QSuite 2.1 |
Myślę , że to nie jest raczej problem nagrywarki - rozumiem że BENQa 1640 i dlatego w tym temacie - IMO pisanie tutaj o problemach nagrywania jakoś w sam temat IMO nie trafia, ale od tego są inni by to osądzić.
Co do samego problemu , nie podajesz krzpac , ani jaki system, jakich używasz nośników, czy próbowałeś innymi programami, czy próbowałes innych płytek, czy masz wgrane sterowniki do MoBo itd, itd. Można sie w zgadywanki bawić, ale w sumie po co? |
Nero CD-DVD Speed 4.11 :) nowy
|
Cytat:
Że jest nowy Nero CD/DVD Speed? :idea: |
Cytat:
jak widac juz jest lepiej :) |
Cytat:
Zainstalował mi się z Nero 7.0.1.4b :czytaj: :mruga: |
Moj BENQ 1640 nagrywa z błędami- pomocy!
Nero 6.0 i 6.3 po weryfikacji mam błędy w 90% nagranych plytek CD i DVD. I tak na przyklad nagranie okolo 600 .jpg na CD daje 1-5 plikow z bledami, nieraz takimi, ze obraz nie otworzy sie do konca, ale zazwyczaj sa to błedy na pojedynczych bajtach, widziane po porownaniu plikow przez np Win Commandera, DVD z kilkoma tysiacami plikow (wrzucone instalki) to za kazdym razem 5-15 bledow. Uzywam dobrych plyt CD - Verbatim, DVD-R TDK. Poza tym probowalem wiele razy na nosnikach RW i tez zawsze mam jakies bledy. Aha, pewnie wazna sprawa: poprzedni oryginalny BIOS BSHB, obecny BSOB, ilosc błedow w obu przypadkach wystepuje rozwnie czesto. Czy mam skopaną nagrywarke, czy moze taka ilosc błedow to normalne? |
Ostatnio zakupił 1640 i jestem ciekaw czy ktos jest wstanie mi powiedziec czy ta nagrywarka nagrywa plyty DVD-R DL
Tak jest "-" Wiem ze w specyfiakcjach podawanych wszedzie jest napisane ze nieubsluguje dwuwarstwowych minusów ale jednak NERO INFOTOOL pokazuje ze nagrywarka wypala tego rodzaju nosniki. Czy ktos juz moze to sprawdzal ? czy moze to jest tylko blad programu? Niech ktos da znac |
acha jeszcze jedno:
mianowicie gdy podlaczylem nagrywarke pod druga tsme w kompie, wogole nie chciala nagrywac plyt dvd, czytac czytala plyty aczkolwiek DVD-video niechciala odtwarzac. Po zamontowaniu nagrywarki pod pierwsza tasme problem znikl i nagrywarka sie spisuje jak nalezy. Znajomy mi powiedzial ze spawarke DVD powinno sie montowac pod pierwsza tasme, ale czy po podlaczeniu pod druga maja prawo dziac sie takie rzeczy. |
Cytat:
Na pierwszy kanał IDE - czyli tu pierwszą taśmę - podłącza się HDD A na drugi kanał IDE - napędy optyczne Oczywiście nie jest powiedziane, że nie można inaczej :nie: Ale trzeba liczyć się z anomaliami, spowalnianiem pracy HDD a co za tym idzie i całego systemu Dzieje się tak między innymi dlatego, że pracując na jednej taśmie napędy optyczne mogą spowalniać pracę szybkich dysków :taktak: I teraz jeszcze pytanie: Co rozumiemy mówiąc: pierwszą taśmę? :idea: Pierwszą od góry czy taśmę z numerkiem jeden? :> :D |
Cytat:
Obnizenie przedkosci FSB rozwiazalo problem. :respect: |
chodzi mi o to ze dysk i dvd mam pod IDE1:
Dysk =Primery MAster DVD = Primery Slave CD-RW Secondery Master Dysk 2 = Secondery Slave przy kombinacji : Dysk =Primery MAster Dysk 2 = Primery Slave CD-RW Secondery Master DVD= Secondery Slave DVD sie rypalo przy komboncaji: DVD =Primery MAster CD-RW = Primery Slave Dysk Secondery Master Dysk 2 = Secondery Slave dvd tez sie rypalo Acha dajcie znac czy 1640 pali DVD-R DL bo nero infotool pokazuje ze tak |
Witaj,
Wg. mnie sytuacja: Dysk =Primery MAster Dysk 2 = Primery Slave CD-RW Secondery Master DVD= Secondery Slave DVD sie rypalo była optymalna, ale jesli nie działa to spróbuj przełożyć dvd na primary slave ***8211; gdzieś czytałem na forum że pomaga***8230; |
To:
Cytat:
Dysk =Primery MAster Dysk 2 = Primery Slave DVD=Secondery Master CD-RW= Secondery Slave to optymalne "kombinacje". Pamiętaj tylko, że "idąc" po taśmie mawsz po kolei: 1. płyta - dłuższy odcinek taśmy 2. slave - krrótszy odcinek taśmy 3. master Niektóre płyty innych kombinacji nie tolerują. Zawsze też zostaje możliwość uszkodzonej taśmy - sprawdź na innej, najlepiej 80-żyłowej. I tak, nagrywa DVD-R DL, ale dopiero od biosu zdaje się że "K". |
Od biosu "K" ??
Ja mam BSMB a mimo to nero infotool pokazuje ze moj 1640 obsluguje zapis DVD-R DL Na stornie benq jest napisane ze nie obsluguje tego formatu. Powiedzcie mi jesli nero infotool pokazuje ze mozna to czy w praktyce tez tak jest?? Ktos juz moze probowal |
Cytat:
cytat ze strony BENQa: "Zintegrowane Cyfrowe Rozwiazanie Nagrywarka BenQ DW1640 to zintegrowane medialne cyfrowe rozwiązanie, umożliwiające zapis danych na dwuwarstwowych płytach DVD+R. Dzięki temu pojemność krążka zwiększa się do 8,5 GB. Na jednej płycie DVD można zapisać aż 4 godziny materiału filmowego w formacie DVD. DWD RW DW1640 zapewnia profesjonalne parametry nagrywania: 16x DVD+R/-R, 8x DVD+RW, 6x DVD-RW i 8x DVD+R Double Layer. Będąc kontynuatorką serii DW1620 o doskonałej reputacji, napęd DW1640 zapewnia nie tylko bardzo dobrą jakość zapisu, ale także umożliwia szybkie nagrywanie nośników o dużej pojemności, co pozwala wykonać błyskawiczny backup. Doborowy system chłodzenia DCS (Dual Cooling System) skutecznie zapobiega ewentualnemu przegrzaniu się napędu podczas zapisu czy odczytu danych z dużą prędkością. To wyjątkowe połączenie szybkości i jakości po raz kolejny pokazuje duże możliwości projektowe i produkcyjne firmy BenQ." koniec cytatu |
Dokładnie to wraz z biosem BSHB/GSHB zostało wprowadzone nagrywanie płyt DVD-R DL z prędkością 4x:
1. Improve the writing performance for cdr media . 2. Support DVD-R DL Recording 3. Enhance Qsuite 1.0 support A polska strona Benq jest nieaktualizowana, specyfikacja ze strony angielskiej: Writing Speed 16X +R 16X -R 8X +RW 6X -RW 8X +R DL 4X -R DL 48X CD-R 32X CDRW http://www.benq.co.uk/products/stora...specifications P.S. Każdy, następny po "H" bios obsługuje nagrywanie DVD-R DL |
Cytat:
Mi chodziło o nagrywanie płyt dwuwarstwoch minusow DVD-R DL W tym tekscie jest tylko mowa o tym ze nagrywa DVD+R DL Kolega conti zrozumiał o co mi chodzilo i bardzo dziekuje za info |
Cytat:
Wynika wiec ze 1640 z pierwszym biosem BSGB - 2005/04/21 nie miala takiej mozliwosci a kazda nastepna juz ma |
Cytat:
Co do biosu - zmień na "L" lub na najnowszy - "O". "M" zdaje się, że był problematyczny. |
Cytat:
Tak masz rację piszą tylko o "-" wszytko pewnie dlatego że nagrywam na + i o "-" nie myślałem 8 ) |
Cytat:
masz moze jakies info na ten temat albo jakie to mogly by byc problemy ??? |
o ile pamiętam było pisane wcześniej w tym topicu po ukazaniu się tego firmware, poszukaj.
|
Juz mnie szlag trafia z moim 1640. Wczesniej pisalem o problemach z nagrywaniem plyt MBIPG101-R04 z predkoscia x4. Z problemem sobie poradzilem nagrywajac 8x badz przy uzyciu nie nero a alcohola przy kopiowaniu. Problem jednak dzisiaj powrocil i to juz globalnie. A nic nie bylo robione w kompie. Plyty przeciez sa dobre bo to MBIPG101-R04 , zawsze sie nagrywaly ok, a teraz bez wzgledu jak, co i przy uzyciu czego nagrywam, benq zawsze zwalnia do 2,4x. Co dziwne jak wylacze solid burn nagrywa z normalna predkoscia, ale wiadomo plyty nagrywaja sie wtedy slabo.
Przeinstalowalem ASPI w wersji 4.60, sterowniki od via, zminilem nawet wersje qsuite na stara. Zmienilem nawet bios w nagrywarce na BSOB i NIC. Dzisiaj poszlo mi juz 10 plyt do kosza. DMA oczywiscie wlaczone. POMOCY. |
Czy tylko na MBIPG101-R04 oraz czy te płytki były / są z 1 walca ??
Wiesz, może trafiła się wadliwa seria, niestety wszystkim się trafia, a jeśli są one od jakiegoś mniej znanego "producenta" / sprzedawcy to i mogą być gorszej jakości niż Verbatimki - niestety mniej szczelna kontrola jakości. Jak nagrywa na innych płytach ?? P.S. Dostałem od znajomego pare płyt na testy - kupił walec 25 szt. TDK. On ma stacjonarną nagrywarke (panasonic) i na 10 płyt żadnej nie nagrał poprawnie. Ja wykończyłem następnych 6 płyt - 3 na benqu, 3 na liteonie. Całe opakowanie poszło do kosza. ZERO dobrych płyt. Nigdy więcej tdk. |
Cytat:
|
Cytat:
Przykład: TDK MBIPG101-R04 prędkość 4x. :) |
Verbatim palony x12
|
Cytat:
Przyklad ponizej |
Płytka BenQ palona x8
dla porównania ta sama płytka palona na Pioneer 110@A10XL http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...8&postcount=19 |
Cytat:
|
ktos ma moze jakies informacje na temat biosu BSMB
jakies linki, podobno byla mowa w tym temacie ale jakos nie chce mi sie czytac ponad 200 stron. ktos wie jaki bios najlepszy ?? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:06. |