Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

slawekj 26.12.2005 18:39

Nigdy nie napisałem, że marka BenQ jest moją ulubioną.
To kolejne testowane napędy w poszukiwaniu najlepszego zapisu.
BenQ 1620 odpoczywa... testuje 1640 i Nec 4550A.
Nagrywam obecnie tylko na BenQ 1640 bios BEGB a Nec nagrywa DVD-RAM dla mojego Panasonic'a S49.
Jeżeli następne napędy niezależnie od nazwy bądą lepiej zapisywały to zaraz zamieniam. Jak zawsze liczy się tylko jakość. :spoko:

Przykład następnej płytki i powtarzalnej jakości.
Optymalna prędkość do błędów TE/FE.
Płytka nagrywana tak samo innym plikiem ISO przy zachowaniu tej samej wielkości:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2756

QScan QSuite 2.1 bios BEGB prędkość 4x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28232&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28233&stc=1

:)

marx 26.12.2005 22:10

Ilość załączników: 2
nie zawsze jest tak pieknie. Ponizsza plytka (Verbatim DVD-RW) na testowym pliku Nero osiagnela 95%, w realnych warunkach 45% (niestety nie nagralem obrazka), w ponownym tescie troche lepiej ale i tak bez rewelacji (79%)

slawekj 26.12.2005 23:41

Cytat:

Napisany przez marx
Ponizsza plytka (Verbatim DVD-RW) na testowym pliku Nero osiagnela 95%, w realnych warunkach 45% ....

Specjalnie dla Kolegi test płytki Verbatim -RWx6 (MKM 01RW6X01).
Płytka po 7-mym pełnym kasowaniu Nero 6.6.0.18 zapisana 4x plikiem ISO jak powyżej Verbatim +Rx16
z zaznaczoną opcją w Nero CD-DVD Speed "burn image file".
Zapis w "realnych warunkach" :spoko:
Dla porównania ta sama płytka nagrana wcześniej plikiem testowym Nero na biosie BSLB:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1398

Jakie wnioski ?
Mimo 7-mego kasowania i nagrania na biosie BEGB płytka została nagrana
z taką samą wysoką jakością 98/100. :spoko:
Zapis jest równomierny a średnie błędy PI i Jitter mniejsze. :taktak:
Nie ma znaczenia czy nagrywamy plikiem testowym Nero czy "realnie" plikiem ISO.

binf 27.12.2005 00:35

Przed momentem wgrałem BSOB zrobiłem szybki teścik i zauważyłem m.in. że nie mogę wysunąć płyty przez prawyklik na napęd i wysuń. Czy macie tak samo? na BSLB było ok.

mensir67pl 27.12.2005 07:32

Cytat:

Napisany przez binf
Przed momentem wgrałem BSOB zrobiłem szybki teścik i zauważyłem m.in. że nie mogę wysunąć płyty przez prawyklik na napęd i wysuń. Czy macie tak samo? na BSLB było ok.

Dziala normalnie - BSOB

marx 27.12.2005 08:30

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie ma znaczenia czy nagrywamy plikiem testowym Nero czy "realnie" plikiem ISO.

Ja sobie sam tych obrazkow nie narysowalem. Ewidentnie widac spadek jakosci, a bylo to dopiero drugie nagranie tej plyty. Jedyna roznica - nie nagrywalem pliku ISO tylko prosto z dysku (duzo zdjec po ok 2MB). I to wlasnie sa realne warunki, nie znam osob ktore robia plik ISO przed nagraniem.
Zreszta w tym watku juz byly podobne przyklady, iz test Nero szedl lepiej niz zwykle nagrywanie.

VIZZARD 27.12.2005 09:09

Cytat:

Napisany przez karel48
Sorry Sławek, ale jak dla mnie to chyba zaczynasz już ... bredzić - albo ja nie nadążam za Tobą. :nie:
Według mnie to Twoja interpretacja tych wszystkich wyników za każdym razem jest naciągana w tą stronę w którą Ci akurat pasuje - w tym przypadku
na korzyść biosu BSLB, którego ostatnimi czasy stałeś się wielkim "orędownikiem".
Twoje oceny w związku z powyższym przestają być rzetelne :smutny: - może trochę więcej wiary w przecież ulubioną przez Ciebie markę i jej nowe biosy?
;)

Podpisuję się :czytaj:

Granice błędu są tak małe, że pogoń za na ten przykład jitter 7.64 -> lepiej, 7.65 -> gorzej

Zakrawa na maniakalną pogoń paranoidalną czy paradoksalną czy paranormalną ( :wow: ) - nie pamiętam :nie:

:ysz:

Conti 27.12.2005 10:17

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Zakrawa na maniakalną pogoń paranoidalną czy paradoksalną czy paranormalną ( :wow: ) - nie pamiętam :nie:
:ysz:

paranoja ----- paranoidalna :tak!: , ale paradoksy czy też zjawiska paranormalne też są ciekawe.
Trzeba przyjąć pewne granice błędu testu, wg. mnie tak co najmniej +/- 5%. Tak dla rozrywki przydałoby się przetestować z 5-10 razy tą samą płytę - wtedy będzie wiadomo choć w przybliżeniu jaki jest błąd testu.
Dwa kolejne skany tej samej płyty:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28240&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28241&stc=1

Ta druga pewnie jest lepiej nagrana..........

A co tam, dołącze jeszcze trzeci, kolejny test tej samej płyty:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28242&stc=1

A co do realnych warunków i testu nero - test jakości po nagraniu plikami nero w 95% przypadków wypada lepiej niż po nagraniu "normalnych" plików (nie obrazu).

VIZZARD 27.12.2005 13:48

No, trzecia płyta jest totalnie do dupy :wsciekly:

I chyba napęd masz rozkalibrowany

Bo niby ta sama płyta a laser ci tańczy jak ta lala

No i na koniec czarę goryczy przepełnia to

Że po etykiecie płyty widać, że płyta nie była palona plikiem testowym Nero

Co w przypadku testów, ich wiarygodności i paralelizmu problemów z cdfreaks

Jest w żadnym stopniu niedopuszczalne :bicz:

Oczywiście przy tym nie wspomnę tu, że ośmieliłeś się palić płytę nie do końca ||

:czar:

Conti 27.12.2005 14:29

Spoko, wezme śrubokręcik, młoteczek, wiertareczke i pare innych zabaweczek i skalibruje napędzik :piwo:

Marck 27.12.2005 14:45

czy sie da?

Witam
Mam płyte główna Shute AK-32 procesor 1,3 Duron pamieć 512
Obecnie mam nagrywarkę lite-on 811S ale już fatalnie nagrywa.
Chciałbym lite-on zrobić jako napęd a kupić BenQ 1640
Pytanie:
Czy ta płyta bedzie dobra pod tego BenQ wraz z Lite-on i jak to ustawić
co i jak podłączyć która na master a która na slave.
Dzieki za info pozdrawiam.

nimal 27.12.2005 14:52

skoro litek ci chodzi to i benq tez bedzie
najprawdopodobvniej o paleniu 16x mozesz zapomniec, ale to i tak predkosc dla samobojcow, wiec spoko
jak podlaczyc? najlepiej na oddzielnych tasmach :D ale pewnie masz dwie a na drogiej jest hdd, wiec nie waz sie laczyc optyki i hdd na tej samej - optyka na jednej (benq bym dal na mastera a litka na slave)
tylko po co w tym zestwie ten litek? do odczytu?

Marck 27.12.2005 14:57

@nimal dzieki za info a litek tak sobie myslałem że do odczytu chyba to nie za szkodzi ? chyba że to obiąży system nie wiem nie znam sie bardzo na tym jakas rada mile widziana jeszcze raz dzieki.

nimal 27.12.2005 15:01

nie, spoko mozesz zostawic... sam mam podobnie i tak fakt faktem z tego napedu "nizej" nie kozystam ;)

herus 27.12.2005 15:01

@slawkekj
Sledze ten temat juz od dluzszego czasu ale juz sie nie moge polapac....
moglbys mi napisac ktora wersje Benq1640 kupic box czy bulk (czy jest jakas roznica wypalania) jaka predkoscia nagrywac poszczegolne plyty i na jakie plytki najlepiej wypalac(Verbatim.Platinum Emtec...)

Pozdrawiam

slawekj 27.12.2005 17:23

Jeżeli Kolega lubi ładny uśmiech polecam box, z tonowany bulk.
:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...84&postcount=1
Wersja nie ma wpływu na jakość zapisu. Biosy :taktak:

melag 27.12.2005 20:02

Vakoss DVD+R 8x

Ilość załączników: 2
Qscan 4x :

http://217.144.201.36/attachment.php...id=28247&stc=1

Burn 4x, BSOB, *.iso, DVD Decrypter, SB on :

http://217.144.201.36/attachment.php...id=28248&stc=1

To naprawdę ta sama płyta :wow:

karel48 27.12.2005 20:13

@Conti - ten trzeci test to jakieś oszustwo - zastanawiam się czy nie zawiadomić odpowiednich służb - przyznaj się zamieniłeś płytki albo ... albo ... nie ostudziłeś sprzętu i materiału testowego do odpowiedniej temperatury ;)
:piwo:

Conti 27.12.2005 21:22

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez karel48
@Conti - ten trzeci test to jakieś oszustwo - zastanawiam się czy nie zawiadomić odpowiednich służb - przyznaj się zamieniłeś płytki albo ... albo ... nie ostudziłeś sprzętu i materiału testowego do odpowiedniej temperatury ;)

Kurne, chyba wsadziłem płytke tą stroną z nadrukami do dołu ...... :hahaha:

Tak dla radości z życia, czwarty test tej samej, biednej płytki. Zgadza się "rozmieszczenie" błędów PIE i PIF, natomiast ich ilość oraz jitter to tylko przybliżenie (czy mniejsze czy większe - niech każdy sam to oceni).

VIZZARD 27.12.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez Conti
Kurne, chyba wsadziłem płytke tą stroną z nadrukami do dołu ...... :hahaha:

Tak dla radości z życia, czwarty test tej samej, biednej płytki. Zgadza się "rozmieszczenie" błędów PIE i PIF, natomiast ich ilość oraz jitter to tylko przybliżenie (czy mniejsze czy większe - niech każdy sam to oceni).

A wietrzyłeś pokój przed testowaniem?

Bo jak nie - to niestety żaden z tych wykresów nie jest prawidłowy :nie:

Testowanie musi być bowiem w bieżacym powietrzu, a nie zastałym letnim :D

Poza tym testowanie powinno odbywać się w warunkach pokojowych

A tu tylu wrogów ... :klnie:

:czar:

Conti 27.12.2005 21:41

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A wietrzyłeś pokój przed testowaniem?
Bo jak nie - to niestety żaden z tych wykresów nie jest prawidłowy :nie:

Łojojojoj toż mam dużą część testów do powtórki. Ale ale ale ... dzisiaj miałem wietrzonko ..... no nie, aleś mnie nastraszył :ph34r:
A taj płytce to dam już spokój, bo jeszcze się biedaczka przepali podczas tak intensywnych testów :rotfl:

Dziadek 28.12.2005 21:58

Świeży wypał, TDK przedostatni z tego szpindla... szkoda. :'(
Od Moser Baer chyba już nie ma...

PS. Na BenQ palę od końca sierpnia, płyt już sporo.. QScana jeszcze nie robiłem... Dziwny jestem, czy co... :ysz:

pawelblu 29.12.2005 01:12

Cytat:

Napisany przez Dziadek
PS. Na BenQ palę od końca sierpnia, płyt już sporo.. QScana jeszcze nie robiłem... Dziwny jestem, czy co... :ysz:

Nie, po prostu dostaniesz ekskomunike i pochlona Cie ognie piekielne ||

melag 29.12.2005 07:47

Cytat:

Napisany przez Dziadek
Świeży wypał, TDK przedostatni z tego szpindla...

Wzorzec :spoko:

Na nadchodzący Nowy Rok życzę wszystkim tak udanych wypaleń.

8 )

Marck 29.12.2005 08:28

Witam
Kupiłem wczoraj BenQ 1640-BSJB nagrałem kilka płyt DVD jakość 95% porównując tutejsze wykresy mysle że dobrze sie nagrały niestety nie wiem jak sie zapisuje te wykresy pytanie mam czy zmienić mu fimware na BSLB bo czytając tutaj wypowiedzi wszyscy jak widze mają to wgrane prosze o porade i jeszcze jak to sie wymienia to oprogramowanie czym dziekuje za wszelkie info pozdrawiam.

melag 29.12.2005 09:22

Cytat:

Napisany przez Marck
Witam
Kupiłem wczoraj BenQ 1640-BSJB nagrałem kilka płyt DVD jakość 95% porównując tutejsze wykresy mysle że dobrze sie nagrały niestety nie wiem jak sie zapisuje te wykresy pytanie mam czy zmienić mu fimware na BSLB bo czytając tutaj wypowiedzi wszyscy jak widze mają to wgrane prosze o porade i jeszcze jak to sie wymienia to oprogramowanie czym dziekuje za wszelkie info pozdrawiam.

Proponuję BSLB lub BSOB (osobiście używam BSOB).
Zassać można tu :

http://support.benq.com/front/BenqMa...otId=undefined

Rozpakuj zip-a, uruchom plik exe, pamiętaj aby w napędzie nie było płyty.
Powodzenia

8 )

danrok 29.12.2005 09:32

Spotkał się ktoś może z problemem przy testowaniu jakości płyty?

http://alfa.lo3.zabrze.pl/~danrok/no...nformation.JPG

Od razu mówie, ze nagrywarkę mam podłączoną do osobnej taśmy i jest na master :)

slawekj 29.12.2005 09:35

Cytat:

Napisany przez danrok

Każdy kto testował na tej wersji CD-DVD Speed.
Nowsza do pobrania:
http://www.cdspeed2000.com/

danrok 29.12.2005 09:38

Z nowym ten sam problem jest.

slawekj 29.12.2005 09:54

A testując płytki DVD też jest ten sam problem ?

danrok 29.12.2005 10:11

Ok, zobaczyłem, ze da sie testować juz nagrane płyty, więc przetestowałem. Jednak test wywala się z takim samym błedem jak poprzednio podałem, tylko, że np na 70% testowania. Nagle prędkość spada do 0,04X i się pokazuje błąd. Co dziwne nagrywarka jest nowa. Dopiero co ją dostałem i ma standardowy bios.

slawekj 29.12.2005 10:49

Po nagraniu należy wysunąć tackę z zapisaną płytką, ponownie wsunąć i dopiero testować.

danrok 29.12.2005 10:55

Cytat:

Napisany przez slawekj
Po nagraniu należy wysunąć tackę z zapisaną płytką, ponownie wsunąć i dopiero testować.

Chodziło mi raczej o to, że miałem kiedyś już nagrany film :)

slawekj 29.12.2005 11:01

Czy sprawdzane płytki zostały nagrane na innych napędach czy na BenQ.
Czy nagrane na BenQ nie można testować ?

Tomaszek71 29.12.2005 11:06

Danrok mam ten sam problem.Dziwne jest to ze w dvdinfo test przechodzi bez bólu

slawekj 29.12.2005 11:27

Problem pewnie w sterownikach ASPI i komunikacją z zainstalowanymi programami.
Proponuję bezpośrednio wgrać ASPI Nero do katalogu CD-DVD Speed.

danrok 29.12.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez slawekj
Czy sprawdzane płytki zostały nagrane na innych napędach czy na BenQ.
Czy nagrane na BenQ nie można testować ?

Testowałem oryginalny film i jedną gre od kolegi, która napewno była nagrana na czymś innym niż Benq.

Co do DVDInfo to zaraz potestuje :)

danrok 29.12.2005 13:55

Próbowałem z tym ASPI Nero co wystawiłeś tutaj, ale to nic nie dało.

Marck 29.12.2005 14:07

Powodzenia

Czyli jak uruchomię ten plik to od razu wgra mi ten nowy ??? czy trzeba coś jeszcze zrobić .. dzieki za info i pozdrawiam

melag 29.12.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez Marck
Powodzenia

Czyli jak uruchomię ten plik to od razu wgra mi ten nowy ??? czy trzeba coś jeszcze zrobić .. dzieki za info i pozdrawiam

Postępuj zgodnie z komunikatami. :taktak:

Marck 29.12.2005 14:39

Dzieki śliczne pozdrawiam

danrok 29.12.2005 17:18

A na jaki bios polecacie zmienić standardowy z Benq 1640?

Daniel290 29.12.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez danrok

Każdy kto używa benq. :(

melag 29.12.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Każdy kto używa benq. :(

Czy mógłbyś nie wypowiadać się w imieniu "wszystkich" użytkowników BenQ ?
Ja np. nie mam problemów z testowaniem jakości płyt.

zene_k 29.12.2005 19:28

Kupiłem sobie Benq 1640, tak z ciekawości.
Pali nawet, nawet, ale dlaczego do cholery ma tylko zieloną diodę, a nie tak jak w 1620 piękną zielono-czerwoną? :'(
Jestem normalnie zbulwersowany :O || ;)

slawekj 29.12.2005 19:36

Cytat:

Napisany przez zene_k
Kupiłem sobie Benq 1640, tak z ciekawości.

To teraz małe porównanie. QScan na biosie BSOB i Plextools tej samej płytki.
Będzie miłe zaskoczenie. :spoko:

zene_k 29.12.2005 20:28

Cytat:

Napisany przez slawekj
To teraz małe porównanie. QScan na biosie BSOB i Plextools tej samej płytki.
Będzie miłe zaskoczenie. :spoko:

O nie, nie. Mam bios BSLB i nie zawaham się go używać ;)
Nic w biosie nie mam zamiaru, przynajmniej na razie zmieniać. Jest to spowodowane doświadczeniami z innymi napędami i nowymi, ale nie zawsze dopracowanymi biosami, a potem kłopotami. BSLB pali dobrze i nic nie będę ruszał. || :piwo:

popo601 29.12.2005 21:53

Witam po krótkiej przerwie :)

Czy ktoś wyjaśni mi dlaczego przy wypalaniu płyt benek czasem mruga wolno czyli powiedziałbym że normalnie a czasem z 2 mrugnięcia diody na sekundę czyli zdecydowanie szybko bo zauwarzyłem to od niedawna ??

VIZZARD 29.12.2005 23:28

Cytat:

Napisany przez popo601
Witam po krótkiej przerwie
Czy ktoś wyjaśni mi dlaczego przy wypalaniu płyt benek czasem mruga wolno czyli powiedziałbym że normalnie a czasem z 2 mrugnięcia diody na sekundę czyli zdecydowanie szybko bo zauwarzyłem to od niedawna ??

Chyba się psuje i trzeba go do serwisu :buu:

Może też być tak, że zachorował na grypę i się krztusi :taktak:

Ludzie!!!!!!!!

Czy wy naprawdę nie macie innych problemów?!? :sciana:

Jutro ktoś zauważy, że jego Benek jakby lekko zmieniał odcień ...

:glaszcze:

binf 29.12.2005 23:55

Cytat:

Napisany przez popo601
Witam po krótkiej przerwie :)

Też to zauważyłem ale to zależy czy wypalasz płytę DVD czy CD.

czechoj 30.12.2005 00:38

Cytat:

Napisany przez melag
Czy mógłbyś nie wypowiadać się w imieniu "wszystkich" użytkowników BenQ ?
Ja np. nie mam problemów z testowaniem jakości płyt.

Melag! niektórzy żyją tylko siłą woli bądź ........własną zgryźliwością :piwo:

Gringo73 30.12.2005 01:15

Witam all !!! Czytam i czytam o Benq 1640 i widze same zachwyty o tej nagrywarce.... a ja mam za......y problem otóż nie wypala mi DVD+R , a próbowałem płytki różnych producentów DVD-R pali ale nie przechodzi weryfikacji . Nagrywarke zakupilem w polowie grudnia z biosem BSLB i od samego poczatku nie pali plusów. Zanioslem ja do serwisu i ... u nich pali.. :smutny: . Moze wie ktos co to moze byc za przyczyna bo mnie juz sz..g trafia ?

nimal 30.12.2005 08:02

nie wspomniales o jednej waznej zeczy
JAKICH PLUSOW?
jesli u nich pali na verbatimach albo plextorach a u ciebie nie pali na vobisach czy jakis chosziminkach || to nic dziwnego...

popo601 30.12.2005 09:49

to nie ma znaczenia ale 99% wypalam DVD wczoraj zrobiłem mały test nagrywałem na DVD 2 sesje na pierwszej dioda migała jak głupia a jak nagrywałem drugą sesję to już było normalnie :( nie mam pojęcia o co chodzi.

Gringo73 30.12.2005 14:30

Cytat:

Napisany przez nimal
nie wspomniales o jednej waznej zeczy
JAKICH PLUSOW?
jesli u nich pali na verbatimach albo plextorach a u ciebie nie pali na vobisach czy jakis chosziminkach || to nic dziwnego...

palilem na verbatinach, tdk, platinium , omega na wiecej nie mam juz cierpliowsci .... tylko mala poprawka do mojego posta. Udalo mi sie wypalic wczoraj na tdk dvd+r ale trwalo to 1,5 godz !!!! i sie nie dalo odtworzyc :( ani nie przeszla plytka testu jakosciowego w nero . Wywalilo jakis blad ze nosnik jest zle zapisany . palilem x 4 . Please niech ktos napisze cos konkertnego.

icemac 30.12.2005 14:37

Cytat:

Napisany przez Gringo73
palilem na verbatinach, tdk, platinium , omega na wiecej nie mam juz cierpliowsci .... tylko mala poprawka do mojego posta. Udalo mi sie wypalic wczoraj na tdk dvd+r ale trwalo to 1,5 godz !!!! i sie nie dalo odtworzyc :( ani nie przeszla plytka testu jakosciowego w nero . Wywalilo jakis blad ze nosnik jest zle zapisany . palilem x 4 . Please niech ktos napisze cos konkertnego.

sprawdz konfiguracje kompa, czy masz dma powlaczane, aspi zainstalowane, czy nero poprawnie obsluguje ci nagrywarke (jakie nero - numer)

Conti 30.12.2005 14:55

Cytat:

Napisany przez Gringo73

Najlepiej podaj jaki masz komp - procesor, płyta, pamięć, dysk, zasilacz.
Sprawdź taśmę ATA, wymień na inną i wtedy coś nagraj.

Diabolique 30.12.2005 20:09

panownie co sie dzieje :/ chce nabyc dw1640 oem w miare niskiej cenie, a tu juz w drugim sklepie netowym dostaje info ze brak towaru :(

Bartez 30.12.2005 20:14

Cytat:

Napisany przez Diabolique
panownie co sie dzieje :/ chce nabyc dw1640 oem w miare niskiej cenie, a tu juz w drugim sklepie netowym dostaje info ze brak towaru :(

To może tutaj: http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_19729.html Z tego co wiem, jeszcze jakieś pojedyncze sztuki zostały.

VIZZARD 30.12.2005 20:15

Ktoś znowu wyciął mi numer

I powycinał moje problemy! :|

Cóż za potworna znieczulica i nietolerancja! :blee:

:smutny:

esem 30.12.2005 21:57

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

What the matter ???

karel48 30.12.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

I moje dobre rady też wcięło ...
;)

Czołgista 31.12.2005 00:36

Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Benka 1640 :)
Zajefajny napęd , już pół dnia testuję ;)
Zresztą kota w worku nie kupowałem, śledzę ten temat od początku.
Nawet chasis kompa potraktowałem wiertarką by chłodzenie było jak należy :)
Ale na Verbatimach wykresy z Nero CD/DVD speed wychodzą na razie bardzo dobre,
lecz nie wybitne :nie:
Szkoda bo mam spory zapas :smutny:

A Pionka 107 w celach poznawczych rozbieram na czynniki pierwsze :)
Przy okazji ma ktoś jakiś patent na odkręcenie malutkich śrubek trzymających
blaszki zabezpieczające laser i optykę ? Dokręcone jak cholera ! ||

slawekj 31.12.2005 11:28

TDK +Rx8 palony 4x SolidBurn BenQ 1640@164B bios BEGB Nero 6.6.0.18

QScan QSuite 2.1 bios BEGB prędkość 4x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28316&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28317&stc=1

Dla porównania test tej samej płytki na Nec 4550A bios 1.07 prędkością 16x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28318&stc=1

Ricki 31.12.2005 12:00

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Benka 1640 :)
Zajefajny napęd , już pół dnia testuję ;)
Zresztą kota w worku nie kupowałem, śledzę ten temat od początku.
Nawet chasis kompa potraktowałem wiertarką by chłodzenie było jak należy :)
Ale na Verbatimach wykresy z Nero CD/DVD speed wychodzą na razie bardzo dobre,
lecz nie wybitne :nie:
Szkoda bo mam spory zapas :smutny:

A Pionka 107 w celach poznawczych rozbieram na czynniki pierwsze :)
Przy okazji ma ktoś jakiś patent na odkręcenie malutkich śrubek trzymających
blaszki zabezpieczające laser i optykę ? Dokręcone jak cholera ! ||

Ja do odkręcania miniaturowych śrubek używam noża z ostrym szpikulcem. Metoda prosta i skuteczna, tylko pamiętaj nóz musi być z dobrej stali, a nie z materiału aluminopodobnego :respect:

punisher 31.12.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez Diabolique

Ja kupuję Benka 1640 już od świąt bożego narodzenia! Miał być pod choinkę a tu chyba nie zdążę na 3 króli :( Zobaczymy w sklepie kazali pytać 2 stycznia może coś się ruszy. Najbardziej wkur... mnie jak w sklpach zadają głupie pytania cyt.: "czemu benq?". I zasłaniają sie awaryjnością tych napędów. Ja jestem jednak uparty i kupię sobie tę wypalarkę!!

Diabolique 31.12.2005 18:33

Cytat:

Napisany przez marcinez_mp
Ja kupuję Benka 1640 już od świąt bożego narodzenia! Miał być pod choinkę a tu chyba nie zdążę na 3 króli :( Zobaczymy w sklepie kazali pytać 2 stycznia może coś się ruszy. Najbardziej wkur... mnie jak w sklpach zadają głupie pytania cyt.: "czemu benq?". I zasłaniają sie awaryjnością tych napędów. Ja jestem jednak uparty i kupię sobie tę wypalarkę!!

ja juz zrobilem zakupy na allegro. to chyba jedyne najtansze rozwiazanie w obecnym czasie. radze zrobic to samo :)

Mich@ł 31.12.2005 18:41

Cytat:

Napisany przez marcinez_mp

To co w takim razie polecają w tym sklepie ??? ||

esem 31.12.2005 18:50

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
To co w takim razie polecają w tym sklepie ??? ||

Zgadnę: pewnie wyłącznie na literę "L"...

mensir67pl 31.12.2005 19:27

Cytat:

Napisany przez esem

Tak Tak a nawet 2 firmy na litery "L" ;) benq ostro lansuja w sieci sklepow AGD mix RTV

Smartek 31.12.2005 19:32

u mnie w infoglobie byla identyczna sytuacja jak o BenQ pytalem: "ale dlaczego benq? to bardzo awaryjny sprzet, LG sa bardzo dobre"..
pozdro ;)

piotrek123 31.12.2005 22:24

Najlepsze jest btc... :respect:
Mówie Wam, jakem sprzedawca... z mięsnego

Conti 31.12.2005 22:41

Cytat:

Napisany przez piotrek123
Najlepsze jest btc... :respect:
Mówie Wam, jakem sprzedawca... z mięsnego

eeeee, nie znasz się. obstawiam samsunga.
podpisano
kandydat na sprzedawce........

punisher 01.01.2006 05:21

Cytat:

Napisany przez esem

I zgadłeś!!! Czasami mi się zdaje, że tacy ludzie nie powinni pracować. Tylko w jednym sklepie na kilkanaście gość nie dość, że pochwalił benq, to na dodatek wykazał się ogólna wiedzą i wiedział, że są nowe modele Dw 1650 i 1655.
Drodzy użytkownicy tej nagrywarki mam takie ogólne pytanie: czy 1640 nagrywa bez problemu na wszystkich nośniakch?? Chodzi mi o bardziej znane marki (bez tych egzotycznych Hawk czy omega).

INFiNITY 01.01.2006 08:50

Witam.

Mam pytanko do starych wyjadaczy CDRinfo odnośnie 1640, mianowicie :
Czy to normalne, że czasami podczas uruchomienia PC BenQ wydaje dziwny dzwięk, tzn. modulowane "buczenie" - tak jakby zwalniał i przyspieszał ?
Myślałem, że to któryś z wentyli w budzie kończy swój żywot, ( podobny dzwięk ) ale po dokładniejszych oględzinach skumałem że to napęd.
"Buczenie" trwa krótko ok ~ 5-7 s. i potem jest o.k.
Najczęściej BenQ przemawia gdy PC postoi sobie "dłużej" bez odpalenia ~ 24 h.
Wspomnę, że wcześniej tego nie było, a sytułację usłyszałem po kolejnej zmianie firmware.
IMO coś się w nim przy tym uruchomieniu PC ustawia czy jak ?

Nagrywarka na 2 kanale @ Master.
To tyle, jak będzie potrzeba więcej info to zapodam.
THX za info i Szczęśliwego Nowego 2k6 ;)

samael88 01.01.2006 10:28

Jaki w konsu bios może od Philipsa1648

Witam.
Jestem posiadaczem 1640 i jestem z niej zadowolony, ale mam pytanko lubie żeby wszystko działało jak najlepiej a przeglądając forum jakoś nie moge się połapać jaki bios jest najlepszy. Któryś s orginalnych, od Plextora, a może od Philipsa bo gdzieś przeczytałem (te nagrywarki śa identycznye) w jakimś teście,że różnica między Benq a Philips to będzie bios i że ten ostatni będzie stawiał na jakość nagranych płytek a Benq na szybkość. Ktos to testował? Jak jest z biosami które obsługują utradma4. Krótko,którego najlepiej używć. Zależy mi raczej na jakości płyek a nie szybkości nagrywaniam. Sorrki jeżeli odpowiedzi są już na forum ale za dużo stron do przeglądania

pablocoo 01.01.2006 12:40

Cytat:

Napisany przez Smartek
u mnie w infoglobie byla identyczna sytuacja jak o BenQ pytalem: "ale dlaczego benq? to bardzo awaryjny sprzet, LG sa bardzo dobre"..
pozdro ;)

Dokladnie ;)
Tak samo jak kumpla pytalem (pracuje w sklepie komputerowym) o BenQ'a
"A dlaczego BenQ? Liteona se wez..." :)
Kupilem w Siriusie BOXa, bo akurat OEMow nie bylo ||

PS. Ostatnio kumpel sam ma ochote na tego BenQ :) "Jak mowisz, ze taka dobra" :respect:

karel48 01.01.2006 12:52

Cytat:

Napisany przez INFiNITY
Witam.

Mam pytanko do starych wyjadaczy CDRinfo odnośnie 1640, mianowicie :
Czy to normalne, że czasami podczas uruchomienia PC BenQ wydaje dziwny dzwięk, tzn. modulowane "buczenie" - tak jakby zwalniał i przyspieszał ?
Myślałem, że to któryś z wentyli w budzie kończy swój żywot, ( podobny dzwięk ) ale po dokładniejszych oględzinach skumałem że to napęd.
"Buczenie" trwa krótko ok ~ 5-7 s. i potem jest o.k.
Najczęściej BenQ przemawia gdy PC postoi sobie "dłużej" bez odpalenia ~ 24 h.
Wspomnę, że wcześniej tego nie było, a sytułację usłyszałem po kolejnej zmianie firmware.
IMO coś się w nim przy tym uruchomieniu PC ustawia czy jak ?

Nagrywarka na 2 kanale @ Master.
To tyle, jak będzie potrzeba więcej info to zapodam.
THX za info i Szczęśliwego Nowego 2k6 ;)

Hihi a to halo ...
mam ten sam objaw ale do tej pory wręcz byłem pewny że to wentylator daje czadu (mam ich w sumie 8 więc duże prawdopodobieństwo).

RAVENSHEART 01.01.2006 13:26

Witam
Czy Benq bez problemu nagra mi DVD-R;teraz mam Litka i mam z tym problem

chalwa88 01.01.2006 13:51

ja byłem w 8 sklepach i wszyscy ******yli tylko o lg i lite-on. w jednym o pioneerze. a w ostatnim jakim byłem mówię: macie wypalary dvd benq? gościu: 1640? ja:taa gościu:wszystko poszło bo sprzęt dobry i nawet w hurtowni ni ma

melag 01.01.2006 16:13

Cytat:

Napisany przez RAVENSHEART
Witam
Czy Benq bez problemu nagra mi DVD-R;teraz mam Litka i mam z tym problem

:czytaj:http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=59334

oraz wiele przykładow w tym temacie.

8 )

INFiNITY 01.01.2006 16:33

Cytat:

Napisany przez karel48
Hihi a to halo ...
mam ten sam objaw ale do tej pory wręcz byłem pewny że to wentylator daje czadu (mam ich w sumie 8 więc duże prawdopodobieństwo).

U mnie też jest sporo wentyli w LBX`ie, ale to z kolei w moim przypadku raczej mało prawdopodobne, bo wentyle są w miare nowe i poza tym dbam o porządek z kurzem w bebechach.
BTW spodkał ktoś się jeszcze z takimi objawami i potrafi to w logicznie uzasadnić co się z tym BenQ dzieje.

VIZZARD 02.01.2006 21:53

Jak mamy do czegokolwiek dojść

Jak jakiś fake na forum ciągle posty kasuje :czytaj:

:|

slawekj 02.01.2006 22:14

BenQ 1650 dobrze radzi sobie z zabezpieczeniami. :spoko:
http://cdrlab.pl/article_strona_2564_5.html

mensir67pl 02.01.2006 22:30

Cytat:

Napisany przez slawekj
BenQ 1650 dobrze radzi sobie z zabezpieczeniami. :spoko:
http://cdrlab.pl/article_strona_2564_5.html

Plextor PX-755A tez nie wymieka ;)

janulek 03.01.2006 00:51

Bieżący tryb transferu: Multi-Word DMA tryb 2 - czy ktoś wie jak to usunąć, a właściwie zamienić na DMA tryb 2. Próbowałem odinstalować - zainstalowało sie z powrotem. Mam Aspi 1.8 i WinXP, P4_2.8. Nagrywa chyba bardzo poprawnie. Jedynie co mnie denerwuje to nieprawidłowy tryb transferu i niestety prędkość transferu w Nero CD-DVD Speed na poziomie 12 ! Może wgrać BSOB CVT, czy może poprawić ta zmiana transfer?

INFiNITY 03.01.2006 01:15

VIZZARD wiem że posty wsiorbało, pomiętam to co napisałeś a zostało usunięte.
Chodzi o dzwięk w stylu buuuuuuu, buuuuuuu, buuuuuuu.

PSE o nie usuwanie tego posta, THX.

slawekj 03.01.2006 10:18

Cytat:

Napisany przez INFiNITY
Chodzi o dzwięk w stylu buuuuuuu, buuuuuuu, buuuuuuu.

:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=599

INFiNITY 03.01.2006 12:51

Hmm, IMO chyba nie o to slawekj chodzi, u mnie występuje to tylko podczas uruchomienia PC, w napędzie nie ma nośnika więc nic w tym czasie nie odczytuje.
Nagrywarka nagrywa i odczytuje bez problemu, natomiast do szału doprowadza mnie ten skrobiąco buczący dzwięk przy uruchomianiu.
Jak już sobie pobuczy to potem nie wydaje już z siebie żadnych podejrzanych dzwięków przy normalnej eksploatacji.
Update:

Dodam jeszcze że ten dzwięk jest dosyć głośny.

luminat 03.01.2006 12:58

Cytat:

Napisany przez janulek
Bieżący tryb transferu: Multi-Word DMA tryb 2 - czy ktoś wie jak to usunąć, a właściwie zamienić na DMA tryb 2. Próbowałem odinstalować - zainstalowało sie z powrotem. Mam Aspi 1.8 i WinXP, P4_2.8. Nagrywa chyba bardzo poprawnie. Jedynie co mnie denerwuje to nieprawidłowy tryb transferu i niestety prędkość transferu w Nero CD-DVD Speed na poziomie 12 ! Może wgrać BSOB CVT, czy może poprawić ta zmiana transfer?

Mialem ten sam problem, pisalem o tym bardzo dawno temu i nikt nie potrafil mi pomoc. Nie pomogla reinstalacja sterownikow, aspi, systemu operacyjnego, programowe wymuszanie trybu ultra dma 2, az w koncu zaktualizowalem bios płyty głównej ku mojemu zdziwieniu pomogło. W najnowszej wersji biosu płyty głównej pojawila sie nowa opcja - UDMA 2 SUPPORT - po jej aktywacji tryb transferu przeskoczyl z multi word dma 2 na ultra dma 2.

janulek 03.01.2006 18:10

Nazwa płyty głównej: Intel Rock Lake D865PERL
BIOS DATE: 02/13/05 22:02:08 VER: 08.00.10

Witaj luminat, bios niedawno aktualizowałem. Jest wręcz nowy. Może pomogłaby zmiana na BENQ EW164B Firmware-BEGB CVT. Mam nadzieję że slawekj przekaże krok po kroku jak to sie robi, bo wydaje mi się że nie tak jak norm _exe. No i oczywiście slawekj jezeli możesz to podziel sie informacją jak powrócić do oryg. FW. Pozdrawiam

slawekj 03.01.2006 18:51

Cytat:

Napisany przez janulek
Może pomogłaby zmiana na BENQ EW164B Firmware-BEGB CVT. Mam nadzieję że slawekj przekaże krok po kroku jak to sie robi, bo wydaje mi się że nie tak jak norm _exe. No i oczywiście slawekj jezeli możesz to podziel sie informacją jak powrócić do oryg. FW. Pozdrawiam

Pobieramy WinDWFlash.exe:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2531
Następnie BEGB.cvt:
http://hoppy.tk/dvd-rw/benq/1640/
I wgrywamy... restart.
Powrót do 1640 podobnie tylko BSOB.cvt :spoko:

Oktawian89 03.01.2006 19:39

Witam przegladałem kilka stron w stecz :P i mam pytanie jaki teraz najlepiej bios miec w benq ? narazie mam BSLB ?

VIZZARD 03.01.2006 19:50

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Witam przegladałem kilka stron w stecz :P i mam pytanie jaki teraz najlepiej bios miec w benq ? narazie mam BSLB ?

Wgraj sobie któryś z tych co zaczynają się na literę B :taktak:

:D

abratek 03.01.2006 20:02

Cytat:

Napisany przez slawekj
BenQ 1650 dobrze radzi sobie z zabezpieczeniami.

a jak już teraz wiem że BenQ 1640 nie radzi sobie z korekcją porysowanych płyt CD - ta "nadymana" korekcja jest o kant dupy potłuc.
niestety zawiodłem się w tym względzie, mój wybór napędu Benka uwzględniał także i ten aspekt (choć przyznam że numero uno to nagrywanie, do którego zastrzeżeń narazie nie mam - wszak to nagrywarka ??? )
niestety chyba muszę powrócić do wysłużonego 6 letniego napędu CD LG48X lub TEAC 516B jako odtwarzaczy (a to mi nie w smak - mało miejsca i prądu).

a skąd te wnioski? , ano mam kilkanaście płyt , dobrze sfatygowanych przez moje pociechy i próby skopiowania ich na twardziela były naprawdę fatalne, w przeciwieństwie do wspomnianych LG, TEAC, a nawet na mocno zjechanym przez sąsiada LG GSA 4163B

Wybaczcie " zatwardziali obroncy Benq", ale mam dziś taki nastrój i musiałem sobie ulżyc , a przekonanie że czarne jest białe do mnie nie dotrze ||

Oktawian89 03.01.2006 20:15

VIZZARD wielkie thx ;d nie wiedzial bym :> nie a tak serio to ktory teraz bo tyle tego wyszło :| ze sie pogubilem ...

Conti 03.01.2006 20:24

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
VIZZARD wielkie thx ;d nie wiedzial bym :> nie a tak serio to ktory teraz bo tyle tego wyszło :| ze sie pogubilem ...

"L" jest w sam raz. Możesz jeszcze wgrać najnowszy - niby też dobry ale chyba jeszcze nie sprawdzony tak do końca.

melag 03.01.2006 20:32

Verbatim DVD+R 16x

Ilość załączników: 4
Qscan 8x :

http://217.144.201.36/attachment.php...id=28387&stc=1

Qscan 4x:

http://217.144.201.36/attachment.php...id=28388&stc=1

Burn 8x :

http://217.144.201.36/attachment.php...id=28389&stc=1

Burn 4x :

http://217.144.201.36/attachment.php...id=28390&stc=1

Dla porównania Verbatim palony 8x@BenQ 1625 :
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...3&postcount=27

mensir67pl 03.01.2006 21:00

A TO i z moje kolekcji Verba 16X zaspawana 4x :)

slawekj 03.01.2006 21:05

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=46

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:04.