Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

kowanski 21.10.2005 19:02

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Moze ktow wie gdzie kupic w rozsadnej cenie bo widzialem po 7.50 -pln :(

Warstwa odbijająca płyty została
wzbogacona o 24-karatowe złoto

Rozsądna cena to jaka ??!!
We Wrocku po 6,50 widziałem :)

Qbi@k 21.10.2005 20:00

Cytat:

Napisany przez melag
Nadal nie otrzymałem odpowiedzi od BenQ :nie:
Czyżby poważny problem ? , czy raczej "olanie" użytkownika ? :niepow:
((

Predzej polski oddzial BenQ niepotrafi odpowiedziec na twoje pytania ;) Ci co udzielaja odpowiedzi na listy uzytkowniko czesto moja niewieksza wiedze od nas samych (co nieznaczy ze MY mamy ta wiedze mala ;) )

bigbluee 21.10.2005 20:40

Cytat:

Napisany przez bigbluee
Jak to jest, że gdy nagrałem obraz płyty - fifa 06 - Alcoholem to w teście Nero na jakość dysku mam kosmiczny Jitter ? Nagrałem na Pastelu x8@x4. Nie mam screena bo oddałem płyte. Po prostu na początku wykresu jest ogromna fioletowa szpila a potem Jitter jest na wykresie na poziomie 300. Błędów PO:518. Reszta ok. I co ciekawe Jakość:0 :) Natomiast w tabelce inforumjącej o Jitterze był on na niskim poziomie tak jakby nic sie nie stało.

Co ciekawe kolega mówi, że płyta nie jest odczytywana na komputerowych 3 odtwarzaczach DVD. Ktos wie dlaczego taka sytuacja ma miejsce?

alien19021973 21.10.2005 21:20

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez bigbluee
Co ciekawe kolega mówi, że płyta nie jest odczytywana na komputerowych 3 odtwarzaczach DVD. Ktos wie dlaczego taka sytuacja ma miejsce?

A co kolega powie na to płyta Platinum nagrywana x 4 obraz f 2006

slawekj 21.10.2005 21:29

Cytat:

Napisany przez bigbluee
Jak to jest....
Nie mam screena bo oddałem płyte. Po prostu na początku wykresu jest ogromna fioletowa szpila a potem Jitter jest na wykresie na poziomie 300. Błędów PO:518. Reszta ok. I co ciekawe Jakość:0 :) Natomiast w tabelce inforumjącej o Jitterze był on na niskim poziomie tak jakby nic sie nie stało.

Odpowiedź bardzo prosta. Skala po lewej to błędy PIF a po prawej Jitter.
I tak zostały zapisane wartości liczbowe. :spoko:

:)

Conti 21.10.2005 22:11

Powrót do dobrych płytek

Verb Colour DVD+R 8x, palony 8x :spoko:

karel48 21.10.2005 22:48

Ilość załączników: 2
Dawno nic nie testowałem, więc się pokuszę ...
TDK x16 (TDK 003)
Qscan x 16
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26537&stc=1

wobec powyższego wypaliłem x8

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26538&stc=1

Każdy niech sobie oceni jak mu pasuje ... ;)

bigbluee 21.10.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez alien19021973
A co kolega powie na to płyta Platinum nagrywana x 4 obraz f 2006

Czyli ta szpilka na poczatku to chyba normal dla obrazu tej gry :)

slawekj 21.10.2005 23:38

A jednak możliwe. :spoko:

Overburning na BenQ 1640 bios BSLB plik testowy Nero CD-DVD Speed 4.07
Hewlett-Packard +Rx8 (+154MB)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26547&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26544&stc=1

alien19021973 22.10.2005 09:18

Cytat:

Napisany przez bigbluee
Czyli ta szpilka na poczatku to chyba normal dla obrazu tej gry :)

niestey tak. Jest na każdym nośniku, bez znaczenia od jakiego producenta

Conti 22.10.2005 10:57

Cytat:

Napisany przez alien19021973
niestey tak. Jest na każdym nośniku, bez znaczenia od jakiego producenta

W zabezpieczeniu płyty jest stosowany plik który ma za zadanie "symulować" fizyczne uszkodzenie płyty. Może to jest przyczyną tej szpilki ??

slawekj 22.10.2005 11:04

Overburning c.d. :spoko:
BenQ 1640 bios BSLB plik testowy Nero CD-DVD Speed 4.07
Verbatim Pastel +Rx8 palony 8x SolidBurn wyłączony. Dodatkowo 151 MB.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26549&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26550&stc=1

sebcior 22.10.2005 14:08

Witam, jestem tu nowy... Wczoraj nabyłem benqa i mam problem. Jaką dvd bym nie nagrał to zawsze to trwa 15min czy to 4, 8, czy 16x. DMA włączone, nagrywara sama na 80żyłowej taśmie, aspi zainstalowane, świeży xp, wyłączony antivirus. Przetestowałem już kilka wersji nero: 6.6, 7.0... i bez zmian. Co ciekawe przy wybraniu w qsuite tesu zapisu "nagrywa" się szybko jak powinno. Myślałem, że może dysk nie wyrabia, więc przeprowodziałem symulacje w nero wg której mógłbym nagrywać nawet 36x. Komp raczej aż tak złomowaty nie jest axp2100MHz, 512MB, baracuda 7200 80GB... Jakieś pomysły, bo mi już ręce opadają :/

marynarz 22.10.2005 14:44

Jak na moj gust to DMA nie pracuje poprawnie bo wychodzi na to ze nagrywa Ci 4x zawsze.

bigbluee 22.10.2005 14:51

Ilość załączników: 3
5 filmów divix i svcd palonych na Pastelu x8@x4 Solidburn ON
Nośnik dodany do bazy danych :)
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26573&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26572&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26574&stc=1
Pastel jak widac cały czas trzyma klase ;)

luminat 22.10.2005 15:34

Mam problem. Kupilem nagrywarke benqu 1640 i w nero 6(oraz 7) pokazuje mi pewna anomalie. Otoz gdy chce wybrac predkosc zapisu pokazuje mi tylko opcje maksimum.

Nosnik: dvd+r 8x plextor (wygrany w konkursie cdrinfo.pl)
Bios: BSLB
Wlaczone Solid Burn, Overspeed, Wylaczone WOPC
DMA właczone(ultra dma-2), sterowniki ASPI zainstalone (adaptec ASPI V4.7.1.2), tasma 80-zylowa, choc w sklepie mi w cisneli 40-zylowke i wsadzili do pudelka z nagrywarka, po drodze sprawdzilem i musialem sie cofnac :/

Narazie nie mam mozliwosci sprawdzenia na innych nosnikach. Interesuje mnie dlaczego na nosniku 8x nie moge wybrac innej predkosci w nero niz 'maksimum'(tak pisze)? Dodam jeszcze, ze nero infotool dla tego samego nosnika pokazuje supported speeds 16x, 12x, 8x, 4x, 2.4x. Co jest grane?
---(edit)---
Problem rozwiazany. Rozwiazanie chyba nikomu nie bedzie potrzebne, bo tylko ja moge byc tak glupi...

bigbluee 22.10.2005 15:56

Pozostawmy bez komentarza :P Ewentualnie można powiedzieć ROFL :)

czechoj 22.10.2005 16:14

Cytat:

Napisany przez sebcior
Witam, jestem tu nowy... Wczoraj nabyłem benqa i mam problem. Jaką dvd bym nie nagrał to zawsze to trwa 15min czy to 4, 8, czy 16x. DMA włączone, nagrywara sama na 80żyłowej taśmie, aspi zainstalowane, świeży xp, wyłączony antivirus. Przetestowałem już kilka wersji nero: 6.6, 7.0... i bez zmian. Co ciekawe przy wybraniu w qsuite tesu zapisu "nagrywa" się szybko jak powinno. Myślałem, że może dysk nie wyrabia, więc przeprowodziałem symulacje w nero wg której mógłbym nagrywać nawet 36x. Komp raczej aż tak złomowaty nie jest axp2100MHz, 512MB, baracuda 7200 80GB... Jakieś pomysły, bo mi już ręce opadają :/

A jaką masz płytę główną?

luminat 22.10.2005 16:29

Kazdemu sie zdarza cos przeoczyc. Abyscie mnie nie posadzali oto, ze szukalem tu tylko pomocy, to dam rowniez cos od siebie:

dvd+r plextor 8x, palony 8x, wopc wylaczone, solid burn i overspeed wlaczony, bios BSLB

sebcior 22.10.2005 17:38

Cytat:

Napisany przez czechoj
A jaką masz płytę główną?

k7s8x v3 na biosie z 2.52ah

czechoj 22.10.2005 17:53

Cytat:

Napisany przez sebcior
k7s8x v3 na biosie z 2.52ah

Czyli odpada chipset (myślałem ze może masz nvidie).
Ja tez mam tego Asrocka i nie mam problemów.
A na jakich płytach testowałeś naped (nagrywałeś) i czy miałes włączony SB?

pawelblu 22.10.2005 18:32

Cytat:

Napisany przez slawekj
A jednak możliwe. :spoko:

Overburning na BenQ 1640 bios BSLB plik testowy Nero CD-DVD Speed 4.07
Hewlett-Packard +Rx8 (+154MB)

Test na overburning na benq dzialal juz dawno, jednak nie dawalo sie nagrac na plytke wlasnych plikow powyzej nominalnej wielkosci. Wiec jezeli nie uda sie nagrac 4.5 GB swoich danych, to zadnego przelomu nie ma.

czechoj 22.10.2005 19:40

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Test na overburning na benq dzialal juz dawno, jednak nie dawalo sie nagrac na plytke wlasnych plikow powyzej nominalnej wielkosci. Wiec jezeli nie uda sie nagrac 4.5 GB swoich danych, to zadnego przelomu nie ma.

:taktak: już dawno temu było to mozliwe,
na TDK-R Scratch Proof x8 wyszło ze nadpalic można aż 200MB byłem zaskoczony ale i zadowolony do póki nie próbowałęm nadpalić kiedy to nero szybko ostudziło mój zapał :>

sebcior 22.10.2005 19:43

hmmm zaaplikowałem force aspi i zdaje się że jest dobrze :) a płyty to różne śmieci... ostatnio jakieś hp8x

czechoj 22.10.2005 19:57

Cytat:

Napisany przez sebcior
hmmm zaaplikowałem force aspi i zdaje się że jest dobrze :) a płyty to różne śmieci... ostatnio jakieś hp8x

gratulacje :spoko:
:sluze: :ognie:

KC42 23.10.2005 17:22

QSuite

Może głupie pytanie ale skąd się ściąga program QSuite, z nagrywarką dostałem tylko płytkę z nero

mensir67pl 23.10.2005 17:41

Cytat:

Napisany przez KC42
Może głupie pytanie ale skąd się ściąga program QSuite, z nagrywarką dostałem tylko płytkę z nero

No to juz lekkie przegiecie a producent to strony nie mam ?

Aszej 23.10.2005 17:46

pewnie ze strony Benqa
http://benq.pl/ServiceAndSupport/dow...fm?product=750

matti155 23.10.2005 19:22

Czy BENQ 1640 pali wszystkie płyty? Czy może ma z jakimiś problemy?

sonon 23.10.2005 19:41

Cytat:

Napisany przez matti155
Czy BENQ 1640 pali wszystkie płyty? Czy może ma z jakimiś problemy?

Nie pali wszystkich. Na przykład nie pali chodnikowych. Gipsowych też nie pali...

matti155 23.10.2005 20:15

Nie żartuj się. Czy wszystki pali plusy i minusy TDK, Verbatim, Platinium. Hawk itp. W specyfikacji pisze, że tak ale jak jest w praktyce to nie wiem.

melag 23.10.2005 21:25

Problem z dopisywaniem supportowanych nośników do bazy SB rozwiązany.
Pomógł następujący zabieg :
Flash na bios BSJB i ponowny na BSLB.
8 )

EDIT :
TDK+R 8x@4x :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26586&stc=1

Nośnik jest supportowany w biosie na prędkości 8x i 4x, nie został dodany do SB :) :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26587&stc=1

slawekj 23.10.2005 21:25

Cytat:

Napisany przez matti155
Nie żartuj się. Czy wszystki pali plusy i minusy TDK, Verbatim, Platinium. Hawk itp. W specyfikacji pisze, że tak ale jak jest w praktyce to nie wiem.

Rozumiem, że Kolega ma na myśli czy wypali każdą dobrze płytkę. :idea:
Odpowiedż... z optymalną jakością SolidBurn. :spoko:
To nie oznacza zawsze niskie błędy PI/PIF. :nie:
Opisane wszystko w temacie. :czytaj:

Takaszi 24.10.2005 07:27

Witam wszystkich doświadczonych, palaczy. 8 )
Wiem wiem, będę się powtarzał, ale mam pytanko w sprawie ASPI.
Otóż odczytałem w Moim XP jakie mam sterowniki. Wnioski są dziwne. Są cztery wymagane pliki i Nero ASPI. W związku z tym, mam wątpliwości czy wymienić je na pakiet ADAPTEC? Czy NERO będzie poprawnie współpracował z napędami po wy instalowaniu jego sterowników autorskich i czy w ogóle to robić. A pytanie stawiam z powodu nie satysfakcjonujących wyników pomiaru jakości wypalania.
Sterowniki jakie mam wgrać to aspi_471a2.exe, znalazłem je na naszej stronie. Co możecie doradzić?

matti155 24.10.2005 07:59

To może zapytam inaczej. Jakich płyt(marek) nagrywarka nie obsługuje lub ma z nimi problemy? Ja mam LG 4167B i ona np. nie widzi wogóle Esperanza DvD+R, a jak nagrywam na TDK DVD-R lub Esperanza DVD-R to gdzieś przy 8% wyskakuje błąd "Błędny adres bloku"

kowanski 24.10.2005 09:05

BENQ pali raczej wszystko :)

slawekj 24.10.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez Takaszi
Otóż odczytałem w Moim XP jakie mam sterowniki. Wnioski są dziwne. Są cztery wymagane pliki i Nero ASPI. W związku z tym, mam wątpliwości czy wymienić je na pakiet ADAPTEC? Czy NERO będzie poprawnie współpracował z napędami po wy instalowaniu jego sterowników autorskich i czy w ogóle to robić. Co możecie doradzić?

Nie wgrywać jeżeli są w systemie.
Nero będzie poprawnie współpracować. ASPI Nero pozostawić. :taktak:
Ostatnia stabilna 6.6.0.16.

Cytat:

Napisany przez matti155
To może zapytam inaczej. Jakich płyt(marek) nagrywarka nie obsługuje lub ma z nimi problemy? Ja mam LG 4167B i ona np. nie widzi wogóle Esperanza DvD+R, a jak nagrywam na TDK DVD-R lub Esperanza DVD-R to gdzieś przy 8% wyskakuje błąd "Błędny adres bloku"

Dzięki technologii SolidBurn każda płytka -/+R jest rozpoznawana i nagrywana z optymalną jakością. :spoko:

KC42 24.10.2005 09:39

Czy wszyskie Benq 1640 jak kopiują na dysk DVDr strasznie głośno wyją, czy to mój jest uszkodzony

slawekj 24.10.2005 09:42

Cytat:

Napisany przez KC42
Czy wszyskie Benq 1640 jak kopiują na dysk DVDr strasznie głośno wyją, czy to mój jest uszkodzony

Nic nie wyje. ???
Jest głośniejszy przy odczycie 16x. To normalne przy tych obrotach. :spoko:

KC42 24.10.2005 09:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nic nie wyje. ???
Jest głośniejszy przy odczycie 16x. To normalne przy tych obrotach. :spoko:

U mnie wyje i wpada w wibracje cały komputer, teraz zauważyłem że nawet przy oglądaniu przez Power DVD to samo.
szybki to jest ładuje płytę w około 4:30.

slawekj 24.10.2005 09:58

Cytat:

Napisany przez KC42
U mnie wyje i wpada w wibracje cały komputer, teraz zauważyłem że nawet przy oglądaniu przez Power DVD to samo.
szybki to jest ładuje płytę w około 4:30.

Wibracje ???
Przy źle wyważonej to rozumiem. Przy dobrych spokojnie i bez nadmiernego hałasu.

Takaszi 24.10.2005 10:01

Dzięki za podpowiedź.
Po uzbieraniu materiału wypale płytkę z serii Verbatim +Rx8 i pokażę skan, to powiesz mi może co nie tak robię?
Czy norton Antivirus 2004 wyłączyć w czasie nagrywania? Gdzieś tak wyczytałem. Pozostałe rezydenty wyłączam.

Takaszi 24.10.2005 10:09

Cytat:

Napisany przez KC42

Warkot płytki, może mieć dwa źródła. ((
Pierwsze najbardziej prawdopodobne to źle wyważona płytka, zdarza się to i w najlepszych produktach. :klnie:
Druga to uszkodzony silniczek w napędzie. Ale to rzadkość. Natomiast głośniejszy szum faktycznie wzrasta znacząco przy wypalaniu / nagrywaniu z większymi prędkościami.

slawekj 24.10.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez Takaszi
Czy norton Antivirus 2004 wyłączyć w czasie nagrywania? Gdzieś tak wyczytałem. Pozostałe rezydenty wyłączam.

Wszystko zależy od mocy i ilości pamięci.
U mnie w tle działa dużo.... programów, Norton Antivirus również.
Ważne, żeby nie włączył skanowania automatycznie. (ustawienia).

Takaszi 24.10.2005 10:13

Cytat:

Napisany przez kowanski
BENQ pali raczej wszystko :)

Raczej :nie: A sporo płytek marnej jakości powoduje "cuda wianki" ActiwJet nie jest widziany po nagraniu, a słowa jakość nie należy używać. :wsciekly:
Niektóre DVD RW +/- też nie chodzą itd. itp.
Będę się powtarzał, ale mam prośbę do zaawansowanych Forowiczów, może faktycznie zróbmy ranking jakościowo cenowy tych najmniej upierdliwych nośników?

KC42 24.10.2005 10:55

Cytat:

Napisany przez Takaszi
Warkot płytki, może mieć dwa źródła. ((
Pierwsze najbardziej prawdopodobne to źle wyważona płytka, zdarza się to i w najlepszych produktach. :klnie:
Druga to uszkodzony silniczek w napędzie. Ale to rzadkość. Natomiast głośniejszy szum faktycznie wzrasta znacząco przy wypalaniu / nagrywaniu z większymi prędkościami.

sprawdziłem na kilku różnych płytach i to samo chyba każda źle wyważona

luckylucky 24.10.2005 14:19

Dziwne zachowanie BENQ-a

Moja BENQ1640 (w zewntętrznej kieszeni USB) dziwnie się zachowuje. To że czasami traci połączenie z laptopem smilies/mad2.gif zrzucam na barki zewn. kieszeni USB, ale że po wypaleniu płytki DVD-R jest OK smilies/bigsmile.gif (czyta ją) a na następny dzień już nie smilies/mad2.gif (wykrywa pusty nośnik) to mnie dziwi. Stało się tak na HAWK-u x4 i Esperanca x4 ("zmatowiały" czy co). Co więcej te płytki czyta noname-owy czytnik DVD (zestaw komp. z NTT). A na przykład mój 1640 bez problemu czyta zapisaną przez siebie DWD-RW (Omega) i inne DVD-Ry nagrane na Lite-On (większość) nie mówiąc już o DVD-ROM i CDR i CDRW (bez zarzutu czyta swoje i "obce"). Może ktoś miał coś podobnego i może mi coś doradzić, bo nie chcę od razu biec do serwisu z reklamacją? Sprawdzę jeszcze na DVD-R SONY x8 i dam znać czy to samo.

Bios BSLB

Raus 24.10.2005 16:00

Właśnie kupiłem sobie DVD-RW Verbatim x4. Jest on na MCC 01RW4X. Jak wypale to wrzuce wynik. Płytka ta jest w biosie, a co najlepsze albo ja jestem ślepy, albo czegoś nie rozumiem, ale według MCSE płytke tą można wypalać x6 (oczywiście wybraź max moge x4) dołączam zrzut z MCSE

Conti 24.10.2005 16:45

TDK DVD-R 4x, palony 4x

Takaszi 24.10.2005 17:00

Cytat:

Napisany przez KC42
sprawdziłem na kilku różnych płytach i to samo chyba każda źle wyważona

To możesz mieć uszkodzony silniczek w napędzie. Miałem tak w LG. Serwis po :boks: wymienił i :spoko: .
Ale przeprowadź próbę, podłącz napęd do taśmy i zasilania poza obudową, położony obok zobacz, co będzie. Niektóre napędy w za luźnych szynach obudowy ulegają odkształceniu przy dociągnięciu śrubek i jest problem. Będziesz musiał dać podkładki dystansowe.

KC42 24.10.2005 17:05

Cytat:

Napisany przez Takaszi
To możesz mieć uszkodzony silniczek w napędzie. Miałem tak w LG. Serwis po :boks: wymienił i :spoko: .
Ale przeprowadź próbę, podłącz napęd do taśmy i zasilania poza obudową, położony obok zobacz, co będzie. Niektóre napędy w za luźnych szynach obudowy ulegają odkształceniu przy dociągnięciu śrubek i jest problem. Będziesz musiał dać podkładki dystansowe.

na stole napęd szumi ale nie warczy to chyba coś obudowa wibruje, moja obudowa napędy ma mocowanie na plastkowych uchwytach spróbuje dać na śruby może coś pomoże

slawekj 24.10.2005 17:13

Cytat:

Napisany przez KC42
na stole napęd szumi ale nie warczy to chyba coś obudowa wibruje, moja obudowa napędy ma mocowanie na plastkowych uchwytach spróbuje dać na śruby może coś pomoże

Sprawdź mocowanie płyty głównej. Wkręty potrafią być poluzowane. :taktak:

KC42 24.10.2005 17:13

Overspeed

słabo znam angielski i nie wiem jak uruchomić żeby działał overspeed, klikam na enable daje set i są dwie opcje Temporal setting lub System setting jak na nie klikne otwiera się kieszeń napędu i zamyka

KC42 24.10.2005 17:14

Cytat:

Napisany przez KC42
słabo znam angielski i nie wiem jak uruchomić żeby działał overspeed, klikam na enable daje set i są dwie opcje Temporal setting lub System setting jak na nie klikne otwiera się kieszeń napędu i zamyka

i co dalej

slawekj 24.10.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez KC42
i co dalej

Tacka wysuwa się bo jest płytka w napędzie. Należy ją zgodnie z komunikatem wyjąć i .....

:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1008

Raus 24.10.2005 17:57

Verbatim-RW x4 palony x4. W tle był włączony azureus i troche zamulał (buffer spadał co jakiś czas prawie do zera)

yukol 24.10.2005 19:27

Kupiłem wreszcie benqa :)
Verbatim DVD+R x8, palony na x4, testowany też x4.
Załączony jest wykres z nero 6.6.0.12.
Jest dobry czy niezbyt? :)
W SolidBurn był zostawiony na def., czyli dla supported disc wyłączony, a dla un-known włączony. Z tego wynika, że prawdopodobnie był wyłączony, choć mogę się mylić :)

btw przed chwilą wypaliłem tego verbatima z prędkością x8, ale scan disk pokazuje jeden czerwony kwadracik na starcie, reszta zielona. Test plików pokazuje jeden błąd, prawdopodobnie związane to jest z tym czerwonym kwadracikiem :)
Test jakości nero na samym końcu wywalił błąd jakiś, niestety już zapomniałem jak brzmiał :/
Jest się czym martwić czy zdarza się? :)

Qbi@k 24.10.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez yukol
Kupiłem wreszcie benqa :)
Verbatim DVD+R x8, palony na x4, testowany też x4.
Załączony jest wykres z nero 6.6.0.12.
Jest dobry czy niezbyt? :)

Co do jakosci to bdb :) Po prawo pisze ci jaka jakosc :) Im blizej 100 tym plytka blizsza doskonalosci ;) najwazniejsze sa podobno bledy PIF. Im mniejsze ich max wartosc tym lepiej.

Jedna rada :) Jak chcesz zapisac swoje wykresy to na gorze masz taka mala dyskietke :piwo: Bedzie to lepiej wygladac 8 )

marey 24.10.2005 19:46

HP DVD+r 8x 10pack (1,20 zł. za szt.)

P.S.
Jak wstawić obraz, żeby był widoczny na stronie, bez klikania w link.

yukol 24.10.2005 20:17

Hmm, już drugą płytkę mam z czerwonym kwadracikiem na samym początku w scan disc w nero. Wydaje mi się to już podejrzane..
Do tego na płycie jest plik który jest nieczytelny i którego nie da się skopiować. :/
Akurat te płyty były nagrywane alcoholem 120% (obraz mdf).
Ale to raczej nie wina programu, bo pierwsza płyta, którą nim nagrałem była ok, druga (te same dane z tym, że nagrane x8) już nie, trzecia też nie (inne dane, x4)..
O co może chodzić?

I druga dziwna sprawa - nie mogę włączyć Qscan, mam szare pola, nieaktywne... screen poniżej.

Qbi@k 24.10.2005 20:32

Cytat:

Napisany przez yukol
Hmm, już drugą płytkę mam z czerwonym kwadracikiem na samym początku w scan disc w nero. Wydaje mi się to już podejrzane..
Do tego na płycie jest plik który jest nieczytelny i którego nie da się skopiować. :/
Akurat te płyty były nagrywane alcoholem 120% (obraz mdf).
Ale to raczej nie wina programu, bo pierwsza płyta, którą nim nagrałem była ok, druga (te same dane z tym, że nagrane x8) już nie, trzecia też nie (inne dane, x4)..
O co może chodzić?

Pewnie trafiles na jakies trefne plyty w sklepie.
Cytat:

Napisany przez yukol
I druga dziwna sprawa - nie mogę włączyć Qscan, mam szare pola, nieaktywne... screen poniżej.

Z tego co tu widze to niebylo w napedzie zadnej plyty :) a byc powinna ;)

yukol 24.10.2005 20:56

Była, ale nagrana ;)
Teraz włożyłem czystą i ruszyło. Na niektórych płytach ten wykres jakby się c ofał, strasznie powyginany etc, a na innych przypomina te z forum..

Płyty to Verbatimy x8 DVD+R, MCC 003, 25 sztuk. Dziwne, że część dobra, a część nie.

cdrinfo888 24.10.2005 21:38

Witam.
Mam dosyć banalne pytanko. Jestem szczęśliwym posiadaczem BenQ 1640 oraz Pioneera 109XLA1 - z tym, że - BenQ używam do odczytu (a odczyt ma naprawdę zaje...sty), natomiast Pioneera stosuję do nagrywania. Pytanie brzmi, która w tej sytuacji, konfiguracja podłączenia jest lepsza:
BenQ - master, Pionek - slave
czy
BenQ - slave, Pionek - master.
A może to wszystko jedno.

Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam :piwo:

slawekj 24.10.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez yukol
Płyty to Verbatimy x8 DVD+R, MCC 003, 25 sztuk. Dziwne, że część dobra, a część nie.

Prośba o zmianę Nero CD-DVD Speed na 4.07
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1090

Cytat:

Napisany przez cdrinfo888

Pioneer 109XL pracuje na UDMA 4 a BenQ UDMA2.
Pioneer na master a BenQ na slave.

luminat 24.10.2005 22:24

Z tego co sie orientuje to nie ma calkowitego znaczenia czy urzadzenie jest ustawione jako master czy slave - oznacza to tylko kolejnosc wlaczania urzadzenia podczas startu komputera (bios), a system operacyjny calkowicie ignoruje to ustawienie - zadne z urzadzen nie jest uprzywilejowane.

---(edit)-----
Zrobilem maly test. Wsadzilem plyty z filmami do dwoch napedow optycznych (master i slave) i zaczelem je kopiowac na dysk w tym samym czasie. Wynik? Oby dwa napedy kopiowaly film w identycznym tempie - zaden nie wyprzedzal drugiego. Czyli to co napisalem wyzej jest prawda w 100%, a mit o master i slave mozna olac.

KC42 24.10.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tacka wysuwa się bo jest płytka w napędzie. Należy ją zgodnie z komunikatem wyjąć i .....

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1008

Szkoda bo chyba nie działa overspeed na RW już myślałem że można x4 nagrać x8 zrobiłem próbę na 3 różnych RW nie wypaliło

yukol 24.10.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez slawekj
Prośba o zmianę Nero CD-DVD Speed na 4.07
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1090

Dzięki, będę tym sprawdzał płyty.
Ten uszkodzony plik o którym mówiłem na tych 2 płytach to 00000001.TMP, ma to związek z zabezpieczeniami (safe disc) z tego co wygooglałem, więc to pewnie nie wina płyt czy nagrywarki.
Tylko zastanawia mnie czemu jedna kopia nagrała się prawidłowo, a dwie niezbyt. ???

angolek 24.10.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez marey
...
P.S.
Jak wstawić obraz, żeby był widoczny na stronie, bez klikania w link.

Poczytaj TU , powinno Ci pomóc. Ładnie opisane i dołączone rysuneczki. :papa:

Takaszi 25.10.2005 06:56

Cytat:

Napisany przez cdrinfo888
Witam.
Mam dosyć banalne pytanko. Jestem szczęśliwym posiadaczem BenQ 1640 oraz Pioneera 109XLA1 - z tym, że - BenQ używam do odczytu (a odczyt ma naprawdę zaje...sty), natomiast Pioneera stosuję do nagrywania. Pytanie brzmi, która w tej sytuacji, konfiguracja podłączenia jest lepsza:
BenQ - master, Pionek - slave
czy
BenQ - slave, Pionek - master.

Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam :piwo:

Para dwu urządzeń na jednej szynie transmisji pracuje zawsze z prędkością najwolniejszego. Nawet na taśmie / kablu 80 żyłowym. Wiec kolejność w ATA jest dla komunikacji bez znaczenia. W SATA też tam napędy pracują niezależnie. Dotyczy to też kości pamięci. Sory ale taka jest podstawa budowy PC.
Pozdrawiam i miłego dnia :piwo: wszystkim 8 )

kwaldik 25.10.2005 11:56

pytam fachowców ...bo kogo mam pytać???

jestem człowiekiem dość wiekowym,jednak tematyka wypalania nie jest mi całkiem obca choć z nagrywaniem DVD moje doświadczenia są zerowe.... :cool:
posiadam wprawdzie od kilku lat nagrywarkę cdrw -LG gce 8320B kiedyś zmieniilem w niej samodzielnie bios(podkręciłem na gce 8400B i sprzęt przeżył i ma się dobrze-wprawdzie potem powróciłem do biosa dla gce8320b ale nowszej wersji.
od kilku dni posiadam nagrywarkę benq dw 1640 OF2 -wersja box -kupilem nową i siedzi w niej bios BSGB (rozumiem że jest to seria B???)
moje pytanie brzmi :
czy powinienem zmieniać bios tego urządzenia na nowszy-jeśli tak to jaki-i czy bios ładuje się od razu najnowszy czy zmianę robi się z kolejnością powstawania uyaktualnień (tylko o jedną wersję wyżej??)
benq jast na kanale pierwszym jako master a jako slawe na tej samej tasiemce jest LG cdrw.
dysk mam w standardzie SATA ale na płycie abita BH7 korzysta on z kontrolera 2 kanału (i tam się wyświetla) z tym ,że nie ma mozliwości wówczas do 2 kanału podłączania urządzeń na taśmie(albo dysk sata albo taśma IDE i dwa urzązonka-tak to na tej płycie abit urządził-ma to tą zaletę ,że podczas instalacji windowsa dysk SATA jest wykrywany ze standardowych sterowników instalacyjnych)
-więc :
1-czy zmieniać??
2-na jaki??
3-czy do zmiany na taśmie nie może dyndać nic oprócz benqa i lg trzeba odpiąć??
jestem pełen szacunku dla wiedzy niektórych z was i pozdrawiam all
( ps.chętnie służe radą w sprawie tunerów cyfrowych-dreambox,ferdek i skybox/neotion 3000)

slawekj 25.10.2005 12:02

Podłączenia pozostawić. :spoko:
Wgrać najnowszy bios BSLB z obsługą SolidBurn pomijając poprzednie.

kwaldik 25.10.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez slawekj
Podłączenia pozostawić. :spoko:
Wgrać najnowszy bios BSLB z obsługą SolidBurn pomijając poprzednie.

dzięki za szybką odpowiedź jeszcze tylko dla upewnienia-
rozumiem ,że dla zmiany biosa mojego benqa nie ma potrzeby od tasiemki odczepiać LG cdrw-czy tak??
pozdrowienia

slawekj 25.10.2005 12:55

Cytat:

Napisany przez kwaldik
... jeszcze tylko dla upewnienia-
rozumiem ,że dla zmiany biosa mojego benqa nie ma potrzeby od tasiemki odczepiać LG cdrw-czy tak??

Nie ma potrzeby.

kwaldik 25.10.2005 13:09

korzystając z okazji ,że siedzisz na forum to zapytam jeszcze-
po nagraniu kilku płytek-sprawdzałem je na nero cd/dvd speed i na płytkach nero wyrzuca mi błędy i zatrzymuje test,podczas gdy materiał z płytki daje się na dysk przekopiować i to znakomicie-(700Mb okolo 40 sekund 8 ) -co o takim zachowaniu nero sądzić??
dodam ,że nagrywałem na tdk,verbatimie-r i esperanzie-X 4 oraz na omedze razy 8-z wszystkich płytek dane kopiują się znakomicie :)

slawekj 25.10.2005 13:26

Jest wszystko w porządku. To błędy Nero a nie zapisanych płytek.
Problem opisany w temacie:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57808

Prawidłowy odczyt jest na DVDInfoPro. :spoko:

yukol 25.10.2005 14:58

Uh, jednak okazało się, że trzy płyty z tym plikiem 00000001.TMP mają go uszkodzonego (na pierwszej płycie wykryła to nowsza wersja scan disca, albo przedem jakoś tego nie zauważyłem), więc to nie wina ani nagrywarki, ani płyt.
Wszystko inne wypala się pięknie, ocena jakości zwykle ok. 97.
Teraz mam pytanie, czy aby zrobić kopie bezpieczeństwa płyty z Safe Disc trzeba użyć specjalnego programu czy Benq sobie tak czy siak nie poradzi?

Pozdrawiam

slawekj 25.10.2005 17:39

Cytat:

Napisany przez yukol
.
Teraz mam pytanie, czy aby zrobić kopie bezpieczeństwa płyty z Safe Disc trzeba użyć specjalnego programu czy Benq sobie tak czy siak nie poradzi?

http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...14268&PageId=4
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...14345&PageId=4

gm_ns 25.10.2005 17:55

Od dzis jestem szczęśliwym użytkownikiem 1640 w wersji BOX (OF2) (przesiadka z NEC-a 3520).

Mam do Was drodzy użytownicy nastepujące pytanie. Czy ze strony oficjalnej do mojego modelu pasują tylko BIOS-y
Cytat:

Firmware Update For Retail Version. Only For "B***" Series Firmware.
a więc BSIB lub BSIB-1.

Pytam gdyż chce się upewnić. Mój aktualny Bios w napędzie to BSGB.

Dziekuje z góry za odp.

Grzesiek

slawekj 25.10.2005 18:19

Cytat:

Napisany przez gm_ns
Pytam gdyż chce się upewnić. Mój aktualny Bios w napędzie to BSGB.

Od razu BSLB. :taktak:
http://support.benq.com/front/BenqMa...otId=undefined

MZiol 25.10.2005 18:31

Cytat:

Napisany przez kwaldik
.....podczas gdy materiał z płytki daje się na dysk przekopiować i to znakomicie-(700Mb okolo 40 sekund 8 ) -co o takim zachowaniu nero sądzić?? .....

co o takim zachowaniu nero sądzić??

mnie to sie zdaje że coś za szybko ci to sie kopiuje ??

Qbi@k 25.10.2005 20:03

TDK+R (8x) palone 8x. Tak sobie...
http://img429.imageshack.us/img429/3...5october20.png

slawekj 25.10.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez Qbi@k
TDK+R (8x) palone 8x. Tak sobie...

Jeden wykres więcej. Ale jakie wnioski skoro nic nie wiadomo o płytce ???

Czy warto ? Moim zdaniem nie. W przyszłości można lepiej.
Np. wypalając 4x lub 2,4. Ale to już inna szkoła. :idea:

Qbi@k 25.10.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jeden wykres więcej. Ale jakie wnioski skoro nic nie wiadomo o płytce ???

Czy warto ? Moim zdaniem nie. W przyszłości można lepiej.
Np. wypalając 4x lub 2,4. Ale to już inna szkoła. :idea:

Qskan pokazal ze lepiej bedzie wypalic plytke predkoscia 8x. A powinienem jeszcze jakies dane o plytce dac? TDK R+ 002 palony 8x. Kupilem w opakowaniu slim :) Oczekiwalem troche lepszej jakosci ale ta jest zadowalajaca.

Dorzucam kolejny wykres. Tym razem dla odmiany BLUPOP +R (4x) palony 4x (99gr :P )
http://img449.imageshack.us/img449/3...5october20.png

Dorzucam jeszcze:
http://img211.imageshack.us/img211/3...5october20.png

slawekj 25.10.2005 22:23

Nero CD-DVD Speed 4.08
http://www.cdspeed2000.com/

Raus 25.10.2005 22:33

Verbatim -R x8 palony x4. Hmmm niby wykres ładny, średni jitter elegancki ale skąd ta wieża PIF?? jak by od linijki była odrysowana ;)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26635&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26636&stc=1

mensir67pl 25.10.2005 22:39

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nero CD-DVD Speed 4.08
http://www.cdspeed2000.com/

Changes

Added support for SolidBurn for Philips drives

nie ladnie:D moze zaczac pisac petycje do autora programu w sprawie Benq ;)

Qbi@k 25.10.2005 22:40

puzniej wstawie tu wykres :)

99TOMCAT 25.10.2005 23:00

http://img105.imageshack.us/my.php?i...szapyta0ll.jpg

http://img105.imageshack.us/img105/5...szapyta0ll.jpg
miłe zaskoczenie- vakoss za 99gr. Poprzenio wypaliło go mocno śrenio niecoałe 50 pkt a teraz dodało go do bazy i całe 94 nieźle 8 )

gm_ns 25.10.2005 23:54

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie co to jest SolidBurn?, jak ustawić? Czy WOPC wystarczy ustawić na Enable i bedzie OK?

Pewnie to banalne pytania, ale jestem dopiero pocztkujacym użytkownikiem "BenQa"

Z góry dziekuje.

Grzesiek

Qbi@k 26.10.2005 01:13

Poszukaj bylo juz :)

pavvello 26.10.2005 02:20

Witam wszystkich. Jestem tu nowy wiec od razu przepraszam za wszelkie bledy ;)
Z wielka uwagą przeczytałem wiekszość postów o nagrywarce BenQ 1640 i zastanawiam sie nad jej zakupem, ale ostatnio pojawila sie rowniez nagrywarka LiteOn SHW-1635S (o ktorej nie wiele znalazłem na forum), ktora jak myśle jest dosyć dobrą propozycja. BenQ 1640 to juz mozna powiedzieć jest troszke starszy model ale przyzwoity i mam tu własnie pytanko jak wygląda porównanie tych modeli. Czy miał może ktoś do czynienia z obiema nagrywarkami i ma jakieś spostrzeżenia i uwagi, które pomogły by niedoświadczonemu ;)
Nie miałem jeszcze żadnej nagrywarki DVD i bedzie to moja pierwsza, nie chce sie specjalnie kierować ceną przy zakupie ale nie mam też nie wiadomo ile kasy chce mieć po prostu pewny sprzet, idealne połączenia to tania i dobra wypalarka ale to raczej nigdy w parze nie idzie chociaż BenQ jest obecnie jedną z tańszych nagrywarek i jak widze jest bardzo pozytywnie oceniona z innej strony LiteOn SHW 1635S jest dosyc nowa na rynku i nie ma jeszcze wielu opinii, a moze jeszcze poczekać z zakupem. Licze na pomoc doświadczonych urzytkowników nagrywarek DVD.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

slawekj 26.10.2005 08:12

Cytat:

Napisany przez pavvello
Z wielka uwagą przeczytałem wiekszość postów o nagrywarce BenQ 1640 i zastanawiam sie nad jej zakupem, ale ostatnio pojawila sie rowniez nagrywarka LiteOn SHW-1635S (o ktorej nie wiele znalazłem na forum), ktora jak myśle jest dosyć dobrą propozycja. BenQ 1640 to juz mozna powiedzieć jest troszke starszy model ale przyzwoity i mam tu własnie pytanko jak wygląda porównanie tych modeli. Czy miał może ktoś do czynienia z obiema nagrywarkami i ma jakieś spostrzeżenia i uwagi, które pomogły by niedoświadczonemu ;)

BenQ 1640 to obecnie napęd o najbardziej zaawansowanej technologii zapisu.
O LiteOn'ie należy zapomnieć a model 1635 dobił fanów tego napędu.
http://www.cdfreaks.com/article/232/4

kwaldik 26.10.2005 10:13

Cytat:

Napisany przez MZiol
co o takim zachowaniu nero sądzić??

mnie to sie zdaje że coś za szybko ci to sie kopiuje ??

specjalnie dla Ciebie-złapane okienko z totala podczas kopiowania filmu z mojego benqa na dysk-nośnik to omega x 8 i tak też wypalana-plik ma wielkość 680Mb i kopiuje się porównywalnie jak inne pliki z tej płytki-prędkośc wyświetlana w okienku zmienia się w zakresie od 16800kb/s do 17500kb/s i kopiowanie trwa ok 38-42s(zależy czy napęd jest rozpędzony czy nie) acha- z omegi kopiuje mi...najwolniej
pozdrowienia

Takaszi 26.10.2005 12:23

Cytat:

Napisany przez kwaldik
specjalnie dla Ciebie-złapane okienko z totala podczas kopiowania filmu z mojego benqa na dysk-nośnik to omega x 8 i tak też wypalana-plik ma wielkość 680Mb i kopiuje się porównywalnie jak inne pliki z tej płytki-prędkośc wyświetlana w okienku zmienia się w zakresie od 16800kb/s do 17500kb/s i kopiowanie trwa ok 38-42s(zależy czy napęd jest rozpędzony czy nie) acha- z omegi kopiuje mi...najwolniej
pozdrowienia

O AJ CIE :wow: , jak to zrobiłeś, mój ze dwa razy wolniej. Jakieś 2,1 GB 2-3 mni. :piwo:

marey 26.10.2005 13:14

Następna płyta HP DVD+R 8X@8X.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26643&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26644&stc=1

Wynik skanowania QSUITE 2.0 nie pokrywa sie z wynikiem NERO CDSpeed ???

Conti 26.10.2005 13:20

Cytat:

Napisany przez Takaszi
O AJ CIE :wow: , jak to zrobiłeś, mój ze dwa razy wolniej. Jakieś 2,1 GB 2-3 mni. :piwo:

DVD i HDD muszą być na oddzielnych kontrolerach [kanałach].
Benq ładnie zgrywa :tak!:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26645&stc=1
Dla porównania to samo na LiteOn 1693:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26646&stc=1

Daddy 26.10.2005 13:54

Witam Wszystkich, jestem nowym userem tego forum i mam do Was kilka pytań. Otóż jestem zainteresowany kupnem BenQ DW1640, lecz nie wiem jaką wersję lepiej kupić Box'ową czy Bulk? Moje wątpliwości związane są głównie z tym, że na stronie Benq z biosami są biosy do 2 róznych typów DW1640. Jedne biosy są dla: "Firmware only for Bulk version "G-Series" firmware model", natomiast drugie są tylko dla: "Firmware Update For Retail Version. Only For "B***" Series Firmware." Moje pytanie brzmi - które biosy są do jakich nagrywarek, tzn. które biosy do wersji BOX a które do Bulk? Drugie pytanie to którą wersję lepiej kupić? Być może odpowiedzi na moje pytania już były, lecz temat ten liczy 105 stron i ciężko było by wszystko przeszukać... I ostatnie już pytanie dotyczy nośników, otóż czy istnieją już dobre płyty pozwalające nagrywać z prędkością x16 z dobrą jakością? Jeśli nie istnieją, to jakie płyty są najlepsze do nagrywania z prędkością x8? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi... :piwo:

kowanski 26.10.2005 14:13

To zależy od gustu tzn który panel Ci się bardziej podoba :)
Co do płyt to są tanie DVD+/-R x16 Verbatim po ok 1,50 zł/szt

Daddy 26.10.2005 14:26

Cytat:

Napisany przez kowanski
To zależy od gustu tzn który panel Ci się bardziej podoba :)
Co do płyt to są tanie DVD+/-R x16 Verbatim po ok 1,50 zł/szt

Dziękuję za odpowiedź, jednakże nie do końca mnie zrozumiałeś.. Nie chodzi mi tyle o wygląd (nawet nic o tym nie wspominałem) lecz o biosy, tak jak opisałem w poprzednim poście... Czy te DVD+/-R x16 Verbatim dobrze nagrywają się przy prędkości x16 (bez dużych błędów)?

Pozdrawiam...

horos 26.10.2005 14:44

Cytat:

Napisany przez Daddy
Moje wątpliwości związane są głównie z tym, że na stronie Benq z biosami są biosy do 2 róznych typów DW1640odpowiedzi...

Niedawno sam bylem w podobnej sytuacji i rowniez wpadlem w pulapke nieczytelnosci odnosnika do strony serwisowej z benq.pl ;)

http://support.benq.com - ciagnij z tej strony firmware, tam nie jest to tak pomieszane

Spokojnie mozesz wgrac ostatni BSLB.

Miedzy OEM, a retail to chyba wylacznie roznica w wygladzie przedniego panelu.

Faktycznie, ciezko przebyc sie przez pona 100 stron wykresow ;) Tym bardziej, ze mimo ciezkiej pracy wlozonej w testy, konkluzje zazwyczaj sa takie same. Jest grupa troszke drozszych, zazwyczaj markowych nosnikow, ktory oceny jakosci mieszcza sie w przedziale 90-98 ("w skali NERO")... oraz testy z rodzaju kto kupi najtanszy nosnik i uda mu sie wypalic najszybciej z jak najlepszym rezultatem ;) Pytanie tylko, ile taki nosnik wytrzyma, jezeli nawet wyniki TERAZ beda znosne. Jak nie bedziesz bral udzialu w roznych zawodach szybkosci nagrywania i wypalal x4-x8 na nosnikach typu Verbatim, TDK, Maxell... to bedzie OK. Ale jak kupisz jakies "podstawki pod kwiaty", to juz na wlasne ryzyko ;)

Tyle BARDZO OGOLNEJ konkluzji, a reszty doczytasz sie wertujac to forum.

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:45.