Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

KC42 30.10.2005 17:52

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez KC42
sorry że tyle truje wolę się wypytać fachowców, jak należy ustawić te opcji żeby było najlepiej

płyta verbatim od riteka 8x nie darady palić 8x dziwne chyba

KC42 30.10.2005 17:54

Cytat:

Napisany przez KC42
płyta verbatim od riteka 8x nie darady palić 8x dziwne chyba

a na 16x zabrakło skali :)

pawelblu 30.10.2005 19:12

Cytat:

Napisany przez slawekj
A w obrębie jednego dysku. Z katalogu do drugiego katalogu na tym samym dysku.

:)

Ale przeciez przy zapisie z dysku na plyte, na dyski robi sie jedna operacje - odczyt. Po co wiec sprawdzac predkosc odczytu i zapisu na dysk jednosczesnie? Mnie testy zrobione przez Contiego przekonuja.

Conti 30.10.2005 19:14

Cytat:

Napisany przez slawekj
A w obrębie jednego dysku. Z katalogu do drugiego katalogu na tym samym dysku.

Logiczne - spadnie "na łeb na szyje" z tych 37 do jakiś 10-12MB/s.
Tak tylko z ciekawości - co to ma do rzeczy??
Chyba nie chcesz powiedzieć, że Benq w przemyślny sposób nagrywa wg. schematu:
HDD1 - kontroler1 - HDD1 - kontroler1 - kontroler2 - Benq :) ??
Skoro nagrywa wg, schamatu:
HDD1 - kontroler1 - kontroler2 - Benq
to po kiego licha chcesz znać wynik kopiowania z dysku na ten sam dysk??

Raus 30.10.2005 19:34

Kopiowanie w obrębie jednego dysku (bo tylko tyle mam :smutny: )
dysk WD Caviar 80GB, 7200obr

Conti 30.10.2005 19:41

Oooo nawet się pomyliłem, spadło do 24 a nie do 12 MB/s .
Podejrzewam jednak, że jest to zasługa buforowania kopiowania wykorzystywanego przez burstcopy - w końcu ma on przyspieszać kopiowanie w obrębie 1 dysku ;) .

slawekj 30.10.2005 22:14

Moje uwagi dotyczące transferu w obrębie jednego dysku dotyczą przypadku używania jednego dysku i pamięci >=512MB.
Bufor odczytu w zależności od ustawień (Nero max 80 MB, DVD-Decrypter 250MB) rezerwuje sobie w pamięci wielkość zadanego bufora dla danych.
Często się zdarza, że jest za mało miejsca w pamięci i dane są przerzucane w czasie nagrywania do pliku stronicowania.
Wówczas maleje transfer i zapełnienie bufora.
Dlatego prosiłem o transfer w obrębie jednego dysku. :spoko:

Conti 30.10.2005 22:25

Cytat:

Napisany przez slawekj
Moje uwagi dotyczące transferu w obrębie jednego dysku dotyczą przypadku używania jednego dysku i pamięci >=512MB.
Bufor odczytu w zależności od ustawień (Nero max 80 MB, DVD-Decrypter 250MB) rezerwuje sobie w pamięci wielkość zadanego bufora dla danych.
Często się zdarza, że jest za mało miejsca w pamięci i dane są przerzucane w czasie nagrywania do pliku stronicowania.

W sytuacji 1 HDD i poniżej 512MB - jasne - może sie tak zdażyć, że będzie jakaś przerwa w transferze. Ale od tego jest buffer underrun protection aby zapobiec błędom w nagraniu. W omawianych sytuacjach tj. szybki procesor, szybki hdd i powyżej 512MB jest to problem pomijalny. U kolegi może być jakiś problem z trefnymi płytami lub z nagrywarką ewentualnie podpięciem lub zasilaniem nagrywarki. Może kiepski kabel ATA i sygnał jest zakłócany??

Inną sprawą jest, że nagrywanie z szybkościami powyżej 8x-12x pozwala na zbyt niewielką oszczędność czasu kosztem zbyt dużej utraty jakości wypalania. Dla mnie są to prędkości nieużyteczne.

Daniel290 30.10.2005 22:48

Cytat:

Napisany przez Conti
W sytuacji 1 HDD i poniżej 512MB - jasne - może sie tak zdażyć, że będzie jakaś przerwa w transferze. Ale od tego jest buffer underrun protection aby zapobiec błędom w nagraniu. W omawianych sytuacjach tj. szybki procesor, szybki hdd i powyżej 512MB jest to problem pomijalny. U kolegi może być jakiś problem z trefnymi płytami lub z nagrywarką ewentualnie podpięciem lub zasilaniem nagrywarki. Może kiepski kabel ATA i sygnał jest zakłócany??

Inną sprawą jest, że nagrywanie z szybkościami powyżej 8x-12x pozwala na zbyt niewielką oszczędność czasu kosztem zbyt dużej utraty jakości wypalania. Dla mnie są to prędkości nieużyteczne.

Zgadzam sie z ostatnim zdaniem.
Transfer na tym samym dysku z partycji na partycje.Nadal nie rozumie po co ale skoro sie chwalimy :D Ten sam plik co nagrywany z partycji e na c.To ten sam dysk :>
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26757&stc=1

KC42 31.10.2005 14:09

Cytat:

Napisany przez slawekj

nagrałem decrypterem z iso i nie wiem co jest grane jeszcze gorzej jak z pliku

Daniel290 31.10.2005 16:51

Cytat:

Napisany przez KC42
nagrałem decrypterem z iso i nie wiem co jest grane jeszcze gorzej jak z pliku

Coś z tym kompem albo z akurat ta sztuka spawarki nie tak .Nie jest to idealna nagrywarka,lekko niepewna ale w ogólnym rozrachunku jest oki.A u Ciebie to poprostu porażka.I popraw troche zrzuty bo niewiele można po twoim obrazku wywnioskować

Alberto36 31.10.2005 17:47

Cześć !
Jestem nowym użytkownikiem, więc witam wszystkich.
Mam pewien problem, albo coś robię nie tak. Zamieniłem LG 4163 na Benq 1640. Zauważylem na nero speed 4.08, że po wypaleniu płytki mam bardzo dużo błędów PIF- kilka, kilkanaście tysięcy (na TDK, Verbatim również) i ocena jakości w okolicach 70-80, choć u Was na tych płytkach macie b. dobre wyniki, PIF w okolicy kilkuset. Gdy robie scan płytki speedem załączonym do Nera "jakość końcowa" powyżej 90. Nie wiem skąd ta różnica i ten skan nie pokazuje w ogóle będów PIF. Proszę o pomoc i wyjaśnienie ustawiania ECC 8/8. Mój układ -Benq na drugim kontrolerze jako Master (pracuje w pojedynkę), płyta gł. MSI 845 PE -chipset Intela, dysk Caviara 80 GB 7200 8 MB, Win XP z sp 1, Celeron 1,7. Muszę dodać, że moje wcześniej wypalone płytki na LG nie pokazują aż tylu błędów PIF. Dziękuję ...

Raus 31.10.2005 20:18

Ilość załączników: 2
Dwa Verbatimki+R, oba palone x8 8 )

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26769&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26770&stc=1

Qbi@k 31.10.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez Raus

No no calkiem niezle palone 8 ) Jeszcze pyatnko ;) Po ile kupowales?

Mich@ł 31.10.2005 22:24

Cytat:

Napisany przez Raus
....

Sorrki, że się tak wpier..., ale kupiłem dziś tą nagrywarkę i mam 2 pytanka...

Jaki bios do niej polecacie? Mam BSLB...
I jeszcze jedno, tylko mnie nie wyśmiejcie :P Jak mam czytać te wykresy z Nero CD-DVD Speed? Co oznacza to zielone, różowe itd :)

czechoj 31.10.2005 22:38

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Sorrki, że się tak wpier..., ale kupiłem dziś tą nagrywarkę i mam 2 pytanka...

Jaki bios do niej polecacie? Mam BSLB...
I jeszcze jedno, tylko mnie nie wyśmiejcie :P Jak mam czytać te wykresy z Nero CD-DVD Speed? Co oznacza to zielone, różowe itd :)

Oj Dj@... wstydź się...

Mich@ł 31.10.2005 22:59

Cytat:

Napisany przez czechoj
Oj Dj@... wstydź się...

Przyznam się, że Nero CD-DVD Speed nidgy wcześniej nie włączałem...

Szukać, szukałem co to oznacza... Jeśli mam czytać, to sam ten topic ma już ponad 2k postów, więc trochę trudno będzie mi coś znaleźć :)

Więc proszę o wytłumaczenie, a jeśli bardzo zawiniłem, to proszę któregoś z Moderatorów o usunięcie moich postów :)

Raus 31.10.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez Qbi@k
No no calkiem niezle palone 8 ) Jeszcze pyatnko ;) Po ile kupowales?

Po 1.80zł na szpindlu.

Dj Mich@ł - O Nero CD-DVD Speed trochę by trzeba było się rozpisać, ale jeżeli nie kumasz o co chodzi poprostu patrz na ocene jakości ;) Co do biosu - jeżeli masz BSLB to go zostaw - narazie to najlepszy

i jeszcze jeden Verbatimek palony x8 8 ) Naprawde fajne płytki

gm_ns 31.10.2005 23:41

Witajcie

Jaka może być przyczyna zawieszania się Nero CD/DVD Speed przy próbie badania jakości dysku. Otóz klikam Start i nic niestety nie rusza (napęd się nie rozpędza).

G

ste3an 31.10.2005 23:58

Cytat:

Napisany przez Raus
Po 1.80zł na szpindlu.

Dj Mich@ł - O Nero CD-DVD Speed trochę by trzeba było się rozpisać, ale jeżeli nie kumasz o co chodzi poprostu patrz na ocene jakości ;) Co do biosu - jeżeli masz BSLB to go zostaw - narazie to najlepszy

i jeszcze jeden Verbatimek palony x8 8 ) Naprawde fajne płytki

jak po 1.80 zadna rewelacja u mnie w miescie pastele za 2.15 dostac od tayio yuden w slimie ktore sie najlepiej pala ze wszytkich plytek ;)

Raus 01.11.2005 00:13

Cytat:

Napisany przez ste3an
jak po 1.80 zadna rewelacja u mnie w miescie pastele za 2.15 dostac od tayio yuden w slimie ktore sie najlepiej pala ze wszytkich plytek ;)

Żadna rewelacja u Ciebie, bo umnie w mieście to tańszych Verbatimów nie znajdziesz, a pastele chodzą po 3,50zł :wow:

ps. a pozatym to takie wyniki też się osiąga na pastelach a te moje są mimowszytsko tańsze ;)

marynarz 01.11.2005 10:02

Ja zakupilem Pastele TY 8x po ~1.5zl z walca.

angolek 01.11.2005 10:12

Cytat:

Napisany przez marynarz
Ja zakupilem Pastele TY 8x po ~1.5zl z walca.

Jakiś miejscowy sklepik, czy ogólnopolska sieć?

marynarz 01.11.2005 11:03

Gielda komputerowa w Katowicach-centrum.

horos 01.11.2005 11:07

Moze ktos z Grupowiczow Szanownych wie, skad taki blad, ktory wywala w roznych miejscach przy kilkukrotnym skanowania tej samej plyty, przerywajac jednoczesnie skan. 1640 podpiete na USB 2.0. Problem nie dotyczy konkretnej plyty, czy grupy nosnikow, a WOGOLE skanowania DVD w obudowie USB. Dzieki za ewentualna pomoc.

Pozdrawiam

SpeedFreaK 01.11.2005 11:08

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Jak mam czytać te wykresy z Nero CD-DVD Speed? Co oznacza to zielone, różowe itd :)

Wykres na górze to błędy PI Error (Parity Inner Error)- dopuszczalna wartość 280, im mniej tym lepiej.

Wykres na dole to PI Failure (Parity Inner Failure)- tu jest większy problem. Błędów tych powinno być jak najmniej. Są 2 dopuszczalne wartości, wszystko zależy od metody testu jakości, którą wykonuje napęd.

Przy ECC 8/1 (metoda stosowana głownie przez napędy LiteOna) maxymalna dopuszczalna wartość PI Failure wynosi 4.
Przy ECC 8/8 (BenQ, LG, NEC, Plextor)- max dopuszczalna wartość 32.

Płyta, która mieści się w tych normach błędów powinna dać się odczytać na każdym odtwarzaczu DVD.

Jitter- to ten rózowy wykres. Najważniejsze, żeby był jak najmniej poszarpany i oscylował w okolicach 10%

PO Failure (Parity Outer Failure)- ilość tych błędów musi wynosić 0. Jeżeli wystąpi błąd PO Failure, płyta do kosza.

sonon 01.11.2005 11:22

Plextor skanuje przy ECC 8/1
NEC (pewien nie jestem) przy ECC 8/7

Raus 01.11.2005 11:31

Cytat:

Napisany przez sonon

Masz racje, a LG wogule nie robi testów ;)

slawekj 01.11.2005 11:45

Tworzenie kopii zapasowej dysku (dysk systemowy) Norton Ghost 9.0
Kopia tworzona i bezpośrednio zapisywana prędkością 4x BenQ 1640 SolidBurn bios BSLB.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26781&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26782&stc=1

Kolejno zapisane TDK +Rx8

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26783&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26784&stc=1

Teraz można spać spokojnie. :spoko:

SpeedFreaK 01.11.2005 11:56

Cytat:

Napisany przez sonon

Co do NECa to nie będę spę kłócił, bo sam nie jestem pewny, ale Plextor skanuje zarówno 8/8 jak i 8/1

joujoujou 01.11.2005 12:10

Cytat:

Napisany przez horos
Moze ktos z Grupowiczow Szanownych wie, skad taki blad, ktory wywala w roznych miejscach przy kilkukrotnym skanowania tej samej plyty, przerywajac jednoczesnie skan. 1640 podpiete na USB 2.0. Problem nie dotyczy konkretnej plyty, czy grupy nosnikow, a WOGOLE skanowania DVD w obudowie USB. Dzieki za ewentualna pomoc.

Pozdrawiam

Przypuszczam, że nikt nie wie, mam to samo na innym benku (EW162I).
Ze screenów zamieszczanych na stronie benka wynika, że testy powinny działać, support na moje prośby i monity wysyła maile generowane automatycznie. Interpretuję to tak: "mail doszedł ale mamy cię gdzieś" . :|

slawekj 01.11.2005 12:22

Cytat:

Napisany przez processor
Jitter- to ten rózowy wykres. Najważniejsze, żeby był jak najmniej poszarpany i oscylował w okolicach 10%
PO Failure (Parity Outer Failure)- ilość tych błędów musi wynosić 0. Jeżeli wystąpi błąd PO Failure, płyta do kosza.

Dobry Jitter to >= 12%.
Przy występujących błędach PO mogą wystąpić błędy odczytu. To nie oznacza jeszcze, że płytka nadaje się do kosza. :spoko:
Cytat:

Napisany przez sonon

Cytat:

Napisany przez processor
Co do NECa to nie będę spę kłócił, bo sam nie jestem pewny...

Dla pewności. :spoko:
Nec 4550A skanuje przy ECC 8/8.

horos 01.11.2005 12:54

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Przypuszczam, że nikt nie wie, mam to samo na innym benku (EW162I).
Ze screenów zamieszczanych na stronie benka wynika, że testy powinny działać, support na moje prośby i monity wysyła maile generowane automatycznie. Interpretuję to tak: "mail doszedł ale mamy cię gdzieś" . :|

Dzieki za odzew :) Juz w posredni sposob odpowiedziales. Najpierw kupilem do BENQa obudowe FireWire/USB 2.0 z czipsetem Prolific 3507. Zaczely sie schody z zenujacym transferem. Okazalo sie, ze na innych forach ludzie z obudowami z TYM POPULARNYM czipsetem maja identyczne problemy. Wierzac w 1640, zrzucilem wine na obudowe/czipset, ze firmware do niego jest niedopracowane i gryzie sie z "benkiem". Kupilem druga obudowe. Tym razem "gole" USB 2.0. Czyli ZADNYCH "czipsetow" a przejsciowka IDE=>USB 2.0 i zasilanie. No to okazalo sie, ze wywalaja sie skany. W tym przypadku moja "przygoda" rowniez nie jest odosobniona. Malo tego, okazuje sie, ze model EW162I PRZYGOTOWANY jako zewnetrzna mutacja 1640, rowniez daleki jest od doskonalosci...

No coz... Nasuwa sie konkluzja, ze szukajacy nagrywarki do "zabudowy", powinni przynajmniej na razie omijac szerokim lukiem produkty BENQ (a napewno 1640). Nie naleze do ludzi, ktorzy latwo sie poddaja, ale po kilku tygodniach walki... tak to wyglada. Mialem w obudowach zewnetrznych 3 NEC-i (3500, 3520 i 3540)... teraz mam rowniez HP840i (nie skanuje, ale do DVD-RAMu i LightScribe) i z ZADNYM "palnikiem" nie mialem najmniejszych problemow. Szkoda, ze padlo na BENQa, bo to model dla LUBIACYCH GRZEBAC ;) Ale jak sie nic z "przyjaznym" supportem nie poprawi, to chyba wroce do NECa .... a moze PIONEER tym razem ;)

PODKRESLAM, ze moje konkluzje/wrazenia dotycza WYLACZNIE wspolpracy 1640 z obudowami zewnetrznymi, a post ten nie ma charakteru "nagonki" na ten, jak widac po forum, udany model do "wkrecenia w blaszaka" ;), a wylacznie charakter informcyjny, gdyby ktos planowal 1640 postawic kolo komputera...

Pozdrawiam

slawekj 01.11.2005 13:15

Cytat:

Napisany przez horos
Malo tego, okazuje sie, ze model EW162I PRZYGOTOWANY jako zewnetrzna mutacja 1640, rowniez daleki jest od doskonalosci...

PODKRESLAM, ze moje konkluzje/wrazenia dotycza WYLACZNIE wspolpracy 1640 z obudowami zewnetrznymi, a post ten nie ma charakteru "nagonki" na ten, jak widac po forum, udany model do "wkrecenia w blaszaka" ;), a wylacznie charakter informcyjny, gdyby ktos planowal 1640 postawic kolo komputera...

Należy spróbować wgrać bios BEFB.cvt od BenQ 164B. :idea:
http://www.benq.com/Products/product.cfm?product=604

:czytaj:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=148986

joujoujou 01.11.2005 13:24

Cytat:

Napisany przez slawekj

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=148986

Taaaaaa, a ja chyba spróbuję zrobić odwrotny manewr, sflashować EW162I@DW1620. :hmm:

ptys1 01.11.2005 13:39

witam jestem nowy (pierwszy post), jutro będę właścicielem benq 1640 i mam kilka pytań czy różni się wersja oem i retail, wiem że pudełkiem i oprogramowaniem ale czy 'flaki' są takie same jak w boxie, z tego co wyczytałem na innych forach to są problemy z wgraniem softu do BSLB do oema ale można to rozwiązać uzywając progsa Windwflash, gdzie zatem mogę znaleźć najnowszą wersje tego flashera do dvd, czy w przypadku złego flashu istnieja jakieś awaryjne wyjścia tak jak ma to sie w przypadku płyt głównych i kart graficznych, proszę o sensowne wypowiedzi a nie gnojnie mnie bo jestem nowy, znam sie troche na sprzęcie ale w temacie napedów optycznych jestem noga (generalnie nigdy mnie to nie interesowało, a tu widze jakieś wykresy, ludzie pisą o pozimie tego tamtego, a ja nic z tego nie jarze), nie nagrywam profesjonalnie tylko od czasu do czasu coś wypale, ale chcałbym wykorzystywać maxymalne (to chyba skłonność z zamiłowania do overclockingu) mozliwości napędu, pozdro dla wyrozumiałych

horos 01.11.2005 13:46

Cytat:

Napisany przez slawekj

Dzieki za probe pomocy slawekj. No niestety... problem pozostal, chociaz mam teraz "fabrycznie" zewnetrzna nagrywarke BENQ ;)

Chyba wroce jednak do BSLB ;)

slawekj 01.11.2005 14:03

A ja jednak potestuję nowego BenQ 1640@164B

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26789&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26790&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26791&stc=1

Teraz BenQ 1640@164B pracuje w UDMA4. :spoko:

joujoujou 01.11.2005 14:17

Cytat:

Napisany przez slawekj
A ja jednak potestuję nowego BenQ 1640@164B

[...]

Niecierpliwie czekam na test jakości, pójdzie, czy nie? :hmm:

horos 01.11.2005 15:10

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Niecierpliwie czekam na test jakości, pójdzie, czy nie? :hmm:

No wiec moze jestem na dobrej drodze :) Wykluczylem "gryzienie sie" aplikacji. Zaczalem grzebac w sprzecie i ustawieniach. Wyszlo na to, ze najprawdopodobniej u mnie jest konflikt miedzy replikatorem portow USB 2.0 na PCIMCIA, a sprzetem podlaczonym do "zwyklych" portow w urzadzeniu/notebooku. Po odlaczniu go (replikatora), testy zaczely chodzic :) Wiec moze kwestia problemow 1640 w obudowie USB 2.0 nie jest jednak specjalnie uciazliwa :) Z czego bym sie BARDZO cieszyl :) Problemy z FireWire byly innej natury, ale tego bez pomocy firmware/ow obu urzadzen sie nie przeskoczy.

Wiec joujoujou, jezeli masz podobne bledy jak u mnie i wywalanie sie skanow, sprawdz co i jak masz podlaczone do innych USB. Moze tu sa i u Ciebie konflikty.

Pozdrawiam

joujoujou 01.11.2005 15:23

Nic nie mam podłączone (poza mychą), co gorsza problem ten występował również na innych komputerach i innych OSach. :(

maly6 01.11.2005 15:53

Cytat:

Napisany przez horos
Dzieki za odzew :) Juz w posredni sposob odpowiedziales. Najpierw kupilem do BENQa obudowe FireWire/USB 2.0 z czipsetem Prolific 3507. Zaczely sie schody z zenujacym transferem. Okazalo sie, ze na innych forach ludzie z obudowami z TYM POPULARNYM czipsetem maja identyczne problemy. Wierzac w 1640, zrzucilem wine na obudowe/czipset, ze firmware do niego jest niedopracowane i gryzie sie z "benkiem". Kupilem druga obudowe. Tym razem "gole" USB 2.0. Czyli ZADNYCH "czipsetow" a przejsciowka IDE=>USB 2.0 i zasilanie. No to okazalo sie, ze wywalaja sie skany. W tym przypadku moja "przygoda" rowniez nie jest odosobniona. Malo tego, okazuje sie, ze model EW162I PRZYGOTOWANY jako zewnetrzna mutacja 1640, rowniez daleki jest od doskonalosci...

No coz... Nasuwa sie konkluzja, ze szukajacy nagrywarki do "zabudowy", powinni przynajmniej na razie omijac szerokim lukiem produkty BENQ (a napewno 1640). Nie naleze do ludzi, ktorzy latwo sie poddaja, ale po kilku tygodniach walki... tak to wyglada. Mialem w obudowach zewnetrznych 3 NEC-i (3500, 3520 i 3540)... teraz mam rowniez HP840i (nie skanuje, ale do DVD-RAMu i LightScribe) i z ZADNYM "palnikiem" nie mialem najmniejszych problemow. Szkoda, ze padlo na BENQa, bo to model dla LUBIACYCH GRZEBAC ;) Ale jak sie nic z "przyjaznym" supportem nie poprawi, to chyba wroce do NECa .... a moze PIONEER tym razem ;)

Pozdrawiam

Ja mialem problem z kieszenia poniewaz na USB system nie widzial mi nagrywarki jednak w moim przypadku pomogla zmiana interface'u na FireWire i wszystko skonczylo sie dobrze. Obudowa jest bezfirmowa na chipsecie Oxford Semiconductors. Nagrywarka dziala kopiuje tez szybciutko a poza tym FireWire jest szybsze od USB.

Pozdrawiam
Maly

slawekj 01.11.2005 16:18

TDK +Rx8 palony 8x BenQ 1640@164B SolidBurn bios BEFB plikiem testowym Nero

Na biosie BEFB nie działa QScan. Pozostałe funkcje QSuite 2.0 działają poprawnie.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26796&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26797&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26798&stc=1

Powrót do BenQ 1640 bios BSLB i test tej samej płytki

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26799&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26800&stc=1

joujoujou 01.11.2005 16:28

Z twoich operacji wynika, że mój problem nie leży w biosie tylko w komunikacji benek-usb-komputer. :(

Szkoda, myślałem, że zmiana biosu mi pomoże. :(

melag 01.11.2005 19:14

Wracam do sprawy SolidBurn i nagrywania 4x. Hmm... nadal nie wygląda to tak jak sobie to wyobrażałem. Więc tak, część nośników mimo tego że strategie są zapisane w biosie (prędkość 4x) i przy defaultowych ustawieniach Qsuite są dodawane do bazy SB, a część nośników przy tych samych parametrach nie są dodawane do SB.

Teraz moje trzy teorie :

1. BenQ sprawdza jakość nośnika przed nagraniem i jeśli strategia zapisana w biosie nagrywarki pokrywa się z testem to "pali" z biosu, a jak nie to SB.

2. Niepoprawnie rozpoznaje kod producenta i uznaje płytę jako "nieznaną" i pali SB. (mało prawdopodobna bo przy prędkości 8x jest wszystko o.k.)

3. Dla części nośników prędkość palenia 4x jest z góry przyporządkowana SB.

slawekj 01.11.2005 19:22

Cytat:

Napisany przez melag
Wracam do sprawy SolidBurn i nagrywania ...... SB.

Przy nagrywaniu 2.4x nośniki nie są dodawane do bazy SolidBurn. ???

melag 01.11.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez slawekj
Przy nagrywaniu 2.4x nośniki nie są dodawane do bazy SolidBurn. ???

No dobrze, ale żaden nośnik o indeksie 8x nie ma strategi 2.4x w biosie BSLB.
:idea:

Daniel290 01.11.2005 19:45

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Z twoich operacji wynika, że mój problem nie leży w biosie tylko w komunikacji benek-usb-komputer. :(

Szkoda, myślałem, że zmiana biosu mi pomoże. :(

To nie jest sprawa biosu raczej.Zmieniałem na plextora,zmieniałem na ten co Sławek i z moja obudową benek niechce ruszyć.Nec i litek pracują bez zarzutu.Pisałem juz wczesniej zeby wystrzegac sie tej nagrywarki jeśli chcemy mieć ja jako zewnetrzną.
Po teście Sławka widać tez że ten bios do zewnętrznej nie jest za rewelacyjny,dużo gorszy niz BSLB

mensir67pl 01.11.2005 19:56

Co do zewUSB juz pislaem ze z 1620 mialem problemy (z 2 obudowami)ale na Mint-cie ( chip ALi) nie mam problemow. Na czasie przeloze w nia 1640

marey 01.11.2005 20:11

Sprawdzał ktoś czy da się przerobić BenQ 1640 na Philips DVDR1648P
http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...5369&PageId=24

Qbi@k 01.11.2005 20:24

Cytat:

Napisany przez marey
http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...5369&PageId=24

Przerobic sie pewnie da bez zadnych problemow:
Cytat:

Napisany przez cdrinfo.com
The heart of the drive is the new Nexperia PNX7860E chipset from Philips, the same one we saw in the BenQ DW1640.
http://cdrinfo.com/Sections/Articles...os/chipset.jpg

;)

slawekj 01.11.2005 20:33

Cytat:

Napisany przez marey

Wszystko przerabiamy. :spoko:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1026

pidzyn 01.11.2005 20:49

Ilość załączników: 3
Witam wszystkich !!!

Czy moglby ktos ocenic moje palenie ?
Płytka TDKx8 Scratch Proof palona na biosie BSLB z prędkością x4.
Mnie się wydaje, że troche kiepsko, ale czekam na komentarze.
:|

SpeedFreaK 01.11.2005 20:54

Nie jest źle, wszystko w normie :)

Mich@ł 01.11.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez pidzyn
Witam wszystkich !!!

Widzę, że nagrywasz na tych samych płytach, co ja ;)

A wykres masz dobry... Ja też osiągam bardzo zbliżone wyniki :) Nero dał Ci 95 punktów na 100 za jakość ;)

slawekj 01.11.2005 21:02

Cytat:

Napisany przez pidzyn

TDK -Rx8 na TTH01 wypala się od min do max. Wszystko zależy od błędów TE/FE.
Moja propozycja wypalać 2,4x przy błędach TE/FE powyżej 10.
Przykład:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1786

pidzyn 01.11.2005 21:24

Wielkie dzięki za odpowiedż, ale ... .
Nagrałem ta samą kompilację (3 816 plikow - same zdjecia) jeszcze raz na inna płytke: VERBATIM Advanced AZO+ DVD+R x16 palona x8. Jak dla mnie to o niebo lepiej. Juz sie zgubiłem w tych kolorach i wykresach.

Ogólny wniosek jak na razie to, ze dla mojego Benq'a najlepsze są VERBATIM.

slawekj 01.11.2005 21:34

Cytat:

Napisany przez pidzyn
Ogólny wniosek jak na razie to, ze dla mojego Benq'a najlepsze są VERBATIM.

E ... tam takie wypalanie.
A testy płytki na błędy TE/FE, dobór prędkości do jakości nośnika.
Dlaczego na skróty. ???
A może prędkość 2.4x najlepsza dla tej płytki. :idea:

Alberto36 01.11.2005 21:44

Cytat:

Napisany przez processor
Nie jest źle, wszystko w normie :)

Witam! Jestem nowy i trochę zielony. Mam pytanie, bo na tych wykresach jeszcze się gubię, ale czy tego zielonego na dolnym wykresie nie jest zbyt wiele?
Inni mają tego dużo mniej (na tych samych płytach).
Dzięki za odpowiedź i wytłumaczenie bo mój Benq tworzy tego zielonego tak dużo , że aż zastanawiam się, że może jest uszkodzony?

pidzyn 01.11.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez slawekj
E ... tam takie wypalanie.
A testy płytki na błędy TE/FE, dobór prędkości do jakości nośnika.
Dlaczego na skróty. ???
A może prędkość 2.4x najlepsza dla tej płytki. :idea:

Ciekawe, ale Qscan nie chce łyknąć tej płytki, dlatego nie dodałem jego skanu.
No i co jest magicznego w tej prędkości x2.4 ??

slawekj 01.11.2005 21:47

Cytat:

Napisany przez Alberto36
Mam pytanie, bo na tych wykresach jeszcze się gubię, ale czy tego zielonego na dolnym wykresie nie jest zbyt wiele?
Inni mają tego dużo mniej (na tych samych płytach).
Dzięki za odpowiedź i wytłumaczenie bo mój Benq tworzy tego zielonego tak dużo , że aż zastanawiam się, że może jest uszkodzony?

To prawda, jest dużo.... bardzo dużo. :taktak:
Najlepiej nagrana płytka to taka, której błędy PIF można samemu policzyć. :piwo:
Cytat:

Napisany przez pidzyn
No i co jest magicznego w tej prędkości x2.4 ??

Jak w życiu. :spoko:
Wolno jedziesz.... dalej zajedziesz. :piwko2:

pidzyn 01.11.2005 21:58

Cytat:

Napisany przez slawekj

Jak na razie to Verbatim DVD-Rx16 wynik lepszy dla palenia przy x8 niż dla x4. To samo Verbatim DVD+Rx16. Kupiłem na próbę dwa cake'i po 10 szt +R i -R.
Plusy pala mi się o ciut lepiej. 8 )

slawekj 01.11.2005 22:01

Cytat:

Napisany przez pidzyn
Jak na razie to Verbatim DVD-Rx16 wynik lepszy dla palenia przy x8 niż dla x4. To samo Verbatim DVD+Rx16. Kupiłem na próbę dwa cake'i po 10 szt +R i -R.
Plusy pala mi się o ciut lepiej. 8 )

Prośba o komplet QScan od 2,4-16x dla Verbatim'a 16x.

joujoujou 02.11.2005 03:25

Cytat:

Napisany przez Daniel290
[...] Pisałem juz wczesniej zeby wystrzegac sie tej nagrywarki jeśli chcemy mieć ja jako zewnetrzną.
[...]

Cały dowcip polega na tym, że ja ją kupiłem jako zewnętrzną, w oryginalnej, fabrycznie zmontowanej obudowie benka, rozważam jej zwrot jako bubla. :rozwal:

horos 02.11.2005 07:19

BSMB

Nowy soft wlasnie sie ukazal, wiec trzeba potestowac :)
Mam cicho nadzieje, ze i cos w kwesti "externali" sie poprawilo ;)

Pozdrawiam

mensir67pl 02.11.2005 07:27

Cytat:

Napisany przez horos
BSMB

Pozdrawiam

U :D CIEKAWE :) co tam za zmiany moze faktycznie czytaja masze forum :D

E nie doczytalem :)

Release Reason(s):

1. Modified the writing strategy for DVD-R, DVD-R DL & DVD+R DL media.
2. Improved the compatibility between SolidBurn and QSuite for DVD-R media.
3. Supported new feature in QSuite v2.1 (Show media support information)

Note: QSuite v2.1 can be downloaded from http://support.benq.com/files/Storag.../QSuite/QSuite v2.1 Setup.zip

tylko cos pobieranie uwalone dochodzi do 8% i stop

ale ogolnie poszlo :D

Takaszi 02.11.2005 07:58

Cytat:

Napisany przez horos
BSMB

Pozdrawiam

A gdzie to zwierzę się skryło, bo na stronie BenQ ni mo. :sciana:
Rozumiem, ze chodzi o palniki wewnętrzne? :help: :poddaje:

mensir67pl 02.11.2005 08:01

Cytat:

Napisany przez Takaszi
A gdzie to zwierzę się skryło, bo na stronie BenQ ni mo. :sciana:
Rozumiem, ze chodzi o palniki wewnętrzne? :help: :poddaje:

O wew. wiecej wlasnej inicjatywy ;)

http://support.benq.com/front/BenqMa...otId=undefined

slawekj 02.11.2005 08:39

Pierwsze porównanie:
QScan QSuite 2.0 prędkość 2.4x bios BSLB

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26820&stc=1

QScan QSuite 2.1 prędkość 2.4x bios BLMB

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26821&stc=1

QScan QSuite 2.0 prędkość 4x bios BSLB

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26822&stc=1

QScan QSuite 2.1 prędkość 4x bios BSMB

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26823&stc=1

kazik555 02.11.2005 10:39

A czy BENQ 1640 wypala płytki DVD-ROM

melag 02.11.2005 11:15

Cytat:

Napisany przez kazik555
A czy BENQ 1640 wypala płytki DVD-ROM

^_^ ^_^ ^_^

:fala:

slawekj 02.11.2005 13:09

Uwaga !!!! na bios BSMB.
Początkowo myślałem, że to wina QSuite 2.1.
Dziwnie szybko skanujące się płytki QScanem i super małe bliskie zeru błędy FE. ???
Przy skanowaniu 2.4-4x zawieszanie QScana. Tylko restart systemu pomaga. :taktak:

Powrót do BSLB. I wszystko działa jak dawniej. :spoko:

melag 02.11.2005 13:16

Cytat:

Napisany przez slawekj
Uwaga !!!! na bios BSMB.
Początkowo myślałem, że to wina QSuite 2.1.
Dziwnie szybko skanujące się płytki QScanem i super małe bliskie zeru błędy FE. ???
Przy skanowaniu 2.4-4x zawieszanie QScana. Tylko restart systemu pomaga. :taktak:

Powrót do BSLB. I wszystko działa jak dawniej. :spoko:

Sprawdzałeś może jak nagrywa BSMB ?

slawekj 02.11.2005 13:21

Cytat:

Napisany przez melag
Sprawdzałeś może jak nagrywa BSMB ?

Nie sprawdzałem.
Dla testów robię zawsze test na błędy TE/FE.
Przy 8x test wykonany w 90s.
Przy próbie 2.4-4x zrobi albo zawiesi QScana a napęd nie chce oddać płytki.
Tylko "twardy" restart pomaga.

Raus 02.11.2005 13:31

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie sprawdzałem.
Dla testów robię zawsze test na błędy TE/FE.
Przy 8x test wykonany w 90s.
Przy próbie 2.4-4x zrobi albo zawiesi QScana a napęd nie chce oddać płytki.
Tylko "twardy" restart pomaga.

Przed chwileczką miałem dosłownie to samo. Robiłem Qscan Verbatima i początek testu przeszedl w jakieś 15 sekund potem zwiecha, wróciłem do Qsuit 2.0 i to samo :\ jakiś lewy ten bios. Poztym nawet go nie można otworzyć w MCSE :\

Alberto36 02.11.2005 16:56

Cytat:

Napisany przez slawekj
To prawda, jest dużo.... bardzo dużo. :taktak:
Najlepiej nagrana płytka to taka, której błędy PIF można samemu policzyć. :piwo:

Czyli jak rozumiem ilość błędów PIF zależne jest od rodzaju samej płytki jak i "lubienia" danej nagrywarki do jakiegoś rodzaju płytek? - chyba, że się mylę.
Mam jeszcze prośbę o wytłumaczenie ECC 8/8, czy to trzeba gdzieś w nero ustawiać, czy jak ...?
A tak w ogóle to jak z korekcją u Twojego Benq, bo mi się przytrafiło, że mój Benq nie dał rady zgrać kilku płytek (X-Disc,Platinum,Media Store), a poradził sobie z tym LG 4163 .... a tak była zachwalana korekcja tej spawary ..... :smutny: :smutny: :O

ecuadoo 02.11.2005 17:56

Panowie mam nagrywarke Benq 1640 i wsio niby bylo ok, ale jednak cosik jest nie tak :( Otoz korekcja jest nie taka jak powinna - nie czyta plyt dvd a moj dvd-rom w notebook'u sobie poradzil :( Po drugie transfer przy kopiowaniu z plyty dvd na hdd jest niski max. 3000 kb/s, ale przewaznie ledwo 2000 kb/s. W windows 2k wsio w ustawieniach jest ok, tzn ultra dma ofcoz etc. Bios kotry ma obecnie moja wypalara to BSLB.
Prosze o jakies rady !!! Update biosu ? A moze cosik innego ?

melag 02.11.2005 18:10

W biosie BSMB zaimplementowano "coś" co mnie bardzo interesuje, informacja jednoznacznie określająca czy płyta jest supportowana przez bios :

Alberto36 02.11.2005 18:13

Właśnie mam ten sam problem z odczytem płyt i nie wiem co mam dalej robić ...
Może ktoś zna odpowiedź ... Help !!!

Qbi@k 02.11.2005 18:17

no to niewiem.. Instalowac ten nowy bios? niech ktos wrzuci jakies testy plytek to porownamy ze starym biosem.

slawekj 02.11.2005 18:30

Nie tylko My mamy problem z BSMB.

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=154259

Qbi@k 02.11.2005 18:47

Chyba bedzie trzeba czekac na kolejna wersje tego biosu od BenQ :) Pewnie niedlugo poprawia (oby ;) )

ecuadoo 02.11.2005 18:57

Potrafi mi ktos pomoc ? - "Panowie mam nagrywarke Benq 1640 i wsio niby bylo ok, ale jednak cosik jest nie tak Otoz korekcja jest nie taka jak powinna - nie czyta plyt dvd a moj dvd-rom w notebook'u sobie poradzil Po drugie transfer przy kopiowaniu z plyty dvd na hdd jest niski max. 3000 kb/s, ale przewaznie ledwo 2000 kb/s. W windows 2k wsio w ustawieniach jest ok, tzn ultra dma ofcoz etc. Bios kotry ma obecnie moja wypalara to BSLB.
Prosze o jakies rady !!! Update biosu ? A moze cosik innego ?"
Albo chociaz jakies wskazowki... bo nie wiem co z tym fantem zrobic...

Myszaqu2 02.11.2005 19:20

na dobry początek weź ją do kumpla i tam sprawdźcie ... Najlepiej jeśli ma dysk sata :)

slawekj 02.11.2005 19:27

Miła niespodzianka.
Wersja IMGBurn Beta Version 1.0.0.8 (autor DVD -Decrypter) umożliwia na biosie BSMB Overburning. Pytanie czy można na BSLB. :hmm:
http://www.imgburn.com/

Test udanego zapisu. :spoko:
.... od postu 110:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=146051&page=5

ecuadoo 02.11.2005 19:48

Dzieki Myszaqu2 za odp ! Prosilbym o podanie linka do DVD RW Flash Tool albo do czegos podobnego, co dziala z napedami Benq, byc moze sproboje wgrac najnowszy bios, moze to cosik da.
Z gory dzieki

Qbi@k 02.11.2005 19:59

co do linka to proponuje google.pl :) a biosu najnowszego lepiej niewgrywaj bo narazie za malo o nim wiadomo ;)

Sleet 02.11.2005 20:09

Witam. Dzis kupilem ta wlasnie nagrywarke i puki co wypala bardzo dobrze :)
Mam natomiast jedno pytanie odnosnie biosow i solidburna. Rozumiem ze jesli moj bios zaczyna sie od literki B to moge wgrywac tylko biosy z tej serii (widzialem jeszcze cos w stylu "only for G series").
A drugie pytanie co to jest ten solidburn i jak to wykorzystac ?:P
Pozdrawiam.

slawekj 02.11.2005 21:03

Cytat:

Napisany przez Sleet
A drugie pytanie co to jest ten solidburn i jak to wykorzystac ?:P

http://www.benq.pl/news/index.cfm?year=2005&id=1083
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1008

melag 02.11.2005 21:19

Verbatim +R 16x cake a`10

Qscan 2.1 8x BenQ 1625 :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26833&stc=1

Burn 4x :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26835&stc=1

Nośnik został dodany do bazy SB przy ustawieniach defaultowych :blee:

pidzyn 02.11.2005 21:50

Ilość załączników: 5
Cytat:

Napisany przez slawekj
Prośba o komplet QScan od 2,4-16x dla Verbatim'a 16x.

Oto on. Komplet dla DVD+Rx16. Dodam ze Nero CD/DVD daje mi najlepsze wyniki dla palenia prędkością x8.

Slawekj -proszę o ocene i sugestie co do najlepszej prędkości palenia.

Wkrótce zamieszczę komplet Qskanów dla Verbatimów DVD-Rx16.

-------
Poprawiłem mojego posta ponieważ wkradł się błąd. To komplet testów dla DVD+R a nie dla DVD-R jak było wcześniej.
----------

Qbi@k 02.11.2005 21:59

To moze ja tez cos napisze :) Prekosci 2,4 i 4 bedzie najlepsza dla tego nosnika - lepsza 4. Co do 8x tez wynik jakosci po wypaleniu bedzie bdb. 12x i 16x natomiast to juz znacznie gorsze wyniki, zwlaszcza 16x - tragedia ;)

slawekj 02.11.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez pidzyn
Oto on. Komplet dla DVD-Rx16. Dodam ze Nero CD/DVD daje mi najlepsze wyniki dla palenia prędkością x8.

Slawekj -proszę o ocene i sugestie co do najlepszej prędkości palenia.

Wkrótce zamieszczę komplet Qskanów dla Verbatimów DVD+Rx16

Płytka może być nagrywana tylko prędkością 2,4-4x.
Najlepsze wyniki są przy TE/FE równomiernych (linia prosta) poniżej wartości 10.
Proponuję nagranie 4x SolidBurn.
Należy pamiętać, że błędy TE/FE pozostają.
Przy sprawdzaniu jakości na CD-DVD Speed prędkością 8x należy liczyć się z większymi błędami.
Ta konkretna płytka powinna być nagrana max 4x i również testowana z prędkością 4x.

Testowana płytka jest niskiej jakości. :smutny:

uuk81 02.11.2005 22:19

Bios BSMB i QSuite 2.1.
Test QScan płytki TDK+R (MBIPG101 R04) z prędkością x8, x4 i x 2,4.
Prędkości scanowania odpowiednio 41 s 105 s i 214 s :)
Komputer się nie zawiesił i mam wrażenie, że wyniki są powtarzalne.
Np. dwa razy zrobiłem test x 2.4 i wykres był prawie identyczny.
Tylko te prędkości :\

Edit: sorry za jakość scanów, ale ja je po prostu zmniejszam w IrfanView,
nie chciałem w tym przypadku wycinać samego wykresu ||

pidzyn 02.11.2005 22:55

Ilość załączników: 5
Cytat:

Napisany przez slawekj

Testowana płytka jest niskiej jakości. :smutny:

A myślałem, że akurat DVD+R Verbatima jest OK.

Wykonałem komplet testów dla Verbatim DVD-Rx16.
Ciekawe, ale wyniki z Nero CD/DVD były lepsze dla DVD+R, a tu taka niespodzianka.

Slawekj - poproszę o ocenę. :pisze:

slawekj 02.11.2005 23:08

Cytat:

Napisany przez pidzyn
A myślałem, że akurat DVD+R Verbatima jest OK.

Wykonałem komplet testów dla Verbatim DVD-Rx16.
Ciekawe, ale wyniki z Nero CD/DVD były lepsze dla DVD+R, a tu taka niespodzianka.

Slawekj - poproszę o ocenę. :pisze:

Podobne testy i jakość. :smutny:
Max wypalania to 4x.
Tak to już jest z płytkami. Pocieszenie, że są naprawdę tanie.
Te dobre trzymają się w cenie, choć też nie zawsze jest dobrze.
A i tanie często zaskakują jakością. :spoko:
Ale od czego jest BenQ i QScan.
Choć nie przez wszystkich akceptowany to jeden z dwóch (:uklon: PlexTools), który przybliża Nam jakość nośników.

Raus 02.11.2005 23:24

Verbatim x8 palony x4. Qscan i palenie na nowym biosie. Płytka palona x4 - nie została dodana do bazy solidburn

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26859&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26860&stc=1

karel48 03.11.2005 00:19

To ja również spróbowałem nowego produktu - bios + soft
Oto testy Qscana ver.2.1 dla trzech prędkości.
Bez zwiechy - i bardzo szybko!!!
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26862&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26863&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26864&stc=1

slawekj 03.11.2005 09:14

Cytat:

Napisany przez karel48
To ja również spróbowałem nowego produktu - bios + soft
Oto testy Qscana ver.2.1 dla trzech prędkości.
Bez zwiechy - i bardzo szybko!!!

U mnie pojawia się problem przy włączonym SolidBurn przy prędkości 2.4-4x.
Przy wyłączonym działa poprawnie na wszystkich prędkościach.
Martwi mnie również ta szybkość i bardzo małe bliskie zeru błędy FE.
Błędy TE pokrywają się z biosem BSLB.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2069

Skoro błędy FE takie małe to dlaczego błędy TE(ogniskowanie)takie duże.
Też powinny błędy TE być małe.

melag 03.11.2005 11:30

TDK +R 8x

Qscan 2.1 BenQ 1625 4x :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26869&stc=1

Qscan 2.1 BenQ 1625 8x :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26870&stc=1

Burn 4x :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26871&stc=1

Ustawienia Qsuite defaultowe, nośnik nie został dodany do SB.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:04.