![]() |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Przykład 8x. :) |
Ilość załączników: 2
To już zostały mi tylko 2 płyty z serii pierwszego taniego zakupu. 1x -R i 1x +R.
Test Benq DVD-R (niby 8x), nagrana na Benq 8x. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26368 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26367 Q scan nie poleca nagrywania z prędkością 8x a także nie poleca nagrywania z prędkością 4x. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26371&stc=1 Benq sobie poradził z prędkością 8x. Wypadło to przyzwoicie. Plus dla Benq, minus dla qscan. W takich przypadkach o ile się zaryzykuje to jeszcze ujdzie (ale po co robić test qscan jak i tak trzeba sprawdzić po nagraniu ??). Gorzej to wypada, gdy qscan stwierdzi, że można nagrać i się pomyli. Mam pare płyt nagranych po teście qscan i nie sprawdzonych po nagraniu - dobrze, że to verby więc się nie przejąłem. ALE te pomyłki qscana "robią" z tego testu narzędzie o b. ograniczonym zastosowaniu, bo jeśli z góry wiadomo, że płyty są dobre (np Verby) - to po co testować, a jeśli płyty są wątpliwej jakości to i tak qscan nie da wiążącej odpowiedzi. P.S. Pierwszy mój zakup tanich płyt spowodował, że nie mam ochoty więcej kupować tanich płyt. 11 zł poszło w błoto, zamiast tego mogło byc 5-6 Verbów :( . |
ehh z tymi DVD RW zeczywiscie sa jakies problemy. Na dwoch TDKach (RW) nieudalo mi sie wypalic nic do konca. Teraz mam problem :P Mam w domu 10 DVD RW bo w dwoch roznych sklepach pomylili sie i dali mi zamiast zwyklych DVD raz 5x TDK DVD RW i 5x Philips DVD RW... hehe fuksa mam od zawsze :D Tylko co ja z nimi teraz zrobie... :P
|
Sprawdź jeszcze te Philipsa.
Część DVD-/+RW Benq dobrze obsługuje. Lista płyt DVD -/+RW obsługiwana przez bios BSLB Benq1640: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26319 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26320 |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
8 ) |
Cytat:
Wyższe błędy PI na początku i TE... maleją zgodnie z wykresem błędów TE. :) |
Cytat:
Zostaje jednak to ALE - test ten ma służyć do oceny przed nagraniem jaką prędkość nagrania ustawić i czy wogóle nagrywać na danej płycie. Jakoś się w tym kiepsko sprawdza, więc nie widze sensu wykonywania jego. Chyba, że dla przyjemności popatrzenia na kolorowe wykresiki i dla zabicia czasu |
Cytat:
Jest sens. :taktak: Dobra płytka to :czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268 :) |
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1516 - Slawek czy tu też się zgadza ?? :(
Niby pod koniec jest wzrost błędów na qscanie - ale zupełnie nie adekwatny do wzrostu błędów. |
Cytat:
Idealnie z rozłożeniem błędów TE. "fala" podobna do błędów TE. A błędy PIF. To nie wina QScana ani BenQ tylko płytki. :taktak: Wysokie błędy przy prędkości skanu 4x a test nagranej płytki 8x. Przy takich błędach testujemy również 4x. A Plextor zaleca 2x. :piwo: Już o tym wiele razy pisałem. :czytaj: :) |
Pytanie:
Czyli test qscan nie do końca sprawdza jakość nośnika. Nie sprawdza jakości warstwy "wypalania" a jedynie położenie / równomierność / błędy naniesienia tej warstwy ?? W takim razie też nie za bardzo widze sens w robieniu tego testu bo i tak trzeba zrobić skan po nagraniu płyty aby się przekonać o najwazniejszym - czyli jakości "recording layer" |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268 Błędy TE/FE to jedno a błędy fizyczne nośnika to drugie. To drugie wychodzi po nagraniu. :taktak: :) |
Cytat:
|
Cytat:
A qscanu po prostu nie będe robił (chyba, że się będe nudził ;) ), bo jak dla mnie to niewiele wnosi, a zajmuje czas. Jakość warstwy nośnej ma największy wpływ na nagranie więc test po nagraniu tak czy inaczej trzeba robić. Rolę qscana zrozumiałem. Zostało mi tylko czekać na nowy bios z (marną) nadzieją, że zwiększą liczbę obsługiwanych płyt RW |
Cytat:
|
PHILIPS +RW 4x
Pełne kasowanie :
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26375&stc=1 Disc quality : http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26376&stc=1 :) |
Właśnie chciałem nagrać płytkę CD-R Verbatim, 48x, MBI, Benq 24x z symulacją:
13:25:10 #22 Phase 33 File dlgbrnst.cpp, Line 1832 Simulation completed successfully at 24x (3 600 KB/s) 13:25:11 #23 Phase 36 File dlgbrnst.cpp, Line 1832 Burn process started at 24x (3 600 KB/s) 13:25:11 #24 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 2643 Verifying disc position of item 0 (relocatable, disc pos, no patch infos, orig at #0): write at #0 13:25:11 #25 Text 0 File Mmc.cpp, Line 16812 StartDAO : CD-Text - Off 13:25:11 #26 Text 0 File Mmc.cpp, Line 21592 Set BUFE: Seamless Link -> ON 13:26:20 #27 SCSI -1135 File Cdrdrv.cpp, Line 1436 13:26:20 #28 CDR -1135 File Writer.cpp, Line 311 Write error 13:26:20 #29 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 228 all writers idle, stopping conversion 13:26:20 #30 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 222 conversion idle, stopping reader 13:26:20 #31 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1832 Burn process failed at 24x (3 600 KB/s) :( Tą samą płytkę z tym samym LiteOn 1693 wypalił bez zająknięcia. :) ?????? |
Cytat:
|
Cytat:
Tak dla przypomnienia każda nagrywarka DVD nagrywa płyty CD-R, CD-RW. ;) Nic to, mam jeszcze do wypalenia 4 płyty CDR. Niestety, mam tylko te Verby oraz Benq na nośniku sony. |
Cytat:
|
Następna płyta CDR Verbatim 48x, MBI na Benq 24x idzie bez problemu - jedyna różnica taka, że teraz nie było włączonej opcji symulacji przed nagraniem. Czyżby nero coś źle symulował na benqu ?? Bo na Litku nie było problemu.
Pewnie jakaś niezgodność. Mógłby ktoś to sprawdzić przy okazji palenia CDR ?? bez symulacji: |
Cytat:
Edit. Nagrywałem obraz, stąd inna data, co by ktoś nie pomyślał .... |
Już sprawa rozwiązana. Dzięki :piwo:
Muszę pozbyć się nabytych uprzedzeń do Benqa. Nie wszystko co złe to on :> . Pare razy nieprzyjemnie mnie zaskoczył / rozczarował, ale wierze w dobrą współpracę na przyszłość, przy odpowiednim traktowaniu Benia. |
Cytat:
|
Odpowiedź na pytanie dlaczego nagrywać plikiem testowym Nero ?
Jak najwięcej stałych parametrów nagrywania, tym bardziej precyzyjne porównywanie. Czy skanować 4x czy 8x? Obecne płytki 8-16x można skanować z prędkością 8x. Są wyjątki. Duże błędy TE/FE. Przy nośnikach 4x sprawa bardziej złożona. Wiele nośników zwłaszcza pod koniec nie "wytrzymuje" prędkości 8x co daje dużą ilość błędów odczytu a nie nagrania. Osobiście jestem za skanowaniem nośników 4x prędkością 4x. Verbatim -RWx4 (MCC 01RW4X) zapisany w biosie BSLB (4-6x) palony 4x plikiem testowym Nero. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26379&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26381&stc=1 :) |
Verbatim DVD-R 8x palony x4 na BSJB
|
MediaStore DVD+R 4x palony x8 na BSJB
|
MediaStore DVD-R 4x palony x4 na BSJB
|
Panowie,
Wiem,ze troszke naruszam zasady forum, ale... Nie wiem, gdzie powtorzyc pytanie. W podforum BENQ 1640, czy na glownym forum. Pytanie dotyczy 1640, ale jak je zadam, to po kilku godzinach jest zasypane kolejnymi testami nosnikow i szanse, ze ktos pomoze/przeczta, staja sie nikle ;) 1640 podlaczone w obudowie zewnetrznej USB 2.0/FireWire. Nagrywanie OK, ale kopiowanie krazkow DVD (oryginalnych, jak rowniez bez zabezpieczen wszelakich, czyly juz "palonych") odbywa sie w dramatycznie niskich predkosciach od 0.3x do 1,5x... :( i przy dosc duzych wibracjach napedu (nie wiem, moze ten typ tak ma). Nie mam skali porownawczej. Ale poprzedni naped NEC ND-3540, w identycznej obudowie kopiowal "jak szatan"... Firmware oczywiscie najnowszy. Czy naped do wymiany, czy problem "w czyms lezy"? Pozdrawiam P.S. Naped kupilem takze pod wplywem pozytywnyh opinii tutaj, wiec teraz pomozcie towarzysze ;) |
Cytat:
:) |
A ja mam taki chyba problem, ile u was czasu nagrywa sie np. płyta 3,5Gb lub 4GB? bo u mnie 20min-30min to chyba stanowczo za duzo :/ chyba cos jest nie tak, nagrywa dobrze ale strasznie wolno, nagrywam na płytach DVD-R TDK x8
Bios najnowszy BSLB |
ok 4GB kopcą się
x4 13-14min x8 7-8min |
No własnie, moze ja mam cos źle ustawione, u mnie ostatnio płyta 4,4GB wypalała sie jakies 35min na TDK, z prędkością x8!
MZiol masz ją na master czy na slave i czy to cos przeszkadza? a moze to dlatego ze nie mam tego chłodzenia z boku odkrytego. |
Cytat:
|
Więc czego to jest wina? coś jest nie tak...moze dlatego ze na Master jest Lite-ON (nagrywarka CD) a na Slave Benq, no kurcze strasznie długo to idze...heh
|
Witam wszystkich. Mam zamiar kupic jedna z tych nagrywarek: BenQ 1640 lub LG 4167B. Mam bardzo stary sprzet a w info o BenQu podany jest interfejs IDE ATA/66 [czasem na innej stronie sformulowane jako ATA/ATAPI (ATA 66 wyższe)]. Czy to znaczy, ze BenQ obsluguje 'tylko ata66' czy 'ata33 i opcjonalnie ata66'? Sprzet jest tak stary, ze nie pamietam nawet jaka mial plyte, ale chyba Intela a Sandra wskazala takie 'cyferki': 440BX - ITE 8671. Dodatkowo znalazlem takie info do mojej plyty: 'On-Board I/O: Support two PCI enhanced IDEs PIO mode3, mode4 and ultra DMA 33 channels (Optional ultra DMA 66 & ultra DMA 66 cable for VIA VT82C596B chipset version only). Twin headers for four IDE devices including IDE HDDs and CDROMs'.
Mam nadzieje, ze nie wyszlo zbyt lamersko ale bardzo chcialbym miec BenQa 1640 a nikt mi nie moze dac jasnej odpowiedzi czy u mnie 'pojdzie'. Z gory dziekuje za odpowiedzi. |
Wiem że to nie ładnie, ale ponawiam swoje pytanie : Dlaczego test Disc Quality w Nero przy prędkości 16x powoduje zatrzymywanie i ponowne rozkręcanie płytki co kilkanaście sekund ? (Konkretny opis : w TYM poscie.
Mam nadzieję że mi wybaczycie powtarzanie się, ale niedawna dyskusja na temat 'czy BenQ w końcu jest fajny czy be' spowodowała szybkie zniknięcie mojej wiadomośći. |
Cytat:
Procesor P III 550Mhz, 128 Mb RAM |
Cytat:
|
Płyta TDK DVD-R 8x ScratchProof, palona x4 na BSJB, kupiona w MM Cake 10szt 22,99 zł
|
Cytat:
:) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Sluchajcie. Bo przymierzam sie do tej nagrywarki. Polecacie ja czy nie??
|
Cytat:
|
Ja zdecydowanie polecam :) Ma kilka drobnych niedorobek ale pewnie zostana naprawione w przyszlym biosie. Przy zakupie kierowalem sie glownie ta recenzja: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=14268 :)
|
Cytat:
A co Ty do ch....y myślisz że mamy dar jasnowidzenia, szklaną kule o niespotykanych właściwościach. Czytanie i uczestniczenie w forum do niczego nie zobowiązuje (tym bardziej do zakupów sprzętu) to nie jest płatny serwis od którego wymaga się diagnozy (a tak na marginesie zadzwoń do jakiegokolwiek serwisu Neca, BenQ czy Litka i załatw pomoc on-line - wyśmieja Cię i każą przysłać napęd). Reasumując Twoje zachowanie to zwyczajne chamstwo. |
Cytat:
|
Cytat:
|
melag, chrome - dzieki za szybka i konkretna odpowiedz. Dodatkowo chrome, dzieki za poswiecenie z rozkrecaniem sprzetu, ale chyba nie bedziesz musial tego robic. Moja 'torpeda' to Celeron 466 i 128 MB RAMu i wyglada na to, ze moje marzenie szlag trafil. Wlasciwie to sie teraz zastanawiam czy w ogole cos nowego u mnie ruszy. A co z LG 4167B? Jakie ma minimalne wymagania, bo nigdzie nie moglem ich namierzyc? A moze jest jakas lepsza pod moj sprzet?
|
Cytat:
================================================== ====== :idea: Bacznie tu obserwuje :boks: co tu sie dzieje w watku i widze ze same dzieciaki z podstawowki pokupily sobie napedy a na lekcjach nie uwazaly :spie: i teraz korepetycji szukaja :glaszcze: . Jak macie problem zapytaj Mamy Taty to Oni kupil za swoje - i tam nalezy szukac .......... :blee: |
Cytat:
O dar jasnowidzenia to absolutnie nikogo z was entuzjastów raczej nie posądzam :D gdybyscie go mieli to nie byłoby własnie takich zdań typu -polecaliście teraz pomórzcie. Juz kilka razy prosiłem o obiektywizm ale wy cały czas swoje.Napisze to jeszcze raz : Nasze spostrzeżenia czyta bardzo wiele osób i chcesz czy nie właśnie one maja duży wpływ na zakup sprzętu.Dlatego zanim napiszesz że sprzęt jest najlepszy na świecie sprawdź go możliwie jak najdokładniej.Po to jest właśnie forum.Żeby dyskutować o zaletach i WADACH napędów.Z tego powodu że przez 90 stron czytałem o samych zaletach i oglądałem bardzo dobre wykresy bardzo dobrych płyt zabrałem sie za jego wady.I ma ich sporo.Co wcale nie dykwalfikuje tej nagrywarki.Tez o tym pisałem ale kolega czyta wybiórczo widac. A już prywatnie.Jeśli chcesz sobie powyzywać kogoś od chama i poużywac niecenzuralnych słówek to są jeszcze chaty np.- może tam spróbujesz ?? |
Napisałem do Ciebie adresowany post kilka # wcześniej, ale widzę że jesteś raczej mocno og..... daruję sobie to stwierdzenie. Zauważ jaki stosujesz rodzaj perswazji, przemawiając na tym formu (widzę że w odróżnieniu ode mnie jesteś specjalistą od czatów i zawracania kijem wody), który obraża innych to zgromadzonych. Pisz o wadach bo masz do tego prawo ale nie przeginaj bo kultura to Ci słomą z butów wychodzi.
Pozdrawiam i temat z mojej strony uważam zamknięty. PS Jeśli tak zawsze rozmawiasz z ludźmi to nie dziwię sie że miejscem Twoich wywodów jest czat |
Cytat:
|
w jakis sposob benq 1640 nagrywa i kasuje Verbatimy DVD-RW x4 i x6, jak pisza niektorzy, jezeli nie ma ich wpisanych w bios ???
|
Zadałem wcześniej dokładnie tę samą wątpliwość, Sławek pewnie przejęzyczył sie pisząc że nie można nagrywać jeśli nie ma w biosie, myślę że napęd stosuje wówczas standardową procedurę zapisu przyspisaną dla nieznanych mu dysków, pewne jest to strategia uniwersalna i dlatego może dochodzić w skrajnościach do pewnych problemów.
|
Cytat:
Cytat:
Tak ,biore pod uwage ze jakiś jeden naped ma feler.Dlatego mam dwa benq 1640.I testuje je na różnych konfiguracjach sprzętowych.I co komp to inny problem.A może Ty weżmiesz też pod uwage że początkowe modele benka były poprostu lepsze.Jakś super seria ,która Się Tobie trafiła ?? Temat uważasz za zamknięty ?? A kto Ty jesteś żeby o tym decydować ?? I kto tu jest beszczelny ?? Cytat:
|
Dzieciak jesteś (żeby nie powiedziec inaczej) i do debat nie dorosłeś
|
Cytat:
|
Cytat:
Co by nie było offtopic i watek nie przerodził się w jakąś jatke jarmarczną. Benq i śmietnikowa titanum Qsuite x4 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26400&stc=1 Jak widać program "pozwolił" na nagranie tej płyty szybciej.Oto efekt: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26401&stc=1 Dodam że pomimo ustawienia prędkości nagrywania x8 czas wyniusł 15 minut czyli i tak płyta była palona x4 :( Wnioski są dwaPo pierwsze qscan znowu mnie zawiódł,po drugie te płyty nie nadają sie do benq. |
Cytat:
QScan test 4x i nośnik 4x a więc prędkość nagrywania również max 4x. Dlatego mimo ustawienia 8x płytka została nagrana prędkością 4x. :spoko: Mam wrażenie, że mimo wielu wyjaśnień Kolega nie zrozumiał do czego służy QScan i jaki wpływ mają błędy TE/FE na ostateczny wynik. :) |
Cytat:
Zresztą pominąwszy nawet to i biorąc pod uwage że płyta nagrała się i tak x4 to to co pokazuje qscan a to co wyszło naprawde to dwie absolutnie inne rzeczy.Qscan pokazuje że ta płyta jest dobra :/ A to poprostu szajs. Kłamie |
Cytat:
Mam wiec pytanie: Do czego służy QScan i jaki wpływ mają błędy TE/FE na ostateczny wynik? Prosze o KONKRETNA odpowiedz. Z moich bardzo skromnych obserwacji Qscan sluzy jako zapychacz tzw. FEATURES napedu i jego przydatnosc jest porownywalna z kaloryferem na USB. Z moich bardzo skromnych obeserwacji wynika ze nie ma zadnego wplywu na wynik jakosci np. Nero. Pewnie sie myle wiec prosze o KONKRETNE sprostowanie. A te wycieczki sa coraz badziej niepokojace. Bartez chyba na fali dobrego chumoru przykleil ten temat, ja bym tego nigdy nie zrobil, bo wiem ze to lubi prowokowac - wiadomo wazny temat - przyklejony, to nie mozna nikomu popuscic ... |
Witam ...
Pozwolę sobie na mały OT. @Daniel290 - udało mi się przebrnąć przez cały wątek Benq1640 mimo iż zajęło to dużo czasu. Z całą odpowiedzialnością przyznaję Ci rację. Mam ten model palnika i miewam zjazdy o jakich piszesz, jednak tak samo występują i genialnie wypalone płytki. Standard, do którego niektórzy nie dojdą nigdy. Ale raził mnie wręcz brak jakiegokolwiek obiektywizmu w zamieszczanych w większości screenach zawierajacych cukiereczki i wychwalanie, nie zawierające grama obiektywizmu, dlatego Twoje opinie na początku były tak najbardziej wg mnie na miejscu! Mimo iż oczywistym jest ze prawda lezy po środku - rownowaga powinna być zachowana wszędzie. Do tej pory uczyłem się i mam zamiar nadal to robić z tego forum. Przekonany jestem iż kwestia rozwiązywania problemów z nagrywarkami będzie tu najlepiej załatwiona, oczywiście można zamienić dziedziny i iść do rodziców [jak tu niektórzy sugerują] z żle wypaloną płytką, a na forum cdrinfo.pl pisać o antykoncepcji, ale ja preferuję swoją skromną osobą dotychczasowy ład. Reasumując mimo iż mam głębokie przekonanie iż pewnie duża większość ludzi tu jest pewnie niepełnoletnia, to z pewnością wiedzą, rozumem, obiektywizmem, rozsądkiem, kulturą etc etc etc ... przewyższają niektórych jakże aroganckich, zdorzkniałych, bezczelnych i jakże wyśmienicie wyedukowanych już od przedszkola "dorosłych". Jeszcze raz -> Daniel290 <- szacuneczek za opór i trzymanie pionu. Z chamskim i szczeniackim pozdrowieniem .... Ja |
Cytat:
|
OEM BenQ 1640
Sony Dru-810a :
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Sony Dru-810a NA Benq 1640 |
A co tam i ja napiszę coś o benq. Kupiłem go z polecenia kolegi, właściciela sklepu komputerowego. Kierował się niską ilością reklamacji, najlepszym stosunkiem ceny do jakości, i generowaniem stosunkowo niewielkiej ilości problemów.
Kupiłem i stwierdzam, miał rację. Benek ma swoje kaprysy, np. wypalam płytę, testuję ją Nero i przy włożeniu następnej płyty widzi poprzednią. Pomaga wylogowanie i ponowne zalogowanie Usera. Nie zauważyłem tych problemów przy wypalaniu kolejnych płyt, tu efekt ***8222;pamięci***8221; nie działa. Przy czytaniu też. Więc może część problemów generuje Nero a nie zawsze napęd? Nie ma rzeczy doskonałych, bo twórca (człowiek) jest niedoskonały. Ale nadal uważam, że wybór nie był zły. Skądinąd wiadomo, że z g.... bata nie ulepisz i dobrze złej płytki nie nagrasz. A wszystkie bajery Producenta jak np. Qscan, czy OverSpeed mogą pomagać w jakimś stopniu, ale ja i tak wybiorę jakość od prędkości. Wniosek ważne rzeczy na dobrym nośniku, bzdety jak leci. A tak w ogóle to szkoda że nie robimy rankingu jakości płytek dla Benia, wiele by pomógł. I prośba do uczestników, nie zniżajcie się poziomem języka do poziomu wyborczego. Bo cała wojna to i tak tylko o pietruszkę. A teraz dla rozładowania nastroju, kawał z brodą. Co robi informatyk jak mu się auto zepsuje? Wysiada i wsiada ponownie. Po takiej operacji w 99% odjeżdża. Pozdrowienia i dalszego pomyślnego 8 ) . |
@slawekj
Cytat:
Czekam na jakas rzeczowa porade, bo juz ledwo na oczy patrze. A jak sie przegryze przez to (z czyjas zyczliwa pomoca), to moze sie jeszcze komus przyda takie male FAQ, przy probie wykorzystania 1640 jako naped zewnetrzny. Pozdrawiam |
Jestem szczęśliwym posiadaczem Benq 1640. Ona jest ATA 66...
Jednak mi ją wykrywa jako ATA 33. Taśma jest 80 żyłowa. Co jest nie tak? Wypala super jestem mega zadowolony ale widzę ATA 33 i spazmów dostaję... Ot taka moja hmmm pedantyczność. |
Cytat:
http://www.benq.pl/products/storage/...specifications |
Cytat:
Otóż jak wiemy ( :) ) płyta DVD idąc od spodu (czyli lasera) ma: 1. warstwe przeźroczystego plastiku w postaci krążka 2. warstwę nagrywalnego nośnika 3. warstwe refleksyjną 4. reszta nas nie interesuje. Qscan sprawdza czy pierwsza warstwa jest równej grubości i jest odpowiednio przezroczysta itp, a także czy warstwa nagrywalna jest równo położona. KONIEC Czyli NIE sprawdza najważniejszej rzeczy czyli jakości samego nośnika, a tylko sposób jego położenia. Qscan NIE daje wiążącej odpowiedzi czy płyta się dobrze nagra. Przybliża tylko prawdopodobieństwo na podstawie dokładności wykonania płytki ALE nie jakości materiału użytego do produkcji warstwy nośnej. Jak dla mnie ma to na tyle ograniczone zastosowanie, że przestałem wykonywać ten test. I tak w celu kontroli jakości nagrania trzeba robić test PO nagraniu. Mam nadzieje, że dobrze to zrozumiałem i prosto przekazałem :piwo: Błędy TE/FE na ostateczny wynik mają wpływ różny ;) . Wahania/tendencje na wykresie błędów TE/FE będą odpowiadać wahaniom/tendencjom na wykresie PIE JEŚLI sama warstwa nośna nie jest spie.... hmm zła. PIF to już zależy głównie od jakości warstwy nośnej. Cytat:
|
Cytat:
|
Zwykłe DVD -/+R - jak najbardziej ok. Dobrze nagrywa. Oczywiście ze śmiecia nie zrobi płyty. Ale na większości płyt nagra możliwie najlepiej.
Może być problemem niewielka ilość płyt RW obsługiwanych przez napęd. Dotyczy to szczególnie +RW z indexem 2x oraz 4x - to już trzeba sprawdzić po nazwie nośnika. Jeśli nie masz płyt RW i/lub planujesz kupić nowe - żaden problem. |
Tak wszystko nowe. Moja pierwsza nagrywarka DVD :D
Ale bede na niej nagrywac takze (zwlaszcza) plyty CD. |
No to będzie śmigać.
Płyty CDR nagrywa dobrze, DVD-/+R też dobrze. DVD-/+RW - te co są w bazie biosu również dobrze (link w moim podpisie). Dla przykładu: Verbatim DVD-RW 4x, Verbatim DVD-RW 6x, Vernatim DVD+RW 8x, Philips DVD+RW 8x, |
Robilem dzisiaj kopie zapasowa filmu, bo juz troszke nie bardzo wyglada..
Wrzucam tescik Verb Pastel x8, palony x4 z wlaczonym SB, ale wczesniej wymazalem baze zapisanych nosnikow.. Pozdrawiam |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1616 i tej też - Platinum +RW 4x : http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26406&stc=1 Disc quality : http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26407&stc=1 8 ) |
Cytat:
Przykro mi ale Kolega nic nie zrozumiał. A w temacie BenQ było już wiele razy napisane. :czytaj: :) |
Cytat:
1. napisałem "może być problemem" 2. masz szczęście że obsługuje 3. co powiesz tym którzy mają mniej szczęścia - vide pare osób przez ostatnie pare stron?? 4. Zrefundujesz mi kase za 10 płyt DVD+RW Verbatim 4x (i pare innych starszych) albo wymienisz je na takie, ktore Benq lepiej nagrywa lub/i nie ma z nimi problemu?? Jak ja się pytałem o sprzęt nikt nie pisnął słowa o minusach napędu. Były tylko same pochwały sprzętu. Wiesz jak się wq..... jak zaczęły się kłopoty z nowiutkimi Verbami RW. Gdyby nie litek to bym nieźle klął - to tyle jeśli chodzi o obiektywizm. I tym bardziej działają mi na nerwy stwierdzenia typu wymień płyty. Ciesz się, że te nagrywa dobrze. Z moich 17 DVD-/+RW nie mam na Benqu problemów z 11. 5szt. DVD-R Verby 4x śmigają co ciekawe 6szt. DVD+RW Verb 4x też śmigają. Problemy na Benq mam z: 4 sztukami DVD+RW Verb 4x oraz 2sztukami Memorex. Na LiteOnie - żadnych problemów, wszystkie pięknie działają. Z tymi Verbami to jest ciekawie - całe pudełko DVD+RW kupione w czerwcu. Z 4 konkretnymi (oznaczone) nie ma problemu Litek a Benq ma. slawekj To w takim razie kto oprócz Ciebie to rozumie? http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1612 Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268 Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
:fala: |
melag
Ciesze się, że się cieszysz. Po tym jak to ślicznie pokazałeś, może wyciągniesz pomocną dłoń do osób, którym Benq odmawia gładkiej współpracy z RW ?? Jak na razie to przede wszystkim podkreślasz idealność napędu, a problemy innych zbywasz wypowiedziami typu "a u mnie to jest super". I wiesz - nie tylko ja się czepiam RW (z naciskiem na +RW): http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...4268&PageId=24 Cytat:
Cytat:
DVD-/+R są dobrze nagrywane. :respect: |
Cytat:
QScan wyłącznie na tej warstwie dokonuje pomiaru paramatrów ścieżki (błędy TE) i z jaką precyzją trafia promień lasera w ścieżkę (FE). I to dokładnie widać na wykresie z oznaczeniami max dla błędów TE/FE. Najlepiej nagrane są te płytki, które mają błędy TE/FE :czytaj: równomierne (linia ciągła) i poniżej wartości 10. Wszystkie pozostałe błędy powyżej tej wartości mimo nie przekraczania błędów max i rozłożone nierównomiernie (linia załamana) wskazują na niską jakość wykonania ścieżki prowadzącej co prowadzi do powstawania większych błędów PI/PIF. Przykład dobrze wykonanej ścieżki (prawidłowa asymetria) i ogniskowanie lasera. :spoko: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26300 Już pisałem i nie wiem dlaczego ??? szuka się odbicia lub proporcji. Końcowy wynik to nałożenie się wielu czynników. Dlatego tak często mimo dopuszczalnych błędów TE/FE są tak różne wyniki. :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
:banan: |
Cytat:
Więc tu się chyba zgadzamy. Jeśli dobrze Cię wcześniej zrozumiałem - to test ten nie określa samej jakości użytego nośnika (barwnika :) ). To wychodzi dopiero po nagraniu (błędy PIF) Więc nie rozumiem, czego piszesz że nie rozumiem :hmm: Rozchodzi się o kwestie doboru słownictwa ??? Czyli w sumie można upraszczając powiedzieć, że test TE/FE określa na ile dokładne będzie trafienie lasera w warstwę barwnika płyty. Jak na to zareaguje barwnik (warstwy nagrywalnej) to już okaże się po nagraniu. melag Czyli jeśli poprawili obsługę paru płyt w tym tych co Ty masz to oznacza, że automatycznie wszystkie poprawili i nikt nie ma prawa już mieć płyt kiepsko obsługiwanych - a jak już ma to wina właściciela a nie napędu ?? Też mam najnowszy bios i z nadzieją czekam na następny, poprawiony. |
Cytat:
QScan nie dokonuje pomiaru dokładności warstwy przezroczystej (druga warstwa zabezpieczająca pierwszą z nośnikiem), tylko asymetrię wytłoczonej ścieżki. To nie ma nic wspólnego z jakością wykonania warstwy przezroczystej ani barwnika. :czytaj: ze zrozumieniem. :) |
No dobrze - to w czym jest ścieżka wytłoczona ??
Z tego co zrozumiałem qscan "bada": jakość i dokładność warstwy 1 dokładność warstwy 2 Jakość / podatność warstwy 2 i 3 wychodzi po nagraniu. Tak czy nie ?? :piwo: |
Cytat:
Jest wytłoczona w dolnym krążku. I Qscan sprawdza jej asymetrię a nie jakość(strukturę warstwy krążka i nośnika). To dwie różne rzeczy. :taktak: Cytat:
:piwo: |
No to powoli dochodzimy - pod pojęciem jakość/dokładność wykonania mam na myśli właśnie symetrie oraz grubość warstw 1/2/3 (rysunek) ale także chyba przeźroczystość i obecność zanieczyszczeń w warstwie 1. :piwo:
|
Cytat:
Jests w BLEDZIE @slawkj ma racje i BASTA |
Cytat:
Laboratoryjnie tak. Ponad 100 parametrów. :) |
Ale przecież jeśli warstwa 1 nie jest w miare idealna (przeżroczysta i o jednakowej grubości) to zaczynają się chyba problemy z ogniskowaniem lasera na warstwie 2/3 ??
Więc chyba pośrednio też to jest sprawdzane qscanem. |
Cytat:
Ale My cały czas rozmawiamy o pomiarze błędów TE/FE przez QScana. Cały czas bez zrozumienia zarzuca się błędny odczyt QScana. Dlaczego. ??? Bez wzorca nie ma porównania. Producent danych nie brał z powietrza tylko z pomiarów laboratoryjnych i na podstawie tych danych został napisany algorytm odczytu błędów TE/FE. Nie ma żadnych podstaw sądzić, że twórcy QScana wprowadzają celowo w błąd. Osobiście zakładam pomiar zbliżony do rzeczywistego. :spoko: :) |
No tak, ale teraz nie mówimy o skalach itp tylko mając schemat płyty - co mierzy qscan. Bez zrozumienia co mierzy qscan przecież nie ma mowy aby zrozumieć i ocenić jego przydatność / wartość.
Na pewno ustaliliśmy że NIE mierzy jakości barwnika. Więc test ten NIE sprawdzi czy i na ile dobrze barwnik podda się laserowi. Mierzy za to możliwość zogniskowania lasera na tym barwniku w odpowiednim miejscu. Na zogniskowanie wpływa między innymi symetria/asymetria ścieżki oraz ogólnie warstwa nr 1 (polycarbon) bo przecież przez nią laser musi "przejść". Czy też źle ?? :hmm: Sorki, że tak drąże, ale pare osób pytało się o to co wnosi / o czym mówi qscan. Wydaje mi się, że wyłożenie tego "jak krowie na miedzy" (czyli np. mi :) ) będzie przydatne dla szerszego grona użytkowników Benqa. P.S. Dołączam schemat: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26409&stc=1 |
Cytat:
Cytat:
Ale sprawdza i optymalnie dobiera strategię zapisu SolidBurn. :taktak: :) |
No tak, ale solidburn to już podczas nagrywania.
Ciesze się, że w prosty sposób udało się opisać co mierzy i czego nie mierzy qscan. :piwo: Jeśli nie masz nic przeciwko to wrzuce namiary do 2-ch postów do podpisu - może się komuś przyda ;). |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Jakiekolwiek przelozenie nie zostalo udowodnione, co wiecej nawet okazalo sie ze nie da sie wygenerowac jakiejs wiekszej serii pojedynczych testow ktore potwierdzalyby jakakolwiek zaleznosc. Wrecz przeciwnie - serie testow zwykle pokazywaly KOMPLETNE oderwanie TE/FE od PIE/PIF/PO/jitter. Konkludujac. Bledy TE/FE nie maja wplywu na bledy PIE/PIF/PO/jitter. Jakikolwiek wplyw moze byc jedynie hipotetyczny i jezeli okaze sie ze istnieje, to bedzie bardzo pokretny i nielogiczny (moze jakas funkcja uwiklana) - narazie przeslanek do istnienia jakiegokolwiek odbicia/przelozenia/wplywu TE/FE na PIE/PIF/PO/jitter nie potwierdzono, a coraz wiecej testow temu zaprzecza. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44. |