Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

slawekj 16.10.2005 10:26

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez melag
Nagranie plikiem testowym nero odbywa się możliwie największą prędkością, nie ustawia się jej ręcznie.

Nagrywamy z dowolną prędkością. :spoko:
Przykład 8x.

:)

Conti 16.10.2005 11:43

Ilość załączników: 2
To już zostały mi tylko 2 płyty z serii pierwszego taniego zakupu. 1x -R i 1x +R.
Test Benq DVD-R (niby 8x), nagrana na Benq 8x.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26368
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26367
Q scan nie poleca nagrywania z prędkością 8x a także nie poleca nagrywania z prędkością 4x.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26371&stc=1
Benq sobie poradził z prędkością 8x. Wypadło to przyzwoicie. Plus dla Benq, minus dla qscan.
W takich przypadkach o ile się zaryzykuje to jeszcze ujdzie (ale po co robić test qscan jak i tak trzeba sprawdzić po nagraniu ??).
Gorzej to wypada, gdy qscan stwierdzi, że można nagrać i się pomyli. Mam pare płyt nagranych po teście qscan i nie sprawdzonych po nagraniu - dobrze, że to verby więc się nie przejąłem.
ALE te pomyłki qscana "robią" z tego testu narzędzie o b. ograniczonym zastosowaniu, bo jeśli z góry wiadomo, że płyty są dobre (np Verby) - to po co testować, a jeśli płyty są wątpliwej jakości to i tak qscan nie da wiążącej odpowiedzi.

P.S.
Pierwszy mój zakup tanich płyt spowodował, że nie mam ochoty więcej kupować tanich płyt. 11 zł poszło w błoto, zamiast tego mogło byc 5-6 Verbów :( .

Qbi@k 16.10.2005 11:50

ehh z tymi DVD RW zeczywiscie sa jakies problemy. Na dwoch TDKach (RW) nieudalo mi sie wypalic nic do konca. Teraz mam problem :P Mam w domu 10 DVD RW bo w dwoch roznych sklepach pomylili sie i dali mi zamiast zwyklych DVD raz 5x TDK DVD RW i 5x Philips DVD RW... hehe fuksa mam od zawsze :D Tylko co ja z nimi teraz zrobie... :P

Conti 16.10.2005 12:04

Sprawdź jeszcze te Philipsa.
Część DVD-/+RW Benq dobrze obsługuje.

Lista płyt DVD -/+RW obsługiwana przez bios BSLB Benq1640:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26319
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26320

melag 16.10.2005 12:13

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nagrywamy z dowolną prędkością.

:piwo: człowiek uczy się całe życie :)

Cytat:

Napisany przez Conti
Benq sobie poradził z prędkością 8x. Wypadło to przyzwoicie. Plus dla Benq, minus dla qscan.

:taktak:, z jednym ale, dlaczego minus dla Qscan, przecież pokazał że płytka jest "słaba".

Cytat:

Napisany przez Conti
Pierwszy mój zakup tanich płyt spowodował, że nie mam ochoty więcej kupować tanich płyt. 11 zł poszło w błoto, zamiast tego mogło byc 5-6 Verbów .

Słuszna konkluzja.
8 )

slawekj 16.10.2005 12:21

Cytat:

Napisany przez melag
:taktak:, z jednym ale, dlaczego minus dla Qscan, przecież pokazał że płytka jest "słaba".

Co więcej... błędy TE idealnie pokrywają się z błędami PI. :spoko:
Wyższe błędy PI na początku i TE... maleją zgodnie z wykresem błędów TE.

Conti 16.10.2005 12:23

Cytat:

Napisany przez melag

Skoro dostała >90 to raczej przeciętna niż słaba (ale to kwestia własnych ocen), w każdym razie nadaje się do nagrania. Ale jak napisałem - to jest jeszcze do przełknięcia - gorzej jak myli się w drugą stronę :( .
Zostaje jednak to ALE - test ten ma służyć do oceny przed nagraniem jaką prędkość nagrania ustawić i czy wogóle nagrywać na danej płycie. Jakoś się w tym kiepsko sprawdza, więc nie widze sensu wykonywania jego. Chyba, że dla przyjemności popatrzenia na kolorowe wykresiki i dla zabicia czasu

slawekj 16.10.2005 12:27

Cytat:

Napisany przez Conti
Zostaje jednak to ALE - test ten ma służyć do oceny przed nagraniem jaką prędkość nagrania ustawić i czy wogóle nagrywać na danej płycie. Jakoś się w tym kiepsko sprawdza, więc nie widze sensu wykonywania jego.

I służy. :spoko:
Jest sens. :taktak:
Dobra płytka to :czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268

Conti 16.10.2005 12:28

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1516 - Slawek czy tu też się zgadza ?? :(
Niby pod koniec jest wzrost błędów na qscanie - ale zupełnie nie adekwatny do wzrostu błędów.

slawekj 16.10.2005 12:32

Cytat:

Napisany przez Conti
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1516 - Slawek czy tu też się zgadza ?? :(

Oczywiście. :spoko:
Idealnie z rozłożeniem błędów TE. "fala" podobna do błędów TE.
A błędy PIF. To nie wina QScana ani BenQ tylko płytki. :taktak:
Wysokie błędy przy prędkości skanu 4x a test nagranej płytki 8x.
Przy takich błędach testujemy również 4x. A Plextor zaleca 2x. :piwo:
Już o tym wiele razy pisałem. :czytaj:

Conti 16.10.2005 12:41

Pytanie:
Czyli test qscan nie do końca sprawdza jakość nośnika. Nie sprawdza jakości warstwy "wypalania" a jedynie położenie / równomierność / błędy naniesienia tej warstwy ??

W takim razie też nie za bardzo widze sens w robieniu tego testu bo i tak trzeba zrobić skan po nagraniu płyty aby się przekonać o najwazniejszym - czyli jakości "recording layer"

slawekj 16.10.2005 12:46

Cytat:

Napisany przez Conti
Pytanie:
Czyli test qscan nie do końca sprawdza jakość nośnika. Nie sprawdza jakości warstwy "wypalania" a jedynie położenie / równomierność / błędy naniesienia tej warstwy ??

W takim razie też nie za bardzo widze sens w robieniu tego testu bo i tak trzeba zrobić skan po nagraniu płyty aby się przekonać o najwazniejszym - czyli jakości "recording layer"

A co ja napisałem. ???

Błędy TE/FE to jedno a błędy fizyczne nośnika to drugie.
To drugie wychodzi po nagraniu. :taktak:

czechoj 16.10.2005 12:49

Cytat:

Napisany przez Qbi@k
... hehe fuksa mam od zawsze :D Tylko co ja z nimi teraz zrobie... :P

Wyślij je do mnie :> ja się nie obrażę a poniękąd będę miał fuks a tak jak Ty :)

Conti 16.10.2005 12:58

Cytat:

Napisany przez slawekj
A co ja napisałem. ???
Błędy TE/FE to jedno a błędy fizyczne nośnika to drugie.
To drugie wychodzi po nagraniu. :taktak:

Nie doczytałem do końca :bicz:
A qscanu po prostu nie będe robił (chyba, że się będe nudził ;) ), bo jak dla mnie to niewiele wnosi, a zajmuje czas. Jakość warstwy nośnej ma największy wpływ na nagranie więc test po nagraniu tak czy inaczej trzeba robić.

Rolę qscana zrozumiałem. Zostało mi tylko czekać na nowy bios z (marną) nadzieją, że zwiększą liczbę obsługiwanych płyt RW

Dylu 16.10.2005 13:14

Cytat:

Zostało mi tylko czekać na nowy bios z (marną) nadzieją, że zwiększą liczbę obsługiwanych płyt RW
Czytalem, poprawcie mnie jesli sie myle, ze do 1640 mozna wgrac bios od jakiegos plextora bo to tak naprawde jakis model Plextora w inne obudowie, wiec moze ten bios bedzie mial zwiekszana liczbe obslugiwanych plyt DVD-RW...

melag 16.10.2005 13:45

PHILIPS +RW 4x

Pełne kasowanie :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26375&stc=1

Disc quality :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26376&stc=1

Conti 16.10.2005 13:46

Właśnie chciałem nagrać płytkę CD-R Verbatim, 48x, MBI, Benq 24x z symulacją:

13:25:10 #22 Phase 33 File dlgbrnst.cpp, Line 1832
Simulation completed successfully at 24x (3 600 KB/s)
13:25:11 #23 Phase 36 File dlgbrnst.cpp, Line 1832
Burn process started at 24x (3 600 KB/s)
13:25:11 #24 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 2643
Verifying disc position of item 0 (relocatable, disc pos, no patch infos, orig at #0): write at #0
13:25:11 #25 Text 0 File Mmc.cpp, Line 16812
StartDAO : CD-Text - Off
13:25:11 #26 Text 0 File Mmc.cpp, Line 21592
Set BUFE: Seamless Link -> ON
13:26:20 #27 SCSI -1135 File Cdrdrv.cpp, Line 1436

13:26:20 #28 CDR -1135 File Writer.cpp, Line 311
Write error
13:26:20 #29 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 228
all writers idle, stopping conversion
13:26:20 #30 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 222
conversion idle, stopping reader
13:26:20 #31 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1832
Burn process failed at 24x (3 600 KB/s)
:(

Tą samą płytkę z tym samym LiteOn 1693 wypalił bez zająknięcia.

??????

chrome 16.10.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez Conti
...

Tą samą płytkę z tym samym LiteOn 1693 wypalił bez zająknięcia.

??????

Może dlatego, że BenQ to nagrywarka DVD a nie CD :)

Conti 16.10.2005 13:53

Cytat:

Napisany przez chrome

:idea: LiteOn 1693 to też nagrywarka DVD :piwo:
Tak dla przypomnienia każda nagrywarka DVD nagrywa płyty CD-R, CD-RW. ;)

Nic to, mam jeszcze do wypalenia 4 płyty CDR. Niestety, mam tylko te Verby oraz Benq na nośniku sony.

uuk81 16.10.2005 13:59

Cytat:

Napisany przez chrome

Chyba żartujecie, wczoraj nagrywałem CDR TDK x52 d-view z prędkościa x48 (maksymalna na Benqu) :spoko:

Conti 16.10.2005 14:03

Następna płyta CDR Verbatim 48x, MBI na Benq 24x idzie bez problemu - jedyna różnica taka, że teraz nie było włączonej opcji symulacji przed nagraniem. Czyżby nero coś źle symulował na benqu ?? Bo na Litku nie było problemu.
Pewnie jakaś niezgodność. Mógłby ktoś to sprawdzić przy okazji palenia CDR ??

bez symulacji:

uuk81 16.10.2005 14:09

Cytat:

Napisany przez Conti
Czyżby nero coś źle symulował na benqu ??

Nie sądzę, ja nagrywałem pod nero z symulacją, wszystko było ok :)
Edit. Nagrywałem obraz, stąd inna data, co by ktoś nie pomyślał ....

Conti 16.10.2005 14:29

Już sprawa rozwiązana. Dzięki :piwo:
Muszę pozbyć się nabytych uprzedzeń do Benqa. Nie wszystko co złe to on :> .
Pare razy nieprzyjemnie mnie zaskoczył / rozczarował, ale wierze w dobrą współpracę na przyszłość, przy odpowiednim traktowaniu Benia.

Qbi@k 16.10.2005 14:33

Cytat:

Napisany przez czechoj
Wyślij je do mnie :> ja się nie obrażę a poniękąd będę miał fuks a tak jak Ty :)

Pomysle nad tym :piwo: Jak dobrze pujdzie to dogadam sie z gosciem ze sklepu i dostane pewnie jakiegos wymuszonego na nim bonusa (dodatkowe DVD? :D ) za uczciwosc :P

slawekj 16.10.2005 15:10

Odpowiedź na pytanie dlaczego nagrywać plikiem testowym Nero ?
Jak najwięcej stałych parametrów nagrywania, tym bardziej precyzyjne porównywanie.

Czy skanować 4x czy 8x?
Obecne płytki 8-16x można skanować z prędkością 8x.
Są wyjątki. Duże błędy TE/FE.
Przy nośnikach 4x sprawa bardziej złożona.
Wiele nośników zwłaszcza pod koniec nie "wytrzymuje" prędkości 8x co daje dużą ilość błędów odczytu a nie nagrania.
Osobiście jestem za skanowaniem nośników 4x prędkością 4x.

Verbatim -RWx4 (MCC 01RW4X) zapisany w biosie BSLB (4-6x) palony 4x plikiem testowym Nero.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26379&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26381&stc=1

kowanski 16.10.2005 15:47

Verbatim DVD-R 8x palony x4 na BSJB

kowanski 16.10.2005 16:00

MediaStore DVD+R 4x palony x8 na BSJB

kowanski 16.10.2005 16:12

MediaStore DVD-R 4x palony x4 na BSJB

horos 16.10.2005 16:12

Panowie,

Wiem,ze troszke naruszam zasady forum, ale... Nie wiem, gdzie powtorzyc pytanie. W podforum BENQ 1640, czy na glownym forum. Pytanie dotyczy 1640, ale jak je zadam, to po kilku godzinach jest zasypane kolejnymi testami nosnikow i szanse, ze ktos pomoze/przeczta, staja sie nikle ;)
1640 podlaczone w obudowie zewnetrznej USB 2.0/FireWire. Nagrywanie OK, ale kopiowanie krazkow DVD (oryginalnych, jak rowniez bez zabezpieczen wszelakich, czyly juz "palonych") odbywa sie w dramatycznie niskich predkosciach od 0.3x do 1,5x... :( i przy dosc duzych wibracjach napedu (nie wiem, moze ten typ tak ma). Nie mam skali porownawczej. Ale poprzedni naped NEC ND-3540, w identycznej obudowie kopiowal "jak szatan"... Firmware oczywiscie najnowszy. Czy naped do wymiany, czy problem "w czyms lezy"?

Pozdrawiam

P.S. Naped kupilem takze pod wplywem pozytywnyh opinii tutaj, wiec teraz pomozcie towarzysze ;)

slawekj 16.10.2005 16:41

Cytat:

Napisany przez horos
1640 podlaczone w obudowie zewnetrznej USB 2.0/FireWire.

Prośba o zrobienie testu transferu danych w Nero.

Dudek89 16.10.2005 17:17

A ja mam taki chyba problem, ile u was czasu nagrywa sie np. płyta 3,5Gb lub 4GB? bo u mnie 20min-30min to chyba stanowczo za duzo :/ chyba cos jest nie tak, nagrywa dobrze ale strasznie wolno, nagrywam na płytach DVD-R TDK x8

Bios najnowszy BSLB

MZiol 16.10.2005 17:28

ok 4GB kopcą się

x4 13-14min
x8 7-8min

Dudek89 16.10.2005 17:34

No własnie, moze ja mam cos źle ustawione, u mnie ostatnio płyta 4,4GB wypalała sie jakies 35min na TDK, z prędkością x8!
MZiol masz ją na master czy na slave i czy to cos przeszkadza? a moze to dlatego ze nie mam tego chłodzenia z boku odkrytego.

kowanski 16.10.2005 17:57

Cytat:

Napisany przez Dudek89
No własnie, moze ja mam cos źle ustawione, u mnie ostatnio płyta 4,4GB wypalała sie jakies 35min na TDK, z prędkością x8!
MZiol masz ją na master czy na slave i czy to cos przeszkadza? a moze to dlatego ze nie mam tego chłodzenia z boku odkrytego.

To nie jest wina chłodzenia.

Dudek89 16.10.2005 17:59

Więc czego to jest wina? coś jest nie tak...moze dlatego ze na Master jest Lite-ON (nagrywarka CD) a na Slave Benq, no kurcze strasznie długo to idze...heh

bobbrob 16.10.2005 18:00

Witam wszystkich. Mam zamiar kupic jedna z tych nagrywarek: BenQ 1640 lub LG 4167B. Mam bardzo stary sprzet a w info o BenQu podany jest interfejs IDE ATA/66 [czasem na innej stronie sformulowane jako ATA/ATAPI (ATA 66 wyższe)]. Czy to znaczy, ze BenQ obsluguje 'tylko ata66' czy 'ata33 i opcjonalnie ata66'? Sprzet jest tak stary, ze nie pamietam nawet jaka mial plyte, ale chyba Intela a Sandra wskazala takie 'cyferki': 440BX - ITE 8671. Dodatkowo znalazlem takie info do mojej plyty: 'On-Board I/O: Support two PCI enhanced IDEs PIO mode3, mode4 and ultra DMA 33 channels (Optional ultra DMA 66 & ultra DMA 66 cable for VIA VT82C596B chipset version only). Twin headers for four IDE devices including IDE HDDs and CDROMs'.
Mam nadzieje, ze nie wyszlo zbyt lamersko ale bardzo chcialbym miec BenQa 1640 a nikt mi nie moze dac jasnej odpowiedzi czy u mnie 'pojdzie'.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

chrome 16.10.2005 19:41

Wiem że to nie ładnie, ale ponawiam swoje pytanie : Dlaczego test Disc Quality w Nero przy prędkości 16x powoduje zatrzymywanie i ponowne rozkręcanie płytki co kilkanaście sekund ? (Konkretny opis : w TYM poscie.

Mam nadzieję że mi wybaczycie powtarzanie się, ale niedawna dyskusja na temat 'czy BenQ w końcu jest fajny czy be' spowodowała szybkie zniknięcie mojej wiadomośći.

melag 16.10.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez bobbrob
Witam wszystkich. Mam zamiar kupic jedna z tych nagrywarek: BenQ 1640 lub LG 4167B. Mam bardzo stary sprzet a w info o BenQu podany jest interfejs IDE ATA/66 [czasem na innej stronie sformulowane jako ATA/ATAPI (ATA 66 wyższe)]. Czy to znaczy, ze BenQ obsluguje 'tylko ata66' czy 'ata33 i opcjonalnie ata66'? Sprzet jest tak stary, ze nie pamietam nawet jaka mial plyte, ale chyba Intela a Sandra wskazala takie 'cyferki': 440BX - ITE 8671. Dodatkowo znalazlem takie info do mojej plyty: 'On-Board I/O: Support two PCI enhanced IDEs PIO mode3, mode4 and ultra DMA 33 channels (Optional ultra DMA 66 & ultra DMA 66 cable for VIA VT82C596B chipset version only). Twin headers for four IDE devices including IDE HDDs and CDROMs'.
Mam nadzieje, ze nie wyszlo zbyt lamersko ale bardzo chcialbym miec BenQa 1640 a nikt mi nie moze dac jasnej odpowiedzi czy u mnie 'pojdzie'.

BenQ pracuje w UDMA-2 = ATA-33 czyli ok, sprawdź jeszcze wymagania minimalne jakie podaje producent :
Procesor P III 550Mhz, 128 Mb RAM

chrome 16.10.2005 19:48

Cytat:

Napisany przez bobbrob

Prawdopodobnie byłby bez problemu wykrywany na kontrolerzy zgodnym tylko z UDMA33 (jak chcesz, mogę go podłączyć do starej płyty pod AMD K6-3 która ma właśnie max UDMA33 to będzie wiadomo na pewno). Pojawia się tylko inne problem : na zbyt słabym sprzęcie nagrywanie z większymi prędkościami powodowałoby ciągłe niedopełnienia bufora, co by mogło źle wpływać na jakość nagrania. Mogłoby się okazać że maksymalna prędkość w praktyce byłaby ograniczona np. do 2x bądź 4x. UDMA33 teoretycznie wystarcza nawet na 16x (16x to ok. 20MB/s czyli mniej niż 33MB/s), ale w praktyce często wygląda to niestety inaczej.

kowanski 16.10.2005 19:49

Płyta TDK DVD-R 8x ScratchProof, palona x4 na BSJB, kupiona w MM Cake 10szt 22,99 zł

slawekj 16.10.2005 20:03

Cytat:

Napisany przez chrome
Dlaczego test Disc Quality w Nero przy prędkości 16x powoduje zatrzymywanie i ponowne rozkręcanie płytki co kilkanaście sekund ?

Prawidłowy nośnik o niskich błędach TE/FE. :spoko:

chrome 16.10.2005 20:46

Cytat:

Napisany przez slawekj
Prawidłowy nośnik o niskich błędach TE/FE. :spoko:

Dzięki za tego screenshota ! U mnie było dużo gorzej, więc pomyślałem żeby wgrać nowy firmware. No i pomogło :spoko:

Daniel290 16.10.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez Dudek89
Więc czego to jest wina? coś jest nie tak...moze dlatego ze na Master jest Lite-ON (nagrywarka CD) a na Slave Benq, no kurcze strasznie długo to idze...heh

Przed chwilą przeżyłem coś podobnego.Winna była płyta główna.Niby system widział benka,niby wszystko oki a transfer dramatyczny6.Wymusiłem w biosie płyty głównej ręczne wyszukanie napędu i dopiero wtedy wróciło wszystko do normy.
Cytat:

Napisany przez horos
Panowie,

Wiem,ze troszke naruszam zasady forum, ale... Nie wiem, gdzie powtorzyc pytanie. W podforum BENQ 1640, czy na glownym forum. Pytanie dotyczy 1640, ale jak je zadam, to po kilku godzinach jest zasypane kolejnymi testami nosnikow i szanse, ze ktos pomoze/przeczta, staja sie nikle
1640 podlaczone w obudowie zewnetrznej USB 2.0/FireWire. Nagrywanie OK, ale kopiowanie krazkow DVD (oryginalnych, jak rowniez bez zabezpieczen wszelakich, czyly juz "palonych") odbywa sie w dramatycznie niskich predkosciach od 0.3x do 1,5x... i przy dosc duzych wibracjach napedu (nie wiem, moze ten typ tak ma). Nie mam skali porownawczej. Ale poprzedni naped NEC ND-3540, w identycznej obudowie kopiowal "jak szatan"... Firmware oczywiscie najnowszy. Czy naped do wymiany, czy problem "w czyms lezy"?

Winny jest benq.Pisałem o tym wcześniej.Fatalnie współpracuje z adapterami ide-usb.Niestety jest to jego wada.Dopiero czwarty adapter testowany przezemnie poszedł z benq.Niestey nie mogłem go sobie zatrzymać :(
Cytat:

Napisany przez horos
P.S. Naped kupilem takze pod wplywem pozytywnyh opinii tutaj, wiec teraz pomozcie towarzysze

Zwracam grzecznie uwage entuzjastą na powyższe zdanie.I co macie zamiar odpowiedzieć koledze w takim wypadku.?? Źle podpioł napęd czy prąd ma nie ten ??

IceManSpy 16.10.2005 21:27

Sluchajcie. Bo przymierzam sie do tej nagrywarki. Polecacie ja czy nie??

chrome 16.10.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez IceManSpy

Ideałem nie jest... ale i tak jest najlepsza na świecie :mruga:

Qbi@k 16.10.2005 21:38

Ja zdecydowanie polecam :) Ma kilka drobnych niedorobek ale pewnie zostana naprawione w przyszlym biosie. Przy zakupie kierowalem sie glownie ta recenzja: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=14268 :)

czechoj 16.10.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez Daniel290
.....
Zwracam grzecznie uwage entuzjastą na powyższe zdanie.I co macie zamiar odpowiedzieć koledze w takim wypadku.?? Źle podpioł napęd czy prąd ma nie ten ??

Wbrew pozorom kolega jest nad wyraz bezczelny.
A co Ty do ch....y myślisz że mamy dar jasnowidzenia, szklaną kule o niespotykanych właściwościach. Czytanie i uczestniczenie w forum do niczego nie zobowiązuje (tym bardziej do zakupów sprzętu) to nie jest płatny serwis od którego wymaga się diagnozy (a tak na marginesie zadzwoń do jakiegokolwiek serwisu Neca, BenQ czy Litka i załatw pomoc on-line - wyśmieja Cię i każą przysłać napęd).
Reasumując Twoje zachowanie to zwyczajne chamstwo.

kowanski 16.10.2005 21:54

Cytat:

Napisany przez IceManSpy

POLECAM - nie wiedze nic lepszego w tej cenie na rynku !!!

melag 16.10.2005 21:58

Cytat:

Napisany przez czechoj
A co Ty do ch....y myślisz że mamy dar jasnowidzenia, szklaną kule o niespotykanych właściwościach. Czytanie i uczestniczenie w forum do niczego nie zobowiązuje (tym bardziej do zakupów sprzętu) to nie jest płatny serwis od którego wymaga się diagnozy (a tak na marginesie zadzwoń do jakiegokolwiek serwisu Neca, BenQ czy Litka i załatw pomoc on-line - wyśmieja Cię i każą przysłać napęd).

Podpisuję się pod tym. :piwo:

bobbrob 16.10.2005 22:14

melag, chrome - dzieki za szybka i konkretna odpowiedz. Dodatkowo chrome, dzieki za poswiecenie z rozkrecaniem sprzetu, ale chyba nie bedziesz musial tego robic. Moja 'torpeda' to Celeron 466 i 128 MB RAMu i wyglada na to, ze moje marzenie szlag trafil. Wlasciwie to sie teraz zastanawiam czy w ogole cos nowego u mnie ruszy. A co z LG 4167B? Jakie ma minimalne wymagania, bo nigdzie nie moglem ich namierzyc? A moze jest jakas lepsza pod moj sprzet?

mensir67pl 16.10.2005 22:18

Cytat:

Napisany przez czechoj

POPIERAM :respect:
================================================== ======
:idea: Bacznie tu obserwuje :boks: co tu sie dzieje w watku i widze ze same dzieciaki z podstawowki pokupily sobie napedy a na lekcjach nie uwazaly :spie: i teraz korepetycji szukaja :glaszcze: .

Jak macie problem zapytaj Mamy Taty to Oni kupil za swoje - i tam nalezy szukac .......... :blee:

Daniel290 16.10.2005 22:19

Cytat:

Napisany przez czechoj

No proszę jak wychodzi szydło z worka :D Kultura i wychowanie :D
O dar jasnowidzenia to absolutnie nikogo z was entuzjastów raczej nie posądzam :D gdybyscie go mieli to nie byłoby własnie takich zdań typu -polecaliście teraz pomórzcie. Juz kilka razy prosiłem o obiektywizm ale wy cały czas swoje.Napisze to jeszcze raz :
Nasze spostrzeżenia czyta bardzo wiele osób i chcesz czy nie właśnie one maja duży wpływ na zakup sprzętu.Dlatego zanim napiszesz że sprzęt jest najlepszy na świecie sprawdź go możliwie jak najdokładniej.Po to jest właśnie forum.Żeby dyskutować o zaletach i WADACH napędów.Z tego powodu że przez 90 stron czytałem o samych zaletach i oglądałem bardzo dobre wykresy bardzo dobrych płyt zabrałem sie za jego wady.I ma ich sporo.Co wcale nie dykwalfikuje tej nagrywarki.Tez o tym pisałem ale kolega czyta wybiórczo widac.
A już prywatnie.Jeśli chcesz sobie powyzywać kogoś od chama i poużywac niecenzuralnych słówek to są jeszcze chaty np.- może tam spróbujesz ??

czechoj 16.10.2005 22:33

Napisałem do Ciebie adresowany post kilka # wcześniej, ale widzę że jesteś raczej mocno og..... daruję sobie to stwierdzenie. Zauważ jaki stosujesz rodzaj perswazji, przemawiając na tym formu (widzę że w odróżnieniu ode mnie jesteś specjalistą od czatów i zawracania kijem wody), który obraża innych to zgromadzonych. Pisz o wadach bo masz do tego prawo ale nie przeginaj bo kultura to Ci słomą z butów wychodzi.
Pozdrawiam i temat z mojej strony uważam zamknięty.
PS Jeśli tak zawsze rozmawiasz z ludźmi to nie dziwię sie że miejscem Twoich wywodów jest czat

Qbi@k 16.10.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez bobbrob
melag, chrome - dzieki za szybka i konkretna odpowiedz. Dodatkowo chrome, dzieki za poswiecenie z rozkrecaniem sprzetu, ale chyba nie bedziesz musial tego robic. Moja 'torpeda' to Celeron 466 i 128 MB RAMu i wyglada na to, ze moje marzenie szlag trafil. Wlasciwie to sie teraz zastanawiam czy w ogole cos nowego u mnie ruszy. A co z LG 4167B? Jakie ma minimalne wymagania, bo nigdzie nie moglem ich namierzyc? A moze jest jakas lepsza pod moj sprzet?

Proponuje kupic lepszy PC ;) Pod takiegego "demona szybkosci" lepiej niepodpinac nic nowego :) wiem z doswiadczenia :P Co do wymagan to LG 4167Bma pewnie takie same ale przysiadz niemoge 8 )

Dylu 16.10.2005 22:41

w jakis sposob benq 1640 nagrywa i kasuje Verbatimy DVD-RW x4 i x6, jak pisza niektorzy, jezeli nie ma ich wpisanych w bios ???

czechoj 16.10.2005 22:55

Zadałem wcześniej dokładnie tę samą wątpliwość, Sławek pewnie przejęzyczył sie pisząc że nie można nagrywać jeśli nie ma w biosie, myślę że napęd stosuje wówczas standardową procedurę zapisu przyspisaną dla nieznanych mu dysków, pewne jest to strategia uniwersalna i dlatego może dochodzić w skrajnościach do pewnych problemów.

Daniel290 16.10.2005 22:58

Cytat:

Napisany przez czechoj
Napisałem do Ciebie adresowany post kilka # wcześniej, ale widzę że jesteś raczej mocno og..... daruję sobie to stwierdzenie. Zauważ jaki stosujesz rodzaj perswazji, przemawiając na tym formu (widzę że w odróżnieniu ode mnie jesteś specjalistą od czatów i zawracania kijem wody), który obraża innych to zgromadzonych. Pisz o wadach bo masz do tego prawo ale nie przeginaj bo kultura to Ci słomą z butów wychodzi.
Pozdrawiam i temat z mojej strony uważam zamknięty.
PS Jeśli tak zawsze rozmawiasz z ludźmi to nie dziwię sie że miejscem Twoich wywodów jest czat

Och przepraszam.Pewnie mówisz o tym:
Cytat:

Napisany przez czechoj
Własnie kolega @Daniel... chyba się zagalopował. Kto tu kogo kłamie?!!! Bądź oszczędniejszy w słowach. Nie chcesz to nie czytaj a jesli masz odmienne zdanie to wypowiedz się i cześć. Wprowadzasz tu nerwówke, brakuje jeszcze noży. Podziel sie swoimi uwagami ale daj mieć zdanie innym, sam dość sceptycznie podchodzę do Qscana ale go używam i w powiedzmy 90% się sprawdza mój wybór jaki ukierunkowuje ten programik. Sam nie pracuję w marketingu żadnej firmy produkującej sprzęt (mnie osobiście uwłaczają głupie stwierdzenia bo poniekąd uczestnicząc w tym temacie jestem jego moderatorem) a jednak Benek 1640 jest w moim mniemaniu najlepszym napędem jaki miałem. Proponują umiarkowanie w zapędach i dalszą dyskusję na POZIOMIE (dotyczy to równiez kolegi @melag - jeden z postów był delikatnie mówiąc nieładny - mimo iż pogladami zdecydowanie jest mi bliższy).
PS @Daniel nie zastanawiałeś się że na tysiące sprzedanych egzemplarzy moze trafić sie jakiś felerny. I jeszcze jedno mój benek nagrywa praktycznie "kiepskie" płyty, tdk i verbków nie używam ze wzgledu na cenę (z wyjątkiem wartościowych dla mnie danych) a jednak Omegi, Mediastore, Extreme (z wyjątkami) otrzymują noty w programie nero CD-DVD Speed na poziomie 88-96% co nie jest złym wynikiem.

Poniewaz pisaliśmy w jednym czasie niestety mi umknał.Pewnie tez przeczytałes post tóż pod Twoim ?? Obiektywizm Kolego to cecha jakiej Ci brakuje.Piszesz tam o jakiś nożach.Jak narazie nikt poza Toba sie nie obuża i noży nie wyciąga.Wszyscy raczej DYSKUTUJĄ.
Tak ,biore pod uwage ze jakiś jeden naped ma feler.Dlatego mam dwa benq 1640.I testuje je na różnych konfiguracjach sprzętowych.I co komp to inny problem.A może Ty weżmiesz też pod uwage że początkowe modele benka były poprostu lepsze.Jakś super seria ,która Się Tobie trafiła ?? Temat uważasz za zamknięty ?? A kto Ty jesteś żeby o tym decydować ?? I kto tu jest beszczelny ??
Cytat:

Napisany przez IceManSpy

Jeżeli będziesz uzywał dvd-rw zapisanych w biosie,jeżeli nie chcesz podpinać tegoż napędu do adaptera ide-usb,jeżeli masz "chwilke" czasu żeby dobrac do niego odpowiednie płyty, lub masz cierpliwość i nadzieje że producent w następnym biosie w/w wady poprawi to tak.

czechoj 16.10.2005 23:04

Dzieciak jesteś (żeby nie powiedziec inaczej) i do debat nie dorosłeś

Dylu 16.10.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez czechoj
Zadałem wcześniej dokładnie tę samą wątpliwość, Sławek pewnie przejęzyczył sie pisząc że nie można nagrywać jeśli nie ma w biosie, myślę że napęd stosuje wówczas standardową procedurę zapisu przyspisaną dla nieznanych mu dysków, pewne jest to strategia uniwersalna i dlatego może dochodzić w skrajnościach do pewnych problemów.

byc moze jest tak jak piszesz, ale w takim razie dlaczego benek niechce mi palic (a dokladniej kasowac,bo nagrac sie da) plyt DVD-RW LiteOna (tych co sa dolaczane do BOXowych litkow), stosujac ta "uniwersalna" metode...

Daniel290 16.10.2005 23:27

Cytat:

Napisany przez czechoj
Dzieciak jesteś (żeby nie powiedziec inaczej) i do debat nie dorosłeś

No poprostu genialne. :respect: za przecudowne odwracanie kota ogonem :D Wyzywasz mnie od chama,używasz słówek z kropkami,wyzywasz mnie od wieśniaka co mu niby słoma z butów wychodzi , a gdy ci nadal spokojnie odpisuje to mi mówisz że nie dorosłem do dyskusji ?? ??? Ehhhh Nic dodac nic ująć.
Co by nie było offtopic i watek nie przerodził się w jakąś jatke jarmarczną.
Benq i śmietnikowa titanum
Qsuite x4
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26400&stc=1
Jak widać program "pozwolił" na nagranie tej płyty szybciej.Oto efekt:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26401&stc=1
Dodam że pomimo ustawienia prędkości nagrywania x8 czas wyniusł 15 minut czyli i tak płyta była palona x4 :(
Wnioski są dwaPo pierwsze qscan znowu mnie zawiódł,po drugie te płyty nie nadają sie do benq.

slawekj 16.10.2005 23:38

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Benq i śmietnikowa titanum
Qsuite x4
Jak widać program "pozwolił" na nagranie tej płyty szybciej.Dodam że pomimo ustawienia prędkości nagrywania x8 czas wyniusł 15 minut czyli i tak płyta była palona x4 :(
Wnioski są dwaPo pierwsze qscan znowu mnie zawiódł,po drugie te płyty nie nadają sie do benq.

???
QScan test 4x i nośnik 4x a więc prędkość nagrywania również max 4x.
Dlatego mimo ustawienia 8x płytka została nagrana prędkością 4x. :spoko:

Mam wrażenie, że mimo wielu wyjaśnień Kolega nie zrozumiał do czego służy QScan i jaki wpływ mają błędy TE/FE na ostateczny wynik.

Daniel290 16.10.2005 23:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
???
QScan test 4x i nośnik 4x a więc prędkość nagrywania również max 4x.
Dlatego mimo ustawienia 8x płytka została nagrana prędkością 4x. :spoko:

Mam wrażenie, że mimo wielu wyjaśnień Kolega nie zrozumiał do czego służy QScan i jaki wpływ mają błędy TE/FE na ostateczny wynik.

Zaraz zaraz Sławku.Technologia overspeed teoretycznie ma pozwolić na nagrywanie z wyższymi prędkościami niz certyfikacja nośnika.Qscan wyraźnie na to zezwolił.Wiec jak w końcu.Overspeed mam na 100 % włączony.To to działa czy nie działa ??
Zresztą pominąwszy nawet to i biorąc pod uwage że płyta nagrała się i tak x4 to to co pokazuje qscan a to co wyszło naprawde to dwie absolutnie inne rzeczy.Qscan pokazuje że ta płyta jest dobra :/ A to poprostu szajs. Kłamie

pawelblu 16.10.2005 23:55

Cytat:

Napisany przez slawekj

Moze teraz uzyskam odpowiedz jakiej nie moglem dostac od pol roku (juz w watku 1620 poruszalem ten temat).

Mam wiec pytanie:

Do czego służy QScan i jaki wpływ mają błędy TE/FE na ostateczny wynik?

Prosze o KONKRETNA odpowiedz.

Z moich bardzo skromnych obserwacji Qscan sluzy jako zapychacz tzw. FEATURES napedu i jego przydatnosc jest porownywalna z kaloryferem na USB.

Z moich bardzo skromnych obeserwacji wynika ze nie ma zadnego wplywu na wynik jakosci np. Nero.

Pewnie sie myle wiec prosze o KONKRETNE sprostowanie.

A te wycieczki sa coraz badziej niepokojace. Bartez chyba na fali dobrego chumoru przykleil ten temat, ja bym tego nigdy nie zrobil, bo wiem ze to lubi prowokowac - wiadomo wazny temat - przyklejony, to nie mozna nikomu popuscic ...

patologia 17.10.2005 00:55

Witam ...
Pozwolę sobie na mały OT.
@Daniel290 - udało mi się przebrnąć przez cały wątek Benq1640 mimo iż zajęło to dużo czasu. Z całą odpowiedzialnością przyznaję Ci rację. Mam ten model palnika i miewam zjazdy o jakich piszesz, jednak tak samo występują i genialnie wypalone płytki. Standard, do którego niektórzy nie dojdą nigdy. Ale raził mnie wręcz brak jakiegokolwiek obiektywizmu w zamieszczanych w większości screenach zawierajacych cukiereczki i wychwalanie, nie zawierające grama obiektywizmu, dlatego Twoje opinie na początku były tak najbardziej wg mnie na miejscu! Mimo iż oczywistym jest ze prawda lezy po środku - rownowaga powinna być zachowana wszędzie.
Do tej pory uczyłem się i mam zamiar nadal to robić z tego forum. Przekonany jestem iż kwestia rozwiązywania problemów z nagrywarkami będzie tu najlepiej załatwiona, oczywiście można zamienić dziedziny i iść do rodziców [jak tu niektórzy sugerują] z żle wypaloną płytką, a na forum cdrinfo.pl pisać o antykoncepcji, ale ja preferuję swoją skromną osobą dotychczasowy ład.
Reasumując mimo iż mam głębokie przekonanie iż pewnie duża większość ludzi tu jest pewnie niepełnoletnia, to z pewnością wiedzą, rozumem, obiektywizmem, rozsądkiem, kulturą etc etc etc ... przewyższają niektórych jakże aroganckich, zdorzkniałych, bezczelnych i jakże wyśmienicie wyedukowanych już od przedszkola "dorosłych".

Jeszcze raz -> Daniel290 <- szacuneczek za opór i trzymanie pionu.

Z chamskim i szczeniackim pozdrowieniem ....
Ja

IceManSpy 17.10.2005 07:54

Cytat:

Napisany przez kowanski
POLECAM - nie wiedze nic lepszego w tej cenie na rynku !!!

OK. Dzieki :piwo: . Dzisiaj ja sobie chyba sprawie. Jak nie dzisiaj to jutro. Moja nagrywarka wezionela ducha wiec musze miec nowa ;) Mmm.... juz przepalona ||

melag 17.10.2005 08:38

OEM BenQ 1640

Sony Dru-810a :

Daniel290 17.10.2005 08:40

Cytat:

Napisany przez melag
Sony Dru-810a :

No proszę.Moze bios soniaka załatwi niedoróbki tego modelu.

melag 17.10.2005 08:43

Cytat:

Napisany przez Daniel290

Jeśli wypróbujesz FW od Sony daj znać o rezultatach.

mensir67pl 17.10.2005 09:10

Cytat:

Napisany przez Daniel290

Z tego co wyczytalem to wiekszosc robi wlasnie odwrotnie :D

Sony Dru-810a NA Benq 1640

Takaszi 17.10.2005 09:20

A co tam i ja napiszę coś o benq. Kupiłem go z polecenia kolegi, właściciela sklepu komputerowego. Kierował się niską ilością reklamacji, najlepszym stosunkiem ceny do jakości, i generowaniem stosunkowo niewielkiej ilości problemów.
Kupiłem i stwierdzam, miał rację.
Benek ma swoje kaprysy, np. wypalam płytę, testuję ją Nero i przy włożeniu następnej płyty widzi poprzednią. Pomaga wylogowanie i ponowne zalogowanie Usera. Nie zauważyłem tych problemów przy wypalaniu kolejnych płyt, tu efekt ***8222;pamięci***8221; nie działa. Przy czytaniu też.
Więc może część problemów generuje Nero a nie zawsze napęd? Nie ma rzeczy doskonałych, bo twórca (człowiek) jest niedoskonały.
Ale nadal uważam, że wybór nie był zły.
Skądinąd wiadomo, że z g.... bata nie ulepisz i dobrze złej płytki nie nagrasz. A wszystkie bajery Producenta jak np. Qscan, czy OverSpeed mogą pomagać w jakimś stopniu, ale ja i tak wybiorę jakość od prędkości.
Wniosek ważne rzeczy na dobrym nośniku, bzdety jak leci. A tak w ogóle to szkoda że nie robimy rankingu jakości płytek dla Benia, wiele by pomógł.
I prośba do uczestników, nie zniżajcie się poziomem języka do poziomu wyborczego. Bo cała wojna to i tak tylko o pietruszkę.
A teraz dla rozładowania nastroju, kawał z brodą.
Co robi informatyk jak mu się auto zepsuje?
Wysiada i wsiada ponownie.
Po takiej operacji w 99% odjeżdża.

Pozdrowienia i dalszego pomyślnego 8 ) .

horos 17.10.2005 11:24

@slawekj

Cytat:

Napisany przez slawekj
Prośba o zrobienie testu transferu danych w Nero.

Dzieki wielkie za zainteresowanie sie nietypowym tematem na tym forum (podpiecie 1640 po USB 2.0/FireWire - popularna ubudowa ME-340U2F - WELLAND). Robilem testy pol nocy przy zaangazowaniu 2 komputerow. Wychodzily przedziwne wyniki. Naprzyklad wypalona plyta (bez zabezpieczen juz) z filmem DVD na wykresie NERO idzie cudnie, ze srednia predkoscia x13. Ale ta sama plyta, przy probie skopiowania DVD Decrypterem... idzie 0,3-0,5x (!), to samo DVDFab Decrypter... Takie same wyniki przy podpieciu USB 2.0, jak rowniez FireWire. Cos mnie tknelo i podlaczyle goly naped przez zwykla przejsciowke IDE=>USB 2.0. Pelna konsternacja. WSZYSTKO OK! Normalny transfer we wszystkich aplikacjach. Jest to wiec jakis blad miedzy kontrolerem PROLIFIC PL-3507, zastosowanym w tej zewnetrznej obudowie do napedow, a systemem... ewentualnie w firmware samej kosci PL-3507. Reasumujac, COS blokuje kopiowanie DVD. Wyglada jak RipLock, ale w kontrolerze, a nie napedzie ;) Nagrywa sie wszystko OK, ale proby z kopiowaniem... katastrofa :(

Czekam na jakas rzeczowa porade, bo juz ledwo na oczy patrze. A jak sie przegryze przez to (z czyjas zyczliwa pomoca), to moze sie jeszcze komus przyda takie male FAQ, przy probie wykorzystania 1640 jako naped zewnetrzny.

Pozdrawiam

Tal-Rash 17.10.2005 11:51

Jestem szczęśliwym posiadaczem Benq 1640. Ona jest ATA 66...
Jednak mi ją wykrywa jako ATA 33.
Taśma jest 80 żyłowa. Co jest nie tak?
Wypala super jestem mega zadowolony ale widzę ATA 33 i spazmów dostaję... Ot taka moja hmmm pedantyczność.

melag 17.10.2005 12:12

Cytat:

Napisany przez Tal-Rash
Jestem szczęśliwym posiadaczem Benq 1640. Ona jest ATA 66...
Jednak mi ją wykrywa jako ATA 33.
Taśma jest 80 żyłowa. Co jest nie tak?
Wypala super jestem mega zadowolony ale widzę ATA 33 i spazmów dostaję... Ot taka moja hmmm pedantyczność.

Wszystko o.k. , interfejs ATA/ATAPI , transfer max UDMA-2 = ultra ATA33

http://www.benq.pl/products/storage/...specifications

Conti 17.10.2005 15:07

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Moze teraz uzyskam odpowiedz jakiej nie moglem dostac od pol roku (juz w watku 1620 poruszalem ten temat).

Mam wiec pytanie:

Do czego służy QScan i jaki wpływ mają błędy TE/FE na ostateczny wynik?

Prosze o KONKRETNA odpowiedz.

Z moich bardzo skromnych obserwacji Qscan sluzy jako zapychacz tzw. FEATURES napedu i jego przydatnosc jest porownywalna z kaloryferem na USB.

Z moich bardzo skromnych obeserwacji wynika ze nie ma zadnego wplywu na wynik jakosci np. Nero.

Ja sobie pozwole odpowiedzieć bo chyba w końcy pojąłem po co jest qscan.
Otóż jak wiemy ( :) ) płyta DVD idąc od spodu (czyli lasera) ma:
1. warstwe przeźroczystego plastiku w postaci krążka
2. warstwę nagrywalnego nośnika
3. warstwe refleksyjną
4. reszta nas nie interesuje.

Qscan sprawdza czy pierwsza warstwa jest równej grubości i jest odpowiednio przezroczysta itp, a także czy warstwa nagrywalna jest równo położona.
KONIEC
Czyli NIE sprawdza najważniejszej rzeczy czyli jakości samego nośnika, a tylko sposób jego położenia.

Qscan NIE daje wiążącej odpowiedzi czy płyta się dobrze nagra. Przybliża tylko prawdopodobieństwo na podstawie dokładności wykonania płytki ALE nie jakości materiału użytego do produkcji warstwy nośnej.

Jak dla mnie ma to na tyle ograniczone zastosowanie, że przestałem wykonywać ten test. I tak w celu kontroli jakości nagrania trzeba robić test PO nagraniu.

Mam nadzieje, że dobrze to zrozumiałem i prosto przekazałem :piwo:

Błędy TE/FE na ostateczny wynik mają wpływ różny ;) . Wahania/tendencje na wykresie błędów TE/FE będą odpowiadać wahaniom/tendencjom na wykresie PIE JEŚLI sama warstwa nośna nie jest spie.... hmm zła. PIF to już zależy głównie od jakości warstwy nośnej.
Cytat:

Napisany przez IceManSpy

Również polecam Benqa 1640, jednak z pewnym zastrzeżeniem - płyty DVD-/+RW. Jeśli masz pare płyt RW, których nie ma w bazie biosu Benqa i nie masz ochoty ich wymieniać to podejdź do sprawy ostrożnie. Mogą (oczywiście nie muszą) być problemy.

IceManSpy 17.10.2005 16:09

Cytat:

Napisany przez Conti
...
Również polecam Benqa 1640, jednak z pewnym zastrzeżeniem - płyty DVD-/+RW. Jeśli masz pare płyt RW, których nie ma w bazie biosu Benqa i nie masz ochoty ich wymieniać to podejdź do sprawy ostrożnie. Mogą (oczywiście nie muszą) być problemy.

A esperanza?? A ze zwyklymi DVD bedzie ok?? Mysle tu o Platiniumach ,TDK , Esparanzach i Verbtimach.

Conti 17.10.2005 16:22

Zwykłe DVD -/+R - jak najbardziej ok. Dobrze nagrywa. Oczywiście ze śmiecia nie zrobi płyty. Ale na większości płyt nagra możliwie najlepiej.
Może być problemem niewielka ilość płyt RW obsługiwanych przez napęd. Dotyczy to szczególnie +RW z indexem 2x oraz 4x - to już trzeba sprawdzić po nazwie nośnika.
Jeśli nie masz płyt RW i/lub planujesz kupić nowe - żaden problem.

IceManSpy 17.10.2005 16:31

Tak wszystko nowe. Moja pierwsza nagrywarka DVD :D
Ale bede na niej nagrywac takze (zwlaszcza) plyty CD.

Conti 17.10.2005 16:35

No to będzie śmigać.
Płyty CDR nagrywa dobrze, DVD-/+R też dobrze. DVD-/+RW - te co są w bazie biosu również dobrze (link w moim podpisie).
Dla przykładu: Verbatim DVD-RW 4x, Verbatim DVD-RW 6x, Vernatim DVD+RW 8x, Philips DVD+RW 8x,

Crasher 17.10.2005 16:42

Robilem dzisiaj kopie zapasowa filmu, bo juz troszke nie bardzo wyglada..
Wrzucam tescik Verb Pastel x8, palony x4 z wlaczonym SB, ale wczesniej wymazalem baze zapisanych nosnikow..

Pozdrawiam

melag 17.10.2005 16:59

Cytat:

Napisany przez Conti
Może być problemem niewielka ilość płyt RW obsługiwanych przez napęd. Dotyczy to szczególnie +RW z indexem 2x oraz 4x - to już trzeba sprawdzić po nazwie nośnika.
Jeśli nie masz płyt RW i/lub planujesz kupić nowe - żaden problem.

Tej płyty +RW nie ma w biosie BSLB :

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1616

i tej też - Platinum +RW 4x :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26406&stc=1

Disc quality :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26407&stc=1

8 )

slawekj 17.10.2005 17:17

Cytat:

Napisany przez Conti
Qscan sprawdza czy pierwsza warstwa jest równej grubości i jest odpowiednio przezroczysta itp, a także czy warstwa nagrywalna jest równo położona.
KONIEC
Czyli NIE sprawdza najważniejszej rzeczy czyli jakości samego nośnika, a tylko sposób jego położenia.

Qscan NIE daje wiążącej odpowiedzi czy płyta się dobrze nagra. Przybliża tylko prawdopodobieństwo na podstawie dokładności wykonania płytki ALE nie jakości materiału użytego do produkcji warstwy nośnej.

Jak dla mnie ma to na tyle ograniczone zastosowanie, że przestałem wykonywać ten test. I tak w celu kontroli jakości nagrania trzeba robić test PO nagraniu.

Mam nadzieje, że dobrze to zrozumiałem i prosto przekazałem :piwo:

???
Przykro mi ale Kolega nic nie zrozumiał.
A w temacie BenQ było już wiele razy napisane. :czytaj:

Conti 17.10.2005 17:26

Cytat:

Napisany przez melag
Tej płyty +RW nie ma w biosie BSLB :
i tej też - Platinum +RW 4x
8 )

Skoro już się przyczepiamy to:
1. napisałem "może być problemem"
2. masz szczęście że obsługuje
3. co powiesz tym którzy mają mniej szczęścia - vide pare osób przez ostatnie pare stron??
4. Zrefundujesz mi kase za 10 płyt DVD+RW Verbatim 4x (i pare innych starszych) albo wymienisz je na takie, ktore Benq lepiej nagrywa lub/i nie ma z nimi problemu?? Jak ja się pytałem o sprzęt nikt nie pisnął słowa o minusach napędu. Były tylko same pochwały sprzętu. Wiesz jak się wq..... jak zaczęły się kłopoty z nowiutkimi Verbami RW. Gdyby nie litek to bym nieźle klął - to tyle jeśli chodzi o obiektywizm. I tym bardziej działają mi na nerwy stwierdzenia typu wymień płyty.

Ciesz się, że te nagrywa dobrze. Z moich 17 DVD-/+RW nie mam na Benqu problemów z 11. 5szt. DVD-R Verby 4x śmigają co ciekawe 6szt. DVD+RW Verb 4x też śmigają.
Problemy na Benq mam z: 4 sztukami DVD+RW Verb 4x oraz 2sztukami Memorex. Na LiteOnie - żadnych problemów, wszystkie pięknie działają.

Z tymi Verbami to jest ciekawie - całe pudełko DVD+RW kupione w czerwcu. Z 4 konkretnymi (oznaczone) nie ma problemu Litek a Benq ma.

slawekj
To w takim razie kto oprócz Ciebie to rozumie?
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1612
Cytat:

Błędy TE/FE to jedno a błędy fizyczne nośnika to drugie
Co to są błędy fizyczne nośnika (zadrapania, plamy, zmatowienia itp. nie wchodzą w grę)
Cytat:

Błędy TE - asymetria ścieżki prowadzącej
Błedy FE - ogniskowanie promienia lasera (precyzja śledzenia i trafiania promienia lasera w ścieżkę prowadzącą)
Błędy TE/FE nie przekładają się bezpośrednio na błędy PI/PIF i Jitter.
Asymetria ścieżki i ogniskowanie lasera - czyli dokładność wykonania pierwszych 2 warstw - "przezroczystej" i "nośnej" (nagrywanej)
Cytat:

Błędy TE/FE nie przekładają się bezpośrednio na błędy PI/PIF i Jitter.
Wynik końcowy zależy od fizycznych błędów płytki, algorytmu korekcji OPC lub WOPC, prędkości nagrywania i strategii zapisu.
Dla każdego napędu (typ i model) korekcja i precyzja ogniskowania jest inna.
Co to są fizyczne błędy płytki?? Zadrapania, plamy, zmatowienia itp. nie wchodzą w grę - płyta idealna, bez uszkodzeń a nagrywa się do d. Wg. mnie do d... jest warstwa nośnika - a tego qscan nie wykazuje.

melag 17.10.2005 17:36

Cytat:

Napisany przez Conti
masz szczęście że obsługuje

Mam szczęście :) , mam szczęście || , mam szczęście 8 )

:fala:

Conti 17.10.2005 17:52

melag
Ciesze się, że się cieszysz.
Po tym jak to ślicznie pokazałeś, może wyciągniesz pomocną dłoń do osób, którym Benq odmawia gładkiej współpracy z RW ??
Jak na razie to przede wszystkim podkreślasz idealność napędu, a problemy innych zbywasz wypowiedziami typu "a u mnie to jest super".
I wiesz - nie tylko ja się czepiam RW (z naciskiem na +RW):
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...4268&PageId=24
Cytat:

- Like To be fixed
* Official firmware release to improve burning quality with ReWritable media and DL media
http://www.cdfreaks.com/article/226/11
Cytat:

Negative:
.................
Poor CD-RW writing quality.
Some DVD-RW discs written by the BenQ DW1640 has compatibility issues with other drives.
8x DVD+RW and 6x DVD-RW media compatibility needs improving.
I znowu na wszelki wypadek dodam - czepiam się płyt RW.
DVD-/+R są dobrze nagrywane. :respect:

slawekj 17.10.2005 18:14

Cytat:

Napisany przez Conti
slawekj
To w takim razie kto oprócz Ciebie to rozumie?

Na przezroczysty krążek z wytłoczoną pofałdowaną ściężkę prowadzącą nakłada się jedną lub kilka warstw barwnika organicznego.
QScan wyłącznie na tej warstwie dokonuje pomiaru paramatrów ścieżki (błędy TE) i z jaką precyzją trafia promień lasera w ścieżkę (FE).
I to dokładnie widać na wykresie z oznaczeniami max dla błędów TE/FE.
Najlepiej nagrane są te płytki, które mają błędy TE/FE :czytaj: równomierne (linia ciągła) i poniżej wartości 10.
Wszystkie pozostałe błędy powyżej tej wartości mimo nie przekraczania błędów max i rozłożone nierównomiernie (linia załamana) wskazują na niską jakość wykonania ścieżki prowadzącej co prowadzi do powstawania większych błędów PI/PIF.
Przykład dobrze wykonanej ścieżki (prawidłowa asymetria) i ogniskowanie lasera. :spoko:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26300
Już pisałem i nie wiem dlaczego ??? szuka się odbicia lub proporcji.
Końcowy wynik to nałożenie się wielu czynników.
Dlatego tak często mimo dopuszczalnych błędów TE/FE są tak różne wyniki.

melag 17.10.2005 18:21

Cytat:

Napisany przez Conti
I wiesz - nie tylko ja się czepiam RW (z naciskiem na +RW):

Cytat:

- Like To be fixed
Cytat:

The sample that we received came with firmware version BSHB
Test był robiony na BSHB, najnowszy to BSLB i w moim zrobili fixed, bo mam szczęście.

:banan:

Conti 17.10.2005 18:32

Cytat:

Napisany przez slawekj
Na przezroczysty krążek z wytłoczoną pofałdowaną ściężkę prowadzącą nakłada się jedną lub kilka warstw barwnika organicznego.
QScan wyłącznie na tej warstwie dokonuje pomiaru paramatrów ścieżki (błędy TE) i z jaką precyzją trafia promień lasera w ścieżkę (FE).

Ja to opisałem miej dokładnie - prościej - jako "dokładność wykonania warstwy przeźroczystej i warstwy nośnika" - bez wgłębiania się w ścieżki. (No tak - ja piszę "warstwa nośnika - Ty "barwnik"). A przecież sama ścieżka i ogniskowanie lasera zależy od dokładności wykonania (i tym razem jakości) tej przeźroczystej warstwy spodniej (przeźroczysty, pofałdowany krążek). Bo to na tą warstwę jest barwnik nakładany (dokładność nało0żenia też ważna).
Więc tu się chyba zgadzamy.
Jeśli dobrze Cię wcześniej zrozumiałem - to test ten nie określa samej jakości użytego nośnika (barwnika :) ). To wychodzi dopiero po nagraniu (błędy PIF)
Więc nie rozumiem, czego piszesz że nie rozumiem :hmm: Rozchodzi się o kwestie doboru słownictwa ???

Czyli w sumie można upraszczając powiedzieć, że test TE/FE określa na ile dokładne będzie trafienie lasera w warstwę barwnika płyty. Jak na to zareaguje barwnik (warstwy nagrywalnej) to już okaże się po nagraniu.

melag
Czyli jeśli poprawili obsługę paru płyt w tym tych co Ty masz to oznacza, że automatycznie wszystkie poprawili i nikt nie ma prawa już mieć płyt kiepsko obsługiwanych - a jak już ma to wina właściciela a nie napędu ?? Też mam najnowszy bios i z nadzieją czekam na następny, poprawiony.

slawekj 17.10.2005 18:40

Cytat:

Napisany przez Conti
Ja to opisałem miej dokładnie - prościej - jako "dokładność wykonania warstwy przeźroczystej i warstwy nośnika" - bez wgłębiania się w ścieżki. (No tak - ja piszę "warstwa nośnika - Ty "barwnik").
Więc tu się zgadzamy.

Dalej to samo. Nie zgadzamy się. ???
QScan nie dokonuje pomiaru dokładności warstwy przezroczystej (druga warstwa zabezpieczająca pierwszą z nośnikiem), tylko asymetrię wytłoczonej ścieżki.
To nie ma nic wspólnego z jakością wykonania warstwy przezroczystej ani barwnika. :czytaj: ze zrozumieniem.

Conti 17.10.2005 18:45

No dobrze - to w czym jest ścieżka wytłoczona ??
Z tego co zrozumiałem qscan "bada":
jakość i dokładność warstwy 1
dokładność warstwy 2
Jakość / podatność warstwy 2 i 3 wychodzi po nagraniu.
Tak czy nie ?? :piwo:

slawekj 17.10.2005 18:56

Cytat:

Napisany przez Conti

Ale Kolega drąży. :spoko:
Jest wytłoczona w dolnym krążku. I Qscan sprawdza jej asymetrię a nie jakość(strukturę warstwy krążka i nośnika). To dwie różne rzeczy. :taktak:

Cytat:

Napisany przez Conti

:nie:

:piwo:

Conti 17.10.2005 19:02

No to powoli dochodzimy - pod pojęciem jakość/dokładność wykonania mam na myśli właśnie symetrie oraz grubość warstw 1/2/3 (rysunek) ale także chyba przeźroczystość i obecność zanieczyszczeń w warstwie 1. :piwo:

mensir67pl 17.10.2005 19:06

Cytat:

Napisany przez Conti
Z tego co zrozumiałem qscan "bada":
jakość i dokładność warstwy 1
dokładność warstwy 2
Jakość / podatność warstwy 2 i 3 wychodzi po nagraniu.

Jests w BLEDZIE @slawkj ma racje i BASTA

slawekj 17.10.2005 19:07

Cytat:

Napisany przez Conti
No to powoli dochodzimy - pod pojęciem jakość/dokładność wykonania mam na myśli właśnie symetrie oraz grubość warstw 1/2/3 ale także chyba przeźroczystość i obecność zanieczyszczeń w warstwie 1. :piwo:

Asymetria to jedno (TE) a jakość to drugie. To drugie to błędy fizyczne (wykonania) płytki. Niemierzalne w warunkach domowych.
Laboratoryjnie tak. Ponad 100 parametrów.

Conti 17.10.2005 19:09

Ale przecież jeśli warstwa 1 nie jest w miare idealna (przeżroczysta i o jednakowej grubości) to zaczynają się chyba problemy z ogniskowaniem lasera na warstwie 2/3 ??
Więc chyba pośrednio też to jest sprawdzane qscanem.

slawekj 17.10.2005 19:23

Cytat:

Napisany przez Conti
Więc chyba pośrednio też to jest sprawdzane qscanem.

To oczywiste, że wiele czynników pośrednio wpływa na końcowy wynik.
Ale My cały czas rozmawiamy o pomiarze błędów TE/FE przez QScana.
Cały czas bez zrozumienia zarzuca się błędny odczyt QScana.
Dlaczego. ??? Bez wzorca nie ma porównania.
Producent danych nie brał z powietrza tylko z pomiarów laboratoryjnych i na podstawie tych danych został napisany algorytm odczytu błędów TE/FE.

Nie ma żadnych podstaw sądzić, że twórcy QScana wprowadzają celowo w błąd.
Osobiście zakładam pomiar zbliżony do rzeczywistego. :spoko:

Conti 17.10.2005 19:41

No tak, ale teraz nie mówimy o skalach itp tylko mając schemat płyty - co mierzy qscan. Bez zrozumienia co mierzy qscan przecież nie ma mowy aby zrozumieć i ocenić jego przydatność / wartość.

Na pewno ustaliliśmy że NIE mierzy jakości barwnika. Więc test ten NIE sprawdzi czy i na ile dobrze barwnik podda się laserowi.

Mierzy za to możliwość zogniskowania lasera na tym barwniku w odpowiednim miejscu.
Na zogniskowanie wpływa między innymi symetria/asymetria ścieżki oraz ogólnie warstwa nr 1 (polycarbon) bo przecież przez nią laser musi "przejść".

Czy też źle ?? :hmm:

Sorki, że tak drąże, ale pare osób pytało się o to co wnosi / o czym mówi qscan.
Wydaje mi się, że wyłożenie tego "jak krowie na miedzy" (czyli np. mi :) ) będzie przydatne dla szerszego grona użytkowników Benqa.

P.S.
Dołączam schemat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26409&stc=1

slawekj 17.10.2005 19:45

Cytat:

Napisany przez Conti
Czy też źle ?? :hmm:

Jest dobrze. :spoko:

Cytat:

Napisany przez Conti
Więc test ten NIE sprawdzi czy i na ile dobrze barwnik podda się laserowi.

Test QScan nie sprawdzi. :nie:
Ale sprawdza i optymalnie dobiera strategię zapisu SolidBurn. :taktak:

Conti 17.10.2005 19:56

No tak, ale solidburn to już podczas nagrywania.
Ciesze się, że w prosty sposób udało się opisać co mierzy i czego nie mierzy qscan.
:piwo:

Jeśli nie masz nic przeciwko to wrzuce namiary do 2-ch postów do podpisu - może się komuś przyda ;).

slawekj 17.10.2005 20:11

Cytat:

Napisany przez Conti
Jeśli nie masz nic przeciwko to wrzuce namiary do 2-ch postów do podpisu - może się komuś przyda ;).

:spoko:

pawelblu 17.10.2005 20:32

Cytat:

Napisany przez slawekj
I to dokładnie widać na wykresie z oznaczeniami max dla błędów TE/FE.
Najlepiej nagrane są te płytki, które mają błędy TE/FE :czytaj: równomierne (linia ciągła) i poniżej wartości 10.

Wszystkie pozostałe błędy powyżej tej wartości mimo nie przekraczania błędów max i rozłożone nierównomiernie (linia załamana) wskazują na niską jakość wykonania ścieżki prowadzącej co prowadzi do powstawania większych błędów PI/PIF.

Skad te rewelacje odnosnie wartosci 10? To jakies oficjalne dane? A dlaczego nie 12 lub 14? Linia oznaczajaca normy w programie wziela sie z ksiezyca, skoro jedynie sluszna norma jest inna? To rownie dobrze ja moge sobie powiedziec ze naprawde dobrze nagrane sa plytki ktore maja PIE ponizej 2 na calej linii. A moze wogole ustalmy ze 0 bledow PIE to norma, a wszystkie inne bedziemy okreslac jako smiecie.

Cytat:

Napisany przez slawekj
Już pisałem i nie wiem dlaczego ??? szuka się odbicia lub proporcji.
Końcowy wynik to nałożenie się wielu czynników.
Dlatego tak często mimo dopuszczalnych błędów TE/FE są tak różne wyniki.

Skoro mowisz ze nie ma odbicia, to znaczy ze po wielu argumentach i przykladach zrozumiales ze wyniki TE/FE nie maja ZADNEGO wplywu na wynik koncowy PIE/PIF/PO/jitter? Czy jest to znowu pokretne przyznanie tylko czesci racji?

Jakiekolwiek przelozenie nie zostalo udowodnione, co wiecej nawet okazalo sie ze nie da sie wygenerowac jakiejs wiekszej serii pojedynczych testow ktore potwierdzalyby jakakolwiek zaleznosc. Wrecz przeciwnie - serie testow zwykle pokazywaly KOMPLETNE oderwanie TE/FE od PIE/PIF/PO/jitter.

Konkludujac. Bledy TE/FE nie maja wplywu na bledy PIE/PIF/PO/jitter. Jakikolwiek wplyw moze byc jedynie hipotetyczny i jezeli okaze sie ze istnieje, to bedzie bardzo pokretny i nielogiczny (moze jakas funkcja uwiklana) - narazie przeslanek do istnienia jakiegokolwiek odbicia/przelozenia/wplywu TE/FE na PIE/PIF/PO/jitter nie potwierdzono, a coraz wiecej testow temu zaprzecza.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44.