![]() |
mam problema - w nero 7, przy próbie wysmażenia cd audio z mp3, program nie nagrywa - niby leci licznik, ale nie napełnie się ani bufor, ani cdek nie zostaje ruszony ... Pewnie jakiś bład w komunikacji - wrzuciłem z powrotem nero 6 i śmiga jak ta lala - ktoś się spotkal z czymś takim? :blee:
|
Mnie tez nieraz nie nagra, ale DVD.
dopiero po resecie kompa (a mam czysty system) nero 6.6.014 |
a ma ktoś nero 7 w wersji lajtowej a nie 550MB :]??
|
instalujesz z pakietu co chcesz, 90% -> niepotrzebne śmieci, mi styka nero, tools i cover designer :P
|
HAWK +R 4x niebieski przedruk
Ilość załączników: 3
Qscan 4x :
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25874&stc=1 Burn BenQ 1625 : http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25875&stc=1 Burn BenQ 1640 SB : http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25876&stc=1 Edit : Szpila w okolicach 2Gb to uszkodzenie fizyczne nośnika (rysa) |
Ilość załączników: 1
RITEK_R03 4x dvd palona 4x
plyta sprzedawana w mediamarkt po 99 groszy, taka pomaranczowa :P nagralem plyte kumplowi i zorbilem test nero dvd speed (testowalem 8x, a moze dla dokladniejszego testu powinienem zrobic test 4x ? co wy na to ) , innych testow nie mam |
Miałem uwaloną tasme 80 od dysku , pewnie dlatego tak tragicznie plytki były nagrywane ... narazie podłączyłem dwa dyski pod 40 ale pozniej jade po nowa 80 i ponagrywam kilka plytek...
pozdro |
Moje pytanie odnosnie tej nagrywarki:
Czy to bedzie mialo jakies wieksze znaczenie dla wypalanych plyt ze podlaczylem nagryware do kontrolera ATA33 (tasma 40,single,master) a nie ATA66? Macie jakies spostrzezenia na ten temat? Na razie z sukcesem palilem DVD+RW. |
PHILIPS +R 8x slim
Ilość załączników: 3
|
Zgadnijcie co !!!?? :slonik: :jupi2: :ognie: :tancerka:
Znienawidzone plyty RItek (R03) dobrze sie palą !! :D || :piwo: Szkda tylko ze tak pozno obczaiłem ze tasma jest uwalona...12 plytek poszło sie ...do lasu ;p |
Cytat:
:) |
Ilość załączników: 2
zaraz sprawdzimy :D , Wczoraj wyciąłem :D w obudowie troche blachy zeby benq mogł oddychać pełna piersią || , teraz ma przewiew 2 burty od obudowy cały czas otwarte :D :piwo:
EDIT chyba jednak wracam do BSJB :| bez SB RITEK palony x8 z SB |
czy ktos zapomial o moim topicu ? : P
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1206 hehe ten ritek tez mi sie wypalil :) tak jak pisze jest za 99 groszy niewiem czy bardziej sie oplaca kupowac taka plyte czy lepiej tdk za 1,5 pln moze ktos to mi tutajsprecyzuje :P bylbym bardzo wdzieczny |
Cytat:
|
Cytat:
|
Kolejny MediaStore DVD+R 4x palony x8 na BSJB :)
|
Cytat:
|
TDK DVD+R 8x pierwsza palona x4, druga x8 na BSJB
|
Czyli najlepszym biosem do 1640 jest aktualnie:
- jeśli nie zależy na używaniu SolidBurn - BSJB - jeśli chce się mieć SolidBurn - BSLB |
Jak dla mnie to najlepszym biosem w tej chwili jest BSJB... Moje RITEKI go lubią ;p
|
PI failures
Zerknicjcie prosze na test Verbatim model 43498, ona jest x16 z Advanced AZO+. Czy ma ktos moze jakis pomysl dlaczego na poczatku plyty sa takie skoki PI Failures? Dodam ze plytku nagrywam x4 bo test FE i TE wtedy wypada najlepiej, z SB oczywiscie. Nie mam uruchomionych zadnych klientow P2P w tle ani raczej zadnych innych aplikacji obciazajacych HDD. Ma ktos moze jakis pomysl. Pewnie powiecie ze zadna plytka nie jest idealna i pewnie bedziecie mieli racje ze ten typ tak ma:P.
Nie mam akurat zachowanego screena bledow TE i FE dla predkosci 4x dla tego nosnika, ale dodam ze nie przekroczyly one w zadnym miejscu 10 jesli dobrze pamietam, a wiec wynik byl bardzo dobry! Screena tego znajdziecie kilka postow wczesniej - pamietam ze go zamieszczalem z prosba o ocene przez @slawkaj. Moze chodzi o oprogramowanie do nagrywania, mam Nero 6.3.1.126, ale nie wydaje mi sie ze nowszy cos zmieni. P.S. Pewnie sie czepiam do szczegolow, alewkurza mnie ocena jakosci dysku, bo chyba nero drive speed wystawia ocene biorac pod uwage max bledy, mimo ze zdarzyly sie tylko raz i srednia wypada swietnie;) |
Palony x4 , BSJB
Zdecydowanie lepiej pali sie x8 !! || |
Cytat:
|
flexa muszę wypożyczyć aby w blasze chiefa wyciąć okno na górze i na boku lol nie wie ktoś jak przeklić całą budę????
|
Cytat:
|
Powolne Sprawdzanie
Mam Problem Z Testem Jakosci Plyt Mnianowicie Na Roznych Plytach I O Roznej Predkosci Sprawdzanie Mam Predkosc 0.63x I Niewiem Co Zbrobic Mam Nagrywarke Benq 1640 :'(
Pomozcie !!!!!!!! |
hmm aspi zainstalowane dma włączone ?? jaka tasma ? 80 czy 40 ??
|
Cytat:
tyle tylko ze ponawiercałem szereg otworków fi/8 zrobiłem to zarówno dla Benq DW1640 jak i Plexa PX 230 (choc nie wiem czy pleks dysponuje systemem chłodzenia a ma otwory takie jak benek) |
Cytat:
Po pierwsze NERO Infotool pisze ze nie mam System ASPI (ASPI Files are missing), ale mam ASPI od Nero. Skad wziac to System ASPI (potrzebne to jest?). Po drugie mam taki uklad napędów u siebie w kompie jak na rysunku, na tasmie 40. Czy jak zmienie na 80 to mi to cos pomoze?? I jeszcze jedno czy dac Benq na Secondary master?? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Kolejny Verb DVD+R Colour 8x. Ta sama paczka co poprzednie Verby. Też nagrywany 8x. Jedyna różnica to włączony teraz SolidBurn. No cóż - jakość nagrania zauważalnie gorsza :podbite: niż bez SolidBurn.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1157 |
Dyski daj na jednej tasme 80 zyłowej , a benqa daj na secondary master moze być na 40 zyłowej. co do ASPI http://kizio.pl/jankes/inne/forceaspi17.rar dajesz killaspi.bat potem installaspi.bat restart i powinno byćwszystko spoko :) dla pewnosci mozesz jeszcze zresetować kanały IDE :D
|
Cytat:
a Benq jest na 80 teraz ale jako slave. Jak mu zworke ustawic aby zostal Masterem? :) Cytat:
|
Nie czytalem calosci tego tematu, poniewaz troche sie w nim rozpisaliscie ;)
Niedawno postanowilem kupic sobie nagrywarke DVD, poczatkowo moj wybor padl na HP 640i LS ale w sumie przemyslalem ten wybor i stwierdzilem ze taki bajer (LS) nie jest mi potrzebny i tutaj chcialem zapytac czy warto kupowac tego BenQ, czy jednak jest juz cos lepszego w podobnej lub niewiele wyszej cenie? :) |
Cytat:
|
Cytat:
MA- MASTER SL - SLAVE CS 0 CABLE SELECT Zobacz jak musisz w benq zworke przestawić bo tu pokazałem na napedzie LG :D Daj killaspi.bat restart , potem znowu installaspi.bat i restart... :> |
Tanie płyty to tanie :podbite:
Vakoss DVD+R 4x, nagrana 4x. Płycie dostał się wpis do SolidBurn. |
Tutaj moje Platinium +R x8 wypalone predkoscia 2,4 poniewaz z overburnem (i sie balem szybciej) Infotool pokazuje pojemnosc 4,38 na wrzucilem 4,475 no i ladnie dziala ... przynajmniej na moim Benq. Jednak pomimo overburn wyniki plytki nagranej taka predkoscia sa IMHO niezadowalajace. :(
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=25920 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=25919 |
Cytat:
|
Ale ten problem to zaden problem, bo przeciez zostal rozwiazany..
|
Wychwalana korekcja błędów 1640 jest chyba przesadzona.
Trudna płytka BenQ 1640 : http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25925&stc=1 Ta sama płytka BenQ 1625 : http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25926&stc=1 BenQ 1625 z tego pojedynku wychodzi z tarczą 8 ) |
Cytat:
|
1625 ma problemy z minusami palonymi 16
|
|
dvd+r 8x Vobis Digital (czarna) wypalana 4x <99 groszy ;)>
SB dodało płytę jako Plasmon1C01 PS : ta płyta lepiej wyszla w testach niz Ritek R03 :P |
Tylko ze tamten Ritek po 99 gr. to downgrade, bo inaczej ta cena jest niemozliwa :)
|
wracajac do mojego pomyslu stworzenia bazy danych wypalonych plyt i tym samym posiadania statystyk pragne wam przedstawic owoc mojej dwu godzinnej pracy:
http://madriguera.org/benq1640/ nic specjalnego tam nie ma, poprostu plik php ktory wyswietla dane z bazy danych, robi to w nastepujacy sposob: - liczy srednia ocena dla danej plytki (media id) przy danej predkosci (pole nazwa na razie nie jest brane pod uwage) - pod kazda srednia ocena wyswietla poszczegolne wyniki na podstawie ktorych ta srednia zostala obliczona na dole jest tez formularz. wszystko jest zrobione na predko, ale chce sie zapytac czy uwazacie ze takie cos ma sens byc rozwijane?? Dodajcie pare plytek, wyników. Jesli sie wam spodoba to jeszcze bardziej rozwine ta strone (podzial na biosy nagrywarki, wyglad ;-) ) aha,dane tam to sa dane testowe, wymyslone |
|
Cytat:
no i Benq) to powinien się upowszechnić format DVD-RAM :) Może też płytki stanieją? ;) Ciekawe czy nowy Benq będzie wspierał Solid Burn, no i jak się będzie sprawował, bo na cdfreaks.com piszą, że ma nowy chipset :) |
Czy ktoś z was kupował BenQ 1640 wersje BOX w "naszym" sklepiku cdrinfo.pl?? Jeżeli tak to jaki przysyłają kolor?? a może można sobie wybrać??
|
Cytat:
|
ja kupilem dopiero benq 1640 a teraz wychodzi jakis nowy model ? :O mzoe staniec nawet 1640 : P co za pech ;p
|
Cytat:
|
A ja mam takie pytanie - czy te wszystkie futuresy beda dzialac jak wypale plytke pod Linuxem ? Mysle o solid burn glownie - pod winda QSuite pokazuje ze nosnik jest juz w bazie soli burn to wypalajac pod Linuxem powinna byc uzyte solid burn nie ?
|
Tak, powinno byc uzyte.. Nie gra roli czy windows czy linux, bo to nie oprogramowanie zapisuje nosniki do bazy itp. tylko nagrywarka..
Pozdrawiam |
benq benq benq...:D kojarzy mi się z piosenką nancy sinatra:D z kill billa:)
|
Cytat:
|
No i poszło zamówienie (w sklepie cdrinfo.pl :piwo: ) kolor panela przedniego nie ważny, ważne że wkońcu dołącze do grona posiadaczy BenQ 1640. Czeka mnie jeszcze tylko rozwiercenie obudowy żeby było chłodzenie :) a potem lecimy z testami.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
^
| || ,no dzisaj mam do wypalenia 40 plytek dvd... zobaczymy czy benq to wytrzyma 8 ) |
Cytat:
|
i tak nagrywałem sobie i przy 26 plycie postanowiłem sprawdzić jakosc zapisu || ...
Palona BSJB x8 :piwo: |
Platinum DVD+R 8x palone 4x
Wyglada wg mnie nie ciekawie http://img21.imageshack.us/img21/7240/clipboard2lt.jpg Prędkośc odczytu tez jakas dziwna :| http://img21.imageshack.us/img21/8753/clipboard3ds.jpg PS Kupilem tego BenQ w komputroniku w wersji bulk, na ich stronce jest napisane, ze jest to wersja + soft, tylko jakos tego softu nie dostalem, wiec nie wiem czy powinien on byc dolaczony do wersji bulk? A jezeli tak, to co wchodzi w sklad tego cd z softem? :) |
Cytat:
|
Cytat:
ale zmien noski zobaczymy test ustaw na 8X w cdspeed |
dzisiaj benq wyzionął ducha przez płytkę cdr mediastore która się rozpadła w napędzie lol:)
|
Cytat:
1. Baza uzupełnia się zawsze razy 2 2. Myślę ze jeśli logo firmy i ID nośnika są identyczne to nie ma sensu rozbijać danych w zależności od prędkości nagrania, wprowadza to pewien zamęt. |
Tak się wtrące, może troszku nie na temat. Jak należy czytać wyniki tych testów które załączacie. Jest jakiś przykład wzorcowej płytki Jak powinny wyglądać wykresy?
|
Mam, mam, mam, wkońcu mam BenQ 1640!!! Dziękuje cdrinfo.pl za błyskawiczną wysyłkę :piwo: wczoraj o 13.00 zamówiłem i już wypalam!!!
Oto pierwsza wypalona płytka DVD-R HP x8 palona x8. Płytka została dodana do Solidburn (mam ustawione żeby dodawał supported i un-know disc). Jak dla mnie bomba-nie dość że płytka jest od CMC MAG to jeszcze to jest DVD-R, a te jak wiadomo BenQ mniej lubi. Niedługo następne testy. Pozdrawiam Benkowiczów :piwo: |
No to witamy w klubie :piwo:
|
No i następna płytka. DVD+R Verbatim Pastel palony x4. Początek troche jak by to nie był YUDEN ale potem Benio zakumał faze i dalej poszło jak marzenie.
ps. Szkoda że nie zrobiłem testu TE/FE może poprostu początek płytki był ciut gorszej jakości. |
Cytat:
|
Cytat:
ps. Mała ciekawostka-wypaliłem płytke BenQ DVD-R od Sony08D1 i płytka została dodana do bazy Solidburn ale jako Sony16D1 :| Zresztą looknijcie sami |
Cytat:
moze najnowszy bios wgrasz do nagrywarki ? :) bedzie lepiej ;) ja musze wrzucic moj test platinium bo chyba tego jeszcze niezrobilem ........ ja tez kupilem benq w komputroniku i musze powiedziec ze wymiata :P soft dostalem ( nero 6.xxxxx łłłiiiiitam ;p ) |
Bios moglbym wrzucic, tylko nie wiem czy to bezpieczne (raczej tak) i jakim softem to zrobic oraz jaki bios wybrac?
PS Soft do zmiany i biosy widzialem na stronie BenQ, ale wydaje mi sie ze w tym temacie ktos robil to innym softem, tylko nie wiem jakim? Moze napisze ktos jakis maly poradniczek na ten temat, bo nie chcial bym po pierwszym dniu odsylac palnika do serwisu... :) Dzieki |
Cytat:
1. Lepiej aby napęd był sam na taśmie 2. Wyłącz wszystkie programy, nawet te pracujące w tle-antywirusy, ściąganie itp. 3. NIE MOŻE BYĆ PŁYTKI W NAPĘDZIE PODCZAS ZMIANY BIOSU!!! 4. No i módl się żeby nie zabrali prądu :niepow: Pamiętaj wszystko robisz na własną odpowiedzialność!!! Pozdrawiam |
No dobra, a w wypadku niepowodzenia - co? :) (znając moje szczęście wyłącza prąd, albo będzie jakiś dziwny zanik napięcia)
Aha, nie chce mi się za bardzo ***8222;nurkować***8221; i rozkręcac obudowy aby odłączać tasiemkę, można flashowac ją jezeli podlaczona jest jako SEC: MASTER? http://img207.imageshack.us/img207/4893/conf9fa.jpg |
Cytat:
Co do samotnści na taśmie - praktycznie zawsze mam 2 napędy na 1 taśmie i nie miałem nigdy problemu z upgrade firmware. Ważne, aby nic nie było w napędzie i żeby nie przerwać wgrywania. Odkąd mam ups przynajmniej o prąd nie muszę się martwić :) . |
Cytat:
2. Ni ma znaczenia czy napęd podłaczony jest w singlu czy działa w duecie 3. Reszta ok. |
Cytat:
|
Nie zabraklo dla mnie pradu i operacja zakonczyla sie sukcesem :)
Panowie dzieki za rady :) :piwo: |
Kupiłem dziś Benq 1640 za 170zł.
Jedno pytanie. Czy jak CD jest w napędzie zawsze świeci sie ta zielona lampka??? Bo zaczyna mi to działać na nerwy... |
zawsze nie masz niestety wyboru :)
możesz jednak diodę wydłubać jeśli Cie drazni :> |
Cytat:
|
Cytat:
o czym ty piszesz - jak tak sie bedziesz tlumaczy i opowiadal z detalami co i jak to POWODZENIA :ysz: |
Cytat:
co prawda jeszcze w budowie ale wczoraj wieczorem ja zrobilem i tak na szybko wrzuciłem na serwer :) pozdrawiam |
Cytat:
Czekam na Benqa z DVD-RAM :spoko: |
Witam
Wkońcu sprawiłem sobie nagrywarkę, noi padło na Benqa 8 ) i mam kilka ptytań odnoścnie używania programu "Qsuite Ver 2.0". Jak używać ten program,czy ma być on uruchomiony podczas nagrywania w nero, czy jak ??? Mam tam tylko 5 zakładek, a u innych jak widziałem w tym temacie to mają po 6(brak u mnie SolidBurn), jakoś ten program się konfiguruje?? .........(co należy mieć wył/włączone). Pozdrawiam ---------------- Info: AUGUST 2005 DW1640 OF1 Freeware: BSJB |
Cytat:
|
Cytat:
|
nastepny test plyta verbatim 8x nagrywana 4x
szkoda tylko ze podczas nagrywania siostra zaczela sobie po www chodzic , GG i itp :P obszar zaznaczylem czerwonym kolem :< achhhh te baby ;-< |
Panowie, jestem tutaj nowy, ale problem który napotkałem jest moim zdaniem dosyć poważny. Przynajmniej na tyle że firma w której kupiłem swojego Benq 1640 (Komputronik) poleciła mi albo poszukać pomocy tutaj albo odsyłać sprzęt do serwisu. Mianowicie wygląda on następująco (cytat z innego forum na którym szukałem pomocy - także polecono mi szukać jej tutaj):
"Mam ciekawy problem z nagrywarką Benq 1640. Mianowicie, kupiłem ją kilka dni temu razem z innymi podzespołami (w wersji BULK) i postanowiłem dokonać update'u firmware'u. Obecnie siedzi w niej wersja BSHB. Ściągnąłem sobie ze strony producenta najnowszy firmware i..."The drive is not allowed to be updated" - takie coś wyskakuje. Próbowałem chyba ze wszystkimi możliwymi wersjami (z różnych stron internetowych)i zawsze to samo. Nagrywarka jest podłączona pod Secondary IDE Master, ale to chyba nie robi różnicy. Informacja o modelu z programu Nero Info Tool: BENQ DVD DD DW1649JB5. Poradźcie, co mam w takiej sytuacji robić, bo zgłupiałem :\ " Panowie z Komputronika stwierdzili że nikt nigdy nie spotkał się z takim problemem. Czy to prawda? Co mam robić? Czy zostaje tylko serwis? PS. Czy u Was ta nagrywarka też powoli startuje wszelkie płyty? |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
BENQ DVD DD DT1640 tez trzeba z grubej rury mu zapodac .CVT bo inaczej nie kuma orginalnych :piwo: |
Oto i screen. Sam jestem ciekawy, czyżbym dostał jakiś "eksperymentalny" model? :)
PS. Czy to że nikt z Komputronika nie podbił mi karty gwarancyjnej tego napędu ma jakieś znaczenie? Wydaje mi się że taka gwarancja jest nieważna, ale mogę się mylić. |
To moze byc poczatek problemow z elektronika. Jak w innym kompie bedzie podobnie - serwis.
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56913 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58. |