![]() |
@MZiol
A po czym poznać że te MCC to nie MCC :) i to tak bez rozpakowywania? Testowałęś może coś innego niż te Verby, a jeżeli tak to czy jest to samo w tym zakresie 0,5 giga? Ja chyba jutro kupię ze dwie pastelki, żeby sprawdzić, czy to czasem nie napęd. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
na innych płytach brak takich ( tak powtarzających się w tym samym miejscu) dla porównania poniżej: 141 - Verbatim +R x8 BOX 153 - Verbatim Pastel +R x4 Slim (ostatni ze starych zapasów :smutny: ) |
@MZiol
No wyraźnie lepiej to wygląda. Teraz u mnie na niektórych z tego cakea nawet na końcu zaczyna się coś walić. Cheh, ostatni raz kupuję płyty na giełdzie :smutny: |
Gdzies juz bylo pisane, ze verby z Indii to szajs. W moim przypadku ta opinia sie rowniez sprawdza.
|
REWELACYJNA CENA za BENQ 1640 !!!
http://www.arest.pl/index.php?inc=pr...d=11&grupa=109 |
Właśnie złożyłem zamówienie na 2 czarne napędy 1640 ale jak się okazało mają jeden biały i jeden czarny. Jutro mają mieć dostawę.
Ale cena 170 zł przebija wszystkich, łącznie z allegro gdzie najtańsze napędy Benq 1640 są po 190 zł szt! Mam nadzieje że w czwartek już napędy dotrą do mnie! Pionek 108 idzie na zasłużoną emeryturę! |
przepisze wam sms jakiego dostałem od wujka
""Kupiłem Ci już Benka 1640" Jestem uradowany :D sobota i bede miał BenQ (wtedy wujek ma przyjechac...chwalcie wujków :D bo to dobzi goscie :D |
Cytat:
To jeszcze paczka dobrych płytek na rozgrzewkę i dopiero później szaleństwo wypalania. :) |
Płyta MediaStore DVD-R up to 4X MT2919 za 0,89 zł w kopercie - palona x4 na BENQ 1640
|
CZyli TDK :] muze się wybrać do miasta...o ile mi opażenie przejdzie (nie po nagrywarce :P) a po słońcu :P
|
Cytat:
Który jest który a opakowanie zamknięte. To prawdziwe wyzwanie. :spoko: :) |
A jak je rozpoznać...bo np. moge kupowac po szt. za 1,50zł :D
|
już to wcześniej pisałem - moim zdaniem wszystkie płyty produkowane przez MBI mają szczelinę na zewnętrznej krawędzi, między 2 warstwami poliwęglanu
|
Cytat:
|
Nie no mowie ze moge zobaczyc płyty bo kupuje na sztuki nie cake :D
|
Cytat:
:) |
Cytat:
^_^ :haha: |
kupiłem wczoraj benq 1640 i na razie wypatrzyłem jedna dziwna rzecz mianowicie kiedy komputer jest właczony to nawet kiedy nie korzystam z napędu to jest gorący (dotykałem go od spodu) czy to normalne? Tak samo płytki które przerzucam na dysk albo wypalam tez sa gorące, czy Cooling System jest uszkodzony? (mam idsłoniete 8 z 12 dziurek) czy moze wszyscy tak macie?
|
ceny
Co do ceny benka 1640oem, to za 170zeta można jeszcze w paru miejscach kupić... Mój egzemplaż jest z: www.znak.pl
|
Ilość załączników: 1
Verb DVD+R 8x (Made in Taiwan 10szt) palony x8 na 1640,
a tu dla porównania na 1620 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3895 |
Witam wszystkich :piwo:
Zamierzam kupic benka w boxie i mam pytanko czy ktos kupowal w sklep.morele.net ??? tam ceny za oemka 165, za boxa 186 + przesylka. a tak w ogole to czy oplaca sie kupowac benka? ;) |
Cytat:
Cytat:
|
Kilka slow osoby nie ogrnietej Benko-mania i patrzaca trzezwo na rynek.
W tym temacie mamy glownie wykresy TDK i Verba zwyklego i Pastela z malo wysrubowanymi predkosciami. Wychodza badzo ladnie. Tyle ze to tak naprawde zaden argument ... Na tego typu nosnikach potrafi w tej chwili nagrywac kazdy sprzedawany naped. Pojawilo sie jednak kilka innych: Plasmon - kiepsko Sony - srednio, nawet troche kiepawo jak na ten nosnik. Napewno nie dobrze. Ritek - troche lepiej niz na 1620 - bardzo przyzwoity wynik CD Sony (kowanski) - STRASZNY jitter i to na plycie audio gdzie jest to tak wazne ! Ja wiec uwazam ze to zadna rewelacja (na podstawie tego co zostalo zaprezentowane do tej pory, a bylo tego niewiele, bo testowanie TDK lub Verb po kilkanascie/kilkadziesiat razy, a brak jakichkolwiek innych poza 3 wykresami to chyba jakas pomylka). Jezeli naped ma jakies ciekawe WYROZNIAJACE cechy to napewno nie zostaly one tu zaprezentowane. No moze poza b. dobra korekcja ktora jakos sie przemknela z uzasadnieniami w morzu n-tych wykresow TDK i Verb. Co do retoryki niektorych osob... http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=148 Podobnie jak Boger nie zgadzam sie z retoryka polegajaca na rzucaniu JEDNOZNACZNYCH hasel typu: 'To wylot systemu Dual Cooling System (DCS). Jak jest zakryty to można zapomnieć o dobrych wynikach. ' 'Litek to najlepszy naped' 'Krol Kprobe prawde Ci powie' 'Benq jest najlepsza nagrywarka' itd. Na tego typu wypowiedzi nie odwaza sie nawet najbardziej doswiadczeni redaktorowie cdrinfo.com czy cdfreaks.com - dlaczego ?? Bo to nie jest prawda. W przypadku bycia najlepszym napedem decyduje to jakie kryteria sobie obierzemy. I nawet jezeli uznamy ze jest to 'jakosc nagrywania' to mozna ja oceniac na setki roznych sposobow (np. poprzez dobieranie odpowiednich nosnikow). Pozostale zdania sa tez dosc latwe do obalenia. To ze nie dziala jakas technologia ktora producent wlasnie wprowadzil na rynek nie znaczy ze 'można zapomnieć o dobrych wynikach' - do tej pory jej nie bylo wogole i ludzie plyty nagrywali. Sprawe kProba natomiast dyskutowalismy nie raz. Takze lepiej operowac konkretami niz sloganami, ale o tym tez rozmawialismy juz nie raz ... Dopoki jednak jest zapotrzebowanie na tego typu retoryke, bedzie ona powstawala i nie ma sie temu Berion co dziwic -takie sa twarde zasady popytu i podazy. Szczerze mowiac to patrzac na cene mam naprawde ochote dokupic tego Benka 740A (po to tu zajrzalem i przemoglem sie by przeczytac caly temat) do plexa i poprzedniego benka, jednak po tym co tu czytam troche sie zniechecilem ... naprawde nie ma nic innego do pokazania odprocz dziesiatkow powtarzanych testow TDK i Verbatim ?? Bo dla samej korekcji to nie wiem czy chce kupowac nowy naped i zapelniac ostania kieszen w obudowie ... |
Benq 1620-1640 to moim zdaniem napęd jak każdy inny ;) i też ma swoje wady i zalety (miałem, sorki mam 1620 BOX ;) ale nie używam więć coś tam wiem ;) ) i też potrafi się zepsuć ;), i raczej nie lubi płyt "no name", jak każdy napęd zresztą, mam i używam liteona 1673 i jak narazie jestem z niego zadowolony i wykresy też załączałem -nie tylko TDK - Verbatimów narazie nie używałem - drogie są ;) i są "spoko" napewno niewiele ustępują Benq'owi jeśli w ogóle ustępują, więc podobnie jak @pawelblu :) nie zamierzam zmieniać palnika tylko dlatego, że "taka moda" nastała
ps. cena tego napędu jest zastanawiająca, nawet "badziewie" liteon jest droższy hmm ciekawe (dumping czy coś innego jest na rzeczy ?) pozdro |
Faktycznie ale ze mnie frajer.... Tyle napędów chwalonych przetestowałem i.... zostawiłem sobie przeciętne.
Faktycznie ... dobrze wypala, świetna korekcja, testuje, niska cena... może teraz odwrotna moda ... sam nie wiem co mam o tym sądzić. Ale na co zmienić ? Panowie.... Koledzy .... doradźcie ... :) |
na samsunga ||
|
@slawekj Kolego :) przecież wymiana palnika nie jest obowiązkowa ;) i każdy ma to "na co zasłużył" ja w poprzednim wcieleniu pewnie sobie "nagrabiłem" i mam litka
pozdro :) ps. ale cena nadal intryguje :) ps2. proszę o pare testów "no name" (hawk,blupop zresztą wiadomo jakich)nagranych x8 :) |
Cytat:
Nie tylko niskie i małe PI/PIF ale i Jitter. Na takie płytki szkoda pieniędzy. Jakość na pierwszym miejscu. Proszę mi wskazać dobry nośnik x8 i x16 z niskimi błędami TE/FE a zaraz go przetestuję. Nagrywanie na max to żadna sztuka. Sztuką jest dobrać właściwy nośnik, prędkość i nagrać idealnie płytkę. :spoko: :) |
Cytat:
proponuję - eProformance "+" - powinny się nadać |
Cytat:
Powtarzające się błędy fizyczne nośnika ( testowane na trzech napędach -opis i porównania na Forum) i ostatnie nowe wydanie "Epro" (duże błędy TE/FE) nie zachęca mnie do dalszych zakupów tej marki. :) |
Skoro tak .... to niemam pomysła ;) pozostają verby i w ostateczności TDK ;) no chyba że cos się nowego objawi 8 )
ps. niechciał bym być wroną i wykrakac ale coś widzę, że coraz więcej tzw "szarych obywateli" kupuje Benq'i i pewnie myślą, że jak mało zapłacili za palnik (mało kasy na zakup) to tak samo mogą zrobić/zrobią z płytami i wyjdze taka sama historia jak z liteonem "pomocy mój benq 1640 nie nagrywa moich ulubionych "howków" co mam robić" itp teksty, co źle wpłynie na opinię o napędzie (zgodnie z teorią - im więcej uzytkowników tym więcej użytkowników narzekających - liteon to potwierdza || ). to tylko takie przemyslenia, oby się nie potwierdziły :cool: :) :papa: muszę spadac jutro można pociągnąć temat napewno się rozkręci ;) |
Problem w tym, że na rynku brak dobrych nośników do zapisu 16x.
Jest też duży problem z doborem dobrego nośnika 8x. Więc jak testować napęd z większymi prędkościami jak brak nośników. ??? Strategie zapisu i testy CATS są ustalane dla nośników zgodnych z normą. A co mamy na rynku.... szkoda pisania. Więc pozostaje selekcja i nagrywanie 4x. :spoko: :) |
Ilość załączników: 3
Coby niektórych zadwolić. :|
Poniżej sceeny z odczytu trzech płyt nagranych na Benq DW 1640 z biosem BSJB. 1.CD Msonic x 52, palona x 24 (Nero). 2. DVD-R Apollo x, palona x 4 (Nero). 3. DVD+R Apollo x 4, palona x 4 (DVD Decrypter). Na koniec testu wywaliło błąd, ale płytę sprzedali mi w "Ruchu" i miała rysy. Jak jutro znajdę jakiś nośnik (nie Verba, albo TDK) x 8 to wypalę (akurat robie kilka backupów) i zapodam screena. |
Cytat:
pozdr 8 ) |
Cytat:
Z tym, że chodzi o kilka filmów, które kupiłem mojej 3 - letniej latorośli i których kopie katuje non stop w swojej Mancie (nauczony doświadczeniem robie kopie, bo oryginał zdarzyło mu się zniszczyć i był potem płacz, co nie miara). Verbę, czy TDK też rozwali, a tak wyjdzie mnie trochę taniej i nie będę rwał włosów z głowy, że zniszczył dobra płytkę :piwo: |
Witam mam problem z moim benq 1640 kupilem go w poniedzialek wypalilem na nim z 10 plytek moze i przestala mi sie szufladka wysuwac juz wyslalem go na gwarancie ale moze wiecie o co moze chodzic ?? Wazne
|
Cytat:
|
Dobra wiadomość. :spoko:
Połowa sierpnia 2005 nowy QSuite 2.0 i bios BSKB z obsługą SolidBurn. :) |
Sławekj
Mam szybkie pytanko Zdecydowałem się na zakup Benka - brać box czy oem - cena nie gra roli - czym się różnią tak naprawdę? ??? |
Cytat:
Mam obecnie oem 1620 i box 1640. "uśmiech" box jest ładniejszy. Polecam box. :spoko: :) |
Cytat:
http://sklep.morele.net/?pg=product_...1abb2bf49ffd7c dzięki za info :piwo: |
No, a poniżej screen z Platineta DVD-R x 8, palonego x 8.
Aha u mnie na Benq wystąpił mały zgrzyt. Napęd nie chce nagrywać na DVD-RW Traxdaty x 2 i Verbatima x 4. W ogóle pokazuje dziwne prędkości zapisu np. 2.4 dla DVD-R. Dla Platinet też tak pokazał, ale nagrał dobrze. Z RW to być może efekt tego, że płyty były nagrywane wcześniej na NEC 3540A, a próbowałem nagrywać dane na DVD-RW za pomocą GameJack 5. Trial Alcohola 120 % właśnie mi się skończył i nie mogę skasować błędnego TOC. Co do zabezpieczeń. Za pomocą najnowszego Clone CD 5261 nie udało się wykonać działającej kopii gry zab. Safe Disc 3.20.022 - "Call of Duty United Offensive". |
Cytat:
Prośba o pobranie najnowszego MediaCodeSpeedEdit v 1.0.5.6 http://club.cdfreaks.com/showthread....aCodeSpeedEdit I przed nagraniem sprawdzić w bazie nośnik. Problem będzie rozwiązany z biosem BSKB z obsługą SolidBurn, który sprawdzając zapisywany nośnik w nieużywanym obszarze płytki (Power Calibration Area) zapisze odpowiednią strategię dla testowanego nośnika. :) |
Płytka Msonic DVD-R 1-8x palona x4 na BENQ 1640
|
Tani BENQ 1640 bez gwarancji !!!
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59650487 |
Vakoss DVD+R 1-8x palony x8 na Benq 1640
|
Cytat:
Ja nagrałem -R ale jest nie do odtworzenia, testu również nie można przeprowadzić :\ |
Płyta TITANUM DVD-R 4x (troche porysowana) palona x4 na BENQ 1640
|
Taroko-mx4 :\
|
Panowie a co powiecie na to że pomimo występowania bardzo dużej ilości błędów PI i
PIF praktycznie u nikogo nie widać błędów PO ? pozdr. |
Płytka XIDEX DVD+RW 4x palona x4 na BENQ 1640
|
Płytka Memorex DVD-RW 2x palona x2,4 na BENQ 1640
|
Verbatim-Pastel -Rx8 palony 4x Nero 6.6.0.16 :mruga:
:) |
jak na palenie x4 to zadna rewelacja jak na tayo wypal to 12x i pokaz wykres ;)
|
Esperanza DVD-R 9,4 GB (dwustronna) palona x4 na BENQ 1640
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=332 :) |
inni nie maja takich problemow jak ty ;) i to co napisales to nie argument tylko subiektywna opinia ;) pokazujesz dobry nosnik robisz marketing dla benq i mowisz ze za***ista nagrywarka takie tayo na x 4 wszytko nagra :)
|
Cytat:
Inni to znaczy Kto ? Proponuje ochłonąć i emocje zachować na :czytaj: Forum. Ja przeczytałem Kolegi posty. :spoko: :) |
|
Cytat:
Ja to cały czas przerabiam. Czy Kolega umie czytać testy ? Ja widzę różnicę przy nagrywaniu 4x i 12x. I nagrywam 4x. Kolega nie widzi różnicy. To dla mnie normalne. :taktak: :) |
Cytat:
Cytat:
Poza tym TE/FE - dla mnie ZADEN wyznacznik. Zreszta zwykle NIE MA wplywu na koncowy wynik palenia, wiec dlaczego mialbybyc on wyznacznikiem przy doborze nosnika ?? Cytat:
Inni testuja wyzsze predkosci i jakos nie narzekaja na spisek ktory powoduje ze w Polsce nie ma dobrych plyt. Do zalezy od definicji 'dobrych' - ktora jest SUBIEKTYWNA !! Szczegolnie tekst: Cytat:
EDIT: Co do drugiego posta ste3ana to uwazam ze ten link to akurat swietny argument ... |
@slawek sluchaj po co nagrywasz tayo x4 i pokazujesz to na forum po co? nie umiesz na to pytanie odpowiedziec zbywasz mnie nie umiesz kolego dyskusji prowadzic jak mowiel kazde dvdrw tayo x8 na x4 tak nagra :) nagraj cos pozadnie pokaz jak ta nagrywarka jak ty to mowisz jest super naarzie ciagle przy tym jednym i samym brniesz :) ja osbiscie wlasnie wiecej czytam niz pisze na tym forum :)
|
Proponuje już mnie nie atakować tylko zrozumieć, że wypalanie nie polega na włożeniu przypadkowej płytki do przypadkowego napędu i nagrywaniu na max.
Ja to wszystko przerobiłem :taktak: i nagrywam tak jak powinno się nagrywać. Nagrywam każdy nośnik z taką prędkością na jaką zasługuje. :spoko: :) |
Troche zbaczamy z kursu ale ....
Każdemu z nas zalerzy by nasze płyty były czytane po x czasie. Posiadałem nagrywarkę DVD już 2 lata temu i wszystkie płyty czydaja się ok - choć były to najgorsze (najtańsze) na rynku SKY i Esperanzy 2x. Nagrywałem je na Pionku 105 i wszystkie, po za kilkoma sztukami (porysowane) czytają się we wszystkich napędach - fakt czasami wolniej. Mam też płytki CD nagrywane na pierwszych nagrywarkach CD-R - pamiętacie może kiedy płyta CD kosztowała 150 zł? i była złota? Wszystkie się czytają! Oszczędzałem na nośnikach - bo niekiedy wypalałem 100 płyt miesięcznie (obrazy komputerów, i inne kopie bezpieczeństwa) i nagrywałem na tanich płytkach. Wszystkei się czytają! IMHO, wszystko zalerzy od sposobu przechowywania nośników. Moje składuje w papierowych kopertach w kartonach, w suchym miejscu - ale kilka płytek lerząło na oknie i w szafie gdzie operowało słońce i ... odchodzi lakier ... Co do szybkości zawsze paliłem CD-R "cut niżej niż max" ;> a DVD palę 8x - 8x a 16x na 12/8x - bo mi dysk nie wyrabia! |
Cytat:
Prośba o wskazanie norm czytania jako normy jakości płytki. Normą jakości są błędy PI/PIF i Jitter. Zawsze pisałem i dalej tak pozostanie. Nie ma dobrej jakości na tanich nośnikach a najniższe błędy otrzymuje się dobierając szybkość wypalania do jakości nośnika. :) |
IMHO dane z płyty mają się dać skopiować na dysk.
Paprochy, rysy i inne zabrudzenia w trakcie użytkowania płyty mają wpływ na odczyt. Sławek, oczywiści emasz rację - ale jeśli rocznie mam zaoszczędzić 1000 zł to wolę kupic tańsze płyty. Ostatnio kupiłem pół roku temu Esperanzy na nośnikach Verbatima (z 300 sztuk DVD+R x8). Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie. Nigdy do tej pory nie robilem testów na korekcje. Dla mnie wyznacznikiem jakości był (i jest) test ScanDisc z nero .... Ale jestem laikiem, który "spawa" od 98' .... BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108 |
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się ze Sławkiem ze nie ma odpowiednich nośników do nagrywania z prędkością 16x ! Zagadzam się z @pawelblu że "nasze" kryteria oceny jakości płyt są wygórowane. Osobiście cenię sobie wkład kolegi @Slawekj na rzecz tego forum.("masa" testów i rzeczowych postów) :piwo: |
Cytat:
Ale oszczędzając tracimy na jakości. :taktak: Więc albo nagrywamy jak popadnie i korekcja załatwi resztę albo... można inaczej. Ale to już inny świat tak jak w życiu. Ja stawiam na jakość. :spoko: :) |
Cytat:
Ja właśnie "frezuje" juz 10ta płytkie od 1,5h w tym czasie z przyjemnością bym sobie pograł .... a tak jeszcze przedemną ok 15 (czyli jakies 2-3h nagrywania). Gdybym mógł szybciej nagrywać, to bym to robił ;> ale zakupione nośniki pozwalająna tylko na 8x. W pracy mam "służbowe" Verbatimy x16 i tylko dzięki temu nie spędzam całego dnia na 'frezowaniu" ... W pracy idzie 100 płytek w miesiącu (średnio) na backupy ... Zazwyczaj po pół roku płytki idą do niszczarki ... Aż serce boli ... |
Cytat:
Gdy kupowałem Esperanzy na nośnikach Verbatima płytka mnie kosztowała 1,05 a orginalny Verbatim kosztował ok 2,85 .... Pionek (108) chciał mi przepalać płytki na 12x ale ja pale na x8 Ale, tak jak napisąłem wcześniej kupiłem Benq i zobacze co ta spawarka może zdziałać :fiu: |
Cytat:
Bo można tak jak testy samochodów i wychodzi, że to i tamto jest lepsze od BMW czy Audi lub Mercedesa. Jeżeli otrzymujemy taką samą jakość za mniejsze pieniądze to pełna zgoda. Przy płytkach nie ma to zastosowania. :nie: :) |
Cytat:
Bo moim zdaniem na przyklad ma. Oczywiscie nie ma przelozenia 1:1 z samochodow, ale ogolnie o to samo chodzi. Przeciez nie wszyscy musza kupowac BMW ?? |
Panowie, w tym temacie chodziło (jeszcze do niedawna ;) ) o wykazanie, że warto kupic benq 1640, a nie jakiegoś "szrota" liteona 16xx ;), a dochodzimy pomału do wniosku, że nie "palnik" jest ważny ale przedewszystkim płyta na której wypalamy i takie wnioski powinny chyba z naszych rozważań wypływać :)
ps. jak dorwę jakąś płytę na tayo to wypale x4 i raczej napewno będzie wykres bardzo zbliżony do benkowego ;) pozdrawiam |
Cytat:
|
Stwierdzam z przykrością, że na Forum tak naprawdę nikomu nie zależy na wyjaśnianiu dlaczego..... są takie a nie inne wyniki.
Mnóstwo przypadkowo nagranych płytek, bez żadnej analizy i cały czas tak samo. Temat podjął Kolega @melag, który stara się w podobny sposób testować i analizować wyniki na wykresach. Przykład jeden z wielu testów Kolegi płytka Maxell. http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=55 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...6&postcount=56 I wnioski: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=57 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=58 I dzięki takim przemyślanym testom rozwiązuje się kolejne pytania dlaczego.... A w tym wszystkim chodzi zawsze o jedno. :spoko: Znaleźć taki napęd i kilka nośników, żeby seryjnie nagrywać z optymalną jakością. :taktak: :) |
No... wiele ciekawych rzeczy tu mozna przeczytać, ale nalezy pamietać że prócz właściwości mechaniczno-fizycznych nosnika (które de fakto sprawdzane sa przez programy testujące) ogromny (albo też i zdecydowany wpływ) na "jakość" nośnika->nagrania ma jego chemia, czyli "układ tych wszystkich cząsteczek, odpowiednio układających sie pod wpływem temperatury lasera. Tak naprawdę tego nie jesteśmy w stanie sprawdzić, ni też zweryfikować. "Świadom" tego wszystkiego staram sie manipulowac jedynym parametrem, którym "swiat wypalarek" i ich producentów oferuje użytkownikom mianowicie prędkością nagrywania. No właśnie.....i dochodzę do jednego wniosku że tak naprawdę mamy niewielki wpływ na jakość nagrania, to sami producenci nośników określaja za jakie pieniądze możemy mieć określoną jakość. Chcesz mieć "pewność" - zapłać!
Ponizej test Memorexa +R 8x palony 2,4x. Następna bedzie płytka z tej samej partii palona x8. Ciekawe jaka bedzę różnica?! |
Dlaczego zaraz nie zależy, zależy jak najbardziej tylko chodzi też o to, że na każdym sprawnym fizycznie napędzie można uzyskac zbliżone efekty na płytach dobrej klasy i tak samo złe na odpadach ;) i każdy może sobie dobrać nośnik do swojego napedu niezależnie czy to będzie benq, liteon, plextor,piooner a nawet i samsung ||
pozdro |
Po co dobierać? ...skoro sam piszesz że dobra płyta da murowany efekt, a zła to kaszana, więc co tu wybierać skoro zgodnie wszyscy twierdzą ze extra są tylko Verb +TDK, a reszta to beee. Analizując dalej, jak dobrać skoro każda partia nośników posiada inne niepowtarzalne właściwości spowodowane jakoścą użytych materiałów, chemikaliów etc. Kogo stać (czas i pieniądz) na wykonywanie testów nośników przed rozpoczęciem nagrywania i jeszcze jedno jaka masz pewność że tak "dobrany" nośnik do napędu okaże sie tym właściwym za 2, 5 czy 10 lat. Oczywiście nie neguję podejmowanych prób opanowania i poznania najkorzystniejszej strategii zapisu ale to co napisali koledzy wcześniej, jeśli cos spełnia odpowiednie normy i zapewnia właściwe wykorzystanie czy jest gorsze.
|
jeszcze nie mam 100% pewnosci, ale sadze, ze dla uzytkownika takiego jak ja powyzej opisywana nagrywarka bedzie zadowalajaca (przepalam tylko uzytkowo filmy-glownie, muze i pare instalek)
chcialem tylko zapytac czy ewentualny zakup na allegro to pomysl jak kazdy czy tez glupi (jesli ktos ma doswiadczenia z zakupami takiego sprzetu internetowo niech sie wypowie) chcialbym jeszcze zapytac o ceny Benq 1640 na allegro wyglada to mniej wiecej tak wersja OEM 190 zl a wersja Box 215 zl duzo czy malo pozdrowienia |
Cytat:
|
Verbatim +Rx16 printable lekko porysowana
Qscan x16 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24467&stc=1 Qscan x12 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24468&stc=1 Plyta wypalona x12 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24470&stc=1 Na poczatku ladnie, potem niestety gorzej... Mozliwe, ze to przez rysy, chociaz pewnosci nie ma. |
@czechoj ja tylko pisze, że jeżeli już dobierać to można do każdego napędu nie tylko Benq ;)
|
Jak myślicie chyba całkiem nieźle wyszedł ten test ?
przy prędkości 48 identyczny wykres i liczba błędów |
Cytat:
Oczywiście można kupić obojętnie jaką nagrywarkę i nagrywać na Verbatimie z prędkością 4x - 8x i wszystko będzie "cacy", ale czy tak naprawdę o to chodzi ? Wydaje mi się że lepiej być świadomym tego jaką zastosować prędkość do danego nośnika na określonej nagrywarce. :idea: |
Cytat:
Co do testow, to jak juz przyjdzie mi do glowy robic jakis test, to robie go zwykle w postaci: TE/FE Qscan Benq TE/FE Plextools Plextor palenie Nero Benq Kprobe LiteOn Pelny test Plextools Plextor I potem przeprowadzajac analize wszystkich wykresow, zwykle nasuwa sie jednoznaczny wniosek - TE/FE Qscan Benq odbiega od wszystkiego (nie tylko na jednej nagrywarce, ale na wszystkich na ktorych pale). TE/FE Plextools zwykle tez, chociaz czesciej 'trafia' lepiej ale co ciekawe wyniki TE/FE Qscana i TE/FE Plexa bardzo rzadko sa podobne (jezeli chodzi o ksztalt i newralgiczne miejsca). bratpit - stawialbym wlasnie na rysy - to dosc charakterystyczny dla rys wyglad wykresu. |
Cytat:
i powiem szczerze, że chyba troszeczke sie zawiodłem. |
Qsuite i niestety kawałek Esperanzy DVD-R 4x palona na BENQ 1640
|
Esperanza DVD-R 4x palona na BENQ 1640
Moim zdaniem BENQ 1640 potrafi dobrze wypalić nawet tanie nośniki :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Dlatego właśnie tak polubił napędy tej marki - niewiem z czym to zjeść i jak fachowo wytłumaczyć ale czasem dobry wynik w teście wcale nie idzie w parze z kompatybilnością podczas odczytu szcególnie w stacjonarkach. Sam posiadam kilka markowych płytek, których jakość oceniona na podstawie testu jest niepodważalna, jednak podzczas odtwarzania w stacjonarce jest kilka przycięć. :smutny: Ja również zamówiłem Benka - jutro odbiór - i też jestem ciekaw co ten napęd sobą zaprezentuje. Nie ukrywam, że lubię zabawę w testy i stąd poniekąd mój wybór. Pionka polecam wszystkim, którzy testy mają daleko w ... a nagrywają niekoniecznie dla siebie. ;) :piwo: |
Płyta HAWK DVD+R 4x niebieski przedruk za 0,89 zł w kopercie palona x4 na BENQ 1640
Niestety na początku płytki rysa :( |
A tu tak jak obiecałem test memorexa 8x palonego 8x....
i proszę w porwnaniu do poprzedniej płytki nagranej 2,4x (wszystkie z jednego opakowania ta nagrana 8x jest nieporównywalnie lepsza. Qscan autentycznie lepiej wypadł dla prędkości 8x. Ciekawe |
Zrobiłem test płytki PLATINUM DVD+R DL
Pierwszy test na 1620 B7P9 Drugi na 1640 BSJB |
Czy można prosić o kilka słów komentarza dla mniej "kumatych"?
Wstawiacie wykresy i mniej wtajemniczeni mogą sobie poogladać pięknie poszarpane linie. Plizz - o prarę słów komentarza do wykresów! |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268 Wykres bardzo dobrej płytki i wynik: właściwie dobrana prędkość do jakości http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=271 Wykres bardzo złej płytki i wynik: źle dobrana prędkość do jakości http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=254 :) |
Cytat:
pozdro |
Cytat:
Przed : Qscan TE/FE (zgadzam się że Qscan podaje jakość orientacyjnie) Po : Disc quality PIE/PIF/JITTER/POF Cytat:
Brak konsekwencji. |
Cytat:
:czytaj: Forum. Nie chce mi się ponownie szukać wykresów i robić porównania. Nic nie jest pewne bo każdy nośnik i ten najlepszy jest zawsze z innymi błędami. Mogę się zgodzić jedynie z powtarzalnością wyników a nie z regułą, że np. Verbatim na prawie 100% zapewnia nam wysoką jakość. Tak nie jest. Przykładem jest obecnie Verbatim -/+Rx16. :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:32. |