Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

pawelblu 06.07.2004 09:34

Cytat:

Napisany przez AleX69
... ciekawe jak sie ma kompatybilnosc/odczyt DL plytek pod stacjonarne dtwarzacze dvd ... wesze :ZONK: :D

No wlasnie to sprawdzalem ... :)

Tak naprawde to tylko to jest interesujace. Tzn jak bardzo BIOS Herriego jest w stanie zmusic naped do poprawnego nagrywania DL. Okazalo sie ze juz jest lepiej niz gorzej :)

A to jeszcze nie ostatnie slowo Herriego ...

PS. Oczywiscie dla wiekszej kompatybilnosci ustawilem ROM dla tego DLa

pawelblu 06.07.2004 22:31

Film u sasiada odtwarza sie podobnie jak u mnie, ale teraz juz wiem cos wiecej na temat tych przeskokow. Samych przeskokow nie ma. Jest po prostu jedno miejsce na plycie - 56:20 (moze to jest miejsce przejscia miedzy layerami) w ktorym odtwarzacz sie zatrzymuje. Na kompie jest to 3 sekundowy freeze i przeskok natomiast na stacjonarnym jest to zwiecha w tym momencie i trzeba kombinowac zeby ogladac dalej (tzn przewijac w miejsce po 56:20).

Jabba the Hutt 06.07.2004 23:35

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Film u sasiada odtwarza sie podobnie jak u mnie, ale teraz juz wiem cos wiecej na temat tych przeskokow. Samych przeskokow nie ma. Jest po prostu jedno miejsce na plycie - 56:20 (moze to jest miejsce przejscia miedzy layerami) w ktorym odtwarzacz sie zatrzymuje. Na kompie jest to 3 sekundowy freeze i przeskok natomiast na stacjonarnym jest to zwiecha w tym momencie i trzeba kombinowac zeby ogladac dalej (tzn przewijac w miejsce po 56:20).

Płyty tłoczone dwuwarstwowe czesto mają napis,ze przy przejściu warstwy może nastąpić chwilowe zatrzymanie odtwarzania. W praktyce nie zawsze to występuje albo jest niezauważalne. 3 s na kompie to chyba za dużo.

Jabba

lev 11.07.2004 01:47

Cytat:

Napisany przez Kameleon
Zgadza sie jest to ta sama nagrywarka wystarczy zmienić w niej FW i z modelu 2500 stanie sie modelem 2510DL.

hmmm...chcialbym wiedziec i w 100% wierzyc w to.
chyba jak wszyscy zreszta ;]
pisza inaczej, ale moze to tylko chwyt reklamowo-komercyjny i NEC trzesie majtkami iz wyda sie ze to te same nagrywarki.
nie zrobiliby wtedy takiej kasy na modelu 2510DL, i firma NEC w placy bedzie zawsze ostro...
ktoz to wie.. ?!
pisza niby-fakty, a ludzie z tamtejszego forum nabijaja sie z ludzi z NECa

zobaczcie:

"
Why is NEC not offering an official firmware update for the ND-2500A?
In the case of a DVD+R DL, for instance, the laser optics must be precisely adjusted. This adjustment must take place during production, however, and cannot be performed subsequently. It is therefore not easily possible to enable the ND-2500A to write a DVD+R DL after production. There is no guarantee that an updated drive will burn DVDs reliably after the update.
"

calosc dyskusji tutaj: http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=26133

l.

nacuna 11.07.2004 09:02

Cytat:

Napisany przez lev
hmmm...chcialbym wiedziec i w 100% wierzyc w to.
chyba jak wszyscy zreszta ;]
pisza inaczej, ale moze to tylko chwyt reklamowo-komercyjny i NEC trzesie majtkami iz wyda sie ze to te same nagrywarki.
nie zrobiliby wtedy takiej kasy na modelu 2510DL, i firma NEC w placy bedzie zawsze ostro...
ktoz to wie.. ?!
pisza niby-fakty, a ludzie z tamtejszego forum nabijaja sie z ludzi z NECa

Zawsze mozna wgrac FW od Herrie'go i bedzie dzialac.
Bo juz niektorzy zrobili testy i dziala :)
Tylko szkoda, ze cena nosnikow DL jest drogaaaa.

lev 11.07.2004 11:17

wiem, wiem :] , ale chodzi mi o to czy to rzeczywiscie te same napedy -> identyczna linia produkcyjna dla modelu 2500a i 2510dl czy po prostu zmodyfikowany przez herrie`go firmware ktory UMOZLIWIA taki zapis na bardzo podobnym sprzecie.

l.

B@rtek 11.07.2004 12:06

na allegro 2510A jest po 450zł :)

sebikolo 13.07.2004 23:02

NEC 2500A - jaki bios?

Witajcie!

Mam NECa 2500A. Ostatnio nagralem znajomemu płytki DVD SONY, a on mowi, ze zacinaja sie mu na stacjonarnym odtwarzaczu. U mnie jest OK. Inny kolega ktoremu nagralem TDK - tez informowal mnie o zacieciach przy ogladaniu filmu z wesela. Jaki bios polecacie do NECa. Chodzi mi o taki, ktory najlepiej jakisciowo pali. TDK - i SONY i - + palilem x4, a biosik mam aktualnie 2k5107v2b5dl. Moze inny bios pali lepiej pod wzgledem jakosci? Prosze o rade.

VIZZARD 13.07.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez sebikolo
Witajcie!

Mam NECa 2500A. Ostatnio nagralem znajomemu płytki DVD SONY, a on mowi, ze zacinaja sie mu na stacjonarnym odtwarzaczu. U mnie jest OK. Inny kolega ktoremu nagralem TDK - tez informowal mnie o zacieciach przy ogladaniu filmu z wesela. Jaki bios polecacie do NECa. Chodzi mi o taki, ktory najlepiej jakisciowo pali. TDK - i SONY i - + palilem x4, a biosik mam aktualnie 2k5107v2b5dl. Moze inny bios pali lepiej pod wzgledem jakosci? Prosze o rade.

To chyba najlepszy bios do Neca jaki jest do tej pory :taktak:

To, że się u kogoś zacina płyta - nie świadczy od razu o złym wypalaniu - może te odtwarzacze są do dupy??? Tu szukałbym problemu :tak!:

Sam piszesz, że u ciebie jest OK

Jakie koledzy mają odtwarzacze? Niektóre, jak LG potrafią być bardzo wybredne.

Spróbuj jeszcze innych płytek albo pokombinuj z booktype DVD-ROM :mruga:

Yacho 14.07.2004 00:03

i nie nagrywaj plyt przy obciazonym kompie :)

sebikolo 14.07.2004 16:59

wypytalem znajomego, powiedzial mi, ze płytki nagrane u mnie utykają w 2 czesci nagrania. testowal na odtwarzaczu Philips i na DVD-ROM.

judam 21.07.2004 17:21

Nec NEC ND-2500A 8x Czy warto kupic ?

wiem ze na forum jest pelno pytac jaka kupic nagrywarke. Moj jest podobny ale i zarazem inny.
Chodzi mi dokladnie o model NEC ND-2500A 8x . Czy warto go kupic ? Prosze o porady wskazowki wady i zalety uzytkownikow wlasnie tego sprzetu. I jeszcze jedno. Czy bede mogl za jego pomoca zrobic wierna kopie zapasowa orginalnych filmow na dvd ? Z gory dzieki za wszelkie info.

pawelblu 21.07.2004 17:34

Z zalet to ma nagrywanie DVD a z wad brak odtwarzacza MP3.

Reszta zostala kilka razy przemaglowana. Wpisz do wyszukiwarki "NEC 2500" i po ok. dwoch godzinach lektury bedziesz o niej wiedzial prawie wszystko.

VIZZARD 21.07.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Z zalet to ma nagrywanie DVD a z wad brak odtwarzacza MP3.

Reszta zostala kilka razy przemaglowana. Wpisz do wyszukiwarki "NEC 2500" i po ok. dwoch godzinach lektury bedziesz o niej wiedzial prawie wszystko.

pawelblu!

Prawda, że cierpliwość ma swoje granice? :D

judam!

Jeżeli masz dobry czytnik DVD (Liteon, Toshiba) - kup Neca 2500A

Jeżeli nie masz - kup Pioneera 107D :taktak:

A jak nie masz i chcesz DL - kup Liteona 832S

klamocik 22.07.2004 00:17

Nec 2500A po małej modyfikacji obsługuje duale!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:18.