Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

domel666 19.12.2004 21:09

ja kiedyś tak miałem z nagrywarką CD-RW firmy LG, ale samo jej to przeszło po pewnym czasie.

zalev 19.12.2004 21:12

ten "pewien czas" już raczej minął - temat ma już prawie miesiąc...
@domel666 - to twój pierwszy post. dlaczego w takim nieaktualnym temacie?

biter 22.12.2004 01:26

Nec 3500 bledy CRC

Witam
jestem nowym uzytkownikiem.przegladalem wczesniej to forum przed zakupem nagrywarki dvd.wybor padl na nec'a.
dzisiaj probowalem przegrac kilka plyt cd. skopiowanie 5 plyt pod rzad zakonczone niepowodzeniem-bledy crc. otworzenie natomiast przeciwnie.byly to filmy i wszystkie mozna obejzec. udalo mi sie skopiowac na dysk nagrywarka cd lg.
w czym tkwi problem?czy to wina nagrywarki?moze powinienem oddac do reklamacji.
dzieki pozdrawiam
biter

bbombel 22.12.2004 12:14

firmware nec'a 3500 oem inny niz dla bulk?

Zastanawiam sie nad uaktualnieniem firmware mojej nagrywarki nec nd-3500ag oem. W pliku tekstowym od poducenta (wersja 2.18 download ) znalazlem informacje ktora mnie zaniepokoila:
pisza ze ten firmware jest przeznaczony tylko dla wersji bulk/retail i nie dziala z oem:
-this Update works only with NEC ND-3500A(G) retail/ bulk, not with OEM releases.
(OEM means part of a full PC package or external USB/FireWire variant of this burner)
>For OEM products contact your dealer, distributior or manufacturer of PC-/ USB-package.

Z tego co wiem w internecie nie ma innej oficjalnej wersji tego firmwaru.
Czy ta wersja nie dziala z oem?
Co sie stanie jesli dokonam aktualizacji?
Czy strace waznosc gwarancji?
Mam wersje 2.16
Z gory dziekuje za pomoc
Michal W.

brodkiew007 22.12.2004 14:33

Mówiac OEM Neca producent miał na myśli napędy bazujące na układach NECa, np TDK, Pioneer, itp.

A bios możesz spokojnie wgrać do Swojego napędu, o ile jest to NEC. :)

Pozdr

PS. Tu masz zbiór biosów do Neców, oficjalne i modyfikowane, to chyba największy zbiów firmware' ów do NECA. :)

PS2 Wgrywając oficjalny firmware (2.18) nie tracisz gwarancji, jednak gdy wgrasz nieoficjalny, a masz potrzebę odwiedzić serwis ;) wgrywasz oficjalny i nie ma śladu :)

http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html

DoctorNo 23.12.2004 09:35

NEC 3500 przestał nagrywać film w NERO 6!!

Witam wszystkich!

Mam pewien problem z moim NECiem 3500AG. Od kilku dni nie moge wypalic na nim filmu TROY, który wcześniej wypaliłem bez żadnych problemów! Chciałem to zrobić ponownie, ponieważ pierwsza kopia została wykonana na kiepskim NoNamie i na stacjonarnym odtwarzaczu bardzo sie "tnie". Kupiłem więc TDK DVD-R (bo mój stacjonarny DENON (szczerze nie polecam tej firmy) jest BARDZO wybrednym odtwarzaczem i nie przyjmuje innych DVD poza minusami (i to dobrze "wypieczonymi"). Tak na prawdę to każda wypalona (w Nero 6) płytka trochę się tnie, tak jakby była porysowana. Nie wiem od czego to zależy. Płyty wypalane w np. w CD copier XP wogóle nie są rozpoznawane przez Denonka. Po spaleniu TDK (przy szybkości x2 i po wykonaniu pozytywnego testu szybkości zapisu) postanowiłem kupić inne płytki, oraz włączyć symulację przed nagrywaniem. Czytając inne posty (i wypowiedzi maniaków flaszowania biosa) zrobiłem upgrade do nowego softu 2.18 Zmieniłem sterownik ASPI na nerowski i... BEZ ZMIAN. Mam zainstalowany DVD region+CSS lite. NERO po prostu nie zakańcza płyty. Podczas lead out'u wywala: INVALID BLOCK ADRESS, COULD NOT PERFORM DISC AT ONCE.
Ki czort?!?! Może nie da się powtórnie wypalić tej samej płyty dwa razy? Jest takie zabezpieczenie? Jak to ominąć?

Pozdrawiam, Wesołych, bezproblemowych, Świąt!!

sourcus 23.12.2004 09:53

Czesc. Ja tez mam denona, zgadzam sie straszne badziewie, strasznie skacza plyty ALE plusy czyta (nawet tanie mediastory) tylko musisz nagrac je z booktypem. A minusy Mediastora mi zarzynaja, ale za to minusy TDK chodza pieknie i plynnie. Sprobuj sobie wgrac firmware 218btrpc1 ktory jest chyba faktycznie najlepszy jak do tej pory. Sciagnis sobie tez Binflasha do Neca, gdzie bedziesz mogl ustawic booktype na stale. Wszystko dostepne tu http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
Moze jet jeszcze kwestia Nero? Ja nagrywam w ver 6.6.0.3 reloaded.
Zycze powodzenia

DoctorNo 23.12.2004 14:52

Nie wiedziałem, że jest możliwość odtwarzania DVD+R na denonq! Czy ten system jest lepszy od minusów? Zamierzam kupić stacjonarną nagrywarkę DVD i wacham się pomiędzy Philipsem, a Pionierem, a to przecież dwa różne formaty. Choć prawdę mówiąc, może poczekam jeszcze troszkę aż wejdzie kolejny standard (blue disc, lub HDDVD) i nagrywarki stanieją...

Wgrałem kolejnego biosika (218btrpc1) i ściągam aktualizację do Nero. Wydaje mi się jednak, że problem może tkwić w jakimś zabazpieczeniu. Wiem, że kiedyś było coś podobnego w DAT, żeby nie robić więcej niż jednej kopii cyfrowej z jednego CD. ale pewnie jestem w błędzie.

timek 23.12.2004 17:47

Dvd Nec 3500 Problem!!!

Mam pytanko kupiłem nagrywarkę DVD NEC 3500 i odrazu mam z nią problemy. Gdy nagram jakiś filmik itp. to następnie gdy zamknę szufladę napędu -pustą- cały czas pracuje zarówno napęd jak i twardy.Nie mogę wtedy otworzyć kieszeni i wszystko pracuje ociężale. Po dłuższej chwili szuflada się otwiera ale jak ponownie pustą zamknę to mam to samo. Chcę dodać że jak po dłuższej przerwie np. nocy to jak ładuje się system wszystko jest oki problem jest po nagraniu czegokoliwek jest od początku.Gdy w napedzie jest jakas płytka wszystko jest oki. Co to może być ??? A może napęd do wymiany lub naprawy. KOMP to Athlon 900 256 Ram Ge Force 2 64MB. Plis o POMOC!!!

sourcus 23.12.2004 18:51

sprobuj wgrac nowszy firmware nagrywarki

sirmike 23.12.2004 19:55

Nec 3500 i przeskoki klatek na nagranej plycie!

Mam nagrywarke Neca 3500! Wypalilem juz okolo 15 plytek DVD! Oczywiscie nie jestem ich w stanie od razu ogladac od a do z ale rodzina ktora pozycza ode mnie mowi ze prawie na kazdym filmie moze z szesc razy jest krotki przeskok klatki!!!! co to moze byc??? Czy to moze miec zwiazek z rekalibracja lasera jaka posiada podobno NEC! (bo bufor mi sie okolo 6-7 razy oproznia do okolo 7% i potem z powrotem do 98%)! Jesli tak to jak te przeskoki klatek wyeliminowac !!!! Moj komp to P4 2.4Mhz, 512 RAM, Dysk Seagate 60Gb 5400obr., nagrywarka jest na master a na slave mam DVD-ROM Liteona!! Dodam ze System WinXP, DMA jest zainstalowane i ASPI tez!!!! Powstrzymajcie sie od uwag co jest lepsze czy Nec czy Liteon czy cos innego! Bo to sprawy nie rozwiaze i nic nie pomoze!

maniek997 23.12.2004 20:12

Cytat:

Napisany przez sirmike
Mam nagrywarke Neca 3500! Wypalilem juz okolo 15 plytek DVD! Oczywiscie nie jestem ich w stanie od razu ogladac od a do z ale rodzina ktora pozycza ode mnie mowi ze prawie na kazdym filmie moze z szesc razy jest krotki przeskok klatki!!!! co to moze byc??? Czy to moze miec zwiazek z rekalibracja lasera jaka posiada podobno NEC! (bo bufor mi sie okolo 6-7 razy oproznia do okolo 7% i potem z powrotem do 98%)! Jesli tak to jak te przeskoki klatek wyeliminowac !!!! Moj komp to P4 2.4Mhz, 512 RAM, Dysk Seagate 60Gb 5400obr., nagrywarka jest na master a na slave mam DVD-ROM Liteona!! Dodam ze System WinXP, DMA jest zainstalowane i ASPI tez!!!! Powstrzymajcie sie od uwag co jest lepsze czy Nec czy Liteon czy cos innego! Bo to sprawy nie rozwiaze i nic nie pomoze!

Obstawiam w kolejności:
1. złe kodowanie płyt
2. super lipne nośniki lub za wysoka prędkość nagrywania
3. kiepski odtwarzacz stacjonarny lub Philips.

Opróżnianie bufora -jest to normalne (funkcja AOPC)

maniek

DoctorNo 23.12.2004 21:39

Zrobiłem tak jak opisałeś. Nagrywa się bosko! Jakość nagrania na TDKach jest nieporównywalna! Jeszcze nie obejżałem filmu w całości, ale już na pierwszy rzut oka widać różnicę pomiędzy lipną płytką DVD a markową. Nero 6.6.0.3 jest OK. Niestety, zaobserwowałem innego rodzaju problem... Shrink zaczął zawieszać kompa, ale to już zupełnie inna bajka...

sirmike 23.12.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez maniek997
Obstawiam w kolejności:
1. złe kodowanie płyt
2. super lipne nośniki lub za wysoka prędkość nagrywania
3. kiepski odtwarzacz stacjonarny lub Philips.

Opróżnianie bufora -jest to normalne (funkcja AOPC)

maniek

Otóż tak:

1. co to znaczy zle kodowanie płyt???Nie wiem za bardzo o co chodzi? Mozesz wyjasnic!! Ewentualnie jaki program jest dobry do dekodowania?
Ja używam DVDShrinka i DVDDecrypter

2. płytki na jakich nagrywalem te filmy to: PRINCO i PLATINUM

3. PRINCO nagrywalem zawsze predkoscia x 4 i PLATINUM rowniez!! Sadze ze nie sa to za duze szybkosci!!!

4. Na czym odtwarzalem? Na kinie domowym JVC, Panasonic, LG oraz na odtwarzaczu DVD Thomson!

Co teraz w takim razie mozesz mi doradzic????? A moze moj dysk jest za wolny (5400 obr.) i nie wyrabia w momencie naglego oprozniania bufora???

Popielaty 24.12.2004 06:00

To że bufor skacze to normalne. Jest to "wina" OPC "Optimum Power Calibration". W czasie gdy byfor spada NEC sprawdza płytę i potem dostowuje dalszą strategię zapisu. A jeśli chodzi o płytki to zrób jakiś test nagranej płytki.

sirmike 25.12.2004 00:14

Cytat:

Napisany przez Popielaty
To że bufor skacze to normalne. Jest to "wina" OPC "Optimum Power Calibration". W czasie gdy byfor spada NEC sprawdza płytę i potem dostowuje dalszą strategię zapisu. A jeśli chodzi o płytki to zrób jakiś test nagranej płytki.

Popielaty a mozesz troche mi objaśnic jaki test, czym go robic i jak??? Nigdy tego typu testow nie robilem i prosilbym o rade! Nazwa programu, i sposob wykonania testu????

Dorian 25.12.2004 12:14

Spatchowany NEC 3500 A - problem ( a może nie? )

Witam.

Spatchowałem Nec'a biosem z tej strony:

http://tdb.rpc1.org/#ND3500A
( 2.18 TDB Windows Flasher. )

Zrobiłem to by usunąć rip-locka. Rzeczywiście przy zgrywaniu Dvd-Decrypterem Nec rozpędza się do ok 12x ( przy firmware 2.18 od producenta miał ok 4.4 x )
Problem jest dość prozaiczny. Jak rozumiem musi się nagrywarka rozpędzić żeby uzyskać taki transfer. Tylko to rozpędzanie jest również przy odtwarzaniu filmów. Na PowerDvd nie słyszę dialogów czasami - tak głośno Nec zaczął pracować ( rozpędza płytę i kręci na maxa ) . Czy można to jakoś zniwelować? Może inny Fimware ? Jeśli nie to czy mogę ze spatchowanego 2.18 bez problemu powrócić do 2.18 producenta? Prosiłbym o pomoc.

Dziękuję

Bielu 25.12.2004 12:25

Cytat:

Napisany przez Dorian
Witam.
Problem jest dość prozaiczny. Jak rozumiem musi się nagrywarka rozpędzić żeby uzyskać taki transfer. Tylko to rozpędzanie jest również przy odtwarzaniu filmów. Na PowerDvd nie słyszę dialogów czasami - tak głośno Nec zaczął pracować ( rozpędza płytę i kręci na maxa ) . Czy można to jakoś zniwelować? Może inny Fimware ? Jeśli nie to czy mogę ze spatchowanego 2.18 bez problemu powrócić do 2.18 producenta? Prosiłbym o pomoc.
Dziękuję

Sproboj tego (jesli masz nero to masz to takze, tu najnowsza wersja):

http://www.cdspeed2000.com/files/NeroDriveSpeed_300.zip

Dorian 25.12.2004 13:26

Dziękuję bardzo! Pomogło:)

EDIT: Oj następny problem:(

Drive Speed ustawił mi na 8x i nie mogę tego ruszyć:( Boje się wgrywac 2.18 producenta i patchowac od nowa. Czy mozna wymusic predkosc jakos inaczej?
Chcialbym ustawic 16x jesli bedzie mozna.

EDIT2: Dziwne. Widocznie plyta sama nadaje predkosc zgrywania. Wladca Pierscieni - Dwie Wieze zgrywa sie x 5 a plyta z gazety x 12.

Coz zostawiam jak jest. Jeszcze raz dzieki za pomoc.

Popielaty 25.12.2004 13:27

Jedyny test jaki można zrobić na NEC'u to test programem Nero CD-DVD Speed.

http://www.cdspeed2000.com/go.php3?link=download.html

uruchomienie banalnie proste po uruchomieniu wciskasz Start lub Początek i czekasz na wyniki. Zrób test i zamieść screena.

danielek 25.12.2004 15:27

NEC 3500 A problem

mam problem nagrałem sobie muze na płytce DVD+R wszystko wporzo sprawdzam czy działa i ejst O.K.Ale gdy chciałem w DVD od kina domowego otworzyć to jakiś error wywaliło, że nie może odczytać płyty.Prosiłbym o porady co mam zrobić.
P.S słyszałem żę można przerobić sobie płytke dvd+r na dvd-rom tylko też nie wiem jak to uczynić
Prosze o pomoc będe bardzo wdzięczny jak ktoś mi pomorze

legion 25.12.2004 15:35

musisz wgrac bios z autobitsettingiem tu powinienes znalesc odpowiedz jak to zrobic:)
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=42464

danielek 25.12.2004 18:28

a może ktoś powiedzieć jak i który mam wgrać bios

tytusdezoo 25.12.2004 19:07

http://www.micheldeboer.nl/firmware/218btrpc1.rar ten masz wgrac i tylko ten.

Ale i tak nic Ci to nie da bo pierwsze słyszę o tym żeby mozna było nagrac płytę DVD z muzyką tak jak CD. Jest to możliwe ale do tego potrzebne są programy które robią tak jakby menu na płycie DVD i mozna wybierac utwory wtedy to działa.

legion 25.12.2004 19:17

i kolega @tytusdezoo przyszedl z pomoca wiec swiateczne :piwo:

danielek 25.12.2004 19:54

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
http://www.micheldeboer.nl/firmware/218btrpc1.rar ten masz wgrac i tylko ten.

Ale i tak nic Ci to nie da bo pierwsze słyszę o tym żeby mozna było nagrac płytę DVD z muzyką tak jak CD. Jest to możliwe ale do tego potrzebne są programy które robią tak jakby menu na płycie DVD i mozna wybierac utwory wtedy to działa.

to jak mam ją nagrać :wow:

danielek 26.12.2004 01:19

to ktoś i pomoże prosze bardzo

VIZZARD 26.12.2004 02:08

Co prawda to Nec :>

Ale stawiam na płytki

Nie wiemy czy to "plusy" czy "minusy" :nie:

Ale jeżeli to "minusy" - to pewnie tak będzie :taktak:

wiad 26.12.2004 09:07

Zarówno platinum jak i princo nie są najlepsze do stacjonarek. Niestety mają one swoje wymagania i o ile komputer jeszcze odczyta taką płytkę, a nawet twierdzi, że wszystko OK, stacjonarka może mieć już humory. Jak się domyślam, chodzi Ci o drobne przeskoki klatek, w różnych miejscach, czasami powiększone piksele. Zapytaj rodziny gdzie dokładnie, a potem sprawdź na kompie - podejrzewam, że wszystko będzie OK. Winne są płyty. Jeśli palisz na plusach platinum, to pocieszę Cię, że mam to samo. Wystarczy jednak zmienić na verbatim +R (ok. 50-1zł droższe) i już wszystko cacy. Polecam też Dysany +R 8x. Minusy platinum są trochę lepsze do stacjonarek, jak to wszystkie minusy, ale niestety też owe błędy się pokazują. Kup choćby jedną TDK lub Verbatim, nagraj, daj rodzinie i zobaczysz, że wszystko będzie OK

wiad 26.12.2004 09:11

Rozumiem, że chodzi o mp3. Płytkę możesz normalnie nagrać i stacjonarka powinna odczytywać, o ile ma dekoder mp3 (podobnie jest z jpg). Proponuję najpierw wrzucić już istniejącą płytkę z mp3, ew. spojrzeć do instrukcji, bo jeśli nie ma dekodera to niestety nic na to nie poradzisz. Moja ma - więc otwiera sama menu, wybieram z pilota utwór i już wszystko gra.

terpilowski 26.12.2004 10:27

Cytat:

Napisany przez wiad
Zarówno platinum jak i princo nie są najlepsze do stacjonarek.

a plantiumy dvd+r x8 na nosniku richoha jpn tez sa zle ?
wypalilem 3 koncerty dvd na nich i nie zauwazylem jakis problemow
stacjonarka to stara toshiba
na plantiumach ustawialem bootype : dvd-rom

co ty na to ?

wiad 26.12.2004 11:35

Platinum są dobre do danych komputerowych. Przynajmniej palone na NEC. Wypaliłem tego... hmm.. trochę... kilkaset... razy więcej niż Ty. Ale jak to mówią - doświadczenie przychodzi z czasem. Sugeruję koledze z problemem, by spróbował lepszej marki, bo sam miałem podobnie, co nie znaczy, że 100/100 platinum się tnie w stacjonarce. Bez przesady.

Co do nośnika to nie podniecałbym się tak bardzo - Esperanze +R 8x są na verbatimie, co zupełnie nie przeszkadza im mieć notoryczne problemy >4GB, a jedną wczoraj w ogóle wywaliłem do kosza. Oczywiście i na to jest sposób - gdy dane mają mniej niż 4GB to palę na Esperanza +R, a gdy więcej na innym nośniku. W stacjonarce działa mi bez problemu.

VIZZARD 26.12.2004 12:01

Cytat:

Napisany przez wiad

Co do nośnika to nie podniecałbym się tak bardzo - Esperanze +R 8x są na verbatimie

To że np. te Espery i Hawki mają podkład mmc03

Wcale nie znaczy, że to to samo co Verbatim :nie:

I że będą nagrywać się tak samo

Wiadomo o tym nie od dziś

I nie tylko na przykładzie tych płyt

I bez sensu jest rozwijać ten wątek

A co do Platinum - to te płyty też miewają "złe chwile"

A na przykład na moim Litku 832 "plusy" Platinum x8

Wcale nie nagrywają się tak rewelacyjnie jak u innych

A "minusy" to prawdziwa masakra :\

Ale być może właśnie zależy to także od partii płytek :mruga:

wiad 26.12.2004 12:15

No i właśnie zastosowanie innego - lepszego - nośnika proponuję koledze z problemem przeskakujących klatek.

VIZZARD 26.12.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez wiad
No i właśnie zastosowanie innego - lepszego - nośnika proponuję koledze z problemem przeskakujących klatek.

Myślę, że w tym przypadku warto spróbować :taktak:

Trzeba dojść drogą eliminacji

Co zgrzyta :mruga:

tytusdezoo 26.12.2004 13:30

Panowie nie piszcie bzdur, płyty AUDIO i MP3 mozna nagrywac ale na płyty CD-R, na DVD+_R nie spotkałem takiego odtwarzacza który by takie płyty czytał (nie licząc PC) - jeżeli są to jest ich bardzo mało. Do zrobienia płyty która bedzie działała na kazdym Playerze jest program Audio DVD Creator v1.83, robi specjalne menu i dzięk przerabia na AC3 - działa na 100%, sprawdzone.

PS. Do programu potrzebne ci bedzie lekarstwo bo to wersja trial z ograniczeniami.

wiad 26.12.2004 13:42

tytus: aż sprawdziłem - oczywiście mój Ronin 90 coś_tam kupiony niedawno za aż 230zł odtwarza mp3 z DVD. Na płytce znajdują się jeszcze divx (tego naturalnie nie widzi) i jakieś mpg, które też można odtwarzać. Po włożeniu do napędu wyświetla się menu, skąd można wybrać żądany utwór.
Swego czasu miałem do czynienia jeszcze z Denonem i było podobnie. Wszystkie płytki palone na nero, bez żadnych dziwactw. Myślę sobie tytus, że warto się zastanowić nieco, zanim zaczniesz głupstwa opowiadać.

VIZZARD 26.12.2004 13:46

Cytat:

Panowie nie piszcie bzdur, płyty AUDIO i MP3 mozna nagrywac ale na płyty CD-R, na DVD+_R nie spotkałem takiego odtwarzacza który by takie płyty czytał (nie licząc PC) - jeżeli są to jest ich bardzo mało. Do zrobienia płyty która bedzie działała na kazdym Playerze jest program Audio DVD Creator v1.83, robi specjalne menu i dzięk przerabia na AC3 - działa na 100%, sprawdzone.

PS. Do programu potrzebne ci bedzie lekarstwo bo to wersja trial z ograniczeniami.

Co do Audio DVD Creatora - potwierdzam :spoko:

Co do mp3 na DVD - zaprzeczam

W tej chwili już prawie każdy - nawet najbardziej gówniany odtwarzacz DVD ma obsługę mp3

I radzi sobie z tym bezproblemowo :taktak:

Zreszta wcześniej - jeżeli w stacjonarkach nie było układu do mp3 - to raczej sporadycznie

:D

zYxMa 26.12.2004 14:12

NEC ND-3500A czy LiteOn DVD R/RW +/- SOHW1653S

W końcu kupuje DVD-Recordera :P Mam te dwie do wyboru, poradźcie mi którą wybrać :)

NEC ND-3500A 16x

LiteOn DVD R/RW +/- SOHW1653S

Dzięki z góry :)

rycho 26.12.2004 14:16

Cytat:

Napisany przez zYxMa
W końcu kupuje DVD-Recordera :P Mam te dwie do wyboru, poradźcie mi którą wybrać :)

NEC ND-3500A 16x

LiteOn DVD R/RW +/- SOHW1653S

Dzięki z góry :)

Każda ma swoje wady i zalety.
Ja wybrałem NECa i jak na razie nie żałuję.

sirmike 26.12.2004 15:24

Cytat:

Napisany przez Popielaty
Jedyny test jaki można zrobić na NEC'u to test programem Nero CD-DVD Speed.

http://www.cdspeed2000.com/go.php3?link=download.html

uruchomienie banalnie proste po uruchomieniu wciskasz Start lub Początek i czekasz na wyniki. Zrób test i zamieść screena.

Zrobilem test transferu w tym programie! Ale przed koncem wychodzi mi błąd!!! Co to znaczy ! Niedlugo przesle obrazek!!!!!!!

VIZZARD 26.12.2004 16:26

Cytat:

Napisany przez sirmike
Zrobilem test transferu w tym programie! Ale przed koncem wychodzi mi błąd!!! Co to znaczy ! Niedlugo przesle obrazek!!!!!!!

Nagranie do dupy :wsciekly:

Czyli płyta do dupy :wsciekly:

Czyli zmień płyty na których nagrywasz :mruga:

Polecam przyklejony temat o Nośnikach :czytaj:

rmb 26.12.2004 18:13

NEC 3500 i najlepsze firmware

Cześć.
czytałem dużo postów na forum i nie mogę zdecydować jaką wersję firmware wybrać dla danej nagrywarki. Proszę o poważne odpowiedzi i linki do ściągnięcia danej wersji softu.

danielek 26.12.2004 18:14

dobra zasałem ten programik o którym była mowa a może ktoś mi podać link do tego lekarstwa
P.S wyczytałem że format z DVD+R na DVD-ROM można zmienić przez bitsetting prwada czy kłamstwo a jeżeli to jak to zrobić

VIZZARD 26.12.2004 18:18

Cytat:

Napisany przez danielek
dobra zasałem ten programik o którym była mowa a może ktoś mi podać link do tego lekarstwa
P.S wyczytałem że format z DVD+R na DVD-ROM można zmienić przez bitsetting prwada czy kłamstwo a jeżeli to jak to zrobić

Ja lekarzem nie jestem :nie:

A TU masz o bitsettingu dla Neca 2500A :czytaj:

Reszta to analogia :D

VIZZARD 26.12.2004 18:28

Cytat:

Napisany przez rmb
Cześć.
czytałem dużo postów na forum i nie mogę zdecydować jaką wersję firmware wybrać dla danej nagrywarki. Proszę o poważne odpowiedzi i linki do ściągnięcia danej wersji softu.

Jedno z tych TU lub TU :czytaj:

A linki sa TU :czytaj:

BTW

Bardzo ciekawy temat ^_^

A jaki oryginalny i niepowtarzalny :>

danielek 26.12.2004 19:34

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ja lekarzem nie jestem :nie:

A TU masz o bitsettingu dla Neca 2500A :czytaj:

Reszta to analogia :D

ja mam 3500 A więc nie wiem czy bedzie działać wie możę ktoś

danielek 26.12.2004 21:24

bitsetting w nec 3500A

potrzebuje info na temat tego bittestingu poniewarz słyszałem, żę za jego pomocą można "oszukać" DVD by zamiast widzieć DVD+R to widzi DVD-ROM czy jakoś podobnie nie pamiętam dokłądnie ale wiem, że zmieniea na "-" i to oto pozwoli cieszyć się muząna dvd od kina domowego więc prosiłbym o informacje na temat tego jak tego dokonać i czym się posłużyć
P.S o co chodzi z tymi biosami i gdzie się je wrzuca

Z góry dzięki za informacje które mi pomogą w osiągnięciu mego celu :)

devil-80 26.12.2004 21:27

ja wybrałbym nec-a liteON-a ma kolega nie jest z niego zadowolony baardzo narzeka,ale to twój wybór:)

tytusdezoo 26.12.2004 21:52

Masz cały temat przyklejony o NEC 3500 wiec wystarczy tylko poczytać a znajdziesz wszystko. :bicz:

VIZZARD 26.12.2004 23:21

Cytat:

Masz cały temat przyklejony o NEC 3500 wiec wystarczy tylko poczytać a znajdziesz wszystko. :bicz:

Dokładnie! :taktak:

A poza tym @danielek sprawdź TU :czytaj:

zYxMa 27.12.2004 12:13

Cytat:

Napisany przez rycho
Każda ma swoje wady i zalety.
Ja wybrałem NECa i jak na razie nie żałuję.

Rycho, gdzieś tam ktoś pisał, że ten Nec ma czasem problemy z odczytaniem płyt, których nagrał. Odczułeś taki problem???

rycho 27.12.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Rycho, gdzieś tam ktoś pisał, że ten Nec ma czasem problemy z odczytaniem płyt, których nagrał. Odczułeś taki problem???

Ma problemy z odczytem płyt badziewnej jakości nagranych przez LITE-ONa.
Ma problemy,ale to nie znaczy,że sobie nie radzi.Stęka,stęka i w końcu odczytuje,Faktem jest ,że oglądanie filmu z takiej płytki to masochizm.

zYxMa 27.12.2004 12:20

A czy inne urządzenia nie mają problemów z odczytaniem takiej płytki? Jakie tanie płytki zalecacie kupować, ewentualnie jakie droższe? :P

Zofer 27.12.2004 13:44

A jak ma się sprawa z nagrywaniem płyt cd na Necu?
PS Jak by ktoś miał ochotę zajrzeć do tego wątku i odpowiedzieć na moje pytania było by fajnie :)

rycho 27.12.2004 14:09

Cytat:

Napisany przez Zofer
A jak ma się sprawa z nagrywaniem płyt cd na Necu?
PS Jak by ktoś miał ochotę zajrzeć do tego wątku i odpowiedzieć na moje pytania było by fajnie :)

NEC 3500A to przedewszystkim nagrywarka DVD.Plyty CD nagrywa i owszem,ale nie może sie równac możliwościami z urządzeniami służącymi tylko do nagrywania
CDR i CDRW.Mam na myśli kopiowanie zabezp.płyt.

zYxMa 27.12.2004 14:11

Cytat:

Napisany przez rycho
NEC 3500A to przedewszystkim nagrywarka DVD.Plyty CD nagrywa i owszem,ale nie może sie równac możliwościami z urządzeniami służącymi tylko do nagrywania
CDR i CDRW.Mam na myśli kopiowanie zabezp.płyt.

A zrzuce sobie film DVD z wypożyczalni na HHD tym NECiem???

rycho 27.12.2004 14:28

Cytat:

Napisany przez zYxMa
A zrzuce sobie film DVD z wypożyczalni na HHD tym NECiem???

Każdym napędem DVD zrzucisz. NECem także nagrasz na płytę.
Co byś nie kupił to będą plusy i minusy.Nawet PLEXTOR nie jest ideałem.
Ja mam NECa i sobie chwalę,kto inny ma LITEONA i też sobie w brodę nie pluje.
Jak będziesz za długo myślał i czytał opinie (zawsze nieobiektywne) innych to bedziesz mial coraz większe wątpliwości co wybrać.

Poczytaj jeszcze o BENQu.Też go chwalą.

zYxMa 27.12.2004 14:39

Zdecydowałem: NEC Mam monitor NECa to i nagrywareczke też będzie NECa :D W ogóle lubie ta firme :D

rycho 27.12.2004 14:42

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Zdecydowałem: NEC Mam monitor NECa to i nagrywareczke też będzie NECa :D W ogóle lubie ta firme :D

I to jest najważniejszy argument.

maniek997 27.12.2004 14:42

Jeśli chcesz tylko nagrywać to kupuj NEC-a, jeśli chcesz robić wykresy, podniecać się każdą niewypaloną i wypaloną płytką, eksperymentować z biosami, aktywnie uczestniczyć na forum i rozpracowywać różne filozofie to kup Liteona.
maniek

zYxMa 27.12.2004 14:45

Cytat:

Napisany przez maniek997
Jeśli chcesz tylko nagrywać to kupuj NEC-a, jeśli chcesz robić wykresy, podniecać się każdą niewypaloną i wypaloną płytką, eksperymentować z biosami, aktywnie uczestniczyć na forum i rozpracowywać różne filozofie to kup Liteona.
maniek

Mówisz? :)

Chce wypalać, czasem oglądnąć film na DVD czy zainstalować grę. Teraz nie mam żadnego innego napedu, bo sprzedałem na rzecz DVD_R. Ale coś tam sobie kiedyś dokupie. CD_R za "grosze" można kupić ;)

maniek997 27.12.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez zYxMa

Szkoda, że nie ma nagrywarek EIZO;) to bym sobie kupił:)
maniek

zYxMa 27.12.2004 14:48

Cytat:

Napisany przez maniek997
Szkoda, że nie ma nagrywarek EIZO;) to bym sobie kupił:)
maniek

Albo Technics :D:P

devil-80 27.12.2004 15:25

a co sądzicie o nagrywarce lg,takiej do 350 zł, np lg GSA-4160B

Zofer 27.12.2004 15:27

Cytat:

Napisany przez maniek997
maniek

:piwo: Calkiem ciekawy post :) Ja chcę robić na płytkach dvd backup, od czasu do czasu skopiować film i nagrać coś na płycie CD... Nie chcę się babrać w wykresach itp... Z tego co napisał maniek997 to chyba wybiorę NECa... A czy warto czekać na NECa 3520? Bo jeszcze sie zastanawiałem nad BENQ 1620 ale jakoś nie mam zaufania do tej marki :|

maniek997 27.12.2004 15:40

Cytat:

Napisany przez Zofer
:piwo: Calkiem ciekawy post :) Ja chcę robić na płytkach dvd backup, od czasu do czasu skopiować film i nagrać coś na płycie CD... Nie chcę się babrać w wykresach itp... Z tego co napisał maniek997 to chyba wybiorę NECa... A czy warto czekać na NECa 3520? Bo jeszcze sie zastanawiałem nad BENQ 1620 ale jakoś nie mam zaufania do tej marki :|

Neca3520 chyba jeszcze nikt nie ma na forum więc trudno wróżyć z fusów natomiast Benq to całkiem młodziutki napęd. Dopiero po pół roku obecności na rynku będzie można dobitnie określic te napędy.
maniek

loki7777 27.12.2004 17:09

Ja wybieram NECa, nagrywarka Technicsa byla by chyba bardzo badziewna:)

djpenny 27.12.2004 18:18

problem z nero i nec 3500A

witam mam nastepujacy problem kupilem nagrywarke dvd NEC 3500A i w nero na pasku pojemnosci mam czerwona kreske przy okolo 8GB. Co mam zrobic zeby ta linia ograniczala pojemnosc zwyklej plytki dvd czyli okolo 4,5 GB ?? Dziekuje bardzo za pomoc

slawekj 27.12.2004 18:31

Przestawić w prawym dolnym rogu na DVD5. :taktak:

namor 27.12.2004 18:39

po włożeniu czystej płyty Nero powinno somo rozpoznać jaką ma płyte w napędzie czy 8.5 GB czy 4.7 GB czy 700 MB, bynajmniej u mnie tak jest

djpenny 27.12.2004 18:45

Cytat:

Napisany przez slawekj
Przestawić w prawym dolnym rogu na DVD5. :taktak:

dzieki za szybka pomoc ale:
kurde nie mam tej opcji i takiej mozliwosci hmm dlaczego ?? ((

slawekj 27.12.2004 18:53

Wersja Nero.

djpenny 27.12.2004 19:06

ok pomoglo sciagnalem inna wersje nero zmienilem opcje jak wyzej i wszystko smiga dzieki bardzo....

elvesbrew 27.12.2004 22:50

problem z nagrywaniem na Necu 3500AG

no wlasnie...wrzucilem, kilka pliczkow avi i nagralem na Dysanie 4.7 1-2.4X...ja probuje odtworzyc te avi to mi zamyka playera i wywala bledy...to kwestia plyty czy wypalenie bo juz nie wiem o co chodzi

dodam ze chodzi tylko o avi, biny, iso, mp3, audio wszystko bez problemu..tylko przy otwieraniu filmow ktorymkolwiek programie wywala blad

legion 28.12.2004 00:15

daje glowe:D ze plyty te dysany sa za przeproszeniem do dupy :D

elvesbrew 28.12.2004 12:51

jakie plytki NEC lubi najbardziej?

ffariat 28.12.2004 14:34

Cytat:

Napisany przez elvesbrew
jakie plytki NEC lubi najbardziej?

mój lubi PLATINIUM :D:D nietakie drogie i nie takie złe :)

PIOTR34 28.12.2004 14:52

Cytat:

Napisany przez elvesbrew
no wlasnie...wrzucilem, kilka pliczkow avi i nagralem na Dysanie 4.7 1-2.4X...ja probuje odtworzyc te avi to mi zamyka playera i wywala bledy...to kwestia plyty czy wypalenie bo juz nie wiem o co chodzi

dodam ze chodzi tylko o avi, biny, iso, mp3, audio wszystko bez problemu..tylko przy otwieraniu filmow ktorymkolwiek programie wywala blad

Sprawdź innym playerkiem i u kolegi na kompie czy problem jest taki sam jak u Ciebie.

Mart 29.12.2004 07:54

NEC 3500A problem z zapisem

Witamn wszystkich.
Problem jest nastepujacy plytki platinum dvd+r, ktore powinny sie wypalac 12x nagrywaja sie max 4x. UDMA mam wlaczone(bios i winda XP sp2 - UDMA 2). Plyte mam na nForce'ie(sterowniki IDE v2,6 na v2,5 tez problem). Zmienialem sterowniki IDE/ATAPI na systemowe ale to nie pomogło. Jedyne co sie poprawilo to pojawila sie opcja bitsetting w nero 6.6(wczesniej n/a). Naped mam na Secondary Master na kabelku 80. Sterowniki ASPI sa zainstalowane. W programie DVD decrypter gdy zaczynam nagrywac np 8x pisze ze rozpoczeto zapis 8x a w nastepnym wierszu ze predkosc zostala zmieniona na 4x.

Oprocz tego dziwny motyw. Zaznaczylem opcje 12x naped zaczal nagrywac i na poczatku predkosc wynosila 6x potem spadlo do 4,1 i utrzymala sie do konca.

Firmware nagrywarki to 218btrpc1. Zmiana na V3B3R2 (Quikee) nie pomaga.

Prosze o pomoc.

elvesbrew 29.12.2004 14:08

Cytat:

Napisany przez pit0202
Sprawdź innym playerkiem i u kolegi na kompie czy problem jest taki sam jak u Ciebie.

bez znaczenia ajkim playerem dzieje sie tak samo..a sprawdzic nie mam u kogo bo nikt ze znajomych nie ma nagrywarki DVD

PIOTR34 29.12.2004 14:22

Nie chodziło mi o nagrywarkę tylko o czytnik DVD-ROM, proponuję zmienić nośnik tak jak radzą koledzy.

Mioda 29.12.2004 16:04

NEC 3500 vs. Pioneer 108

Przepraszam jesli kogos wkurze takim pytaniem, ale nie siedze w temacie ani nagrywania DVD ani tym bardziej sprzetu wiec postanowilem zaryzykowac i zamiast czytac tysiace opinii(doslownie) zawartych w kilku watkach zapytac po prostu o to co mnie interesuje... moze ktos udzieli mi szczerej i rzetelnej odpowiedzi nie odsylajac mnie do rozpoczetych juz watkow i skazujac na przekopywanie setek niepotrzebnych mi (jeszcze) informacji.

Chce kupic nagrywarke i zastanawiam sie nad tymi dwoma.
Czy sa jakies znaczace roznice ktore powinny sklonic mnie do wyboru "tej a nie zadnej innej"?
Oczywiscie nie chodzi mi juz o roznice w cenie ktora jest do przelkniecia:)

PIOTR34 29.12.2004 19:53

Pionier 108 http://www.cdrinfo.pl/artykuly/recen...oneer_dvr-108/
NEC 3500 http://www.cdrinfo.pl/artykuly/Recen...00AG/index.php
Po przeczytaniu sam oceń jakie są różnice.

DanielP 29.12.2004 20:38

Jak zwykle na tym forum - olewka kogos kto sie pyta o opinie.
"Masz tu linki poczytaj se sam".

A co z tych linkow wynika ? Ano nic ! I tak nie wiadomo co wybrac ! Tym bardziej, ze Pioneer byl testowany na starym, kiepskim firmware.

Za to walkowane sa ciagle te same tematy o swietnosci napedow BenQ i Plextor, pochwala za pochwala, wykres za wykresem... Dynastia sie z tego zrobila :) Super fajnie, ale to nie sa jedyne napedy na swiecie :D A jak ktos pyta, to moze warto mu poswiecic chwile uwagi. Nie kazdy byl od razu taki znawca jak niektorzy...

Odpowiedz moja jest taka.
Jesli masz dobry naped CD, DVD lub CDRW - kup NECa, bo on dobrze nagrywa plytki. Natomiast kiepsko czyta, ma slaba korekcje bledow. Do zgrywania, ogladania filmow, instalacji gierek - bym go nie uzywal. Podobno naped nie umie czasami odczytac plytki, ktore sam wypalil :) Za to jakosc nagrania jest bardzo wysoka.

A jesli to ma byc naped uniwersalny, to bierze Pionka !
Ja osobiscie sklanialbym sie do Pioneera. Naped jest stabilny w kazdej mozliwej testowej "konkurencji". Moze nie najlepszy, ale nigdy nie odstaje duzo od czolowki. Po prostu nadaje sie do wszystkiego.

Pozdro
Daniel

Turboni 29.12.2004 20:48

Cytat:

Napisany przez DanielP
"Masz tu linki poczytaj se sam".

Za to walkowane sa ciagle te same tematy o swietnosci napedow BenQ i Plextor, pochwala za pochwala, wykres za wykresem... Dynastia sie z tego zrobila :) Super fajnie, ale to nie sa jedyne napedy na swiecie :D A jak ktos pyta, to moze warto mu poswiecic chwile uwagi. Nie kazdy byl od razu taki znawca jak niektorzy...

Pozdro
Daniel

wyciolem troche twojego posta

zaczne od tego ze podobny temat byl zalozony jakies 2 lub 3 miech temu wiec troche wysilku nie zaszkodzi zeby poszukac i przeczytac co jest tam napisane :>

kolejna sprawa co sie czepnoles benq i plexa o litku i innych napedach tez jest duzo napisane - nie widac :>
jak masz potrzeby jakies zyciowe lub cos innego to kup taki palnik jak lubisz i zrob dokladne testy jak nagrywa i jak czyta - byloby milo z twojej strony

a ty tu krytyke wypisujesz - nie podobaja ci sie te 2 tematy to nie czytaj ich i po sprawie

DanielP 29.12.2004 21:11

Ja wcale nie krytykuje napedow, tylko pokazuje jakie to "user friendly" forum.
Dyskutuje miedzy soba kilku znawcow, a kogos kto pyta o rade odprawiacie z kwitkiem.
Troche dobrej woli koledzy, szczegolnie po Świętach :)

soulraver 29.12.2004 21:24

mam nec'a 3500 z ostatnim biosem bodajze 2.18 no i wypalilem nim juz ok 400 plytek i kazda mi odczytuje takze nie moge sie zgodzic z tym, ze jest kiepski co do odczytu :/

Turboni 29.12.2004 21:25

Cytat:

Napisany przez DanielP
Ja wcale nie krytykuje napedow, tylko pokazuje jakie to "user friendly" forum.
Dyskutuje miedzy soba kilku znawcow, a kogos kto pyta o rade odprawiacie z kwitkiem.
Troche dobrej woli koledzy, szczegolnie po Świętach :)

ok ale dobra wola moglaby sie wykazac osoba ktora szuka odpowiedzi :>
a jak jej nie znajdzie to dopiero zakladac temat

VIZZARD 29.12.2004 21:29

Cytat:

Napisany przez DanielP
"Masz tu linki poczytaj se sam

Proste! :taktak:

Dajesz wędkę, a nie rybę :nie:

Poza tym - żadna olewka

Po prostu tematy, które były już tysiąc razy - leżą sobie spokojnie w archiwum

I czekają aż ktoś z nich skorzysta

Dlatego nie są kasowane

A po raz tysięczny: "Kup Neca!" lub "Kup Pioneera!" już nie chce się pisać

Bo jest to nudne, jałowe i pozbawione sensu

Cytat:

Napisany przez DanielP
I tak nie wiadomo co wybrac !

To trzeba spytać wróżki :taktak:

Cytat:

Napisany przez DanielP

Stary!

Jedne napędy odchodzą, inne przychodzą

Ja nie mam pretensji, że nikt już nie pisze notorycznie o 832 lub 2500A

Idzie nowe, lepsze ...

Albo się z tym godzisz albo nie - twoja sprawa

Mi osobiście np. także nie podoba się sposób prowadzenia tematu o Benku i ...

Po prostu daję temu pokój, gdzieniegdzie wrzucając swoje trzy grosze :>

Poza tym np. Turboni - jak miał wcześniej Litka - to o nim pisał

Na nim testował i z niego dawał wykresy :taktak:

Teraz ma Plexa - więc to on jest na tapecie

A o czym ma pisać?

O Samsungu? Toshibie? BTC?

Są zresztą palniki o których możesz tylko napisać:

Jest cool, ma diodę i przycisk, płytki chodzą w stacjonarce i jest zajefajny! :peace:

No i co z tego?

Wszystkie palnki są takie

A że niektórym poświęca się więcej czasu - to właśnie tym

Na których możesz zrobić jakieś testy, porównania, sprawdzić jakość wypalonych płytek, ect., ect.

Weźmy takiego Litka

Syf niemiłosierny, nie chce nagrywać, nie chce czytać, głośny, problemowy

No to dlaczego tylu ludzi go kupuje?

Myślę, że między innymi dlatego, iż ma możliwości i jest rozwojowy

Jak mało która nagrywarka

No i między innymi dlatego tyle na jego temat - dobrego i złego

Cytat:

Napisany przez DanielP
Nie kazdy byl od razu taki znawca jak niektorzy...

Pewnie tak

Ale też nie każdy wtedy tak chojraczył :nieee:

DanielP 29.12.2004 21:31

Spoko spoko :)

Ja np. pytalem o najnowszego LG. Na forum nic prawie o nim nie ma.
Wiec zapytalem - "las odpowiedzi" :) Moze tego napedu nikt nie ma, a moze... tez olewka. Czaisz baze o czym mowie ?

A jak ktos pyta o opinie uzytkownikow napedu, to nie nalezy go odsylac to "suchych testow". W dodatku do testow, ktore niestety sa bardzo kiepskie, z uwagi na ich nieaktualnosc. Robienie testu i publikowanie go po 2 miedsiacach - to sa niestety kpiny.
W tym czasie wyszlo z 5 nowych biosow do Pionka. Czytajac ten test dochodzimy do wniosku ze to kiepski naped i wogole nie ma co sobie nim glowy zawracac. A prawda jest zupelnie inna.

VIZZARD 29.12.2004 21:55

Cytat:

Napisany przez DanielP
Spoko spoko :)

Ja np. pytalem o najnowszego LG. Na forum nic prawie o nim nie ma.
Wiec zapytalem - "las odpowiedzi" :) Moze tego napedu nikt nie ma, a moze... tez olewka. Czaisz baze o czym mowie ?

A jak ktos pyta o opinie uzytkownikow napedu, to nie nalezy go odsylac to "suchych testow". W dodatku do testow, ktore niestety sa bardzo kiepskie, z uwagi na ich nieaktualnosc. Robienie testu i publikowanie go po 2 miedsiacach - to sa niestety kpiny.
W tym czasie wyszlo z 5 nowych biosow do Pionka. Czytajac ten test dochodzimy do wniosku ze to kiepski naped i wogole nie ma co sobie nim glowy zawracac. A prawda jest zupelnie inna.

No tak!

Ale przykład z tym LG - to strzał w dziesiątkę

Co możesz bowiem o nim napisać ponad to - co napisałem powyżej?

Jest kilku maniaków LG, którzy jak się dorwą do tematu

To w kółko to samo piszą: "LG rulezz - reszta syf!"

No to czego się dowiesz?

Każdy chwali swoje!

Tak było i będzie :taktak:

I właśnie po to są testy

Testy niestety trwają i nie każdy ma chęć, siły i środki

Żeby robić coś za darmochę dla innych i to wybrzydzających :\

Zgadza się, że czasami biosy są nieaktualne

Ale bios wychodzi średnio co 2 miesiące

Czy to znaczy, że po wydaniu następnego biosu lecimy ze wszystkim od początku? :O

Dlatego tak ważne jest śledzenie i czytanie tematów :taktak:

Wiem, że nie każdy ma czas, ochotę, dostęp do netu, itp.

Ale właśnie drobne uwagi wydane przez różnych użytkowników w różnych tematach

Poddane obróbce wnioskowej czytającego

Tworzą prawdziwy obraz danego napędu

A nie: "Dawaj mi wszystko tu i teraz, bo mi się nie chce czytać!" :czytaj: :nieee:

I takie jest moje zdanie :taktak:

:czar:

DanielP 29.12.2004 22:05

W przypadku tego LG wlasnie mnie zastanawia, czemu on robi taka furore w testach Chipa :) Bedzie o nim w numerze 2/2005, mozna juz tez poczytac na ich www.
Testy przeszedl naprawde niezle, parametry tez ma ok... I wcale nie jestem zwolennikiem firmy LG, a wrecz przeciwnie. Mialem kiedys 2 CDROMy tej firmy, oba zaczely siadac od razu po okresie gwarancji :)

Yetixxl 29.12.2004 22:05

@VIZZARD ja czytam i im więcej tym mniej wiem ,na urodziny mam dostać nagrywarkę DVD mam tylko powiedzieć jaką chcę i tu zaczynają się schody bo nie wiem którą wybrać trudno się zdecydować każda ma swoje plusy i minusy.

DanielP 29.12.2004 22:18

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
@VIZZARD ja czytam i im więcej tym mniej wiem ,na urodziny mam dostać nagrywarkę DVD mam tylko powiedzieć jaką chcę i tu zaczynają się schody bo nie wiem którą wybrać trudno się zdecydować każda ma swoje plusy i minusy.

haha, to masz podobne problemy jak ja :)
Moge kupic nagrywarke, a nie kupuje, bo nie wiem jaka :)
Najpierw chcialem Liteona, potem NECa, potem Toshibe.
Teraz moje preferencje zmienily sie w kierunku Pionka lub Benka.
A najlepiej to Plextora, ale niestety tyle za nagrywarke nie wybule.
Moze warto poczekac na NECa 3520...

AleX69 29.12.2004 22:19

jak zwykle kretynski temat z milonem postow ... Mioda@ jak bys poczytal wiedzial bys ze Nec'a jest tu nie wiadomo czemu promowanym napedem - ale miejac go - nie polecam

ale widocznie jest (na forum) to domena ludzi >go< posiadajacych - "mam go", "to najlepszy naped", "to bardzo dobry naped", "super nagrywa", "dobrze nagrywa" itp.

mam nec'a 3500 i pioneer'a 108 ... ten drugi (z tych dwoch) jest lespszy ... korekcja odczytu CD/DVD

VIZZARD 29.12.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez Yetixxl

Wszystko zależy od tego

Do czego ma ona służyć

Nie ma uniwersalnej :nie:

Każda ma zalety i wady :taktak:

Trzeba po prostu bardziej precyzować swoje wymagania

Co się będzie nagrywało, a czego nie

Czy chce się bawić nagrywaniem przy okazji posiadania nagrywarki

Czy tylko przyjść, wrzucić płytę, nagrać i wyjść ...

Itp. ...

Ale jest jeden warunek

Wpierw należy przestudiować kilka tematów forum

Wtedy cokolwiek można radzić

Bo inaczej to sprowadza się do pytań:

A co to bitsetting, booktype, eeprom, ...

A to nagrywarka ma swój bios?

A ...

Wtedy łatwiej jest trafić szlag

A nie trafną nagrywarkę :mruga:

:czar:

PIOTR34 29.12.2004 22:38

Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze. Na Gwiadkę dostałem prezent padł mi NEC ND-1100A mówi się trudno, nic nie jest wieczne, kiedyś paść musi. Nie napalam się zbytnio z zakupem nagrywarki, wolę najpierw poczytać. Na Plextora mnie nie stać tak więc wybór kończy się na 3 producentach nagrywarek. Nie podaję jakich z prostej przyczyny, każdy z was dorzuci swoje trzy grosze. Tak więc wszystkim nowym użytkownikom życzę z całego serca by się wzięli za czytanie postów tych które są dostępne, a tam napewno znajdą coś dla siebie. ;) :piwo:

DanielP 29.12.2004 22:39

Niby nagrywarka ma slyzyc do nagrywania... proste jak drut :)
A sie okazuje ze tyle z tym problemow.

Ja uwazam, ze na razie i tak wiecej sie bedzie nagrywalo plyt CDR niz DVD.
Dlatego istotne jest dla mnie, aby naped mial dobry "support" plytek CDR - dobrze je czytal i dobrze nagrywal. I tutaj NEC zdaje sie "kuleje".

A Pionek to chyba naped jeden z bardziej uniwersalnych. Tak wnioskuje z jego testu i z tego co pisze uzytkownicy.

PIOTR34 29.12.2004 22:48

Płytki cdr chyba długo nie pociągną, jeszcze parę latek i będą leżały w szufladzie tak jak poprzedni nośnik (dyskietki), aczkolwiek bez dyskietki ani rusz jak system się wywali, mowa oczywiście o starszych systemach.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:36.