Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

bigBOY 17.02.2005 12:15

http://www.micheldeboer.nl/firmware/
pasowal mi 1.24, ale oczywiscie z ciekawosci wrzucilem 1.25
wyduzyl sie czas dostepu, dlatego chce zjechac na 1.24

rafa 17.02.2005 12:14

Cytat:

Napisany przez juicepp
hej, a mozesz mi napisać co te nowe biosy zmieniają istotnego? i jakich rogramów do tego uzyłes i skąd wziołes new biosy?.....bede wdzięczny :)

Odpowiedź jest tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=48290

juicepp 17.02.2005 10:20

hej, a mozesz mi napisać co te nowe biosy zmieniają istotnego? i jakich rogramów do tego uzyłes i skąd wziołes new biosy?.....bede wdzięczny :)

VIZZARD 17.02.2005 02:10

Szkoda, że nie można na 2500A 107v2b5 :smutny:

To był dopiero bios ... :taktak:

Zresztą, dalej taki jest :>

:D

adamluk 17.02.2005 01:54

można , już zmieniałem

VIZZARD 17.02.2005 01:22

Cytat:

Napisany przez rafa
jak się nie powiedzie to jeszcze raz wgrywasz biosik.

A przysięgnij się ... :mruga:

Dla przykładu:

Wyciągnij sobie wtyczkę z gniazdka przy flashowaniu LG :\

I kontynuujmy tę dyskusję ... :>

:mruga:

GOLDEN!!! 17.02.2005 01:10

U mnie kilka razy Nero wywalił komunikat Error I/O i rząd cyferek.
I największa ciekawostka: kiedyś nagrałem u kumpla na Litku 6 płyt DVD, wszystkie były nagrane jako jedna kompilacja, tzn. zmieniałem tylko dane, żadnych innych ustawień. Jakimś zbiegiem okoliczności Nec niewidzi nagrywanej jako 3 płyty, a DVD-ROM LG bez problemu.
Czasami przestaje to rozumieć

pozdro
GOLDEN!!!

edit: wymienili od ręki nagrywarke, też dostalem z grudnia, ale chodzi o niebo lepiej. Wydaje mi sie że jeszcze z czytaniem nie jest tak jak różowo, ale na pewno lepiej od tamtej. I jak na razie mi żadne płytki nie wyleciały

rafa 17.02.2005 01:04

Cytat:

Napisany przez gm_ns
Wiesz ja sie nad tym samym zastanawiam do mojego Nec-a. Tutaj masz biosy: http://www.micheldeboer.nl/firmware/

ja czekam az cos wyjdzie na oficjalnej stronie Nec-a i dokładnie przeczytam jeszcze co piszą: Czy mozna zmieniac, Czy zmieniasz na własną odpowiedzialność. Nie chcę stracić gwarancji.

Jak chcesz sobie wgrac to wgrywaj, mozna później wrócić do oryginalnego. Tylko pamietaj - wyłączą Ci prad etc - w czasie upgrad'u - masz posprzatane!!!:(.

Grzesiek

A coś ty taki przestraszony? 8 )
Ja aktualizuje wszystko co mam od kilku lat i nigdy niemiałem problemów. Pozatym napęd to nie płyta główna, jak się nie powiedzie to jeszcze raz wgrywasz biosik.

gm_ns 17.02.2005 00:51

Wiesz ja sie nad tym samym zastanawiam do mojego Nec-a. Tutaj masz biosy: http://www.micheldeboer.nl/firmware/

ja czekam az cos wyjdzie na oficjalnej stronie Nec-a i dokładnie przeczytam jeszcze co piszą: Czy mozna zmieniac, Czy zmieniasz na własną odpowiedzialność. Nie chcę stracić gwarancji.

Jak chcesz sobie wgrac to wgrywaj, mozna później wrócić do oryginalnego. Tylko pamietaj - wyłączą Ci prad etc - w czasie upgrad'u - masz posprzatane!!!:(.

Grzesiek

Klopsik 17.02.2005 00:29

Ilość załączników: 2
Właśnie doszedłem z moją spawarką do porozumienia(tak mi sie3 wydaje), zaaplikowalem jej firmware 1.25(on jest oficjalny?). Próbowałem testowac nagrane wcześniej lecz konczylo sie to na tym samym(tu musze powiedziec ze władowałem też kopię zapasową jakiegoś filmu i tez okazało się ze kreska na samym koncu spada). W końcu postanowiłem nagrać jakaś płytę i przetestować. W KOŃCU !! Bez żadnego spadku !!
PS. Już poza konkursem, może mi powiedzieć do czego ten test służy(Nero CD-DVD speed)
PS2. Ten pierwszy załącznik to test filmu Arjuna. Dziwny troszke ten wykres :D

karolkiewicz 16.02.2005 22:52

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez GOLDEN!!!
Witam!

Posiadam 3520 i niestety jutro ją chyba zawioze do sklepu.
Kupiłem ją 25 stycznia i jakoś malo się nagrywało bo sesja, a teraz wyszło szydło z worka :-(
Nagrywarka potrafi się zawiesić przy nagrywaniu powyżej 4x, poprostu przestaje nagrywać. Poszły tak do kosza 4 płytki TDK DVD+R 8x. Z początku myślałem, że jakaś partia felerna, ale nagrywanie 4x zakończyło się sukcesem.
Przed chwilą jednak jak nie umiał poczytać w celu weryfikacji płyty DVD+RW którą sam nagrał 10 sekund prędzej to miarka się przebrała.
Żeby nie było Nero najnowsze, płytki TDK i komp wyrabia te ponad 8x , bo zawieszała się przy 27, 35 i 85% :-(

Z nagrywarka CD miałem to samo, nawalała 3 razy i po ostatnim chodzi do dziś :-)
Mam nadzieje, że aż tylu przechodził nie będę.

pozdro
GOLDEN!!!

U mnie jest odwotnie Dysany DVD-R 8x wypala cacy, DVD-RW (4x, Verbatimy) też chociaż przy kasowaniu się wieszał troche komp, za to jak wypali jakąkolwiek 4x (DVD+,-R, różnych producentów), to chociaż cały proces przebiega w nero cacy to jak ją za chwile odtwarza pojawia napis: chociaż robię zwykły dysk z danymi, 6 katalogów po 700 MB.

Dorian 16.02.2005 22:02

Cytat:

Napisany przez adamluk
mam jeszcze taki problem gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.

Wiesz, nie wiem. Nigdy nie spotkałem się z takim błędem. Przykro mi ale nie umiem Ci pomóc.

adamluk 16.02.2005 21:38

i dziękuję za podpowiedź z biosem

adamluk 16.02.2005 21:32

mam jeszcze taki problem gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.

adamluk 16.02.2005 21:23

a czy ktoś może mi odpowiedzieć na mój problem z 3520A co mam nie tak że gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.

Dorian 16.02.2005 21:07

Sorry ,ze tak późno odpowiadam,ale byłem w pracy. Cóż ja wgrywam biosa tym plikiem z załącznika. Po rozpakowaniu biosa macie plik *.bin. Dobrze by było gdyby nagrywarka była na kanale IDE2 jako master. W środku nie może być rzadnej płyty. Włączacie ten program co jest w załączniku ode mnie. Dajecie
"flash" , pokazujecie ścieżkę do pliku z firmware ( bin ), czekacie, i jak powie ,że można to reset. Koniec zabawy.

powell 16.02.2005 20:50

Cytat:

Napisany przez Klopsik
siema
Mam pytanko. Dzisiaj kupiłem NEC 3520A podłączyłem wypaliłem 2 płytki esperanza. Sprawdziłem w Nero DVD Speed i oniemiałem. od 3-3,5 gb kreska drastycznie spada. Myślałem, pewnie wina płytek, kupiłem Verbatima nagrałem jakieś anime zalegające na dysku. 3,5 gb przeszło. 4gb znowu dół. Z czego to może wynikać? Nagrywarka jest styczniowa. Nie instalowałem żadnych sterowników Aspi(cokolwiek by to miało znaczyć). Wersja firmware 1,04. (UPDATE ->1.25)Felerny model nagrywarki ?
aha wszystkie wypalone płytki były + jeśli ma to znaczenie

Nie ma :) ..u mnie było podobnie na esperanzach -kupiłem TDK ,Verbatimy i Platinumy ..czasami było ok ..czasami nie - taka rada olej ten test -płytka pewnie działa .kopiuje i odwarza się prawidłowo ..to coś z testem.
Przykład - na wcześniejszym Lite-onie korzystałem z testu KProbe 3,2 ...jakoś nagranej płytki była REWELACYJNA ...po wrzuceniu do DVD Speed-a ...nie wierzyłem że ona ma prawo działac -..jakbym oglądał Alpy -góra ,dół (a działa już bardzo długo -była kopiowana , oglądana przez chyba 30 osób i nic jej nie jest)
pozdrawiam

Klopsik 16.02.2005 20:13

siema
Mam pytanko. Dzisiaj kupiłem NEC 3520A podłączyłem wypaliłem 2 płytki esperanza. Sprawdziłem w Nero DVD Speed i oniemiałem. od 3-3,5 gb kreska drastycznie spada. Myślałem, pewnie wina płytek, kupiłem Verbatima nagrałem jakieś anime zalegające na dysku. 3,5 gb przeszło. 4gb znowu dół. Z czego to może wynikać? Nagrywarka jest styczniowa. Nie instalowałem żadnych sterowników Aspi(cokolwiek by to miało znaczyć). Wersja firmware 1,04. (UPDATE ->1.25)Felerny model nagrywarki ?
aha wszystkie wypalone płytki były + jeśli ma to znaczenie

GOLDEN!!! 16.02.2005 18:41

Witam!

Posiadam 3520 i niestety jutro ją chyba zawioze do sklepu.
Kupiłem ją 25 stycznia i jakoś malo się nagrywało bo sesja, a teraz wyszło szydło z worka :-(
Nagrywarka potrafi się zawiesić przy nagrywaniu powyżej 4x, poprostu przestaje nagrywać. Poszły tak do kosza 4 płytki TDK DVD+R 8x. Z początku myślałem, że jakaś partia felerna, ale nagrywanie 4x zakończyło się sukcesem.
Przed chwilą jednak jak nie umiał poczytać w celu weryfikacji płyty DVD+RW którą sam nagrał 10 sekund prędzej to miarka się przebrała.
Żeby nie było Nero najnowsze, płytki TDK i komp wyrabia te ponad 8x , bo zawieszała się przy 27, 35 i 85% :-(

Z nagrywarka CD miałem to samo, nawalała 3 razy i po ostatnim chodzi do dziś :-)
Mam nadzieje, że aż tylu przechodził nie będę.

pozdro
GOLDEN!!!

mallow 16.02.2005 18:21

wszystko masz napisane na stronie bchela :)
pozdro ;)

ulan 16.02.2005 15:50

hmm ale ciągle 1.04 :( , to powoli staje się już nudne. Może wydaliby by w końcu nowy firmware...

daFojtek 16.02.2005 14:54

wlasnie zobaczylem ze pojawila sie 7 edycja firmware, wie ktos co ona zmienia? badz dodaje?

adamluk 16.02.2005 14:12

czy ktoś może mi podpowiedzieć co mam nie tak że gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G:\ Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.

bigBOY 16.02.2005 13:14

NEC 3520 downgrade biosu, ktoś próbował ???

jak w temacie
zaczalem od 1.04 retail biosu
potem wskoczylem na
nec3520_124.zip Original 1.24 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520)
i jeszcze pozniej na
nec3520_125.zip Original 1.25 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520)

myslicie ze moge wcisnac w niego z powrotem
nec3520_124.zip Original 1.24 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520)
bez zadnych problwmow ktos probowal ??
na 1.25 zwiekszyl mi sie czas dostepu.

(szukalem - nie znalazlem)

karolkiewicz 16.02.2005 08:21

Ok dzięki. Manta to 007 i czyta raczej wszystko do tej pory. Jak miałbyś trochę cierpliwości to opisz jak wgrać ten bios. Mam go i program "necflash_wingui", w jednym katalogu. I co dalej?

drasd 16.02.2005 03:58

Firmware do NEC ND-3520A

jaki na dzień dzisiejszy jest najlepszy firmware do nec 3520?
skąd pobrać?
jak zainstalować?

adamluk 16.02.2005 02:40

Dorian a czy mógłbyś jeszcze podpowiedzieć jak wgrać firmware

Dorian 16.02.2005 01:28

Cytat:

Napisany przez karolkiewicz
Wielkie dzięki Dorian ale co powiesz o tym błędzie. Robie zwykły dysk z danymi ładuje po 700 MB x 6 katalogów, próbowałem robić płyte jedno i wielosesyjną i zawsze na różnych płytach wypala się bez problemu tylko później taki napis?? Oszaleje zaraz. Co robie źle, Expresem też tak się kończy. Kupie jeszcze jedną i zaznacze w Nero by sprawdził po nagraniu z orginałem.

Niestety tutaj odpadam . Nie mam stacjonarnego odtwarzacza z divx . Nagrywasz dobrze z tym,że nie wiem jaką masz Mantę - ale czy ona obsługuje standard DVD-RW lub DVD+R. Jeśli nie to byś chyba musiał zmienić płytę programowo na DVD-ROM. No i tutaj też jestem zielony bo nigdy tego nie robiłem ( a nie chcę przeczytać posta jakiegoś, źle zrozumieć i podać Ci błędne informacje). Przykro mi ,ale musisz poczekać na inną odp . lub poszperać na tym forum. Jest duża dyskusja o bitsettingu dla Nec'a 3500. U Ciebie na pewno będzie robić się to tak samo. Powodzenia !

karolkiewicz 16.02.2005 00:59

Wielkie dzięki Dorian ale co powiesz o tym błędzie. Robie zwykły dysk z danymi ładuje po 700 MB x 6 katalogów, próbowałem robić płyte jedno i wielosesyjną i zawsze na różnych płytach wypala się bez problemu tylko później taki napis?? Oszaleje zaraz. Co robie źle, Expresem też tak się kończy. Kupie jeszcze jedną i zaznacze w Nero by sprawdził po nagraniu z orginałem.

Dorian 16.02.2005 00:45

Sprawa nr 1. Nie ma się czemu dziwić,że płyta DVD-RW się formatuje skoro jest to płyta wielokrotnego zapisu. Można ją mazać i nagrywać powtórnie jak dyskietkę więc to normalne zjawisko:) To,że płyta x4 nagrywa się x 8 to też nic dziwnego,ale racja,że zmieniasz tak jak podaje producent. Zgodnie ze specyfikacją no i czym wolniej tym lepiej w większości przypadków więc 4x to dobry wybór. Sprawa następna.
Wg słownika:

ISO - Norma definiująca hierarchiczny system plików na płytach CD-ROM. Międzynarodowy standard zapisu plików i folderów pozwala na dostęp do danych niezależnie od używanego systemu operacyjnego.

UDF - (Universal Disc Format) - format używany przy zapisie płyt CDR/CDRW/DVD metodą pakietową, co minimalizuje ryzyko powstawania błędów typu "Buffer Under-Run", zgodny z ISO9660.

Metoda ISO to standard, metoda UDF to metoda zapisu pakietowego czyli po uprzednim sformatowaniu płyty ( np. dołączonym do Nero programem InCd można używać płyty jak dyskietki...mazać co się chce i nagrywać co się chce używając menadżera plików lub Total Commander'a itp. ) . Sprawa wygląda jednak tak ,że NEC nie obsługuje metody transferu pakietowego więc lepiej zostawić UDF w spokoju. Sprawa następna. Do filmów zalecam program DVD Decrypter . Program służy do zrzucania obrazu płyty DVD np. z filmem na dysk. Umie również od razu z punktu programu taką płytę wypalić. Ustawiamy w ustawieniach Dvd Decryptera:

Mode/ Iso read - program zgra obraz płyty na dysk
Mode/ Iso write - program nagra ten sam obraz na płytę zmieniając płytę np DVD+R wymienioną przez Ciebie w DVD-ROM akceptowalną przez każdy stacjonarny odtwarzacz - również Twoją Mantę.

I ostatnia sprawa. W żadnym wypadku nie utracisz gwarancji wgrywając nowy firmware więc nie ma strachu.

Firmware do pobrania stąd: ( oryginał )

http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520_104_6st.zip

i spatchowany - polecam

http://www.micheldeboer.nl/firmware/LD3520_1U4.zip

Spatchowany firmware umożliwia wyłączenie blokady regionów, bitsetting i blokady prędkości rippowania płyty.

Zawsze w razie awarii nagrywarki można wrócić ze spatchowanego firmware do oryginalnego, więc korzyści wymierne.

Pozdrawiam.

karolkiewicz 15.02.2005 23:15

pomocy dysk z danymi w nero i NEC 3520

Proszę o wyrozumiałość jestem nowicjuszem. Mam nero 6606 i nagrywarkę NEC 3520. Kiedy wkładam nośnik Verbatima DVD+RW i włączam nero ustawiam ISO, nadaje nazwe płycie kopiuje 6 katalogów z filmami divx i nero automatycznie pokazuje prędkość 4X i klikam wypal i zaczyna się najpierw formatowanie (???), później wypalanie, płytka wyjeżdza, ładuje ją z powrotem i wszystko cacy. Jednak kiedy wkładam nośnik Verbarim DVD+R, zaznaczam ISO, nadaje nazwę płycie, nero proponuje prędkość 8x (a to nośni 4x, więc zmieniam) i kopiuje te same katologi z filmami klikam wypal i całośc zaczyna się od wypalania. Wszystko dobiega szczęśliwego końca ale kiedy wkładam płyte do napędu pojawia się napis że "dysk nie sformatowany albo system windows nie może odczytać nieprawidłowy format". Stacjonarny odtwarzacz (Manta) też tego nie czyta. Tak dzieje się z wszystkimi nośnikami...Co robie źle. Czy aktualizować bios nagrywarki, skąd go pobrać, czy jes orginalny (nie utracę gwarancji).

Zauwarzyłem że jak zrobiłem DVD-ROM UDF to poszło dobrze. Jaka jest różnica między ISO a UDF?

Wybaczcie i zrozumcie nowicjusza. Z góry dziękuje.

karolkiewicz 14.02.2005 00:58

Cytat:

Napisany przez Marxter
Długo będziesz jeszcze płakał z tego powodu ?
Mi kiedyś padła grafa od Leadteka, ale wiem, że jakbym teraz kupował jakiegoś GeForce'a to pewnie i tak byłby to Leadtek.
Masz nagrywarę na gwarancji, to ją oddaj i dostaniesz nową, ja nie widzę problemu.

Nie płacze chciałem tylko koledze powiedzieć że na to nie ma reguły.

Marxter 13.02.2005 23:42

Cytat:

Napisany przez maniek997
Dobrze trafiłeś:) Miałem dwa z grudnia i też niby wszystko paliły, ale.... Trzeci jest ze stycznia i ten jest właściwy tzn. nie mogę się do niego przyczepić.
maniek

Hmm, też mam z grudnia i raczej nie narzekam. :mruga:
Może miałeś pecha ?

Marxter 13.02.2005 23:42

Cytat:

Mój też był ze stycznia, a co się z nim stało to przeczytaj wyżej.

Długo będziesz jeszcze płakał z tego powodu ?
Mi kiedyś padła grafa od Leadteka, ale wiem, że jakbym teraz kupował jakiegoś GeForce'a to pewnie i tak byłby to Leadtek.
Masz nagrywarę na gwarancji, to ją oddaj i dostaniesz nową, ja nie widzę problemu.

karolkiewicz 13.02.2005 22:18

Cytat:

Napisany przez heras
Duzo z WAS pisalo o problemach z Neckiem 3520A. Ja kupilem go jakis tydzien temu, sprawdzilem wyprodukowany zostal w styczniu 2005. Wypalilem dotychczas 4 plyty - 3 samsungi DVD+R x4 i TDK DVD+R x8 i wszystko bylo w porzadku. Czyli mam rozumiec ze modele wyprodukowane w 2005 roku powinny byc spoko????

Mój też był ze stycznia, a co się z nim stało to przeczytaj wyżej.

maniek997 13.02.2005 21:28

Cytat:

Napisany przez ulan
Mam tego neca od 30 grudnia, wypaliłem na nim już kiladzisąt płyt (tanich, drogich, dwuwarstwowych, plusy, minusy itp). i nie miałem z tymi płytami żadnych problemów. Nagrywarka jest z grudnia. Czyta też wszystko...

Dobrze trafiłeś:) Miałem dwa z grudnia i też niby wszystko paliły, ale.... Trzeci jest ze stycznia i ten jest właściwy tzn. nie mogę się do niego przyczepić.
maniek

mallow 13.02.2005 21:16

tak :tak:

ulan 13.02.2005 20:03

Mam tego neca od 30 grudnia, wypaliłem na nim już kiladzisąt płyt (tanich, drogich, dwuwarstwowych, plusy, minusy itp). i nie miałem z tymi płytami żadnych problemów. Nagrywarka jest z grudnia. Czyta też wszystko...

heras 13.02.2005 19:07

Duzo z WAS pisalo o problemach z Neckiem 3520A. Ja kupilem go jakis tydzien temu, sprawdzilem wyprodukowany zostal w styczniu 2005. Wypalilem dotychczas 4 plyty - 3 samsungi DVD+R x4 i TDK DVD+R x8 i wszystko bylo w porzadku. Czyli mam rozumiec ze modele wyprodukowane w 2005 roku powinny byc spoko????

doktor 13.02.2005 18:19

Cytat:

Napisany przez Zofer
Najnowszy oficjalny od NECa to 1.25. Program do flashowania spod Windowsa oraz firmware jest tutaj.

Fajnie dzięki, ale z czym to sie je. Ja mam 1.04 i coś mam zrobić ale co aby miec 1.25. Mozesz tak jak z łopatologią ??? Co to jest to flashowanie itd. Wiem że zawracam ...

doktor 13.02.2005 18:03

Cytat:

A co według ciebie mogłem spiepxxxxyć. Jednego dnia nagrywa drugiego nie. Może coś mi doradzisz co spawdzić. Próbowałem Nero 6603, 6606, Alkohola (nieudana próba nagrania obrazu na cdr przez tego neca), wszystkich płyt Cd i dvd.

Mam NERO 6.3.1.20 i wszystko śmiga. Może masz hakowanego, albo źle hakowanego bo to też ma znaczenie. Miałem kiedyśtaki przypadek, że nero był dedykowany tylko pewnej grupie nagrywarek. Są i takie numeru. Mogę Ci przesłać ten prg. i zobaczymu. Nr gg5894595

karolkiewicz 13.02.2005 17:15

Cytat:

Napisany przez doktor
Twoja wypalarka (nie czytaj opalarka) jest widocznie wadliwa albo coś spiepxxxxłeś. Nagrywam nia już ..... i wszystko jest O.K. I tak od razu "odradzam ten sprzęt". Kiedys miałem pierwsza kamerę Video JVC. Po tygodniu padł zasilacz. I co mam napisać odradzam ten sprzęt? Masz poprostu pecha.
To jest super sprzęt. Cichy, szybki i skuteczny. Nagrywa każde badziewie. Nawet te za 85 gr na bazarze. Tacka wychodzi bezszelestnie. Jeszcze rok a NEC zasypie świat swoimi produktami zobaczycie.

A co według ciebie mogłem spiepxxxxyć. Jednego dnia nagrywa drugiego nie. Może coś mi doradzisz co spawdzić. Próbowałem Nero 6603, 6606, Alkohola (nieudana próba nagrania obrazu na cdr przez tego neca), wszystkich płyt Cd i dvd.

karolkiewicz 13.02.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez doktor
Twoja wypalarka (nie czytaj opalarka) jest widocznie wadliwa albo coś spiepxxxxłeś. Nagrywam nia już ..... i wszystko jest O.K. I tak od razu "odradzam ten sprzęt". Kiedys miałem pierwsza kamerę Video JVC. Po tygodniu padł zasilacz. I co mam napisać odradzam ten sprzęt? Masz poprostu pecha.
To jest super sprzęt. Cichy, szybki i skuteczny. Nagrywa każde badziewie. Nawet te za 85 gr na bazarze. Tacka wychodzi bezszelestnie. Jeszcze rok a NEC zasypie świat swoimi produktami zobaczycie.

Masz tego NECa i jesteś zaowolony OK. Może troche przesadziłem że "odradzam ten sprzęt" ale nie dziwi Cie dlaczego jest tyle forów o tej nagrywarce z pomocą w tytule. Ja też byłem zadowolony i chwaliłem ją na tych forach. Rozejrzyj się : temu coś obciera (kilka różnych osób o tym pisało) ten odniósł na drugi dzień, tamten nażeka że wypala tylko dobre (drogie) płyty. Na podstawie tego mogę powiedzieć jedno. Jest to zbyt wcześnie wypuszczony, niedopracowany model. A szkoda. Wczoraj zadzwoniłem do serwisu, powiedzieli że nie ma problemu i wymienią i że mają bardzo dużo reklamacji na ten model. PILNÓJCIE GWARANCJI!!!

Pozdrawiam.

loki7777 13.02.2005 15:31

Na gornej sciance obudowy chyba po prawej stronie nieopodal modelu, lub u dolu

heras 13.02.2005 15:20

Mam pytanie: gdzie sie sprawdza date produkcji nagrwarki. Kupilem jakis tydzien temu Nec;a 3520A. Chcialbym sie dowiedziec kiedy zostala wyprodukowana??

Zofer 13.02.2005 14:57

Cytat:

Napisany przez doktor
No właśnie. Czy jest już nowe firmware do 3520? I jak je uaktalnić? Czy tak jak sterowniki, a może inaczej. Może jakiś instruktarz? Bardzo proszę.

Najnowszy oficjalny od NECa to 1.25. Program do flashowania spod Windowsa oraz firmware jest tutaj.

śmiguś 13.02.2005 14:41

Nie ma rzeczy idealnych, bezawaryjnych Nawet Nec może paść;D Widocznie trafiłeś na wadliwy model. Ale nie ma problemu jak jest na gwarancji to ci wymienią ;D i bedziesz mógł palić płytki bez problemu (mam nadzieje)
Jutro bede miał Neca 3520 <jupi>

doktor 13.02.2005 12:15

Cytat:

Mój nec (3520) po wypaleniu kilku płyt padł. Pojawiają się jakieś błędy w początkowych sektorach i płyty nie są do odczytania. Co za gó...o. Próbowałem DVD+,-R,(nawet Verbatimy) CD-R (RW). Odradzam ten sprzęt.

karolkiewicz 13.02.2005 00:14

Mój nec (3520) po wypaleniu kilku płyt padł. Pojawiają się jakieś błędy w początkowych sektorach i płyty nie są do odczytania. Co za gó...o. Próbowałem DVD+,-R,(nawet Verbatimy) CD-R (RW). Odradzam ten sprzęt.

Marxter 12.02.2005 23:52

Cytat:

Widać masz pecha. Ja tam nie mam z nim najmniejszych problemów jak dotąd.

juicepp 12.02.2005 23:50

ja również mam tego neca i narazie nie narzekam.....ale powiadam....narazie....zobaczymy co czas pokaze.

mallow 12.02.2005 23:44

hmm... a moze pownienes sprobowac poprostu jakims programem pokroku CloneDVD2 albocos... jak plytka nie jest jakos specjalnie oryginalna to po co sie bawic od razu w decryptera?
pozdro ;)

karolkiewicz 12.02.2005 23:40

Pawio 12.02.2005 22:19

gra na plytce Esperanza chodzi bez zarzutow

SX1 12.02.2005 22:08

sprawdz sobie czy gra instaluje sie z plytki tej pierwszej Esperanzy

Pawio 12.02.2005 21:16

Od niedawna posiadam nagrywarke NEC 3520a z FW 1.04, nagralem juz kilka plyt DVD i CDR bez problemu, ale ostatnio natrafilem na taki problem. Zrobilem obraz plytki Esperanza DVD+R 4x z gra przy pomocy programu DVD Decrypter, nastepnie przy pomocy tego samego programu nagralem obraz na Verbatim DVD+R 1-4x z predkoscia 4x. Nagranie zakonczylo sie pomyslnie ale podczas instalowania gry wyskakuja mi bledy odczytu plikow. Sprawdzalem plytke programem CD-DVD Speed -> ScanDisc, ktory wskazal ze plytka nie zawiera bledow. A jeszcze jedno przed nagraniem na Verbatim wczesniej sprawdzalem obraz gry nagrywajac go na TDK DVD+RW 1-4x z predkoscia 4x i tam nie bylo rzadnych bledow.
Moze wiecie gdzie tkwi problem i mi w tym pomozecie bo ja jestem nowisjuszem w tych sprawach.

powell 12.02.2005 13:06

Cytat:

Napisany przez CreAtivE
A byś płytke odczytywał przy tym "teście" 8x to by czegos takiego nie było :D Nie koniecznie źle nagrana...

Sprawdziło się:) platinumy x8 ..nagrywa mi x12 (w Shrinku nie mam możliwości zmniejszenia prędkości) TDK x8 ..nagrywa x16 ....ale wykresiki są idealne i nie ma problemów z odczytem:)

doktor 12.02.2005 10:24

Cytat:

Napisany przez Mario1234
Panowie! Pytanie laika - jak wgrać nowy firmware ? ściągnąłem program necflash oraz firmware 1.25. Po odpaleniu programu w Windows XP wyskakuje okno dosowe, a ja się nie znam na komendach. Proszę o pomoc

No właśnie. Czy jest już nowe firmware do 3520? I jak je uaktalnić? Czy tak jak sterowniki, a może inaczej. Może jakiś instruktarz? Bardzo proszę.

epol 11.02.2005 18:48

Cytat:

Napisany przez śmiguś
A co powiecie na tego neca??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41954934 (10zł koszt transportu;D)
Kupił już ktoś od niego lub wogóle na allegro?? Czy są jakieś problemy z necami na allegro?? Jeśli tak to u jakiego allegrowicza (dobrze wiedzieć;D)

Jeszcze kilka dni temu ten gosc mial tylko nagrywarki z Grudnia 2004.

CreAtivE 11.02.2005 17:24

A byś płytke odczytywał przy tym "teście" 8x to by czegos takiego nie było :D Nie koniecznie źle nagrana...

loki7777 11.02.2005 17:23

Z tego co wiem to 4x:)

loki7777 11.02.2005 17:18

Dołóż do verbatimkow, chociaz tdk tez sa dobre, nie zaluj na plytki

powell 11.02.2005 16:23

Cytat:

Napisany przez Marxter
Ja takie wykresy odczytu miałem na jakiś Vakossach od Nanya. Na Platinumach od MCC to się nawet nie zająknie przy odczycie. :mruga:

Platinum ...oki jade kupić z 50szt :) ...czy może lepiej dołożyć do 2zł za TDK+x8? (platinum x8 -1,40) -co radzicie?

facet z litkiem 11.02.2005 16:10

Cytat:

Napisany przez powell
wczesniej miałem lite-ona 1633 ..nagrywał dobrze ..ale oddałem go za grosze by kupić coś lepszego

No i Bóg pokarał Cię za bluźnierstwo! Nie wiesz, że Litek jest oficjalną nagrywarką w Królestwie Niebieskim?

Jak powiada Pismo:

Łk 10:20
20. Jednak nie z tego się cieszcie, że duchy się wam poddają, lecz cieszcie się, że wasze imiona zapisane są w niebie.

Zapisane są właśnie za pomocą Litków...

FzL

Henrico 11.02.2005 15:16

Na jaką szybkość jest ustawiony Rip-Lock w NEC'u 3520A ?
W Pionierku A06 mam max x2.1 przy zrzucaniu płytek, a tutaj czego mam się spodziewać?

Pozdrawiam.

loki7777 11.02.2005 15:03

masz szczescie, ja musze jeszcze miesiac na nowa nagrywarke poczekac;)

śmiguś 11.02.2005 14:38

Chyba macie racje Lepiej dopłacić te 2 dyszki i mieć ze sklepu;D
Pozdro
PS Jeszcze kilka dni i nagrywara bedzie moja;D

loki7777 11.02.2005 14:12

No przynajmniej ktos mnie popiera:)W wiekszosci przypadkow zakupy na allegro sa nieoplacalne, chociaz zdazaja sie okazje i to wcale nie od oszustow, ale takich na allegro jest fulllll

VIZZARD 11.02.2005 14:05

Cytat:

Napisany przez loki7777
Ja tam nie mam przekonania do zakupow na allegro bo z gwara moga byc problemy, co z tego ze on pisze ze ze stycznia nagrywarka, jak to sie dopiero okaze jak bedzie ona u mnie.Chyba wole dac 20 zl wiecej, a pojsc i kupic u siebie w miescie.

Jestem tego samego zdania :taktak:

:mruga:

loki7777 11.02.2005 13:41

Ja tam nie mam przekonania do zakupow na allegro bo z gwara moga byc problemy, co z tego ze on pisze ze ze stycznia nagrywarka, jak to sie dopiero okaze jak bedzie ona u mnie.Chyba wole dac 20 zl wiecej, a pojsc i kupic u siebie w miescie.

Marxter 11.02.2005 12:46

Cytat:

Napisany przez powell
Witam
mam pytanie -czy ktos moze mi wytlumaczyc co ten wykres znaczy???? ...kupiłem sobie wczoraj Nec-a i byłem szczesliwy -tyle dobrego słyszałem ..a tu trzy płytki i trzy takie testy ...nie wiem co prawda co znaczą..ale powrównując z wczesniejszymi wykresami to jest jakas masakra:(
zmieniłem firmware na 1.04 z 28stycznia -i efekt jest ten sam (fakt nagrywarka jest z grudnia ,dopiero po przeczytaniu forum zwróciłem na to uwagę -ale żeby taka padaka???) wczesniej miałem lite-ona 1633 ..nagrywał dobrze ..ale oddałem go za grosze by kupić coś lepszego ...a to chyba mina ..czy ktos mi wytłumaczy cze tak nagrana płytka nadaje się do czegoś oprócz podstawki? ..ewentualnie co trzeba zrobić?

Ja takie wykresy odczytu miałem na jakiś Vakossach od Nanya. Na Platinumach od MCC to się nawet nie zająknie przy odczycie. :mruga:

wwojtek26 11.02.2005 11:46

bo tak to już jest.Miaałem podobny problem,a raczej mam. Żaden bios wydany do tej pory, nie pozwala nagrać esperanza x4 +r szybciej niż x2,4.Co innego na nec 2500 i bios od harriego, tam palisz jak chcesz

śmiguś 11.02.2005 11:10

A co powiecie na tego neca??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41954934 (10zł koszt transportu;D)
Kupił już ktoś od niego lub wogóle na allegro?? Czy są jakieś problemy z necami na allegro?? Jeśli tak to u jakiego allegrowicza (dobrze wiedzieć;D)

powell 11.02.2005 08:34

Cytat:

Napisany przez Gajorus
A co to za nosnik? jaka firma?

No fakt esperanza +4 ,ale na liteonie nagrywał mi super :( ...niestety nie mam teraz innego nosnika zeby sprawdzić:( ...dopierow wieczorem ..acha i jeszcze jedno ..czyta mi te nośniki x2,4 ...dlaczego? liteon widział je x4??

Gajorus 11.02.2005 08:27

A co to za nosnik? jaka firma?

powell 11.02.2005 08:14

3520a

Witam
mam pytanie -czy ktos moze mi wytlumaczyc co ten wykres znaczy???? ...kupiłem sobie wczoraj Nec-a i byłem szczesliwy -tyle dobrego słyszałem ..a tu trzy płytki i trzy takie testy ...nie wiem co prawda co znaczą..ale powrównując z wczesniejszymi wykresami to jest jakas masakra:(
zmieniłem firmware na 1.04 z 28stycznia -i efekt jest ten sam (fakt nagrywarka jest z grudnia ,dopiero po przeczytaniu forum zwróciłem na to uwagę -ale żeby taka padaka???) wczesniej miałem lite-ona 1633 ..nagrywał dobrze ..ale oddałem go za grosze by kupić coś lepszego ...a to chyba mina ..czy ktos mi wytłumaczy cze tak nagrana płytka nadaje się do czegoś oprócz podstawki? ..ewentualnie co trzeba zrobić?

karolkiewicz 10.02.2005 22:39

ulan dzięki niezły laik za mnie

karolkiewicz 10.02.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez kreatin
Media Markt, 99gr zarowno plusy jak i minusy pojedynczo w kopertach, lub cake 10szt 9,99zl

Pozdrawiam

dzięki niewiedziałem że hawki są też "+"owe

zene_k 10.02.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez doktor
To wszystko naprawdę zależy od partii. Wszedzie piszą na opaokwkach, że sprawdzone i że 100% sprawne :nie: Bzdura. Wypadały mi już TDK'i i Verbatimy a przyzwoicie nagrywały sie esperanza. Nie ma reguły.

No comments :O

kreatin 10.02.2005 20:50

Cytat:

Hawki cdr zawsze sobie chwaliłem może sprubuje, gdzie mozna kupić w tej cenie? może ktoś wie?

Media Markt, 99gr zarowno plusy jak i minusy pojedynczo w kopertach, lub cake 10szt 9,99zl

Pozdrawiam

ulan 10.02.2005 20:01

Cytat:

Proszę o odpowiedz.
Czy ten firmware http://www.micheldeboer.nl/firmware/necflash_wingui.zip jest jest do neca 3520??? czy do 3500.

to nie jest firmware, a program do wygrywania firmware w necach. Można użyć go zarówno z 2500, 2510, 3500 i 3520. Oczywiście trzeba załadować odpowiedni firmawre do danego modelu w postaci pliku *.bin

karolkiewicz 10.02.2005 19:49

Proszę o odpowiedz.
Czy ten firmware http://www.micheldeboer.nl/firmware/necflash_wingui.zip jest jest do neca 3520??? czy do 3500.

karolkiewicz 10.02.2005 18:54

Cytat:

Napisany przez kreatin
Plytek minusowych marki Hawk nie masz sie co obawiac. Nec je na bank dobrze wypali, a przy tym cena 99gr ,Esperanzy minusy tez sa spox-1,30zl (mowa o plytkach 4x);)
Pozdro

Hawki cdr zawsze sobie chwaliłem może sprubuje, gdzie mozna kupić w tej cenie? może ktoś wie?

loki7777 10.02.2005 18:04

Proline to ok 20 zl, wiec lepiej kup gdzies indziej, oni wysylaja kurierem

śmiguś 10.02.2005 17:49

Przymierzam sie do kupna owej nagrywarki (nec nd-3520A) tylko gdzie tu kupić najtaniej???hmmmmmmmmmmmmmmmm Aha no i ile wynoszą koszty transportu w Proline???

Marxter 10.02.2005 16:05

Cytat:

Napisany przez maniek997
Kto się podzieli wrażeniami z biosu 1.05 od Liggy?
maniek

A ktoś go używa ? :mruga:
Mi wszystko ładnie biega na 1.25, więc nie planuję na razie zmieniać FW, ale chętnie poznałbym doświadczenia innych z 1.05. ;)

maniek997 10.02.2005 16:00

Cytat:

Napisany przez legion
ale nec widze ze nawet loty jakoscowe troche obnizyl bo 2500(soliniejsza) lepiej pali niz 3500 lub 3520 chyba ze bios sie polepszy ale nadal ten odczyt :(

Kto się podzieli wrażeniami z biosu 1.05 od Liggy?
maniek

legion 10.02.2005 12:29

Cytat:

Napisany przez robi66
Cos ostatnio ceny NEC'a pikuja w dol. Dzisiaj kilka ofert z allegro ponizej 240 zlotych. Liteon robi sie drogi....

Robert

ale nec widze ze nawet loty jakoscowe troche obnizyl bo 2500(soliniejsza) lepiej pali niz 3500 lub 3520 chyba ze bios sie polepszy ale nadal ten odczyt :(

robi66 10.02.2005 12:20

Cos ostatnio ceny NEC'a pikuja w dol. Dzisiaj kilka ofert z allegro ponizej 240 zlotych. Liteon robi sie drogi....

Robert

KamilM 10.02.2005 12:15

A wiec dobra, biorę tego NEC z proline.pl. Mam nadzieje, ze będzie mi dobrze słuzyla.

btw wczoraj nagrywalem nagrywarka LG CDRW 5 płytek CDR... 2 poszly się.... Nie wiem czemu. Na starym modelu LG z przed 4 lat wypalilem 40 CDR i wszystko sie ladnie nagraly.

VANTWG 10.02.2005 09:22

dal ciekawych to tak nagrywa LG te sławetne superszity supratec'ki -R za 1pln :piwo:

doktor 10.02.2005 06:32

Cytat:

Napisany przez zene_k
Zawsze myslałem, że verbatimy to jedne z najlepszych nośników, aż tu nagle dowiaduję się, że to badziewie, no,no ;)

To wszystko naprawdę zależy od partii. Wszedzie piszą na opaokwkach, że są najlepsze, że 100% gwarancja itd. Bzdura. Wypadały mi już TDK'i i Verbatimy a przyzwoicie nagrywały sie esperanza. Nie ma reguły.

ulan 10.02.2005 01:51

Cytat:

Napisany przez Mario1234
Panowie! Pytanie laika - jak wgrać nowy firmware ? ściągnąłem program necflash oraz firmware 1.25. Po odpaleniu programu w Windows XP wyskakuje okno dosowe, a ja się nie znam na komendach. Proszę o pomoc

to sobie ściagnij wersję windowsową http://www.micheldeboer.nl/firmware/necflash_wingui.zip

Mario1234 10.02.2005 01:42

Mario1234 10.02.2005 01:41

gm_ns 10.02.2005 01:39

Ja tez mam Nec-a 3520a. Jednka jak wielu musiałem wymienic zaraz po zakupie bo cos obicierało kiedy wsuwana była tacka z płytką. Ale problemu nie było. Zresztą co to za problem. Narazie nagrywałem na DVD+RW - Supratec 4x i wszystko piknie:), wypalałem takze na TDK i Verbatimie - oczywiscie SUPER.

Polecam.

kreatin 10.02.2005 00:29

Cytat:

dużo mam złych przeżyć z minusami i kupuje tylko +.

Plytek minusowych marki Hawk nie masz sie co obawiac. Nec je na bank dobrze wypali, a przy tym cena 99gr ,Esperanzy minusy tez sa spox-1,30zl (mowa o plytkach 4x);)
Pozdro

kreatin 10.02.2005 00:23

Nie wiem czy tez to zauwazyliscie, ale w moim przypadku jesli plytka ma sie skopac podczas nagrywania Neckiem, to w Nero nie ma mozliwosci ustawienia predkosci nagrywania ( wybrana jest automatycznie jedna wartosc, jest zaciemniona i nie da sie jej zmienic). Jak do tej pory mialo to miejsce na 2och rodzajach plyt, w obu przypadkach nagrywanie zakonczylo sie sukcesem, ale podczas sprawdzania poprawnosci nagrania wyskaiwaly bledy ??? Moze to tez jest sposob, zeby po prostu w takich przypadkach nie zaczynac wypalania.........

karolkiewicz 09.02.2005 23:45

nec 3520

ja mam tego neca 3520 już kilka tygodni i nic się nie dzieje: może dlatego że jade na verbatimach plusowych, raz wsadziłem minus (supratec) i wyskoczyła z błędem dużo mam złych przeżyć z minusami i kupuje tylko +. Co do nero to za spokojem moge wybierać prędkość jaką chce, a miałem w między czasie 3 wersje. Wiara biadoli że coś się w tych napędach obciera. u mnie nie słychać obtarć. może jest troche głośna ale co do prędkości zapisu wszystkich płyt to jest nr 1. W końcu jak coś tak zapie... to musi troche pochałacować.

kreatin 09.02.2005 21:37

Dzis wypalilem na Necu kilka minusowych plytek dvd Esperanza. Wszystko ok, zero bledow. Czyli tendencja zwyzkowa :)
Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:53.