Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

Krosan 01.02.2005 18:51

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
Być może jestem marudny,ale gdy nagrywarka padnie z innych przyczyn w okresie gwarancyjnym i panom w serwisie będzie się chciało sprawdzić jaki ma bios i okaże się że jest "nieorginalny"?Nie mam tu zastrzeżeń do NEC-a nagrywarki(mam nagrywarkę NEC-a cd-rw i jest ona nie do zajechania) tylko do firmy bo skoro jest możliwość bittsetingu na modyfikowanych biosach to dziwię się żę jeszcze takiego biosu nie ma "orginalnego".

No właśnie o taką sytuację mi chodziło: gdy po pewnym czasie nagrywarka się psujez innych powodów, a ma "przy okazji" wgarny nieoficjalny bios.
A prawda jest taka, że żeby z Neca zrobić w miarę uniwersalną nagrywarkę, trzeba wgrać nieoficjalny bios...chociaż sam już nie wiem...

slawekj 01.02.2005 18:51

Czas załadowania/rozpoznawania Nec'a 3500 można sprawdzić W Nero CD-DVD Speed.

Plik-->Opcje-->Testy standardowe -->(zaznaczyć) ładowanie/wysuwanie --> ok.
I zrobić test. :taktak:

loki7777 01.02.2005 18:57

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
(Alcohol nie wspiera DVD mam nadzieję że w nowej wersj się to zmieni).

Juz nie bedzie nowej wersji

BRAT VERB 01.02.2005 19:20

Ilość załączników: 1
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Nad autoodtwarzaniem pracuję. Z "moim komputerem" nie miałem zaciachów ani zwisów do tej pory, nie pamiętam też, żeby xp się powiesił - stąd taka zagwostka z tą nagrywarką - zastanawiam się czy ona jest nie ok/raczej jest/ tudzież co jest nie ok.
A takie to są wyniki.
btw - jakie testy można jeszcze zrobić żeby być pewnym, że jest ok?

mallow 01.02.2005 20:37

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
jest możliwość bittsetingu na modyfikowanych biosach to dziwię się żę jeszcze takiego biosu nie ma "orginalnego".

Firmawre od I-O-DATA jest z grupy firmawer/ow uznawanych za oryginalne ;) I ma bitsetting ustawiony :)

Cytat:

Napisany przez VANTWG=
Z tego co czytam to większość userów LG na tym forum jest zadowolona z tego sprzętu....

co nie zmienia faktu ze malo o nich na forum, poza pojedynczymi przypadkami :)

Cytat:

Napisany przez VANTWG
Co do jakości zapisu to obecnie najlepsze są LG/BenQ i niestety nic na to nie poradzisz......

Wszystko co do tej pory nagrywalem/kopiowalem chodzi bez zarzutu i na kompie i na odtwarzaczu... wiec samo mowi za siebie
I Ty niby swojego nie chwalisz???

pozdro ;)

mallow 01.02.2005 20:38

Czemu szkoda ???
pozdo ;)

epol 01.02.2005 21:02

Nie trzeba by jezdzic do sklepu oddawac i odbierac sprzetu. A jesli sie kupuje spaware na odleglosc to jeszcze lepiej by bylo miec door-to-door.

Kojiro 01.02.2005 22:17

Mam do was male pytano, kupilem dzisiaj NEC'a 3520A i myslalem ze spokojnie podlacze do pc'ta i bedzie hulac, ale sie mylilem. Mobo(Procomp BVC3A) wykrywa nagrywarke, przechodzi pierwsze okno przy wlaczeniu, a dalej sie zatrzymuje. HDD pracuje jako Primary Master, nagrywarka Secondary Slave, nie wiem czy wina moze lezec w os'ie (win2003).
Do you have any idea?

ulan 01.02.2005 22:20

Cytat:

Napisany przez Kojiro
Mam do was male pytano, kupilem dzisiaj NEC'a 3520A i myslalem ze spokojnie podlacze do pc'ta i bedzie hulac, ale sie mylilem. Mobo(Procomp BVC3A) wykrywa nagrywarke, przechodzi pierwsze okno przy wlaczeniu, a dalej sie zatrzymuje. HDD pracuje jako Primary Master, nagrywarka Secondary Slave, nie wiem czy wina moze lezec w os'ie (win2003).
Do you have any idea?

hmmm Secondary Master??????

akuku 01.02.2005 22:26

To moze ja tez opisze moje problemy z 3500AG. Razem z nagrywarka kupilem 5 sztuk DVD-R 4x Verbatim SuperAZO. Na pierwszy ogien poszly mp3. Nagralem cala plytke z mp3 ale ich jakosc po nagraniu byla fatalna, w kazdym odsluchanym pliku bylo wyraznie slychac jakies trzaski i "skrecze" ktorych nie bylo w plikach odtwarzanych z hdd. Niewiele myslac sciagnalem ze strony NECa nowszy BIOS 2.18 i zainstalowalem go. Potem bylo juz tylko gorzej. Kolejna plytka - znowu mp3 - nie dograla sie do konca. Przy 99% w Nero wywalilo blad
Kod:

Plyta niemozliwa do zapisania
czy cos podobnego. Prawie cala plytke dalo sie odczytac ale proba otwarcia niektorych plikow wprawiala system w dluuuuuuuuuga zadume. Z trzecia i czwarta plyta byla identyczna sytuacja - bledy przy 99%.

Przenioslem NECa do sasiada i odpalilem u niego. Ostatnia plytka nagrala sie bez bledow. Zaczalem szukac roznic i znalazlem: w menedzerze urzadzen w urzadzeniach systemowych mialem dwa podobne wpisy - PnP BIOS Extension i Plug and Play BIOS Extension. Przy pierwszym z nich byl maly zolty wykrzyknik :D Po usunieciu urzadzenia NEC zaczal w koncu jako tako pracowac ;) chociaz wykresy w Nero Speed jeszcze dalekie od idealu :( a test jakosci dysku wcale nie rusza:
Kod:

Blad podczas inicjowania testu

tytusdezoo 01.02.2005 22:30

Bo kur... w NECu test jakości nie działa, jak byś czytał forum to bys wiedział.

akuku 01.02.2005 22:35

ja kupilem w listopadzie za 289 zlotych :)

akuku 01.02.2005 22:38

hahahaaha no to niezla wtopa na poczatek, faktycznie jak bym czytal to bym wiedzial ale na razie uzywalem tylko "Szukaj" a nie czytalem wszystkiego jak leci :D

Kojiro 01.02.2005 22:59

Double "hmmm" , co za roznica, dwa urzadzenia i dwie tasmy... Juz po sprawie, troszeczke pogrzebalem w bios'ie i jest ok.

VANTWG 01.02.2005 23:23

Cytat:

Napisany przez mallow
I Ty niby swojego nie chwalisz

tu już nie chodzi o mnie......to potwierdzają poważne zachodnie serwisy.....mi to zwisa czy tak jest w rzeczywistości czy nie ważne jest że co spale to chodzi bez problemu zarówno na kompie jak i na zabytkowych stacjonarkach i nie ważne czy pale na badziewiach za 1pln czy na extra wypasach za 10........
Cytat:

Napisany przez mallow
Wszystko co do tej pory nagrywalem/kopiowalem chodzi bez zarzutu i na kompie i na odtwarzaczu... wiec samo mowi za siebie

i masz racje bo różnica w jakości między naszymi palnikami jest tak niewielka że widać ją tylko na wykresach....a exajtują nią sie tylko wykresomaniacy....
na koniec :piwo: i po temacie.....

adbok 01.02.2005 23:26

Ja wybralem Neca ;)i jestem zadowolony ;)Polecam :)

ulan 01.02.2005 23:50

Cytat:

Napisany przez Kojiro
Double "hmmm" , co za roznica, dwa urzadzenia i dwie tasmy... Juz po sprawie, troszeczke pogrzebalem w bios'ie i jest ok.

ano tak, że wieloletnie doświadczenia wielu użytkownikow wskazuje, że lepiej nagrywarke nie podpinać na tym samym kanale z hd (zresztą podobnie cd/dvd-rom). Ale rób jak chcesz, to w końcu Twój komp...

Kojiro 02.02.2005 00:00

U mnie tak jest, jak by nie bylo nie widzialbym sensu pisac primary/secondary master/slave. Tylko jeszcze nie rozumiem co mialo by dac zmiana z secondary slave na s. master, nie jestem w posiadaniu dwoch dyskow i nagrywarek.

pawelblu 02.02.2005 00:02

A ja wogole tego modelu nie kupilem, ale to chyba nie powod zeby o tym nie napisac ...

A ogolnie to LOL !!

pykson 02.02.2005 00:06

musze napisac, ze ja tez nie kupilem tego neca

rzeczywiscie - prawie 5 stowek to drogo :D:D:D

ulan 02.02.2005 00:25

Cytat:

Napisany przez Kojiro
U mnie tak jest, jak by nie bylo nie widzialbym sensu pisac primary/secondary master/slave. Tylko jeszcze nie rozumiem co mialo by dac zmiana z secondary slave na s. master, nie jestem w posiadaniu dwoch dyskow i nagrywarek.

że z jakiś względów nagrywarki wolą byc podpinane jako master... (no chyba, ze ostatnio cos się w tej dziedzinie zmieniło????)...

BRAT VERB 02.02.2005 01:28

witam ponownie
autorun wyłączony przy użyciu gpedit.msc - płyta się mieli w stacji ok. 15 sek i tak.
czy waszym zdaniem ta sytuacja jest normalna?
pzdr

VIZZARD 02.02.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez ulan
że z jakiś względów nagrywarki wolą byc podpinane jako master... (no chyba, ze ostatnio cos się w tej dziedzinie zmieniło????)...

Nie jest to zasadą :nie:

Kwestia konfigu i zachowania się systemu i urządzeń

Lubią płatać figle :>

A Slave - mimo nazwy - nie jest żadną formą "gorszej" konfiguracji

Powinno chodzić tak samo dobrze jak na Master

Zwłaszcza jeżeli jest samo na kanale IDE :taktak:

:mruga:

VIZZARD 02.02.2005 09:40

Cytat:

Napisany przez pykson
rzeczywiscie - prawie 5 stowek to drogo :D:D:D

No cóż!

Za jakość się płaci :taktak:

loki7777 02.02.2005 10:49

U mnie to by bylo w miare normalne, bo u mnie w cd-rw xp mieli plytke ok 10 sekund moze wiecej, wiec na to raczej nic juz nie poradzisz

gm_ns 02.02.2005 11:04

Podpinam sie pod post kolegi...

Nie zakładałem nowego tematu, tylko podpinam sie tutaj i mam kilka pytan:
Mam NEC 3520 z Biosem 1.04. Chce zmienic BIOS, tylko tak zebym nie stracił gwarancji (czyli na jakis oficj. nie modtfikowany) czy na stronie www.michel....
BIOS 1.25 (znajduje sie on w tab. Original Firmware - Original 1.25 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520) to BIOS który moge wgrac bez zadnych oporów i nie strace gwarancji)

Dlazcego nie ma zadnych BIOSÓW na stronie NEC-a do 3520.

Czy moge uzyc programu NEC Flash WIN czy lepiej jakiegos DOS-owego (jest różnica???)

Długo trwa zmiana BIOS-u???

Dzieki. Grzesiek

VIZZARD 02.02.2005 11:13

Cytat:

Napisany przez gm_ns
Nie zakładałem nowego tematu, tylko podpinam sie tutaj i mam kilka pytan:
Mam NEC 3520 z Biosem 1.04. Chce zmienic BIOS, tylko tak zebym nie stracił gwarancji (czyli na jakis oficj. nie modtfikowany) czy na stronie www.michel....
BIOS 1.25 (znajduje sie on w tab. Original Firmware - Original 1.25 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520) to BIOS który moge wgrac bez zadnych oporów i nie strace gwarancji)

Dlazcego nie ma zadnych BIOSÓW na stronie NEC-a do 3520.

Czy moge uzyc programu NEC Flash WIN czy lepiej jakiegos DOS-owego (jest różnica???)

Długo trwa zmiana BIOS-u???

Dzieki. Grzesiek

Możesz użyć jakiegokolwiek flashera :taktak:

Zmiana biosu trwa niezbyt długo - około kilkudziesięciu sekund

Wgrywając do napędu jakiekolwiek inne biosy niż oficjalne

Przy awarii sprzętu narażasz się na utratę gwarancji :)

slawekj 02.02.2005 11:23

Jest napęd DVD, który łączny czas ładowania/rozpoznawania ma najkrótszy. :spoko:

gm_ns 02.02.2005 11:39

Czyli BIOS-y ze strony www.michel...... nie mam co wgrywać??? bo są nie oficjalne??? czyli strace gwar.

Wnioskuje ze jedyne BIOS-y jakie moge wgrac to BIOS-y które ukazują sie na stronie oficjalnej NEC.

VIZZARD 02.02.2005 12:07

Cytat:

Napisany przez gm_ns
Czyli BIOS-y ze strony www.michel...... nie mam co wgrywać??? bo są nie oficjalne??? czyli strace gwar.

Wnioskuje ze jedyne BIOS-y jakie moge wgrac to BIOS-y które ukazują sie na stronie oficjalnej NEC.

Możesz wgrywać co chcesz

Zobacz ilu użytkowników tak robi - prawie wszyscy zapaleńcy :>

Procent padów po takich operacjach jest znikomy :taktak:

Zawsze możesz wrócić do biosu oryginalnego :mruga:

Problem zaczyna się wtedy, gdy spawarka padnie

I brak jest przez to możliwości wgrania biosu firmowego

Ale to i nawet wtedy nic nie jest przesądzone :nie:

Bo w serwisie muszą to udowodnić, że był inny :czytaj:

mallow 02.02.2005 14:32

VANTWG, dziei za mozliwosc fajnej polemiki :piwo:
pozdro ;)

Gajorus 02.02.2005 14:39

slave tez cacy ;-)

popieram ostatni wypowiedz... ja mam podpietego mojego NEC'a jako secondary slave i wszystko chodzi idealnie :-) nigdy jeszcze problemow nie mialem!

Kojiro 02.02.2005 19:30

ulan zostales przeglosowany, ma ktos na swoim nec'ku bios 1.25, predkosc cd-r max x24?

mallow 02.02.2005 21:16

Ja mam 1.25 i mam 48 :)
pozdro ;)

Marxter 02.02.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez Kojiro
ulan zostales przeglosowany, ma ktos na swoim nec'ku bios 1.25, predkosc cd-r max x24?

Na badziewnych płytkach (np od Gigastorage) to i max 16x idzie (wczoraj taką nagrywałem dla kumpla ;) ). Na dobrych płytkach bez problemu nagrywa 48x. Zresztą gdzieś wyżej jest mój post, w którym pisałem jak się prezentują maksymalne prędkości na płytkach jakie posiadam w domciu. :mruga:

Oto i on:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=202

P!otrek 03.02.2005 01:05

Cytat:

Napisany przez Kojiro

U mnie na 1.25

CDRy

Datex 48X - nagrywa 48X
i.record prędkość nieznana - nagrywa 24X

Kojiro 03.02.2005 04:08

ponownie wgrany bios 1.25 i wszysto wraca do normy

kataryniarz 03.02.2005 09:55

Test tych modeli : <NEC3520> <LG4163B>

LG wypadl duzo lepiej... kto by sie spodziewal ||

MikeOM 03.02.2005 12:34

BENQ 1620 vs. NEC 3520

Która lepsza?
Zamierzałem kupić Benqa ale gdzieś w necie zobaczyłem ze NEC nagrywa płyty DL zarówno "-R DL" jak i "+R DL".
Benq nagrywa niestety tylko "+R DL".
Wiem ze obecnie te plyty są drogie, ale myslac przyszlosciowo niedlugo potanieją wiec sam nie wiem na co sie zdecydowac. NEC wypala plyty w obu standardach, Benq w jednym - bardziej przyszlosciowy jest wiec NEC.

Co o tym myslicie? I w ogole którą z tych dwóch uważacie za lepszą?

VIZZARD 03.02.2005 13:10

Cytat:

Napisany przez MikeOM
Która lepsza?
Zamierzałem kupić Benqa ale gdzieś w necie zobaczyłem ze NEC nagrywa płyty DL zarówno "-R DL" jak i "+R DL".
Benq nagrywa niestety tylko "+R DL".
Wiem ze obecnie te plyty są drogie, ale myslac przyszlosciowo niedlugo potanieją wiec sam nie wiem na co sie zdecydowac. NEC wypala plyty w obu standardach, Benq w jednym - bardziej przyszlosciowy jest wiec NEC.

Co o tym myslicie? I w ogole którą z tych dwóch uważacie za lepszą?

Fajny temat ^_^

Kolejna *****na dysputa o dupie Maryni :wsciekly:

Pytasz w temacie o Benku - mówią: Benek!

Pytasz w temacie o Necu - mówią: Nec!

W tym temacie zlecą się wszyscy i będą pisać pół na pół :\

W czym ci to pomoże?

Tematów, problemów i opinii masz o tych napędach full

Należy tylko wyciągnąć wnioski :idea:

W czym jedna lub druga będzie lepsza dla ciebie :taktak:

Czy jak temat się znudzi i przeje

To jutro powstanie kolejny - wart tego:

Na przykład: Nec 3530 vs. BenQ 1620? :sciana:

Jeżeli faktycznie masz problem z decyzją

To kup sobie np. LG 4163b :D

Markowy sprzęt

Nagrywa wszystko na wszystkim

Obsługuje BS

Łamie zabezpieczenia

Dobra korekcja

Obsługa DVD-RAM

Gwarancja 2 lata

Osiem wyróżnień Pipol's Czois :jupi_pet:

Czegóż chcieć więcej? :>

No i nie musisz wybierać :nie:

Po prostu idziesz do sklepu i kupujesz super sprzęt za niewygórowaną cenę

:D

Crasher 03.02.2005 13:47

Zgadzam sie z VIZZARD'em. Sam sie o to pytalem w kilku tematach, ale w kazdym mowili lepiej o tej, o ktorej on sam byl. Stwierdzilem, ze tak nie kupie niczego. Przejzalem wykresy, poczytalem glebiej te tematy i po paru dodatkowych pytaniach postanowilem kupic BenQ. A co do "-"DL to chyba jeszcze nie sa dostepne, wiec nic straconego. A jak beda to pewnie pojawi sie bios z obsluga..

VIZZARD 03.02.2005 13:58

Cytat:

Napisany przez Crasher
Zgadzam sie z VIZZARD'em. Sam sie o to pytalem w kilku tematach, ale w kazdym mowili lepiej o tej, o ktorej on sam byl. Stwierdzilem, ze tak nie kupie niczego. Przejzalem wykresy, poczytalem glebiej te tematy i po paru dodatkowych pytaniach postanowilem kupic BenQ. A co do "-"DL to chyba jeszcze nie sa dostepne, wiec nic straconego. A jak beda to pewnie pojawi sie bios z obsluga..

No właśnie !

Crasher jest najlepszym przykładem pytającego :taktak:

Chodził z zapytaniem jak ze wsi do wsi :help:

W końcu się wziął, wybrał i myślę, że dobrze wybrał :tak!:

MikeOM 03.02.2005 14:28

No wlasnie dlatego chcialem sie dowiedziec o te DL. Decyzje musze podjac sam, a widze ze tutaj kazda marka ma swoich zwolennikow, i nie ma marki ktora przodowalaby wsrod wszystkich innych.
Bozesz Ty moj, gdyby byla jedna firma to czlowiek by sie nie zastanawial:) No ale wiemy co to jest monopol.

Crasher 03.02.2005 15:01

Cytat:

Napisany przez MikeOM
Bozesz Ty moj, gdyby byla jedna firma to czlowiek by sie nie zastanawial:) No ale wiemy co to jest monopol.

Wiemy, wiemy.. To ten sklep gdzie sie kupuje :piwo:

Pozdrawiam

VIZZARD 03.02.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez Crasher
Wiemy, wiemy.. To ten sklep gdzie sie kupuje :piwo:

Pozdrawiam

No jak nie, jak tak ^_^

:spoko:

maniek997 03.02.2005 17:37

Cytat:

Napisany przez MikeOM
No wlasnie dlatego chcialem sie dowiedziec o te DL. Decyzje musze podjac sam, a widze ze tutaj kazda marka ma swoich zwolennikow, i nie ma marki ktora przodowalaby wsrod wszystkich innych.

Zapytaj się na forum ilu ludzi i ile szt. wypalili DL. Sądzę, że uzbiera się tego mniej niż 100 szt.:) Za cęnę jednej DL masz 10 SL w dobrym gatunku albo 35 szt. no name.
maniek

snorf 03.02.2005 23:00

NEC 3520 a stukanie:(

Zostalem niedawnym czasem szczesliwym (czy aby na pewno) posiadeczem nagrywarki DVD NEC 3520. Po kilku dniach uzytkowania uslyszalem stukanie w mojej nagrywarce... staje sie ono tym glosniejsze im wiecej od niej wymagam. Przyklad... dzis podczas nagrywania DVD+R w programie Nero na 28% zatrzymala sie na okolo 5 minut wydajac glosne stuki po czym zakonczyla z powodzeniem operacje nagrywania. Czy ktos mial podobne objawy? Wg mnie stuki + nagrywanie to nie jest dobre polaczenie ale plytki w sumie nagrywa dobrze.

radujew 04.02.2005 10:41

trochę OT głównego wątku ale nadal o 3520

Witajcie,
Mam pewien kłopot z tą spawarka... pali rewelacyjnie, żadnych problemów, bierze wszystko jAK leci nawet plyty o bardzo egzotycznych nazwach, ale jest jednen problem... mianowicie kiedy potem chcę przetestowac nagraną plyte w nero cd/dvd-speed pojawiają się problemy. Zgodnie z Waszymi sugestiami testową prędkość ustawiam na 4X i wówczas okazuje się że program nie rozpędza napędu tylko przeprowadza test przy prędkości UWAGA w przedziale 0,98x do 1,xx !!! co się dzieje ?
Wystarczy ze zmienię prędkośc testu na np. 8x nie ma żadnych problemów, test przebiega gladko i bezproblemowo.
czy to wina spawary? i dlaczego tak się dzieje?
jesli potrzebujecie screena z takiego testu bardzo chętnie podrzucę na forum.
a moze to ja coś źle robię

maniek997 04.02.2005 12:09

Cytat:

Napisany przez Kojiro
ponownie wgrany bios 1.25 i wszysto wraca do normy

Na biosie 1.25 wszystko jest według dewizy: wypal i zapomnij :)
Modowany od Liggy 1.05 bazujacy na 1.25 na razie mnie nie interesuje ze wzgledu na ostrą zmianę strategii zapisu DVD dla wielu płyt.Niektóre płyty dedykowane dla prędkości x4 można palić x12, x8 można na x16. Dobre dla straceńców;). Jedynie co w nim dobre to zdjęte ograniczenia prędkości ripowania i regionu.
maniek

VIZZARD 04.02.2005 12:34

Cytat:

Napisany przez maniek997
Na biosie 1.25 wszystko jest według dewizy: wypal i zapomnij :)

Ale chyba nie mówisz tu o danych? :>

Marxter 04.02.2005 13:09

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale chyba nie mówisz tu o danych? :>

Raczej nie. :mruga:
U mnie na tym biosie pali rewelacyjnie, nawet taki syf jak Mediastore (jak kumpel przyniósł tą płytkę, to aż miałem ochotę się przeżegnać, czy to w ogóle wypali ;) ). Płytka się wypaliła, bezproblemowo się czyta, a reszta mnie rybka, nie ja będę potrzebował później tych danych. :mruga:

VIZZARD 04.02.2005 13:27

Cytat:

Napisany przez Marxter
a reszta mnie rybka, nie ja będę potrzebował później tych danych. :mruga:

Aaaaaaaaa

To w takim razie wszystko gra :zespol:

obiezyswiat666 04.02.2005 15:40

NEC ND3500A problem z nagrywaniem DVDR+

Witam
Od tygodnia jestem posiadaczem nagrywarki NEC ND3500A i nie moge nagrywac nia plyt DVDR+.Probowalem na nosnikachTDK i Supratexach i za kazdym razem wyswietla sie komunikat ze jest za malo miejsca na dysku.Plyty DVDR- nagrywa bez problemu.Do nagrywania uzywam programu Alcohol120%.Moze ktos potrafi mi pomoc?

VIZZARD 04.02.2005 15:52

Cytat:

Napisany przez obiezyswiat666
Witam
Od tygodnia jestem posiadaczem nagrywarki NEC ND3500A i nie moge nagrywac nia plyt DVDR+.Probowalem na nosnikachTDK i Supratexach i za kazdym razem wyswietla sie komunikat ze jest za malo miejsca na dysku.Plyty DVDR- nagrywa bez problemu.Do nagrywania uzywam programu Alcohol120%.Moze ktos potrafi mi pomoc?

Może masz za mało miejsca na dysku? :idea:

:>

Przy okazji zobacz TU :czytaj:

bruner 04.02.2005 16:15

Problem z NEC 3500

Ilość załączników: 1
Mam chyba problem z nagrywarką, mianowicie średnio raz na 8-10 płyt jedną mi niszczy. Używam tylko dobrych nośników, ostatnio Verbatim Advanced Azo +R x8 (prod MCC, ze szpindla), palę je na małej prędkości x2,4 , bios 2.18btrpc1. Dzisiaj nagrywałem 3 płyty z różnymi filmami w odstępach parunastominutowych i na trzeciej płycie wyszła kupa. DVDDecrypter napisał że operacja zakończona sukcesem ale windows płyty nie widzi, DVDinfopro pisze blank disc a decrypter pokazuje status :incomplete. Mimo to PowerDVD odtwarza film a stacjonarny nie.
2 tygodnie temu decrypter przerwał zapis na dwóch kolejnych płytach z takim komunikatem:
[/IMG]
a po restarcie nagrał bez problemu. Ale dziś decrypter "nagrał z sukcesem" :) tylko film nie daje się odczytać.
Czy to wina płyt czy nagrywarka raz na jakiś czas ma odchyły?
Pozdrawiam

obiezyswiat666 04.02.2005 17:04

Na plytki nagrywam ok 4.1 GB i pomimo tego wyskakuje ta informacja.

maniek997 04.02.2005 23:15

Cytat:

Napisany przez obiezyswiat666
Witam

Za dużo pijesz;)alkoholu. A tak na powaznie to nec źle współpracuje z tym programem lub odwrotnie, jak kto woli. Wypal te dane innym programem.
maniek

maniek997 05.02.2005 09:16

Cytat:

Napisany przez bruner
Mam chyba problem z nagrywarką, mianowicie średnio raz na 8-10 płyt jedną mi niszczy. Używam tylko dobrych nośników, ostatnio Verbatim Advanced Azo +R x8 (prod MCC, ze szpindla), palę je na małej prędkości x2,4 , bios 2.18btrpc1. Dzisiaj nagrywałem 3 płyty z różnymi filmami w odstępach parunastominutowych i na trzeciej płycie wyszła kupa. DVDDecrypter napisał że operacja zakończona sukcesem ale windows płyty nie widzi, DVDinfopro pisze blank disc a decrypter pokazuje status :incomplete. Mimo to PowerDVD odtwarza film a stacjonarny nie.
2 tygodnie temu decrypter przerwał zapis na dwóch kolejnych płytach z takim komunikatem:
[/IMG]
a po restarcie nagrał bez problemu. Ale dziś decrypter "nagrał z sukcesem" :) tylko film nie daje się odczytać.
Czy to wina płyt czy nagrywarka raz na jakiś czas ma odchyły?
Pozdrawiam

Wygląda to raczej na ogólny bałagan w systemie. Proponuję mało popularne rozwiązanie. Postawic system od nowa z dobrą konfiguracją do nagrywania. Ponadto jak masz verbarim-a x8 to pal ta prędkością.
maniek

bruner 05.02.2005 13:18

Bałagan to na pewno nie, bo mam w miarę porządek . Może źle podpięty napęd? Na primary mam hd 80GB jako master a nagrywarkę na slave, na secondary mam hd 20 GB master i DVD rom slave. Czytałem że nagrywarka raczej powinna być jako master. A wracając do prędkości palenia to zawsze słyszę żeby palić filmy jak najwolniej.

Turboni 05.02.2005 13:20

Cytat:

Napisany przez bruner
A wracając do prędkości palenia to zawsze słyszę żeby palić filmy jak najwolniej.

:> to ktos cie w blad wprowadza - dobra plyta + dobry palnik = palenie na max :)

bruner 05.02.2005 13:34

Dobra , widzę że muszę jeszcze w sieci poczytać.

SEBAW 06.02.2005 00:06

Te dziwne stukania wywołane są poprzez szybką zmianę kierunku przesuwu lasera. Niekiedy zdaża się, że napęd musi odczytać porozrzucane dane po dysku i wtedy stukania są bardzo wyraźne.
W Twoim przypadku jest to trochę inaczej, bo "usterka" pojawia się podczas wypalania, więc można stwierdzić, że w pewnym miejscu do napędu nie zostały dostarczone dane i nagrywarka musi się zatrzymać na określonym punkcje, ale żeby ten punkt utrzymać, to musi poruszać laserem.
To co wyżej napisałem nie wiem czy jest rozwiązaniem, ale bawiąc się rozebraną nagrywarką właśnie zauważyłem taki efekt, nawet przy odczycie płyty dzwięki były podobne.
PS. Czy podczas nagrywawania bufor odczytu lub bufor nagrywarki skakał?

Maciej 06.02.2005 09:15

nagrywarka nie powinna wydawać żadnych odgłosów stukania.

SEBAW 06.02.2005 10:38

Może nie powinno, ale mój LG i LiteON niekiedy wydobywają z siebie stukanie przy próbie odczyty bardzo porysowanego dysku lub gdy dane na nośniku są porozrzucane.

Romcio 06.02.2005 11:40

Chciałem napisać kilka słów o kupnie swojej nagrywarki DVD. Zapewne wielu fanów różnych firm nieco zdenerwuję, ale niżej opisane to moje kilkuletnie doświadczenia z napędami optycznymi moimi oraz moich znajomych.

Swój pierwszy komputer kupiłem w 1996 roku. Od tego czasu wymieniłem około 8 napędów CD. W tej chwili mam dwa komputery, a w nich 2 napędy CD oraz jeden CD-RW, wszystkie firmy Asus. Od wielu lat jestem przekonany do tej firmy odnośnie napędów optycznych. Jeżeli chodzi o płyty główne, to mimo wszystko Abit produkuje nieco lepsze. Wcześniej miałem 3 napędy CD firmy Toshiba - wielka pomyłka, po 3-6 miesiącach już nic nie czytały !!! Mając złe doświadczenia z napędami LG (u moich znajomych - sam nigdy takich nie miałem) ta firma również nie wchodziła pod uwagę. Na początku po zakupie napędy LG pracowały jak marzenie, ale po około 6-12 miesiącach sytuacja podobna jak w przypadku Toshiby - coraz większe problemy z odczytem czegokolwiek.

Chcę dodać, że nagrywarka DVD jest mi potrzebna do nagrywania filmów z kamery cyfrowej, czyli do wypalania małej ilości dużych plików, często są to wielkości rzędu 2-4 GB.

Korzystając z tego doświadczenia nieco poczytałem, popytałem, potestowałem co kupić, aby nie pluć sobie w brodę. Chciałem kupić DVD-RW Asus 1604, ale z powodu braku w sklepach kupiłem Nec 3520a - było to w czwartek 3 lutego 2005 roku.

Nie posługiwałem się żadnymi programami do mierzenia transferów, czasów dostępu, tylko patrzyłem, jaka jest prędkość w czasie kopiowania za pomocą Total Commandera 6.03a. Za każdym razem na płycie DVD-+R były to pliki o wielkościach większych od 1 GB, często był to jeden duży plik 4-4,3 GB.

Pierwsza próba - odczyt 9 płyt DVD-R nagranych kilka dni wcześniej za pomocą 3 innych nagrywarek DVD (u znajomych) - za pomocą Asus 1604, Liteon sprzed około 15 miesięcy, czyli stary model x 4 oraz Liteon (nie pamiętam modelu - max prędkość zapisu x 8. ). Pierwsze wrażenie - euforia. O ile napęd Liteon (nie pamiętam modelu) zakupiony około 4 miesięcy wcześniej (przez kolegę) na początku kopowania miał transfer około 4 MB/s, to NEC 3520A zaczynał od około 9 MB, aby w 70% płyty mieć około 17-18 MB/s. Dla wymienionego napędu Liteon było to odpowiednio około 9 MB/s. Czyli przewaga NEC-a bezapelacyjna. Ale po minięciu około 75% płytki NEC zaczynał mieć problemy, mimo bardzo szybkiego wirowania płyty w napędzie, transfer zaczynał spadać nawet do około 2-3 MB/s, aby w przypadku 4 płyt z tych 9 testowych sztuk proces kopiowania zakończyć z niepowodzeniem !!! W tym momencie moja euforia wyraźnie osłabła, ponieważ nieco starszy i wolniejszy Liteon wszystkie te płyty odczytał.

Dalsza próba - nagrywanie i odczyt po sobie. Prawie wszystkie płyty badziewnej firmy (Hawk x4 -R) oraz kilka lepszych TDK (x4 +R). Proces nagrywania przebiegał bezproblemowo, ale odczyt !!! Z 3 nagranych przez samą siebie ( nagrywarka Nec 3520A) płyt Hawk tylko jedną (!!!) była w stanie odczytać, płyty TDK (3 sztuki) odczytała wszystkie. To przepełniło kielich goryczy. Po całonocnej walce z wiatrakami w piątek pobiegłem do sklepu z prośbą o wymianę na inną. Wielkie dzięki dla sprzedawcy, za zgodę na to - w końcu nagrywarka była u mnie około 20 godzin.

Od soboty mam Liton-a 1673S. Odczyt problematycznych płyt (dla NEC-a 3520A) przebiegał wprawdzie powoli, ale zakończył się sukcesem, tak samo odczyt nagranych płyt Hawk przez samą siebie (z czym Nec miał problemy). Odczyt DVD-R zaczyna się od około 4 MB/s i pod koniec płyty osiąga około 10 MB/s, ale nie ma takiego załamania jak miał NEC. NEC cały czas kręcił się jak szalony, mimo, że transfer spadał do 1-3 MB/s, Liteon dopasowuje obroty do prędkości odczytu.

Ogólnie wg mojego krótkiego doświadczenia z napędami DVD-RW: Liton1673S jest lepszy od NEC 3520a, ale mimo, że nie mam Asus-a 1604 (ale ma go kolega), to mogę powiedzieć, ze Asus jest i tak lepszy, choć mogę się mylić. Czas pokaże, jak Liton będzie się sprawował za 1-2 lata, czego bardzo sie obawiam biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia z różnymi napędami optycznymi - prawdzia pięta Achillesowa komputerów PC. Nic przez te lata nie psuło się w moim komputerku, ale czasami napędy CD przyprawiały mnie o rozstój nerowy.

Wiem, że będą zgoła odmienne opinie od moich, ale chętnie je przeczytam, proszę jednak o w miarę konstruktywne wypowiedzi.

Pozdrawiam - Romcio ;-)

PS. Jest to mój pierwszy list na tym forum, wobec tego mam nadzieję, że wybaczycie za wszelakie błędy.

juicepp 06.02.2005 12:40

żadnych obtarć, wszystko smiga lux.

wwojtek26 06.02.2005 15:12

Cytat:

Ale po minięciu około 75% płytki NEC zaczynał mieć problemy, mimo bardzo szybkiego wirowania płyty w napędzie, transfer zaczynał spadać nawet do około 2-3 MB/s, aby w przypadku 4 płyt z tych 9 testowych sztuk proces kopiowania zakończyć z niepowodzeniem !!!
Ciekawy jestem jaki bios jest w tej nagrywarce
A tak na marginesie nec2500 wypalił mi do tej pory około 2500 płyt, nec 3500 około 1500.Zwykła nagrywarka Asus którą miałem jeszcze pół roku temu padła po 1000 płyt.I co tu porównywa ć?

wwojtek26 06.02.2005 15:17

Cytat:

Jeżeli chodzi o płyty główne, to mimo wszystko Abit produkuje nieco lepsze.
Można dyskutować-lepsze od czego?bo od nagrywarek asus napewno

Marxter 06.02.2005 15:21

Cytat:

Napisany przez wwojtek26
Można dyskutować-lepsze od czego?bo od nagrywarek asus napewno

Nowe Asuski to OEM Pionka, natomiast nie wiem jak wcześniej było.
A co do Mobo, to wybieram DFI, później Asus. :mruga:

wwojtek26 06.02.2005 15:30

Cytat:

Od soboty mam Liton-a 1673S. Odczyt problematycznych płyt (dla NEC-a 3520A) przebiegał wprawdzie powoli, ale zakończył się sukcesem,
Nikt nigdy nie mówił że nec jest dobrym czytnikiem płyt,raczej co w rodzaju-napęd dodatkowy
Cytat:

Nowe Asuski to OEM Pionka,
płytki dvd axe economy to produkt oem verbatime, skoda to oem volkswagena, asus oem pionka
Cytat:

A co do Mobo, to wybieram DFI, później Asus
Wybieram epox.....fajnie się kręci

Romcio 06.02.2005 15:41

Jeżeli chodzi o wersję firmware dla nagrywarki Nec 3520A, to ze strony http://www.micheldeboer.nl/firmware/ ściągnąłem 3520_104_6st.zip oraz najnowszy nec3520_125.zip - zero poprawy w kwestii odczytu.

wwojtek26 06.02.2005 15:49

Wierzę ci-ale gdybyś najpierw przejżał fora to uniknąbyś tego rozgoryczenia

wkruzel 06.02.2005 15:51

witam, ja na Twoim miejscu udał bym się do miejsca w którym zakupiłem ten sprzęt i opisał te stukanie i poprosił o sprawdzenie wypalarki, pozdr

maniek997 06.02.2005 18:26

Cytat:

Napisany przez Romcio
Jeżeli chodzi o wersję firmware dla nagrywarki Nec 3520A, to ze strony http://www.micheldeboer.nl/firmware/ ściągnąłem 3520_104_6st.zip oraz najnowszy nec3520_125.zip - zero poprawy w kwestii odczytu.

A jaka jest data produkcji napędu?
maniek

Romcio 06.02.2005 19:06

Data produkcji tego NEC-a 3520A - grudzień 2004

kreatin 06.02.2005 19:57

Problem z Neckiem 3520:(

Witam! Przedwczoraj kupilem nagrywarke Necka 3520 i od poczatku mam z nia problem. Mianowicie:
1. Wypala kazda plytke, ale robi to z bledami i daje sie pozniej odczytac lub skopiowac tylko czesc zapisanych danych (jedynym wyjatkiem byla plytka dvd+rw platiniuma).
Moze to byc czesciowo wina plytek Axe dvd-r x4, ale sytuacja powtorzyla sie klikakrotnie z cd-rw Esperanza (plytka ta na nagrywarce LG u kumpla nagrala sie bezblednie)
2. W nero predkosc nagrywania dobierana jest automatycznie, nie mam mozliwosci jest wyboru

Zaznaczam ze kilkakrotnie instalowalem Nero od nowa, doinstalowywalem sterowniki Aspi a ostatnio nawet wgralem nowego windowsa Xp. :'( Kupujac ta nagrywarke doplacilem do LiteOna 1653, ktory w ogole nie chcial nagrywac plytek -dvd. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie wskazowki

bart87 06.02.2005 20:22

Cytat:

Napisany przez Romcio
Data produkcji tego NEC-a 3520A - grudzień 2004

Hmm... no więc chyba wszystko jasne.. Na tym forum niektórzy użytkownicy sygnalizowali już problemy z NEC'ami z grudnia. Ty chyba jesteś kolejną ofiarą. Ale niech się inni wypowiedzą, bo ja jeszcze NEC'a nie kupiłem.
Moim zdaniem, będziesz musiał oddać napęd i żądać nowego, ze stycznia (bieżącego roku oczywiście :P).

gjd 06.02.2005 20:39

tez mam od piątku nagryware NEC ND-3520A. i tez na esperanzach mi kaszani (( .jutro bede probowal platinumy (tak mi tutaj doradzono) lub verbatimy. obrazy nagrał dobrze, ale z nagranych szesciu filmów na jednym dvd chodzą cztery , reszta nie dziala. to samo z kopiowaniem na dysk, te co sie uda odtworzyc to czasem sie skopcą a reszta nie. mam nadzieje ze zmiana nosnika na lepszy rozwiąże problem, i niebedzie to wina nagrywarki bo sie chyba pochlastam :klnie: .
pozdrawiam .narazie.

maniek997 06.02.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez bart87
Hmm... no więc chyba wszystko jasne.. Na tym forum niektórzy użytkownicy sygnalizowali już problemy z NEC'ami z grudnia. Ty chyba jesteś kolejną ofiarą. Ale niech się inni wypowiedzą, bo ja jeszcze NEC'a nie kupiłem.
Moim zdaniem, będziesz musiał oddać napęd i żądać nowego, ze stycznia (bieżącego roku oczywiście :P).

Właśnie. Miałem 2szt. z grudnia. Problemy jak wyżej opisywane. Sam zresztą przedstawiłem parę wykresów z tragicznym odczytem. Dopiero egzemparz ze stycznia działa u mnie prawidłowo.
maniek

captor. 06.02.2005 21:41

Witam! Ja zakupiłem w sobotę neca i jak do tej pory nie udało mi się wypalić jescze ani jednej płytki, 10 płytek platinum DVD-R szlak trafił, za każdym razem w trakcie wypalania nagrywarka się zatrzymuje i koniec, próbowałem róznych sposobów z podłączeniem i nato wychodzi że jest chyba uszkodzona, natomiast inne płytki DVD czyta bez problemu oraz nagrywa cdr, zastanawiam się czy to był dobry wybór czy tyko pech, jutro ide wyminić mam nadzieje ze niebędzie problemu.

kreatin 06.02.2005 23:36

Witam! Pisalem juz o tym w nowym temacie, ale z uwagi na mala ilosc komentarzy, postanowilem swoj problem przedstawic tutaj....Przedwczoraj kupilem nagrywarke Necka 3520 i od poczatku mam z nia klopot. Mianowicie:
1. Wypala kazda plytke, ale robi to z bledami i daje sie pozniej odczytac lub skopiowac tylko czesc zapisanych danych (jedynym wyjatkiem byla plytka dvd+rw platiniuma).
Moze to byc czesciowo wina plytek Axe dvd-r x4, ale sytuacja powtorzyla sie klikakrotnie z cd-rw Esperanza (plytka ta na nagrywarce LG u kumpla nagrala sie bezblednie)
2. W nero predkosc nagrywania dobierana jest automatycznie, nie mam mozliwosci jest wyboru

Zaznaczam ze kilkakrotnie instalowalem Nero od nowa, doinstalowywalem sterowniki Aspi a ostatnio nawet wgralem nowego windowsa Xp. Kupujac ta nagrywarke doplacilem do LiteOna 1653, ktory w ogole nie chcial nagrywac plytek -dvd. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie wskazowki

Cichom 07.02.2005 02:25

Widze że jeszcze nikt nie wspomniał o nowym biosiku Liggy & Dee.
Biosik oparty na fw 1.25, dla zmyłki nazwany 1.05 :) Więcej info :
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124886
U mnie sobie mieszka w nagrywarce jak tylko ujrzał światło dzienne i jak narazie żadnych problemów nie napotkałem. Poza tym że platinumy x8 na Ricohu r02 wysiadają przy ok x15 przy nagrywaniu :)

ulan 07.02.2005 02:33

Cytat:

Napisany przez Cichom
Widze że jeszcze nikt nie wspomniał o nowym biosiku Liggy & Dee.
Biosik oparty na fw 1.25, dla zmyłki nazwany 1.05 :) Więcej info :
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124886
U mnie sobie mieszka w nagrywarce jak tylko ujrzał światło dzienne i jak narazie żadnych problemów nie napotkałem. Poza tym że platinumy x8 na Ricohu r02 wysiadają przy ok x15 przy nagrywaniu :)

Kolega chyba niezbyt dokładnie czyta forum... była już o tym biosie wielokrotnie mowa....

P!otrek 07.02.2005 04:58

Cytat:

Napisany przez kreatin
Witam! Pisalem juz o tym w nowym temacie, ale z uwagi na mala ilosc komentarzy, postanowilem swoj problem przedstawic tutaj....Przedwczoraj kupilem nagrywarke Necka 3520 i od poczatku mam z nia klopot. Mianowicie:

Zaznaczam ze kilkakrotnie instalowalem Nero od nowa, doinstalowywalem sterowniki Aspi a ostatnio nawet wgralem nowego windowsa Xp. Kupujac ta nagrywarke doplacilem do LiteOna 1653, ktory w ogole nie chcial nagrywac plytek -dvd. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie wskazowki

:idea:
Jaki masz firmware? Wgraj 1.25 http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip

kreatin 07.02.2005 08:45

Cytat:

Napisany przez P!otrek
:idea:
Jaki masz firmware? Wgraj 1.25 http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip

Przyznam sie szczerze ze zamiany biosu sie troche obawiam (mam standardowke 1.04) , bo przeciez mozna w ten sposob stracic gwrancje... A ja kupowalem ta wypalarke kilka dni temu, wiec moze lepiej nie ryzykowac i wymienic? Tylko boje sie ze z nastepna bedzie podobnie (podobnie jak z Liteonem ktorego mialem wczesniej i nawet nie chcial ruszyc z zapisem), i w ten sposob powstanie bledne kolo :|

jakwos 07.02.2005 10:29

witam

Chciałem dołożyć swoje 5 gr :). Zastanawiałem się ostatnio nad zakuem nagrywarki DVD i znalazłem się na tym forum :). I ten wątek przekonał mnie do ND 3520A i w zeszłym tygodniu nabyłem owe cacko. Co prawda w wersji OEM nie było nic prócz samej nagrywarki, no i panel przedni jest dość ubogi, ale i tak jestem zadowolony z zakupu. Na razie mało wypaliłem, ale płyta Maxmax 4x wypaliła się szybko i prawie bezgłośnie :P. Sam odczyt płyt DVD również jest bardzo cichy, natomiast przy odczycie cpłyt CD zaczyna trochę głośniej pracoweać. Wczoraj nagrałem kilka płyt CD firmy SPEED i wszystkie z prędkością 48x.
POLECAM tą nagrywarkę wszystkim, którzy chcą kupić dobry sprzęt do kwoty 300 zł.

pozdro 4 oll :D

loki7777 07.02.2005 11:33

Wgrywajac oryginalny bios nie tracisz gwary, w przeciwym razie po co by dawali biosy??

Baronia 07.02.2005 12:20

Kupiłem wczoraj ten palnik, tj. NEC-3520A. Niby wszystko OK.
Filmy piraty-tłoki czyta prawie niesłyszalnie. Nagrywa Esperanzy DVD-R 8X przy swojej prędkości także podobnie-prawie nie słychać. Dopiero jak wkładam później tą samą płytkę z filmem i próbuję oglądać, to słyszę jedno przeciągłe wycie z DVD. Krótko: oglądanie filmów przy takim hałasie jest niemożliwe. Czy można coś zrobić z tym wyciem, może obniżyć prędkość, bądź nagrać inaczej film?
Kupiłem tego NEC'a głównie dla filmów, więc sprawa głośności jest dla mnie kluczowa. Z tego co czytam, nie jestem sam. Proszę o jakieś rady, może można zaradzić na ten hałas.

makaron 07.02.2005 12:34

Zobacz jak sie zachowa po nowym FW. jak bez zmian to wadliwy model.U kumpla działa bez zarzutu.a tak przy okazji http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=114391

maniek997 07.02.2005 12:49

Cytat:

Napisany przez Baronia
Kupiłem tego NEC'a głównie dla filmów, więc sprawa głośności jest dla mnie kluczowa. Z tego co czytam, nie jestem sam. Proszę o jakieś rady, może można zaradzić na ten hałas.

1. Do palenia filmów NEC jak najbardziej.
2.Do ogladania filmów najlepsza jest stacjonarka.
maniek

Romcio 07.02.2005 13:06

JA wgrałem ten BIOS http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip - jak pisałem, brak jakiekolwiek poprawy w kwestii odczytu w NEC-u 3520A. Dlatego od soboty mam Liteon 1673S - jest zdecydowanie cichszy w czasie kopiowania od NEC-a 3520A, a co najważniejsze w ogóle kopiuje w przeciwieństwie do NEC-a.

GrzesN 07.02.2005 13:41

Mam wrażenie ze NEC-35xx nie lubi słabych jakościowo płyt a Esperanza do takich niewątpliwie się zalicza. Spróbuj Platinium albo Dysan.
Ja uzywam NECa 3520 od kilku dni i nagrałem już kilkanascie płytek tych firm. Bez najmniejszego problemu.

tytusdezoo 07.02.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez Romcio
JA wgrałem ten BIOS http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip - jak pisałem, brak jakiekolwiek poprawy w kwestii odczytu w NEC-u 3520A. Dlatego od soboty mam Liteon 1673S - jest zdecydowanie cichszy w czasie kopiowania od NEC-a 3520A, a co najważniejsze w ogóle kopiuje w przeciwieństwie do NEC-a.

Świetna zamiana , moje kondolencje. ^_^ ^_^ ^_^

tytusdezoo 07.02.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez kreatin
Przyznam sie szczerze ze zamiany biosu sie troche obawiam (mam standardowke 1.04) , bo przeciez mozna w ten sposob stracic gwrancje... A ja kupowalem ta wypalarke kilka dni temu, wiec moze lepiej nie ryzykowac i wymienic? Tylko boje sie ze z nastepna bedzie podobnie (podobnie jak z Liteonem ktorego mialem wczesniej i nawet nie chcial ruszyc z zapisem), i w ten sposob powstanie bledne kolo :|

^_^ ^_^ ^_^ jesteś strasznym amatorem. Strata gwarancji... ^_^

kreatin 07.02.2005 14:22

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
^_^ ^_^ ^_^ jesteś strasznym amatorem. Strata gwarancji... ^_^

Taki profejonalista z ciebie, tylko podziwiac... Gdybym wiedzial wszystko i bylbym tak obeznany we wszystkim jak ty to w ogole bym na to forum nie wchodzil... Firmware moge zmienic bez problemu,ale gorzej jak to nie pomoze i jak zaniose do sklepu to zaczna sie strzelac, ze niepotrzebnie ingerowalem... Chyba tylko zlewac z innych potrafisz

ulan 07.02.2005 14:27

Cytat:

Napisany przez kreatin
Taki profejonalista z ciebie, tylko podziwiac... Gdybym wiedzial wszystko i bylbym tak obeznany we wszystkim jak ty to w ogole bym na to forum nie wchodzil... Firmware moge zmienic bez problemu,ale gorzej jak to nie pomoze i jak zaniose do sklepu to zaczna sie strzelac, ze niepotrzebnie ingerowalem... Chyba tylko zlewac z innych potrafisz

zawsze możesz wrócic do oryginalnego firmware (no chyba, że napęd padnie całkowicie, ale to malo prawdopodobne...)

loki7777 07.02.2005 15:11

Przeciez nikt nie bedzie ci robil problemu, jak wgrasz nowszy firmware, zwlaszcza jak oryginalny, przeciez po to jest aby teoretycznie cos poprawial, a nie po to aby lezal na serwerze i sie kurzyl. Jak masz czym i sie za bardzo nie boisz to wgrywaj, moze bedzie lepiej. A tytus fajtycznie zachowuje sie jakby wszystko wiedzial

Grzegorz71 07.02.2005 15:27

Aby wyciszyć napęd przy oglądaniu filmów najlepiej skorzystaś z jenego z programów CD-Bremse wersja 1.38, CD-Speed wersja 3.4 , Nero Drive Speed 3.0 , CD-ROM Tool.
Tu jest opis programów - http://www.realitynet.pl/content.php?article.142

VIZZARD 07.02.2005 15:37

Cytat:

Napisany przez Grzegorz71
Aby wyciszyć napęd przy oglądaniu filmów ...

Można też owinąć szmatką ... :taktak:

:D

Grzegorz71 07.02.2005 16:00

Po co się mczyć w owijanie, lepiej wynieść komputer do drugiego pokoju

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:43.