![]() |
a moj nec tak pali .... a dzisiaj jeszcze zamieszcze wykkres z biosi 1.25 od I-O-DATA ;)
pozdro ;) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=16337&stc=1 |
Ktoś ma pomysł jak tu można pomóc? Ja za mocno się nie chce wypowiadać, bo jeszcze nie kupiłem tego NEC'a (ale cały czas mam zamiar to zrobić). Może problem leży w jakimś trefnym firmware'u? Moze warto zostać na oryginalnych biosach? Niech się wypowiedzą ludzie, którzy mają już 3520.
|
Nec 3520 pali różnie na różnych nośnikach.
Wykresy Kolegów pokrywają się z pełnym testem. :taktak: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2314&PageId=15 Jeden z wielu przykładów: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124577 :) |
Fakt, przeglądając kiedyś ten test, nie zwróciłem uwagi na wykresy.. Wydawało mi się, że wszystkie były ok. Ale sądze i tak, że skoro na większości nośników wykresy są :spoko:, to NEC w miarę upływu czasu wyda firmware, który każdy nośnik obsłuży co najmniej dobrze. I dlatego, cały czas (przynajmniej ja) jestem zdecydowany zakupić NEC'a. Ktoś chce ze mną polemizować?
:> |
Ilość załączników: 2
Cytat:
napęd pierwszy napęd drugi Bez względu na bios w napedzie drugim załamka wykresu pow. 3Gb. |
Cytat:
Czas na zmiany. :taktak: Używam Nec'a 3500. Nagrywam i testuję. Obecnie Nec jest tylko czytnikiem. Cytat:
Wykresy są gładkie. Albo wada konstrukcji... lub niedopracowane biosy. Czas pokaże. Ten wyścig z prędkościami nic nie daje. Coraz gorzej. :taktak: :) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
maniek, a czy przypadkiem nie robiles tego testu w tle... bo zauwazylemze wykresy sa zupelnie inne jak rbi sie rownoczesnie co innego a kiedy dziala tylko CD-DVD SPEED ... to zalamanie u mnie na wykresie spowodowane bylo uruchomieniem gg
plytka DVD-R TDK [manuf. TTG01] (1-4x) palona 8x na biosie I-O-DATA 1.25. Ja jestem bardzo zadowolony :) pozdro ;) |
Cytat:
maniek |
Cytat:
Przy dobrze nagranej płytce metoda CAV. Przy źle zmiana na P-CAV. :) |
Zmiana regionu ND-3520A?
Mam problem ze zmianą regionu, po włączeniu DVD Decryptera wybrałem region 5 i nie wiem jak teraz zmienić na 2 (pamiętam że było napisane że mam jeszcze 5 zmian tylko nie wiem gdzie mogę je to zrobić? we właściwości/region DVD jest napisane bieżący region 2, pozostało zimian 4). Proszę o pomoc, gdyż moja wiedza o nagrywarkach nie jest zbyt obszerna.
Po włączeniu DVD decryptera pojawia się komunikat: Device NEC ND-3520A Media region code is mismatched to logical unit region Logical unit region code: 5 Media region code: 2;4 Z góry dziękuję za pomoc oraz poświęcony czas Pozdrawiam |
Cytat:
|
A to palonej platiniumx8@16 na 2 egzemparzu gdzie jak wcześniej pokazywałem była totalna masakra.
Pierwszy egzemparz miał bios z 24.11.04, drugi z grudnia a trzeci z 5.01.05. Wszystkie 1.04. Zmiana w dwóch poprzednich egzemparzach nie dawała zadowalajacych wyników. Pokuszę się o tezę, że w moje ręce trafiały egzemparze produkowane w kolejnych tygodniach i wychodzi to fabryce coraz lepiej. |
Czytam i czytam i nie wiem, ktory model lepiej wziasc :| Czy brac NECa 3500A czy 3520A?
I czym sie rozni model 3500A od 3500AG? |
Cytat:
|
Cytat:
pozdro ;) |
Cytat:
A 3520 w stosunku do 3500 ma dodaną obsługę nagrywania płyt DVD-DL, których właściwie jeszcze nie ma na rynku, ale mają pojawić sie jakoś pod koniec marca. Obsługa tych płyt zostanie zaaplikowana wraz z nowym firmware'em, ktory też ma się pojawić w okolicach połowy marca. |
Cytat:
a od ag niczym |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Dwa poprzednie egzemplarze miały manufactured by: december2004, ostatni january 2005.
maniek |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
jak kupisz 3520 to,ze nie kupiłes 3500 :fiu::fiu: |
Ilość załączników: 2
Ta sama płytka platimium x8@8 na
1.nec 3500 2.nec3520 Chyba trafiłem na dobry egzemplarz. |
ustaw w dvd decrypterze region free :) i już. tools/ifo/region patch/region free
zmiana regionu w dvd decrypterze nie powoduje zmiany regionu w napędzie tylko określa region w obrazie płyty zgranej przez w/w program. więc najlepiej mieć region free a w napędzie 2 bo taki mają europejskie płyty, a programy do odtwarzania (typu power dvd) wymagają ustawienia regionu. można to zabić ale to już inna historia. ;) |
DVD region Free usuwa softrwareowo blokade regionow :)
pozdro ;) |
Cóż,mój problem jest identyczny,coś mi się wydaje że mit nec'a pada o ile już nie padł.Wywala mi błędny adres bloku,albo przeszukiwanie nie zakończone-temat ten poruszałem już tu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...e+zako%F1czone
|
ASPI nowe, najnowsze nero, bios do neca, wg. mnie V2standart 2.18 z http://freeweb.siol.net/tvajng/Quikee_FW.html i jak nie działa to nagrywara na gwarancje, amen
|
Cytat:
|
o oryginalnym filmie tez...
|
Drodzy userzy, chyba jestem uprzywilejowany bo akurat "nagrywam i zapominam" i nikt z moich kolegów nie ma najmniejszych problemów z odtworzeniem tego na stacjonarnym DVD, czego nie można powiedzieć o innych palnikach. :)
|
Cytat:
Chyba jednak kupie 3520A :) |
Cytat:
Przy odtwarzaniu i nagrywaniu poziom hałasu jest tak sam jak w Nec-u 3500. maniek |
Stara DVD+RW XIDEX x4
|
Cytat:
|
Cytat:
maniek |
Ja od samego poczatku mailem moedel ze srycznia :) Jest praktycznie nieslyszalny do predkosci nagrywania 8x, pozniej juz troche szelesci :) ale odrobinkie :cool:
pozdro ;) |
To jutro gnam do sklepu po 3520A ze stycznia 2005 :)
|
Na tej stronie jest nowe irmware di NEC'a ND-3520A
http://www.micheldeboer.nl/firmware/ |
Cytat:
|
gratuluje wyboru :)
|
Piszesz o 3520A?
Tak, dokładnie o tym modelu.Jest ze stycznia. |
To w sumie który FW jest najlepszy teraz dla NEC 3520 ? :mruga:
|
Witam
Jestem tu nowy i być może moje uwagi będą zignorowane przez tak wyśmienite forum znawców tematu. Mam tego NEC'ka 3520A i ... - jest bardzo cichy, praktycznie nie słychac pracy a wusuwa sie bezszelestnie, - kupiłem kilka rodzajów płyt (po pięć) nawet najgorsze badziewie i musze powiedzieć, że jesten miło zaskoczony. Zadnych błędów, żadnej zmarnowanej płytki (25 szt jednorazowo wypaliłem). Dziwię się więc tym negatywnym opinia. Być może jakiś wadliwy egz. A tu jest nowe firmware do tej nagrywarki http://www.micheldeboer.nl/firmware/ Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Teraz wgrałem 1.25 z 20 stycznia. Te same strategie zapisu CDR, płytki wykrywane tak samo i nagrywa je elegancko. Muszę natomiast potestować jak się sprawuje w przypadku DVD, w porównaniu do 1.04, ale to jutro. |
ja też mam z grudnia, zresztą kupilem w grudniu w Polsce (a dokładnie 30 grudnia)...
|
Wypróbowywaliście juz 1.05 (LD Beta3)?
|
Cytat:
|
Ja proponuje 1.25 od I-O-DATA... pali bardzo dobrze, te same strategie co najnowszy 1.04 + bitsetting automatyczny dla +R/RW i DL
pozdro ;) |
Ja jednak wole poczekac na opinie o LD b3 :) i na finalna jego wersje :)
pozdro ;) |
to znaczy, że mam isc do sklepu i kupić tego NECa? :|
|
NEC ND-3520A a LG GSA-4163B
Witam
Zamierzam kupić nagrywarkę i zależy mi na czasie. Zastanawiam się nad tymi dwoma w tytule. Chciałem najpierw Neca, ale ten model LG w testach poważanych serwisów wychodzi lepiej niż Nec (ma praktycznie taką samą jakość nagrywania, a trochę lepszą korekcję błędów). Poza tym LG ma w oryginalnym firmware bitsetting dla +R i +R9, a NEC nie; wiem, że da się to załatwić nieoficjalnym firmwarem, ale stracę gwarancję, a nagrywarze coś się stanie powiedzmy po pół roku i co wtedy? ??? Nie jestem na tyle bogaty, żeby wymieniać wypalarkę co pół roku... Aha, LG może robić kopie SafeDiska do wersji 2.8, a NEC tylko do 2.5. Z drugiej strony chciałbym, żeby nagrywarka służyła mi jak najdłużej, a produkty Neca są ponoć dobrej jakości, a o LG słyszy się różne rzeczy... Proszę, odnieście się do tego co napisałem i doradźcie mi...i jakby ktoś miał jakieś info, która z nich dobrze chodzi pod Linuksem to też by było fajnie :) |
@Krosan
myślę że dobrze zrobisz jak posłuchasz poważnych serwisów..... 8 ) Co do trwałości napędów to w obu przypadkach możesz trafić na wadliwy egzemplarz....ale od czego jest gwarancja (LG 2lata) |
pewnie ;)
|
Cytat:
Automatyczny bitsetting oznacza, że zawsze się ustawia na DVD-ROM ? |
Stałem przed tym samym dylematem i zdecydowałem się na NECa.
Nie mam zaufania do sprzętu LG... :mruga: |
ładnie drogi!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Ja wybrałem także NECa 3520, jest naprawde świetny, gwarancja 2 lata, a LG....hm, nie jestem tak w 100% przekonany do tej firmy.
Jak byc kupował NEC-a to jesli to mozliwe popros aby Ci go sprawdzono w sklepie (zwróc uwagę przedewszystkim jak sie wysuwa tacka po włozeniu na nią CD, DVD, czy nie ociera) ja mam z Grudnia 2004 ta wypalarke o wlasnie cos tam ocierało, ale bez problemu mi wymienili. Chyba tu na forum czytałem, ze sa juz ze Stycznia 05, tam chyba jest cos poprawione z ta tacką. NEC jest naprawde super, wiele osób Ci to powie:) G |
Łezka w oku się kręci :'(
Toż to mój temat powrócił z zaświatów :mysz: :mruga: |
koledzy,
co wy w archeologow sie bawicie :mruga: fajnie :D |
Cytat:
^_^ |
kupilem wlasnie tego neca 3520a i wlozylem plytke dvd-r zeby zobaczyc jak to wyglada :) jest tam jakis film tylko nie wiem jak zapisany czy jako avi czy cos innego no ale nec mi go nie odczytuje:/ jak chce otworzyc w moim komputerze to mi pisze zeby najpierw wlozyc nosnik do dvd, wiec moze to cos z tymi Regionami? moze trzeba ustawic cos?? w nero pokazuje mi ze dysk jest pusty ale nie pokazuje wogole jaka jest dostepna pojemnosc,( na czystych dvd pokazuje )natomiast uzyta pojemnosc wskazuje 0MB, ktos pomoze?? plytki cd normalnie odczytuje
dodane: wlasnie nagralem gre z obrazu plyty w iso i tez jej nie odczytuje :/ tzn nie widac zeby cos na plycie bylo... teraz ustawilem region na Polska czyli 2, film z czyjejs plyty chodzi, gry dalej nie odczytuje |
@Krosan
Oba napedy sa bardzo dobre. Jednak kilka dodatkowych cech wskazuje na 4163b :spoko: Sam zdecydowalem sie na LG i jestem zadowolony. Na dodatek maja swietny serwis - w wiekszosci przypadkow wymieniaja na nowy sprzet. |
@VANTWG
Widzę, że sprzęt masz raczej jednej firmy ;) więc jesteś doświadczonym LG-owcem. Możesz mi powiedzieć, czy miałeś jakieś problemy z tymi napędami? W szczególności chodzi mi o nagrywarkę ofkorz...jak np. wypada korekcja błędów? |
Cytat:
pozdro ;) |
@Krosan
Co do nagrywarki DVD to nie miałem jeszcze żadnych problemów.(młoda jest :) )..korekcja błędów jest ok..mam taką zwaloną płytke i jak mi ją jakiś napęd przeczyta to jest naprawdę ok - a 4163b przeczytał bez problemu. Świetnie spalają się plusy jak i minusy...nawet syfiate dvd'ki za 1pln po nagraniu nie maja błedów, a to przy innych napędach nie jest regułą....no i filmiki hulają w stacjonarkach bez zająknięcia (+/-) Z resztą LG'ków w moim stadku też jest ok DVD-ROM czyta całkiem przyzwoicie zarówno CD jak i DVD, a CDRW spala cdki hurtowo a co najważniejsze bezbłednie..... Zresztą czy poważne serwisy mogą kłamać........... 8 ) |
no co wykopki odkrywkowe zawsze byly w modzie :D
|
podobny dylemat. własciwie zdecydowalem sie na NECa, ale zobaczyłem ten post. moj LG 8080B działa bez zarzutu już od (chyba) 5 lat. Nagrywarke mam zamiar wykorzystać do konwersji moich CDAudio na flac->DVD. Pomożecie?
|
Cytat:
chodzi o to czy iso nie jest w jakimś dziwnym formacie tak jak np gry na xboxa. |
Cytat:
|
hej,
a jak jest z gwarancja? Ile jej jest i kto ja realizuje i na jakich zasadach. W pewnych sklepach internetowych pisze, ze jest 2 lata door-to-door realizowana przez producenta. Jak wy macie? |
Cytat:
Wykresy, szumu i bzdety. To są wymysły zazdrosnych posiadaczy przechodzonych patelni. Jak obserwuję poczynania NEC'a to jestem pełen podziwu dla tej korporacji. Tak 30 lat temu była wiodącą na rynkach światowych. Potem trochę przysiedli z uwagi na nie trafione inwestycje w Indonezji, ale teraz znowu o nich głośno i nie tylko z uwagi na DVD. |
Ja mam 2 lata.... a odnosze do sklepu gdzie kupilem :) w razie czego tfu tfu tfu ||||||
pozdro ;) |
Brawo dla doktora.
|
Witam :)
Cytat:
To forum jest najpowaniejszym serwisem i tutal nagrywarek LG sie raczej nie chwali ;) NEC 1:0 LG Cytat:
NEC 2:0 LG Cytat:
co masz na mysli mowiac oryginalny... heh, chyba chodzi bardziej o wgrany w fabryce... tak czy siak siadajac na neca bedziesz musial sie zdecydowac na nowe firmawry bo nie zostalo wydobtyw wszystko z tego nowego chipa... ktory mu twam wsadzili... no ale niech bedzie. A jak cos Ci sie stanie z nagrywara to zawsze mozna powrocic do pierworodnego biosu :) NEC 3:1 LG Cytat:
ta nagrywarka barziej Ci ma sluzyc do CD czy DVD... jak masz zamiar takie cos kopiowac to chyba lepiej zainwestuj w jakiegos litka albo lg ale CD-RW :) NEC 3:1 LG wiec nec wygrywa Ten Nec juz jest dopiero moim pierwszym neciem wiec o trwalosci nie moge powiedziec... ale pali swietnie chodzi cicho i problemow nie mam ZADNYCH :) Jest nagrwarka pzyszlosciowa ze wzgledu na nowy chip :) Co do trwalosci LG to w cd-rw trwlosc jest piekna, mam juz rok (albo troche wiecej) i dalej wysmienicie pali wszystko na zielono w cd-speed :) dvd-rw LG sie podobno nie za bardzo udaly chociaz nie wiem bo nie mialem, i tu musza sie wypowiedziec posiadacze owych nagrywarek... ale znajac zycie kazdy chwali sowje W skrocie bierz NEC'a pozdro ;) |
@ mallow co do twojej punktacji mam małe zastrzeżenia np: twierdzisz że na dvd zabezpieczenia nie są tak grożne a co z grami są pozabezpieczane safediscami conajmniej 3.2xxx, co wcale nie świadczy na kożyść LG z powodu braku dobrego softu (Alcohol nie wspiera DVD mam nadzieję że w nowej wersj się to zmieni).Co do biosu nie zawsze idzie tak łatwo wystarczy poczytać o nieudanym wgraniu biosu i nie zawsz się da radę wrucić do pierwotnego biosu i pozostaje serwis a przy wgrywaniu nieautoryzowanego biosu gwarancja przepada.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym czytałem opinię, że LG bardzo dobrze nagrywa wszelkie płyty DVD, bo obsługuje format DVD-RAM, który jest bardziej wymagający od nagrywarki. |
@loki7777 odpowiedziales za mnie ?:>
@Iborkim da sie , nawet zainstalowalem na wirtualnym ta gre i kolega nagral sobie na jakims liteonie z tego samego obrazu i mu dziala wszystko a osobne pytanie: w jakim regionie nagrywa sie plyta jesli jest on jeszcze nie ustawiony?? bo ta wlasnie gre nagralem bez ustawionego regionu...moze o to chodzi?? |
@mallow
zwaliłeś mnie z nóg pisząc Cytat:
Niestety wypowiedzi na tym forum nie mają nic wspólnego z obiektywnym podejsciem do tematu....LG zgóry jest skazane na krytyke mimo że na zachodnich serwisach jest bardzo chwalone i dostaje wyróżnienia.....tutaj liczy się tylko swięta trójca Liteon/Plextor/NEC......i oczywiście oemy tych napędów.... Sorki ale taka jest prawda....... Nie będę się więcej wymondrzał ani nikogo nakłaniał...powiem tylko że ja wybrałem LG 4163....... |
VANTWG - dziękuję Ci za Twoją opinię.
Patrząc coraz głębiej w forum zaczynam się zastanawiać na Benkiem 1620 - ma bardzo dobrą jakość nagrania, korekcję błędów i dużo fajnego softu. Co o tym wszystkim sądzicie? |
Problemy z NEC ND3500 AG - pomocy
Witam serdecznie,
Mam w kompie odtwarzacz DVD Neca i zainstalowany program do odtwarzania plytek DVD o nazwie Power DVD. Niestety mam problem. Od czasu do czasu, podczas odtwarzania filmu, przez pare sekund (5 lub 6) obraz mi nieruchomieje. Zdarza sie to raczej rzadko, powiedzmy raz na 10 minut ale jest strasznie denerwujace. Czy ktos moze wie jaka jest przyczyna takich problemow? Bardzo prosze o pomoc. Dzieki i pozdrawiam |
Mam Nec'a 2500 i moj nowy Benq 1620 juz do mnie jedzie || Potestuje plytki wypalone na Necu i wypalone na Benq i zdecyduje: Nec czy Benq. Cos jednak czuje ze bedzie to Benek 8 )
Nie mialem z nim jeszcze stycznosci, jednak na dzien dzisiejszy wybieralbym pomiedzy 2 markami: Plextorem a Benq. Plex odpada ze wzgledu na cene, a dodatkowo wcale nie jestem pewien czy jest lepszy od Benka. W benku jedyne co mnie odstrasza to ... nazwa :\ Gdyby ta nagywarka nazywala sie Nec, to mialbym ja juz od dawna:) Ja wybralem Benq 8 ) |
@Krosan
Benq to dobry napęd. Ma dobrą jakość nagrywania i korekcje. Jest też bardzo chwalony na zachodnich forach, więc masz trudny wybór......:) |
jaki program do zmiany biosu NEC 3520 hellp!!
Czy jest jakis program do zmiany biosu bo mam plik nec3520_125 bin ale co dalej? prosze o pomoc
|
Zrzuć film decrypterem na dysk jako obraz płyty , zamontuj obraz w Daemonie i wtedy odpal PowerDVD i zobaczysz czy się przycina.
|
|
dzieki ogromniaste poszlo bez problemow :) Jeszcze raz wielkie dzieki!!!
|
Cytat:
Cytat:
Jezeli panowie w serwisie beda na tyle inteligentni zeby sprawdzic firmware to nawet wtedy nie powinno byc problemow... bo przeciez data wgrania biosu sie nie zapisuje :) Cytat:
wszystko czas pokaze... miejmy nadzieje ze ejzeli '30 sie okaze lepszy to tak ;) Cytat:
masz racje, nie wymondrzaj sie ;) ale wymądrzac sie mozna :) Cytat:
a pisalem ze kazdy bedzie chwalil co swoje @VANTWG nie wiem czy uwaznie przeczytales moja wypowiedz. Z niej nie wynika ze LG jest do d**y tylko ze nikt nie chwali tutaj tych nagrywarek bo niewiele ludzi je ma... i niewiele sie o nich pisze... wiec wczesniej przemysl dokladnie czyjes wypowiedzi i pozniej sie wypowaiadaj.... Wybrales LG no i jak Ci sie sprawuje? Moze opowiedz nam o niej wiecej co bysmy trochu o niej wiedzieli? To tyle z mojej strony :) pozdro ;) PS a konfrontacja neca 3520 i benq 1620 jest chyba najaktualniejszym zestwieniem i dosc trudnym... ja jednak wierze w mozliwosci nowego chipa w necu ktore mam nadzieje nadejda jak najszybciej z jak najwieksza moca :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
@mallow
po pierwsze Cytat:
Druga sprawa: Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
nec 3500 dostęp do nośnika po 30 sek?
Witam.
Sprawa jest tego typu, że od niedawna mam nową nagrywarkę dvd - nec 3500ag. Wszystko fajnie działa, ładnie i bezproblemowo pali, ALE.... Właśnie ale jest takie: wkładasz płytę dvd r /plus minus, wszytko jedno, tdk, verbatim wszytko jedno / i czekasz ok. 30 sek. na to, żeby autoodtwarzanie wyświetliło zawartość płyty /nagranej zresztą na tym napędzie/ W przypadku płyt cd, czas skraca się do ok 25 sek - to dłużej niż na starej, 4 letniej nagrywarce cd! Skandal!:) W momencie włożenia płyty do napędu i otwarcia "mojego komputera" celem obejrzenia zawartości, blokuje się całe okno, jest puste, dopiero po ok 30 sek. pojawia się wszystko i można działać. Płyty dvd nagrywam z "przepisowymi" prędkościami, raczej firmowe, w logach nie ma raportu o błędach, wypalam nero 6.6.0.6. frmware 2.18. Nec to OEM, nowy, faktura, gwarancja, te sprawy. Widows jest up to date z str. microsoftu, nie mieszam na kompie zabardzo, służy do pracy z filmami i grafiką. Na pokładzie athlon 2.0, 1 gb ramu, matrox i sblive. Przepinałem nagrywarkę tak żeby nie była z innymi dyskami na jednym kablu, ale to nic nie dało, zmieniałem płyty na z plusów na minusy, też nic. Chciałem instalować nowy firmware, ale producent na swojej str. ma tą wersję 2.18. Czy to jest typowe zachowanie dla tego napędu? Pozdrawiam |
Jesli masz win xp, to blokowanie sie mojego komputera, zwis, podczas wkladania plytki jest normalny, zwlaszcza jak masz autostart.Wylacz go a czas sie skroc do paru sekund, szkoda bo i to tak dlugo w porownaniu z ME:(
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:08. |